Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VÉDD MAGAD! – avagy miként védheted meg magad a bacilusok és vírusok ellen?

Írta: Faar Ida

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén. Minden napsütéses óra igazi áldás, érdemes is kihasználni, amíg csak lehet.

Egészséges immunrendszer – kevesebb betegség…

Egészségi állapotunkat számos tényező befolyásolja – többek között az emésztőszervrendszer aktuális állapota, és a megfelelően összeállított, változatos étrend.

Nyáron – a hazai zöldség-gyümölcs kínálat sokszínűsége garancia arra, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő tápanyag-, vitamin-, és ásványi anyag bevitelt, de így a tél kezdetén sem kell aggódnunk, mert sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre, és kellő odafigyeléssel minden betegségmegelőző - biológiailag aktív anyagot biztosíthatunk a bacilusok és vírusok ellen vívott „harchoz”.

Miből is válogathatunk? Még felsorolni is nehéz, ezért csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 

  • ALMA - Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt. Szervezetünkre gyakorolt hatásai: csökkenti a gyulladásokat, csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát, antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában

  • SÜTŐTÖK - Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). Alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést, enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat 

  • SZŐLŐ - Vitaminok közül a karotin-, B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és Biotin tartalma jelentős, ezek kedvező hatásúak az immunrendszerre, segítik az anyagcsere-folyamatokat. Antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen. Ásványi anyagok közül sok foszfort, káliumot és cinket tartalmaz. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, ezáltal védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.
  • SZILVA - gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, antioxidánsai segítenek a káros szabad gyökök megsemmisítésében, serkenti a gyomor és a belek működését, magas vas-tartalma segít a vérszegénység leküzdésében
  • NARANCS - Energiatartalma alacsony,(50 kcal/100 gramm), vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma viszont kiemelkedően magas. Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, C-vitamin, Folsav. Ásványi anyagjai: kálium, cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium.

Élettani hatásai: magas C-vitamintartalma miatt (ami antioxidáns hatással bír) serkenti az immunrendszer működését, rákellenes, enyhíti a megfázás, és a vírusfertőzések tüneteit.

  • BANÁN - magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen

  • CÉKLA - nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. A szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén. Növeli az állóképességet, védi a szívet és az ereket, javítja immunrendszer működését. Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.

 

  • BROKKOLI - tartalmaz A-,  C-,  E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő mennyiségben tartalmaz tokoferolt (E -vitamin), niacint, pantoténsavat, B1- és B2-vitamin is. Kitűnő C- vitamin-, folsav- és béta-karotin- forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt. A benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában. Kutatások bizonyítják rákmegelőző hatását, a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
  • SAVANYÚ KÁPOSZTA - olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium). Erősíti az immunrendszert. Megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit). Erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára. Mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben

De bátran választhatunk még: sárgarépát, fekete retket, káposztaféléket, olajos magvakat (dió, mák, napraforgómag, mogyoró) kiváló antibakteriális és vírusölő hatással bírnak a hagymafélék (lilahagyma, vöröshagyma, fokhagyma), ahogy a méz és a gyógynövények áldásos hatását is érdemes bevetni.

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén… Egyet azonban mindenképpen tehetünk: védjük meg magunkat azzal, hogy változatosan táplálkozva esélyt se adjunk a kórokozóknak – nehogy a Karácsonyra náthásan, betegen kelljen készülődnünk…

Jó egészséget mindenkinek!

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

3.RECEPT

SAJTTAL TÖLTÖTT PARADICSOM – hidegen elkészíthető


Hozzávalók: 12 egyforma nagy paradicsom, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál sűrű tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors, só, a díszítéshez néhány salátalevél és zöldpaprika vagy retek

  • a sajtkrémhez a vajat, a tejfölt, a sót és a borsot, valamint a zúzott fokhagymát habosra keverjük,
  • majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, és egy-két percig tovább keverjük.
  • a krémet hűtőszekrénybe tesszük
  • a megmosott paradicsomokat megszárítjuk, és egyötöd-négyötöd arányban keresztben kettévágjuk
  • a paradicsom magjait és a húsából egy keveset kivájunk, de ügyelünk arra, hogy a paradicsom fala ne lyukadjon ki
  • a paradicsomokat megtöltjük a sajtkrémmel
  • a megmosott és leszárított salátaleveleket tálcára helyezzük, és elrendezzük rajta a töltött paradicsomokat
  • a félretett tetejüket a krémre borítjuk, és nagyon vékony csíkokra vágott zöldpaprikával vagy retekkel kitöltjük a paradicsomok közét
  •  hűtőszekrényben néhány órán keresztül hűtjük

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

2. recept

RÉTES ZÖLDSÉGEKKEL


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, 3 fej karalábé, 20 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint törött bors, só; a réteslaphoz 2 evőkanál olaj, 1 tojás

  • a megtisztított zöldségeket vékony karikákra, és apró kockákra vágjuk
  • kis serpenyőben a vajat, a liszttel habzásig hevítjük
  •  ráöntjük a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük.
  • a mártást hagyjuk kihűlni
  • a nyers, tisztított zöldségeket egymás után forrásban lévő sós vízbe tesszük, és a forrástól számított 4 percig főzzük.
  • leszűrjük - kihűtjük
  • a fehér mártásban simára keverjük a feltört, de felveretlen tojásokat, majd sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel ízesítjük
  • belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk a zöldségeket is
  •  a réteslapot szétszedjük
  •  a felét ráterítjük egy nedves konyharuhára, és az olajjal habosra kevert tojással megkenjük
  •  a szélére, egy csíkban egyenletesen felhalmozzuk a töltelék felét, végül szorosan felcsavarjuk
  • olajozott sütőlapra tesszük
  • a másik rétes rudat is ugyanígy elkészítjük, végül a második rudat is bekenjük az olajos tojással
  • előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

Írta: Faar Ida

Bevallom: eleinte jómagam is tágra nyílt szemekkel – és korgó gyomorral – tekintettem a kizárólag zöldségekből készült ételekre. A „húst-hússal” elvét követve nap úgy nem telhetett el, hogy ne ettem volna valamilyen hús felhasználásával készült ételt.

Aztán…

Aztán ne gondolja senki, hogy valamilyen kényszerítő tényező miatt (szerencsémre nem erről van szó), de elhatároztam, hogy csak úgy próbaképpen hetente legalább egyszer kizárólag csak zöldségek lesznek az ételeink alapanyagai.

Mostantól hetente jelentkező cikksorozatommal zöldséges ételek receptjeit osztom meg Veletek.

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

1. recept

TOJÁSOS KARFIOL – ami gyorsan elkészíthető

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 6 evőkanál olaj, 6 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 húsos zöldpaprika, 3 paradicsom, ½ evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint törött bors és só

  • a karfiolt a szokásos módon megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük.
  • megmossuk, lecsöpögtetjük.
  • teflonedényben, a felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát,
  • majd a tűzről lehúzva, belekeverjük a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk.
  • ráöntünk 4 evőkanál vizet, beletesszük a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, és néhány percig fedő alatt pároljuk.
  • hozzáadjuk a karfiolrózsákat
  • fedő alatt, félpuhára pároljuk
  • majd a paradicsomszeleteket is beletesszük
  • néhány percnyi további párolás után a habosra vert, törött borssal és kevés sóval ízesített tojásokat ráöntjük a karfiolra
  • addig sütjük, amíg a tojás rá nem kocsonyásodik a zöldségre

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!

 

0 Tovább

20 EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓ MINDENKINEK

Írta: Faar Ida

Nassolni jó, nassolni muszáj – délelőtt, délután, este – a csipegetés két főétkezés között külön élmény. Már, ha nem okoz számodra bűntudatot, és bűntudat miatt nem kezdesz el szorongani. Nos, hogy ez ne következhessen be a következőkben olyan egészséges nassolnivalókról lesz szó - amelyeket lelkiismeret furdalás nélkül megehetsz.

A nassolás nem tekinthető általánosságban véve kerülendő étkezési formának, amennyiben a köztes étkezések alkalmával fogyasztott ételek hozzájárulnak az egészséges energia- és tápanyagbevitelhez. 
A legfeljebb 3 köztes étkezés beiktatása, valamint a változatos ételek és italok fogyasztása legtöbbször inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorol az egészségre. A gyakran és kis adagokban történő étkezés („csipegetés”) számos előnnyel rendelkezik a ritkán és nagy adagokban történő étkezéssel („lakmározással”) szemben.

  1. Müzli

Válassz cukormentes, természetes, rostokban gazdag müzlit,majd natúr joghurttal kevered össze.

 

  1. Alma

Az alma már eleve önmagában is kiváló nassolnivaló, vágd szeletekre, majd keverd össze különféle magvakkal: 1-2 teáskanál elég is. Öntsd nyakon 1-2 kanál mézzel, Persze választhatod az almachipset is, ami alig tartalmaz kalóriát, édes és laktató finomság.

  1. Mediterrán saláta

Vágj szeletekre 2 paradicsomot, adj hozzá feta sajtot, keverd össze olivaolajjal, és bazsalikommal. Laktató, egészséges finomság

  1. Fagyasztott zöldborsó, vagy csemegekukorica

Frissít, telít, egészséges

 

  1. Aszalt gyümölcsök

Bár óvatosan kell bánni velük –magas szénhidráttartalmuk miatt, de mégis kiváló nassolnivalók. Magas rosttartalmuknak köszönhetően serkentik az emésztést, kíméletesen megakadályozva ezzel a székrekedés kialakulását.

  1. Pattogatott kukorica

Natúr formában – vaj, és olaj nélkül – pici sóval, vagy fűszerrel kiváló – hosszan teltségérzetet biztosít.

  1. Natúr joghurt

A nap bármely időszakában jó választás -a benne található fehérje és a kalcium fokozza a zsírégetést, a jótékony baktériumok pedig gondoskodnak emésztőrendszer egészségéről.

 

  1. Banán

Anyagcsere pörgető, B-vitaminban és vízhajtó káliumban gazdag –gyorsan csillapítja az éhséget.

  1. Étcsokoládé (napi 1-2 kocka)

A legalább hetven százalékos étcsokoládé antioxidánsai számtalan egészségügyi előnnyel járnak, hiszen védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól.

  1. Zabpehely

Alacsony glikémiás indexe és magas növényi rosttartalma révén a zabpehely a hagyományos gabonapelyhekhez képest nem hizlal, viszont nagyon laktató.

 

  1. Kemény tojás

Egy-két darab elfogyasztásával nagy mennyiségű fehérjét vihetsz be a szervezetedbe, ami órákig képes csillapítani az éhségérzetet.

  1. Narancs

C-vitaminban és növényi rostokban gazdag, így jót tesz az agyműködésnek, és az emésztési folyamatoknak.

  1. Teljes kiőrlésű keksz

A benne található rostok jót tesznek az emésztésednek. Eheted önmagában, vagy kenhetsz rá kalóriaszegény túrót, vagy diabetikus lekvárt.

  1. Olajos magvak

Natúr, sózatlan változatban – szigorúan csak egy kis maréknyi mennyiségben (a magas kalória-tartalom miatt), Értékes B-vitaminokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

  1. Ananász

Frissítő, éhségcsillapító, rostokban gazdag.

  1. Turmix

Nem kell más hozzá, mint egy zsírszegény natúr joghurt, és friss, vagy fagyasztott gyümölcs. és némi édesítőszer.

  1. Extrudált köles

Alacsony kalóriatartalma, kiváló roppanós csemege.

  1. Zellerszár

Vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenít, rostjai az emésztés működését támogatják.

  1. Répa

Ropogós, rostokban igen gazdag nassolnivaló, ezáltal segíti az emésztést és a salaktalanítást, antioxidánsai pedig óvják szervezetedet a káros szabadgyököktől.

 

  1. Diákcsemege

A növényi magvak és az aszalt gyümölcsök jótékony hatásait ötvözve, egyszerre segíti az emésztést, javítja az anyagcserét, és biztosít jóllakottságérzetet.

 

0 Tovább

MIÉRT FOGYASSZ TE IS  VALÓDI ZÖLDSÉG-,ÉS GYÜMÖLCSLEVEKET?

Írta: Faar Ida

A boltok polcai roskadásig telve vannak különböző alkoholmentes italokkal: ízesített ásványvizek, a szivárvány színeiben pompázó üdítőitalok, 12-25 %- os „gyümölcstartalommal” bíró gyümölcslevek, az energia-, – és egyéb, felsorolni is lehetetlen – italok kínálják magukat megvételre. Ha kellően jó a termék marketingje – és az ára – mi, fogyasztók élünk is a lehetőséggel nap, mint nap – fel sem fogva, hogy sokszor ezzel mennyit árthatunk magunknak. A számolatlanul elkortyolt kalóriák, a mesterséges színezékek – idővel megbosszulhatják önmagukat.

De akkor mit igyak?

Bármit, ami természetes. Mondjuk ásványvizet. Vagy valódi zöldség-, és gyümölcsleveket. Ugyanis közismert tény, hogy a zöldség (lé)- és gyümölcs (lé)fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával.

Miért?

Pozitív élettani hatását a gyümölcs- és zöldséglevek a bennük található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönhetik.

A levek fogyasztásával:

  • nő a vérsavó antioxidáns koncentrációja
  • gyorsabban szívódnak fel a zöldségben-gyümölcsben megtalálható hasznos tápanyagok, és vitaminok - sokkal energikusabbnak, fogjuk érezni magunkat
  • a frissen préselt levek nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat, tartósítószert és cukrot, de azért is nagyszerűek, mert akár egy hozzávaló megváltoztatásával is teljesen más ízű koktélt készíthetünk
  • csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata
  • csökken a gyulladásos megbetegedések száma
  • hatékony védelmet biztosíthatunk számos krónikus betegség kialakulásával szemben
  • csökken a vér koleszterin szintje
  • legyőzhetőek az oxidatív stressz káros hatásai
  • csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának és szív-érrendszeri megbetegedéseknek kockázata

Mi – mire jó?

 

PARADICSOMLÉ

A nyers, frissen kipréselt paradicsomlé lúgosító hatású - igen erős antioxidánsokat rejt magában, a szervezet ásványi anyag tartalékait növeli, rengeteg kalciumot juttat a szervezetbe. Tartalmaz C-vitamint A, B1, B2, K,- vitamint-  hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést, és a szívműködést. Nagyon hasznos bőrbetegségek, epehólyagbántalmak, hólyagpanaszok, köszvény, májpanaszok, súlyfölösleg, vesebántalmak szüntetésére. Fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, az időskori látásromlás és a bőrrák megelőzésében is. A paradicsomhoz bátran párosíthatunk zellerszárat, ami javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért, továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatása van. A zeller-lé ráadásul segít szabályozni a vércukorszintet, és a savtúltengést is enyhíti.

 

RÉPALÉ

A répa-lében kimagaslóan magas az A-provitamin, azaz béta-karotin tartalom. 100 grammnyi répából készült lében a napi ajánlott béta-karotin mennyiség 77 %-át találjuk. A provitamint szervezetünk alakítja át A-vitaminná, és használja fel szemünk, bőrünk és a nyálkahártya egészségéhez. Hiánya farkasvakságot okoz, a bőr pedig szárazzá, érdessé válhat.

A sárgarépa-lé segíti a szép, egyenletes barnulást, és érdekesség, hogy pusztán rendszeres fogyasztásával is elérhetjük, hogy szebb színünk legyen. Magas a C-vitamin tartalma is, természetes erősítője immunrendszerünknek. Szerencsére B-vitaminokat is találunk benne, említésre méltó a kalcium, foszfor és vas tartalma, - emiatt jótékony hatású a csontrendszerre és a vérképzésre.

 

CÉKLALÉ

A céklalevet régóta használják a népi gyógyászatban vérszegénység ellen, mert nagyon jól felszívódó vasat tartalmaz. Rendkívül gazdag természetes antioxidánsokban, flavonoidokban, semlegesíti a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. Vértisztító hatásáról is ismert. Ez a mélyvörös lé, melynek színét a betain, egy erős antioxidáns adja, rákellenes hatással is bír, gátolja a tumor sejtek szaporodását. Lúgosító hatású, segít a megfelelő sav-bázis arány kialakításában. Pozitívan hat a májanyagcserére. Magas a B vitamintartalma, különösen B1 és B2 vitaminban gazdag, emellett C és P vitamint is tartalmaz. Nagyobb mennyiségben találunk benne kalciumot és foszfort. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat. Ennek a vitaminnak a vörösvértestek képzésében is szerepe van, de kismamák számára is nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a születési rendellenességek megelőzéséhez, illetve a terhesség korai szakaszában is nagy szükség van rá, mert csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat.

SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ

A leggazdagabb C vitaminforrásunk, frissítő,élénkítő hatású. Tartalmaz B1, B2, B3, B5 és B6 vitamint, és ebben is találunk kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és még folsavat is, bár kisebb mennyiségben, mint céklában. A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, és erről a növénycsoportról régóta ismert tény, hogy rákellenes hatóanyagot tartalmaznak. Tisztítja a beleket, méregtelenít. Napközben étkezések mellé egy-egy pohár segíti a testsúlycsökkenést, mivel serkenti az emésztést.

 

PETREZSELYEMLEVÉL-LÉ

Kedvező élettani hatását magas klorofill- tartalma biztosítja, emellett sok A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, ként tartalmaz. Remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. Tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mindenképpen keverjük más lével is, mert igen koncentrált oldat. Alkalmazható: bőrrendellenességek, húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás, keringési rendellenességek, hormonzavar, rák, prosztatabántalmak, vérszegénység esetén.

ALMALÉ

Az alma szerencsére egész évben elérhető, nagyon egészséges gyümölcs. Jótékony hatást fejt ki az emésztésre és az idegrendszerre is. Sok benne a kalcium, és magas az A-vitamin tartalma. Jól csökkenti az étvágyat, és C- és B-vitamin tartalma is említésre méltó. Az alma gyümölcssav- tartalma is magas, és több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban a skorbut és fogínyvérzés ellen használták, segít a székrekedés ellen, serkenti a vérkeringést, ráadásul frissítő is, csersavtartalmának köszönhetően.

 

SZŐLŐLÉ

Érdemes kihasználni a szőlő kedvező adottságait is. C-vitaminból ugyan nem sok van benne, de B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban, biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. A szőlő erősíti az immunrendszert, és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Jó hatással van az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású. A gyümölcs segít megelőzni és kezelni a székrekedést, frissen préselt leve segíti az emésztést, és támogatja a vesék és a húgyhólyag működését, lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Az aszalt szőlőszemek pedig csökkentik a nassolási vágyat.

 

NARANCSLÉ

100 gramm narancsban mintegy 50 mg C-vitamin van, ami kiemelkedő jó értéknek számít. A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, így jótékony hatást gyakorolhat a fertőzéses betegségek esetében.

Otthon, frissen elkészítve a legjobb

A legjobb az, ha az otthon, házilag centrifugázott levet a kinyerése után fél órán belül elfogyasztjuk, ilyenkor a legmagasabb a tápértéke. Amennyiben nincs időnk mindig friss leveket készíteni, akkor az is jó, ha kicentrifugázunk egy nagyobb mennyiséget, és lefedve, hűtőben tároljuk. 2 napon belül ez esetben is célszerű meginni. Idő hiányában (vagy gyümölcscentrifugánk), akkor pedig készen kapható bio, illetve frissen préselt levek közül is válogathatunk.

FOGYASSZ TE IS MINÉL TÖBB – VALÓDI – ZÖLDSÉG-, ÉS GYÜMÖLCSLEVET!

 

0 Tovább

MOST ELÁRULOM MIÉRT KELL RENDSZERESEN ZELLERT ENNED!

Írta: Faar Ida

A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. A Földközi-tenger partvidékén és Észak-Európában őshonos gyökérnövény, amely a közismert népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik. Szerencsére levele és gumója egyaránt fogyasztható, a magyar konyhában főként ízesítésre használják.

 

A diétás étrend alapeleme lehet, ha megbarátkozunk jellegzetes ízével, hiszen 100 g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz, és emellé még rengeteg rostot, ami hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez. Levele gazdag olyan flavonoid antioxidánsokban, mint a zeaxanthin, a Lutein és a béta-karotin, ezek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek. Gazdag A-vitaminban, ami szintén természetes antioxidáns akárcsak a béta-karotin. Kiváló hatással van a bőrre, de elengedhetetlen a jó látáshoz is, és még fontos szerepet játszik a tüdőrák elleni védelemben is. A zeller vitaminok és ásványi anyagok „tárháza”. Tartalmaz: folsavat (a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és C-vitamint, nagyon jó K-vitamin-forrás (a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra fejti ki jó hatását. Fogyasztása ajánlott az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium.

 Számos kedvező élettani hatása ismert. A zeller:

  • erős vízhajtó hatású
  • gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket.
  • serkentőleg hat a veseműködésre, elhajtja a vesehomokot
  • enyhíti az ízületi gyulladást
  • jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra
  • alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, idegnyugtatóként gyomorégés enyhítésére is.
  • alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság esetén
  • erősíti az immunrendszert.
  • étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító.
  • savtalanítja a szervezetet
  • megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.
  • afrodiziákumként is alkalmazzák,
  • összetevőként használják a kozmetikai- iparban (szappanban, krémben, parfümben) és az élelmiszeripari termékek (alkoholos és alkoholmentes italok, cukorkák, egyéb édességek) ízesítésében.

Háromféle zellert ismerünk, metélő, halványító és gumós zellert. A metélő zellert fűszerként, a gumós és halványító zellert zöldségként használjuk.

Ehetjük nyersen, főzve, párolva, sütve, fűszerolajként, fűszerecetként, ételízesítőként sóval vagy szárítva, zöldségpástétomokban.     

 

A HÚSLEVES IS FINOMABB ZELLERREL

RECEPTEK

TEJSZÍNES ZELLERKRÉM-LEVES

Hozzávalók:2 evőkanál olivaolaj, 2 db vöröshagyma, 80 dkg zellerszár, 3 nagyobb burgonya,1 csokor petrezselyemzöld, 2 liter erőleves, 5 dl tejszín, 20 dkg füstölt sajt, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 csokor zellerlevél, snidling, reszelt füstölt sajt, só, bors

Az olivaolajra rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, és turmixgépbe öntve a sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépet a fazékba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal , és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

EGYSZERŰ ZELLER SALÁTA

Hozzávalók: 70 dkg zeller, 3 db savanykás alma, 1 citrom leve, 5 dl joghurt, só, bors,

A megtisztított zellert és az almát lereszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk. A joghurtot összekeverjük a maradék citromlével, sózzuk, borsozzuk, s a salátára öntjük. Hűtőben összeérleljük.

 

ZELLERMÁRTÁS

Hozzávalók: 30 dkg zeller, 3 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejföl, só, bors, 1 evőkanál méz, fél liter víz

A megtisztított zellert felkockázzuk, a vízzel felöntve puhára főzzük. A keményítőből a tejföllel habarást készítünk – a zellert bot mixerrel pürésítjük, majd behabarjuk. Sóval, borssal, mézzel ízesítjük – és még egyszer felforraljuk. Sültek mellé kiváló.

ZELLERES-MANDARINOS CSIRKE

Hozzávalók: 60 dkg főtt csirkehús, 30 dkg főtt zeller, 30 dkg mandarin, 2 evőkanál majonéz, mandarin lé, só, fehérbors

A kihűlt csirkehúst és a főtt zellert felkockázzuk, a mandarint megtisztítjuk, és az előzőekkel összekeverjük. A majonézből a mandarin-lével mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, és a felkockázott zelleres-húsos keverékre öntjük. Lehűtve tálaljuk.

 


HALFILÉ ZELLERES TÉSZTABUNDÁBAN

Hozzávalók: 1 kg halfilé, 4 tojás, 40 dkg zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg Graham liszt, só, bors, olivaolaj, citromlé

 A halfilét 2 cm-es csíkokra vágjuk, besózzuk, fél citrom kifacsart levével meglocsoljuk és hűtőszekrénybe helyezzük. A megtisztított zellergumót lereszeljük és tálba tesszük. Hozzáadjuk a felvert tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A halcsíkokat először lisztbe, majd a zelleres tésztába forgatjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Salátával körítjük.

 

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

 

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK: Zöldséges rakottas

Írta: Faar Ida

Így – kánikula idején nem éppen leányálom a főzés… Az „otthon melege” – helyesebben szólva a konyha melege teljesen új értelmezést kap – de ne csüggedjen senki – minden alkalmat, amit a tűzhely mellett tölthetünk, felér egy ingyen szaunával…

A viccet félretéve: mindenképpen érdemes olyan étel elkészítésén gondolkodni, amelyet ha „összedobunk” – betolhatunk a sütőbe, majd kimenekülve a konyhából csak annyi dolgunk van, hogy megvárjuk, hogy készre süljön.

 

Zöldséges rakottas

Van, amikor kevés hozzávaló is elég ahhoz, hogy tartalmas és finom étel kerüljön a tányérjainkba. Ezen ételek előnye, hogy semmit sem kell túlbonyolítani, nem igényelnek különösebb konyhai rutint sem, s nem mellékes az sem, hogy gyorsan elkészülnek.

Ilyen étel a zöldséges rakottas is – lássuk lépésről-lépésre az elkészítési módját:

Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 40 dkg fehérrépa, 30 dkg zöldborsó, 80 dkg burgonya, 4 közepes vöröshagyma, 1 kg sertéscomb, margarin, 5 dl húsleves, só, bors, petrezselyemzöld

  1. A sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát és a burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk
  2. A vöröshagymát félig megpirítjuk.
  3. A sertéscombot csíkokra szeljük, majd forró zsiradékban megpirítjuk, és hozzáadjuk a pirult hagymát – rövid ideig együtt sütjük.
  4. A hagymás húst egy kizsírozott tűzálló tálba tesszük, majd rárakjuk a sárgarépa-, és a burgonya karikákat, a párolt zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a húslevessel, majd alufóliával lefedve a sütőbe tesszük, és összepároljuk.
  5. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

ÍZ-KALANDOZÁSOK: A francia konyha jellegzetességei

Írta: Faar Ida

 

Szeretnél eltérni a magyar konyha megszokott ízeitől? A kíváncsiságod a gasztronómia terén is megmutatkozik? Szeretnéd megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy újból Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatának legújabb részében megismerkedj – mivel is? Új alapanyagokkal, új eljárásokkal, új ízekkel! Utazz Velem - hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

A francia konyha jellegzetességei

Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy a világszerte híres, hagyományos francia szakácsművészet az európai konyha kialakulását jelentős mértékben befolyásolta. A francia konyha az egykori római birodalomból átmentett, valamint az olaszoktól átvett sütési-főzési módszerekre vezethető vissza.  Ahhoz, hogy a francia konyha olyan magas színvonalra fejlődhetett, amilyen napjainkban, köszönhető a francia uralkodók, különösen a Buorbonok életmódjának, az ország kedvező természeti adottságainak, és az alapanyagok bőséges választékának is.

A XVI. században a francia konyhát a bőség, a fényűzés és a túlzó pazarlás jellemezte, amit kénytelenek voltak ésszerűsíteni – ez az ésszerűsítés azonban nagymértékben megreformálta az addigi szakácsművészetet: megalkották a klasszikus konyha alapkövetelményeit, a tálalást, az ízek fontosságát, a díszítést, a tálalást, a különböző nemzetek ételeinek francia ízléshez való alakítását.

 

Ahány tájegység, annyiféle ízlés

Míg a francia gasztronómiának vannak általános jellemzői, - ezekről a későbbiekben esik szó – addig itt is jelentős eltérés található tájegységek szerint:

  • Provence – mediterrán jelleg jellemzi
  • Baszkföld – füstölt sonkaféléket kedvelik
  • Elzász – libamájpástétom, savanyú káposzta hazája
  • Normandia- marhahús kedvelők
  • Burgundia – borral főznek

Mit esznek reggelire?

Hagyományosan könnyű: kakaó, tejeskávé, tea, péksütemény, vaj, jam, méz

Mi az ebéd?

Többfogásos: előételként salátaféle, amit húsétel követ körettel-mártással, (egyébként nincs is talán még egy olyan nemzet, aki annyiféle hideg vagy meleg mártást készítene, mint a francia) vagy húsos zöldségétel, ezt pedig könnyű desszert követ, majd kávé.

A főétkezés a vacsora?

A nap főétkezése, több fogásból áll. Főként ilyenkor esznek levest (télen mindenképp), frissen sült húsétel, hideg hús, sajtfélék követik, majd gyümölcs vagy édesség zárja a menüt.

A könnyebb emészthetőség kedvéért növényi eredetű zsiradékkal főznek. Mérsékelten fűszereznek, kedvelik a kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselyemzöldet, babérlevelet, fahéjat, sáfrányt, szegfűszeget, szerecsendiót, gyömbért, köményt, curryt, chilit. Sok borsot használnak, viszont fűszerpaprikát ritkán vagy nem is használnak.

Az elmaradhatatlan mustár

Rendszeresen használják viszont a mustárokat, amelyek nélkül elképzelhetetlenek a különféle mártások, dresszingek, de némely húsételek is.

 

Előételek:

  • saláták (amit a különféle dresszingek még változatosabbá tesznek)
  •  zöldség-, gyümölcsételek,
  • hideg halak, húsok, pástétomok,
  •  meleg előételek
  • pástétomok, füstölt lazac, rák, kaviár, spárga, articsóka

FRANCIA KRÉMSAJT

Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg krémsajt (zsírszegény), petrezselyem, snidling, 5 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehérbors, szemes fekete bors

A pépesre zúzott fokhagymát, az apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet összekeverjük a tehéntúróval és a sajttal. Ízesítjük fehér borssal, sóval. Henger alakúra formázzuk, majd a durvára tört feketeborssal megszórjuk. Hűtőszekrényben érleljük néhány órát. Barna kenyérrel fogyasszuk.

 

FRANCIA TÜKÖRTOJÁS

Hozzávalók: 8 szelet kenyér, 1 db májkonzerv, 8 tojás, 1 csomó metélőhagyma, só, pirospaprika

A kenyérszeleteket bő forró olajban ropogós pirosra sütjük, majd megkenjük májkrémmel, és forró tálra egymás mellé fektetjük őket. A tojásokból tükörtojást készítünk és minden szelet kenyérre, egy-egy tükörtojást csúsztatunk. A tetejét meghintjük pirospaprikával és finomra vágott metélőhagymával.

Leves imádat

Sokat és sokfélét készítenek:

  • egyszerű zöldségleveseket
  • püré-, krém- és gyümölcsleveseket
  • húslevesnek sok variációját
  • különleges leveseket (például: homárleves, francia hagymaleves, fokhagymaleves, kagylóleves)

FRANCIA FOKHAGYMALEVES

 

Hozzávalók:  20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, kevés szárított zsályalevél, 4 zsemle.

4 l vízben főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi borsot és sót. Forraljuk fel, majd főzzük 1/4 óráig. Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 4-5 percre forró sütőbe, míg a sajt megpirul. Szórjuk a levesestálba és szűrjük rá a levest. Dúsíthatjuk tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszűrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

Húsok

  • leggyakrabban marhahúst fogyasztanak
  • borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok is terítékre kerülnek
  • nagyon közkedveltek az egyben sült, vagy roston sült húsok (bélszín, hátszín, ürüborda), amelyeket angolosan készítenek el ( a hús közepe többé-kevésbé véres)- erre fűszeres vajat tesznek, köretként pedig sült burgonyát, zöldségeket, salátákat adnak.
  • kedveltek a halak, a rákok, a kagylók, elsősorban az osztriga, vannak külön osztrigabárok is. Keresett étel a csiga, ami az élelmiszerboltokban betöltve, konyhakészen is kapható.

FRANCIA ROLÁD

Hozzávalók:  

A roládhoz: 1 kg sertés- vagy marhahús, 8 kis fej hagyma, 3 dl rizs, 15 dkg szalonna, só, őrölt bors, olaj, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 2 babérlevél, szemes bors, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 6 szem kockacukor, kevés ecet

 A zsemlegombóchoz: 6 zsömle, 2 fej hagyma, olaj, pirospaprika, 50 dkg liszt, 3 tojás, tej, só

A húst tenyérnyi szeletekre vágjuk, kiverjük, megsózzuk. A megmosott rizst összekeverjük egy fej apróra vágott hagymával, a felkockázott szalonnával, sóval, borssal fűszerezzük, megtöltjük vele a hússzeleteket, és feltekerjük.

Egy lábasban hagymát pirítunk, belerakjuk a roládokat. Zsírjára sütjük, egy kis vízzel felengedjük, borsozzuk, puhára pároljuk. Sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára pároljuk a feldarabolt zöldségeket, a maradék hagymát, majd tejfölös habarással besűrítjük. Közben a kockacukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Miután összeforrt, szitán átpasszírozzuk, és a roládra öntjük. Tálalás előtt még egyszer forraljuk össze az egészet.

A zsemlegombócokhoz kevés olajban megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zsömlét, és együtt megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. A lisztből a tojásokkal és a tejjel galuska sűrűségű masszát keverünk, közben megsózzuk. A masszába belekeverjük a pirított zsemlét, majd gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük. A roládokat zsemlegombócokkal tálaljuk, és a mártásával meglocsoljuk.

Sajtok

 

A sajtok kiválasztása egy ételsorhoz óriási szakértelmet igénylő feladat. Pláne, ha csaknem 300 – azaz háromszáz féle franciák által készített sajtból kell azt kiválasztani. A legismertebbek: ementáli, eidami, trappista, groji, a penészhéjú lágy sajtok a rokfort, brie, camembert, a gurné, boursin. Alapszabály, hogy a sajtnak harmonizálnia kell az ételsorral, érettnek kell lennie, és fontos a megfelelő kenyér és bor kiválasztása is. A sajttálon legalább háromféle sajtnak kell lennie, mellette nélkülözhetetlenül ott van a vaj, só, őrölt bors – és különböző gyümölcsök (alma, körte, szőlő, dió) amelyekből mindenki az ízlése szerint választhat.

Édességek

 

  • fagylaltok
  • krémek
  • parfék
  • felfújtak
  • gyümölcsös sütemények
  • gyümölcssaláta

BUNDÁS ALMA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 tojás, 2 pohár sör, 30 dkg porcukor, 8 Golden alma, 1 citrom leve

A lisztet tálba öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a sört. Keverjük csomómentesre. Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat. Vágjuk vastagabb karikákra. Verjük fel a tojásfehérjét keményre. Keverjük a tésztába. Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben. Az almakarikákat a tésztába mártva hirtelen süssük ki aranysárgára. Tegyük nedvszívó papírra a kész bundás almákat. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral

Borok, borvidékek

A franciák köztudottan nagy borfogyasztók – főként a vörösborok fogyasztása a jellemző, de ez is tájegységenként változik.

  • Bourgogne vidékéről fehér és vörösborok valamint rozéborok egyaránt kikerülnek: Chablis, Beuajoalis, Cote de Beaune
  • Bordeaux vidékére a vörös és fehérborok jellemzőek: Medoc, Saint Emillion, Sautemes, Graves
  • Elzászban túlnyomórészt fehérborok teremnek: Sylvaner, Gewurtztraminer, Muscat
  • A Loire mentén a fehér és rozéborok: Nivernais, Anjou, Perry

A francia gasztronómia sikeréhez hozzájárultak a kiváló minőségű francia pezsgők, a konyak, a gyümölcspálinkák pl. a calvados/almapálinka/, az armagnac /szőlőpárlat/ stb.

0 Tovább

íz-kalandozások: Mi is az a ratatouille?

Írta: Faar Ida

Valami különlegesre vágysz?  Szeretnél megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatában megismerkedj – mivel is? Új alapanyagokkal, új eljárásokkal, új ízekkel! Utazz Velem - hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

 

ZÖLDSÉGIMÁDÓKNAK

Mi is az a ratatouille?

Még mindig Franciaországban járunk – és egy újabb tipikus francia étellel ismerkedünk meg – nevezetesen a mediterrán lecsóval - a ratatouille-lel. Ez a hagyományos étel mindazok számára vonzó lehet, akik imádják a zöldséges ételeket. Elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában. A valódi ratatouille szaftos és olvadósan kompótszerű.

A ratatouille-ban a domináns zöldség vagy a padlizsán, vagy a cukkini. Ezekhez járul egy zöldfűszerekkel (petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, kevés zellerszár, póré) készülő „lecsóalap” (paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma). Az egyes zöldségeket külön-külön készítik el, a végén egyesítik, s hosszabb-rövidebb ideig még együtt párolják őket. A hagymát finomra vágják vagy vékonyra szelik, az összes többi zöldséget viszont általában nagyobb, három centiméteres kockára vágják.

A ratatouille-t fogyasztható önálló fogásként, de nagyon jól illik bárányhoz, kecskéhez, markánsabb ízű halakhoz, nyúlhoz, illetve a csirke egyes részeihez.

 Egy klasszikus recept:

Hozzávalók:2 padlizsán, 2 cukkini, 2 kaliforniai paprika, egy piros és egy zöld,4 paradicsom,1 nagyobb faj vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma, só, bors, oliva olaj

A zöldségeket megmossuk, majd a padlizsánt és a cukkinit 1 cm-es kockákra szeljük. A paprikát kicsumázzuk, felszeleteljük és szintén 1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot egy pillanatra forró vízbe dobjuk, majd a héját lehúzzuk, és szintén feldaraboljuk. A felszeletelt vöröshagymát egy kicsit megpirítjuk az oliva olajban majd hozzáadjuk a finomra szelt fokhagymát és a többi zöldségeket, megsózzuk, megborsozzuk és lassú tűzön lefedve főzzük körülbelül 20 percet.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML