Írta: Faar Ida

Édeskés, mámorító illat lengi be az udvart. Nem, már nem csak az akác virágzik, hanem az a néhány bodzafa, amely a kerítésünk mellett hódított teret magának. Bocfa, bodzafa, csete, gyepűbodza, bocfa – május végétől júliusig virágzik ez a sokféleképpen felhasználható cserje, amelynek augusztus végére érnek be fekete bogyói. Szinte minden része hasznosítható. Készíthető belőle sokféle finomság, természetes színező szer, és még gyógyhatásánál fogva számos megbetegedés megelőzésére illetve gyógyítására is alkalmas.

Élettani hatásai:

  • Virágzata nagyon fontos flavonoidokat tartalmaz,
  • bogyója antioxidánsokban, vitaminokban (C-, A-, E-,  B-vitaminok, folsav),  ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, vas, foszfor) és illóolajokban gazdag.
  • A szárított virágzatából készült tea erősíti az immunrendszert, izzasztó és gyulladáscsökkentő hatású. 
  • Friss virágából nagyon finom szörpöt (receptet lásd lentebb), és üdítőitalt készíthetünk,
  • bogyóiból lekvárt, kompótot főzhetünk, amely hashajtó, és vizelethajtó hatású.
  • Rendszeres fogyasztása segít az idegi fájdalmak csillapításában, normalizálja a keringést, és megakadályozza a vírusos megbetegedések elhatalmasodását.

Friss virágzatát tisztítás és alapos megmosás után palacsintatésztába mártva megsüthetjük – különlegesen finom édesség készül így belőle.

BODZÁBÓL KÉSZÜLT

 

BODZASZÖRP (téli eltevésre)

Hozzávalók: 3 liter víz, 20 alaposan megmosott bodzavirág, 3 citrom, 2 kg kristálycukor, 5 nagy citrom leve

A bodzavirágot keverjük össze a vízzel, tegyük bele a megmosott és felkarikázott citromot. Letakarva 2 napig tegyük hűvös helyre, majd szűrjük le, és főzzük össze a cukorral. Tiszta üvegekbe öntve zárjuk le és száraz dunsztban téve hagyjuk 2-3 napig állni.

BODZA ÜDÍTŐITAL(főzés nélkül készíthető)

Hozzávalók: 10 bodzavirág, 1 citrom, 4 evőkanál cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 4 liter víz

Ugyanúgy készül, mint a szörp, csak nem kell főzni – a hozzávalókat egyszerűen elkeverjük – 2 napig állni hagyjuk, leszűrjük, majd frissen lehűtve fogyasztjuk.

 

BODZALEKVÁR

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés,1 kg cukor,1 kg alma

A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztban tartjuk egy napon át.