Írta: Faar Ida

Ébred a természet – végre tavasz van. Illatos virágözön kísér bennünket mindenhol, élvezzük a napsugarak simogató melegét, a szellő frissességét – és rácsodálkozunk a rügyező fákra, bimbózó virágokra. A kép idilli, csak nagyon sokan nem tudják teljes mértékben kiélvezni a tavasz nyújtotta szépségeket, mert a szépséggel együtt a polleneket is számításba kell venniük.

Kellemetlen tünetek nap, mint nap

Szinte nincs is olyan család, ahol ne lenne egy-két pollenallergiás vagy szénanáthás családtag. A tünetek kellemetlenek, rontják az életminőséget – hiszen nem csak két-három napig állnak fenn, hanem hosszú időn át, akár hónapokig is megkeseríthetik az érintettek mindennapjait:

  • A tüsszögés, könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés folyamatosan fennáll
  • A tünetek miatt romlik a koncentrálóképesség, a teljesítmény – ami hátráltatja elszenvedőjét a munkában, tanulásban, vezetésben
  • A gyulladt orrnyálkahártya védekezőképessége romlik – könnyen táptalaja lehet egyéb betegségek kialakulásának
  • Az orrdugulás megnehezíti az alvást – alvászavarok léphetnek fel, ami még tovább ront a teljesítőképességen – a fáradtság, kimerültség állandósulhat

Mit tehetek?

 

Kimutatott pollenallergia esetén –amikor a bőrtesztek igazolják, hogy ki-mire allergiás - már az adott pollen szezonjának beköszönte előtt érdemes védekezni – antihisztaminok szedésével.

A pollenszezon sajnos már februárban elkezdődik: a mogyorófélék, és az égerfa virágzásával. Márciusban ezekhez társul a nyárfa-, kőrisfa-, szilfa-, fűzfélék-, a ciprus-, és a tiszafafélék virágzásának kezdete. Áprilisban megkezdődik a gyertyán, bükk, platánfélék virágzása, és a pázsitfüvek is életre kelnek. Májustól pedig beindul a „nagyüzem”: az előzőek mellett virágba borul a bodza, az akác, az árpa, rozs, réti perje, lándzsás útifű.

10 jó tanács pollenallergiásoknak

  1. Kezdj a megelőzéssel – azaz még a pollenszezon beköszönése előtt 2-3 héttel kezd el az antihisztamin szedését
  2. Figyeld a pollenjelentéseket – és kerüld azokat a helyeket, ahol magasabb a pollenkoncentráció
  3. Lefekvés előtt zuhanyozz le, és moss hajat – hogy el tudd távolítani a bőrödre, vagy a hajadba ragadt polleneket
  4. Csak késő éjjel, vagy kora hajnalban szellőztess
  5. Autózás közben ne húzd le az ablakokat – ha már nem bírod a meleget használj klímát
  6. Szabadban használj napszemüveget – ezzel némileg csökkenteni tudod a szemedbe jutó pollenek számát
  7. Naponta cseréld és mosd a ruháidat, mert a pollen könnyen ráragad. A ruhákat ne a szabadban szárítsd, ha nagyon magas a pollenkoncentráció
  8. Sétálni csak kora reggel vagy késő este menj
  9. Fogyassz sok pre-, és probiotikumot – amelyek segítenek az egyensúly helyreállításában
  10. Kerüld a magas hisztamin-tartalmú ételek fogyasztását, illetve azokat, amelyek sok hisztamint szabadítanak fel a szervezetedben: ilyenek a citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper, az érett sajtok (camembert, cheddar, gouda ementáli, stb.), az érlelt húskészítmények, mint a szalámi, a sonka és a füstölt húsok.  Magas a hisztamin-tartalma a mogyorónak, a mogyorókrémnek, az olajos magvaknak, csokoládénak, babnak, borsónak, lencsének, máknak, paradicsomnak, spenótnak is.

 

… és akkor a keresztallergiákról még nem is beszéltünk

A keresztallergia az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága miatt alakulhat ki. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Ezért fordulhat elő, hogy habár kicsi az adott allergiát kiváltó pollenkoncentráció, az allergiás tünetek mégis erősödnek. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia.

Jellemző keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, zeller.
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya,
  • Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, szentjánoskenyér.
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

Az allergia diagnózisa szakorvosi feladat.