Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR FOGADD MEG A TANÁCSOKAT...

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDHOZ

Írta: Faar Ida

Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!

 

  1. ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
  2. NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
  3. FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.
  4. GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
  5. CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  6. ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)
  7. NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.

  8. NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
  9. NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
  10. MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.

 

 

0 Tovább

VÉDD MAGAD! 

Írta: Faar Ida

 

Itt van az ősz - vagy a tél?

Itt van bizony- újra. Hideg reggelekkel, hűvös délelőttökkel és estékkel, - és az ilyenkor menetrendszerűen megjelenő megfázásos tünetekkel. Mert bizony van, hogy reggel elfelejtünk elég rétegesen öltözködni, és órákig fagyoskodunk, vagy éppenséggel túlöltözzük magunkat, és letéve a fölösleget, a csuromvizes pólóinkat egy-kettőre átjárja a szél. Nem is lenne baj, ha elég erős lenne az immunrendszerünk – de az egyszerre több oldalról érkező támadásoknak nem mindig tud ellenállni. Mégis mit tehetünk, ha meg akarjuk előzni a kellemetlen tüneteket, mihez kezdjünk, ha mégis sikerült áldozattá válnunk? Ezekre a kérdésekre ad választ a következő összeállítás.

MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK

 

  • Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket. Ahány ember, annyiféle megbetegítő kórokozó kering a levegőben.
  • Erősítsük immunrendszerünket kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminokban- és ásványi anyagokban dús ételek fogyasztásával.
  • Ne felejtsünk el elegendő folyadékot fogyasztani.
  • Gondoskodjunk a megfelelő réteges öltözködésről – ne rohangáljunk ki egy szál pulóverben még akkor sem, ha csak néhány pillanatra akarunk kimenni.
  • Ha huzamosabb ideig zárt térben tartózkodunk, szellőztessünk minél gyakrabban!
  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, de használhatunk kézfertőtlenítőt is.
  • Fertőtlenítő oldattal töröljük át a használati tárgyakat a munkahelyünkön.
  • Mindig ügyeljünk arra, hogy piszkos kézzel ne érintsük meg az orrunkat, szemünket, szánkat – a nyálkahártyára kerülő baktériumok, és vírusok azonnal támadásba lendülnek.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor mindig használjunk papír zsebkendőt, ha ez éppen nincs kéznél, akkor se a tenyerünkbe vagy a levegőbe engedjük szabadjára a nyálcseppecskéket, hanem a könyökhajlatunkat használjuk védvonalként.
  • Használat után a zsebkendőt azonnal dobjuk ki egy zárható tasakba.
  • Kerüljük a szokásos üdvözlési formákat és közvetlen testi kontaktust – azaz a kézfogást, puszit.
  • Ha megbetegedtünk ne menjünk dolgozni – a mártírkodásnak nincs, értelme csak a tüneteink súlyosbodhatnak, és a járványt terjesztjük vele.

MIT TEHETÜNK HA MEGBETEGEDTÜNK?

 

Ha szerencsénk van, akkor „csak” náthásak leszünk. A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:

  • Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
  • Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
  • Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
  • Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
  • Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
  • Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
  • Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)

Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, illetve, ha sikerült elkapnunk az influenzát MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!

 

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML