MIÉRT FOGYASSZ TE IS  VALÓDI ZÖLDSÉG-,ÉS GYÜMÖLCSLEVEKET?

Írta: Faar Ida

A boltok polcai roskadásig telve vannak különböző alkoholmentes italokkal: ízesített ásványvizek, a szivárvány színeiben pompázó üdítőitalok, 12-25 %- os „gyümölcstartalommal” bíró gyümölcslevek, az energia-, – és egyéb, felsorolni is lehetetlen – italok kínálják magukat megvételre. Ha kellően jó a termék marketingje – és az ára – mi, fogyasztók élünk is a lehetőséggel nap, mint nap – fel sem fogva, hogy sokszor ezzel mennyit árthatunk magunknak. A számolatlanul elkortyolt kalóriák, a mesterséges színezékek – idővel megbosszulhatják önmagukat.

De akkor mit igyak?

Bármit, ami természetes. Mondjuk ásványvizet. Vagy valódi zöldség-, és gyümölcsleveket. Ugyanis közismert tény, hogy a zöldség (lé)- és gyümölcs (lé)fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával.

Miért?

Pozitív élettani hatását a gyümölcs- és zöldséglevek a bennük található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönhetik.

A levek fogyasztásával:

  • nő a vérsavó antioxidáns koncentrációja
  • gyorsabban szívódnak fel a zöldségben-gyümölcsben megtalálható hasznos tápanyagok, és vitaminok - sokkal energikusabbnak, fogjuk érezni magunkat
  • a frissen préselt levek nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat, tartósítószert és cukrot, de azért is nagyszerűek, mert akár egy hozzávaló megváltoztatásával is teljesen más ízű koktélt készíthetünk
  • csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata
  • csökken a gyulladásos megbetegedések száma
  • hatékony védelmet biztosíthatunk számos krónikus betegség kialakulásával szemben
  • csökken a vér koleszterin szintje
  • legyőzhetőek az oxidatív stressz káros hatásai
  • csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának és szív-érrendszeri megbetegedéseknek kockázata

Mi – mire jó?

 

PARADICSOMLÉ

A nyers, frissen kipréselt paradicsomlé lúgosító hatású - igen erős antioxidánsokat rejt magában, a szervezet ásványi anyag tartalékait növeli, rengeteg kalciumot juttat a szervezetbe. Tartalmaz C-vitamint A, B1, B2, K,- vitamint-  hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést, és a szívműködést. Nagyon hasznos bőrbetegségek, epehólyagbántalmak, hólyagpanaszok, köszvény, májpanaszok, súlyfölösleg, vesebántalmak szüntetésére. Fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, az időskori látásromlás és a bőrrák megelőzésében is. A paradicsomhoz bátran párosíthatunk zellerszárat, ami javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért, továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatása van. A zeller-lé ráadásul segít szabályozni a vércukorszintet, és a savtúltengést is enyhíti.

 

RÉPALÉ

A répa-lében kimagaslóan magas az A-provitamin, azaz béta-karotin tartalom. 100 grammnyi répából készült lében a napi ajánlott béta-karotin mennyiség 77 %-át találjuk. A provitamint szervezetünk alakítja át A-vitaminná, és használja fel szemünk, bőrünk és a nyálkahártya egészségéhez. Hiánya farkasvakságot okoz, a bőr pedig szárazzá, érdessé válhat.

A sárgarépa-lé segíti a szép, egyenletes barnulást, és érdekesség, hogy pusztán rendszeres fogyasztásával is elérhetjük, hogy szebb színünk legyen. Magas a C-vitamin tartalma is, természetes erősítője immunrendszerünknek. Szerencsére B-vitaminokat is találunk benne, említésre méltó a kalcium, foszfor és vas tartalma, - emiatt jótékony hatású a csontrendszerre és a vérképzésre.

 

CÉKLALÉ

A céklalevet régóta használják a népi gyógyászatban vérszegénység ellen, mert nagyon jól felszívódó vasat tartalmaz. Rendkívül gazdag természetes antioxidánsokban, flavonoidokban, semlegesíti a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. Vértisztító hatásáról is ismert. Ez a mélyvörös lé, melynek színét a betain, egy erős antioxidáns adja, rákellenes hatással is bír, gátolja a tumor sejtek szaporodását. Lúgosító hatású, segít a megfelelő sav-bázis arány kialakításában. Pozitívan hat a májanyagcserére. Magas a B vitamintartalma, különösen B1 és B2 vitaminban gazdag, emellett C és P vitamint is tartalmaz. Nagyobb mennyiségben találunk benne kalciumot és foszfort. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat. Ennek a vitaminnak a vörösvértestek képzésében is szerepe van, de kismamák számára is nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a születési rendellenességek megelőzéséhez, illetve a terhesség korai szakaszában is nagy szükség van rá, mert csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat.

SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ

A leggazdagabb C vitaminforrásunk, frissítő,élénkítő hatású. Tartalmaz B1, B2, B3, B5 és B6 vitamint, és ebben is találunk kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és még folsavat is, bár kisebb mennyiségben, mint céklában. A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, és erről a növénycsoportról régóta ismert tény, hogy rákellenes hatóanyagot tartalmaznak. Tisztítja a beleket, méregtelenít. Napközben étkezések mellé egy-egy pohár segíti a testsúlycsökkenést, mivel serkenti az emésztést.

 

PETREZSELYEMLEVÉL-LÉ

Kedvező élettani hatását magas klorofill- tartalma biztosítja, emellett sok A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, ként tartalmaz. Remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. Tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mindenképpen keverjük más lével is, mert igen koncentrált oldat. Alkalmazható: bőrrendellenességek, húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás, keringési rendellenességek, hormonzavar, rák, prosztatabántalmak, vérszegénység esetén.

ALMALÉ

Az alma szerencsére egész évben elérhető, nagyon egészséges gyümölcs. Jótékony hatást fejt ki az emésztésre és az idegrendszerre is. Sok benne a kalcium, és magas az A-vitamin tartalma. Jól csökkenti az étvágyat, és C- és B-vitamin tartalma is említésre méltó. Az alma gyümölcssav- tartalma is magas, és több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban a skorbut és fogínyvérzés ellen használták, segít a székrekedés ellen, serkenti a vérkeringést, ráadásul frissítő is, csersavtartalmának köszönhetően.

 

SZŐLŐLÉ

Érdemes kihasználni a szőlő kedvező adottságait is. C-vitaminból ugyan nem sok van benne, de B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban, biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. A szőlő erősíti az immunrendszert, és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Jó hatással van az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású. A gyümölcs segít megelőzni és kezelni a székrekedést, frissen préselt leve segíti az emésztést, és támogatja a vesék és a húgyhólyag működését, lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Az aszalt szőlőszemek pedig csökkentik a nassolási vágyat.

 

NARANCSLÉ

100 gramm narancsban mintegy 50 mg C-vitamin van, ami kiemelkedő jó értéknek számít. A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, így jótékony hatást gyakorolhat a fertőzéses betegségek esetében.

Otthon, frissen elkészítve a legjobb

A legjobb az, ha az otthon, házilag centrifugázott levet a kinyerése után fél órán belül elfogyasztjuk, ilyenkor a legmagasabb a tápértéke. Amennyiben nincs időnk mindig friss leveket készíteni, akkor az is jó, ha kicentrifugázunk egy nagyobb mennyiséget, és lefedve, hűtőben tároljuk. 2 napon belül ez esetben is célszerű meginni. Idő hiányában (vagy gyümölcscentrifugánk), akkor pedig készen kapható bio, illetve frissen préselt levek közül is válogathatunk.

FOGYASSZ TE IS MINÉL TÖBB – VALÓDI – ZÖLDSÉG-, ÉS GYÜMÖLCSLEVET!

 

0 Tovább

ISMERD MEG TE IS A PARADICSOM TITkait

Írta: Faar Ida

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Pomme d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat. Kellemes – semmivel sem összehasonlítható ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja.  Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Mi minden van benne? Az alábbi táblázatból kiderül (100 grammonkénti érték).

C-vitamin

19 mg

biotin

4 μg

B1-vitamin

57 μg

B2-vitamin

35 μg

B6-vitamin

100 μg

folsav

22 μg

E-vitamin

813 μg

A-vitamin

97 μg

béta-karotin

593 μg

K-vitamin

5,6 μg

foszfor

22 mg

Nátrium

3 mg

Kálium

235 mg

Kalcium

9 mg

Magnézium

11 mg

Vas

316 μg

Réz

57 μg

Cink

152 μg

Mangán

108 μg

Szelén

1 μg/

A paradicsom egészségvédő hatásai:

  • alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, számtalan étel alapja lehet
  •  a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják alacsony szénhidrát-tartalma miatt
  • magas likopin karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhetően véd a szabadgyökök károsító hatásától – elősegítve ezzel a daganatos megbetegedések megelőzését
  • erősíti az immunrendszert
  • mérsékli a gyulladásos folyamatokat
  • fiatalítja a bőrt
  • jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését
  • káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani
  • gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
  • magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését
  • a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást
  • érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét
  •  a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
  • serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Felhasználása

Szerencsére sokrétű: nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.

PARADICSOMI RECEPTEK

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

ZÖLDSÉGES PARADICSOMKRÉMLEVES

Hozzávalók:1 kg sárgarépa, ½ kg petrezselyem,1 karalábé, 1 kg paradicsom, 1 nagy fej hagyma, só, víz, olaj

A hozzávalókat megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Kis vizet aláöntve fedő alatt addig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

PARADICSOMSALÁTA

Hozzávalók:1 kg húsos paradicsom, karikára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma apróra nyomkodva, só, bors, édesítőszer ízlés szerint, 2 lila hagyma karikára vágva, egy kis balzsamecet, nyakon öntve egy evőkanálkanál olíva olajjal. Snidlinggel, petrezselyem zölddel díszítve tálaljuk.

TÖLTÖTT PARADICSOM

Hozzávalók:12 paradicsom, 40 dkg túró, 10 dkg margarin, 2 vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, só

A túrót összetörjük és kikeverjük a margarinnal, az apróra vágott vöröshagymával, pirospaprikával és sóval. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kiskanállal kivájjuk. Beletöltjük a túrót és visszarakjuk a tetejét. 
Jól behűtjük és friss kenyérrel tálaljuk.

PARADICSOMOS CSIRKERAGU

Hozzávalók:1kg csirkemell, 1 kg mirelit borsó, 2 nagyobb hagyma, 4 nagy paradicsom, friss zöldpetrezselyem, olívaolaj só, bors

A felszelt hagymát az olívaolajon megdinszteljük és hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet. Fűszerezzük. A paradicsomot botmixerrel pépesítjük, felöntjük vele a ragut. Mikor félig kész belekeverjük a borsót és a felvagdosott zöldpetrezselymet. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá és puhára főzzük.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

PARADICSOMTORTA

Hozzávalók:50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, só, 10 dkg margarin, 2 dl tej, 20dkg magozott fekete olajbogyó, 40 dkg paradicsom szeletelve, 2 fej hagyma vékonyra szeletelve, 25dkg kecskesajt kockákra vágva, 1/2 dl olívaolaj, 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva

Vajazzunk ki egy tortaformát. A liszthez keverjük hozzá a sütőport és a sót, majd morzsoljuk el benne a vajat. Gyúrjuk tésztává a tejjel. 
Nyújtsuk a tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. Kb. 15 perc alatt süssük a tésztát aranybarnára. Keverjük össze a paradicsomot, a hagymát, a kecskesajtot, az olivaolajat és a bazsalikomot.  A megsült tésztába halmozzuk a paradicsomos keveréket. 20 perc alatt a tortát készre sütjük. Melegen tálaljuk – s úgy szeleteljük, mint a tortát.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

főzz magad (46),egészséges (35),természetes (22),friss (14),abroszravaló (12),szezonális (10),finom (9),gyors (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),szezonja van (5),édes (4),életmód (4),íz-kalandozások (3),zöldséges (3),Húsvét (3),ősz (2),NASSOLNIVALÓ (2),francia (2),édesség (2),házi (2),EXPRESSZ-KAJÁK (2),antioxidáns (2),csípős (2),mediterrán étrend (2),külföld (2),tojás (2),sós (2),süss magad (2),gyógyító zöldség (1),zöldbab (1),hazai ízek (1),zeller (1),diétás (1),csemegekukorica (1),higiénia (1),fertőzés (1),egzotikus (1),étkezéstechnika (1),főzz magd (1),nyaralás (1),laktató (1),teríték (1),sütés nélkül (1),gyógyít (1),új ízek (1),gasztronómia (1),burgonya (1),kapor (1),csirkemell (1),lugosít (1),méregtelenít (1),gyümölcslé (1),zöldséglé (1),nátha (1),fekete retek (1),köhögés ellen (1),C-vitamin (1), (1),egészséges étel (1),étel (1),citrom (1),megelőzés (1),hideg (1),gyógyító gyümölcs (1),receptek (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),lecsó (1),paradicsom (1),életreceptek (1),mák (1),immunrendszer (1),ősz.egészséges (1),sütőtök (1),egészségtelen (1),keksz (1),hús nélkül (1),vitamin-pótlás (1),egyszerű (1),csíra (1),vitamin (1),nassolnivaló (1),újhagyma (1),gyógyító növény (1),Főzz magad (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1), NASSOLNIVALÓ (1),recept (1),hónapos retek (1),vitaminforrás (1),pörkölt (1),bárány (1),Csináld magad! (1),házias (1),sült (1),ízletes (1),megbízható (1),élettani hatás (1),sonka (1),torma (1),táplálkozás (1),anorexia (1),egészség (1),fiatalság (1),egres (1),cseresznye (1),eper (1),tudatosság (1),cukorbetegség (1),glukonon (1),cukormentes (1),diabetikus (1),lemondás (1),vááltozatos (1),sütés (1),bodzalekvár (1),bodzaszörp (1),bodza (1),palacsinta (1),sorozat (1),konyha (1),szabályok (1),tisztaság (1),óvatos (1),ételmérgezés (1),sárgabarack (1)

Utolsó kommentek