ÍGY TÁPLÁLKOZZ, HOGY NE LEGYEN B12-VITAMIN HIÁNYOD!

Írta: Faar Ida

Furcsa zavaró tünetek – eltérés nélküli laboreredmények, kétségbeesett futás orvostól-orvosig – és a kérdés: ha elvileg mindenhol minden rendben, akkor mitől érzed magad mégis rosszul?

Lehet, hogy B12-bitamin-hiányod van?

Olyan, mint egy láthatatlan ellenség – rejtőzködik, kellemetlenségeket okoz, és nagyon nehéz felismerni. Fokozatosan, és lassan roncsolja a szervezetet – a tünetek a hiány fokával egyenes arányban súlyosbodnak.

A B12 – vitamin (kobalamin) – olyan vízben oldódó vitamin, amely számtalan élettani folyamathoz szükséges.

Nélkülözhetetlen:

  • a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez
  • az idegeket borító hüvely képződéséhez
  • a táplálék lebontásához
  • az örökítő anyagok, a DNS és RNS szintéziséhez
  • a fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez
  • a vörösvértestek képzéséhez, a hemoglobin-szintéziséhez
  • az agy és a központi idegrendszer működéséhez

Hatásai:

  • csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát (segít megelőzni az érelmeszesedést, és az infarktust)
  • elősegíti a vörösvérsejtek termelődését
  • elengedhetetlen a hámsejtek termeléséhez
  • segít megelőzni a kromoszómák károsodását
  • segít fenntartani az emésztőrendszer egészséges működését
  • javíthatja a zajártalmak okozta halláskárosodás tüneteit
  • segíthet megelőzni a szürke hályog és a glaukóma kialakulását
  • erősíti az immunrendszert, gyorsítja a vírusos és bakteriális fertőzések okozta megbetegedésekből való felépülést
  • növelheti az energiaszintet és egyben enyhítheti a fáradtságérzetet
  • enyhítheti az asztmás tüneteket

 

B12-vitamin hiány kialakulásának okai:

  • felszívódási zavarok
  • bélgyulladás
  • autoimmun betegségek
  • krónikus alkoholizmus
  • elégtelen táplálkozás

A B12- vitamin hiányának tünetei:

  • fáradékonyság, a légszomj, a szapora légzés, valamint a gyors szívverés- ami azzal magyarázható, hogy a  B12-vitamin hiánya sokszor jár együtt vashiánnyal, illetve vérszegénységgel.
  • száj és a nyelv fájdalma, szájszárazság, szájüregi fekélyek
  • sápadt bőr,
  • akaratlan fogyás
  • csontritkulás
  • gyakori felső légúti fertőzések
  • töredezett, gyenge körmök
  • fáradtság, depresszió
  • a kialakuló idegkárosodás miatt zsibbadtság, bizsergés a végtagokban
  • izomgyengeség
  • zavartság
  • emlékezetkiesés

Kezelése:

  • az étrend újragondolása – vörös húsok, tojás, belsőségek gyakoribb fogyasztása
  • és ezzel egy időben szükség lehet B12-vitamin vagy B-vitamin komplex bevitelére, ha viszont már a vashiány is kialakult, akkor vas és B12-vitamin együttes bevitelére van szükség lehet

 

A vitamin állati eredetű táplálékokban fordul elő bőségesen, különösen a májban, vesében, belsőségekben, húsban, tojásban, tejben és tejtermékekben, valamint a halban. A növényi élelmiszerek közül csak a homoktövis és a savanyú káposzta tartalmaz kis mennyiségben B12-vitamint. A vegánoknak ezért, akik abszolút semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, B12-vitamint tartalmazó készítményekhez kell folyamodniuk, hogy a napi szükségletüket ebből a fontos vitaminból fedezhessék. Amint már említettük, bár az emberi bél képes kis mennyiséget előállítani B12-vitaminból, ez azonban nem fedezi a napi szükségletet. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely halat, húst, tojást, tejet és tejtermékeket is tartalmaz.

 

 

0 Tovább

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA

Írta: Faar Ida

Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Veled is gyakran előfordult már, hogy siettedben kihagytad a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörögtél a gyerekeidnek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, mindezen sürgősen változtatnod kell, már ha egészségesebben szeretnél élni.

Miért fontos reggelizni?

Mert:

  1. Reggelre a szervezeted elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótold, - mintegy üzemanyaggal lásd el –energiát és tápanyagokat biztosítva ezzel a működéséhez
  2. Megakadályozhatod, hogy leessen a vércukorszinted, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel rád törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul falni kezdj – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
  3. ha rendszeresen reggelizel, nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírsz a nap során
  4. ha nem éhezteted a szervezetedet, felpörgeted az anyagcserédet – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
  5. ellenállóbbá válsz mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
  6. bármennyire hihetetlen, de bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
  7. Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:

  1. válassz olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztasz el,  ez legyen bőséges és kiadós
  2. legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt edd-, variáld bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
  3. Természetesen azért ne ess túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagodat egy reggeli alatt el kell temetned
  4. Fogyassz a reggelihez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
  5. A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térj át a teázásra
  6. Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsd. Használj minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
  7. Ne egyél sok felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
  8. viszont érdemes minél több sajtot enned – ebből viszont kerüld a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válassz juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
  9. Teremtsd meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredj félórával korábban.
  10. Váljon szokásoddá a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik

TIPPEK REGGELIRE

HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL

Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)

A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük..

JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM 

Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili

Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.

 

MINDENKI KEDVENC OMLETTJE

Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors

A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.

BANÁNOS MÜZLI

Hozzávalók: 1 banán, 1 kis poharas görög joghurt, ráöntve, 2 evőkanál csökkentett cukortartalmú müzli, zabpehely rászórva

0 Tovább

VAN RÁ 20 OKOM, HOGY MIÉRT KELL CÉKLÁT ENNED!

Írta: Faar Ida

A céklát már ősidők óta ismeri és használja az emberiség. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, és a Közel-Kelet. A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötét bordó színét, magas tápértékét a kén-cukor komplexnek a betaninnak köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), ritka nyomelemeket (rubídium és cézium), vitaminokat (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotint, fitovegyületeket: (polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok) enzimeket és cukrokat, és változatos aminosav-tartalma kiemelkedően értékessé teszi táplálkozás-élettani jelentőségét.

 

Élettani hatásai:

  1. nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége.
  2. a szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén
  3. növeli állóképességet,
  4. javítja immunrendszer működését.
  5. magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.
  6. fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható roboráló szerként
  7. de a cékla főzőlevét se öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.
  8. enyhíti a fejfájást és fogfájást
  9. hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben - festékanyaga az antocián révén. Ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyökök károsító hatásitól
  10. székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is ajánlott,
  11. mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolt
  12. fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. De emellett megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is. Jótékonyhatású gyomorhurut, aranyér és vakbél-irritáció esetén.
  13. gyulladás gátló
  14. kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, amelyek rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek.
  15. a zöldségek közül a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére, erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.
  16. várandós anyák is fogyaszthatják, hiszen gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége is csökkenthető.
  17. lúgosító hatású helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
  18. a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része, hiszen fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, így csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.
    Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet.
  19. a menstruációs zavarokat és a változókor panaszait is enyhíti.
  20. cékla hangulatjavító – fogyasztása jó közérzetet biztosít, így a depresszió, a letargia leküzdésében is hatásos

A céklából nyersen készíthetünk ivólevet, - más zöldségekkel keverve: jól illik hozzá a sárgarépa, zeller, alma. Az egészen apró céklákat egészben hagyva meg is savanyíthatjuk.

 

RECEPTEK

KLASSZIKUS CÉKLALEVES

Hozzávalók: 50 dkg cékla, cukor/édesítőszer, 1 citrom, vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, só, bors, ízlés szerint friss tárkony

A megmosott céklát meghámozzuk és enyhen sózott, cukrozott/édesített vízben megfőzzük, leszűrjük, bot mixerrel pépesítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, es tárkonyozzuk. Citromlével ízesítjük, majd a tejföllel elhabart tojássárgáját is beletesszük.

CÉKLAMÁRTÁS

Hozzávalók: 3 db nagyobb cékla, 6 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 liter csontlé, ecet, só, cukor, 2 dl tejföl

A megtisztított céklákat megfőzzük, és apró kockákra vágjuk. A lisztből a vajon világos rántást készítünk, felengedjük a csontlével, ecettel, sóval, cukorral/édesítőszerrel ízesítjük, beletesszük a főtt céklát, kis ideig forraljuk, végül belekeverjük a tejfölt. Főtt és sült húsokhoz kiváló.

 

JOGHURTOS - MAZSOLÁS CÉKLASALÁTA

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5 dkg mazsola, 2 dl joghurt, citromlé, só, cukor, ízlés szerint

A mazsolát megmossuk, és citromos vízbe megáztatjuk. A megmosott céklát a héjában félig puhára főzzük – meghámozzuk, lereszeljük, és hozzákeverjük a lereszelt almát is - citromlével meglocsoljuk. Hozzákeverjük a mazsolát, a natúr joghurtot és ízlés szerint ízesítjük.

CÉKLÁS RIZSKÖRET

Hozzávalók: 1 kg cékla, olívaolaj, 2 nagy fej hagyma, 4 db fokhagyma, 60 dkg rizs, 2 liter zöldség alapleves, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg kecskesajt, vaj

A megmosott céklákat, puhára főzzük,  megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A felhevített olivaolajon megdinszteljük a hagymát és fokhagymát hozzáadjuk a rizst és az alapleves egyharmadát, majd állandó kevergetés mellett főzzük. Ha elfőtte a levet, adjunk hozzá még egy keveset az alaplevesből.

Ha a rizs megpuhult, keverjük bele az összekockázott céklát és pár perc alatt forraljuk össze. Tálaláskor morzsoljunk rá friss kecskesajtot, szórjunk rá összevágott petrezselyemzöldet.

 

POHARAS CÉKLASÜTI

Hozzávalók: 2 pohár liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 csipet só, 1 pohár cukor, 6 db tojás, 1 pohár étolaj, 1 pohár reszelt cékla, 1 tábla keserű csoki, 1 csomag vaníliás cukor

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Egy másik edénybe beletesszük a tojásokat, a cukrot, az olajat. Habverővel alaposan elkeverjük - majd hozzáadjuk a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan keverjük bele a lisztes keveréket is. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük. Kockára vágva tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK !

 

0 Tovább

A MAGOK KIRÁLYA: A szezámmag

Írta: Faar Ida

A magok királya, ami minden kórra, bajra gyógyír lehet.

Ez az Indiából származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.

Míg az öreg kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).

 

Mi van benne?

  • súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
  • A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
  • foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav

Beltartalmi értékei/ 100 gramm

Fehérje

20 gramm

Zsír

50

Szénhidrát

21

Nátrium

4,5 mg

Kálium

458 mg

Kalcium

783 mg

Foszfor

607 mg

Magnézium

347 mg

vas

10 mg

Élettani hatásai:

  • megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
  • erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
  • kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
  • erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
  • segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
  • fiatalító, sejtmegújító hatású
  • jó székrekedésre
  • erősíti a szervezet védekezőképességét
  • segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
  • gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja

A szezám olaj

  • csökkenti a magas vérnyomást
  • magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
  • leköti a mérgező anyagokat
  • erős antioxidáns
  • intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír
  • gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését

 

A szezámmag többféle formában kapható:

  • hántolt
  • hántolatlan
  • pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
  • natúr

 

RECEPTEK

SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.

A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

 

HALVAKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint

Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

ARAB SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve

A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.

 

0 Tovább

TUDOD, MIÉRT KELL ENNED MINDEN NAP EGY ALMÁT?

Írta: Faar Ida

Tudod, miért kell enned minden áldott nap egy almát? Nem. Nem azért, hogy a hazai termelőket, vagy kereskedőket támogasd… És nem is azért, hogy megfelelj a „Napi egy alma – az orvost távol tartja” – elvárásának.

Egyszerűen csak azért, hogy az elfogyasztásával segítsd a szervezeted működését, egészséged megőrzését, vagy helyreállítását.

Sajnos így tél végén – tavasz kezdetén  még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, - hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni - a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki.

 

 Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt.

Szervezetünkre gyakorolt hatásai:

  • csökkenti a gyulladásokat,
  • csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát,
  • antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású,
  • segíti a zsíranyagcserét, ezért a fogyókúra hatékony támogatója
  • stabilizálja a vércukorszintet, csillapítja az étvágyat
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást
  • kiváló székrekedés esetén: reggel, éhgyomorra 1-2 nyers almát alaposan megrágva ajánlott elfogyasztani
  • de jó hasmenés esetén is: fogyasszunk reszelt almát, mert lassítja a gyomor- és bélműködést,
  • vizelethajtó  
  • ellenállóbbá teszi az immunrendszert,
  • segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt,
  • enzimjei megelőzik a visszérgyulladást
  • méregtelenít
  • magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szervezetben felszabaduló szabadgyököket ezáltal csökkenti a tüdőrák-, valamint egyéb ráktípusok kialakulásának esélyét
  • tisztítja a vért,
  • erősíti az idegrendszert,
  • segíti a szervezet vasfelvételét más ételekből, (például a tojásból vagy a májból)
  • jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
  • 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában
  • fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.
  • szénhidrát tartalmával hozzájárul a szervezet energiaellátásához
  • frissítő hatású
  • fokozza a szellemi teljesítőképességet

 

Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termelt fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs. Az alma sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.

RECEPTEK

 

 

ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 30 dkg főtt cékla, 3 narancs, 3 zöld alma, 3 banán,

2 evőkanál citromlé, 3 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma, 15 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj

Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd egy nagy salátástálban jól összeforgatjuk.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

 

ALMÁS-MÜZLIS BATYU

Hozzávalók:  1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 evőkanál müzli-keverék, 1/2 citrom leve, 10 dkg cukor vagy édesítőszer, fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor

Az almát lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal, cukorral/édesítőszerrel. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékonyan kinyújtjuk, és 16 egyforma darabra vágjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük.

EGYSZERŰ ALMATORTA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 2 csomag sütőpor, 6-7 alma darabolva, fahéjas cukor ( a cukor édesítőszerrel helyettesíthető)

Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

 

PUDINGOS ALMÁS KEHELY

Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 rumaroma, 6 dl joghurt, 5 evőkanál méz, 4 nagy savanykás alma, 2 dl tejszín, 10 dkg darált, pörkölt dióbél, 2 zacskó hidegen keverhető pudingpor, 1 liter tej.

A babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a rumaromába (amit előtte 1 dl tejjel hígítottunk fel). A joghurtot a mezzel édesítjük. Az almát lereszeljük. A pudingporra ráöntjük a tejet es habverővel addig kevergetjük, amíg az krémszerűen besűrűsödik. Ekkor belekeverjük a reszelt almát és a mézes joghurtot. Hosszú, keskeny poharak aljára teszünk egy réteg piskótát, arra a krémből egy réteget, erre újra egy réteg piskótát rakunk. Addig rétegezzük, amíg el nem fogy. A tetejét tejszínhabbal és a pörkölt dióval díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

UGYE TE IS TUDOD MI AZ A HECSEDLI?

Írta: Faar Ida

Hecsedli, csipkebogyó, , kutyarózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, csitkenye – mindegy miként nevezzük, ugyanazt a narancssárgától a mélyvörös színig pompázó bogyót értjük rajta, amely kitűnő C-vitaminforrásunkká válhat influenzától és náthától terhelt napjainkban.

Frissen felhasználva a legjobb – hiszen 100 grammonként akár 1000 – 1500 mg C-vitamint is tartalmaz, de feldolgozva, ha hő hatására veszít is belőle, - párolva vagy lekvár formájában - szintén hatásos lehet a meghűléses betegségek kezelésében.

 

Nagy mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, E-, K-, P-vitamint, ásványi-anyagokat (magnézium, kalcium), cukrot (14 g/100 g), pektint (3,5 g/100 g), alma- és citromsavat (5 g/100 g), fehérjét (4 g/100 g), karotint, flavonoidokat, illóolajokat, cseranyagokat. Egészségre gyakorolt hatásai:

  • immunerősítő és roboráló hatású; fokozza a szervezet ellenálló képességét,
  • gyulladás gátló, természetes antibiotikum
  • ajánlott influenzajárványok megelőzésére és náthás, lázas megbetegedések kezelésére;
  • erősíti a legyengült szervezetet;
  • vizelethajtó hatással bír
  • ajánlják vesekő, vesehomok kezelésére is;
  • gyümölcssav tartalma miatt enyhe hashajtó – kíméletes segítő székrekedéssel küzdő emberek számára
  • segíti az emésztést
  • étvágygerjesztő
  • főzete külsőleg lemosás, borogatás formájában alkalmazható sebek, és bőrfertőzések kezelésére
  • sikeresen gyógyítja a bélhurutot és hörghurutot
  • javítja a vérképzést – segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását
  • serkenti a mellékvesék és a máj működését,
  •  megszünteti a gyomorgörcsöt
  • hatásos rekedtség és ínygyulladás esetén  
  • megvédi szervezetünket a mérgező elemek (ólom, kadmium stb.), illetve egyéb környezeti ártalmak káros hatásától

A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. őt még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle.

 

RECEPTEK

CSIPKEBOGYÓ-LEVES

Hozzávalók: 10 dkg szárított csipkebogyó,10 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 dl valódi almalé, 1 evőkanál étkezési keményítő,2 evőkanál citromlé, só

A  szárított csipkebogyót, 2-3 órán át langyos vízben áztatjuk, majd a lével együtt feltesszük főni. Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A keményítőt az alma lével simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Felforraljuk és hozzáadjuk a cukrot/édesítőszert, a citromlevet, sót.

CSIPKEBEFŐTT

Hozzávalók: 1kg csipkebogyó kimagozva, ½ liter víz, ½ kg cukor

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a csipkehúst, és 10 percig főzzük. Egy napig a cukorszirupban hagyjuk – majd leszűrjük, üvegekbe tesszük és leöntjük az újraforralt levével. Az üvegeket lezárjuk és hőkezeljük.

ALMÁS CSIPKEBOGYÓDZSEM

Hozzávalók: 1 kg megtisztított csipkebogyóhús, 1kg savanykás alma megtisztítva cikkekre vágva, 70 dkg cukor, víz

Az almát és a csipkehúst annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. Ha megpuhult turmixgéppel pépesítjük, hozzákeverjük a cukrot – és visszatéve a tűzre állandó kevergetés mellett dzsemet főzünk belőle. Ha nem akarjuk

 

MINDENKINEK JÓ EGÉSZSÉGET !

 

0 Tovább

EGYÉL TE IS OLCSÓN – EGÉSZSÉGESET!

Írta: Faar Ida

Olcsón – egészségeset? – ingatod most a fejed kételkedve, mert a köztudatban az a téves vélekedés terjedt el, hogy az egészséges ételek drágák. Holott tudatos tervezéssel – szinte ugyanannyiból ki lehet hozni egy egészséges menüt, mint az egészségtelent. Hogyan? Ennek járunk most utána.

  1. A SZENDVICSEKET KÉSZÍTSD EL OTTHON!

Minek fizetnél a büfében dupla árat egy salátás szendvicsért, amikor otthon elkészítve többszörösen is jól jársz. Egyrészt kevesebbe fog kerülni, másrészt tökéletesen tisztában lehetsz azzal, hogy az alapanyagok honnan származnak, mennyire frissek.

  1. FŐZZ MAGAD!

Ha saját magad főzöd meg az ételeket a családodnak – több szempontból is sokat teszel az egészségetekért. Friss, megbízható forrásból származó, egészséges hozzávalókat válogathatsz össze, elkerülheted a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, a nátrium-glutamátot, ami köztudottan káros az egészségre.

 

  1. MINDIG A SZEZONNAK MEGFELELŐ ZÖLDSÉGEKET-GYÜMÖLCSÖKET VÁLASSZ!

A szezonalitás figyelembevétele azért fontos, mert általában minden zöldség-gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor szezonja van, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Persze ha télen is szeretnéd ezeket az ízeket élvezni, ne felejts el lefagyasztani belőlük, vagy a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni.

  1. NEM KÖTELEZŐ BIO – ÉLELMISZERT VENNI

A bio élelmiszerek – a sajátos előállítási, termelési körülmények miatt – általában drágák. Érdekes módon az utóbbi időkben elég sok esetben igazolódott be, hogy a bio- élelmiszerek sem 100 %-osan megbízhatóak (aflatoxinos zabpehely). Helyettük inkább:

  1. VÁLASZD A HELYI TERMÉKEKET

A helyi piacon beszerezve az alapanyagokat olyan személyes kapcsolat alakulhat ki közted és a termelő/forgalmazó között, aminek a bizalom a legfontosabb mozgatórugója.

 

  1. SZABJ HATÁRT A KÖLTSÉGESEBB ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSÁNAK!

Nem azt mondom, hogy kerüld őket – ugyanúgy képezzék a részét az étrendeteknek, de legyen a fogyasztásuk különleges alkalom, amikor nem az elfogyasztott mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly. (Gondolok itt: a drágább sajtokra, vadhúsokra, libamájra, egzotikus gyümölcsökre).

  1. NE PAZAROLJ!

Élelmiszereink 30 %-a sajnos a kukában végzi: vagy azért, mert megromlott, még azelőtt mielőtt felhasználtuk volna, vagy, mert túl sokat készítettünk belőle. Sokat lehet spórolni, ha felhagyunk a pazarlással: ha tudatosan csak annyit vásárolunk, amennyi szükséges az ételünkhöz (előzetes tervezéssel), vagy ha a maradékot lefagyasztjuk egy következő alkalomra.

  1. TARTÓS ÉLELMISZERBŐL VISZONT CÉLSZERŰ SPÁJZOLNOD

Miért? Mert ha az alapvető élelmiszerekből (olaj, ecet, dó, bors, fokhagyma, liszt, tészta, fagyasztott zöldségek, rizs, burgonya stb.) van otthon készleted – könnyebben jutsz a főzéshez, rengeteg időt megspórolhatsz, és nem kell boltba rohangálnod – ahol könnyen elcsábulhatnál az egészségtelen ételek megvásárlására.

 

0 Tovább

20 EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓ MINDENKINEK

Írta: Faar Ida

Nassolni jó, nassolni muszáj – délelőtt, délután, este – a csipegetés két főétkezés között külön élmény. Már, ha nem okoz számodra bűntudatot, és bűntudat miatt nem kezdesz el szorongani. Nos, hogy ez ne következhessen be a következőkben olyan egészséges nassolnivalókról lesz szó - amelyeket lelkiismeret furdalás nélkül megehetsz.

A nassolás nem tekinthető általánosságban véve kerülendő étkezési formának, amennyiben a köztes étkezések alkalmával fogyasztott ételek hozzájárulnak az egészséges energia- és tápanyagbevitelhez. 
A legfeljebb 3 köztes étkezés beiktatása, valamint a változatos ételek és italok fogyasztása legtöbbször inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorol az egészségre. A gyakran és kis adagokban történő étkezés („csipegetés”) számos előnnyel rendelkezik a ritkán és nagy adagokban történő étkezéssel („lakmározással”) szemben.

  1. Müzli

Válassz cukormentes, természetes, rostokban gazdag müzlit,majd natúr joghurttal kevered össze.

 

  1. Alma

Az alma már eleve önmagában is kiváló nassolnivaló, vágd szeletekre, majd keverd össze különféle magvakkal: 1-2 teáskanál elég is. Öntsd nyakon 1-2 kanál mézzel, Persze választhatod az almachipset is, ami alig tartalmaz kalóriát, édes és laktató finomság.

  1. Mediterrán saláta

Vágj szeletekre 2 paradicsomot, adj hozzá feta sajtot, keverd össze olivaolajjal, és bazsalikommal. Laktató, egészséges finomság

  1. Fagyasztott zöldborsó, vagy csemegekukorica

Frissít, telít, egészséges

 

  1. Aszalt gyümölcsök

Bár óvatosan kell bánni velük –magas szénhidráttartalmuk miatt, de mégis kiváló nassolnivalók. Magas rosttartalmuknak köszönhetően serkentik az emésztést, kíméletesen megakadályozva ezzel a székrekedés kialakulását.

  1. Pattogatott kukorica

Natúr formában – vaj, és olaj nélkül – pici sóval, vagy fűszerrel kiváló – hosszan teltségérzetet biztosít.

  1. Natúr joghurt

A nap bármely időszakában jó választás -a benne található fehérje és a kalcium fokozza a zsírégetést, a jótékony baktériumok pedig gondoskodnak emésztőrendszer egészségéről.

 

  1. Banán

Anyagcsere pörgető, B-vitaminban és vízhajtó káliumban gazdag –gyorsan csillapítja az éhséget.

  1. Étcsokoládé (napi 1-2 kocka)

A legalább hetven százalékos étcsokoládé antioxidánsai számtalan egészségügyi előnnyel járnak, hiszen védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól.

  1. Zabpehely

Alacsony glikémiás indexe és magas növényi rosttartalma révén a zabpehely a hagyományos gabonapelyhekhez képest nem hizlal, viszont nagyon laktató.

 

  1. Kemény tojás

Egy-két darab elfogyasztásával nagy mennyiségű fehérjét vihetsz be a szervezetedbe, ami órákig képes csillapítani az éhségérzetet.

  1. Narancs

C-vitaminban és növényi rostokban gazdag, így jót tesz az agyműködésnek, és az emésztési folyamatoknak.

  1. Teljes kiőrlésű keksz

A benne található rostok jót tesznek az emésztésednek. Eheted önmagában, vagy kenhetsz rá kalóriaszegény túrót, vagy diabetikus lekvárt.

  1. Olajos magvak

Natúr, sózatlan változatban – szigorúan csak egy kis maréknyi mennyiségben (a magas kalória-tartalom miatt), Értékes B-vitaminokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

  1. Ananász

Frissítő, éhségcsillapító, rostokban gazdag.

  1. Turmix

Nem kell más hozzá, mint egy zsírszegény natúr joghurt, és friss, vagy fagyasztott gyümölcs. és némi édesítőszer.

  1. Extrudált köles

Alacsony kalóriatartalma, kiváló roppanós csemege.

  1. Zellerszár

Vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenít, rostjai az emésztés működését támogatják.

  1. Répa

Ropogós, rostokban igen gazdag nassolnivaló, ezáltal segíti az emésztést és a salaktalanítást, antioxidánsai pedig óvják szervezetedet a káros szabadgyököktől.

 

  1. Diákcsemege

A növényi magvak és az aszalt gyümölcsök jótékony hatásait ötvözve, egyszerre segíti az emésztést, javítja az anyagcserét, és biztosít jóllakottságérzetet.

 

0 Tovább

ISMERED A CITROM EREJÉT?

Írta: Faar Ida

Igen. Savanyú. De ez benne a jó… Régen sorban állás volt érte a boltokban, ma már télen-nyáron folyamatosan kapható. Ami nem is baj, mert az év minden időszakában alkalmazhatjuk egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése és kúrálása érdekében.

Egy kis történelem

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Európába arab kereskedők hozták be, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Alkalmazták a mérgezés ellenszereként, kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek, vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek, csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz korban pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Citrom a skorbut ellenszere

Az 1600-as évek elején az orvosok feltételezték, hogy a citromlé megelőzi, és gyógyítja a skorbutot. Ezt igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, a gyógyulásuk szemmel látható volt. Ez az Indiában felfedezett déligyümölcs – ma már a világ sok pontján megterem: Európa déli részein, Ausztráliában, Kaliforniában, Floridában.

A citrom több szempontból is ideális választás:

  • alacsony a kalória-tartalma
  • kevés benne a szénhidrát, a zsír
  • rengeteg rostot tartalmaz
  • és rengeteg C-vitamint, ami köztudomású, hogy az immunrendszer „barátja”

Mi van 100 gramm citromban? Az alábbi táblázatból kiderül:

Szénhidrát

9 gramm

Rostok

2,8 gramm

Zsír

0,3 gramm

Fehérje

1,1 gramm

Víz

89 gramm

C-vitamin

53 mg

Citric acid

5 gramm

Natrium

2 mg

Kálium

138 mg

Kalcium

26 mg

Vas

0,6 mg

Magnézium

8 mg

Gyógyhatásai:

  • serkenti az emésztést, tisztítja a beleket, erősíti a gyomrot
  • erősíti az immunrendszert
  • vízhajtó
  • gyulladáscsökkentő
  • méregtelenít
  • baktériumölő
  • fokozza a nyálelválasztást, nyákoldó
  • csillapítja a szomjúságot
  • bőr-regeneráló, bőrtisztító – arcpakolások összetevőjeként lassítja az öregedési folyamatokat
  • kiváló vitaminforrás
  • természetes fogyasztószer - zsírégető
  • bioflavin-tartalma miatt vértisztító
  • mérsékli az ízületi gyulladásokat
  • illóolaja nyugtató hatású

Természetes szépség: citromlével

  • bőrbe bedörzsölt citromolaj pezsdítő, feszesítő, erősítő és bőrtisztító hatású.
  • lassítja a bőr öregedését
  • szabályozza a bőr faggyú működését
  • eltávolítja az elhalt hámsejteket
  • a fénytelen, foltos bőrt felüdíti
  • kúraszerűen, alkalmazva eltünteti a szeplőket
  • ellenszere még a zsíros hajnak, sőt még a töredező körömnek is jót tesz
  • samponba keverve csillogóvá, illatossá teszi a hajat, használata a lelapult hajat megemeli. Hajöblítésre kiváló
  • fürdővízhez adva puhává varázsolja a bőrt, felpuhítja a bőrkeményedéseket.
  • hatásos kéz-ápolószer készíthető belőle: sheavajba keverjünk pár csepp citromot, és az ujjaktól a csukló irányába masszírozzuk be a kézbőrbe.
  • kisimítja az arcbőrt: egy tojásfehérjét, három-négy csepp citromlével habbá verünk, és 10 percre felkenjük a megtisztított arcbőrre
  • zsíros, mitesszeres, pattanásos bőrre pakolás: 3 dkg élesztőt keverjünk össze egy mokkáskanál citromlével és annyi joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást kb. 10 percig hagyjuk fent.
  • használható arctisztítóként: nyers uborka lébe csepegtessünk citromot, mártsunk bele egy vatta darabot, és néhányszor töröljük át a letisztított simítja és rugalmassá teszi arcbőrt.

Vegyszerek helyett is használhatunk citromlevet:

  • a mosáshoz: fehérebbé teszi az elszürkült zoknikat
  • illatosításra: szárított citromhéjat tehetünk a szekrényekbe, vagy a lakás különböző pontjaira
  • a zöldségek tisztítása során gyakran színes foltok maradnak a kezeinken (cékla, dió,) citromlével bedörzsölve pillanatok alatt eltüntethetőek
  • mikro tisztítására – 2 dl vízbe facsarjunk bele egy fél citrom levét, majd forraljuk öt percig a mikróban

KONYHAI FELHASZNÁLÁSA

Sokoldalúan felhasználható: levesek, hús-, rizsételek ízesítésre, ecet helyett citromlével savanyítva ízletessé tehetjük egyes salátáinkat, és használhatjuk húsok pácolásához (főleg a mediterrán típusú, rozmaringgal, bazsalikommal összeállított pácokban).

A sárga héját reszelve töltelékek, (mák, dió, túró mellé), levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncs, szósz, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használják. ( CSAK a bio- termesztésű citromok héja alkalmas erre – egyébként a héját gombaölővel, fényesítő szerekkel kezelik)

A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel.

Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen.

Mind héja, mind leve jól használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére. Kilogrammonként 4 g fehérjét, 58 g zsírt, 23 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 22 g rostot tartalmaz.

RECEPTEK

KLASSZIKUS LIMONÁDÉ – egyszerű frissítő

Hozzávalók:1 üveg hideg ásványvíz, 1 marék jégkocka, 5 db citrom leve, 7 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)

A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

CITROMOS SALÁTA – csupa vitamin

Hozzávalók:1 nagy kínai kel,5 paradicsom, 4 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 1 citrom leve, só, őrölt feketebors

A kínai kelt egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágjuk, és hozzá keverjük. Ráfacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.

CITROMOS-FŰSZERES KARAJ

Hozzávalók:2 citrom, 2 citromfű ág, 1 rozmaring ág, 8 szelet sertéskaraj, 4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 5 szegfűszeg, pici gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 8 szelet baconszalonna, őrölt bors, só

A citromot felkarikázzuk, a citromfüvet apróra vágjuk. A forró olajban a húst megpirítjuk, majd megsózzuk. Ráöntünk 2 dl meleg vizet, belekeverjük a szegfűszeget, a rozmaringot, a gyömbért, a fokhagymát, a felkarikázott citromot, majd lefedve pároljuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben megpirítjuk. A hússzeleteket tányérokra osztjuk, mellétesszük a citromkarikákat, a fűszerekkel átitatott fokhagymát, a szalonnadarabokat.

CITROMOS POHÁRKRÉM

Hozzávalók:30 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 4 dl tej, 2 evőkanál rétesliszt, 2 citrom reszelt héja, 1 citrom kifacsart leve, 1 db Ráma margarin

A cukrot/édesítőszert, tejet, réteslisztet, citromhéjat és citromlevet összekeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felforraljuk. Egy Ráma margarint habosra keverünk. Ha a fenti krém kihűlt, kis adagokban hozzákeverjük. Poharakba adagolva – lehűtve- tálaljuk – citromdarabkákkal díszítve.

CITROMTORTA

Hozzávalók:30 dkg vaj, 40 dkg darált keksz

A krémhez: 6 db tojás, 3 citrom leve, 3 tubus sűrített tej

A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a kekszet, majd belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma oldalába és aljába. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgákat a citrom levével és  a sűrített tejjel alaposan összekeverjük- és óvatosan a tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben -20 percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ízlés szerint cukorral édesítjük-, rásimítjuk a torta tetejére, visszatesszük a sütőbe, és néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Olvasztott csokoládéval díszítjük, majd ha kihűlt szeleteljük.

CITROMOS MUFFIN

Hozzávalók:4 db tojás, 2 citrom, 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg kristálycukor, 20 dkg margarin, 1 sütőpor, 40 dkg liszt, 4 dl tej, pici só

A margarint felolvasztjuk - hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a tojásokat, és egy csipetnyi sót. Alaposan összekeverjük, Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét. A sütőport összekeverjük, a liszttel- hozzáadjuk a masszához,- majd a tej hozzáadásával simára keverjük az egészet. Muffin sütőformában ki sütjük. Az elkészült kihűlt muffinok tetejére citromkrémet halmozunk. (Lásd citromos pohárkrém recept)

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

0 Tovább

10+ 3 OK MIÉRT EGÉSZSÉGES A FEKETE RETEK

Írta: Faar Ida

Nem éppen bizalomgerjesztő a kinézete, mi több – egyenesen visszataszítóan hat, ha arra gondolsz: enned kell belőle. Pedig rosszul teszed, ha viszolyogsz tőle, mert fogyasztásával számos betegség megelőzhető, illetve orvosolható.

A retket ősidők óta ismert, és gyógyhatásai miatt elismert növény. Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették.

A friss gyökér tartalmaz:

  • mustárolaj-glikozidokat
  • C-, B1, B2 - vitamint,
  • vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint
  • mustár olajat,
  • raphanol és raphanin nevű illóolajokat
  •  antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsavat, tokoferolokat, karotenoidokat és polifenolos komponenseket).

Ha az emésztésed katasztrofális

Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy nagyobb „evészet” után a szervezete megbosszulta az átgondolatlanul leküldött finom falatokat. Az émelygés, a hányinger, a puffadás, a rossz közérzet biztosított – ilyenkor jelenthet nagy segítséget a fekete retek – ami igazi gyógyír a túlterhelt májnak, és gyomornak – hiszen javítja az emésztést, gyorsítja a májsejtek regenerálódást, fokozza az epekiválasztást (ezzel megakadályozza az epekő kialakulását), vízhajtó hatásánál fogva pedig segíti a méreganyagok mielőbbi kiürülését is.

Miért is egészséges a fekete retek?

10+ 3 okból.

Lássuk:

  1. közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, légúti betegségek gyógyítására.
  2.  elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását
  3. kiváló antioxidáns
  4. lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában.
  5. magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású- segít a felgyülemlett víz eltávolításában
  6. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és megakadályozza a székrekedés kialakulását
  7. erősíti az epe utak simaizomzatát
  8. minden epeműködési rendellenesség esetén alkalmazható – mi több frissen préselt levének kúraszerű fogyasztásával (orvosi javaslatra) segít epehomok vagy epekő ellen is
  9. stabilizálja a vérnyomást
  10. megelőzi vagy gyógyítja a bőrbetegségeket (régen a szeplők eltávolítására is használták)
  11.  baktérium, és gombaölő
  12. köptető hatású
  13. gyulladáscsökkentő
  14. rendszeres fogyasztása segíthet meggátolni a pajzsmirigy túlműködését, mivel rafanin nevű vegyülete szerepet játszik a pajzsmirigy hormontermelésében
  15. Magnéziumtartama fokozza a koncentrációt, és csökkenti a stresszt
  16. Rákellenes és tumor-növekedést gátló hatóanyagokat tartalmaz (glükozinolátok, izotiocianátok),
  17.  6 napi fogyasztás után mérsékelheti a koleszterinszintet,

Hogyan használjam?

Tisztítókúraként

Mosd meg a retket, és ha nem bio, hámozd is meg. Vágd kis darabokra, majd zöldség-centrifugába téve nyerd ki a levét. Adj hozzá néhány csepp borsmenta- vagy citrom- esszenciális olajat, hogy ellensúlyozd kissé keserű és csípős ízét.

Fogyassz belőle egy teáskanállal, 2-4 alkalommal naponta, 4-5 napon át. De ne adagoljunk többet, mint napi 100 ml-es mennyiséget. Az elkészített levet tárold hűtőben, maximum 3 napig.

Különleges Feketeretek-torta

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg fekete retek, meghámozva
  • 3 dl napraforgó olaj
  • 40 dkg kristálycukor
  • 5 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál kardamom
  • 1 narancs héja
  • 50 dkg liszt

A meghámozott retkeket vízben puhára főzzük. A leszűrt retket az olajjal összeturmixoljuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A száraz hozzávalókat és a narancs lereszelt héját összekeverjük. A tojáshabhoz adjuk a retekpürét, majd beleforgatjuk a száraz hozzávalókat. 175 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Máz:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg sajtkrém, pl. Philadelphia
  • 30 dkg porcukor
  • 1 narancs héja
  • díszítésként dió

A puha, szobahőmérsékletű vajat és a krémsajtot elektromos habverővel kikeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a narancs héját. Egyenletesen elkeverjük, és a kihűlt torta tetejére kenjük. A torta tetejét durvára vágott dióval díszítjük.

KÖHÖGÉSRE


Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!Ezt olvastad már?

 

 

0 Tovább
«
12345

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (56),egészséges (43),abroszravaló (22),természetes (22),friss (14),szezonális (11),finom (9),gyors (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),szezonja van (5),életmód (5), (4),édes (4),süss magad (3),Húsvét (3),zöldséges (3),édesség (3),íz-kalandozások (3),mediterrán étrend (2),EXPRESSZ-KAJÁK (2),életreceptek (2),receptek (2),NASSOLNIVALÓ (2),ősz (2),sós (2),házi (2),francia (2),csípős (2),tojás (2),külföld (2),stílus (2),nassolnivaló (2),antioxidáns (2),vitamin (2),hideg (1),immunrendszer (1),ősz.egészséges (1),szezámmag (1),zeller (1),nátha (1),gyógyító zöldség (1),lugosít (1),gyümölcslé (1),zöldséglé (1),megelőzés (1),sütőtök (1),paradicsom (1),keksz (1),B12-vitamin (1),csirkemell (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),méregtelenít (1),mák (1),egészségtelen (1),lecsó (1),zöldbab (1),diétás (1),sütés nélkül (1),hazai ízek (1),egészséges étel (1),főzni jó (1),farsang (1),fánk (1),helyi termék (1),tárkony (1),sütni (1),reggeli (1), nemzetek ételei (1),csipkebogyó (1), abroszravaló (1),nassolás (1),szalagos fánk (1), török ételek (1), adalékanyagmentes (1), természetes (1),C-vitamin (1),cékla (1),alma (1),étel (1),köhögés ellen (1),citrom (1),süss (1),főzz (1),gyümölcs (1),SÜSS MAGAD (1), a hónap fűszere (1),zöldség (1),kapor (1),fekete retek (1),gyógyító gyümölcs (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1), NASSOLNIVALÓ (1),recept (1),újhagyma (1),gyógyító növény (1),táplálkozás (1),anorexia (1),sorozat (1),konyha (1),bodzalekvár (1),bodzaszörp (1),palacsinta (1),bodza (1),egyszerű (1),vitamin-pótlás (1),sült (1),ízletes (1),pörkölt (1),bárány (1),házias (1),Csináld magad! (1),torma (1),sonka (1),hónapos retek (1),csíra (1),vitaminforrás (1),megbízható (1),élettani hatás (1),ételmérgezés (1),óvatos (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),nyaralás (1),főzz magd (1),glukonon (1),sárgabarack (1),higiénia (1),fertőzés (1),új ízek (1),csemegekukorica (1),gasztronómia (1),burgonya (1),laktató (1),teríték (1),cukormentes (1),diabetikus (1),eper (1),hús nélkül (1),vááltozatos (1),sütés (1),tisztaság (1),szabályok (1),cseresznye (1),egres (1),cukorbetegség (1),lemondás (1),tudatosság (1),fiatalság (1),egészség (1),gyógyít (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.