Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

TERÍTÉKEN : AZ ÚJHAGYMA

Írta: Faar Ida

Miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve (egy dietetikus most rosszallóan ingatja a fejét), uram bocsá’ ritkán egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként.

Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.

 

Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:

  • vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
  • hatékony megfázások esetén,
  • jó vizelethajtó,
  • légút tisztító,
  • alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
  • a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
  • illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
  • jótékony hatást gyakorol a vénákra,
  • sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
  •  immunerősítő, 
  • vastartalma fokozza a vérképzést,
  • cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez 
  • igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;
  • van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
  • elősegíti az emésztést

Igazi több ezer éve ismert gyógynövény, és házi gyógyszer. Kutatásokkal bizonyított tény, hogy a vöröshagyma közelében 35-40 másodperc múlva. Több gyógyszert is készítenek hagymából, melyek alkalmasak a szív és érrendszeri, valamint a gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyítására.

Megfázásos betegségek esetén a vöröshagymát szeleteljük fel, és a beteg egy percig jó mélyen szívja be a vöröshagyma illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása.

Hagymatea

Két-három fej jól megmosott hagymát héjával együtt vágjunk össze, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Tehetünk bele egy mokkáskanálnyi teafüvet vagy egy evőkanál kamillát. Három evőkanál kristálycukrot pirítsunk meg és öntsük fel a leszűrt hagymafőzettel. Édesíthetjük ezt a teát mézzel. Ha egész nap ezt kortyoljuk, akkor siettetni tudjuk a gyógyulásunkat.

 

EGYSZERŰ RECEPTEK

TOJÁSKRÉM

Hozzávalók:8 db kemény tojás megtisztítva, 10 dkg Flóra margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csomag újhagyma, só, bors

A Flóra margarint a botmixerrel a kockára vágott kemény tojásokkal, az apróra vagdalt petrezselyem zölddel, a felkarikázott újhagymával, sóval és borssal összemixeljük.

HAGYMÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs

A csirkemellet ujjnyi csíkokra szeljük. A hagymát felkarikázzuk. A petrezselymet felaprítjuk. Alaposan összekeverjük, és befűszerezzük. Kevés olívaolajon, nagyobb lángon megpirítjuk. Főtt rizzsel tálaljuk.

 

ÚJHAGYMÁS POGÁCSA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott újhagyma felét, erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit - letakarjuk, és 1/4 óráig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék hagymával és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk körülbelül ujjnyi vastagra, majd a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megsütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

 

0 Tovább

TERÍTÉKEN A BURGONYA

Írta: Faar Ida

 

KÖNNYEN,GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ LAKTATÓ FINOMSÁG

A burgonya mindig kéznél van, könnyen, gyorsan és  számtalan variációban elkészíthető: sülve, főve, párolva, levesként, sültként, fasírtként, köretként, rakottasan – a végeredmény mindig valami laktató finomság lesz. A burgonya magában egyesíti a keményítőtartalmú ételek és a zöldségfélék jellegzetességeit, emiatt aztán napjaink egyik legfontosabb élelmiszerévé nőtte ki magát.

Ahány táj, annyi név

Krumpli, krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka – egy és ugyanazt a növényt jelenti. A burgonya Peru és Chile hegyvidékén őshonos - az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.

 

Miért érdemes fogyasztani?

  • kiváló tápanyagforrás: a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben (100 grammonként 19 grammot), méghozzá keményítő formájában. Fehérjét csak minimálisan, zsírt pedig szinte egyáltalán nem (nyers és főtt formában) tartalmaz.
  • Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. 180 g burgonya körülbelül 10 mg C-vitamint tartalmaz, mely egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egy nyolcadát fedezi.
  • Némelyik sárga, narancssárga vagy lila húsú burgonyaféle - különösen az édesburgonyák - olyan antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak, mint a karotinoidok vagy a flavonoidok.
  • Kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás.
  • Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően kiválóan szabályozza a vérnyomást, így a vérnyomás problémákkal küszködők számára a burgonya remek alapanyag a konyhában. Emellett részt vesz az ideg- és izomműködésben, valamint a sejtek anyagcseréjében.
  • kiváló rostforrás, hamar telítettségérzetet nyújt,
  • hozzájárul az egészséges emésztéshez is. A legtöbb rostanyagot a héjában főtt vagy sült burgonya tartalmazza.
  • Alacsony kalóriatartalma (180 g 140 kcal-t tartalmaz), valamint magas telítő értéke miatt segít a diétában és a testsúly megtartásában is. Persze ügyelni kell az elkészítés módjára, hiszen az olajban sült változatok akár két-háromszoros energiatartalommal is bírhatnak. Így fogyókúra és diéta esetén elsősorban a főtt formát részesítsük előnyben.
  • Méregtelenítő - megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe.

Többféle burgonyafajta – jó ha tudod melyikből mi készíthető

 

  • Az "A" jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfövő burgonyák, elsősorban salátáknak valók. (Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata)
  • A "B" jelzésű burgonyák szintén nem szétfövő burgonyák, de főznivalók. főzéshez, saláták, raguk készítéséhez     (Aladin, Amorosa, Kleopátra, Impala, Pannónia, Marabel, Desirée, Katica, Kondor, Hópehely, Laura, Luca XL, Red Scarlet, Rioja, White Lady, Balatoni rózsa)
  • A "C" jelzésű burgonyák viszont enyhén szétfőnek, főzésre, sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya-készítéshez, püré/pehely alapanyagnak  (Agria, Karlena, Kuroda, Lady Rosetta, Lady Claire, Góliát, Solara, Vénusz Gold)

RECEPTEK – variációk egy témára

 

Ha a levest szereted: ZÖLDSÉGES BURGONYALEVES

Hozzávalók:4 db sárgarépa,4 db gyökér, 1 fej zeller gumó,1 kg burgonya, 1dl olaj, 4 evőkanál liszt, 4db tojás, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zeller zöld, petrezselyemzöld

A zöldségeket az olajon megpároljuk,a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. A párolt zöldségre szórjuk a lisztet, a pirospaprikát és felengedjük 1,5l vízzel. Belerakjuk a burgonyát,a vöröshagymát , a  fokhagymát, sót, és addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Majd a tojást jól felverjük és bele csurgatjuk. Még egyszer felforraljuk.

 

Ha az egyszerűség vonz: SÜLT SAJTOS BURGONYA

Hozzávalók: 2 kg újburgonya,6 dl tejföl,2 nagy fej vöröshagyma,25 dkg óvári sajt,10 dkg vaj,1 mokkáskanál curry por, só és őrölt fehér bors-ízlés szerint,1 evőkanál citromlé

A megmosott alaposan ledörzsölt újburgonyát beleterítjük egy tepsibe, megsózzuk, majd rászórjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe keverjük bele a sót, az őrölt fehér borsot, a curryt, és locsoljuk rá a burgonyára. Ezután szórjuk rá a reszelt sajtot és morzsoljuk rá apró darabokban a vajat. Előmelegített forró sütőben süssük meg.

 

Ha remekelni szeretnél: DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA

Hozzávalók:16 közepes db burgonya, 50 dkg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál mustár, 1 csipet kakukkfű, 4 db tojás, 3 gerezd fokhagyma,  3 dl tejföl, 25 dkg trappista sajt, 1 db babérlevél,1 teáskanál köménymag, só ízlés szerint, bors - ízlés szerint

A megtisztított burgonyát egészben a babérlevéllel és a köménnyel együtt sós vízben puhára főzzük. A krumplik tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk. A darált húst elkeverjük a felaprított hagymával, a paprikával, a kakukkfűvel, a mustárral, az átnyomott fokhagymával, 2 tojással, a petrezselyemmel és egy maroknyi reszelt sajttal. Sózzuk, borsozzuk. A krumplik üregét megtöltjük a keverékkel, majd visszatesszük rájuk a levágott tetejüket. Kivajazott tepsiben, alufóliával lefedve előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tejfölt elkeverjük a másik 2 tojással, sózzuk. Fél óra sülés után levesszük a fóliát, és ezt a szószt rákenjük a tetejükre, majd a maradék reszelt sajtot rászórjuk. Így sülnek még további 20 percig, amíg a sajt rápirul a krumplikra.

 

Ha azonnali finomságot akarsz: RÁNTOTT BURGONYA

Hozzávalók:8 közepes burgonya, 6 tojás, 5 evőkanál. finomliszt, só, őrölt bors, 1 csomag metélőhagyma, olaj a sütéshez

A burgonyát megtisztítjuk, majd uborkagyaluval felszeleteljük. A tojásokat felverjük, fűszerezzük, lisztezzük, és beletesszük a metélőhagymát. Ebbe a masszába forgatjuk a burgonyát, olajba mártott evőkanállal 2-3 burgonyát kiveszünk. Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!


 

 

0 Tovább

TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG: Táplálkozási zavarok

TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG

Írta: Faar Ida

Bevezetésképpen

Főzz magad! – hangoztatom fennen már pár hete. Nem véletlenül. Hiszen életmódunk az, ami jelentős mértékben befolyásolja egészségi állapotunkat, és hatással van közérzetünkre.

Az vagy, amit megeszel

Tudom: sokak számára az unalomig ismételtnek tűnik a fenti frázis, de a táplálkozásunk – mint alapvető élettani szükséglet - számtalan veszélyt rejt magában, és számtalan kedvező élettani hatást is.

Megteremteni az egyensúlyt

Az egyensúly megteremtése – a kedvező hatások kihasználása, és a ránk leselkedő veszélyek kiküszöbölése között – nem könnyű feladat. Pláne nem, ha nem vagyunk tisztában szervezetünk működésével, egészségünk megőrzésének, betegségeink leküzdésének mikéntjével.

TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG

Az elkövetkező hetekben – ha van kedved megismerkedni szervezetünk – és többek között emésztőrendszerünk működésével (Nem kell félned! Nem fogsz lépten-nyomon latin szavakba, érthetetlen orvosi szakzsargonba botlani), akkor tarts Velem!

Mi-mindenről lesz szó?

Egyszerű: mindarról, amivel sokat tehetsz egészséged megőrzéséért – a gasztronómia segítségével.

Egészségesebben szeretnél étkezni?

Talán diétázni akarsz?

Akkor itt a helyed!

Hisz tudod: TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG!

 

1. rész

TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK: Az anorexia

 

Eleinte úgy tűnt „csak fogyókúrázik”. Mérnöki pontossággal és alapossággal méregette naponta többször a fejadagjait, képes volt 1 dekányi eltérés miatt is többször újramérni, naplót vezetett az elfogyasztott élelmiszerek fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmáról. Csak fogyott, és fogyott – ami eleinte a családjának is tetsző változás volt: büszkék voltak a kitartására,  komoly hozzáállására, arra, hogy egyedül neki sikerült látványosan megszabadulnia a kilóitól. Aztán elérkezett a nap, amikor ez már túl látványossá vált – és sajnálatos módon a mindennapokat megnehezítő betegséggé alakult. Ekkor derült fény a lány tuti fogyókúra módszerére: a sorozatos önhánytatásra, a hashajtó szerek alkalmazására, arra, hogy nagy a baj, mert hiába adott le annyi kilót, még mindig rettentően kövérnek, és undorítónak találta magát.

 

Táplálkozási zavarok. Korunk karcsúságideáljának elérése sok nő életét változtatja rémálommá. A ma lányait, asszonyait ugyanaz a téves elvárás viszi el a legvégsőkig – a csontsoványság elvárása. Anorexia nervosa. Ez a lelki eredetű, kóros lesoványodás, olyan táplálkozási zavar, pszichoszomatikus betegség, amely szinte minden szerv működésének módosulását vonja maga után, emiatt nemcsak az idejében elkezdett kezelésére, hanem a megelőzésére is nagy gondot kell fordítani.

Az anorexia okai:

  • családi környezet – túl magas elvárások
  • női test változása miatti elégedetlenség
  • felnőttkor visszautasítása
  • szülői modell
  • genetikai hajlam
  • fejletlen önértékelés
  • önkontrollfunkciók zavara
  • önérvényesítési nehézségek
  • túlzott megfeleléskényszer
  • úgy érzik életükben csak az evés az egyetlen cselekvés, amit maximálisan uralni és irányítani tudnak
  • gyermekkori negatív élmények
  • érzelmi instabilitás
  • szülői túlgondoskodás
  • depresszió
  • betegségelőnyök kivívása

Tünetek:

  • normálistól eltérően sok időt töltenek az ételekről, evésről, testsúlyról, testalkatról és az ezekhez kapcsolódó dolgokról való megszállott, kényszeres gondolataikkal
  • ételek pontos összetételének megszállott ellenőrzése
  • étrend kiegészítők kontrollálatlan szedése
  • ételek elutasítása, evés megtagadása
  • szorongás, elhízástól való rettegés
  • életfontosságú funkciók lelassulása: alacsony testhőmérséklet, alacsony vérnyomás, a pulzusszám alacsony volta,
  •  hajhullás
  • egészségtelen megjelenés, sápadt, ráncos, száraz bőr
  • túlzott testedzés, mozgásos hiperaktivitás
  • furcsa étkezési szokások: az illető apró darabokra vágja az ételt, sokáig bíbelődik vele
  • személyiségváltozás: nyomott hangulat, ingerlékenység, visszahúzódás, befelé fordulás, a magába zárkózás, szexuális érdeklődés elvesztése, különböző kényszeres szokások
  • perfekcionizmus: tökéletességre való törekvés, teljesítménykényszer
  • testképzavar: soványan is kövérnek látja magát
  • rövid idő (1-3 hónap) alatt bekövetkezett minimum 15%-os testtömeg csökkenés
  • alvászavar
  • állandó bélfájdalom
  • izomgyengeség
  • fázékonyság
  • lanugo (sűrűn növő, puha, vékony szálú, világos), a csecsemőkre jellemző védő szőrzet megjelenése, amelynek jelenléte a testhőmérséklet fenntartását segíti
  • a családi, közös étkezések valamilyen indokból eredő kerülése,

Anorexia szövődményei:

A fő problémát az okozza, hogy a csökkent táplálék bevitel következtében megcsappannak a szervezet az energia készletei, és emiatt „takaréklángon” kénytelen üzemelni. Visszaszorul az alapanyagcsere, amit legszembetűnőbben a lelassult szívritmus, csökkent vérnyomás és rendszertelenné váló, majd teljesen megszűnő menstruáció jelez.

Jelentkezhet:

  • fogerózió
  • vesekárosodás
  • székrekedés
  • depresszió
  • epilepsziás roham
  • szívritmuszavar
  • fázékonyság
  • immunrendszer gyengülése miatt fertőző betegségek
  • vérszegénység
  • magas koleszterinszint
  • szívizombántalom
  • végső esetben halál

Mit lehet tenni?

Először is: a családtagoknak időben illik kihúzniuk a fejüket a homokból – azaz időben fel kell ismerni a bajt. Az anorexia további kezelése komplex feladat, amit szakemberek segítségét kell kérni az esetleges szövődmények kialakulásának megakadályozása érdekében. Kórházi felvételre minden olyan esetben szükség lehet, ahol a testi leromlás olyan fokot ért el, ami otthoni körülmények között nem kezelhető, és a beteg élete a kialakult testi szövődmények miatt veszélybe került.

  • gyógyszeres kezelés – antidepresszivumok, étvágyfokozók
  • pszichoterápiás kezelés
  • mesterséges táplálás (infúzióval, vagy szondán át)

A kezeléseket egymással kombinálva érik el a beteg gyógyulását, tüneteinek, kényszerképzeteinek javulását.

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML