Írta: Faar Ida

 

RENDKIVÜL FONTOS A TISZTASÁG

A konyha több szempontból is „veszélyes üzem”.  Gondolj csak a mindennapos balesetekre főzés közben: megvághatod magad a késsel, leforrázhatod magad a frissen főtt levessel, megégetheted magad a tepsit fogva, rád fröccsenhet a zsír, hogy a különböző étel okozta megbetegedésekről ne is beszéljek. A konyhai balesetek a kellő óvatossággal végzett munkafolyamatok során elkerülhetőek, vagy legalábbis tompítható a súlyosságuk.

Itt a meleg idő – gyorsan romlanak az ételek

 

Hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom és a jelentős dehidratáció – kellemetlen, fájdalmas tünetek, több napnyi kényszerpihenő vár azokra, akik áldozatául esnek a meleg időben oly gyakran előforduló ételmérgezésnek, ételfertőzésnek. Elég hozzá egy nem kellően hőkezelt hús, vagy egy kint felejtett tejtermék – és ha nem vagyunk elég körültekintőek – bizony hamar megtörténik a baj.

Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?

 

Sokat!

  1. Mindig megbízható helyről vásárolj – vásárlásnál pedig tartsd be a sorrendiséget, soha ne szakítsd meg a hűtési láncot – a nyers húsok megvásárlását hagyd utoljára, és lehetőleg hűtőtáskában szállítsd haza.
  2. Kizárólag ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vásárolj meg!
  3. Mindig gondoskodj az alapanyagaid, ételeid megfelelő hűtéséről, tárolásáról. Veszélyforrássá válhatnak: a tojással készült ételek, a baromfi-, és pecsenye húsok, halak, tej-, és tejtermékek, a mosatlan gyümölcsök, zöldségek.
  4. A hűtőszekrényen belül is érdemes a különböző élelmiszereket gondosan elkülönítened, csomagolnod, különös tekintettel a nyers húsokra és a földdel szennyezett zöldségekre, gyümölcsökre. Még a görögdinnyét is ajánlatos megmosnod, mielőtt a hűtőbe tennéd, hiszen a héja bármivel érintkezhetett a környezetében.

  5. Az alapanyagokat mindig alaposan mosd meg – és ne hagyd órákig a konyhapulton állni, hanem minél hamarabb használd föl (főként érvényes ez a húsféleségekre).
  6. Mindig ügyelj a konyhai eszközök és munkafelületek tisztaságára – különös figyelmet fordítva a vágólapok, kések, nyitók, húsdarálók, és a hűtőszekrény tisztaságára. Amelyik késsel húst szelsz, ne használd másra.
  7. Tartsd be az alapvető higiénés szabályokat: ne feledkezz meg az alapos kézmosásról az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt!
  8. Ha nyers vagy az elkészített élelmiszerek szaga, színe vagy állaga megváltozik, soha ne fogyaszd el!
  9. A már felengedett húsokat soha ne fagyaszd vissza, hanem azonnal használd fel – ügyelve arra, hogy alaposan átsüljenek.