Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

HOGYAN ÉLJÜK TÚL A HÚSVÉTOT GYOMORGÖRCSÖK ÉS PLUSZKILÓK NÉLKÜL?

Írta: Faar Ida

Húsvétkor fogyókúrázni? Azt már nem! És nem is ajánlom senkinek! Amikor ott sorakoznak az asztalon a finomabbnál-finomabb ételek igazán kár – és meglehetősen nagy önkínzás – lenne patikamérleggel méregetni a bevitt tápanyagok mennyiségét. Na persze ettől függetlenül azért ügyelni kell arra, hogy ne legyen orvosi ügyelet a nagy evészetek vége (epegörcs, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorrontás, kisikló cukoranyagcsere– és egyéb kellemetlenségek).

Hogy miképp valósítható meg mégis a bűntudat- és pár nap alatt észrevétlenül felcsúszó pluszkilók- nélkül az evés?

Tudatossággal, és némi rafinériával.

Íme, néhány megszívlelendő tanács:

  • Energia- leadás, energia- felvétel. Mindenki számára ismert tény: ha e két folyamat egyensúlyban van-, nem változik a súlyunk. Ha az energia-felvétel nagyobb, mint az energia-leadás akkor gyarapszunk, hízunk; viszont, ha sikerül több energiát elégetnünk, mint felvennünk (mozgással, vagy a bevitt energia mennyiségének csökkentésével) akkor fogyunk.
  • Kövesd a mérsékletesség elvét: kóstolj meg mindent, de csak kis adagokat szedj belőlük. Ebben nagy segítségedre lehet, ha az adagok tálalásánál kisebb tányérokat alkalmazol, amin úgymond széthúzhatod az ételt – ami így optikailag többnek látszik.

 

  • Nagyon sokat tehetsz az úgynevezett „energia-spórolással”, azaz használj a cukor helyett édesítőt, zsírszegény tejtermékeket (zsírszegény tejfölt, joghurtot), vágd le a sültek zsírosabb részeit, ne edd meg a szárnyasok bőrét, vajas sütemények helyett részesítsd előnyben a gyümölcsös-túrós finomságokat stb.
  • Ha nem szeretnél állandóan kísértésbe esni – annyi adag ételt főzz csak, ami az ünnepi étkezésekhez kell. A „meg kell ennem, nehogy megromoljon” – elve így könnyedén elkerülhető.
  • Egyél lassan, rágj meg minden falatot alaposan. Egyrészt ezzel segíted az emésztőrendszered munkáját, nem terheled túl a gyomrod, másrészt lesz elég idő ahhoz, hogy a gyomrod jelezze az agyadnak: állj, ne tovább, tele vagyok.

 

  • Add meg a módját! Azaz teremts nyugodt, bensőséges körülményeket az evéshez. Érezd, és élvezd az ízeket, színeket, zamatokat – ne rohanj, ne akarj túl lenni minél hamarabb az étkezésen.
  • Ne edd túl magát. Az esetek zömében sokszor már csak a szemed az, ami kívánja az ételt, és a kíváncsiság vezet veszélyes vizekre – kockáztatva ezzel a rossz közérzetet. Adagold ki magadnak az ételeket, s ne szedj csak azért újabb tányérral, mert mások is ezt teszik.
  • Evés után ne dőlj hátra – tessék egy kiadós sétával elősegíteni az emésztést. Egyrészt gyorsul a keringésed, javul a közérzeted - így elkerülhető az étkezések után menetrendszerűen jelentkező mélypont, amit a bélrendszer vérbősége miatt kialakuló vérnyomásesés okoz.

 

HA MÉGIS SIKERÜL KIÜTNÖD MAGADAT:

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy túlesszük magunkat. Ilyenkor célszerű minél többet mozogni, és tehermentesíteni az emésztésünket.

OK

KÖVETKEZMÉNY

TEENDŐ

sokat ettél

gyomorfeszülés, teltségérzés

ne egyél egyszerre sokat

sok levegőt nyeltél

puffadás, gázosodás

étkezz lassan, és ne beszélj, ne igyál evés közben és alaposan rágj meg minden falatot

Sok zsírosat ettél

epeköves roham, hasnyálmirigygyulladás

kerüld a látható zsírok fogyasztását

sok húst ettél

gyomortáji nyomás,

úgy érzed, kő van a gyomrodban

egyél kevesebbet – a fehérjék emésztése sok időt igénylő folyamat, emiatt nem ürül kellőképpen a gyomrod

Sok cukrosat ettél

vércukor-problémák, éhségrohamok, hasmenés

legyen önfegyelmed – nem a megevett sütemények mennyisége a lényeg, hanem az íze

sok fűszeres ételt ettél

gyomorsav-túltengés, gyomorégés

próbálj meg semleges kevésbé fűszeres ételeket enni, amelyek lekötik a megnövekedett savmennyiséget

keveset ittál

kábultság, kiszáradás, szédülés, gyomorfájdalom

tudod: ha már szomjúságot érzel-, baj van, igyál rendszeresen

túl sok alkoholt ivott

kiszáradás, fejfájás, hányinger, hányás, másnaposság

legyen mértéktartó, és adjon időt szervezetének a regenerálódásra

A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket (rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket.

EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ TEAKEVERÉK

A puffadást, a telítettségérzést, a gyomorfeszülést hatékonyan szünteti a következő teakeverék, amit közvetlenül étkezés után kell elfogyasztanod: keverj össze 1 – 1 teáskanál kömény-, édeskömény-, és ánizstermést –forrázd le 3 dl vízzel, hagyd állni 10 percig, szűrd le, majd kortyonként idd meg.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET MINDENKINEK!

Na, és sok-sok locsolót!

 

 

0 Tovább

HÚSVÉTKOR EGYÉL TE IS TORMÁT-TORMÁVAL 

TORMA: HUNGARIKUM, AMI NAGYON CSÍP

 

Torma. A Húsvét elengedhetetlen alapanyaga, amely nélkül elképzelhetetlen lenne a gazdagon megterített asztal.  Ez az ősmagyar zöldségféle gyógy-, és fűszernövényként egyaránt megállja a helyét. Nyugat-Ázsiából került Európába – elterjedését a nomádok népvándorlása nagyban segítette. Erős, jellegzetes orrfacsaró illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja – az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Aki magára vállalja a reszelését igazi próbatétel előtt áll: reszelése közben ugyanis garantáltan könnyek szöknek majd a szemébe - erős zamata mögött megbújó édes íze pedig, még az erős paprikától edzett torkoknak is okozhat meglepetést.

Torma – mint gyógynövény

Nem véletlen, hogy a húsvéti sonka, a sültek, és a pörköltek mellé tormát kínálunk –hatóanyagai ugyanis fokozzák a gyomor emésztőnedveinek termelését, így segítve a nehéz ételek emésztését. Magas rosttartalma is segít a táplálék további feldolgozásában, emellett fontos szerepe van a máj méregtelenítésében.

További gyógyhatásai:

  • baktérium-, és vírusölő – fertőtlenítő, segít a gyulladásos folyamatok leküzdésében
  • bedörzsölő szerekben használva csökkenti a reumatikus ízületi gyulladásokat és a fájdalmat
  • tisztítja a légutakat
  • segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg-gyulladása esetén
  • csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású.
  • enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást.
  • idegnyugtató, megszünteti a fejfájást, fogfájást, fejfájást
  • erősíti az immunrendszert,
  • fontos C-vitaminforrás.

Hogyan ehetem?

 

Hámozással kell megtisztítani, - hidegre téve sokáig eláll, reszelve hamar megbarnul, ezért szinte azonnal keverjünk hozzá egy kis ecetet vagy citromlevet.

A lereszelt tormát fogyaszthatjuk közvetlenül, vagy ízesíthetjük vele az ételeket, például mártásokat vagy túrót. Fogyaszthatjuk a tormát reszelve nyersen, ecetes-cukros ízesítéssel húsokhoz, szendvicseken, vegyes zöldséggel.

KÉSZÍTSD EL TE IS!

FŐZZÜNK EGYÜTT!

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE!

TORMÁS RÉPA – sültek mellé édes és savanyú

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 1 citrom, 1 szál torma, só, méz, 10 dkg mazsola

  1. Tisztítsd meg a tormát, és a sárgarépát!
  2. Reszeld le!
  3. Keverd össze a citromlével!
  4. Add hozzá a mézet, a sót, és a mazsolát!
  5. Alaposan keverd össze!

 

 A HIDEGTÁLAK DÍSZE: TORMÁS SONKATEKERCS

 

Hozzávalók: 20 szelet gépsonka, 4 evőkanál reszelt torma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt bors

  1. a tejszínt a cukorral verd kemény habbá
  2. lazán keverd bele a tormát, a mustárt és a borsot
  3. a sonkaszeleteket töltsd meg a tormahabbal, tekerd föl
  4. mindkét végét mártsd reszelt tormába
  5. és már sorakoztathatod is őket a hidegtálra

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML