Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

TE TUDOD MI AZ A GRATINIROZÁS?


 

GRATINIROZZ TE IS ! 

 

Írta: Faar Ida

 

Gratiniroz Te is! Ne ijedj meg, és ne gondolj semmi bonyolultra! A gratinírozást  azaz a  “csőben sütést” - sütöben vagy grillsütőben végezzük. A gratin maga nem egyetlen ételt jelent, hanem a csőben vagy sütőben sült fogásokat. Az előzetesen megfőzött ételt tepsibe teszed,  a megfelelő mártással bevonod, majd beteszed a sütőbe, hogy a teteje ropogósra piruljon.  

Hogy honnan ered a csőben sütés kifejezés? Erre több magyarázat is létezik:  régebben a kemencékben volt egy kisebb rész, amit csőnek hívtak, és ebben is sütöttek. Másfelől a németek a sütőt Rohrnak nevezik, amit ha szó szerint fordítunk, csövet jelent.   

 

Mik lehetnek a  gratin alapanyagai ?

Zöldségek, húsok, vegyesen, amelyeket előkészítünk – főzünk, párolunk, sütünk – majd rétegesen lerakva egy sütőtálban krémesen lágy mártással bevonunk, és a sütőbe téve addig sütünk, amíg a tetejük megpirul. 

A mártás lehet besamel, vagy annak sajttal gazdagított változata a Mornay-mártás, vagy tojássárgájával elkevert tejszín/zsírdús tejföl keveréke. Kerülhet az étel tetejére reszelt sajt , ami  kérget képez, megóvja az ételeket a kiszáradástól: az ízek a kéreg alatt összeérnek, az étel krémes marad.

Érdemes néhány tanácsot megfogadni ha csóben sültet sültet szeretnél késziteni:

  1. Ha gratint készítesz, akkor 3 cm-nél vastagabbra ne nagyon rétegezd a hozzávalókat, mert nem sül át rendesen az étel. 

  2. A gratin készítésénél ügyelj arra is, hogy  az alapanyagokat ne süsd-főzd teljesen puhára, mert a sütőben még puhulni fognak.

  3. Készíthetsz gratint teljesen nyers alapanyagokból is, ilyenkor több mártást, tejszínt kell felhasználnod, amit magukba szívhatnak. Ne lepődj meg a -  sütési idő is jóval hosszabb lesz– de sokak szerint megéri, mert még ízletesebb lesz az étel.

  4.  Nagyon fontos, hogy harmonizáljanak az ízek.  Az alacsonyabb zsírtartalommal bíró tejtermékek nem bírják annyira  a hőkezelést, így érdemesebb zsírosabb tejet, tejszínt, tejfölt használni.

  5.  Az elkészült gratint a legjobb rögtön a sütőből kivéve tálalni, mert frissen a legfinomabb.

 

RECEPT

 

Zöldséges gratin 

Hozzávalók:70 dkg karfiol,70 dkg brokkoli,40 dkg sárgarépa, 30 dkg zöldborsó, fél citrom leve,só

A mártáshoz:4 dl tejszín,3 dl tejföl,10 dkg vaj,3 evőkanál liszt,3 tojássárgája,csipet szerecsendió,frissen őrölt fekete bors,só,30 dkg reszelt sajt

A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk, rózsákra szedjük. Egy nagyobb lábasba vizet öntünk. hozzáadjuk a sót, a citromlevet, és felforraljuk. Amikor forr,beletesszük a karfiol- és brokkoli rózsákat,a sárgarépa karikákat, és a zöldborsót, 5-8 percig főzzük. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, lecsepegtetjük.

Elkészítjük a mártást: egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, simára keverjük benne a lisztet, egy kicsit megpirítjuk. Felöntjük a tejszínben elkevert tejföllel, hozzáadjuk a fűszereket, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a 3  tojássárgáját és a reszelt sajt felét.

A zöldség mixet egy vajjal kikent sütő tálba rakjuk, és leöntjük mártással, a tetejét meghintjük sajttal. 200 °C-os előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

0 Tovább

9 TIPP MIKÉNT KERÜLHETED EL AZ ÉTELMÉRGEZÉST

Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek, több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a nyári forróságban oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek. Elég hozzá egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.

Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?

Sokat!

  1. Mindig megbízható helyről vásároljunk – vásárlásnál pedig tartsuk be a sorrendiséget, soha ne szakítsuk meg a hűtési láncot – a nyers húsokat hagyjuk utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsuk haza.
  2. Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vegyünk.
  3. Mindig gondoskodjunk az alapanyagaink, ételeink, megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
  4. A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülöníteni, csomagolni, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosni, mielőtt a hűtőbe tennénk, hiszen a héja bármivel érintkezhet a környezetében.
  5. Az alapanyagokat mindig alaposan mossuk meg – és ne hagyjuk órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használjuk föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
  6. Mindig ügyeljünk a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelünk, ne használjuk másra.
  7. Tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
  8. Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyasszuk el!
  9. A már felengedett húsokat soha ne fagyasszuk vissza, hanem azonnal használjuk fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

3.RECEPT

SAJTTAL TÖLTÖTT PARADICSOM – hidegen elkészíthető


Hozzávalók: 12 egyforma nagy paradicsom, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál sűrű tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors, só, a díszítéshez néhány salátalevél és zöldpaprika vagy retek

  • a sajtkrémhez a vajat, a tejfölt, a sót és a borsot, valamint a zúzott fokhagymát habosra keverjük,
  • majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, és egy-két percig tovább keverjük.
  • a krémet hűtőszekrénybe tesszük
  • a megmosott paradicsomokat megszárítjuk, és egyötöd-négyötöd arányban keresztben kettévágjuk
  • a paradicsom magjait és a húsából egy keveset kivájunk, de ügyelünk arra, hogy a paradicsom fala ne lyukadjon ki
  • a paradicsomokat megtöltjük a sajtkrémmel
  • a megmosott és leszárított salátaleveleket tálcára helyezzük, és elrendezzük rajta a töltött paradicsomokat
  • a félretett tetejüket a krémre borítjuk, és nagyon vékony csíkokra vágott zöldpaprikával vagy retekkel kitöltjük a paradicsomok közét
  •  hűtőszekrényben néhány órán keresztül hűtjük

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

2. recept

RÉTES ZÖLDSÉGEKKEL


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, 3 fej karalábé, 20 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint törött bors, só; a réteslaphoz 2 evőkanál olaj, 1 tojás

  • a megtisztított zöldségeket vékony karikákra, és apró kockákra vágjuk
  • kis serpenyőben a vajat, a liszttel habzásig hevítjük
  •  ráöntjük a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük.
  • a mártást hagyjuk kihűlni
  • a nyers, tisztított zöldségeket egymás után forrásban lévő sós vízbe tesszük, és a forrástól számított 4 percig főzzük.
  • leszűrjük - kihűtjük
  • a fehér mártásban simára keverjük a feltört, de felveretlen tojásokat, majd sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel ízesítjük
  • belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk a zöldségeket is
  •  a réteslapot szétszedjük
  •  a felét ráterítjük egy nedves konyharuhára, és az olajjal habosra kevert tojással megkenjük
  •  a szélére, egy csíkban egyenletesen felhalmozzuk a töltelék felét, végül szorosan felcsavarjuk
  • olajozott sütőlapra tesszük
  • a másik rétes rudat is ugyanígy elkészítjük, végül a második rudat is bekenjük az olajos tojással
  • előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük

 

0 Tovább

HÚSVÉT UTÁN KAPCSOLJ TE IS KÖNNYÍTETT ÜZEMMÓDBA!

Írta: Faar Ida

Azt hiszem, koplalnom kellene. Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a problémával – így az ünnepi „nagykanállal” evés után, - hogy olyan elnehezedettnek érzem magam, mintha mázsás súlyokat kellene cipelnem naphosszat. Ha belegondolok mi mindent fogyasztottam el az elmúlt két-három napban!  Máskor hetekig sem engedem el ennyire magam. Minden nagyon finom volt: a sonka, a bárány, a tojás, a sütemény-hegyek. Valamit tenni kell – már ha nem szeretném kellemetlen közérzettel átvészelni a tavasz legszebb napjait. Persze nem fogok drasztikus megoldásokhoz folyamodni: az sehova sem vezetne, és csak megbetegednék tőle. Ésszerű étkezés – ez a megoldás kulcsa. Azaz sok idényzöldség és gyümölcs, sok folyadék, némi zsírszegény hús, és megfontolt szénhidrát-bevitel. És ez miképp kivitelezhető? Egyszerűen, és kitartó következetességgel.

Ki tart velem?

Következzék néhány recept – ÉTKEZZÜNK KÖNNYÍTETT ÜZEMMÓDBAN!

KÁPOSZTALEVES HAJDINÁVAL

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 80 dkg fejes káposzta, 20 dkg hajdina, olaj, 20 dkg vöröshagyma, kakukkfű, só, bors

A vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát
apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát
külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és
öntsük fel 4 liter forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára
főzzük.

 

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, egy karalábé és egy zeller reszelve, 5 újhagyma, 5 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 csomó retek, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó zeller zöld, 1 csomó kapor, 1 doboz krémtúró, 2 dl tejföl, citromlé, só, törött bors, 1 chili paprika

Az apróra vágott zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, elkeverjük a karikákra vágott újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, felszelt chili paprikával valamint a gyalult retekkel. Megsózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, rászórunk 1-1 csomó apróra vágott zöldpetrezselymet, zeller zöldet, kaprot. A tejfölt elkeverjük a krémtúróval, és ráöntjük. Lehűtve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK

Hozzávalók: 8 db zsenge karalábé, 15 dkg zsír, ízlés szerint cukor, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, só, 3 dl tejföl

A gyenge karalábét megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, meghintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

 

KARALÁBÉFASIRT

Hozzávalók: 4 nagyobb karalábé, 2 tojás , 4  evőkanál liszt, só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj

A megtisztított karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és borssal erősen megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és a lepénykék mindkét oldalát ropogósra sütjük.

Fokhagymás-petrezselymes tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.

GYORS VIRSLIS-BROKKOLIS REGGELI

Hozzávalók: 40 dkg brokkoli főve, 10 db baromfi virsli főve, 2 dl ketchup /diétás/, 20 dkg reszelt sajt, só.

A főtt virsliket tűzálló tálba helyezzük, elosztjuk a tetején a főtt brokkolit, nyakon öntjük a ketchuppal, rászórjuk a sajtot. és sütőbe téve pirosra sütjük.

CUKKÍNI FASÍRT

Hozzávalók: 2 nagyobb cukkíni reszelve, 2 nagyobb sárgarépa reszelve, 3 db szikkadt zsemle, 3 tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, só, bors

A megmosott cukkíniket, megtisztított sárgarépákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a reszelt vöröshagymával, és a zúzott fokhagymával, sóval, és borssal felaprózott petrezselyemzölddel alaposan összegyúrjuk – ha kell, még zsemlemorzsát is teszünk hozzá, hogy formázható legyen. Fasírtokat formázunk belőle, és bő olajban kisütjük.

 

KAKUKKFÜVES RAKOTT BURGONYA PARADICSOMMAL

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 40 dkg paradicsom, 8 tojás, 25 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dl olaj, kakukkfű, só.

A burgonyát és a tojást megfőzzük, karikákra szeljük. Az felszelt hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük, és pár percig pároljuk. Olajjal kikent tepsibe egy réteg burgonyát rakunk, rátesszük a tojáskarikákat és a hagymás paradicsomot. A tetejére egy sor burgonyakarikát rétegezünk, ráöntjük a tejfölt, morzsával megszórjuk, és a sütőben pirosra sütjük.

PADLIZSÁNOS RAKOTT PULYKA

Hozzávalók: 50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj

A húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.

TÖLTÖTT KÍGYÓUBORKA                             

Hozzávalók: 1 kg kígyóuborka, 4 dl kefir, 30 dkg fetasajt, 10 dkg Tv-paprika,10 dkg paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, ízlés szerint bors, bazsalikom

Az uborkát mossuk meg, hosszában vágjuk félbe. Kaparjuk ki a belsejüket, és ezt az uborka-vagdalékot keverjük össze a pici darabokra vágott paprikával, paradicsommal, bazsalikommal, borssal. A fetasajtot keverjük össze a kefirrel, majd öntsük hozzá az előbbi zöldség keverékhez. A kivájt uborkadarabokat ezzel töltsük meg. Önmagában is, de sültek mellé is kitűnő.

 

JÓ ÉTVÁGYAT  MINDENKINEK!

 

0 Tovább

JÖNNEK A TÖRÖKÖK!

Írta: Faar Ida

Nem! Nem kell megijedni… Nem a törökök jönnek, hanem csak a török ételek. A török ételek, amelyek talán nem is olyan ismeretlenek hazánkban – tekintettel történelmi múltunkra.

Nekik „köszönhetjük” a paradicsomot, a paprikát, - hiszen az ő közvetítésükkel került be az országba, na és a kávéivás szokásának elterjedését is.

A török konyha jellegzetességei

Az étkezési szokásaikat vallási hovatartozásuk nagymértékben befolyásolja. (A lakosság 2/3-a mohamedán vallású). Emiatt:

  • nem esznek sertéshúst, (még csak sertészsírral készült ételeket sem)
  • viszont rengeteg halat, rákot, kagylót, tintahalat, kardhalat fogyasztanak
  • leggyakoribb húsféle a bárány-, az ürü-, a kecske-, a vad- és a tyúkhús
  • ételeiket intenzív fűszerezés jellemzi
  • sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak – ügyelve arra, hogy minél változatosabb legyen belőlük a kínálat (paprikát, paradicsomot, articsókát, padlizsánt, babot, tökféléket, káposztát, fügét, dinnyét, körtét, szőlőt, őszibarackot stb.)
  • kedvelik a magvakat és a dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót
  • kedvelt alapanyaguk a rizs –amit nem csak köretnek, hanem számos más étel alapanyagának is használnak
  • fehér sajtjaik, és joghurtjaik juhtejből készülnek
  • az olívaolaj széleskörűen elterjedt, Törökország nyugati területein, bőven találhatóak olajfaligetek. Az olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel.
  • kenyerük búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandır ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértészt
  • édességeik túl édesek, nehezek
  • a kávéivás számukra már-már szertartás – a török kávé főzési módja eltér a nálunk megszokottól
  • a meleg éghajlat miatt Törökországban dél körül megáll az élet – így a legforróbb órákat komótos étkezéssel és pihenéssel töltik, majd délután 4 után kezdenek el újra tevékenykedni

 

Jellegzetes török ételek

  • SIS-KEBAB : nyárson sült húst amit a törökök fedeztek  föl A şiş -kebab bárányhús, csirke vagy hal nyárson sütve, kenyérrel és joghurttal tálalva. Egyaránt finom joghurtba mártogatva, vagy magában fogyasztva. Puha, ízletes, és finom.
  • ISKENDER KEBAB – ez az utcán árult török specialitás, Iskender Effendi nevéhez köthető. Ő dolgozta ki az 1850-es években a húsok függőleges sütési grillezési eljárását.  A bárányhúsból készült kebabok a legelterjedtebbek.
  • DÖNER KEBAB: Az Iskender Kebabot fejlesztette tovább Mahmut Aygündöner, akinek pitában felszolgált kebabja Nyugat-Európában vált ismertté és kedveltté-ő volt ugyanis az, aki 1970-ben rájött, hogy ebben a formában jobban eladható. A döner kebab készítési módjában megegyezik a görög gyros-szal, fűszerezésében azonban eltér tőle.
  • LAHMACUN – a törökök egyik pizzája, ami egy nagyon vékony tésztából készülő paradicsomos, darált húsos étel –amit friss zöldségekkel tálalnak.
  • PIDE – ez is egy pizzaféleség, hosszúkás alakja van, és különböző feltétekkel kapható
  • Nagyon kedvelt a marhahúsból készült PASTIRMA is. A pastirma a katonák eledele volt, akik a hosszú hadjáratokra vitték magukkal ezt a marhahúsból "sonkamódra" készült, levegőn szárított, erősen fűszerezett húsfélét
  • MUSZAKA - darált birkahúsból, burgonyából, paprikával, paradicsommal, joghurttal készítik. A török muszaka – a göröggel ellentétben - nem rétegzett. Ehelyett magas hőfokon, kevés zsíron serpenyőben pirított padlizsánból, zöld borsból, paradicsomból, hagymából és darált húsból készül, cacıkkal (kb. dzadzíki) és piláffal fogyasztják. Léteznek cukkinis, sárgarépás és burgonyás változatai is.
  • SUCUK – reggelinél fogyasztott szalámiféleség
  • PILÁF birkahúsból készített rizottószerű fűszeres, rizses étel,
  • AYRAN hagyományos sós joghurtitalt
  • RAKI Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik.
  • MENEMEN(Török lecsó) -a hagyományos török reggeli alapeleme. Az étel pirított zöldségekből és sült tojásból áll. Melegen, kenyérrel szervírozzák.
  •  KÖFTE (Török fasírt) A török konyha fő eleme. Általában pogácsává vagy golyóvá formázzák - marhahúsból vagy birkahúsból, párolva készítik. Szósszal, szendvicsben vagy salátával, natúr joghurttal fogyasztják.
  •  MANTI (Töltött gyúrt tészta)- első látásra a raviolira emlékeztet. A kis, marha- vagy birkahússal töltött batyukat megfőzik vagy kisütik, joghurttal és fűszerezett olvasztott vajjal, gyakran több fűszerrel együtt szervírozzák.
  • KUZU TANDIR ( Birkasült) A húst egészben nyársra húzzák, és lassú tűzön sütik meg. Általában rizskörettel, krumplival, joghurttal tálalják.
  • BÖREK (Töltött vagy rakott yufka, vagy leveles tészta)- ínyenc török tésztaféleség. Készülhet darált hússal, spenóttal és sajttal töltött variációk. A leveles tésztát többnyire darabokra vágva, egyenként töltik. A börek bármikor könnyű és finom étel.
  • BAKLAVA (Török rétes)- Mogyorós, szirupos, tésztás édesség. Gyakran darált pisztácia kerül a tetejére. Édes és különleges, frissen kell fogyasztani!
  • MEZE (Előétel)- Elterjedt szokás a “meze”-fogyasztás, ami azt jelenti, hogy sokféle hideg előételt szolgálnak fel italokkal vagy főétel helyett. A vacsoravendég elé körülbelül húszféle választási lehetőséget szervíroznak. Ezek lehetnek babételek, saláták, kenyérre kenhető krémek kis adagokban tálalva.
  • DOLMA (Töltött zöldség) - az összes töltött zöldségfélét is így nevezzük. Törökországban a töltött szőlőlevél mellett a töltött paprika, cukkini és padlizsán is népszerűek.
  • LOKUM (Török ínyencség)- egy különböző ízekből és töltelékekből álló, gyakran porcukorral meghintett, többnyire gyümölcsös édesség.
  • MOZAIK PASTA (Mozaiktorta) Csokitorta - csoki szószból és apróra tört kekszdarabokból - sütés nélkül elkészíthető gyors édesség.
  • MERCIMEK KÖFTESI (Vörös lencse fasírt)- a húsból készült fasírt vegetáriánus török változata. Vörös lencséből, bulgurból és apróra vágott zöldségekből készül ez a népszerű török előétel.
  • KÜNEFE - egyedi török desszert, sajtból és vékony metélt tésztából készül, pisztáciával megszórva..
  • DÜRÜM (Hússal töltött lepény)- A burrito török változata a dürüm. Lassan sült csirke-, marha- vagy birkahúsból készül, amit vékony kenyérlepénybe tekernek.

 

+RECEPT

 

PIDE

Hozzávalók:

A tésztához:1 kd liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 6 dl langyos víz,4 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál só, 3 evőkanál tejföl , őrölt bors, 3 teáskanál szárított oregánó + egy kevés a szóráshoz

A töltelékhez:70 dkg darált hús , 2 zöldpaprika, 2 fej lilahagyma ,5 cikk fokhagyma, 6 evőkanál sűrített paradicsom + egy kevés a kenéshez, 3 teáskanál szárított kakukkfű , 1 csokor petrezselyemzöld, só , frissen őrölt színes bors, olaj a sütéshez, 20 dkg reszelt sajt a tetejére

A tálaláshoz: paradicsom, bazsalikomlevelek , tejföl , csípős paprika

Elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt,
  2. Letakarva meleg helyen felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Amíg a kelesztés tart elkészíthetjük a tölteléket: a felszelt hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a darált húst. Kavargatva a húst fehéredésig sütjük, majd ízesítjük sűrített paradicsommal, apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, és borssal.
  4. A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk,
  5.  öt egyenlő részre osztjuk.
  6. Egyenként mindegyiket ovális alakúra nyújtjuk, széleit pedig visszahajtogatjuk, török papucs alakúra. Jól nyomkodjuk rá a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Két végét kissé megcsavarjuk, hogy hosszúkás legyen.
  7. Az így elkészített "papucsokat" megkenjük a sűrített paradicsommal, megszórjuk az oregánóval, majd megtöltjük a húsos raguval.
  8. Reszelt sajttal megszórva, 200 fokos sütőben megsütjük.
  9. Friss paradicsommal, tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

ISMERED A CITROM EREJÉT?

Írta: Faar Ida

Igen. Savanyú. De ez benne a jó… Régen sorban állás volt érte a boltokban, ma már télen-nyáron folyamatosan kapható. Ami nem is baj, mert az év minden időszakában alkalmazhatjuk egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése és kúrálása érdekében.

Egy kis történelem

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Európába arab kereskedők hozták be, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Alkalmazták a mérgezés ellenszereként, kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek, vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek, csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz korban pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Citrom a skorbut ellenszere

Az 1600-as évek elején az orvosok feltételezték, hogy a citromlé megelőzi, és gyógyítja a skorbutot. Ezt igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, a gyógyulásuk szemmel látható volt. Ez az Indiában felfedezett déligyümölcs – ma már a világ sok pontján megterem: Európa déli részein, Ausztráliában, Kaliforniában, Floridában.

A citrom több szempontból is ideális választás:

  • alacsony a kalória-tartalma
  • kevés benne a szénhidrát, a zsír
  • rengeteg rostot tartalmaz
  • és rengeteg C-vitamint, ami köztudomású, hogy az immunrendszer „barátja”

Mi van 100 gramm citromban? Az alábbi táblázatból kiderül:

Szénhidrát

9 gramm

Rostok

2,8 gramm

Zsír

0,3 gramm

Fehérje

1,1 gramm

Víz

89 gramm

C-vitamin

53 mg

Citric acid

5 gramm

Natrium

2 mg

Kálium

138 mg

Kalcium

26 mg

Vas

0,6 mg

Magnézium

8 mg

Gyógyhatásai:

  • serkenti az emésztést, tisztítja a beleket, erősíti a gyomrot
  • erősíti az immunrendszert
  • vízhajtó
  • gyulladáscsökkentő
  • méregtelenít
  • baktériumölő
  • fokozza a nyálelválasztást, nyákoldó
  • csillapítja a szomjúságot
  • bőr-regeneráló, bőrtisztító – arcpakolások összetevőjeként lassítja az öregedési folyamatokat
  • kiváló vitaminforrás
  • természetes fogyasztószer - zsírégető
  • bioflavin-tartalma miatt vértisztító
  • mérsékli az ízületi gyulladásokat
  • illóolaja nyugtató hatású

Természetes szépség: citromlével

  • bőrbe bedörzsölt citromolaj pezsdítő, feszesítő, erősítő és bőrtisztító hatású.
  • lassítja a bőr öregedését
  • szabályozza a bőr faggyú működését
  • eltávolítja az elhalt hámsejteket
  • a fénytelen, foltos bőrt felüdíti
  • kúraszerűen, alkalmazva eltünteti a szeplőket
  • ellenszere még a zsíros hajnak, sőt még a töredező körömnek is jót tesz
  • samponba keverve csillogóvá, illatossá teszi a hajat, használata a lelapult hajat megemeli. Hajöblítésre kiváló
  • fürdővízhez adva puhává varázsolja a bőrt, felpuhítja a bőrkeményedéseket.
  • hatásos kéz-ápolószer készíthető belőle: sheavajba keverjünk pár csepp citromot, és az ujjaktól a csukló irányába masszírozzuk be a kézbőrbe.
  • kisimítja az arcbőrt: egy tojásfehérjét, három-négy csepp citromlével habbá verünk, és 10 percre felkenjük a megtisztított arcbőrre
  • zsíros, mitesszeres, pattanásos bőrre pakolás: 3 dkg élesztőt keverjünk össze egy mokkáskanál citromlével és annyi joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást kb. 10 percig hagyjuk fent.
  • használható arctisztítóként: nyers uborka lébe csepegtessünk citromot, mártsunk bele egy vatta darabot, és néhányszor töröljük át a letisztított simítja és rugalmassá teszi arcbőrt.

Vegyszerek helyett is használhatunk citromlevet:

  • a mosáshoz: fehérebbé teszi az elszürkült zoknikat
  • illatosításra: szárított citromhéjat tehetünk a szekrényekbe, vagy a lakás különböző pontjaira
  • a zöldségek tisztítása során gyakran színes foltok maradnak a kezeinken (cékla, dió,) citromlével bedörzsölve pillanatok alatt eltüntethetőek
  • mikro tisztítására – 2 dl vízbe facsarjunk bele egy fél citrom levét, majd forraljuk öt percig a mikróban

KONYHAI FELHASZNÁLÁSA

Sokoldalúan felhasználható: levesek, hús-, rizsételek ízesítésre, ecet helyett citromlével savanyítva ízletessé tehetjük egyes salátáinkat, és használhatjuk húsok pácolásához (főleg a mediterrán típusú, rozmaringgal, bazsalikommal összeállított pácokban).

A sárga héját reszelve töltelékek, (mák, dió, túró mellé), levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncs, szósz, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használják. ( CSAK a bio- termesztésű citromok héja alkalmas erre – egyébként a héját gombaölővel, fényesítő szerekkel kezelik)

A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel.

Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen.

Mind héja, mind leve jól használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére. Kilogrammonként 4 g fehérjét, 58 g zsírt, 23 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 22 g rostot tartalmaz.

RECEPTEK

KLASSZIKUS LIMONÁDÉ – egyszerű frissítő

Hozzávalók:1 üveg hideg ásványvíz, 1 marék jégkocka, 5 db citrom leve, 7 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)

A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

CITROMOS SALÁTA – csupa vitamin

Hozzávalók:1 nagy kínai kel,5 paradicsom, 4 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 1 citrom leve, só, őrölt feketebors

A kínai kelt egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágjuk, és hozzá keverjük. Ráfacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.

CITROMOS-FŰSZERES KARAJ

Hozzávalók:2 citrom, 2 citromfű ág, 1 rozmaring ág, 8 szelet sertéskaraj, 4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 5 szegfűszeg, pici gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 8 szelet baconszalonna, őrölt bors, só

A citromot felkarikázzuk, a citromfüvet apróra vágjuk. A forró olajban a húst megpirítjuk, majd megsózzuk. Ráöntünk 2 dl meleg vizet, belekeverjük a szegfűszeget, a rozmaringot, a gyömbért, a fokhagymát, a felkarikázott citromot, majd lefedve pároljuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben megpirítjuk. A hússzeleteket tányérokra osztjuk, mellétesszük a citromkarikákat, a fűszerekkel átitatott fokhagymát, a szalonnadarabokat.

CITROMOS POHÁRKRÉM

Hozzávalók:30 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 4 dl tej, 2 evőkanál rétesliszt, 2 citrom reszelt héja, 1 citrom kifacsart leve, 1 db Ráma margarin

A cukrot/édesítőszert, tejet, réteslisztet, citromhéjat és citromlevet összekeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felforraljuk. Egy Ráma margarint habosra keverünk. Ha a fenti krém kihűlt, kis adagokban hozzákeverjük. Poharakba adagolva – lehűtve- tálaljuk – citromdarabkákkal díszítve.

CITROMTORTA

Hozzávalók:30 dkg vaj, 40 dkg darált keksz

A krémhez: 6 db tojás, 3 citrom leve, 3 tubus sűrített tej

A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a kekszet, majd belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma oldalába és aljába. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgákat a citrom levével és  a sűrített tejjel alaposan összekeverjük- és óvatosan a tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben -20 percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ízlés szerint cukorral édesítjük-, rásimítjuk a torta tetejére, visszatesszük a sütőbe, és néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Olvasztott csokoládéval díszítjük, majd ha kihűlt szeleteljük.

CITROMOS MUFFIN

Hozzávalók:4 db tojás, 2 citrom, 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg kristálycukor, 20 dkg margarin, 1 sütőpor, 40 dkg liszt, 4 dl tej, pici só

A margarint felolvasztjuk - hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a tojásokat, és egy csipetnyi sót. Alaposan összekeverjük, Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét. A sütőport összekeverjük, a liszttel- hozzáadjuk a masszához,- majd a tej hozzáadásával simára keverjük az egészet. Muffin sütőformában ki sütjük. Az elkészült kihűlt muffinok tetejére citromkrémet halmozunk. (Lásd citromos pohárkrém recept)

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

0 Tovább

ÓVATOSAN A KONYHÁBAN - avagy mire ügyelj, ha nem szeretnél ételmérgezést kapni

Írta: Faar Ida

 

RENDKIVÜL FONTOS A TISZTASÁG

A konyha több szempontból is „veszélyes üzem”.  Gondolj csak a mindennapos balesetekre főzés közben: megvághatod magad a késsel, leforrázhatod magad a frissen főtt levessel, megégetheted magad a tepsit fogva, rád fröccsenhet a zsír, hogy a különböző étel okozta megbetegedésekről ne is beszéljek. A konyhai balesetek a kellő óvatossággal végzett munkafolyamatok során elkerülhetőek, vagy legalábbis tompítható a súlyosságuk.

Itt a meleg idő – gyorsan romlanak az ételek

 

Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek, több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a meleg időben oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek. Elég hozzá egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.

Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?

 

Sokat!

  1. Mindig megbízható helyről vásárolj – vásárlásnál pedig tartsd be a sorrendiséget, soha ne szakítsd meg a hűtési láncot – a nyers húsok megvásárlását hagyd utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsd haza.
  2. Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vásárolj meg!
  3. Mindig gondoskodj az alapanyagaid, ételeid megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
  4. A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülönítened, csomagolnod, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosnod, mielőtt a hűtőbe tennéd, hiszen a héja bármivel érintkezhetett a környezetében.

  5. Az alapanyagokat mindig alaposan mosd meg – és ne hagyd órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használd föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
  6. Mindig ügyelj a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelsz, ne használd másra.
  7. Tartsd be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezz meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
  8. Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyaszd el!
  9. A már felengedett húsokat soha ne fagyaszd vissza, hanem azonnal használd fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML