Írta: Faar Ida

Akárhány évesek is vagyunk, de folyamatosan az elvárások kereszttűzében élünk: kisgyermekként elvárják tőlünk, hogy mikortól kezdjünk el járni, beszélni, óvodásként önállóan öltözni, enni – iskolásként (egészen a diplomaszerzésig), hogy jól tanuljunk – felnőttként pedig, hogy jól végezzük a munkánkat.

Vizsgák sorozata az életünk

Igen. Teljesítenünk kell nap, mint nap… méghozzá jól –mi több – kiválóan teljesíteni. A folyamatos vizsgadrukk természetesen idővel kimerít bennünket, ezért tanácsos – a kiégést elkerülendő – minden eszközzel segíteni önmagunkat, hogy teljesítményünk kiegyensúlyozott lehessen.

Hogyan?

Okosító ételek fogyasztásával, - ugyanis az optimális mértékű mozgás, és alvás mellett a megfelelő ételek fogyasztása is lassíthatja az agy öregedési folyamatait. Segítségükkel javul a vérkeringés, javulnak a mentális funkciók, csökken az agyi érkatasztrófa és a neurodegeneratív betegségek kockázata (Alzheimer-kór, demencia, skizofrénia, hangulati rendellenességek, sőt még a Parkinson-kór kockázata).

Mit együnk?

 

  • Omega3 zsírsavakat – mert nélkülözhetetlen a normális agyműködéshez – elsődleges forrása annak az anyagnak – DHA – amely nagy mennyiségben található az agysejtek membránjaiban, javítva a memóriát. Kiváló választás a  lazac:mert ez a halféle tele van DHA-val,
  • Leveles zöldségeket - kelkáposztát, kelbimbót, salátaféléket, petrezselyemzöldet, zöldhagymát, - mert sok más tápanyag és vitamin mellett gazdagok folsavban -– ami nélkülözhetetlen a hosszú láncú zsírsavak agyban történő metabolizmusához
  • Bogyós gyümölcsöket – áfonyát, epret - antocián tartalmuk miatt – ami erőteljes antioxidáns - szerepet játszanak a rák, az időskori és idegrendszeri betegségek, és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
  • Étcsokoládét: mert élesíti a koncentrációs képességet, természetes stimulánsként gyorsítja a reakcióidőt és erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően növeli a jó közérzetért felelős, boldogsághormon: az endorfin termelődését. 1-2 kocka naponta a magas kakaó tartalmú csokoládéból már 22%-kal csökkentheti a szélütés kockázatát.

 

  • Fahéjat és oregánót, erős antioxidáns tulajdonságuk miatt.
  • Brokkolit, karfiolt és káposztát, - mert rengeteg C vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak, ezek segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól. Ennek azért van jelentősége, mert a szabadgyökök - mivel az agy rengeteg energiát használ fel a működéséhez szükséges folyamatokban - mennyiségileg sokkal nagyobb számban vannak jelen az agyban, mint bárhol máshol a testben.
  • Diót: mert egyrészt az agynak csak jó lehet, ami pont úgy néz ki mint az agy - másrészt gazdag fehérje, E- és B6-vitamin forrás, és van benne ALA (alfa-linolénsav – omega 3 zsírsav típus), amelyet testünk átalakít DHA-vá, így segítve az idegsejtek egészségét
  • Sovány marhahúst: kivételesen gazdag B12 vitaminban, vasban és cinkben, - amelyek bizonyítottan segítik az agyat egészséges működésében.
  • Joghurtot és tejet: a bennük található D-vitamin fontos szerepet játszik az agy fejlődésében és a működésében,
  • Kolin-tartalmú ételeket – ugyanis a kolint szervezetünk nem képes előállítani, csak a táplálkozással tudjuk biztosítani a kellő mennyiséget. A kolin hiánya hozzájárulhat a korral összefüggő mentális hanyatláshoz. Ugyanis az agy anyagcseréje során a kolin acetilkolinná - idegközvetítő anyaggá alakul. Az acetilkolin kommunikál az izom- és idegsejtek között, valamint részt vesz bizonyos sejtmegújító folyamatokban. Ha a szervezetben nincs elég tartalék kolin, nehezen leszünk képesek koncentrálni, ingerültebbé válhatunk.

Miben van kolin? Nagy koncentrációban található a:ú

  • a tojásban– 1 db tojás sárgája tartalmazza a napi szükséglet 20 %-át
  • májban,
  • sörélesztőben
  • és a búzacsírában

Fogyassz Te is rendszeresen „okosító” ételeket – könnyítsd meg a mindennapjaidat!