MIÉRT ÉS HOGYAN SÜSSÜNK ZSEMLÉT HÁZILAG?

ZSEMLE -SÜSD MEG TE IS,MERT ÍGY FINOMABB

Írta: Faar Ida

Zsemle. Sokan rajonganak érte, míg mások ízetlennek tartják és idegbajt kapnak attól, ha szanaszét morzsálódik. Zsemléje válogatja… Ha jól van elkészítve, akkor nagyon ízletes tud lenni…

Miért süssünk zsemlét házilag? Na, nem unaloműzésképpen, hanem, mert

  • tudjuk, mit teszünk bele, ismerjük az összetételét
  • sokféle receptet kipróbálhatunk, míg végre megtaláljuk az „igazit”, ami csak a mi szájízünk szerint készül
  • valóban frissen készül
  • nem morzsálódik
  • nem kell érte a boltba rohangálni
  • annyira sós. amennyire csak szeretnénk

Hogyan süssünk zsemlét házilag?

Következzék két olyan egyszerű recept, amelyet bárki – még az is, aki eddig csak étkezések alkalmával volt hajlandó a konyhában tartózkodni – kipróbálhat.

 

ZSEMLE

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 teáskanál só, 3 dl langyos víz, 25 g élesztő,2 evőkanál olaj

Langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős vizet. Addig gyúrjuk, amíg homogén szerkezetű, és rugalmas tésztát kapunk. Lefedve, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, alaposan átgyúrjuk, majd 2 cm vastagságúra elnyújtjuk. Lisztezett közepes méretű pohárral zsemléket szaggatunk belőle, majd sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és újabb fél órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük. A tetejét lekenhetjük tojásfehérjével, és szezámmaggal is megszórhatjuk.

 

FŰSZERES TÚRÓS ZSEMLE

Hozzávalók:50 dkg liszt,30 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 2 tojás, 1 csokor újhagyma finomra vágva, 1 kis csokor kapor finomra vágva, 1 sütőpor

A vajat a túróval, a tejjel és a tojással összekeverjük. A lisztet a sóval és a sütőporral keverjük el, majd a lisztes részhez adjuk a nedves dolgokat. Belekeverjük, a zöldfűszereket - összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órát hűtjük. Ezt követően 8 részre osztjuk a tésztát. Gombócokat gyúrunk belőle. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, majd a tetejüket éles késsel 2x bemetsszük. 25 perc alatt készre sütjük őket.

 

0 Tovább

ÓVATOSAN A KONYHÁBAN - avagy mire ügyelj, ha nem szeretnél ételmérgezést kapni

Írta: Faar Ida

 

RENDKIVÜL FONTOS A TISZTASÁG

A konyha több szempontból is „veszélyes üzem”.  Gondolj csak a mindennapos balesetekre főzés közben: megvághatod magad a késsel, leforrázhatod magad a frissen főtt levessel, megégetheted magad a tepsit fogva, rád fröccsenhet a zsír, hogy a különböző étel okozta megbetegedésekről ne is beszéljek. A konyhai balesetek a kellő óvatossággal végzett munkafolyamatok során elkerülhetőek, vagy legalábbis tompítható a súlyosságuk.

Itt a meleg idő – gyorsan romlanak az ételek

 

Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek, több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a meleg időben oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek. Elég hozzá egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.

Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?

 

Sokat!

  1. Mindig megbízható helyről vásárolj – vásárlásnál pedig tartsd be a sorrendiséget, soha ne szakítsd meg a hűtési láncot – a nyers húsok megvásárlását hagyd utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsd haza.
  2. Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vásárolj meg!
  3. Mindig gondoskodj az alapanyagaid, ételeid megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
  4. A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülönítened, csomagolnod, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosnod, mielőtt a hűtőbe tennéd, hiszen a héja bármivel érintkezhetett a környezetében.

  5. Az alapanyagokat mindig alaposan mosd meg – és ne hagyd órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használd föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
  6. Mindig ügyelj a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelsz, ne használd másra.
  7. Tartsd be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezz meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
  8. Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyaszd el!
  9. A már felengedett húsokat soha ne fagyaszd vissza, hanem azonnal használd fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.

 

0 Tovább

ÍZ – KALANDOZÁSOK : Quiche - a franciák pizzája

PRÓBÁLD KI – MEGÉRI!

Írta: Faar Ida

Valami különlegesre vágysz?  Szeretnél megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatában megismerkedj…

Mivel is?

  • új alapanyagokkal,
  • új eljárásokkal,
  • új ízekkel

Kalandozz Velem Te is, hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

QUICHE

Mi az a Quiche?

Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, - klasszikus francia étel, amely tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megrakott, tejszínes tojással összesütött lepény.

Egy kis történelem

A quiche a francia konyha hagyományos étele, számtalan jó tulajdonsága miatt világszerte közkedvelt. Előnye, hogy előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható és szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető. Németországból terjedt el, ahol még vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re.

Az a bizonyos tészta

A tészta nem más, mint a klasszikus omlós-vajas tészta, amit gyorsan a hideg hozzávalókból kell, hogy kidolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Az elősütéshez fedjük le a tésztát sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, így nem fog felpúposodni, és a töltelék egyenletesen elosztható rajta. Elősütés után jöhet rá a feltét: a tejszínes-tojásos szószba kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely – ez fogja összefogni a további hozzávalókat, ami lehet: paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót gomba, bármilyen idényzöldség. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz szalámit. A fűszerezés is egyénileg variálható: őrölt borssal, szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.

 

Mi kell hozzá?

Az alaptészta hozzávalói: 4 evőkanál napraforgóolaj, 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz, 3 szál friss kakukkfű, 1 kiskanál fűszerpaprika,1 db tojás, kiskanál só

Változatok egy témára

Készítsd el:

  1. PÓRÉHAGYMÁSAN

A töltelékhez: 30 dkg póréhagyma, 2 dl tej, 1  paprika felkockázva, 2 evőkanál apróra vágott snidling, 45 dkg héjában főtt burgonya, 6 dkg összevágott rucola,15 dkg reszelt sajt, só, fekete bors, 2 db tojás, zsiradék a sütőformához

A tésztához a lisztet, a fűszerpaprikát és a sót összekeverjük. A kakukkfüvet leöblítjük és szárazra itatjuk, a leveleit leszedjük, és apróra vágjuk. Az olajjal, a tojással és 1 evőkanál vízzel együtt a lisztkeverékhez adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a töltelékhez a burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A póréhagymát megmossuk és megtisztítjuk. Keskeny szeletekre vágjuk, és 0,5 dl vízben 5 perc alatt félpuhára pároljuk. Lecsepegtetjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, és rászórjuk a sajt egyharmadát. A burgonyát a póréhagymával, a snidlinggel, a rucolával, a paprikakockákkal és a maradék sajttal váltakozva, rétegesen a formába rakjuk. Felverjük a tojásokat a tejjel, a sóval, a borssal, és a töltelékre öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.

  1. TÚRÓS-SONKÁS VÁLTOZATBAN

Alaptészta: 20 dkg liszt,15 dkg vaj, csipet só,1 tojássárgája

Töltelék:25 dkg túró,10 dkg juhtúró, 1 kempingsajt,15 dkg sonka, 2 tojás, újhagyma  Teendők: tésztát a szokásos módon összeállítjuk, a tölteléket a tészta elősütése után ráöntjük, készre sütjük.

 

  1. BROKKOLIS VÁLTOZATBAN

Hozzávalók:25 dkg liszt, csipetnyi só, 12,5 dkg vaj

A töltelékhez 80 dkg brokkoli, 5 tojás , 2-2 dl tejszín és tej, 10 dkg reszelt ementáli sajt , szerecsendió, őrölt bors, só

A tésztához a lisztet a sóval és a kis darabokra vágott vajjal gyorsan összedolgozzuk, hozzáadunk annyi hideg vizet, amennyit felvesz, majd golyót formálunk belőle. Liszttel meghintjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A brokkolit rózsáira szedjük, és lobogó vízben 2 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, majd hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat a tejszínnel és a tejjel habosra keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A tésztát kivajazott tortaformába simítjuk, a brokkoli rózsákkal megrakjuk, ráöntjük a tojáskrémet, és meleg sütőben készre sütjük. A formából tálra borítjuk, és melegen vagy langyosan kínáljuk.

Kalandozz Te is az ízek világában - jó főzést, és jó étvágyat!

0 Tovább

BODZAVIRÁGOS MINDENNAPOK

Írta: Faar Ida

Édeskés, mámorító illat lengi be az udvart. Nem, már nem csak az akác virágzik, hanem az a néhány bodzafa, amely a kerítésünk mellett hódított teret magának. Bocfa, bodzafa, csete, gyepűbodza, bocfa – május végétől júliusig virágzik ez a sokféleképpen felhasználható cserje, amelynek augusztus végére érnek be fekete bogyói. Szinte minden része hasznosítható. Készíthető belőle sokféle finomság, természetes színező szer, és még gyógyhatásánál fogva számos megbetegedés megelőzésére illetve gyógyítására is alkalmas.

Élettani hatásai:

  • Virágzata nagyon fontos flavonoidokat tartalmaz,
  • bogyója antioxidánsokban, vitaminokban (C-, A-, E-,  B-vitaminok, folsav),  ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, vas, foszfor) és illóolajokban gazdag.
  • A szárított virágzatából készült tea erősíti az immunrendszert, izzasztó és gyulladáscsökkentő hatású. 
  • Friss virágából nagyon finom szörpöt (receptet lásd lentebb), és üdítőitalt készíthetünk,
  • bogyóiból lekvárt, kompótot főzhetünk, amely hashajtó, és vizelethajtó hatású.
  • Rendszeres fogyasztása segít az idegi fájdalmak csillapításában, normalizálja a keringést, és megakadályozza a vírusos megbetegedések elhatalmasodását.

Friss virágzatát tisztítás és alapos megmosás után palacsintatésztába mártva megsüthetjük – különlegesen finom édesség készül így belőle.

BODZÁBÓL KÉSZÜLT

 

BODZASZÖRP (téli eltevésre)

Hozzávalók: 3 liter víz, 20 alaposan megmosott bodzavirág, 3 citrom, 2 kg kristálycukor, 5 nagy citrom leve

A bodzavirágot keverjük össze a vízzel, tegyük bele a megmosott és felkarikázott citromot. Letakarva 2 napig tegyük hűvös helyre, majd szűrjük le, és főzzük össze a cukorral. Tiszta üvegekbe öntve zárjuk le és száraz dunsztban téve hagyjuk 2-3 napig állni.

BODZA ÜDÍTŐITAL(főzés nélkül készíthető)

Hozzávalók: 10 bodzavirág, 1 citrom, 4 evőkanál cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 4 liter víz

Ugyanúgy készül, mint a szörp, csak nem kell főzni – a hozzávalókat egyszerűen elkeverjük – 2 napig állni hagyjuk, leszűrjük, majd frissen lehűtve fogyasztjuk.

 

BODZALEKVÁR

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés,1 kg cukor,1 kg alma

A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztban tartjuk egy napon át.

 

 

0 Tovább

BABAPISKÓTA – AZ EGYSZERŰSÉG NAGYSZERŰSÉGE

Írta: Faar Ida

BABAPISKÓTÁVAL SOKFÉLE FINOMSÁG KÉSZÍTHETŐ

Így Anyák napja közeledtével mindannyiunkban felmerül a kérdés: vajon mivel tudnánk legjobban meglepni az édesanyánkat. Olyan meglepetésre gondolok, aminek az értékességét nem a forintban kifejezett ára szab meg, hanem az a figyelmesség, és törődés, amit tiszta szívből szeretettel nyújthatunk.

Anyák napja – babapiskótával? Miért ne?

Vannak sütemények, amelyeket nem kell túlbonyolítani, és nem lehet még kezdő háziasszonyként sem elrontani. Ilyen a babapiskóta. Ez a hosszúkás formával megáldott sütemény talán minden háztartásban alapból megtalálható. Megtalálható, mert önmagában is finom, másrészt felhasználásával számtalan édesség gyorsan elkészíthető. Ha nincs „kedvünk” a bolti változathoz (ne is legyen!)– mert szeretjük tudni, mi az, amit megeszünk – elkészíthető házilag is, garantáltan színezék-, állományjavító, és E-szám- mentesen. Dobozba téve sokáig eláll (már, ha ellent tudunk állni neki).

 

Hogy készül a babapiskóta házilag?

Hozzávalók:20 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor,2 egész tojás,8 dkg margarin,40 dkg liszt,2 evőkanál tej, fél csomag szalalkáli

  • a szalalkálit futtasd fel a tejben,
  • a lisztet, cukrot keverd össze szárazon,
  • add hozzá a margarint, a tojásokat és a szalalkális tejet.
  • dolgozd jól össze
  • nyújtsd ki fél centi vastagra
  • és babapiskóta szaggatóval szaggasd ki,
  • előmelegített, forró sütőben süsd halvány sárgára

…és mi mindent készíthetünk babapiskótából?

Az örök klasszikust: a TIRAMISUT

 

Hozzávalók:4 friss tojás,3 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, 50 dkg mascarpone sajt, rumaroma, 40 db babapiskóta, a piskóta áztatásához: 3 dl erős feketekávé, 8 evőkanál kristálycukor, rumaroma. A tetejére:2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  • a tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig kavard habosra
  • add hozzá a jól lehűtött krémsajtot,
  • ízesítsd a rumaromával
  • verd kemény habbá a tojások fehérjét
  • forgasd lazán a sajtos krémbe
  • a babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a rumaromával keverd össze,
  •  a piskóta felét néhány másodpercre forgasd bele, majd amikor kicsit megszívta magát, egy rétegben rakosgasd tálcára,
  • a krém felét egyenletesen oszlasd el rajta,
  • újra a kávéba mártogatott babapiskóta következik,
  • a maradék krémet a tetejére meg az oldalára kend rá,
  • végül szórd meg kakaóporral
  • hűtsd le hűtőszekrényben

…vagy egy mutatós: BABAPISKÓTÁS GESZTENYETORTÁT

 

Hozzávalók:36 db babapiskóta,40 dkg gesztenyemassza, 25 dkg margarin, 1 rumaroma,2 dl tej, 2 evőkanál búzadara,10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, reszelt csokoládé

  • a tejben főzd sűrűre a búzadarát,
  • a tűzről levéve add hozzá a cukrot, a kakaóport,
  • keverd jól össze és hűtsd ki,
  • a gesztenyemasszát a margarinnal keverd habosra,
  • add hozzá a rumaromát, és a kihűlt darás krémet,
  • ezt a krémet oszd háromfelé,
  • egy tálra rakj le 12 db piskótát hosszában,
  • ezt fedd be a krém első harmadával, majd ismét babapiskóta és krém, és még egyszer babapiskóta- réteg következik
  • végül az egészet fedd be a krémmel az oldalára is simítva belőle.
  • a tetejét hintsd meg csoki reszelékkel,
  • tedd a hűtőbe legalább egy napra, hogy összepuhuljon

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ Tudom : nincs sok időd pepecselni…

EGY KIS SÓS ROPOGTATNIVALÓ

Írta: Faar Ida

Nemrég az egyik ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy mennyire „kiment” a divatból az otthoni főzés. Az okok érthetőek: mindenki orrvérzésig dolgozik – sokszor 2-3 ember munkáját kell elvégeznie – s mire hazaér nemhogy ideje, de ereje sincs arra, hogy egy újabb műszakot húzzon le a tűzhely mellett (az egyéb házimunkákról nem is beszélve). Ahogy azokat is meg lehet érteni, akik egyedül vannak, és egymagukért nem éreznek túl sok motivációt arra, hogy főzzenek – egy- két adagért minek fogna hozzá nap, mint nap, - ahogy nagyobb adagokban sem érdemes gondolkodniuk, hiszen nem ehetik egész héten ugyanazt az ételt.

De enni ugyebár kell – csak az nem mindegy, hogy mit… Az otthon elkészített ételek íze ugyanis semmivel sem helyettesíthető…

Ahogy mindenkinek jól esik egy kis „nassolnivaló” is – pláne így hétvégén – mintegy megjutalmazva önmagunkat és kis családunkat.

A NASSOLNIVALÓ szombatonként megjelenő cikkeiben olyan édes és sós nassolnivalók receptjeivel ismerkedhetsz meg, amelyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek – és ráadásul még egészségesebbek is „bolti” társaiknál.

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

…egy édes

 

CSEMEGEKUKORICÁS ÉDES KENYÉR

Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,

  • A hozzávalókat egy tálban alaposan keverd el, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen,
  • majd öntsd vajjal kikent formába,
  • és előmelegített sütőben tűpróbáig süsd készre.

…és egy sós

 

FRISS KARALÁBÉSALÁTA

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

  • A karalábét és a sárgarépát vágd vékony csíkokra.
  • A tejfölt keverd ki a citromlével, majd sózd, borsozd.
  • A zöldségeket keverd össze, majd öntsd le a tejföllel.
  • A salátalevelet mosd meg, és tépkedd nagyobb darabokra.
  • Bélelj ki velük négy kistányért, és halmozd a középre a vitaminsalátát.
  • Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálald.

 

Jó étvágyat mindenkinek !

0 Tovább

ezt süsd meg:ínycsiklandozó palacsinta

Írta: Faar Ida

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom
AZ ÉN PUDINGOS VÖRÖSÁFONYÁS PALACSINTÁIM

Szeretitek a palacsintát? De miket is kérdezek! Hiszen a válasz a legtöbb esetben egyértelmű: IGEN!

Legyen az édes vagy sós, töltött vagy töltetlen, kakaós, túrós, lekváros, pudingos, krémes, húsos, spenótos – számtalan íz, számtalan lehetőség a lényeg mégis egy marad: a palacsinta EGYSZERŰSÉGE.

Egyszerű, mert kevés összetevőből, gyorsan elkészül – és ízesítésének csak a készítő képzelete szab határt.

Mi is a palacsinta?

Liszt, tojás, só és/vagy cukor, víz, szódavíz, tej, olaj felhasználásával készült folyékony tészta, amit serpenyőbe vékonyan kiadagolva mindkét oldalán megsütnek. Sütés után általában megtöltik (tájegységenként, országonként más-más a „divat”) – és különböző módon tálalják. Lehet négyrét hajtani, feltekerni, tortamódra rétegezni a töltelékkel.

A palacsinta eredete

Ennek a világszerte közismert és rajongott finomságnak az eredete – annak ellenére, hogy sok nemzet vallja a magáénak –a Római Birodalomig vezethető vissza. A lepényszerű tésztát – liszt, víz, és só keverékét - kerek kövön, vagy bronzpajzson sütötték meg – mivel hosszabb ideig is eltartható volt fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában. Innen terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre.

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Ahány ország annyi szokás

  • Ausztrália: „pikelet”-nek nevezik. Ez egy kissé vastagabb palacsinta, amelynek tésztája fehér lisztből készül élesztővel, és cukrot, tejet, tojást, vajat tartalmaz. Töltelékként a friss epret, a cseresznyét, az áfonyát, a baracklekvárt, a juharszirupot, a mézet és a csokoládét kedvelik.
  • Franciaország: élesztővel és sok tojással alaposan kikevert tésztát használnak – amit pikáns, édes töltelékekkel töltenek meg. Ropogós, vékony tésztájú. A vendégek összehajtva majd felgöngyölve kapják, pikáns, forró, édes likőrös vagy citromos vajjal nyakon öntve.
  • Oroszország: „blini” a neve – amit élesztős-búzakorpás vagy hajdina tésztából készítenek. Nagy jelentősége van az egyházi ünnepeket megelőző böjtök idején. Töltelékei: mák, méz, alma. Érdekesség, hogy a tölteléket nem a kisült tésztába csavarják, hanem a sütést megelőzően keverik bele. Így az orosz blini vastagabb, átmérőjét illetően pedig kisebb, mint az európai palacsintáé.
  • Malajzia: különlegessége, hogy a tésztában pandanlevél-kivonatot tesznek, amitől az egész palacsinta zöld színű lesz. A tészta összetevői: pandan kivonat, apróra vágott levelek, liszt, kókusztej, só, tojás. Tölteléknek maláj pálmacukorral összedolgozott kókuszreszeléket, pandan levelet, vizet kevernek össze, és kukoricakeményítővel sűrítik.
  • India: a palacsinta elkészítéséhez feles borsót és rizst áztatnak vízben, majd összetörik és csípős paprikát, sót tesznek hozzá. Utána annyi vizet öntenek a „tésztához”, amennyi segíti az elkeveredést. Ezek után joghurtot tesznek bele, elkeverik, majd a hagyományos módon megsütik.
  • Marokkó: a tésztát vastagabbra sütik és édesítik, töltelékként kókuszreszelékkel összekevert kakaót használnak, amelyet reszelt narancshéjjal és kristálycukorral kevernek el, és vaníliamártással tálalják. Közkedvelt a sós változat is, ahol a töltelék rendszerint spenótos, darált húsos vagy gombás töltet. Az édes változatban a töltelék lehet nyers vagy párolt gyümölcs, a tetején tejszínhabbal és pirított mogyoróval.
  • Amerika: a palacsinta tésztájához sütőport és szódabikarbónát tesznek, ezáltal a palacsinta habkönnyű, de vastagabb lesz. Tálaláskor édes önteteket használnak, juhar- vagy áfonyaszirupot, bogyós gyümölcsöket.
  • Mexikó: tortilla a neve, babpürével és darált hússal töltik és paradicsomszószt öntenek rá.

… és itthon?

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Következzék az „alaprecept”(ebből kb. 12-14 palacsinta lesz – ha többet szeretnél készíteni természetesen a hozzávalók mennyiségével kell „bűvészkedned”)

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1,5 dl szódavíz, csipetnyi só, 3 evőkanál olaj, és plusz még a sütéshez olaj

  • a lisztet szitáld egy tálba
  • a tojásokat üsd hozzá
  • majd a tejjel keverd simára
  • ezután hígítsd a szódavízzel,
  • sózd
  • öntsd hozzá az olajat
  • pihentesd 20 percig

…és a sütés folyamata

  • a sütéshez való olajból egy teáskanálnyit tégy a palacsintasütőbe
  • hagyd, hogy felforrósodjon
  • majd a forró serpenyőbe csorgass kis merőkanálnyi palacsintamasszát úgy, hogy közben körkörösen mozgasd a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen elterüljön benne
  • tedd újra a tűzre és közepesnél valamivel erősebb lángon süsd meg a palacsinta alsó oldalát
  • ha megsült – a sülést úgy ellenőrizheted, hogy széles falapáttal a palacsinta szélét felhajtod, illetve a serpenyőt megrázod, - ha a palacsinta a palacsintasütőben könnyedén csúszkál, akkor már nyertél
  • ekkor a falapátot csúsztasd teljesen alá és a palacsintát fordítsd meg
  • a kész palacsintát – ami akkor jó, ha papírvékonyságú – csúsztasd tányérra
  • …és ez így megy mindaddig, amíg a tésztamassza végére nem érsz
  • tálaláskor a kedvenc töltelékeiddel töltsd meg, és hengergesd fel, de tálalhatod háromszög vagy batyu formában is

Töltelék-variációk

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Csak a képzeleted és az éhséged szab határt.

Készíthetsz:

  • lekváros tölteléket – bármilyen gyümölcsíz, vagy lekvár megfelel, még egy kis rummal is megbolondíthatod
  • mogyorókrémes tölteléket – isteni finom, ha a feltekert mogyorókrémes palacsintákat kivajazott tűzálló tálba rakosgatod, tejszínnel meglocsolod, majd s sütőben összesütöd
  • túrókrémes tölteléket – 25 dkg áttört tehéntúró,4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál mazsola/vagy vörös áfonya, citromhéj keveréke
  • pudingos tölteléket – ahány fajta puding van, annyiféle variáció létezik
  • kakaós tölteléket
  • fahéjas tölteléket
  • sós tölteléket: például kapros-juhtúrós változatot, amihez 25 deka juhtúrót törj át, 2-3 evőkanálnyi tejföllel lágyítsd, fél csokor fölaprított kaporral fűszerezd

Nos?

Ugye milyen ínycsiklandozó már a palacsintaevés gondolata is?

Akkor hajrá! Irány a konyha! Ezt süsd meg!

 

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ: Nassolunk, de miért?

Írta: Faar Ida

A nassolás nem élettani szükséglet – csipegetni, ropogtatni, kóstolgatni ugyanis nem az éhségérzetünk csillapítására szoktunk, hanem csak úgy. Ugyanis a nassolás boldogabbá tesz. Ez viszont tény.

Miért eszünk, ha nem vagyunk éhesek?

Néhány egyszerű magyarázat következik.

Azért nassolunk, mert:

  • ezzel akarjuk csillapítani a szorongásainkat, félelmünket
  • nyugtató hatással van ránk
  • a családban már-már hagyománya van annak, hogy folyamatosan enni kell valamit
  • rossz szokásként rögzül, hogy a Tv-nézés elképzelhetetlen rágcsálás nélkül
  • valamiféle megfoghatatlan hiányérzetet akarunk kielégíteni,
  • a sok kellemetlenség után, ami ért bennünket valami jóra, kellemesre vágyunk
  • elkeseredésünkben csak ez az egyetlen örömforrás

A túlzásba vitt nassolás következményei

Igen. Következményei vannak. Egyrészt hosszabbtávon súlygyarapodást okoz– aminek szintén megvannak a maga hátrányai (például az anyagcsere-betegségek, és a magas vérnyomás kialakulásának a rizikója megnő), másrészt az örökös bűntudat miatt előbb vagy utóbb erőteljes önbizalom-vesztéshez, kudarc-élményhez vezet.

Mit tehetünk?

Itt is – mint annyi mindennek az életben – a mértékletesség a titka, az hogy egészséges egyensúlyt alakítsunk ki a nassolás terén is.

Hogyan?

  • nevezzünk meg hetente 1-2 olyan napot, amikor mintegy megjutalmazzuk magunkat egy-egy finomsággal
  • szabjunk határt a falánkságunknak – nem kötelező egy egész zacskó chipset felfalni egyszerre, osszuk el több alkalomra
  • együnk lassan, kiélvezve mindennek az ízét – alaposan rágjuk is meg – könnyítve ezzel a gyomor munkáját
  • válasszunk egészségesebb nassolnivalókat – gyümölcsöket, zöldségturmixokat, gyümölcskrémeket, olajos magvakat stb.
  • készítsük el MI magunk az ételeinket – így elkerülhetjük, hogy fölösleges mesterséges anyagokkal terheljük a szervezetünket

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

Készítsd el TE is!

Egy édes…

 

RÁNTOTT BANÁN

Hozzávalók: 6 nagyobb banán, fahéjas porcukor, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg  liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só

  • szeleteld a banánokat 2-3 centiméteres darabokra
  • hintsd meg kevés fahéjas porcukorral, keverd át
  • a tojáshoz add hozzá a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy csipet sót
  • az egészet keverd el,
  • takard le konyharuhával - hagyd egy órán át állni, míg a tészta egy kicsit felhabzik
  • mielőtt sütni kezdenéd, finoman keverd el benne a habbá vert tojásfehérjét
  • a sütőedénybe önts nagyobb mennyiségű olajat
  • hevítsd forróra.
  • a tésztában forgasd meg a banándarabokat és egyenként, kanállal tedd az olajba
  • az olajból kivéve szórd meg fahéjas porcukorral és tálald forrón

…és egy sós

 

SPENÓTKOSARAK

Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só

  • a leveles tésztát engedd fel,
  • a spenótot tisztítsd meg,
  • forrázd le,
  • a petrezselymet aprítsd fel
  • majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel dolgozd össze
  • a leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra nyújtsd ki
  • kis tortaformákkal szúrj ki belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhesd vele a kis kosárformákat.
  • ezekbe a tésztakosárkákban arányosan oszd el a tölteléket, majd előmelegített sütőben süsd készre

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK:Töltött zsömle

Írta: Faar Ida

 

Gyorsan,finomat,ízleteset,természeteset

Nincs időd főzni? De enni kell, s nem mindegy, hogy mit.

A „műkaja” ugyan könnyen tálalható (gyorsfagyasztott pizza, hamburger,virsli,stb.), de szerintem jobb ha nem tudod mi van benne. Valószínűleg, ha látnánk a gyártási folyamatot – messzire elkerülnénk a fogyasztását.

Szóval? Nincs időd, de ennél valami igazán finomat? Akkor készítsd el ezt az ételt!

Itt a recept lépésről-lépésre:

TÖLTÖTT ZSÖMLE

Hozzávalók: 8 zsömle, 50 dkg darált csirkemell, 2 vöröshagyma, 2 teáskanál fűszerpaprika (lehet csípős is), őrölt bors, 4 nagy paradicsom, 2 paprika, reszelt sajt, étolaj, só

  1. A felszelt hagymát az olajon arany barnára pirítjuk.
  2. A tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát, a borsot.
  3. Rátesszük a darált húst, majd pici vizet aláöntve pároljuk.
  4. Megsózzuk.
  5. Beletesszük a felkarikázott paradicsomot, paprikát, és 15 percig kevergetve nagy lángon összefőzzük.
  6. A zsömlék kalapját levágjuk, a belét kikaparjuk, és a pörkölthöz keverjük.
  7. A pörköltünket a zsemlékbe töltjük, tűzálló tálba tesszük, a tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és sütőbe téve pirosra sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

HOZD MAGAD MEDITERRÁN HANGULATBA!

Írta: Faar Ida

MEDITERRÁN ÉTREND = EGÉSZSÉG

Egészség, életstílus, kifogyhatatlan energia, jókedv, kiegyensúlyozott mindennapok…- ki ne vágyna erre rohanó világunkban. Most sokan azt gondoljátok: ez lehetetlen, kivitelezhetetlen, nem is érdemes róla beszélni.

Pedig hidd el, nem kerül sokba: csak egy kis odafigyelés kell, - s rövid idő alatt kamatostól megtérül a ráfordított idő.

Számtalan tudományos vizsgálat bizonyította már, hogy a mediterrán étrendet követők között csökkent a szívinfarktus és a tüdőrák kockázata, ritkább az érelmeszesedés, a diabétesz, az agyvérzés, a depresszió, szűnnek a gyulladásos betegségek, javul a szellemi teljesítőképesség. Érdemes hát áttanulmányoznod a diéta alapelveit, s minél többet alkalmazni a hétköznapjaidban belőle. Hisz az egészség érték – s ezt nem feltétlenül akkor kell felismerned, ha már megbetegedtél.

A mediterrán étrend alapjai:

  • A táplálékaid túlnyomó része legyen növényi eredetű. Egyél sok gyümölcsöt, zöldségeket. Fontos, hogy sok friss és szezonális élelmiszert fogyassz. 
  • Fogyassz sok teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és a durum búzából készült tésztát, (a Földközi-tenger vidékén, elsősorban Olaszországban és Spanyolországban a tészták alapanyaga a durumbúza, amelynek a rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem tesznek, így azok koleszterintartalma nullára csökken).
  • A zsírok és egyéb olajok helyett használj extra szűz olíva olajat; ezzel különösen ízletes ételeket készíthetsz. Fontos hogy az olívaolaj extra szűz változatát keresd, mert elsősorban ebben található egyszeresen telítetlen olajsav, de kellő adagban vannak jelen a fontos többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav és alfa-linolénsav) is, míg telített zsírsavak (palmitinsav, sztearinsav) szerény mértékben fordulnak elő benne.  Kisebb mennyiségben találhatóak még benne a karotinoidok, az alfa-tokoferol, a fenolvegyületek, a fitoszterinek és a klorofill
  • A tojást- koleszterintartalma miatt- ritkán ehetsz
  • Vörös húst havonta csak néhány alkalommal fogyassz.
  • Használj népszerű mediterrán összetevőket: kapribogyót, olajbogyót, friss fűszernövényeket, citromot, narancsot. Az ételek ízesítésére pedig minél kevesebb sót használj. 
  • Tekintsd az étkezést szociális eseménynek, olyan lehetőségnek, melynek keretében értékes időt tölthetsz el a családoddal. Étkezz kényelmesen, a családod vagy a barátaid társaságában, kellemes környezetben.  Add meg a módját az evésnek! Ne siess, ne kapkodj, élvezd az ízeket, és a társaságot.
  • A teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek minden nap szerepeljenek az étrendedben - biztosítva ezzel a kellő rostbevitelt, ami egyrészt telit, másrészt lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását
  • Rendszeresen fogyassz zsírszegény tejtermékeket, joghurtot, sajtot, túrót, illetve az ezekből készített ételeket.
  • Kulcsfontosságú az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halak beépítése a mindennapi étkezésedbe. A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennapi részét képezik. Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségleted kielégítésében. Éppen ezért fontos, hogy hetente többször is kerüljön az asztalodra ezekből az élelmiszerekből. A gyakori halfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását, amiért valószínűleg a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a felelősek.
  • A mediterrán étrend része a rendszeres, napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása, melynek flavonid-tartalma csökkenti az érelmeszesedés előfordulását. Töményebb italokat, alkoholt ne fogyassz, mert energiatartalma a zsírokéhoz közelít, ezért mindamellett, hogy megterheli a májat (a felszabaduló méreganyagok miatt), még nehezíti az ideális testsúly kialakítását is.
  • Az étkezésen kívül a rendszeresen szánj időt a testmozgásra
  • Próbáld meg könnyedebben venni a problémákat, s lehetőségeidhez mérten kerülni a stresszt.

S ízelítőként néhány kedvcsináló recept:

Olívabogyó pasztával töltött pulykamell

Hozzávalók:8 db pulykamell-szelet, 2 evőkanál friss rozmaring levél

Olívakrém:3 csészényi magozott olívabogyó,5 gerezd fokhagyma,6 evőkanál Olívaolaj, 3 teáskanál szárított bazsalikom, 4 teáskanál dijoni mustár, frissen őrölt bors

  • Az olíva krém hozzávalóit mixerrel pürésítsd
  • A pulykamelleket vágd kétfelé vízszintesen, de ne teljesen, csak úgy, hogy egy zsebszerű mélyedés keletkezzen.
  • Bőségesen töltsd meg az olívás krémmel,
  • fogpiszkáló segítségével tűzd össze
  • sózd, borsozd,
  • dörzsöld meg az apróra vágott rozmaring levelekkel,
  • majd locsold meg olívaolajjal.
  • előmelegített sütőben süsd pirosra.

Spanyol csirke zöldségekkel  

Hozzávalók 3-3 zöld és piros paprika, 30 dkg csiperkegomba, 20 dkg töltött zöld olajbogyó, 3 gerezd fokhagyma, 3 kicsontozott csirkemell filé, só, őrölt bors, 3 evőkanál finomliszt, pirospaprika,3 evőkanál extra szűz olívaolaj,2 evőkanál paradicsompüré,4 dl tyúkhúsleves

  • a megmosott paprikákat vágd 1 cm széles csíkokra
  • a gombát, az olajbogyóval együtt szeleteld fel
  • a csirkemelleket vágd 2-2 darabba
  • sózd, borsozd
  • a lisztet a pirospaprikával keverd el, és a húst forgasd meg benne
  • majd a húst az olajban, nagy lángon mindkét oldalán süsd barnára
  • majd közepes, illetve kis lángon oldalanként 4-4 percig süsd tovább
  • szedd tányérra és lefedve tartsd melegen
  • a paradicsompürét keverd a visszamaradt olajba
  • rakd bele a zöld olajbogyót, és a szeletelt gombát folyamatosan kevergetve néhány percig süsd
  • a tyúkhúslevest öntsd hozzá, forrald fel - majd kis lángon nem túl puhára párold meg
  • a zöldségkeveréket rakd tányérokra
  • a húst fektesd a tetejére
  • köretnek orsótészta illik hozzá

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

főzz magad (45),egészséges (35),természetes (22),friss (14),abroszravaló (12),szezonális (10),finom (9),gyors (8),szezonja van (5),EXPRESSZ KAJÁK (5),életmód (4),édes (4),íz-kalandozások (3),zöldséges (3),Húsvét (3),NASSOLNIVALÓ (2),külföld (2),házi (2),édesség (2),francia (2),süss magad (2),EXPRESSZ-KAJÁK (2),mediterrán étrend (2),sós (2),antioxidáns (2),csípős (2),ősz (2),tojás (2),burgonya (1),méregtelenít (1),fekete retek (1),gasztronómia (1),új ízek (1),kapor (1),lugosít (1),gyógyít (1),csemegekukorica (1),teríték (1),fertőzés (1),köhögés ellen (1),főzz magd (1),gyógyító gyümölcs (1),sárgabarack (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),gyümölcslé (1),higiénia (1),egzotikus (1),laktató (1),zeller (1),lecsó (1),ősz.egészséges (1),glukonon (1),paradicsom (1),sütőtök (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),mák (1),receptek (1),egészségtelen (1),csirkemell (1),keksz (1),sütés nélkül (1),nátha (1),zöldséglé (1),hazai ízek (1),életreceptek (1),megelőzés (1),zöldbab (1),diétás (1),immunrendszer (1),hideg (1),gyógyító zöldség (1),sütés (1),vitamin-pótlás (1),csíra (1),vitamin (1),nassolnivaló (1),egyszerű (1),újhagyma (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1), NASSOLNIVALÓ (1),recept (1),gyógyító növény (1),hónapos retek (1),vitaminforrás (1),pörkölt (1),bárány (1),Csináld magad! (1),házias (1),sült (1),ízletes (1),megbízható (1),élettani hatás (1),sonka (1),torma (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),egres (1),cseresznye (1),hús nélkül (1),eper (1),egészség (1),fiatalság (1),diabetikus (1),lemondás (1),cukorbetegség (1),tudatosság (1),vááltozatos (1),szabályok (1),bodzaszörp (1),bodza (1),palacsinta (1),anorexia (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),tisztaság (1),óvatos (1),ételmérgezés (1),konyha (1),cukormentes (1)

Utolsó kommentek