Írta: Faar Ida

Minden korosztálynak mást és mást jelent a Húsvét! A gyerekeknek játékot közös tojásfestést, izgatott várakozást a locsolókra, a kiskamaszoknak szégyenlős versmondást – pajkos pillantásokkal kísérve; a felnőtteknek a néphagyományok őrzését, és a vallás gyakorlását.

Mit is ünneplünk Húsvétkor?

A kereszténység ezen a napon ünnepli Krisztus feltámadását. Ekkor ér véget a negyven napig tartó böjt. A Húsvét minden évben más-más napokra esik, úgynevezett mozgóünnep. A tavaszi napéj-egyenlőség (március 21.-e) utáni első holdtöltét követő vasárnapon és hétfőn ünnepeljük.

A Húsvét jelképei a gasztronómiában

A Húsvét elképzelhetetlen sonka, bárány, kalács, torma és a tojás nélkül – hiszen ezek az újjászületés és a termékenység szimbólumai - jelzik a tavasz kezdetét.

A Húsvéti menüsor összeállítása mindenkinek fejtörést okoz: hiszen egyrészt hűnek kell lennünk a hagyományokhoz, másrészt viszont napjaink étkezési kultúrájának jegyeit is magán kell viselnie, és az sem baj, ha egészségesek is.

 

A TOJÁS

A világ, és az elemek, az élet és a termékenység jelképe – a korai kereszténységben az újjászületés szimbóluma.

A tojás ősidők óta az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálék: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett forrása sokféle vitaminnak és élettanilag fontos ásványi anyagnak.

Szervezetünkre gyakorolt legfontosabb élettani hatásai:

  • D-vitamin tartalma segít megelőzni a csontritkulást
  • A-vitaminja segít a bőr egészségének megőrzésében, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.
  • E-vitaminja antioxidáns hatású,
  • megvéd a krónikus betegségek kialakulása ellen
  • B-vitaminjai segítik az idegrendszer zavartalan működését
  • fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt
  • a tojás fehérjéje teljes egészében hasznosul a szervezet számára. Ráadásul a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen valamennyi esszenciális aminosavat is tartalmazza, amely előállítására szervezetünk képtelen.
  • Javítja a közérzetet – ez magas B12-vitamin-tartalmának köszönhető - féken tartja a stresszt
  • javítja a haj és a körmök egészségét
  • magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

KÉSZÍTSD EL TE IS!

FŐZZÜNK EGYÜTT!

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!

Elöljáróban: a receptek minden hozzávalóját célszerű előkészíteni… Így nem érhetnek meglepetések.

 

SNIDLING MÁRTÁS TOJÁSBA TÖLTVE

Hozzávalók: 3 csokor metélőhagyma (snidling), 5 tojás, 3 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.

  1. A megmosott friss tojásokat főzd keményre (10 perc)
  2. Ha kihűltek tisztítsd meg
  3. Vágd ketté
  4. A sárgáját vedd ki egy tálkába, és alaposan keverd el a tejföllel
  5. Ízesítsd a sóval, cukorral, citromlével, és az apróra felszelt metélőhagymával.
  6. …majd ezt a finom fűszerezett krémet töltsd vissza a tojásfehérjékbe

+tipp: Ha nincs snidlinged, akkor újhagyma is jó.

 

HÚSVÉTI PAPRIKÁS TOJÁSSALÁTA

Hozzávalók: 10 kemény tojás,2 nagy piros kaliforniai paprika, 25 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 citrom leve, só, fehér bors, salátalevelek

  1. Mosd meg a kaliforniai paprikákat,csumázd ki, majd vágd apró kockákra
  2. Locsold meg citromlével 
  3. Kockázd fel a sajtot, és add a kaliforniai paprika kockákhoz – keverd össze
  4. Add hozzá a majonézt, a tejfölt, sózd, borsozd – majd alaposan keverd el
  5. Karikázd fel az újhagymát
  6. 5 egész főtt tojást karikázz fel
  7. A megmaradt 5 főtt tojást vágd ketté, szedd ki a sárgáját
  8. A fehérjét reszeld le, és add a sajtos krémhez
  9. Bélelj ki egy tálat salátalevelekkel, simítsd bele a krém 1/3 –ad részét
  10. Rakd rá a tojáskarikák felét, a hagymakarikák egyharmadát
  11. Ismételd meg a rétegezést
  12. Végül a korábban félretett tojás sárgákat reszeld a tetejére
  13. Tedd hűtőbe pár órára

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!