Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

MIÉRT FOGYASSZ TE IS  VALÓDI ZÖLDSÉG-,ÉS GYÜMÖLCSLEVEKET?

Írta: Faar Ida

A boltok polcai roskadásig telve vannak különböző alkoholmentes italokkal: ízesített ásványvizek, a szivárvány színeiben pompázó üdítőitalok, 12-25 %- os „gyümölcstartalommal” bíró gyümölcslevek, az energia-, – és egyéb, felsorolni is lehetetlen – italok kínálják magukat megvételre. Ha kellően jó a termék marketingje – és az ára – mi, fogyasztók élünk is a lehetőséggel nap, mint nap – fel sem fogva, hogy sokszor ezzel mennyit árthatunk magunknak. A számolatlanul elkortyolt kalóriák, a mesterséges színezékek – idővel megbosszulhatják önmagukat.

De akkor mit igyak?

Bármit, ami természetes. Mondjuk ásványvizet. Vagy valódi zöldség-, és gyümölcsleveket. Ugyanis közismert tény, hogy a zöldség (lé)- és gyümölcs (lé)fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával.

Miért?

Pozitív élettani hatását a gyümölcs- és zöldséglevek a bennük található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönhetik.

A levek fogyasztásával:

  • nő a vérsavó antioxidáns koncentrációja
  • gyorsabban szívódnak fel a zöldségben-gyümölcsben megtalálható hasznos tápanyagok, és vitaminok - sokkal energikusabbnak, fogjuk érezni magunkat
  • a frissen préselt levek nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat, tartósítószert és cukrot, de azért is nagyszerűek, mert akár egy hozzávaló megváltoztatásával is teljesen más ízű koktélt készíthetünk
  • csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata
  • csökken a gyulladásos megbetegedések száma
  • hatékony védelmet biztosíthatunk számos krónikus betegség kialakulásával szemben
  • csökken a vér koleszterin szintje
  • legyőzhetőek az oxidatív stressz káros hatásai
  • csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának és szív-érrendszeri megbetegedéseknek kockázata

Mi – mire jó?

 

PARADICSOMLÉ

A nyers, frissen kipréselt paradicsomlé lúgosító hatású - igen erős antioxidánsokat rejt magában, a szervezet ásványi anyag tartalékait növeli, rengeteg kalciumot juttat a szervezetbe. Tartalmaz C-vitamint A, B1, B2, K,- vitamint-  hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést, és a szívműködést. Nagyon hasznos bőrbetegségek, epehólyagbántalmak, hólyagpanaszok, köszvény, májpanaszok, súlyfölösleg, vesebántalmak szüntetésére. Fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, az időskori látásromlás és a bőrrák megelőzésében is. A paradicsomhoz bátran párosíthatunk zellerszárat, ami javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért, továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatása van. A zeller-lé ráadásul segít szabályozni a vércukorszintet, és a savtúltengést is enyhíti.

 

RÉPALÉ

A répa-lében kimagaslóan magas az A-provitamin, azaz béta-karotin tartalom. 100 grammnyi répából készült lében a napi ajánlott béta-karotin mennyiség 77 %-át találjuk. A provitamint szervezetünk alakítja át A-vitaminná, és használja fel szemünk, bőrünk és a nyálkahártya egészségéhez. Hiánya farkasvakságot okoz, a bőr pedig szárazzá, érdessé válhat.

A sárgarépa-lé segíti a szép, egyenletes barnulást, és érdekesség, hogy pusztán rendszeres fogyasztásával is elérhetjük, hogy szebb színünk legyen. Magas a C-vitamin tartalma is, természetes erősítője immunrendszerünknek. Szerencsére B-vitaminokat is találunk benne, említésre méltó a kalcium, foszfor és vas tartalma, - emiatt jótékony hatású a csontrendszerre és a vérképzésre.

 

CÉKLALÉ

A céklalevet régóta használják a népi gyógyászatban vérszegénység ellen, mert nagyon jól felszívódó vasat tartalmaz. Rendkívül gazdag természetes antioxidánsokban, flavonoidokban, semlegesíti a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. Vértisztító hatásáról is ismert. Ez a mélyvörös lé, melynek színét a betain, egy erős antioxidáns adja, rákellenes hatással is bír, gátolja a tumor sejtek szaporodását. Lúgosító hatású, segít a megfelelő sav-bázis arány kialakításában. Pozitívan hat a májanyagcserére. Magas a B vitamintartalma, különösen B1 és B2 vitaminban gazdag, emellett C és P vitamint is tartalmaz. Nagyobb mennyiségben találunk benne kalciumot és foszfort. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat. Ennek a vitaminnak a vörösvértestek képzésében is szerepe van, de kismamák számára is nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a születési rendellenességek megelőzéséhez, illetve a terhesség korai szakaszában is nagy szükség van rá, mert csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat.

SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ

A leggazdagabb C vitaminforrásunk, frissítő,élénkítő hatású. Tartalmaz B1, B2, B3, B5 és B6 vitamint, és ebben is találunk kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és még folsavat is, bár kisebb mennyiségben, mint céklában. A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, és erről a növénycsoportról régóta ismert tény, hogy rákellenes hatóanyagot tartalmaznak. Tisztítja a beleket, méregtelenít. Napközben étkezések mellé egy-egy pohár segíti a testsúlycsökkenést, mivel serkenti az emésztést.

 

PETREZSELYEMLEVÉL-LÉ

Kedvező élettani hatását magas klorofill- tartalma biztosítja, emellett sok A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, ként tartalmaz. Remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. Tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mindenképpen keverjük más lével is, mert igen koncentrált oldat. Alkalmazható: bőrrendellenességek, húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás, keringési rendellenességek, hormonzavar, rák, prosztatabántalmak, vérszegénység esetén.

ALMALÉ

Az alma szerencsére egész évben elérhető, nagyon egészséges gyümölcs. Jótékony hatást fejt ki az emésztésre és az idegrendszerre is. Sok benne a kalcium, és magas az A-vitamin tartalma. Jól csökkenti az étvágyat, és C- és B-vitamin tartalma is említésre méltó. Az alma gyümölcssav- tartalma is magas, és több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban a skorbut és fogínyvérzés ellen használták, segít a székrekedés ellen, serkenti a vérkeringést, ráadásul frissítő is, csersavtartalmának köszönhetően.

 

SZŐLŐLÉ

Érdemes kihasználni a szőlő kedvező adottságait is. C-vitaminból ugyan nem sok van benne, de B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban, biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. A szőlő erősíti az immunrendszert, és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Jó hatással van az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású. A gyümölcs segít megelőzni és kezelni a székrekedést, frissen préselt leve segíti az emésztést, és támogatja a vesék és a húgyhólyag működését, lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Az aszalt szőlőszemek pedig csökkentik a nassolási vágyat.

 

NARANCSLÉ

100 gramm narancsban mintegy 50 mg C-vitamin van, ami kiemelkedő jó értéknek számít. A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, így jótékony hatást gyakorolhat a fertőzéses betegségek esetében.

Otthon, frissen elkészítve a legjobb

A legjobb az, ha az otthon, házilag centrifugázott levet a kinyerése után fél órán belül elfogyasztjuk, ilyenkor a legmagasabb a tápértéke. Amennyiben nincs időnk mindig friss leveket készíteni, akkor az is jó, ha kicentrifugázunk egy nagyobb mennyiséget, és lefedve, hűtőben tároljuk. 2 napon belül ez esetben is célszerű meginni. Idő hiányában (vagy gyümölcscentrifugánk), akkor pedig készen kapható bio, illetve frissen préselt levek közül is válogathatunk.

FOGYASSZ TE IS MINÉL TÖBB – VALÓDI – ZÖLDSÉG-, ÉS GYÜMÖLCSLEVET!

 

0 Tovább

VÉDD MAGAD! 

Írta: Faar Ida

 

Itt van az ősz - vagy a tél?

Itt van bizony- újra. Hideg reggelekkel, hűvös délelőttökkel és estékkel, - és az ilyenkor menetrendszerűen megjelenő megfázásos tünetekkel. Mert bizony van, hogy reggel elfelejtünk elég rétegesen öltözködni, és órákig fagyoskodunk, vagy éppenséggel túlöltözzük magunkat, és letéve a fölösleget, a csuromvizes pólóinkat egy-kettőre átjárja a szél. Nem is lenne baj, ha elég erős lenne az immunrendszerünk – de az egyszerre több oldalról érkező támadásoknak nem mindig tud ellenállni. Mégis mit tehetünk, ha meg akarjuk előzni a kellemetlen tüneteket, mihez kezdjünk, ha mégis sikerült áldozattá válnunk? Ezekre a kérdésekre ad választ a következő összeállítás.

MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK

 

  • Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket. Ahány ember, annyiféle megbetegítő kórokozó kering a levegőben.
  • Erősítsük immunrendszerünket kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminokban- és ásványi anyagokban dús ételek fogyasztásával.
  • Ne felejtsünk el elegendő folyadékot fogyasztani.
  • Gondoskodjunk a megfelelő réteges öltözködésről – ne rohangáljunk ki egy szál pulóverben még akkor sem, ha csak néhány pillanatra akarunk kimenni.
  • Ha huzamosabb ideig zárt térben tartózkodunk, szellőztessünk minél gyakrabban!
  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, de használhatunk kézfertőtlenítőt is.
  • Fertőtlenítő oldattal töröljük át a használati tárgyakat a munkahelyünkön.
  • Mindig ügyeljünk arra, hogy piszkos kézzel ne érintsük meg az orrunkat, szemünket, szánkat – a nyálkahártyára kerülő baktériumok, és vírusok azonnal támadásba lendülnek.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor mindig használjunk papír zsebkendőt, ha ez éppen nincs kéznél, akkor se a tenyerünkbe vagy a levegőbe engedjük szabadjára a nyálcseppecskéket, hanem a könyökhajlatunkat használjuk védvonalként.
  • Használat után a zsebkendőt azonnal dobjuk ki egy zárható tasakba.
  • Kerüljük a szokásos üdvözlési formákat és közvetlen testi kontaktust – azaz a kézfogást, puszit.
  • Ha megbetegedtünk ne menjünk dolgozni – a mártírkodásnak nincs, értelme csak a tüneteink súlyosbodhatnak, és a járványt terjesztjük vele.

MIT TEHETÜNK HA MEGBETEGEDTÜNK?

 

Ha szerencsénk van, akkor „csak” náthásak leszünk. A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:

  • Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
  • Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
  • Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
  • Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
  • Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
  • Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
  • Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)

Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, illetve, ha sikerült elkapnunk az influenzát MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!

 

 

0 Tovább

AZ ŐSZ ÖRÖK SLÁGERE: A SÜTŐTÖK

Írta: Faar Ida

Újra itt az ősz, túl sok jót már nem várhatunk – így is csodálatos ajándék a természettől az elmúlt napok verőfényes melegsége. De hiába minden: október végén, november elején menetrendszerűen az időjárás egyre zordabbá fordul – a hideg reggelek, a ködös délelőttök, a szélfútta- esőáztatta nappalok egyre gyakoribb vendégeink lesznek. De ez van – ezt kell szeretni, ehhez kell alkalmazkodni – és megtenni mindent annak érdekében, hogy a közérzetünk, a hangulatunk és az egészségi állapotunk ennek ellenére is toppon maradjon. Ennek legfőbb segítője lehet, mostani alapanyagunk - a sütőtök,

 

A mai Guatemala és Mexikó területéről származó sütőtököt az emberiség legalább hétezer éve fogyasztja: igaz, eleinte csupán a magját kedvelték. Az ősi tök húsa ugyanis keserű volt. A héjat darabokra vágták, megszárították, és fekhelyet szőttek belőle. A későbbiekben a tök az egész amerikai földrészen elterjedt, és édesebb húsú fajták alakultak ki. Fogyasztását szeplő és kígyómarás ellen javasolták. Napjainkban az Antarktisz kivételével valamennyi földrészen termesztik. A legjelentősebb sütőtök termesztő országok Kína, Japán, Románia és Törökország.

A Kobakosok családjába tartozó sütőtök őshazája Dél és Közép-Amerika, ahol főként az indiánok termesztették kezdetben csak a magjáért. Hazánkba spanyol és portugál felfedezők által került – igénytelensége miatt azonban bármelyik kiskertben könnyen termeszthető. Legnépszerűbb fajtái: a Nagydobosi sütőtök (aminek tömege 5-10 kg, vastag narancssárga húsa parázsra sül- emiatt ez alkalmasabb sütésre), és az Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök (tömege 2-4 kg, körte alakú, megbízhatóan édes, könnyen feldolgozható, levesek, főzelékek, saláták kiváló alapanyaga). Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). A sütőtök tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

 

Kedvező hatásai:

  • alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére,
  • megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést
  •  alkalmazható tüdőgyulladás és más tüdőkárosodások kezelésére
  •  enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat
  • rendszeres fogyasztása szebbé teszi bőrünket,
  • elmulasztja a pattanásokat
  • magas rosttartalmának köszönhetően remek hashajtó és béltisztító
  • segít az emésztési panaszok enyhítésében
  • serkenti a máj működését,
  •  segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében,
  • fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 
  • alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális
  • gazdag antioxidáns vegyületekben
  • hatásos a bőrrák, és más daganattípusok ellen
  • a benne található béta-karotin, kriptoxanthin, Lutein és zeaxanthin, melyek az A-vitamint is magába foglaló Karotinoidok csoportjához tartoznak, képesek védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen – azaz csökkenti a vércukor szintet
  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • vértisztító

Felhasználása

Igen sokoldalú: nyersen ivólevet készíthetünk belőle, főzhetjük, süthetjük, készíthetünk belőle turmixot, levest, salátát, lekvárt. A tök semleges ízéhez illik a fokhagyma, gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, korindermag.

A töknek értékes része még a magja: Az olajos magvak közül a legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g/100 gramm), igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Emellett kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g),  jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalma adja.

HOGYAN VÁSÁROLJUNK SÜTŐTÖKÖT?

 

Mint a görögdinnye-vásárlásnál, itt is vannak betartandó szabályok, amelyek figyelembevételével biztosan jól választunk:

  • az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés.
  • próbáljuk belenyomni körmünket a tök héjába. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen.
  • ha tököt szeletelve akarjuk megvenni árulkodó lehet a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen.
  • minél sárgább a sütőtök húsa, annál édesebb

SŰTÖTÖK  és HALLOWEEN

 

Az angolszász ünnep kishazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának. Van, aki ezt nem nézi jó szemmel – hiszen nekünk is vannak hagyományaink, amelyek felélesztése és fenntartása nélkülözhetetlen lenne, mindenesetre a Halloween „vírusfertőzéssel terjed” kisiskolásaink- fiataljaink körében. Ezzel  az ősi kelta hagyományokból kialakult ünneppel, - amely az idők folyamán összemosódott más ünnepekkel is - a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták ünnepelték meg a kelta újévet, amely november 1-jére esett és köszönték meg a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpásba mécsest helyezve varázslatos hangulatot tudunk teremteni. A töklámpást általában a könnyen faragható, narancssárga héjú és belsejű takarmánytökből készítik, - de mi magunk is hódolhatunk ennek az új divatnak - a Nagydobosi és az Orange fajtákból is mutatós lámpásokat, hangulatos kerti dekorációkat készíthetünk.

RECEPTEK

 

FAHÉJAS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES TÖKMAGGAL

Hozzávalók: 2 kg sütőtök,1liter víz,1 fahéj rudacska,6 db szegfűszeg,10 dkg vaj,2 evőkanál borecet, só, bors, cukor – pirított tökmag

A sütőtököt megtisztítjuk, a magot kikaparjuk, majd a húst kivágjuk, felaprítjuk. Egy lábasban felforraljuk a vizet a sütőtökhússal, szegfűszegekkel és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 20-25 percig főzzük. A fűszereket kivesszük, a levest pürézzük. Hozzáadjuk az ecetet, vajat – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk- tökmaggal díszítve tálaljuk.

CSIRKÉS SÜTŐTÖK 

Hozzávalók: 1 közepes csirke felaprítva, 1 kg sütőtök megtisztítva, felkockázva, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, gyömbérpor, 6 evőkanál olaj, kakukkfű, 3 babérlevél, 5 dl csontlé, őrölt bors,só,fél citrom leve.

A lisztet összekeverjük a gyömbérporral és rászórjuk a tök- kockákra. Elkeverve állni hagyjuk. A hagymát kockákra vágjuk. Az olajban gyorsan átsütjük a húst, majd kivesszük. Ezután a hagymát és a tököt tesszük az olajba, és 10 percig pároljuk. Kakukkfűvel, borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, hozzáadjuk a csontlét és a húst. Fedő alatt 40 percig pároljuk. Végül citromlével ízesítjük.

SÜTŐTÖK FASÍRT

Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 tojás, 1 tojássárgája, 20 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál friss bazsalikom, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg liszt, 5 dkg zabpehely, 1 csomag sütőpor, olaj, só, bors, reszelt sajt

A megtisztított sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk. A reszelt sütőtököt elkeverjük a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a fasírtokat az olajon megsütjük. Papír kéztörlőre téve a felesleges olaj felitatjuk. Reszelt sajttal megszórva, őrölt borssal, esetleg friss bazsalikommal azonnal tálaljuk.

SÜTŐTÖK-FŐZELÉK

Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 6 dkg étkezési keményítő, 10 dkg sajt, só, citromlé

A sütőtököt lereszelve az olvadt margarinon megfuttatjuk, majd enyhén sózott vízben feltesszük főni. Amikor megfő a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket, behabarjuk, ízesítjük. Újra forraljuk, és kis adagokban elkeverjük a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. Sűrű főzeléket kapunk melyet húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk.

 

SÜTŐTÖKÖS SÜTEMÉNY SÜTÉS NÉLKÜL

Hozzávalók: 1 kg darált háztartási keksz, 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 2 dl kávé, 1 rumaroma, 3 dl tej

A hozzávalókat összegyúrjuk.  Majd sütőpapíron kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük.

Krém: 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 evőkanál rumaroma, 30 dkg jó puhára sütött sütőtök – ezeket alaposan kikeverjük.

  JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

Öregítő ételek – ezeket kerüld, ha nem akarsz gyorsabban öregedni!

Írta: Faar Ida

 

Finom, de egészségtelen

Mindenki szeretne fiatal maradni… De az évek telnek, múlnak, a rossz sziklásaink pedig beleróják nyomukat a vonásainkba, testalkatunkba, fizikai erőnlétünkbe.

Öregítő étel? Létezik ilyen?  - kérdezed most csodálkozva.

Igen. Sajnos létezik.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, nem véletlenül. Minden étel, amit elfogyasztunk, bonyolult biokémiai folyamatokat hoz létre a szervezetünkben. A testünk vegykonyhájában végbemenő reakciók közül vannak olyanok, amelyek segítenek késleltetni az öregedést, míg mások éppen felgyorsítják azt. Ebből következik, ha hosszú távon a nem megfelelő ételeket vesszük magunkhoz – idősebbnek nézhetünk ki – és idősebbnek is érezhetjük magunkat – a valódi korunknál, és szerveink működésében is problémák alakulhatnak ki.

Szeretnéd meghosszabbítani az életedet?

Szeretnéd fiatalosan, és zökkenőmentesen venni az akadályokat? Akkor figyelj!

Milyen tünetek utalnak arra, hogy idő előtt elkezdtünk öregedni?

  • Nincs energiám! – panaszolod mostanában. Úgy érzed magad a nap végére, mintha kifacsartak volna, reggelente pedig kialvatlanul ébredsz – már ha egyáltalán tudtál aludni.
  • Rendetlenkedik az emésztésed – nem mindegy mikor, mit eszel. Míg pár éve akár a „vasszöget is” képes lettél volna megemészteni, most mindentől puffadsz, émelyegsz, vagy éppen székrekedésed van. Ez a renyhe bélműködés eredménye.
  • Ingadozik a kedélyállapotod – a felhalmozódott méreganyagok miatt számos tünet kialakulhat: hányinger, bőrkiütés, viszketés, álmatlanság, stb.
  • Gyulladások nehezítik a mindennapjaidat – ami fájdalommal, ödémával jár, és orvosi kezelést igényel.
  • Gyengül az immunrendszered, sorra kapod el a fertőzéseket, és egyre nehezebben lábalsz ki belőle.

És mindezt mi okozza?

A HELYTELEN ÉLETMÓD!

Az, hogy minden cselekedeteddel bünteted saját magad – dohányzol, stresszelsz, egészségtelen ételeket eszel.

Öregítő ételek

Az öregedési folyamatokat gyorsítod, ha a következő élelmiszereket tömöd magadba válogatás nélkül:

  • fehér liszttel készült kenyér, pékáru – tudom, nagyon nehéz ellenállni a friss zsemléknek, kakaós csigáknak, de hidd el nem muszáj minden áldott reggel ezzel indítani a napot
  • natív cukorral édesített termékek- üres kalóriák, amelyek az egekbe emelik a vércukorszintet, növelik a testsúlyt
  • állati zsiradékokkal készült ételek – magas koleszterinszint, érelmeszesedés, magas vérnyomás, stroke – félelmetes és rossz prognózisú elváltozások
  • tartósítószerekkel, adalékanyagokkal felturbózott késztermékek – vegyi anyagok tárházai, amelyek ki tudja milyen degeneratív elváltozásokat okoznak a szervezetedben

Akkor mit tehetek? Most már semmit sem ehetek? – háborogsz most, joggal.

De. Sokmindent. És ez a kulcsszó.

Sok-sok mindenből, egy kicsit.

 

Tippek:

  • Minél változatosabb az étrended – annál több az esélyed arra, hogy nem csak kizárólag öregítő ételeket eszel, hanem teljes értékű, a szervezeted számára sok hasznos tápanyagot, vitamint, és ásványi anyagot tartalmazó ételt is.
  • Próbálj ki új alapanyagokat, új ételkészítési módozatokat, új fűszereket – ne ragaszkodj a régihez, bátran kísérletezz.
  • Részesítsd előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben.
  • Mellőzd a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
  • Használj kevesebb sót –inkább fűszerezz!
  • Hetente csak 1-2 alkalommal engedj az édességek csábításának! Akkor is lehetőleg a minél kevesebb cukrot tartalmazókat részesítsd előnyben.
  • Jó hír: minden nap fogyaszthatsz savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot)

 

  • Rendszeresen, naponta többször is ehetsz nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
  • Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válaszd a burgonya, tészta helyett.
  • Használj olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.

Sokáig fiatal akarsz maradni? Akkor itt az ideje, hogy tégy is érte valamit! Soha nem késő elkezdeni!

 

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML