Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

... és Te? Ismered az immunrendszeredet?

 

Írta: Faar Ida

Ismered az immunrendszeredet? Jó kérdés ugye? Ha szerencsés vagy, akkor az erős, és ellenálló immunrendszerednek köszönhetően ritkán vagy beteg – ha nem… nos, akkor gyakran vagy látogatója a háziorvosodnak, és a gyógyszertárnak. Egészségesnek maradni csak kifogástalan működésű immunrendszerrel lehet.

Ismerd meg  az immunrendszer működését!

Tények az immunrendszerről:

  • Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, semlegesít bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekező anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. 
  • Az immunrendszer kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. 
  • Szervezetünket a nap minden pillanatában egészségünkre ártalmas káros anyagok, baktériumok, vírusok, gombák ostromolják – az immunrendszerünk ezektől a betolakodóktól óv bennünket működésével.
  • A betolakodó „idegenek” hatására a fehérvérsejtek aktivizálódnak, és antitesteket többszörös képzésével válaszolnak, az immunrendszer speciális sejtjei pedig „megjegyzik” a kórokozók legyőzéséhez szükséges információkat – valamint védekező reakcióra ösztönzik a szervezetet. Ha legközelebb újra ezzel a kórokozóval találkozunk – akkor ez az információ újra lehívható – és rendelkezésre áll a védekezési minta. 
  • Amennyiben az immunrendszer állapota meginog, a kórokozókkal szembeni  készültsége csökkenhet -  vagy éppen ellenkezőleg, a legártalmatlanabb ingerekre is, - mint az élelmiszerek alkotórészei, - túlzott védekezéssel reagálhat. Ilyenkor allergiás reakcióról beszélünk.
  • Az immunrendszer kifogástalan működése nagyrészt a nyirokér- rendszertől függ. Testünket a vérpályákhoz hasonlóan, finom nyirokerek rendszere hálózza be. Ezek is felelősek a méreganyagok lebontásáért és elszállításáért a szervezetben. Naponta 2-4 liter felesleges víz, fehérje, elhalt sejt, idegentest és zsír kerül kivezetésre a kötőszövetből. Amennyiben a nyirokrendszer jól működik, a betegséget kiváltó kórokozók is könnyen felismerhetővé válnak és hamar ártalmatlanná tehetők. Ha ez a szűrőfunkció korlátokba ütközik, a szervezet nem tud megszabadulni ezektől a terhektől és az immunrendszer nem képes tartósan ellenállni a terhelésnek. 
  • A nyirokerek blokádja esetén az immunvédekezés legyengül és ennek következményei lehetnek a visszatérő fertőzések. A nyirokcsomók megduzzadása és nyomásérzékenysége utalhat e szervek megnövekedett igénybevételére, pl. valamilyen gyulladás esetén
  • Az immunrendszer védekező képessége függ az általános egészségi és fizikai állapot mértékétől, az egészséges életmódtól, táplálkozástól, káros szenvedélyektől, de ezektől függetlenül az ellenálló képesség nagymértékben lecsökken a negatív gondolkodásmód, zaklatott életvitel, túlhajszoltság és stressz miatt. A sort lehetne folytatni környezeti és munkahelyi ártalmakkal túlhajszolva az immunrendszert, ideértve lég-, víz-, étel szennyeződéseket, sugárzásokat.
  • A vitaminhiány legyengíti az immunrendszert - A vitaminoknak nagyon fontos szerepük van immunrendszerünk helyes működésében. Ha kevés C-, E-, A- vagy D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, akkor jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye.
  • Az immunrendszer 80%-a a bélben található, és a bélflóra egyensúlya, illetve a jótékony bélbaktériumok túlsúlya a bélrendszerben elengedhetetlen feltételei az immunrendszer egészséges működésének.
  • Ha keveset alszunk az immunrendszer is megsinyli. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alváshiány miatt valószínűbbek a megfázások, és nehezebben küzdjük le a fertőzéseket.

 

  • Az immunrendszer képes önmagát megtámadni. Az autoimmun betegségek akkor alakulnak ki, amikor az immunrendszer megsemmisíti saját egészséges szöveteit. Mára több mint 80 különböző típusú autoimmun betegségről beszélhetünk, leggyakoribbak a reumás ízületi gyulladások, a pikkelysömör és a Crohn-betegség.
  • A túlzásba vitt tisztaság lehet, hogy gátolja az immunrendszer működését.A fertőzések elkerülésének legjobb módja a tisztítás és fertőtlenítés, de nem szabad túlzásba vinni. A túl tiszta környezettel minimálisra csökkentjük az idegen kórokozók megjelenését, ezzel minimálisra csökkentve az immunrendszerünk fejlődését. Különösen igaz ez a kisgyermekeknél, mivel ők ha egyáltalán nincsenek kitéve a káros mikrobáknak, testük nem képes arra, hogy kifejlesszék a megfelelő ellenanyagokat, amelyek segítségével leküzdhetik a fertőzéseket.

A következő részben: Az immuinrendszer részei

0 Tovább

VÉDD MAGAD! – avagy miként védheted meg magad a bacilusok és vírusok ellen?

Írta: Faar Ida

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén. Minden napsütéses óra igazi áldás, érdemes is kihasználni, amíg csak lehet.

Egészséges immunrendszer – kevesebb betegség…

Egészségi állapotunkat számos tényező befolyásolja – többek között az emésztőszervrendszer aktuális állapota, és a megfelelően összeállított, változatos étrend.

Nyáron – a hazai zöldség-gyümölcs kínálat sokszínűsége garancia arra, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő tápanyag-, vitamin-, és ásványi anyag bevitelt, de így a tél kezdetén sem kell aggódnunk, mert sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre, és kellő odafigyeléssel minden betegségmegelőző - biológiailag aktív anyagot biztosíthatunk a bacilusok és vírusok ellen vívott „harchoz”.

Miből is válogathatunk? Még felsorolni is nehéz, ezért csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 

  • ALMA - Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt. Szervezetünkre gyakorolt hatásai: csökkenti a gyulladásokat, csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát, antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában

  • SÜTŐTÖK - Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). Alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést, enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat 

  • SZŐLŐ - Vitaminok közül a karotin-, B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és Biotin tartalma jelentős, ezek kedvező hatásúak az immunrendszerre, segítik az anyagcsere-folyamatokat. Antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen. Ásványi anyagok közül sok foszfort, káliumot és cinket tartalmaz. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, ezáltal védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.
  • SZILVA - gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, antioxidánsai segítenek a káros szabad gyökök megsemmisítésében, serkenti a gyomor és a belek működését, magas vas-tartalma segít a vérszegénység leküzdésében
  • NARANCS - Energiatartalma alacsony,(50 kcal/100 gramm), vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma viszont kiemelkedően magas. Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, C-vitamin, Folsav. Ásványi anyagjai: kálium, cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium.

Élettani hatásai: magas C-vitamintartalma miatt (ami antioxidáns hatással bír) serkenti az immunrendszer működését, rákellenes, enyhíti a megfázás, és a vírusfertőzések tüneteit.

  • BANÁN - magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen

  • CÉKLA - nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. A szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén. Növeli az állóképességet, védi a szívet és az ereket, javítja immunrendszer működését. Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.

 

  • BROKKOLI - tartalmaz A-,  C-,  E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő mennyiségben tartalmaz tokoferolt (E -vitamin), niacint, pantoténsavat, B1- és B2-vitamin is. Kitűnő C- vitamin-, folsav- és béta-karotin- forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt. A benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában. Kutatások bizonyítják rákmegelőző hatását, a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
  • SAVANYÚ KÁPOSZTA - olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium). Erősíti az immunrendszert. Megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit). Erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára. Mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben

De bátran választhatunk még: sárgarépát, fekete retket, káposztaféléket, olajos magvakat (dió, mák, napraforgómag, mogyoró) kiváló antibakteriális és vírusölő hatással bírnak a hagymafélék (lilahagyma, vöröshagyma, fokhagyma), ahogy a méz és a gyógynövények áldásos hatását is érdemes bevetni.

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén… Egyet azonban mindenképpen tehetünk: védjük meg magunkat azzal, hogy változatosan táplálkozva esélyt se adjunk a kórokozóknak – nehogy a Karácsonyra náthásan, betegen kelljen készülődnünk…

Jó egészséget mindenkinek!

 

0 Tovább

VÉDD MAGAD! 

Írta: Faar Ida

 

Itt van az ősz - vagy a tél?

Itt van bizony- újra. Hideg reggelekkel, hűvös délelőttökkel és estékkel, - és az ilyenkor menetrendszerűen megjelenő megfázásos tünetekkel. Mert bizony van, hogy reggel elfelejtünk elég rétegesen öltözködni, és órákig fagyoskodunk, vagy éppenséggel túlöltözzük magunkat, és letéve a fölösleget, a csuromvizes pólóinkat egy-kettőre átjárja a szél. Nem is lenne baj, ha elég erős lenne az immunrendszerünk – de az egyszerre több oldalról érkező támadásoknak nem mindig tud ellenállni. Mégis mit tehetünk, ha meg akarjuk előzni a kellemetlen tüneteket, mihez kezdjünk, ha mégis sikerült áldozattá válnunk? Ezekre a kérdésekre ad választ a következő összeállítás.

MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK

 

  • Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket. Ahány ember, annyiféle megbetegítő kórokozó kering a levegőben.
  • Erősítsük immunrendszerünket kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminokban- és ásványi anyagokban dús ételek fogyasztásával.
  • Ne felejtsünk el elegendő folyadékot fogyasztani.
  • Gondoskodjunk a megfelelő réteges öltözködésről – ne rohangáljunk ki egy szál pulóverben még akkor sem, ha csak néhány pillanatra akarunk kimenni.
  • Ha huzamosabb ideig zárt térben tartózkodunk, szellőztessünk minél gyakrabban!
  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, de használhatunk kézfertőtlenítőt is.
  • Fertőtlenítő oldattal töröljük át a használati tárgyakat a munkahelyünkön.
  • Mindig ügyeljünk arra, hogy piszkos kézzel ne érintsük meg az orrunkat, szemünket, szánkat – a nyálkahártyára kerülő baktériumok, és vírusok azonnal támadásba lendülnek.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor mindig használjunk papír zsebkendőt, ha ez éppen nincs kéznél, akkor se a tenyerünkbe vagy a levegőbe engedjük szabadjára a nyálcseppecskéket, hanem a könyökhajlatunkat használjuk védvonalként.
  • Használat után a zsebkendőt azonnal dobjuk ki egy zárható tasakba.
  • Kerüljük a szokásos üdvözlési formákat és közvetlen testi kontaktust – azaz a kézfogást, puszit.
  • Ha megbetegedtünk ne menjünk dolgozni – a mártírkodásnak nincs, értelme csak a tüneteink súlyosbodhatnak, és a járványt terjesztjük vele.

MIT TEHETÜNK HA MEGBETEGEDTÜNK?

 

Ha szerencsénk van, akkor „csak” náthásak leszünk. A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:

  • Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
  • Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
  • Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
  • Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
  • Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
  • Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
  • Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)

Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, illetve, ha sikerült elkapnunk az influenzát MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!

 

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML