AZ ŐSZ ÖRÖK SLÁGERE: A SÜTŐTÖK

Írta: Faar Ida

Újra itt az ősz, túl sok jót már nem várhatunk – így is csodálatos ajándék a természettől az elmúlt napok verőfényes melegsége. De hiába minden: október végén, november elején menetrendszerűen az időjárás egyre zordabbá fordul – a hideg reggelek, a ködös délelőttök, a szélfútta- esőáztatta nappalok egyre gyakoribb vendégeink lesznek. De ez van – ezt kell szeretni, ehhez kell alkalmazkodni – és megtenni mindent annak érdekében, hogy a közérzetünk, a hangulatunk és az egészségi állapotunk ennek ellenére is toppon maradjon. Ennek legfőbb segítője lehet, mostani alapanyagunk - a sütőtök,

 

A mai Guatemala és Mexikó területéről származó sütőtököt az emberiség legalább hétezer éve fogyasztja: igaz, eleinte csupán a magját kedvelték. Az ősi tök húsa ugyanis keserű volt. A héjat darabokra vágták, megszárították, és fekhelyet szőttek belőle. A későbbiekben a tök az egész amerikai földrészen elterjedt, és édesebb húsú fajták alakultak ki. Fogyasztását szeplő és kígyómarás ellen javasolták. Napjainkban az Antarktisz kivételével valamennyi földrészen termesztik. A legjelentősebb sütőtök termesztő országok Kína, Japán, Románia és Törökország.

A Kobakosok családjába tartozó sütőtök őshazája Dél és Közép-Amerika, ahol főként az indiánok termesztették kezdetben csak a magjáért. Hazánkba spanyol és portugál felfedezők által került – igénytelensége miatt azonban bármelyik kiskertben könnyen termeszthető. Legnépszerűbb fajtái: a Nagydobosi sütőtök (aminek tömege 5-10 kg, vastag narancssárga húsa parázsra sül- emiatt ez alkalmasabb sütésre), és az Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök (tömege 2-4 kg, körte alakú, megbízhatóan édes, könnyen feldolgozható, levesek, főzelékek, saláták kiváló alapanyaga). Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). A sütőtök tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

 

Kedvező hatásai:

  • alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére,
  • megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést
  •  alkalmazható tüdőgyulladás és más tüdőkárosodások kezelésére
  •  enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat
  • rendszeres fogyasztása szebbé teszi bőrünket,
  • elmulasztja a pattanásokat
  • magas rosttartalmának köszönhetően remek hashajtó és béltisztító
  • segít az emésztési panaszok enyhítésében
  • serkenti a máj működését,
  •  segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében,
  • fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 
  • alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális
  • gazdag antioxidáns vegyületekben
  • hatásos a bőrrák, és más daganattípusok ellen
  • a benne található béta-karotin, kriptoxanthin, Lutein és zeaxanthin, melyek az A-vitamint is magába foglaló Karotinoidok csoportjához tartoznak, képesek védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen – azaz csökkenti a vércukor szintet
  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • vértisztító

Felhasználása

Igen sokoldalú: nyersen ivólevet készíthetünk belőle, főzhetjük, süthetjük, készíthetünk belőle turmixot, levest, salátát, lekvárt. A tök semleges ízéhez illik a fokhagyma, gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, korindermag.

A töknek értékes része még a magja: Az olajos magvak közül a legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g/100 gramm), igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Emellett kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g),  jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalma adja.

HOGYAN VÁSÁROLJUNK SÜTŐTÖKÖT?

 

Mint a görögdinnye-vásárlásnál, itt is vannak betartandó szabályok, amelyek figyelembevételével biztosan jól választunk:

  • az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés.
  • próbáljuk belenyomni körmünket a tök héjába. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen.
  • ha tököt szeletelve akarjuk megvenni árulkodó lehet a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen.
  • minél sárgább a sütőtök húsa, annál édesebb

SŰTÖTÖK  és HALLOWEEN

 

Az angolszász ünnep kishazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának. Van, aki ezt nem nézi jó szemmel – hiszen nekünk is vannak hagyományaink, amelyek felélesztése és fenntartása nélkülözhetetlen lenne, mindenesetre a Halloween „vírusfertőzéssel terjed” kisiskolásaink- fiataljaink körében. Ezzel  az ősi kelta hagyományokból kialakult ünneppel, - amely az idők folyamán összemosódott más ünnepekkel is - a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták ünnepelték meg a kelta újévet, amely november 1-jére esett és köszönték meg a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpásba mécsest helyezve varázslatos hangulatot tudunk teremteni. A töklámpást általában a könnyen faragható, narancssárga héjú és belsejű takarmánytökből készítik, - de mi magunk is hódolhatunk ennek az új divatnak - a Nagydobosi és az Orange fajtákból is mutatós lámpásokat, hangulatos kerti dekorációkat készíthetünk.

RECEPTEK

 

FAHÉJAS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES TÖKMAGGAL

Hozzávalók: 2 kg sütőtök,1liter víz,1 fahéj rudacska,6 db szegfűszeg,10 dkg vaj,2 evőkanál borecet, só, bors, cukor – pirított tökmag

A sütőtököt megtisztítjuk, a magot kikaparjuk, majd a húst kivágjuk, felaprítjuk. Egy lábasban felforraljuk a vizet a sütőtökhússal, szegfűszegekkel és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 20-25 percig főzzük. A fűszereket kivesszük, a levest pürézzük. Hozzáadjuk az ecetet, vajat – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk- tökmaggal díszítve tálaljuk.

CSIRKÉS SÜTŐTÖK 

Hozzávalók: 1 közepes csirke felaprítva, 1 kg sütőtök megtisztítva, felkockázva, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, gyömbérpor, 6 evőkanál olaj, kakukkfű, 3 babérlevél, 5 dl csontlé, őrölt bors,só,fél citrom leve.

A lisztet összekeverjük a gyömbérporral és rászórjuk a tök- kockákra. Elkeverve állni hagyjuk. A hagymát kockákra vágjuk. Az olajban gyorsan átsütjük a húst, majd kivesszük. Ezután a hagymát és a tököt tesszük az olajba, és 10 percig pároljuk. Kakukkfűvel, borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, hozzáadjuk a csontlét és a húst. Fedő alatt 40 percig pároljuk. Végül citromlével ízesítjük.

SÜTŐTÖK FASÍRT

Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 tojás, 1 tojássárgája, 20 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál friss bazsalikom, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg liszt, 5 dkg zabpehely, 1 csomag sütőpor, olaj, só, bors, reszelt sajt

A megtisztított sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk. A reszelt sütőtököt elkeverjük a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a fasírtokat az olajon megsütjük. Papír kéztörlőre téve a felesleges olaj felitatjuk. Reszelt sajttal megszórva, őrölt borssal, esetleg friss bazsalikommal azonnal tálaljuk.

SÜTŐTÖK-FŐZELÉK

Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 6 dkg étkezési keményítő, 10 dkg sajt, só, citromlé

A sütőtököt lereszelve az olvadt margarinon megfuttatjuk, majd enyhén sózott vízben feltesszük főni. Amikor megfő a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket, behabarjuk, ízesítjük. Újra forraljuk, és kis adagokban elkeverjük a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. Sűrű főzeléket kapunk melyet húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk.

 

SÜTŐTÖKÖS SÜTEMÉNY SÜTÉS NÉLKÜL

Hozzávalók: 1 kg darált háztartási keksz, 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 2 dl kávé, 1 rumaroma, 3 dl tej

A hozzávalókat összegyúrjuk.  Majd sütőpapíron kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük.

Krém: 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 evőkanál rumaroma, 30 dkg jó puhára sütött sütőtök – ezeket alaposan kikeverjük.

  JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

Öregítő ételek – ezeket kerüld, ha nem akarsz gyorsabban öregedni!

Írta: Faar Ida

 

Finom, de egészségtelen

Mindenki szeretne fiatal maradni… De az évek telnek, múlnak, a rossz sziklásaink pedig beleróják nyomukat a vonásainkba, testalkatunkba, fizikai erőnlétünkbe.

Öregítő étel? Létezik ilyen?  - kérdezed most csodálkozva.

Igen. Sajnos létezik.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, nem véletlenül. Minden étel, amit elfogyasztunk, bonyolult biokémiai folyamatokat hoz létre a szervezetünkben. A testünk vegykonyhájában végbemenő reakciók közül vannak olyanok, amelyek segítenek késleltetni az öregedést, míg mások éppen felgyorsítják azt. Ebből következik, ha hosszú távon a nem megfelelő ételeket vesszük magunkhoz – idősebbnek nézhetünk ki – és idősebbnek is érezhetjük magunkat – a valódi korunknál, és szerveink működésében is problémák alakulhatnak ki.

Szeretnéd meghosszabbítani az életedet?

Szeretnéd fiatalosan, és zökkenőmentesen venni az akadályokat? Akkor figyelj!

Milyen tünetek utalnak arra, hogy idő előtt elkezdtünk öregedni?

  • Nincs energiám! – panaszolod mostanában. Úgy érzed magad a nap végére, mintha kifacsartak volna, reggelente pedig kialvatlanul ébredsz – már ha egyáltalán tudtál aludni.
  • Rendetlenkedik az emésztésed – nem mindegy mikor, mit eszel. Míg pár éve akár a „vasszöget is” képes lettél volna megemészteni, most mindentől puffadsz, émelyegsz, vagy éppen székrekedésed van. Ez a renyhe bélműködés eredménye.
  • Ingadozik a kedélyállapotod – a felhalmozódott méreganyagok miatt számos tünet kialakulhat: hányinger, bőrkiütés, viszketés, álmatlanság, stb.
  • Gyulladások nehezítik a mindennapjaidat – ami fájdalommal, ödémával jár, és orvosi kezelést igényel.
  • Gyengül az immunrendszered, sorra kapod el a fertőzéseket, és egyre nehezebben lábalsz ki belőle.

És mindezt mi okozza?

A HELYTELEN ÉLETMÓD!

Az, hogy minden cselekedeteddel bünteted saját magad – dohányzol, stresszelsz, egészségtelen ételeket eszel.

Öregítő ételek

Az öregedési folyamatokat gyorsítod, ha a következő élelmiszereket tömöd magadba válogatás nélkül:

  • fehér liszttel készült kenyér, pékáru – tudom, nagyon nehéz ellenállni a friss zsemléknek, kakaós csigáknak, de hidd el nem muszáj minden áldott reggel ezzel indítani a napot
  • natív cukorral édesített termékek- üres kalóriák, amelyek az egekbe emelik a vércukorszintet, növelik a testsúlyt
  • állati zsiradékokkal készült ételek – magas koleszterinszint, érelmeszesedés, magas vérnyomás, stroke – félelmetes és rossz prognózisú elváltozások
  • tartósítószerekkel, adalékanyagokkal felturbózott késztermékek – vegyi anyagok tárházai, amelyek ki tudja milyen degeneratív elváltozásokat okoznak a szervezetedben

Akkor mit tehetek? Most már semmit sem ehetek? – háborogsz most, joggal.

De. Sokmindent. És ez a kulcsszó.

Sok-sok mindenből, egy kicsit.

 

Tippek:

  • Minél változatosabb az étrended – annál több az esélyed arra, hogy nem csak kizárólag öregítő ételeket eszel, hanem teljes értékű, a szervezeted számára sok hasznos tápanyagot, vitamint, és ásványi anyagot tartalmazó ételt is.
  • Próbálj ki új alapanyagokat, új ételkészítési módozatokat, új fűszereket – ne ragaszkodj a régihez, bátran kísérletezz.
  • Részesítsd előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben.
  • Mellőzd a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
  • Használj kevesebb sót –inkább fűszerezz!
  • Hetente csak 1-2 alkalommal engedj az édességek csábításának! Akkor is lehetőleg a minél kevesebb cukrot tartalmazókat részesítsd előnyben.
  • Jó hír: minden nap fogyaszthatsz savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot)

 

  • Rendszeresen, naponta többször is ehetsz nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
  • Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válaszd a burgonya, tészta helyett.
  • Használj olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.

Sokáig fiatal akarsz maradni? Akkor itt az ideje, hogy tégy is érte valamit! Soha nem késő elkezdeni!

 

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

főzz magad (43),egészséges (33),természetes (21),friss (14),abroszravaló (12),szezonális (10),finom (9),gyors (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),szezonja van (5),édes (4),életmód (4),íz-kalandozások (3),zöldséges (3),Húsvét (3),EXPRESSZ-KAJÁK (2),külföld (2),francia (2),édesség (2),NASSOLNIVALÓ (2),sós (2),mediterrán étrend (2),csípős (2),tojás (2),házi (2),süss magad (2),fertőzés (1),laktató (1),higiénia (1),teríték (1),étkezéstechnika (1),cukormentes (1),diabetikus (1),lemondás (1),cukorbetegség (1),glukonon (1),sárgabarack (1),nyaralás (1),főzz magd (1),gyógyító gyümölcs (1),egzotikus (1),kapor (1),csirkemell (1),receptek (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),lecsó (1),antioxidáns (1),életreceptek (1),mák (1),ősz.egészséges (1),sütőtök (1),egészségtelen (1),ősz (1),paradicsom (1),keksz (1),gyógyít (1),tudatosság (1),csemegekukorica (1),új ízek (1),gasztronómia (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),sütés nélkül (1),diétás (1),zöldbab (1),hazai ízek (1),burgonya (1),ételmérgezés (1),csíra (1),vitamin (1),nassolnivaló (1),hónapos retek (1),vitamin-pótlás (1),egyszerű (1),recept (1),gyógyító növény (1),újhagyma (1),vitaminforrás (1),megbízható (1),pörkölt (1),bárány (1),Csináld magad! (1),házias (1),sült (1),ízletes (1),élettani hatás (1),sonka (1),torma (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),vááltozatos (1),sütés (1),szabályok (1),tisztaság (1),eper (1),hús nélkül (1),egészség (1),egres (1),cseresznye (1),óvatos (1),konyha (1),anorexia (1),táplálkozás (1),Főzz magad (1),palacsinta (1),bodza (1),sorozat (1),bodzalekvár (1),bodzaszörp (1),fiatalság (1)

Utolsó kommentek