Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

TERÍTÉKEN: A SALÁTA

 

Írta: Faar Ida

Végre tavasz van… Ilyenkor öröm kimenni a piacra, ahol a roskadásig rakott asztalokon végre friss, üde primőrök gyönyörködtető látványa fogad bennünket.

Pirosló hónapos retkek, illatos újhagymák, saláták fodrozódó levelei várják, hogy gazdára – és lelkes fogyasztóikra találjanak.

Terítéken: a saláta

Itt az ideje, hogy Te is minél részletesebben megismerkedj ezekkel a harsogó vitaminbombákkal.

Elsőként a salátákból „veszünk leckét” – salátázzunk minél többször, hogy kiürült vitaminraktárainkat feltölthessük.

A salátafogyasztás az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. Sokféleképpen elkészíthető: előételként, főfogásként, köretként egyaránt fogyasztható.

 

Élettani hatása sokrétű:

  • nagy mennyiségbe tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat már 10 dkg-nyi saláta elfogyasztásával  fedezhető a napi K vitamin szükségletünk másfélszerese, az A-vitamin szükségletünk 58%, C -vitamin szükségletünk 45%-a.  Nagyon magas a folsav, mangán, króm, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is
  • magas rosttartalmuknál fogva elősegítik az emésztést,
  • alacsony a kalóriatartalmuk – kiválóak fogyókúra esetén
  • hamar teltségérzetet biztosítanak
  • könnyen emészthetőek
  •  megakadályozzák a székrekedés kialakulását,
  • lassítják a szénhidrátok felszívódását,
  • általában alacsony a szénhidrát-tartalmuk, emiatt a cukorbetegek ( vagy a diétázók) étrendjének alappillérei lehetnek
  • csökkentik a koleszterin-szintet
  •  csökkentik a magas vérnyomást
  • frissen szedve és fogyasztva magas az antioxidáns-tartalmuk
  • mérséklik az alvászavarokat, a szorongást, a fejfájást
  • serkentik az epe kiválasztódását
  • K-vitamin tartalmuknál fogva megelőzik a csontritkulást,
  • fitoösztrogén-tartalmuk miatt csökkentik egyes hormonfüggő daganattípusok kialakulásának esélyét (emlő, vastagbél, prosztata-rák)
  • védenek a tüdő- és a gyomorrák ellen
  • elősegítik az ételek emésztését,
  • csökkenti a gyerekek hiperaktivitását
  • fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartásában

 

A saláták élvezeti értékét mindig öntetekkel növeljük, amelynek alapját az ecetek és olajok képezik, de használhatunk: majonéz alapú, tejtermékből készült, hollandi mártás alapú, és paradicsom alapú önteteket is.

Ízesíthetőek zöld fűszernövényekkel: turbolyával, tárkonnyal, metélőhagymával, bazsalikommal; de nagyon finomak a kapribogyóval, újhagymával, köménymaggal, curryvel, szerecsendióval készített saláták is.

Fontos tudni, hogy a salátákat mindig kézzel tépdessük –ellenkező esetben megbarnulnak.

 

A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT SALÁTAFAJTÁK:

FEJES SALÁTA:

Az egyik legkedveltebb zöldség: béta karotinban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, fehérjét, meszet és foszfort is tartalmaz. Jótékonyan hat a gyomorműködésre, és antioxidáns - tartalma miatt csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának esélyét.

 

JÉGSALÁTA

Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei napokon át frissek, ropogósak maradnak. Az egyik legkellemesebb, édes ízű saláta, melyet kb. 75%-os érettségen szednek le, másképp megkeseredhet. Számos ételhez kiváló köret és még meleg szendvicsben sem veszíti el állagát. 12-15 napig tárolható.

 

ENDÍVIA-SALÁTA

Alakja hosszúkás, tojásdad, íze kesernyés Éretten, külső levelei haragos-zöldek, míg a belsők sárgák. Önálló fogyasztásra nem ajánlott, más salátákkal együtt sokkal kellemesebb ízű. Mintegy 18 napig tárolható.

 

RADICCHIO-SALÁTA

Jellegzetes bordó színű, pikáns, keserű saláta, főleg hidegkonyhai felhasználásra ajánlott. Július végétől októberig terem.

 

 

 

FRIESE-SALÁTA

Édes fajta, kemény, fodros levelei vannak, a külsők haragos-zöldek, a belsők sárgák. Minden más salátával jól keverhető..

 

LOLLO ROSSO és LOLLO BIONDA

Fodros levelű saláták, előbbi bordó, utóbbi zöld színű. Elsősorban díszítésre használják

 

BATAVIA

Vöröses zöld levelei enyhén fodrozottak. Finom ízű levelei a lollo típusú és a tölgylevelű fajtáknál puhábbak. Friss leveleit önmagában vagy más fajtákkal keverve használhatjuk saláta alapok elkészítéséhez, szendvicsekbe és jelentősen növeli ételeink esztétikai értékét díszítő elemként. Ásványisó-tartalma magas, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő. Béta-karotin, B1-, B2-, Niacin, B6-, C- vitamin, valamint Nátrium-, Kálium-, foszfor-tartalma jelentős.

 

 

MADÁRSALÁTA

A madársaláta egész Európában elterjedt. Hazánkban vadon is él, ennek ellenére egyelőre nem túl  ismert. Energiatartalma rendkívül alacsony: 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. Igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagymértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is.

 

RÓMAI SALÁTA

Külső levelei haragoszöldek, befelé világosodnak. Minél sötétebb a szín, annál erősebb a jellegzetes, kissé kesernyés íz. A tövének a 2-3 cm-ét le kell vágni, mert keserű, ugyanígy a sötétzöld levelek hegyét. A római salátát általában önmagában fogyasztják, például a klasszikus só- ecet-olaj - ízesítéssel. A római saláta a legzamatosabb fejes saláta, önálló íze van, amit csak megfelelően hangsúlyozni kell egy jó salátaöntettel.

 

RUKKOLA

A mediterrán térségből ered, az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere. A tormával és mustárral rokonságban lévő növény. Aromája a dióra emlékeztet.. Nyers fogyasztása nagyon ajánlott, nagy mennyiségben tartalmaz C-,  és B-vitamint. Magját fűszerként hasznosítják. Levelét frissen tépkedjük az ételekbe, használhatjuk salátákba, levesekbe, tésztákhoz, húsételekhez, burgonyás- és tojásos ételekhez.

RECEPTEK

SALÁTALEVES

A fejes salátát gondosan megmossuk, apróra tépkedjük, kis olajon megdinszteljük, lisztet szórunk rá, vízzel feleresztjük. Ízesítőnek 1-2 fokhagymagerezdet apróra vágunk, és azt tesszük bele. Ízlés szerint sózzuk, majd, ha készen van ecettel, cukorral ízesítjük. Betétnek kockára vágott főtt tojást adunk 

GYÓGYÍTÓ TAVASZI SALÁTA

2-2 marék friss zsenge csalánlevelet, és gyermekláncfüvet, parajt, sóskát, valamint2 fejes salátát jól megmosunk, lecsöpögtetjük, metéltre vágjuk,3 szál sárgarépát,3 almát megtisztítunk, a levelekre reszeljük,2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, 1 citrom levét 2 evőkanálnyi mézzel, meg 2  dl vízzel elkeverjük, megsózzuk, és a salátára öntjük. Apróra vágott fokhagymával, újhagymával 2  evőkanál lenmaggal gazdagítjuk.

 

ÍZLETES ENDÍVIASALÁTA

Hozzávalók: 1 fodros endívia széttépdesve,3 endívia fej aprítva, 3 zöldalma felkockázva, 3 evőkanál dió durvára vágva, 60 ml olívaolaj, 3 kávéskanál erős mustár, 30 ml borecet, 1 kávéskanál zúzott, száraz pirospaprika ,só és bors

Egy salátástálban keverd el az endíviát az almával és a dióval. A többi hozzávalóból egy légmentesen záró üvegben (pl. egy kisebb befőttesüvegben) rázd össze a dresszinget, majd öntsd rá a salátára.

TOJÁSOS SALÁTA

Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6 db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej lilahagyma Öntet:6 evőkanál olaj, 1 citrom leve, mustár só, bors

A salátát eltépkedjük, a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.

TANYASI SALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 2 paradicsom,1 csokor újhagyma, 1 csomag retek, 2 sárgarépa, 1 kisebb kígyóuborka, 3 dl kefir, citrom, petrezselyem, tengeri só

A fejes saláta leveleit ujjnyi széles, a sárgarépát gyufaszál vastagságú csíkokra, a paradicsomot cikkekre, az uborkát, a retket, az újhagymát a zöldjével együtt vékony karikákra szeleteljük, és salátás tálba tesszük. Összekeverjük a citrommal, sóval és petrezselyemmel ízesített kefirrel. Lehűtve a legfinomabb.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK:

 

0 Tovább

HOGYAN HARCOLJ A TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN?

Írta: Faar Ida

Újjászületik a természet, színpompás virágok illatoznak: végre itt a tavasz – ezernyi szépségével, frissességével, lendületességével. Lendületességével? –kételkedsz most Te is, hiszen az, amit érzel – mindennek nevezhető, csak lendületességnek nem. Motiválatlan vagy, letargikus, és kimerült. Ólmos fáradtsággal a tagjaidban vonszolod magad előre – kényszerként megélve minden percet, örömtelenül – kedvetlenül görgetve magad előtt a napokat.

Ne aggódj! Ez „csak” a tavaszi fáradtság…

Az emberek 10 %-a érez kisebb-nagyobb mértékű gyengeséget a tavasz beköszöntével. Szerencsére az esetek nagy részében nincs semmiféle szervi elváltozás, ami a megmagyarázhatatlan tüneteket indokolná:

  • állandó fáradtság
  • teljesítmény csökkenés
  • koncentrációs zavar
  • lehangoltság
  • kimerültség
  • energia-hiány
  • erőtlenség
  • ingerlékenység
  • türelmetlenség
  • fejfájás
  • szomorúság
  • étvágytalanság
  • rossz közérzet
  • izomgyengeség
  • feledékenység

De mi az oka?

  • hosszasan fennálló stressz
  • túl sok munka, túlterheltség
  • rossz időbeosztás
  • alvászavarok
  • tartós zajártalom
  • elektroszmog
  • méreganyagok a lakásban, a munkahelyen
  • méreganyagok az ételeinkben
  • élelmiszer-ipari adalékanyagok, színezékek, stabilizálók és tartósítószerek
  • hosszabb távon szedett gyógyszerek (antibiotikumok, nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, vízhajtók stb.).
  • hiányállapotok: vitaminok-, nyomelemek-, ásványi anyagok-, enzimek-, esszenciális zsírsavak – hiánya)
  • mozgáshiány
  • oxigénhiány a helytelen légzéstechnika miatt

Mit tehetsz a kellemetlen tünetek megszüntetése érdekében?

 

  • ALUDJ ELEGET! – szánj időt a pihenésre, arra, hogy szervezeted öngyógyító-regeneráló folyamatai zavartalanul működhessenek.
  • LAZÍTS! – végezz relaxációs gyakorlatokat, kényeztesd magad egy illatos fürdővel
  • MOZOGJ! – nyomás ki a jó levegőre – egy 20 perces séta csodákat művel – felfrissít, és növeli az izomerőt, és az ellenálló képességet
  • TÁPLÁLKOZZ ÉSSZERŰEN – természetes alapanyagokból, teljes értékű étrendet állíts össze – biztosítva ezzel a megfelelő tápanyag-, és vitaminpótlást (sok-sok zöldség-gyümölcs, természetes szénhidrát, teljes értékű fehérje)

 

  • HIDRATÁLJ – azaz ne felejts el vizet inni. Amikor már szomjúságot érzel – már a kiszáradás fázisában vagy. A víz segít elkerülni az izomfáradtságot, gyorsítja az anyagcserét, növeli az energiaszintet. Kerüld az édesített, és a cukros italokat.  Ehelyett készíts magad „energiaitalt": adj citromot, uborkát, gyömbért a vizedhez!
  • TÖLTÖDJ FEL SZELLEMILEG – engedd, hogy a természet megújulása rád is átragadjon. Engedd, hogy a tavasz energiái felfrissítsenek.
  • VEDD KÖRÜL MAGAD VIRÁGOKKAL VAGY ZÖLD NÖVÉNYEKKEL – egy virágcsokor a vázában, vagy egy üde zöld növény - motiváló hatással lehet rád

 

  • LOMTALANÍTS! – minden nap fordíts egy kis időt arra, hogy kidobd a „szemetet” az életedből, hogy legyen hely az új dolgoknak. (Alapszabály: amit nem használsz 1 éven át – azt ezután sem fogod)
  • KELJ KORÁBBAN – egyrészt nem kell mindent rohanva csinálnod, másrészt sokkal optimistábbá, és produktívabbá válsz

Vitalizáló gyógynövények

  • Csalán: nagyon hasznos a vashiány és vérszegénység miatt kialakult gyengeségi állapotok esetén. A frissen préselt csalánlevet naponta háromszor 1-1 teáskanállal ihatjuk étkezés után - megnöveli a vér vastartalmát és serkenti a vérképződést, ezzel fokozva a vitalitást.
  • Páfrányfenyő (Ginkgo biloba): értékes flavonoidokat tartalmaz, amely javítja a hajszálerek vérellátását. Hatására javulnak a koncentrációs zavarok és a feledékenység, nő az energiaszint.
  • Zab: gazdag B1-, B6-, E és K-vitaminban, valamint pantoténsavban, foszforban. Kitűnő erősítőszer ideggyengeség és nyugtalanság okozta kimerültség esetén.
  • Orbáncfű: helyreállítja a lélek egyensúlyát, felmelegíti a lelket és megadja a szükséges idegerőt
  • Levendula: képes feloldani a lelki feszültségeket és a felhalmozódott érzéseket. A tompaság, keringési gyengeség, csökkent figyelem és levertség is kezelhető vele.
  • Pitypang: A növény föld alatti gyökerei gazdagok keserű anyagokban és glikozidokban, amelyek főként a tavaszi fáradtság legyőzéséhez szükséges salaktalanítást és méregtelenítést szolgálják - megoldja az emésztési problémákat is, a székrekedést
  • Máriatövis (Silybum marianum): a növény magjaiban rejlő hatóanyag, a szilimarin májsejtképző, májméregtelenítő és a máj funkcióját segítő tulajdonságairól ismert. Emellett hatástalanítja a szervezetben a szabad gyököket, amelyek fáradtságot, teljesítménycsökkenést és levertséget idézhetnek elő.
  • Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum): a vadon növő kakukkfű a azokon az embereken segít, akiknél a kimerültségi állapotot a lég-, illetve a húgyutakat érintő fertőzések kísérik. Ilyenkor az erőtlenség elsősorban a végtagokban érezhető, ólmos fáradtsággal összekötve. A kakukkfűtea valósággal kiűzi a fáradtságot a tagjainkból
  •  Rozmaring: alacsony vérnyomásból eredő keringési zavarok, apátia, energiátlanság, gyengeség és kimerültség esetén ajánlják.
  • Homoktövislé: a narancssárga homoktövis bogyók kipréselt leve különösen gazdag C-vitaminban (100 grammban 200–1000 mg található, azaz jóval több, mint bármelyik hazai gyümölcsféleségben). Ezen kívül 100 g homoktövis bogyóban 15 mg E-vitamin és 12 mg béta-karotin is rejtőzik.

Újjászületik a természet, színpompás virágok illatoznak: végre itt a tavasz – ezernyi szépségével, frissességével, lendületességével.  HOZD LENDÜLETBE MAGAD TE IS!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Legfrissebb bejegyzések

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

Legfrissebb bejegyzések

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

Legfrissebb bejegyzések

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Legfrissebb bejegyzések

HTML