Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR FOGADD MEG A TANÁCSOKAT...

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDHOZ

Írta: Faar Ida

Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!

 

  1. ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
  2. NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
  3. FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.
  4. GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
  5. CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  6. ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)
  7. NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.

  8. NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
  9. NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
  10. MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.

 

 

0 Tovább

TE ISMERED AZ OKOSÍTÓ ÉTELEKET?

Írta: Faar Ida

Akárhány évesek is vagyunk, de folyamatosan az elvárások kereszttűzében élünk: kisgyermekként elvárják tőlünk, hogy mikortól kezdjünk el járni, beszélni, óvodásként önállóan öltözni, enni – iskolásként (egészen a diplomaszerzésig), hogy jól tanuljunk – felnőttként pedig, hogy jól végezzük a munkánkat.

Vizsgák sorozata az életünk

Igen. Teljesítenünk kell nap, mint nap… méghozzá jól –mi több – kiválóan teljesíteni. A folyamatos vizsgadrukk természetesen idővel kimerít bennünket, ezért tanácsos – a kiégést elkerülendő – minden eszközzel segíteni önmagunkat, hogy teljesítményünk kiegyensúlyozott lehessen.

Hogyan?

Okosító ételek fogyasztásával, - ugyanis az optimális mértékű mozgás, és alvás mellett a megfelelő ételek fogyasztása is lassíthatja az agy öregedési folyamatait. Segítségükkel javul a vérkeringés, javulnak a mentális funkciók, csökken az agyi érkatasztrófa és a neurodegeneratív betegségek kockázata (Alzheimer-kór, demencia, skizofrénia, hangulati rendellenességek, sőt még a Parkinson-kór kockázata).

Mit együnk?

 

  • Omega3 zsírsavakat – mert nélkülözhetetlen a normális agyműködéshez – elsődleges forrása annak az anyagnak – DHA – amely nagy mennyiségben található az agysejtek membránjaiban, javítva a memóriát. Kiváló választás a  lazac:mert ez a halféle tele van DHA-val,
  • Leveles zöldségeket - kelkáposztát, kelbimbót, salátaféléket, petrezselyemzöldet, zöldhagymát, - mert sok más tápanyag és vitamin mellett gazdagok folsavban -– ami nélkülözhetetlen a hosszú láncú zsírsavak agyban történő metabolizmusához
  • Bogyós gyümölcsöket – áfonyát, epret - antocián tartalmuk miatt – ami erőteljes antioxidáns - szerepet játszanak a rák, az időskori és idegrendszeri betegségek, és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
  • Étcsokoládét: mert élesíti a koncentrációs képességet, természetes stimulánsként gyorsítja a reakcióidőt és erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően növeli a jó közérzetért felelős, boldogsághormon: az endorfin termelődését. 1-2 kocka naponta a magas kakaó tartalmú csokoládéból már 22%-kal csökkentheti a szélütés kockázatát.

 

  • Fahéjat és oregánót, erős antioxidáns tulajdonságuk miatt.
  • Brokkolit, karfiolt és káposztát, - mert rengeteg C vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak, ezek segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól. Ennek azért van jelentősége, mert a szabadgyökök - mivel az agy rengeteg energiát használ fel a működéséhez szükséges folyamatokban - mennyiségileg sokkal nagyobb számban vannak jelen az agyban, mint bárhol máshol a testben.
  • Diót: mert egyrészt az agynak csak jó lehet, ami pont úgy néz ki mint az agy - másrészt gazdag fehérje, E- és B6-vitamin forrás, és van benne ALA (alfa-linolénsav – omega 3 zsírsav típus), amelyet testünk átalakít DHA-vá, így segítve az idegsejtek egészségét
  • Sovány marhahúst: kivételesen gazdag B12 vitaminban, vasban és cinkben, - amelyek bizonyítottan segítik az agyat egészséges működésében.
  • Joghurtot és tejet: a bennük található D-vitamin fontos szerepet játszik az agy fejlődésében és a működésében,
  • Kolin-tartalmú ételeket – ugyanis a kolint szervezetünk nem képes előállítani, csak a táplálkozással tudjuk biztosítani a kellő mennyiséget. A kolin hiánya hozzájárulhat a korral összefüggő mentális hanyatláshoz. Ugyanis az agy anyagcseréje során a kolin acetilkolinná - idegközvetítő anyaggá alakul. Az acetilkolin kommunikál az izom- és idegsejtek között, valamint részt vesz bizonyos sejtmegújító folyamatokban. Ha a szervezetben nincs elég tartalék kolin, nehezen leszünk képesek koncentrálni, ingerültebbé válhatunk.

Miben van kolin? Nagy koncentrációban található a:ú

  • a tojásban– 1 db tojás sárgája tartalmazza a napi szükséglet 20 %-át
  • májban,
  • sörélesztőben
  • és a búzacsírában

Fogyassz Te is rendszeresen „okosító” ételeket – könnyítsd meg a mindennapjaidat!

 

0 Tovább

9 TIPP MIKÉNT KERÜLHETED EL AZ ÉTELMÉRGEZÉST

Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek, több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a nyári forróságban oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek. Elég hozzá egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.

Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?

Sokat!

  1. Mindig megbízható helyről vásároljunk – vásárlásnál pedig tartsuk be a sorrendiséget, soha ne szakítsuk meg a hűtési láncot – a nyers húsokat hagyjuk utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsuk haza.
  2. Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vegyünk.
  3. Mindig gondoskodjunk az alapanyagaink, ételeink, megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
  4. A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülöníteni, csomagolni, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosni, mielőtt a hűtőbe tennénk, hiszen a héja bármivel érintkezhet a környezetében.
  5. Az alapanyagokat mindig alaposan mossuk meg – és ne hagyjuk órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használjuk föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
  6. Mindig ügyeljünk a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelünk, ne használjuk másra.
  7. Tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
  8. Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyasszuk el!
  9. A már felengedett húsokat soha ne fagyasszuk vissza, hanem azonnal használjuk fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.

 

0 Tovább

VAN RÁ 15+1 OKOM, HOGY MIÉRT LEGYEN A KEDVENCED A CSERESZNYE

Írta: Faar Ida

A Kárpát-medencében őshonos csonthéjas gyümölcsöt nagyon sokan kedvelik. Nem véletlenül: jellegzetes aromája, édessége, frissessége, s már maga a látványa is beindítja nyálelválasztásunkat. Természetesen emellett számos kedvező élettani hatással is bír, ezért érdemes naponta több alkalommal kisebb adagokban fogyasztani belőle.

Van rá 15+1 okom, hogy miért legyen a kedvenced:

  1. magas víztartalma miatt (78-82%) kiváló szomjoltó
  2. A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint pantoténsavat, biotint, riboflavint tartalmaz – emiatt fontos szerepet játszik a napi ajánlott vitaminmennyiség bevitelében
  3. találunk benne káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, kobaltot, nátriumot
  4. jelentős gyümölcscukor tartalma miatt (13 gramm/100 gramm) cukorbetegek óvatosan fogyasszák
  5. magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő hatású,
  6. antociánban, színes karotionidokban gazdag antioxidáns –daganatellenes
  7. segíti a húgykősav eltávolítását
  8. tisztítja a bőrt
  9. erősíti az érfalat, gátolva ezzel az érelmeszesedést
  10. kitűnő vértisztító
  11. kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést.
  12. nagyon magas a kalciumtartalma, emiatt segíti a csontok növekedését, ezért ajánlatos a csontritkulásban szenvedőknek sok cseresznyét fogyasztani
  13. nagyobb mennyiségben található meg benne a vas és a kálium, ami számos élettani folyamatot befolyásol.
  14. gyulladáscsökkentő
  15. A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó hatású, ezért a gyógyszeripar előszeretettel használja szívgyógyszerek alapanyagaként. A szívműködést javítva, segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében.

15+1. méregteleníti a szervezetet.

 

A cseresznyét fogyaszthatjuk: nyersen akár gyümölcssalátákban, kompótként, - tölthetünk, vagy ízesíthetünk vele süteményeket, tartósíthatjuk befőttként vagy lekvárként, de készíthetünk belőle gyümölcslevest is. Különleges csemege a kandírozott cseresznye, de mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban (Törökországban) közismert csemege. Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, gyümölcsborként, pálinkaként - híres a magyar egri cseresznyepálinka-, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel.

RECEPTEK

JOGHURTOS CSERESZNYEFAGYI

Hozzávalók: 1 csomag krémsajt, 20 dkg cukor,1 evőkanál citromlé,2 doboz natúr görög joghurt, 30 dkg kimagozott cseresznye

A hozzávalókat turmixgéppel krémesre kevertetjük, majd fagylaltgépbe téve elkészítjük. Ha nincs ilyen gépünk, akkor a mélyhűtőbe téve – félóránként átkavargatva megfagyasszuk. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető nyári finomság.

 

CSERESZNYELEVES

Hozzávalók adagonként: 10 dkg magozott cseresznye, 1 evőkanál cukor, fahéj, pici só, tejföl, liszt

A cseresznyét 2-3 liter vízbe feltesszük főni, beletesszük a cukrot, fahéjat, sót, ha a gyümölcs megpuhult behabarjuk a liszttel és tejföllel. Hidegen és melegen egyaránt finom

RÁNTOTT CSERESZNYE

Hozzávalók: klasszikus palacsintatészta, cseresznye, porcukor, fahéj

A szárával szedett cseresznyéket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, forró olajban kisütjük, majd fahéjas porcukorba forgatjuk.

 

CSERESZNYEFELFÚJT

Hozzávalók: 6 zsemle,10 tojás,30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 6 dkg vaj,10 dkg mandula, 50 dkg magozott cseresznye, tej, só

A tejbe beáztatjuk. A tojás sárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal habosra keverjük. Beletesszük a vajat, mandulát, a kinyomkodott zsemléket, a cseresznyét, pici sót, végül a tojások keményre vert habját. Kizsírozott formába öntve lassú tűzön megsütjük. Önmagában vagy vanília sodóval leöntve fogyaszthatjuk.

CSERESZNYÉS CSIRKECOMB

Hozzávalók: 8 csirkecomb, só, bors, 6 evőkanál. olaj, 3-3 sárgarépa és gyökér, 2 dl vörösbor, 2 nagy vöröshagyma, 3 dl tejszín, 3 evőkanál. liszt, 60 dkg magozott cseresznye

A csirkecombokat sózva, borsozva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. A felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük, a visszamaradt mártást besűrítjük a tejszínben elkevert liszttel, összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.

 

EGYSZERŰ CSERESZNYETORTA       

Hozzávalók: 50 dkg porhanyós vajastészta, 0,5 l tej, 2 dl sűrű tejszín, 40 dkg kristálycukor, vaníliarúd, 1 kg cseresznye, 10-15 dkg cukor

Kimagozzuk a cseresznyét, lecsöpögtetjük. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.

Krém: a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.

Előmelegített sütőben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal. Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.

Hidegen, melegen egyaránt finom.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN:

Faar Ida

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

2. recept

RÉTES ZÖLDSÉGEKKEL


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, 3 fej karalábé, 20 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint törött bors, só; a réteslaphoz 2 evőkanál olaj, 1 tojás

  • a megtisztított zöldségeket vékony karikákra, és apró kockákra vágjuk
  • kis serpenyőben a vajat, a liszttel habzásig hevítjük
  •  ráöntjük a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük.
  • a mártást hagyjuk kihűlni
  • a nyers, tisztított zöldségeket egymás után forrásban lévő sós vízbe tesszük, és a forrástól számított 4 percig főzzük.
  • leszűrjük - kihűtjük
  • a fehér mártásban simára keverjük a feltört, de felveretlen tojásokat, majd sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel ízesítjük
  • belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk a zöldségeket is
  •  a réteslapot szétszedjük
  •  a felét ráterítjük egy nedves konyharuhára, és az olajjal habosra kevert tojással megkenjük
  •  a szélére, egy csíkban egyenletesen felhalmozzuk a töltelék felét, végül szorosan felcsavarjuk
  • olajozott sütőlapra tesszük
  • a másik rétes rudat is ugyanígy elkészítjük, végül a második rudat is bekenjük az olajos tojással
  • előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

Írta: Faar Ida

Bevallom: eleinte jómagam is tágra nyílt szemekkel – és korgó gyomorral – tekintettem a kizárólag zöldségekből készült ételekre. A „húst-hússal” elvét követve nap úgy nem telhetett el, hogy ne ettem volna valamilyen hús felhasználásával készült ételt.

Aztán…

Aztán ne gondolja senki, hogy valamilyen kényszerítő tényező miatt (szerencsémre nem erről van szó), de elhatároztam, hogy csak úgy próbaképpen hetente legalább egyszer kizárólag csak zöldségek lesznek az ételeink alapanyagai.

Mostantól hetente jelentkező cikksorozatommal zöldséges ételek receptjeit osztom meg Veletek.

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

1. recept

TOJÁSOS KARFIOL – ami gyorsan elkészíthető

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 6 evőkanál olaj, 6 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 húsos zöldpaprika, 3 paradicsom, ½ evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint törött bors és só

  • a karfiolt a szokásos módon megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük.
  • megmossuk, lecsöpögtetjük.
  • teflonedényben, a felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát,
  • majd a tűzről lehúzva, belekeverjük a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk.
  • ráöntünk 4 evőkanál vizet, beletesszük a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, és néhány percig fedő alatt pároljuk.
  • hozzáadjuk a karfiolrózsákat
  • fedő alatt, félpuhára pároljuk
  • majd a paradicsomszeleteket is beletesszük
  • néhány percnyi további párolás után a habosra vert, törött borssal és kevés sóval ízesített tojásokat ráöntjük a karfiolra
  • addig sütjük, amíg a tojás rá nem kocsonyásodik a zöldségre

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!

 

0 Tovább

​​​​​​​13+1 MOTIVÁLÓ GONDOLAT – A KONYHAI MUNKÁHOZ

Írta: Faar Ida

Biztosan Te is szeretsz finomakat enni…

Biztosan Te is szereted tudni, miből, mikor, hogyan készült az, amit éppen eszel…

Ha a fenti két állítás igaz, - azaz szereted a finom ételeket, amelyek megbízható helyről származó alapanyagokból, frissen, tisztán készülnek –és hogy mindez maximálisan teljesülhessen – egyetlen lehetőséged van: FŐZZ MAGAD!

Tudom: könnyű ezt mondani! De a főzés – a mindennapos munkahelyi feladatok után, bizony nagyon fáradtságos megpróbáltatás.

De megéri…

 

MOTIVÁLÓ GONDOLATOK A KONYHAI MUNKÁHOZ:

  1. Ott állsz – és vársz. Vársz arra, hogy végre Neked is jó legyen. Hogy megváltozzon minden. De kérdem én: attól, hogy a világ elrohan melletted, nélküled – mivel lesz közelebb a cél, amit kitűztél magad elé? Ja! Hogy is lenne közelebb – ha nem tettél érte a világon semmit??
  2. Ne hagyd, hogy mások meggyőzzenek arról, hogy mennyire alkalmatlan vagy arra, amit szeretnél… hiszen honnan tudnák ők mi mindenre vagy képes. Csak önmaguk félelmeiből indulnak ki – lehúzva ezzel az ambícióidat.
  3. Ki kell lépned a komfortzónádból! Ki kell próbálnod új dolgokat. Haladni csak akkor tudsz, ha végre felismered: a változásokért neked is tenned kell – még akkor is, ha az már messze-messze sodor a biztonságos burkodtól, amivel ma még oltalmazod magad.
  4. Kudarcot kudarcra halmozol. Légy bátor túlélő: lelkesen folytasd tovább, és hamarosan célba érsz.
  5. Ne várj másoktól segítséget. Képes vagy egymagad is boldogulni – így soha nem függsz majd senkitől. Hidd el ez a szabadság sokszor lesz majd a segítségedre.
  6. Félsz a bukástól? Rettegsz a kudarctól? Akkor húzódj be a legkisebb falrepedésbe, és élj méltatlanul unalmasan.
  7. A spontán dolgok a legélvezetesebbek: ha valamit előre megtervezel – feszengve készülsz rá, idegeskedsz miatta – mire eléred már nem fog örömet okozni
  8. Dolgozz szívvel, élj örömmel –és soha nem leszel fáradt.
  9. Nem pazarolhatod el az életed azzal, hogy még mindig arra vársz, hogy csoda történik veled. Tudd: a csoda TE magad vagy – egyedül csak TE tehetsz azért, hogy minden úgy alakuljon az életedben, ahogy szeretnéd.
  10. Képes vagy bármire… Akkor is, ha most éppen azt érzed lehetetlen. Hiszen honnan is tudnád, mit hoz a jövő?
  11. Amikor azt hiszed nem vagy elég erős, mindig gondolj azokra, akik számítanak rád.
  12. Minden ébredés egy újabb nagyszerű lehetőség arra, hogy újabb lépéseket tehess a céljaid felé.
  13. Ne add át az irányítást az életed fölött azzal, hogy nem vállalod a felelősséget a tetteidért! Ne hibáztass másokat – hiszen minden, ami történik Veled a TE felelősséged!

+1 Higgy önmagadban, higgy másokban, higgy abban, hogy az élet csak jót tartogat… Ha így teszel – így is lesz.

 

0 Tovább

AZ EGÉSZSÉGES TÍZÓRAI TITKAI

Írta: Faar Ida

Nincs kellemetlenebb érzés, mint amikor a délelőtt közepén, figyelmünk lankad, elcsigázottak, álmosak, erőtlenek leszünk – s ólmos fáradtság telepszik ránk, akadályozva bennünket a munkavégzésben.

Elő a tízóraival!

Szervezetünk energia egyensúlyának megtartása érdekében a főétkezések mellett szükség van úgynevezett „kis” étkezések beiktatására is – legyünk akár huszonévesek, akár idősebbek.

Enni, de mit?

Nos, ez az, ami nem mindegy. Sokan úgy próbálják orvosolni a problémát, hogy gyorsan befalnak egy szelet csokoládét, vagy megisznak egy fél liter cukros üdítőt – majd várják az „eredményt”.

Ami sajnos nem tart sokáig.

A hirtelen megugró vércukorszint ugyanis – amellett, hogy mérgezi a sejteket – gyorsan le is csökken, (egészséges emberekben), ami újabb éhségrohamot vált ki, s nem biztosítja a folyamatos és kiegyenlített energiaszintet, ami a koncentráláshoz és az eredményes munkához nélkülözhetetlen.

… akkor mit is együnk?

Az egészséges tízórai tartalmazhat:

  • lassan felszívódó szénhidrátokat (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, zsömle, kifli – vigyázat, nem a péksüteményekről van szó, amelyek cukrot is tartalmaznak – durumtészta, barnarizs (ezek rosttartalmuknál fogva lassítják a szénhidrátok felszívódását, teltségérzetet okoznak)
  • kalciumban gazdag élelmiszereket: alacsony zsírtartalmú sajt, tej, natúr joghurt, kefir
  • fehérjéket: sovány hús, hal, csirke, tojás
  • gyümölcsöket, zöldségeket – nincs jobb a friss, nyers gyümölcsnél, zöldségnél – ráadásul magas vitamin-, ásványi anyag-tartalmuk biztosítja az immunrendszer megfelelő működését is.

Néhány példa:

  • egy alma, néhány szem mandulával
  • egy vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér 10 deka túróval
  • vegyes saláta
  • túrókrém (édesítőszerrel), korpás keksz
  • joghurt cukor nélkül, bogyósgyümölcsökkel
  • almaszirom
  • puffasztott rizs

 

Szerencsére sok olyan étel recept van, amit már előző este elkészíthetünk, bedobozolva hűtőbe tehetünk, majd másnap elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre. Csak néhány példa a sok közül:

DIÓS - MÁLNÁS TÚRÓKRÉM

Hozzávalók:25 dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, 10 dkg fagyasztott málna (szezonban lehet friss is), folyékony édesítőszer

A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót, a felolvasztott málnaszemeket. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. A tetejét málnaszemekkel díszitjük.

 

KARALÁBÉSALÁTA (4 adag)

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

A karalábét és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk.. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kisebb dobozt és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítjük.

CSEMEGEKUKORICÁS SÜTEMÉNY

Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,

A hozzávalókat egy tálban alaposan elkeverjük, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen, majd vajjal kikent formába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig készre sütjük.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

HÚSVÉT UTÁN KAPCSOLJ TE IS KÖNNYÍTETT ÜZEMMÓDBA!

Írta: Faar Ida

Azt hiszem, koplalnom kellene. Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a problémával – így az ünnepi „nagykanállal” evés után, - hogy olyan elnehezedettnek érzem magam, mintha mázsás súlyokat kellene cipelnem naphosszat. Ha belegondolok mi mindent fogyasztottam el az elmúlt két-három napban!  Máskor hetekig sem engedem el ennyire magam. Minden nagyon finom volt: a sonka, a bárány, a tojás, a sütemény-hegyek. Valamit tenni kell – már ha nem szeretném kellemetlen közérzettel átvészelni a tavasz legszebb napjait. Persze nem fogok drasztikus megoldásokhoz folyamodni: az sehova sem vezetne, és csak megbetegednék tőle. Ésszerű étkezés – ez a megoldás kulcsa. Azaz sok idényzöldség és gyümölcs, sok folyadék, némi zsírszegény hús, és megfontolt szénhidrát-bevitel. És ez miképp kivitelezhető? Egyszerűen, és kitartó következetességgel.

Ki tart velem?

Következzék néhány recept – ÉTKEZZÜNK KÖNNYÍTETT ÜZEMMÓDBAN!

KÁPOSZTALEVES HAJDINÁVAL

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 80 dkg fejes káposzta, 20 dkg hajdina, olaj, 20 dkg vöröshagyma, kakukkfű, só, bors

A vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát
apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát
külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és
öntsük fel 4 liter forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára
főzzük.

 

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, egy karalábé és egy zeller reszelve, 5 újhagyma, 5 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 csomó retek, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó zeller zöld, 1 csomó kapor, 1 doboz krémtúró, 2 dl tejföl, citromlé, só, törött bors, 1 chili paprika

Az apróra vágott zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, elkeverjük a karikákra vágott újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, felszelt chili paprikával valamint a gyalult retekkel. Megsózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, rászórunk 1-1 csomó apróra vágott zöldpetrezselymet, zeller zöldet, kaprot. A tejfölt elkeverjük a krémtúróval, és ráöntjük. Lehűtve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK

Hozzávalók: 8 db zsenge karalábé, 15 dkg zsír, ízlés szerint cukor, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, só, 3 dl tejföl

A gyenge karalábét megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, meghintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

 

KARALÁBÉFASIRT

Hozzávalók: 4 nagyobb karalábé, 2 tojás , 4  evőkanál liszt, só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj

A megtisztított karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és borssal erősen megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és a lepénykék mindkét oldalát ropogósra sütjük.

Fokhagymás-petrezselymes tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.

GYORS VIRSLIS-BROKKOLIS REGGELI

Hozzávalók: 40 dkg brokkoli főve, 10 db baromfi virsli főve, 2 dl ketchup /diétás/, 20 dkg reszelt sajt, só.

A főtt virsliket tűzálló tálba helyezzük, elosztjuk a tetején a főtt brokkolit, nyakon öntjük a ketchuppal, rászórjuk a sajtot. és sütőbe téve pirosra sütjük.

CUKKÍNI FASÍRT

Hozzávalók: 2 nagyobb cukkíni reszelve, 2 nagyobb sárgarépa reszelve, 3 db szikkadt zsemle, 3 tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, só, bors

A megmosott cukkíniket, megtisztított sárgarépákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a reszelt vöröshagymával, és a zúzott fokhagymával, sóval, és borssal felaprózott petrezselyemzölddel alaposan összegyúrjuk – ha kell, még zsemlemorzsát is teszünk hozzá, hogy formázható legyen. Fasírtokat formázunk belőle, és bő olajban kisütjük.

 

KAKUKKFÜVES RAKOTT BURGONYA PARADICSOMMAL

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 40 dkg paradicsom, 8 tojás, 25 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dl olaj, kakukkfű, só.

A burgonyát és a tojást megfőzzük, karikákra szeljük. Az felszelt hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük, és pár percig pároljuk. Olajjal kikent tepsibe egy réteg burgonyát rakunk, rátesszük a tojáskarikákat és a hagymás paradicsomot. A tetejére egy sor burgonyakarikát rétegezünk, ráöntjük a tejfölt, morzsával megszórjuk, és a sütőben pirosra sütjük.

PADLIZSÁNOS RAKOTT PULYKA

Hozzávalók: 50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj

A húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.

TÖLTÖTT KÍGYÓUBORKA                             

Hozzávalók: 1 kg kígyóuborka, 4 dl kefir, 30 dkg fetasajt, 10 dkg Tv-paprika,10 dkg paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, ízlés szerint bors, bazsalikom

Az uborkát mossuk meg, hosszában vágjuk félbe. Kaparjuk ki a belsejüket, és ezt az uborka-vagdalékot keverjük össze a pici darabokra vágott paprikával, paradicsommal, bazsalikommal, borssal. A fetasajtot keverjük össze a kefirrel, majd öntsük hozzá az előbbi zöldség keverékhez. A kivájt uborkadarabokat ezzel töltsük meg. Önmagában is, de sültek mellé is kitűnő.

 

JÓ ÉTVÁGYAT  MINDENKINEK!

 

0 Tovább

MIT TEHETSZ, HA AZ EVÉS PÓTCSELEKVÉSSÉ VÁLIK?

Írta: Faar Ida

Lázasan kutatok a táskámban: sehol, semmi. Kimegyek a konyhába – de ott sem találok semmi fogamra valót (a gyümölcsös tálon ott ücsörgő almák, narancsok, mandarinok, banánok szóba sem jöhetnek). Végül a spájzban kötök ki a „nassolós” doboznál – ahol minden olyan megtalálható, amit végképp nem szabadna ennem. Ez persze – sajnos – nem akadályoz meg abban, hogy a nápolyik, csokoládék, kekszek, puszedlik, és pralinék bűnös világából válogassak egy kis „kóstolnivalót”.

Pedig tulajdonképpen nem is vagyok éhes…

Gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a problémával…

A folyamatos evésnek pedig meglesz a nem kívánatos eredménye: a súlyfölösleg, az elhízás, ami bizony számos más megbetegedés kiindulópontja lehet.

Mi lehet az oka az evésnek, mint pótcselekvésnek? Talán betegség, talán kényszer, vagy rossz szokás? Esetleg az önuralom hiánya? Mi minden vezethet elhízáshoz?

 

Az elhízásnak több oka is lehet:

  1. Ha úgy érzed, hogy nincs kedved semmihez, motiválatlan vagy, és elkeseredett – csak az édesség segíthet a kínjaidon. Miközben a tiltott falatokat eszed – egyre nő benned a bűntudat – egyre inkább vádolod magad a kialakult helyzetért, ami még jobban elkeserít.  Az ördögi kör oka: A DEPRESSZIÓ. Ugyanis amikor képtelenek vagyunk, megbirkózni az elénk tornyosuló problémákkal gyakrabban nyúlunk az ételek után – örömöt és vigaszt keresve az evésben.

  1. Nincs időd semmire – így enni sem rendszeresen eszel. A kihagyott étkezéseket viszont – főként esténként – pótolod, habzsolsz, inkább a mennyiség, és nem a minőség számít. Az ok: A RENDSZERTELENSÉG

  1. Nincs energiád, gyengének és erőtlennek érzed magad – száraz a bőröd és a hajad? A kilók észrevétlenül szaladnak fel rád, miközben te egyre passzívabbá válsz. Az ok: A PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉSE. A pajzsmirigynek jódra van szüksége a hormontermeléshez, ami az anyagcsere működését is szabályozza. Az alulműködése hajlamosít a túlsúlyra, és energiahiányhoz vezethet.

  1. Has környéki zsírlerakódás, magas koleszterinszint, és magas vérnyomás – kiegészítve a magas vércukor okozta tünetekkel. A zsírban és cukorban gazdag ételek, a mozgáshiány, a rendszertelen –mértéket nem ismerő életmód – CUKORBETEGSÉGHEZ vezetnek. Ne várd meg a szövődmények kialakulását- tégy ellene. Válassz alacsony cukor- és telítettzsírsav-tartalmú ételeket. Tartsd kordában a vércukor szintedet, igyekezz rostos és teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket enni, ezek jobban megdolgozzák az emésztésedet és elnyújtják a jóllakottság érzését.

  1. Minél feszültebb vagy, annál nagyobb az esély arra, hogy akkor is eszel, amikor nem vagy éhes, mert az evés egyszerűen megnyugtat. Ha STRESSZES a munkahelyed, vagy túlhajtod magad, próbáld meg az evés helyett mással levezetni a feszültséget, vagy legalább egészséges ételeket válassz.

EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓK

Ha már végképp nem tudsz ellenállni lelkiismeret furdalás nélkül csipegethetsz a következő finomságokból (természetesen egyszerre csak egyfajtát – és normál adagot választva) :

  • gyümölcssaláta ( szezonnak megfelelő gyümölcsökből)
  • zöldség-, vagy gyümölcsturmix

 

  • Zöldség-mártogatós: vágj össze különféle színes idény zöldségeket, készíts hozzá szószokat - egészséges, finom, és nagyon gusztusos látványt nyújtanak. Télen sárgarépa, karalábé, zellergumó, zellerszár, káposztatorzsa, nyáron uborka, paradicsom, retek, paprika áll a rendelkezésedre. A szósz készülhet zsírszegény tejfölből – ízlés szerinti fűszerezéssel (bors, köménymag, oregánó, fokhagyma stb.).

 

  • Készíts almachipset – a megmosott, megszárított almákat leheletvékonyra szeljük – és egy sütőpapírral bélelt tálcára rakva meleg helyen megszárítjuk.

 

  • A házi jégkrém is kiváló éhségűző – zsírszegény natúr joghurt, tej, méz, és ízlés szerinti gyümölcs kell csak hozzá.

 

  • Olajos magvak (maréknyi)
  • Aszalt gyümölcsök (mértékkel a magas cukortartalom miatt)
  • paradicsomsaláta
  • 1 közepes banán
  • 1 kis csésze pattogatott kukorica

RECEPTEK

 

KARALÁBÉSALÁTA

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

A karalábét és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk.. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kistányért, és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

 

CUKORMENTES  EPRES TÚRÓKRÉM

 Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítőpor

A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.

JOGHURTOS CITROMKRÉM

Hozzávalók: 4 pohár natúr joghurt, 1 citrom, édesítőszer, tejszínhab, idénygyümölcs

 A citromot lereszeljük, a levét kicsavarjuk, majd összekeverjük a joghurttal és az édesítőszerrel. Talpas poharakba töltjük, majd jól behűtjük. Tejszínhabbal és idénygyümölcs-darabokkal díszítve tálaljuk. 

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

HOGYAN ÉLJÜK TÚL A HÚSVÉTOT GYOMORGÖRCSÖK ÉS PLUSZKILÓK NÉLKÜL?

Írta: Faar Ida

Húsvétkor fogyókúrázni? Azt már nem! És nem is ajánlom senkinek! Amikor ott sorakoznak az asztalon a finomabbnál-finomabb ételek igazán kár – és meglehetősen nagy önkínzás – lenne patikamérleggel méregetni a bevitt tápanyagok mennyiségét. Na persze ettől függetlenül azért ügyelni kell arra, hogy ne legyen orvosi ügyelet a nagy evészetek vége (epegörcs, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorrontás, kisikló cukoranyagcsere– és egyéb kellemetlenségek).

Hogy miképp valósítható meg mégis a bűntudat- és pár nap alatt észrevétlenül felcsúszó pluszkilók- nélkül az evés?

Tudatossággal, és némi rafinériával.

Íme, néhány megszívlelendő tanács:

  • Energia- leadás, energia- felvétel. Mindenki számára ismert tény: ha e két folyamat egyensúlyban van-, nem változik a súlyunk. Ha az energia-felvétel nagyobb, mint az energia-leadás akkor gyarapszunk, hízunk; viszont, ha sikerül több energiát elégetnünk, mint felvennünk (mozgással, vagy a bevitt energia mennyiségének csökkentésével) akkor fogyunk.
  • Kövesd a mérsékletesség elvét: kóstolj meg mindent, de csak kis adagokat szedj belőlük. Ebben nagy segítségedre lehet, ha az adagok tálalásánál kisebb tányérokat alkalmazol, amin úgymond széthúzhatod az ételt – ami így optikailag többnek látszik.

 

  • Nagyon sokat tehetsz az úgynevezett „energia-spórolással”, azaz használj a cukor helyett édesítőt, zsírszegény tejtermékeket (zsírszegény tejfölt, joghurtot), vágd le a sültek zsírosabb részeit, ne edd meg a szárnyasok bőrét, vajas sütemények helyett részesítsd előnyben a gyümölcsös-túrós finomságokat stb.
  • Ha nem szeretnél állandóan kísértésbe esni – annyi adag ételt főzz csak, ami az ünnepi étkezésekhez kell. A „meg kell ennem, nehogy megromoljon” – elve így könnyedén elkerülhető.
  • Egyél lassan, rágj meg minden falatot alaposan. Egyrészt ezzel segíted az emésztőrendszered munkáját, nem terheled túl a gyomrod, másrészt lesz elég idő ahhoz, hogy a gyomrod jelezze az agyadnak: állj, ne tovább, tele vagyok.

 

  • Add meg a módját! Azaz teremts nyugodt, bensőséges körülményeket az evéshez. Érezd, és élvezd az ízeket, színeket, zamatokat – ne rohanj, ne akarj túl lenni minél hamarabb az étkezésen.
  • Ne edd túl magát. Az esetek zömében sokszor már csak a szemed az, ami kívánja az ételt, és a kíváncsiság vezet veszélyes vizekre – kockáztatva ezzel a rossz közérzetet. Adagold ki magadnak az ételeket, s ne szedj csak azért újabb tányérral, mert mások is ezt teszik.
  • Evés után ne dőlj hátra – tessék egy kiadós sétával elősegíteni az emésztést. Egyrészt gyorsul a keringésed, javul a közérzeted - így elkerülhető az étkezések után menetrendszerűen jelentkező mélypont, amit a bélrendszer vérbősége miatt kialakuló vérnyomásesés okoz.

 

HA MÉGIS SIKERÜL KIÜTNÖD MAGADAT:

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy túlesszük magunkat. Ilyenkor célszerű minél többet mozogni, és tehermentesíteni az emésztésünket.

OK

KÖVETKEZMÉNY

TEENDŐ

sokat ettél

gyomorfeszülés, teltségérzés

ne egyél egyszerre sokat

sok levegőt nyeltél

puffadás, gázosodás

étkezz lassan, és ne beszélj, ne igyál evés közben és alaposan rágj meg minden falatot

Sok zsírosat ettél

epeköves roham, hasnyálmirigygyulladás

kerüld a látható zsírok fogyasztását

sok húst ettél

gyomortáji nyomás,

úgy érzed, kő van a gyomrodban

egyél kevesebbet – a fehérjék emésztése sok időt igénylő folyamat, emiatt nem ürül kellőképpen a gyomrod

Sok cukrosat ettél

vércukor-problémák, éhségrohamok, hasmenés

legyen önfegyelmed – nem a megevett sütemények mennyisége a lényeg, hanem az íze

sok fűszeres ételt ettél

gyomorsav-túltengés, gyomorégés

próbálj meg semleges kevésbé fűszeres ételeket enni, amelyek lekötik a megnövekedett savmennyiséget

keveset ittál

kábultság, kiszáradás, szédülés, gyomorfájdalom

tudod: ha már szomjúságot érzel-, baj van, igyál rendszeresen

túl sok alkoholt ivott

kiszáradás, fejfájás, hányinger, hányás, másnaposság

legyen mértéktartó, és adjon időt szervezetének a regenerálódásra

A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket (rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket.

EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ TEAKEVERÉK

A puffadást, a telítettségérzést, a gyomorfeszülést hatékonyan szünteti a következő teakeverék, amit közvetlenül étkezés után kell elfogyasztanod: keverj össze 1 – 1 teáskanál kömény-, édeskömény-, és ánizstermést –forrázd le 3 dl vízzel, hagyd állni 10 percig, szűrd le, majd kortyonként idd meg.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET MINDENKINEK!

Na, és sok-sok locsolót!

 

 

0 Tovább

TERÍTÉKEN: A SALÁTA

 

Írta: Faar Ida

Végre tavasz van… Ilyenkor öröm kimenni a piacra, ahol a roskadásig rakott asztalokon végre friss, üde primőrök gyönyörködtető látványa fogad bennünket.

Pirosló hónapos retkek, illatos újhagymák, saláták fodrozódó levelei várják, hogy gazdára – és lelkes fogyasztóikra találjanak.

Terítéken: a saláta

Itt az ideje, hogy Te is minél részletesebben megismerkedj ezekkel a harsogó vitaminbombákkal.

Elsőként a salátákból „veszünk leckét” – salátázzunk minél többször, hogy kiürült vitaminraktárainkat feltölthessük.

A salátafogyasztás az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. Sokféleképpen elkészíthető: előételként, főfogásként, köretként egyaránt fogyasztható.

 

Élettani hatása sokrétű:

  • nagy mennyiségbe tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat már 10 dkg-nyi saláta elfogyasztásával  fedezhető a napi K vitamin szükségletünk másfélszerese, az A-vitamin szükségletünk 58%, C -vitamin szükségletünk 45%-a.  Nagyon magas a folsav, mangán, króm, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is
  • magas rosttartalmuknál fogva elősegítik az emésztést,
  • alacsony a kalóriatartalmuk – kiválóak fogyókúra esetén
  • hamar teltségérzetet biztosítanak
  • könnyen emészthetőek
  •  megakadályozzák a székrekedés kialakulását,
  • lassítják a szénhidrátok felszívódását,
  • általában alacsony a szénhidrát-tartalmuk, emiatt a cukorbetegek ( vagy a diétázók) étrendjének alappillérei lehetnek
  • csökkentik a koleszterin-szintet
  •  csökkentik a magas vérnyomást
  • frissen szedve és fogyasztva magas az antioxidáns-tartalmuk
  • mérséklik az alvászavarokat, a szorongást, a fejfájást
  • serkentik az epe kiválasztódását
  • K-vitamin tartalmuknál fogva megelőzik a csontritkulást,
  • fitoösztrogén-tartalmuk miatt csökkentik egyes hormonfüggő daganattípusok kialakulásának esélyét (emlő, vastagbél, prosztata-rák)
  • védenek a tüdő- és a gyomorrák ellen
  • elősegítik az ételek emésztését,
  • csökkenti a gyerekek hiperaktivitását
  • fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartásában

 

A saláták élvezeti értékét mindig öntetekkel növeljük, amelynek alapját az ecetek és olajok képezik, de használhatunk: majonéz alapú, tejtermékből készült, hollandi mártás alapú, és paradicsom alapú önteteket is.

Ízesíthetőek zöld fűszernövényekkel: turbolyával, tárkonnyal, metélőhagymával, bazsalikommal; de nagyon finomak a kapribogyóval, újhagymával, köménymaggal, curryvel, szerecsendióval készített saláták is.

Fontos tudni, hogy a salátákat mindig kézzel tépdessük –ellenkező esetben megbarnulnak.

 

A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT SALÁTAFAJTÁK:

FEJES SALÁTA:

Az egyik legkedveltebb zöldség: béta karotinban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, fehérjét, meszet és foszfort is tartalmaz. Jótékonyan hat a gyomorműködésre, és antioxidáns - tartalma miatt csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának esélyét.

 

JÉGSALÁTA

Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei napokon át frissek, ropogósak maradnak. Az egyik legkellemesebb, édes ízű saláta, melyet kb. 75%-os érettségen szednek le, másképp megkeseredhet. Számos ételhez kiváló köret és még meleg szendvicsben sem veszíti el állagát. 12-15 napig tárolható.

 

ENDÍVIA-SALÁTA

Alakja hosszúkás, tojásdad, íze kesernyés Éretten, külső levelei haragos-zöldek, míg a belsők sárgák. Önálló fogyasztásra nem ajánlott, más salátákkal együtt sokkal kellemesebb ízű. Mintegy 18 napig tárolható.

 

RADICCHIO-SALÁTA

Jellegzetes bordó színű, pikáns, keserű saláta, főleg hidegkonyhai felhasználásra ajánlott. Július végétől októberig terem.

 

 

 

FRIESE-SALÁTA

Édes fajta, kemény, fodros levelei vannak, a külsők haragos-zöldek, a belsők sárgák. Minden más salátával jól keverhető..

 

LOLLO ROSSO és LOLLO BIONDA

Fodros levelű saláták, előbbi bordó, utóbbi zöld színű. Elsősorban díszítésre használják

 

BATAVIA

Vöröses zöld levelei enyhén fodrozottak. Finom ízű levelei a lollo típusú és a tölgylevelű fajtáknál puhábbak. Friss leveleit önmagában vagy más fajtákkal keverve használhatjuk saláta alapok elkészítéséhez, szendvicsekbe és jelentősen növeli ételeink esztétikai értékét díszítő elemként. Ásványisó-tartalma magas, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő. Béta-karotin, B1-, B2-, Niacin, B6-, C- vitamin, valamint Nátrium-, Kálium-, foszfor-tartalma jelentős.

 

 

MADÁRSALÁTA

A madársaláta egész Európában elterjedt. Hazánkban vadon is él, ennek ellenére egyelőre nem túl  ismert. Energiatartalma rendkívül alacsony: 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. Igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagymértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is.

 

RÓMAI SALÁTA

Külső levelei haragoszöldek, befelé világosodnak. Minél sötétebb a szín, annál erősebb a jellegzetes, kissé kesernyés íz. A tövének a 2-3 cm-ét le kell vágni, mert keserű, ugyanígy a sötétzöld levelek hegyét. A római salátát általában önmagában fogyasztják, például a klasszikus só- ecet-olaj - ízesítéssel. A római saláta a legzamatosabb fejes saláta, önálló íze van, amit csak megfelelően hangsúlyozni kell egy jó salátaöntettel.

 

RUKKOLA

A mediterrán térségből ered, az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere. A tormával és mustárral rokonságban lévő növény. Aromája a dióra emlékeztet.. Nyers fogyasztása nagyon ajánlott, nagy mennyiségben tartalmaz C-,  és B-vitamint. Magját fűszerként hasznosítják. Levelét frissen tépkedjük az ételekbe, használhatjuk salátákba, levesekbe, tésztákhoz, húsételekhez, burgonyás- és tojásos ételekhez.

RECEPTEK

SALÁTALEVES

A fejes salátát gondosan megmossuk, apróra tépkedjük, kis olajon megdinszteljük, lisztet szórunk rá, vízzel feleresztjük. Ízesítőnek 1-2 fokhagymagerezdet apróra vágunk, és azt tesszük bele. Ízlés szerint sózzuk, majd, ha készen van ecettel, cukorral ízesítjük. Betétnek kockára vágott főtt tojást adunk 

GYÓGYÍTÓ TAVASZI SALÁTA

2-2 marék friss zsenge csalánlevelet, és gyermekláncfüvet, parajt, sóskát, valamint2 fejes salátát jól megmosunk, lecsöpögtetjük, metéltre vágjuk,3 szál sárgarépát,3 almát megtisztítunk, a levelekre reszeljük,2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, 1 citrom levét 2 evőkanálnyi mézzel, meg 2  dl vízzel elkeverjük, megsózzuk, és a salátára öntjük. Apróra vágott fokhagymával, újhagymával 2  evőkanál lenmaggal gazdagítjuk.

 

ÍZLETES ENDÍVIASALÁTA

Hozzávalók: 1 fodros endívia széttépdesve,3 endívia fej aprítva, 3 zöldalma felkockázva, 3 evőkanál dió durvára vágva, 60 ml olívaolaj, 3 kávéskanál erős mustár, 30 ml borecet, 1 kávéskanál zúzott, száraz pirospaprika ,só és bors

Egy salátástálban keverd el az endíviát az almával és a dióval. A többi hozzávalóból egy légmentesen záró üvegben (pl. egy kisebb befőttesüvegben) rázd össze a dresszinget, majd öntsd rá a salátára.

TOJÁSOS SALÁTA

Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6 db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej lilahagyma Öntet:6 evőkanál olaj, 1 citrom leve, mustár só, bors

A salátát eltépkedjük, a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.

TANYASI SALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 2 paradicsom,1 csokor újhagyma, 1 csomag retek, 2 sárgarépa, 1 kisebb kígyóuborka, 3 dl kefir, citrom, petrezselyem, tengeri só

A fejes saláta leveleit ujjnyi széles, a sárgarépát gyufaszál vastagságú csíkokra, a paradicsomot cikkekre, az uborkát, a retket, az újhagymát a zöldjével együtt vékony karikákra szeleteljük, és salátás tálba tesszük. Összekeverjük a citrommal, sóval és petrezselyemmel ízesített kefirrel. Lehűtve a legfinomabb.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK:

 

0 Tovább

SEGÍTSÉG! VÁLOGAT A GYEREK!

Írta: Faar Ida

Az iskolai menzák megreformálása kiváló kezdeményezés volt: hiszen hivatalosan is gondoskodnak arról, hogy a tanulók valóban csak egészséges és tápláló ételeket egyenek – só, és cukor-szegény változatban. Az már más kérdés, hogy az egyébként is válogatós gyerkőcök folyton-folyvást hoppon maradnak: és bizony az éhségtől kopogó szemekkel esnek be esténként az ajtón rávetve magukat mindenre, ami ehető, és mellesleg, ha nem vigyázunk – egészségtelen. Mert a mi felelősségünk: mi az, ami az éhes pocakokba kerül: cukros, zsíros, sós ételek, vagy…

Vagy?

Segítség! Válogat a gyerek – mit készítsek neki, amit szeret, és mégis egészséges? – teszed fel most a kérdést, és máris kapod a válaszokat.

 

EGÉSZSÉGES ÉTELEK KICSIKNEK (ÉS NAGYOBBAKNAK EGYARÁNT)

1.rész

 

BORSÓKRÉMLEVES TÚRÓGALUSKÁVAL

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés szerint, a galuskához: 30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evőkanál vágott kapor

A túrót elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós, lobogva forró vízbe galuskát szaggatunk belőle, és 5-6 percig főzzük. A vajon, kevés víz aláöntésével megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük 2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. amikor a borsó megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd beletesszük az előre kifőzött túrógaluskákat.

 

SPENÓTKOSARAK

Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só

A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

 

ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

 

0 Tovább

CSONTLEVES : NAGYON FINOM – ÉS MÉG GYÓGYÍT IS

Írta: Faar Ida

Egy tányérnyi gőzölgő tyúkhúsleves elfogyasztása megfázás esetén szinte azonnali jobb közérzetet biztosít: egyrészt magas cink-tartalma miatt, másrészt megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyákat, harmadrészt pedig „lelkileg” is erősít – hiszen aki főzte, törődik velünk.

De miért együnk sokszor csontlevest?

A válasz egyszerű: segít pótolni a kollagént.

A kollagén a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje: ott van az izmainkban, csontjainkban, bőrünkben, porcszöveteinkben. Folyamatosan termelődik, de a kor előrehaladtával a mennyisége fokozatosan csökken (gondolj csak a megjelenő ráncokra, a szálkásodó hajra, a repedező körmökre). Emellett pedig a rossz életmódbeli szokások – túlzásba vitt napozás, dohányzás, helytelen táplálkozás – illetve bizonyos betegségek is – károsan hatnak a kollagén termelődésére.

Miért érdemes kollagént bevinni a szervezetünkbe?

  1. Mert képes visszafordítani a bőr öregedési folyamatait – a bőr rugalmas, feszes, fiatalos lesz.
  2. Csökkenti az ízületi fájdalmakat – megállítja a porckopást – így az ízületek nem válnak merevvé, és fájdalmassá.
  3. Segíti az izmok felépítését – és a zsírégetést, növeli az izmok teljesítőképességét
  4. Csökkenti a cellulitiszt – bár ez „csak” esztétikai hiba, de nagyon sokakat zavar. Simává teszi a bőrt.
  5. Segíti az emésztőszervek védelmi feladatainak az ellátását, javítja az emésztést, megakadályozza a gyulladásos folyamatok kialakulását.
  6. Gyorsítja a sebgyógyulást

Hogyan növelheted a kollagén-fogyasztásodat?

Nos, mielőtt homlokegyenest a gyógyszertárba rohannál valamilyen táplálék kiegészítő beszerzése végett – próbálj ki néhány természetes módszert:

  • Fogyassz gyakran CSONTLEVEST! – A csontokat lassú tűzön hosszú-hosszú ideig főzd, hogy kioldódhassanak belőle az értékes tápanyagok, na és a kollagén.
  • Ugyanilyen megfontolásból az őszi-téli időszakban építsd be az étrendedbe a KOCSONYA fogyasztását is!
  • Készíts minél több olyan ételt – amelyhez ZSELATIN kell. Leveshez, raguhoz, gyümölcszseléhez – süteménykrémhez…

RECEPTEK

KLASSZIKUS CSONTLEVES

Hozzávalók:2 kg marha- vagy sertéscsont,6 darab sárgarépa, 4 darab fehérrépa, 1 darab zeller, 1 darab karalábé, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 darab burgonya, szemes bor, só, 30 dkg cérnametélt, olaj

A megmosott csontokat feltesszük egy nagy lábasban főni, annyi vízben, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, amíg hab nem keletkezik a tetején. Közben meghámozzuk a zöldségeket: a répákat, a zellert, és a karalábét, majd nagy darabokra vágjuk őket. Pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket, a vöröshagymát és a burgonyát is, de ezeket hagyjuk egészben. Tegyük bele az összes zöldséget a lábasba, fűszerezzük sóval, borssal, majd lassú tűzön 2-3 órán át főzzük puhára. Ha megpuhultak a zöldségek a levesben, vegyük ki a csontot, tegyük a tányérra, majd a zöldségekkel is tegyük ugyanezt. A csontlevest főzzük be a cérnametélttel.

Na, és ha a zselatin mellett döntenél:

 

DIABETIKUS TÚRÓTORTA

Hozzávalók:50 dkg túró, 1 nagy tejföl,  1 csomag étkezési zselatin, ízlés szerint édesítőszer, citromhéj, vanília kivonat, friss, vagy fagyasztott gyümölcs ízlés szerint (ribizli, szeder, őszibarack)


A hozzávalókat a zselatin nélkül krémesre összekeverjük. Beletesszük a feldarabolt gyümölcsöket, elkeverjük. Kivizezünk egy műanyag formát amibe beletesszük majd a tortát. A zselatint 1.5 dl vízzel felfőzzük és hozzákeverjük a túrókrémhez, beleöntjük a vizes formába és 4 órára a hűtőbe tesszük.

 

EPRES PUDINGOS SÜTI

Hozzávalók:50 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 4 dl tej, 5 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 dl olaj, 2 csomag vanília ízű puding, 50 dkg eper, 25 dkg túró, 10 dkg porcukor, 2 csomag zselatin por, eperlekvár

A lisztet a sütőporral, 5 evőkanál tejjel, a tojással, kristálycukorral és az olajjal elkeverjük, és csomómentes tésztává alakítjuk. A kapott tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 15 percig sütjük. Kihűtjük.

A többi tej felhasználásával a szokásos módon sűrű pudingot főzünk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a túrót és a porcukrot - sima krémmé keverjük.

A tésztát megkenjük az eperlekvárral, erre tesszük a krémet, majd a krém tetejére félbe vágott epreket teszünk. A zselatint a csomagoláson szereplő útmutató szerint elkészítjük, majd a süteményre öntjük. Hűtőbe tesszük. Tálalás előtt még tejszínhabbal díszíthatjük.

 

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

0 Tovább

KÓDOLD ÁT MAGAD AZ EGÉSZSÉGES ÉLETRE!

 

Írta: Faar Ida

Tudod ki Mark Sisson?

Ha érdekel a paleolit táplálkozás, akkor most kapásból vágod rá a választ. Ha eddig nem találkoztál a nevével, akkor valószínűleg nem volt még alkalmad elmélyedni a paleolit diéta mibenlétének tanulmányozásában. Ugyanis Mark Sisson a MarksDailyApple.com paleolit táplálkozással foglalkozó blog megalapításával , és Az őseink egészsége című kötetével, a paleolit mozgalom meghatározó egyéniségének számít. A méltán népszerű kötet 130000-es példányszámban fogyott az Egyesült Államokban, és hazánkban is sokak könyvespolcán megtalálható.

De ki ez az ember?

Mark Sisson világszerte ismert marton-futó és triatlonista, aki 1982-ben negyedik lett az Ironman világbajnokságon. Biológia szakosként szerzett diplomát, jelenleg Malibuban él családjával.

Az ősi kód ereje

Könyvében részletesen bemutatja, hogyan lehet az ősi kód segítségével átprogramozni a génjeiket – annak érdekében, hogy életünk minél hosszabb és egészségesebb legyen. A titka lényegében nem más, mint átültetni az őseink gyűjtögető- halászó-vadászó életmódját modern korunk mindennapjaiba.

Egyszerűen betartható szabályok – diéta, ami mindenkinél beválik

 

Ellentétben az interneten keringő extrémnél-extrémebb diétákkal Sisson alapszabályai nem rugaszkodnak el a valóságtól:

  • Kerülni kell a „, mérgező” ételeket: transzzsírokat, cukrot, feldolgozott élelmiszereket
  • Sok zöldséget-gyümölcsöt kell fogyasztani – ami friss, bio-, és szezonnak megfelelő legyen
  • Gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról – kerülve a szénsavas, cukrozott, színezett italokat
  • Jó minőségű húst kell enni – természetesen nem ipari méretekben tenyésztett állatok húsát
  • Érdemes rendszeres – lassú sétákat tenni (rendszeres mozgás fontossága)
  • De néha be kell iktatni egy-egy rövidebb sprintet is (gyors futás)
  • Gondoskodni kell a pihentető alvásról
  • Újra élvezni kell a játék önfeledt örömét
  • Fel kell hagyni a szorongással, önmarcangolással – törekedni kell a lelki egyensúlyra
  • Nyitottnak kell lenni az új dolgokra
  • Kerülni kell a stresszes helyzeteket
  • Célszerű minden nap tornáztatni az agyat is – rejtvényekkel, stratégiák kidolgozásával

És, hogy mi a paleo diéta lényege?

Bővebben a következő részben!

Tarts Velem akkor is!

 

0 Tovább

NE GYULLADJ BE!

- avagy a táplálkozás szerepe a gyulladásos folyamatok kimenetelében -

 

Írta: Faar Ida

Szervezetünk folyamatosan védekezik az őt támadó vírusokkal, baktériumokkal, és más betolakodókkal szemben – méghozzá olyan gyulladásos folyamatokkal, amelyeknek az a célja, hogy eltávolítsa azokat, ezáltal gyógyítva önmagát. A gyulladás lényegében az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Hiányában a sebek elfertőződnének, a fertőzések pedig halálos kimenetelűek lennének.

A gyulladásos folyamat:

  1. SZÖVETKÁROSODÁS KIALAKULÁSA (Ennek sokféle oka lehet: sérülés, idegen anyagok behatolása, mikroorganizmusok, sugárzás, sejtelhalás)
  2. A TERŰLETEN FOKOZÓDNI KEZD VÉRÁRAMLÁS
  3. A VÉRBŐL FEHÉRVÉRSEJTEK JUTNAK A SZÖVETEK KÖZÉ, ÉS FELHALMOZÓDNAK A KÁROSODOTT RÉSZEN
  4. A SEJTEK EGY RÉSZE FELFALJA A BAKTÉRIUMOKAT VAGY A SÉRÜLT SEJTEKET – GENNYESEDÉS SORÁN ELTÁVOLÍTVA AZOKAT
  5. A TÖBBI FEHÉRVÉRSEJT PEDIG MOZGÓSÍTJA AZ IMMUNRENDSZERT ÉS SEGÍTI A KÁROS ANYAGOK KIÜRÜLÉSÉT

A krónikus gyulladás

Ha a gyulladásos folyamat tartóssá válik, kialakul a krónikus gyulladás, ami számos más megbetegedés forrása is lehet. Gondoljunk itt például a fogágy-betegségekre, ahol a gyökércsúcs körüli betokozódott tályog napi szinten ontja magából a fertőző gyulladáskeltő anyagokat – gócfertőzést indukálva. ( Az allergiától kezdve, az ízületi gyulladáson át, az életet veszélyeztető agyhártya-, vagy agyvelőgyulladásig bármit okozhat).

 

Ha hiszed, ha nem - de sokszor a tudtodon kívül Te magad vagy az, aki a nem kellő odafigyeléssel összeállított étrended miatt hátráltatod a szervezetedben zajló gyulladásos folyamatok legyőzését.

Gyulladást okozó, vagy gyulladásos folyamatokat segítő ételek:

  • Nehezen emészthető vörös húsok: amelyek akár 12 órán keresztül is panganak a belekben gyulladást okozva. Nagyon veszélyesek az ipari szinten tenyésztett állatokból készült húsok, mivel testidegen antibiotikumokat és gyógyszer származékokat is tartalmazhatnak.
  • Finomított cukor: fehér méreg - a leggyakoribb gyulladást okozó élelmiszer. 
  • Nátrium-glutamát: ízfokozó amit a legnagyobb mennyiségben a gyorsételek és a felvágottak tartalmaznak, az íz-élmény fokozására, furcsa függőséget kialakítva. Idült gyulladást okoz, májkárosító.
  • Aszpartam: olyan mesterséges édesítőszer, amire az immunrendszer idegen anyagként tekint – gyulladásos folyamatokat indítva ellene.
  • Fehér liszt: a belőle készült termékek magas glikémiás index-el rendelkeznek – ezek is gyulladást okozhatnak.
  • Telített zsírok és transz-zsírok: gyorsételek, hamburger, sült krumpli, rántott hús – ki ne szeretné őket. Ahogy a chipseket, kekszeket, fánkokat is? Esszük őket, holott a leginkább gyulladáskeltő ételek.
  • Kazein – a tej egyik fehérjéje, ami bizonyítottan a belek, és az ízületek gyulladásának kialakulásáért tehető felelőssé.
  • Alkohol

Mi a megoldás?

GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉTREND

Napjaink étrendje sajnos egyáltalán nem mondható egészségesnek - egyre távolabb kerül a természettől és ezzel arányosan egyre több olyan anyagot tartalmaz melyre a szervezet - gyulladással válaszol. Ezért aztán fogyasszunk minél több természetes élelmet, miközben kerüljük a gyulladást okozó élelmiszer-csoportokat.

  • Együnk zöldségeket: mert javítják a szervezet PH értékét, így a zöldségfogyasztás önmagában is gyulladáscsökkentő.  Naponta legalább három alkalommal fogyassz friss zöldségeket- egyrészt gazdagok antioxidánsokban, másrészt sejtgyógyulást elősegítő flavonoidokban.
  • Együnk gyümölcsöket: napi két-három adag friss gyümölcs vitamin-, és ásványi anyag tartalmának köszönhetően változatossá és egészségessé teheti az étrendedet.
  • Ne felejts el eleget inni – segíti a gyulladás során keletkezett káros anyagok kiürülését. Soha ne várd meg szomjúságot érzel – mert az már a kiszáradás jele. Kerüld a műanyag palackos vizeket – a belőlük kioldódó anyag is gyulladást okozhat.

  • Omega-3 zsírsavak: Az Omega 3 zsírsavak közé tartozó EPA és DHA igen erős gyulladáscsökkentők. Naponta legalább 1 alkalommal szükséges fogyasztani ezekből az esszenciális zsírokból, aminek a legbiztosabb forrásai a halak, az avokádó, a diófélék, extra szűz olívaolaj, lenmag- és kendermagolaj.
  • Gyógynövények és fűszerek: Az illóolajban gazdag fűszerekből gyulladáscsökkentő illóolajok, csersavak és zsírsavszármazékok keletkeznek, amelyek erősítik az immunfolyamatokat. Ilyen a kurkuma, gyömbér, fahéj, fokhagyma, csili, valamint a zöld fűszerek is nagyon jók, mint a bazsalikom, rozmaring és a kakukkfű.
  • Tea: gyulladáscsökkentő gyógynövények vannak a teafélék között is. Ilyen a csipkebogyó tea, a gyömbértea, a zöld tea.
  • Friss gyümölcsitalok – vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok.

 

0 Tovább

MIT (T)EGYEK, HA  MAGAS A VÉRNYOMÁSOM?

Írta: Faar Ida

Lehet, hogy nem is tudsz róla… Lehet, hogy vannak ugyan tüneteid – de egyszerűbb ráfogni a túlhajszoltságra, a stresszes mindennapokra, mint szembenézni a ténnyel: magas a vérnyomásod. Pedig nem kellene félvállról venned napjaink népbetegségét – mert elhanyagolt esetben egy idő után nagyon súlyos szövődményeket okozhat (agyvérzés, agytrombózis, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus).

A magas vérnyomás tünetei lehetnek:

  • fejfájás
  • orrvérzés
  • látászavar
  • fáradékonyság
  • hányinger
  • szédülés
  • szapora szívverés
  • szívtáji fájdalom

Mennyi az annyi?

Ahhoz, hogy valós képet kapj vérnyomás-értékeidről, néhány szabályt be kell tartanod a vérnyomásmérés során.

A mérés előtt:

  • 30 percig ne fogyassz koffein-, és alkohol-tartalmú italt
  • ne dohányozz
  • legalább 5 percig pihenj, és zárj ki minden zavaró tényezőt
  • ne legyen túl meleg, vagy túl hideg

A mérés alatt:

  • ülő helyzetben, maradj nyugalomban, lazítsd el az izmaidat
  • ne beszélgess

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor nyugalomba (5 percnyi pihenés után), a háromszor – 5 percenként - megismételt vérnyomásmérés eredményének átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm szintet. Természetesen ez a határérték – egyéb társbetegségektől függően alacsonyabb is lehet (például cukorbetegség esetén 130/80 Hgmm).

De mitől lehet magas?

Az esetek nagy százalékában (elsődleges hipertónia) – nem ismerhető fel a kialakulásának az oka – azaz nincs olyan alapbetegség, ami magas vérnyomást okoz. A másodlagos hipertónia viszont valamilyen betegség miatt alakul ki – egyes vesebetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, mellékvese-betegségek kísérőjeként. Kialakulásában szerepet játszhatnak még örökletes tényezők, gyógyszerek, környezeti hatások.

Mit tehetsz?

Először is – tartsd be az orvos utasításait – azaz szedd pontosan a felírt gyógyszereket. Eközben – azaz emellett változtass az életmódodon:

  • amennyire csak lehetséges iktasd ki a rizikófaktorokat (stressz, dohányzás, alkohol stb.)
  • mozogj rendszeresen
  • táplálkozz egészségesebben
  • legyen ideális a testsúlyod

A táplálkozás hogyan tényleg hat a vérnyomásra?

Nagyon is hat! A helytelen étrend nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához – illetve a már létező probléma súlyosbodásához. Mire gondolok?

  • Helytelen táplálkozás = elhízás. – a magas vérnyomás kialakulásának legfőbb rizikófaktora.
  • Túlzott só fogyasztás: A túl sok só hatására az érszűkítő anyagok hatása megnő, ráadásul a sok só vizet köt meg – és tart vissza – ödémát kialakítva. Megnő a vér térfogata – ez nagyobb terhet ró a szívre – aminek egyenes következménye a vérnyomás megemelkedése lesz.
  • Só helyett használjunk friss, vagy szárított fűszernövényeket – kerüljük a sózott- füstölt-pácolt hústermékeket, az ömlesztett, félkemény sajtokat, konzerveket, kész ételeket, a sózott péksüteményeket, a mustárt, a ketchupot, az ételízesítőket, a sós kekszeket, chipset, ropikat, sózott olajos magvakat.
  • Túlzott zsírfogyasztás – egyrészt a fölös kalória bevitel miatt növeli az elhízás veszélyét, másrészt megemeli a koleszterinszintet – érelmeszesedést okozva – ami rugalmatlanná téve az érfalakat megemeli a vérnyomást. Csökkentsük a zsírbevitelt!
  • Hidrogénezett növényi olajok, margarinok – az egyre nagyobb mennyiségű készétel elterjedése megsokszorozta az úgynevezett transzzsírok bevitelét szervezetünkbe, ezzel sokszorosára növelve a szívroham, a rák, a diabétesz és a magas vérnyomás előfordulásának gyakoriságát. A transzzsírok fogyasztásának korlátozása vagy megszüntetése a magas vérnyomás elleni küzdelem egyik legfontosabb sarokköve.
  • Oxidált olajok - A sütéshez oly gyakran használt növényi olajok a hevítés során oxidálódnak, és vérnyomás emelkedést, magas koleszterinszintet és rákot okozhatnak. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó finomított olajok - például a napraforgó vagy a repceolaj,- amelyeket a leggyakrabban használunk ezek közül. Finomítatlan olajok hevítés nélküli használata ajánlott. Használjunk extra szűz olíva olajat, vagy salátákhoz lenmagolajat.
  • Kalciumban és magnéziumban szegény táplálkozás – fogyasszunk minél több tejterméket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű lisztet, zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, halakat.
  • Dohányzás, alkoholfogyasztás – a nikotin és az alkohol érszűkítő hatása miatt nő a vérnyomás – ezért mindenképpen célszerű felhagyni mindkét káros szenvedéllyel.
  •  Feldolgozott szénhidrátok, például a reggeli gabonapelyhek, tartós kenyerek, transzzsírok (margarinok), a túlcukrozott készételek, a magas cukorfogyasztás mind-mind garancia a magas vérnyomás kialakulására, ezért ezeknek a fogyasztását is korlátozni kell.

… és akkor mit (t)ehetsz?

  • fogyassz rengeteg zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg a szezonnak megfelelő összetételben
  • táplálkozz változatosan – biztosítva ezzel a legoptimálisabb tápanyagbevitelt
  • főzz magad – készítsd el az ételeidet – így tudod mi az, amit eszel
  • fogyassz természetes ételeket, amelyek antioxidánsokban, polifenolokban, egészséges olajokban gazdag (olíva-, lenmag-, avokádó-olaj)
  • egyél minél több színes gyümölcsöt – antocianinokban gazdag - áfonya, fekete áfonya, padlizsán, szőlő, vörösbor, gránátalma, valamint az egyéb hasonló színű zöldségeket és gyümölcsöket
  • kerüljenek az étrendedbe Omega 3- zsírsavakban gazdag ételek
  • kis mennyiségben fogyasztható vörösbor is – a benne található rezveratrol bizonyítottan csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

Használj vérnyomáscsökkentő gyógynövényeket:

  • kökény,
  •  galagonya,
  • vöröshagyma – olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint például a flavonol vagy a kvercetin, amelyek mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében segítséget nyújthatnak
  • Fokhagyma - a benne található allicin nevű hatóanyag csökkenti a magas vérnyomást
  • medvehagyma,
  • citromfű, - nyugtató hatása miatt oldja a stresszt – csökkentve ezzel a magas vérnyomás kialakulásáért felelős stressz-hormonok szintjét
  • oregánó - legfőképpen a mediterrán országokban használják, de hazánkban is egyre népszerűbb - nagy szerepe van a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkentésében
  • levendula,
  • macskagyökér,
  •  orbáncfű,
  • fehér fagyöngy

 

0 Tovább

ÍGY TÁPLÁLKOZZ, HOGY NE LEGYEN B12-VITAMIN HIÁNYOD!

Írta: Faar Ida

Furcsa zavaró tünetek – eltérés nélküli laboreredmények, kétségbeesett futás orvostól-orvosig – és a kérdés: ha elvileg mindenhol minden rendben, akkor mitől érzed magad mégis rosszul?

Lehet, hogy B12-bitamin-hiányod van?

Olyan, mint egy láthatatlan ellenség – rejtőzködik, kellemetlenségeket okoz, és nagyon nehéz felismerni. Fokozatosan, és lassan roncsolja a szervezetet – a tünetek a hiány fokával egyenes arányban súlyosbodnak.

A B12 – vitamin (kobalamin) – olyan vízben oldódó vitamin, amely számtalan élettani folyamathoz szükséges.

Nélkülözhetetlen:

  • a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez
  • az idegeket borító hüvely képződéséhez
  • a táplálék lebontásához
  • az örökítő anyagok, a DNS és RNS szintéziséhez
  • a fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez
  • a vörösvértestek képzéséhez, a hemoglobin-szintéziséhez
  • az agy és a központi idegrendszer működéséhez

Hatásai:

  • csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát (segít megelőzni az érelmeszesedést, és az infarktust)
  • elősegíti a vörösvérsejtek termelődését
  • elengedhetetlen a hámsejtek termeléséhez
  • segít megelőzni a kromoszómák károsodását
  • segít fenntartani az emésztőrendszer egészséges működését
  • javíthatja a zajártalmak okozta halláskárosodás tüneteit
  • segíthet megelőzni a szürke hályog és a glaukóma kialakulását
  • erősíti az immunrendszert, gyorsítja a vírusos és bakteriális fertőzések okozta megbetegedésekből való felépülést
  • növelheti az energiaszintet és egyben enyhítheti a fáradtságérzetet
  • enyhítheti az asztmás tüneteket

 

B12-vitamin hiány kialakulásának okai:

  • felszívódási zavarok
  • bélgyulladás
  • autoimmun betegségek
  • krónikus alkoholizmus
  • elégtelen táplálkozás

A B12- vitamin hiányának tünetei:

  • fáradékonyság, a légszomj, a szapora légzés, valamint a gyors szívverés- ami azzal magyarázható, hogy a  B12-vitamin hiánya sokszor jár együtt vashiánnyal, illetve vérszegénységgel.
  • száj és a nyelv fájdalma, szájszárazság, szájüregi fekélyek
  • sápadt bőr,
  • akaratlan fogyás
  • csontritkulás
  • gyakori felső légúti fertőzések
  • töredezett, gyenge körmök
  • fáradtság, depresszió
  • a kialakuló idegkárosodás miatt zsibbadtság, bizsergés a végtagokban
  • izomgyengeség
  • zavartság
  • emlékezetkiesés

Kezelése:

  • az étrend újragondolása – vörös húsok, tojás, belsőségek gyakoribb fogyasztása
  • és ezzel egy időben szükség lehet B12-vitamin vagy B-vitamin komplex bevitelére, ha viszont már a vashiány is kialakult, akkor vas és B12-vitamin együttes bevitelére van szükség lehet

 

A vitamin állati eredetű táplálékokban fordul elő bőségesen, különösen a májban, vesében, belsőségekben, húsban, tojásban, tejben és tejtermékekben, valamint a halban. A növényi élelmiszerek közül csak a homoktövis és a savanyú káposzta tartalmaz kis mennyiségben B12-vitamint. A vegánoknak ezért, akik abszolút semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, B12-vitamint tartalmazó készítményekhez kell folyamodniuk, hogy a napi szükségletüket ebből a fontos vitaminból fedezhessék. Amint már említettük, bár az emberi bél képes kis mennyiséget előállítani B12-vitaminból, ez azonban nem fedezi a napi szükségletet. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely halat, húst, tojást, tejet és tejtermékeket is tartalmaz.

 

 

0 Tovább

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA

Írta: Faar Ida

Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Veled is gyakran előfordult már, hogy siettedben kihagytad a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörögtél a gyerekeidnek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, mindezen sürgősen változtatnod kell, már ha egészségesebben szeretnél élni.

Miért fontos reggelizni?

Mert:

  1. Reggelre a szervezeted elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótold, - mintegy üzemanyaggal lásd el –energiát és tápanyagokat biztosítva ezzel a működéséhez
  2. Megakadályozhatod, hogy leessen a vércukorszinted, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel rád törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul falni kezdj – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
  3. ha rendszeresen reggelizel, nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírsz a nap során
  4. ha nem éhezteted a szervezetedet, felpörgeted az anyagcserédet – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
  5. ellenállóbbá válsz mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
  6. bármennyire hihetetlen, de bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
  7. Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:

  1. válassz olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztasz el,  ez legyen bőséges és kiadós
  2. legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt edd-, variáld bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
  3. Természetesen azért ne ess túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagodat egy reggeli alatt el kell temetned
  4. Fogyassz a reggelihez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
  5. A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térj át a teázásra
  6. Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsd. Használj minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
  7. Ne egyél sok felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
  8. viszont érdemes minél több sajtot enned – ebből viszont kerüld a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válassz juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
  9. Teremtsd meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredj félórával korábban.
  10. Váljon szokásoddá a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik

TIPPEK REGGELIRE

HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL

Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)

A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük..

JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM 

Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili

Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.

 

MINDENKI KEDVENC OMLETTJE

Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors

A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.

BANÁNOS MÜZLI

Hozzávalók: 1 banán, 1 kis poharas görög joghurt, ráöntve, 2 evőkanál csökkentett cukortartalmú müzli, zabpehely rászórva

0 Tovább

JÖNNEK A TÖRÖKÖK!

Írta: Faar Ida

Nem! Nem kell megijedni… Nem a törökök jönnek, hanem csak a török ételek. A török ételek, amelyek talán nem is olyan ismeretlenek hazánkban – tekintettel történelmi múltunkra.

Nekik „köszönhetjük” a paradicsomot, a paprikát, - hiszen az ő közvetítésükkel került be az országba, na és a kávéivás szokásának elterjedését is.

A török konyha jellegzetességei

Az étkezési szokásaikat vallási hovatartozásuk nagymértékben befolyásolja. (A lakosság 2/3-a mohamedán vallású). Emiatt:

  • nem esznek sertéshúst, (még csak sertészsírral készült ételeket sem)
  • viszont rengeteg halat, rákot, kagylót, tintahalat, kardhalat fogyasztanak
  • leggyakoribb húsféle a bárány-, az ürü-, a kecske-, a vad- és a tyúkhús
  • ételeiket intenzív fűszerezés jellemzi
  • sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak – ügyelve arra, hogy minél változatosabb legyen belőlük a kínálat (paprikát, paradicsomot, articsókát, padlizsánt, babot, tökféléket, káposztát, fügét, dinnyét, körtét, szőlőt, őszibarackot stb.)
  • kedvelik a magvakat és a dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót
  • kedvelt alapanyaguk a rizs –amit nem csak köretnek, hanem számos más étel alapanyagának is használnak
  • fehér sajtjaik, és joghurtjaik juhtejből készülnek
  • az olívaolaj széleskörűen elterjedt, Törökország nyugati területein, bőven találhatóak olajfaligetek. Az olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel.
  • kenyerük búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandır ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértészt
  • édességeik túl édesek, nehezek
  • a kávéivás számukra már-már szertartás – a török kávé főzési módja eltér a nálunk megszokottól
  • a meleg éghajlat miatt Törökországban dél körül megáll az élet – így a legforróbb órákat komótos étkezéssel és pihenéssel töltik, majd délután 4 után kezdenek el újra tevékenykedni

 

Jellegzetes török ételek

  • SIS-KEBAB : nyárson sült húst amit a törökök fedeztek  föl A şiş -kebab bárányhús, csirke vagy hal nyárson sütve, kenyérrel és joghurttal tálalva. Egyaránt finom joghurtba mártogatva, vagy magában fogyasztva. Puha, ízletes, és finom.
  • ISKENDER KEBAB – ez az utcán árult török specialitás, Iskender Effendi nevéhez köthető. Ő dolgozta ki az 1850-es években a húsok függőleges sütési grillezési eljárását.  A bárányhúsból készült kebabok a legelterjedtebbek.
  • DÖNER KEBAB: Az Iskender Kebabot fejlesztette tovább Mahmut Aygündöner, akinek pitában felszolgált kebabja Nyugat-Európában vált ismertté és kedveltté-ő volt ugyanis az, aki 1970-ben rájött, hogy ebben a formában jobban eladható. A döner kebab készítési módjában megegyezik a görög gyros-szal, fűszerezésében azonban eltér tőle.
  • LAHMACUN – a törökök egyik pizzája, ami egy nagyon vékony tésztából készülő paradicsomos, darált húsos étel –amit friss zöldségekkel tálalnak.
  • PIDE – ez is egy pizzaféleség, hosszúkás alakja van, és különböző feltétekkel kapható
  • Nagyon kedvelt a marhahúsból készült PASTIRMA is. A pastirma a katonák eledele volt, akik a hosszú hadjáratokra vitték magukkal ezt a marhahúsból "sonkamódra" készült, levegőn szárított, erősen fűszerezett húsfélét
  • MUSZAKA - darált birkahúsból, burgonyából, paprikával, paradicsommal, joghurttal készítik. A török muszaka – a göröggel ellentétben - nem rétegzett. Ehelyett magas hőfokon, kevés zsíron serpenyőben pirított padlizsánból, zöld borsból, paradicsomból, hagymából és darált húsból készül, cacıkkal (kb. dzadzíki) és piláffal fogyasztják. Léteznek cukkinis, sárgarépás és burgonyás változatai is.
  • SUCUK – reggelinél fogyasztott szalámiféleség
  • PILÁF birkahúsból készített rizottószerű fűszeres, rizses étel,
  • AYRAN hagyományos sós joghurtitalt
  • RAKI Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik.
  • MENEMEN(Török lecsó) -a hagyományos török reggeli alapeleme. Az étel pirított zöldségekből és sült tojásból áll. Melegen, kenyérrel szervírozzák.
  •  KÖFTE (Török fasírt) A török konyha fő eleme. Általában pogácsává vagy golyóvá formázzák - marhahúsból vagy birkahúsból, párolva készítik. Szósszal, szendvicsben vagy salátával, natúr joghurttal fogyasztják.
  •  MANTI (Töltött gyúrt tészta)- első látásra a raviolira emlékeztet. A kis, marha- vagy birkahússal töltött batyukat megfőzik vagy kisütik, joghurttal és fűszerezett olvasztott vajjal, gyakran több fűszerrel együtt szervírozzák.
  • KUZU TANDIR ( Birkasült) A húst egészben nyársra húzzák, és lassú tűzön sütik meg. Általában rizskörettel, krumplival, joghurttal tálalják.
  • BÖREK (Töltött vagy rakott yufka, vagy leveles tészta)- ínyenc török tésztaféleség. Készülhet darált hússal, spenóttal és sajttal töltött variációk. A leveles tésztát többnyire darabokra vágva, egyenként töltik. A börek bármikor könnyű és finom étel.
  • BAKLAVA (Török rétes)- Mogyorós, szirupos, tésztás édesség. Gyakran darált pisztácia kerül a tetejére. Édes és különleges, frissen kell fogyasztani!
  • MEZE (Előétel)- Elterjedt szokás a “meze”-fogyasztás, ami azt jelenti, hogy sokféle hideg előételt szolgálnak fel italokkal vagy főétel helyett. A vacsoravendég elé körülbelül húszféle választási lehetőséget szervíroznak. Ezek lehetnek babételek, saláták, kenyérre kenhető krémek kis adagokban tálalva.
  • DOLMA (Töltött zöldség) - az összes töltött zöldségfélét is így nevezzük. Törökországban a töltött szőlőlevél mellett a töltött paprika, cukkini és padlizsán is népszerűek.
  • LOKUM (Török ínyencség)- egy különböző ízekből és töltelékekből álló, gyakran porcukorral meghintett, többnyire gyümölcsös édesség.
  • MOZAIK PASTA (Mozaiktorta) Csokitorta - csoki szószból és apróra tört kekszdarabokból - sütés nélkül elkészíthető gyors édesség.
  • MERCIMEK KÖFTESI (Vörös lencse fasírt)- a húsból készült fasírt vegetáriánus török változata. Vörös lencséből, bulgurból és apróra vágott zöldségekből készül ez a népszerű török előétel.
  • KÜNEFE - egyedi török desszert, sajtból és vékony metélt tésztából készül, pisztáciával megszórva..
  • DÜRÜM (Hússal töltött lepény)- A burrito török változata a dürüm. Lassan sült csirke-, marha- vagy birkahúsból készül, amit vékony kenyérlepénybe tekernek.

 

+RECEPT

 

PIDE

Hozzávalók:

A tésztához:1 kd liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 6 dl langyos víz,4 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál só, 3 evőkanál tejföl , őrölt bors, 3 teáskanál szárított oregánó + egy kevés a szóráshoz

A töltelékhez:70 dkg darált hús , 2 zöldpaprika, 2 fej lilahagyma ,5 cikk fokhagyma, 6 evőkanál sűrített paradicsom + egy kevés a kenéshez, 3 teáskanál szárított kakukkfű , 1 csokor petrezselyemzöld, só , frissen őrölt színes bors, olaj a sütéshez, 20 dkg reszelt sajt a tetejére

A tálaláshoz: paradicsom, bazsalikomlevelek , tejföl , csípős paprika

Elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt,
  2. Letakarva meleg helyen felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Amíg a kelesztés tart elkészíthetjük a tölteléket: a felszelt hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a darált húst. Kavargatva a húst fehéredésig sütjük, majd ízesítjük sűrített paradicsommal, apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, és borssal.
  4. A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk,
  5.  öt egyenlő részre osztjuk.
  6. Egyenként mindegyiket ovális alakúra nyújtjuk, széleit pedig visszahajtogatjuk, török papucs alakúra. Jól nyomkodjuk rá a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Két végét kissé megcsavarjuk, hogy hosszúkás legyen.
  7. Az így elkészített "papucsokat" megkenjük a sűrített paradicsommal, megszórjuk az oregánóval, majd megtöltjük a húsos raguval.
  8. Reszelt sajttal megszórva, 200 fokos sütőben megsütjük.
  9. Friss paradicsommal, tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

VAN RÁ 20 OKOM, HOGY MIÉRT KELL CÉKLÁT ENNED!

Írta: Faar Ida

A céklát már ősidők óta ismeri és használja az emberiség. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, és a Közel-Kelet. A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötét bordó színét, magas tápértékét a kén-cukor komplexnek a betaninnak köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), ritka nyomelemeket (rubídium és cézium), vitaminokat (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotint, fitovegyületeket: (polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok) enzimeket és cukrokat, és változatos aminosav-tartalma kiemelkedően értékessé teszi táplálkozás-élettani jelentőségét.

 

Élettani hatásai:

  1. nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége.
  2. a szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén
  3. növeli állóképességet,
  4. javítja immunrendszer működését.
  5. magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.
  6. fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható roboráló szerként
  7. de a cékla főzőlevét se öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.
  8. enyhíti a fejfájást és fogfájást
  9. hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben - festékanyaga az antocián révén. Ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyökök károsító hatásitól
  10. székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is ajánlott,
  11. mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolt
  12. fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. De emellett megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is. Jótékonyhatású gyomorhurut, aranyér és vakbél-irritáció esetén.
  13. gyulladás gátló
  14. kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, amelyek rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek.
  15. a zöldségek közül a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére, erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.
  16. várandós anyák is fogyaszthatják, hiszen gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége is csökkenthető.
  17. lúgosító hatású helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
  18. a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része, hiszen fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, így csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.
    Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet.
  19. a menstruációs zavarokat és a változókor panaszait is enyhíti.
  20. cékla hangulatjavító – fogyasztása jó közérzetet biztosít, így a depresszió, a letargia leküzdésében is hatásos

A céklából nyersen készíthetünk ivólevet, - más zöldségekkel keverve: jól illik hozzá a sárgarépa, zeller, alma. Az egészen apró céklákat egészben hagyva meg is savanyíthatjuk.

 

RECEPTEK

KLASSZIKUS CÉKLALEVES

Hozzávalók: 50 dkg cékla, cukor/édesítőszer, 1 citrom, vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, só, bors, ízlés szerint friss tárkony

A megmosott céklát meghámozzuk és enyhen sózott, cukrozott/édesített vízben megfőzzük, leszűrjük, bot mixerrel pépesítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, es tárkonyozzuk. Citromlével ízesítjük, majd a tejföllel elhabart tojássárgáját is beletesszük.

CÉKLAMÁRTÁS

Hozzávalók: 3 db nagyobb cékla, 6 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 liter csontlé, ecet, só, cukor, 2 dl tejföl

A megtisztított céklákat megfőzzük, és apró kockákra vágjuk. A lisztből a vajon világos rántást készítünk, felengedjük a csontlével, ecettel, sóval, cukorral/édesítőszerrel ízesítjük, beletesszük a főtt céklát, kis ideig forraljuk, végül belekeverjük a tejfölt. Főtt és sült húsokhoz kiváló.

 

JOGHURTOS - MAZSOLÁS CÉKLASALÁTA

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5 dkg mazsola, 2 dl joghurt, citromlé, só, cukor, ízlés szerint

A mazsolát megmossuk, és citromos vízbe megáztatjuk. A megmosott céklát a héjában félig puhára főzzük – meghámozzuk, lereszeljük, és hozzákeverjük a lereszelt almát is - citromlével meglocsoljuk. Hozzákeverjük a mazsolát, a natúr joghurtot és ízlés szerint ízesítjük.

CÉKLÁS RIZSKÖRET

Hozzávalók: 1 kg cékla, olívaolaj, 2 nagy fej hagyma, 4 db fokhagyma, 60 dkg rizs, 2 liter zöldség alapleves, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg kecskesajt, vaj

A megmosott céklákat, puhára főzzük,  megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A felhevített olivaolajon megdinszteljük a hagymát és fokhagymát hozzáadjuk a rizst és az alapleves egyharmadát, majd állandó kevergetés mellett főzzük. Ha elfőtte a levet, adjunk hozzá még egy keveset az alaplevesből.

Ha a rizs megpuhult, keverjük bele az összekockázott céklát és pár perc alatt forraljuk össze. Tálaláskor morzsoljunk rá friss kecskesajtot, szórjunk rá összevágott petrezselyemzöldet.

 

POHARAS CÉKLASÜTI

Hozzávalók: 2 pohár liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 csipet só, 1 pohár cukor, 6 db tojás, 1 pohár étolaj, 1 pohár reszelt cékla, 1 tábla keserű csoki, 1 csomag vaníliás cukor

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Egy másik edénybe beletesszük a tojásokat, a cukrot, az olajat. Habverővel alaposan elkeverjük - majd hozzáadjuk a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan keverjük bele a lisztes keveréket is. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük. Kockára vágva tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK !

 

0 Tovább

A MAGOK KIRÁLYA: A szezámmag

Írta: Faar Ida

A magok királya, ami minden kórra, bajra gyógyír lehet.

Ez az Indiából származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.

Míg az öreg kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).

 

Mi van benne?

  • súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
  • A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
  • foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav

Beltartalmi értékei/ 100 gramm

Fehérje

20 gramm

Zsír

50

Szénhidrát

21

Nátrium

4,5 mg

Kálium

458 mg

Kalcium

783 mg

Foszfor

607 mg

Magnézium

347 mg

vas

10 mg

Élettani hatásai:

  • megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
  • erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
  • kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
  • erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
  • segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
  • fiatalító, sejtmegújító hatású
  • jó székrekedésre
  • erősíti a szervezet védekezőképességét
  • segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
  • gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja

A szezám olaj

  • csökkenti a magas vérnyomást
  • magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
  • leköti a mérgező anyagokat
  • erős antioxidáns
  • intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír
  • gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését

 

A szezámmag többféle formában kapható:

  • hántolt
  • hántolatlan
  • pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
  • natúr

 

RECEPTEK

SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.

A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

 

HALVAKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint

Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

ARAB SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve

A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.

 

0 Tovább

A HÓNAP FŰSZERE: A tárkony

Írta: Faar Ida

Tárkony, tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon – ezek a nevek ugyanarra a gyógynövényként is használható fűszernövényre utalnak, amelyet már az egyiptomiak is termesztettek. Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába, hazánkban csak a XVI. századtól vált igazán ismertté.

A tárkonynak két változatát termesztik: a francia tárkonyt, és az orosz tárkonyt – de a francia tárkony sokkal népszerűbb mivel gazdagabb illatanyagokban, és lényegesen zamatosabb.

Erdélyben a legkedveltebb fűszernövény.

A tárkony, mint fűszer

 

Íze és illata hasonlít az ánizséra, és az édesköményére (talán egy pici csípősséggel keveredve)– ezt magas illóolajtartalmának köszönheti, illetve az illóolajban található esztargolnak.

A tárkony levelei azok, amelyeket fogyasztunk: akár friss, zöld állapotában,(ilyenkor a legaromásabb, legintenzívebb az íze), akár sóban vagy ecetes vízben eltéve, de akár száríthatjuk is. Ízesíthetünk vele salátákat, leveseket, főtt vagy sült húsokat, ragukat. Kiválóan illik a szárnyasokhoz, birkához, bárányhoz, vadhúshoz – de nagyon finom lesz tőle a zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelék is. Készíthetünk vele tárkonyos ecetet (a zölden szedett és összeaprított tárkonyra öntsünk annyi ecetet, hogy ellepje, pár nap után szűrjük le)– ami bármelyik salátánkat meg tudja bolondítani.

Egy újabb fűszer, ami egyben gyógyhatással is rendelkezik.

 

Hatásai:

  • elősegíti az emésztést
  • enyhe nyugtató, segít leküzdeni a kimerültséget
  • megelőzi a szívbetegségek kialakulását
  • enyhíti a hasi görcsöket
  • étvágyjavító
  • segíti az epe termelését a májban
  • tisztítja a veséket
  • felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
  • enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget
  • a tárkonylevél rágcsálása elmulasztja a csuklást, és enyhíti a fogfájást

Hogyan készíts tárkonyból gyógyteát?

  • Nyugtató hatású tea:  egy csésze forrásban lévő vizet önts rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyd így állni 10 percig, aztán idd meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.
  • Emésztést segítő ital: Áztass 1 marék szárított levelet 1 befőttesüveg almaecetben, keverd össze, majd zárd le. Naponta 1 evőkanálnyit tégy 2 dl vízbe (leszűrve) –és idd meg

…plusz egy recept

 

CSIRKEMELL-TOKÁNY

Hozzávalók: 1 kg csirkemell csíkokra vágva,2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 kis doboz tejföl, kakukkfű, só, bors, tárkony, liszt a habaráshoz

Köret: főtt tészta

A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát. A húst csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, (ízlés szerinti mennyiségben) majd felöntjük egy pohár vízzel. Addig főzzük, még a hús meg nem puhul. Ha megpuhult a hús - a tejföllel és a liszttel behabarjuk. Főtt tésztával tálaljuk.

 

0 Tovább

TUDOD, MIÉRT KELL ENNED MINDEN NAP EGY ALMÁT?

Írta: Faar Ida

Tudod, miért kell enned minden áldott nap egy almát? Nem. Nem azért, hogy a hazai termelőket, vagy kereskedőket támogasd… És nem is azért, hogy megfelelj a „Napi egy alma – az orvost távol tartja” – elvárásának.

Egyszerűen csak azért, hogy az elfogyasztásával segítsd a szervezeted működését, egészséged megőrzését, vagy helyreállítását.

Sajnos így tél végén – tavasz kezdetén  még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, - hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni - a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki.

 

 Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt.

Szervezetünkre gyakorolt hatásai:

  • csökkenti a gyulladásokat,
  • csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát,
  • antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású,
  • segíti a zsíranyagcserét, ezért a fogyókúra hatékony támogatója
  • stabilizálja a vércukorszintet, csillapítja az étvágyat
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást
  • kiváló székrekedés esetén: reggel, éhgyomorra 1-2 nyers almát alaposan megrágva ajánlott elfogyasztani
  • de jó hasmenés esetén is: fogyasszunk reszelt almát, mert lassítja a gyomor- és bélműködést,
  • vizelethajtó  
  • ellenállóbbá teszi az immunrendszert,
  • segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt,
  • enzimjei megelőzik a visszérgyulladást
  • méregtelenít
  • magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szervezetben felszabaduló szabadgyököket ezáltal csökkenti a tüdőrák-, valamint egyéb ráktípusok kialakulásának esélyét
  • tisztítja a vért,
  • erősíti az idegrendszert,
  • segíti a szervezet vasfelvételét más ételekből, (például a tojásból vagy a májból)
  • jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
  • 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában
  • fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.
  • szénhidrát tartalmával hozzájárul a szervezet energiaellátásához
  • frissítő hatású
  • fokozza a szellemi teljesítőképességet

 

Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termelt fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs. Az alma sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.

RECEPTEK

 

 

ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 30 dkg főtt cékla, 3 narancs, 3 zöld alma, 3 banán,

2 evőkanál citromlé, 3 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma, 15 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj

Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd egy nagy salátástálban jól összeforgatjuk.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

 

ALMÁS-MÜZLIS BATYU

Hozzávalók:  1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 evőkanál müzli-keverék, 1/2 citrom leve, 10 dkg cukor vagy édesítőszer, fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor

Az almát lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal, cukorral/édesítőszerrel. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékonyan kinyújtjuk, és 16 egyforma darabra vágjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük.

EGYSZERŰ ALMATORTA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 2 csomag sütőpor, 6-7 alma darabolva, fahéjas cukor ( a cukor édesítőszerrel helyettesíthető)

Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

 

PUDINGOS ALMÁS KEHELY

Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 rumaroma, 6 dl joghurt, 5 evőkanál méz, 4 nagy savanykás alma, 2 dl tejszín, 10 dkg darált, pörkölt dióbél, 2 zacskó hidegen keverhető pudingpor, 1 liter tej.

A babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a rumaromába (amit előtte 1 dl tejjel hígítottunk fel). A joghurtot a mezzel édesítjük. Az almát lereszeljük. A pudingporra ráöntjük a tejet es habverővel addig kevergetjük, amíg az krémszerűen besűrűsödik. Ekkor belekeverjük a reszelt almát és a mézes joghurtot. Hosszú, keskeny poharak aljára teszünk egy réteg piskótát, arra a krémből egy réteget, erre újra egy réteg piskótát rakunk. Addig rétegezzük, amíg el nem fogy. A tetejét tejszínhabbal és a pörkölt dióval díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

UGYE TE IS TUDOD MI AZ A HECSEDLI?

Írta: Faar Ida

Hecsedli, csipkebogyó, , kutyarózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, csitkenye – mindegy miként nevezzük, ugyanazt a narancssárgától a mélyvörös színig pompázó bogyót értjük rajta, amely kitűnő C-vitaminforrásunkká válhat influenzától és náthától terhelt napjainkban.

Frissen felhasználva a legjobb – hiszen 100 grammonként akár 1000 – 1500 mg C-vitamint is tartalmaz, de feldolgozva, ha hő hatására veszít is belőle, - párolva vagy lekvár formájában - szintén hatásos lehet a meghűléses betegségek kezelésében.

 

Nagy mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, E-, K-, P-vitamint, ásványi-anyagokat (magnézium, kalcium), cukrot (14 g/100 g), pektint (3,5 g/100 g), alma- és citromsavat (5 g/100 g), fehérjét (4 g/100 g), karotint, flavonoidokat, illóolajokat, cseranyagokat. Egészségre gyakorolt hatásai:

  • immunerősítő és roboráló hatású; fokozza a szervezet ellenálló képességét,
  • gyulladás gátló, természetes antibiotikum
  • ajánlott influenzajárványok megelőzésére és náthás, lázas megbetegedések kezelésére;
  • erősíti a legyengült szervezetet;
  • vizelethajtó hatással bír
  • ajánlják vesekő, vesehomok kezelésére is;
  • gyümölcssav tartalma miatt enyhe hashajtó – kíméletes segítő székrekedéssel küzdő emberek számára
  • segíti az emésztést
  • étvágygerjesztő
  • főzete külsőleg lemosás, borogatás formájában alkalmazható sebek, és bőrfertőzések kezelésére
  • sikeresen gyógyítja a bélhurutot és hörghurutot
  • javítja a vérképzést – segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását
  • serkenti a mellékvesék és a máj működését,
  •  megszünteti a gyomorgörcsöt
  • hatásos rekedtség és ínygyulladás esetén  
  • megvédi szervezetünket a mérgező elemek (ólom, kadmium stb.), illetve egyéb környezeti ártalmak káros hatásától

A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. őt még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle.

 

RECEPTEK

CSIPKEBOGYÓ-LEVES

Hozzávalók: 10 dkg szárított csipkebogyó,10 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 dl valódi almalé, 1 evőkanál étkezési keményítő,2 evőkanál citromlé, só

A  szárított csipkebogyót, 2-3 órán át langyos vízben áztatjuk, majd a lével együtt feltesszük főni. Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A keményítőt az alma lével simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Felforraljuk és hozzáadjuk a cukrot/édesítőszert, a citromlevet, sót.

CSIPKEBEFŐTT

Hozzávalók: 1kg csipkebogyó kimagozva, ½ liter víz, ½ kg cukor

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a csipkehúst, és 10 percig főzzük. Egy napig a cukorszirupban hagyjuk – majd leszűrjük, üvegekbe tesszük és leöntjük az újraforralt levével. Az üvegeket lezárjuk és hőkezeljük.

ALMÁS CSIPKEBOGYÓDZSEM

Hozzávalók: 1 kg megtisztított csipkebogyóhús, 1kg savanykás alma megtisztítva cikkekre vágva, 70 dkg cukor, víz

Az almát és a csipkehúst annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. Ha megpuhult turmixgéppel pépesítjük, hozzákeverjük a cukrot – és visszatéve a tűzre állandó kevergetés mellett dzsemet főzünk belőle. Ha nem akarjuk

 

MINDENKINEK JÓ EGÉSZSÉGET !

 

0 Tovább
«
123

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML