Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VÉDD MAGAD! – avagy miként védheted meg magad a bacilusok és vírusok ellen?

Írta: Faar Ida

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén. Minden napsütéses óra igazi áldás, érdemes is kihasználni, amíg csak lehet.

Egészséges immunrendszer – kevesebb betegség…

Egészségi állapotunkat számos tényező befolyásolja – többek között az emésztőszervrendszer aktuális állapota, és a megfelelően összeállított, változatos étrend.

Nyáron – a hazai zöldség-gyümölcs kínálat sokszínűsége garancia arra, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő tápanyag-, vitamin-, és ásványi anyag bevitelt, de így a tél kezdetén sem kell aggódnunk, mert sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre, és kellő odafigyeléssel minden betegségmegelőző - biológiailag aktív anyagot biztosíthatunk a bacilusok és vírusok ellen vívott „harchoz”.

Miből is válogathatunk? Még felsorolni is nehéz, ezért csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 

  • ALMA - Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt. Szervezetünkre gyakorolt hatásai: csökkenti a gyulladásokat, csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát, antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában

  • SÜTŐTÖK - Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). Alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést, enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat 

  • SZŐLŐ - Vitaminok közül a karotin-, B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és Biotin tartalma jelentős, ezek kedvező hatásúak az immunrendszerre, segítik az anyagcsere-folyamatokat. Antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen. Ásványi anyagok közül sok foszfort, káliumot és cinket tartalmaz. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, ezáltal védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.
  • SZILVA - gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, antioxidánsai segítenek a káros szabad gyökök megsemmisítésében, serkenti a gyomor és a belek működését, magas vas-tartalma segít a vérszegénység leküzdésében
  • NARANCS - Energiatartalma alacsony,(50 kcal/100 gramm), vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma viszont kiemelkedően magas. Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, C-vitamin, Folsav. Ásványi anyagjai: kálium, cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium.

Élettani hatásai: magas C-vitamintartalma miatt (ami antioxidáns hatással bír) serkenti az immunrendszer működését, rákellenes, enyhíti a megfázás, és a vírusfertőzések tüneteit.

  • BANÁN - magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen

  • CÉKLA - nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. A szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén. Növeli az állóképességet, védi a szívet és az ereket, javítja immunrendszer működését. Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.

 

  • BROKKOLI - tartalmaz A-,  C-,  E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő mennyiségben tartalmaz tokoferolt (E -vitamin), niacint, pantoténsavat, B1- és B2-vitamin is. Kitűnő C- vitamin-, folsav- és béta-karotin- forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt. A benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában. Kutatások bizonyítják rákmegelőző hatását, a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
  • SAVANYÚ KÁPOSZTA - olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium). Erősíti az immunrendszert. Megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit). Erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára. Mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben

De bátran választhatunk még: sárgarépát, fekete retket, káposztaféléket, olajos magvakat (dió, mák, napraforgómag, mogyoró) kiváló antibakteriális és vírusölő hatással bírnak a hagymafélék (lilahagyma, vöröshagyma, fokhagyma), ahogy a méz és a gyógynövények áldásos hatását is érdemes bevetni.

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén… Egyet azonban mindenképpen tehetünk: védjük meg magunkat azzal, hogy változatosan táplálkozva esélyt se adjunk a kórokozóknak – nehogy a Karácsonyra náthásan, betegen kelljen készülődnünk…

Jó egészséget mindenkinek!

 

0 Tovább

VAN 25 MEGGYŐZŐ OKOM ARRA, HOGY MIÉRT KELL BANÁNT ENNED

Írta: Faar Ida

Nekem nagy szerencsém volt gyermekkoromban: az unokanővérem a helyi boltban dolgozott, így aztán minden áldott hétvégén – a pult alól – biztosította nekem az akkoriban még egzotikusnak számító déligyümölcsöt, a banánt. ( Na és persze a narancsot, mandarint, citromot, is- ha éppen az kellett.) Manapság már télen-nyáron egyfolytában kapható és élvezhető minden déligyümölcs– el is múlt az izgatott várakozás varázsa – de gondolom, ez senkit sem akadályoz meg abban, hogy rendszeres fogyasztója legyen ezen rendkívül egészséges finomságoknak. Mert a banán olyan sok kedvező élettani hatással bír, hogy csaknem felér egy csodaszerrel.

25 OK AMI TÉGED IS MEG FOG GYŐZNI A BANÁNFOGYASZTÁS FONTOSSÁGÁRÓL:

  1. segít leküzdeni a depressziót - magas triptofán tartalma, amely szerotoninná alakul – kellemes hangulatot biztosít.
  2. stabilizálja a vércukorszintet, energiával tölt fel
  3. védelmet nyújt az izomgörcsök ellen.
  4. segít az erős csontozat kiépítésében köszönhetően magas kalciumtartalmának
  5. csökkenti a menstruációs görcsöket
  6. kiváló stressz-oldó
  7. csökkenti a duzzanatokat
  8. véd a kettes-típusú cukorbetegség ellen,
  9. támogatja a fogyást,
  10. erősíti az idegrendszert,
  11. segíti a fehérvérsejtek termelődését,
  12. magas vastartalma által megelőzi vagy gyógyítja a vérszegénységet
  13. magas kálium tartalma csökkenti a vérnyomást.
  14. véd a szívroham és a stroke ellen
  15. segíti az emésztést, mert nagyon gazdag pektinben
  16. eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből
  17. serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bélben
  18. hasmenés esetén megnyugtatja az emésztőrendszert és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát
  19. természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést. és filmes bevonattal látja el a gyomrot a maró savak ellen
  20.  megelőzi a veserákot,
  21. védi a szemet makula degeneráció ellen,
  22. magas B6-vitamintartalma enyhíti a szédüléses panaszokat
  23.  nyugtatja az idegrendszert
  24. éberebbé tesz, növeli a koncentrálóképességet
  25. magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen

 

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK A BANÁNRÓL:

  • A banán nagy része Latin-Amerikából, kisebb része pedig afrikai, karibi és csendes-óceáni országokból érkezik
  • Ki hinné, hogy a világ banánpiacának 86 százaléka évtizedek óta kilenc család kezében van, hozzájuk tartoznak az ismert márkák, amilyen például a Chiquita.
  • A banánt zölden szedik le, speciális csomagolóanyagokban állandó hőmérsékleten történik a szállítása –majd úgynevezett érlelő üzemekben 4-8 nap alatt készre érlelik.
  • A banán nem szereti a hideget, 10-12 C-fokon „megfázik” barnás színűvé válik és élvezhetetlen lesz.
  • A banán bizonyos fajtáit takarmányozásra használják.
  • Egyes banánfélékből lisztet készítenek, esetenként sülve-főve is fogyasztják, Tanzániában pedig sört főznek belőle.
  • A banán „füzérekben” terem, amelynek súlya elérheti a 22-60 kg-ot.
  • A trópusok lakói eleinte a banánnak a föld- alatti keményítőben gazdag gumóját fogyasztották.
  • a banán héja ártalmas lehet a tiabendazol nevű adalékanyagtól (E 233), ami a gombásodást hivatott megakadályozni – ezért a banán héját semmiképpen ne használjuk fel táplálkozási célra (vannak, országok ahol ételeket készítenek belőle)
  • 400 millió ember főétkezésként napi fél-egy kilót fogyaszt belőle, emellett 600 millió számára kiegészítő táplálékforrás. A rizs, a búza és a kukorica után a negyedik legfontosabb termék a világon.

KONYHAI FELHASZNÁLÁSA

 Ehető nyersen, szerves része lehet gyümölcssalátáknak, gyümölcstortáknak, ízesíthetünk vele lekvárokat, készíthetünk belőle turmixokat, de fogyasztható sülve és szárított formában is.

Vásárlásnál érdemes a sérülésmentes fürtöket keresni, a legoptimálisabb cukortartalommal a kissé már „szeplős” banán rendelkezik, de ezt rövid időn belül fel kell használni. Ha éretlenebb változatát vesszük 14-15 Celsius fokon még napokig eltartható, s mivel utóérő ez idő alatt fokozatosan besárgul.

RECEPTEK

 

Ha levesként szeretnéd kipróbálni: MAZSOLÁS BANÁNLEVES

Hozzávalók: 1 kg banán, citromlé, 2 liter almalé, 5 kanál cukor, 3 evőkanál kukoricaliszt, fahéj, 2 pohár tejföl, 2 pohár mazsola

A banánokat összeturmixoljuk a citromlével. Beletesszük egy fazékba az almalé felével, és felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, majd levesszük a tűzről. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel, és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig kis lángon főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és miután annyira kihűlt, betesszük a hűtőbe. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, ezt óvatosan a levesbe öntjük. Végül hozzáadjuk a mazsolát is, és hidegen, leveses tálkákban tálaljuk.

Ha egyszerű finomságra vágysz:BANÁNOS ALMA

Hozzávalók: 3 db alma, 3 db banán, egy teáskanál fahéj

Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Edényben melegítsük meg, majd amikor már puhulni kezd, összekeverjük a villával pépessé nyomott banánnal. Folyamatosan kevergessük 4-6 percen keresztül. Utána elsimítjuk az edény alján, és hagyjuk keverés nélkül puhulni pár percet. Végül megszórjuk a fahéjjal.

 

Ha meglepő desszertet akarsz készíteni:RÁNTOTT BANÁN

Hozzávalók: 6 nagyobb banán, fahéjas porcukor, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg  liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só.

A banánt 2-3 centiméteres darabokra szeleteljük, kevés fahéjas porcukorral meghintjük, átforgatjuk. A tojáshoz hozzáadjuk a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy csipet sót. Az egészet elkeverjük, konyharuhával letakarva egy órán át állni hagyjuk, míg a tészta egy kicsit felhabzik. Mielőtt sütni kezdenénk, finoman elkeverjük benne a habbá vert tojásfehérjét. A sütőedénybe nagyobb mennyiségű olajat öntünk és forróra hevítjük. A tésztában megforgatjuk a banándarabokat és egyenként, kanállal tesszük az olajba. Az olajból kivéve megszórjuk fahéjas porcukorral és forrón tálaljuk.

Süteményimádóknak:EGYSZERŰ BANÁNOS SÜTEMÉNY

 

Hozzávalók:25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 4 db banán, 4 db tojás, 30 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor

A margarint habosra keverjük a kristálycukorral. Hozzáadunk 4 db egész tojást, és a villával összenyomkodott banánokat. A masszába keverjük a sütőporos lisztet, és az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 190°C fokon 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. De pudigos krémmel is megtölthetjük ...

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT!



 

 

0 Tovább

20 EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓ MINDENKINEK

Írta: Faar Ida

Nassolni jó, nassolni muszáj – délelőtt, délután, este – a csipegetés két főétkezés között külön élmény. Már, ha nem okoz számodra bűntudatot, és bűntudat miatt nem kezdesz el szorongani. Nos, hogy ez ne következhessen be a következőkben olyan egészséges nassolnivalókról lesz szó - amelyeket lelkiismeret furdalás nélkül megehetsz.

A nassolás nem tekinthető általánosságban véve kerülendő étkezési formának, amennyiben a köztes étkezések alkalmával fogyasztott ételek hozzájárulnak az egészséges energia- és tápanyagbevitelhez. 
A legfeljebb 3 köztes étkezés beiktatása, valamint a változatos ételek és italok fogyasztása legtöbbször inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorol az egészségre. A gyakran és kis adagokban történő étkezés („csipegetés”) számos előnnyel rendelkezik a ritkán és nagy adagokban történő étkezéssel („lakmározással”) szemben.

  1. Müzli

Válassz cukormentes, természetes, rostokban gazdag müzlit,majd natúr joghurttal kevered össze.

 

  1. Alma

Az alma már eleve önmagában is kiváló nassolnivaló, vágd szeletekre, majd keverd össze különféle magvakkal: 1-2 teáskanál elég is. Öntsd nyakon 1-2 kanál mézzel, Persze választhatod az almachipset is, ami alig tartalmaz kalóriát, édes és laktató finomság.

  1. Mediterrán saláta

Vágj szeletekre 2 paradicsomot, adj hozzá feta sajtot, keverd össze olivaolajjal, és bazsalikommal. Laktató, egészséges finomság

  1. Fagyasztott zöldborsó, vagy csemegekukorica

Frissít, telít, egészséges

 

  1. Aszalt gyümölcsök

Bár óvatosan kell bánni velük –magas szénhidráttartalmuk miatt, de mégis kiváló nassolnivalók. Magas rosttartalmuknak köszönhetően serkentik az emésztést, kíméletesen megakadályozva ezzel a székrekedés kialakulását.

  1. Pattogatott kukorica

Natúr formában – vaj, és olaj nélkül – pici sóval, vagy fűszerrel kiváló – hosszan teltségérzetet biztosít.

  1. Natúr joghurt

A nap bármely időszakában jó választás -a benne található fehérje és a kalcium fokozza a zsírégetést, a jótékony baktériumok pedig gondoskodnak emésztőrendszer egészségéről.

 

  1. Banán

Anyagcsere pörgető, B-vitaminban és vízhajtó káliumban gazdag –gyorsan csillapítja az éhséget.

  1. Étcsokoládé (napi 1-2 kocka)

A legalább hetven százalékos étcsokoládé antioxidánsai számtalan egészségügyi előnnyel járnak, hiszen védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól.

  1. Zabpehely

Alacsony glikémiás indexe és magas növényi rosttartalma révén a zabpehely a hagyományos gabonapelyhekhez képest nem hizlal, viszont nagyon laktató.

 

  1. Kemény tojás

Egy-két darab elfogyasztásával nagy mennyiségű fehérjét vihetsz be a szervezetedbe, ami órákig képes csillapítani az éhségérzetet.

  1. Narancs

C-vitaminban és növényi rostokban gazdag, így jót tesz az agyműködésnek, és az emésztési folyamatoknak.

  1. Teljes kiőrlésű keksz

A benne található rostok jót tesznek az emésztésednek. Eheted önmagában, vagy kenhetsz rá kalóriaszegény túrót, vagy diabetikus lekvárt.

  1. Olajos magvak

Natúr, sózatlan változatban – szigorúan csak egy kis maréknyi mennyiségben (a magas kalória-tartalom miatt), Értékes B-vitaminokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

  1. Ananász

Frissítő, éhségcsillapító, rostokban gazdag.

  1. Turmix

Nem kell más hozzá, mint egy zsírszegény natúr joghurt, és friss, vagy fagyasztott gyümölcs. és némi édesítőszer.

  1. Extrudált köles

Alacsony kalóriatartalma, kiváló roppanós csemege.

  1. Zellerszár

Vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenít, rostjai az emésztés működését támogatják.

  1. Répa

Ropogós, rostokban igen gazdag nassolnivaló, ezáltal segíti az emésztést és a salaktalanítást, antioxidánsai pedig óvják szervezetedet a káros szabadgyököktől.

 

  1. Diákcsemege

A növényi magvak és az aszalt gyümölcsök jótékony hatásait ötvözve, egyszerre segíti az emésztést, javítja az anyagcserét, és biztosít jóllakottságérzetet.

 

0 Tovább

MIÉRT FOGYASSZ TE IS  VALÓDI ZÖLDSÉG-,ÉS GYÜMÖLCSLEVEKET?

Írta: Faar Ida

A boltok polcai roskadásig telve vannak különböző alkoholmentes italokkal: ízesített ásványvizek, a szivárvány színeiben pompázó üdítőitalok, 12-25 %- os „gyümölcstartalommal” bíró gyümölcslevek, az energia-, – és egyéb, felsorolni is lehetetlen – italok kínálják magukat megvételre. Ha kellően jó a termék marketingje – és az ára – mi, fogyasztók élünk is a lehetőséggel nap, mint nap – fel sem fogva, hogy sokszor ezzel mennyit árthatunk magunknak. A számolatlanul elkortyolt kalóriák, a mesterséges színezékek – idővel megbosszulhatják önmagukat.

De akkor mit igyak?

Bármit, ami természetes. Mondjuk ásványvizet. Vagy valódi zöldség-, és gyümölcsleveket. Ugyanis közismert tény, hogy a zöldség (lé)- és gyümölcs (lé)fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával.

Miért?

Pozitív élettani hatását a gyümölcs- és zöldséglevek a bennük található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönhetik.

A levek fogyasztásával:

  • nő a vérsavó antioxidáns koncentrációja
  • gyorsabban szívódnak fel a zöldségben-gyümölcsben megtalálható hasznos tápanyagok, és vitaminok - sokkal energikusabbnak, fogjuk érezni magunkat
  • a frissen préselt levek nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat, tartósítószert és cukrot, de azért is nagyszerűek, mert akár egy hozzávaló megváltoztatásával is teljesen más ízű koktélt készíthetünk
  • csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata
  • csökken a gyulladásos megbetegedések száma
  • hatékony védelmet biztosíthatunk számos krónikus betegség kialakulásával szemben
  • csökken a vér koleszterin szintje
  • legyőzhetőek az oxidatív stressz káros hatásai
  • csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának és szív-érrendszeri megbetegedéseknek kockázata

Mi – mire jó?

 

PARADICSOMLÉ

A nyers, frissen kipréselt paradicsomlé lúgosító hatású - igen erős antioxidánsokat rejt magában, a szervezet ásványi anyag tartalékait növeli, rengeteg kalciumot juttat a szervezetbe. Tartalmaz C-vitamint A, B1, B2, K,- vitamint-  hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést, és a szívműködést. Nagyon hasznos bőrbetegségek, epehólyagbántalmak, hólyagpanaszok, köszvény, májpanaszok, súlyfölösleg, vesebántalmak szüntetésére. Fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, az időskori látásromlás és a bőrrák megelőzésében is. A paradicsomhoz bátran párosíthatunk zellerszárat, ami javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért, továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatása van. A zeller-lé ráadásul segít szabályozni a vércukorszintet, és a savtúltengést is enyhíti.

 

RÉPALÉ

A répa-lében kimagaslóan magas az A-provitamin, azaz béta-karotin tartalom. 100 grammnyi répából készült lében a napi ajánlott béta-karotin mennyiség 77 %-át találjuk. A provitamint szervezetünk alakítja át A-vitaminná, és használja fel szemünk, bőrünk és a nyálkahártya egészségéhez. Hiánya farkasvakságot okoz, a bőr pedig szárazzá, érdessé válhat.

A sárgarépa-lé segíti a szép, egyenletes barnulást, és érdekesség, hogy pusztán rendszeres fogyasztásával is elérhetjük, hogy szebb színünk legyen. Magas a C-vitamin tartalma is, természetes erősítője immunrendszerünknek. Szerencsére B-vitaminokat is találunk benne, említésre méltó a kalcium, foszfor és vas tartalma, - emiatt jótékony hatású a csontrendszerre és a vérképzésre.

 

CÉKLALÉ

A céklalevet régóta használják a népi gyógyászatban vérszegénység ellen, mert nagyon jól felszívódó vasat tartalmaz. Rendkívül gazdag természetes antioxidánsokban, flavonoidokban, semlegesíti a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. Vértisztító hatásáról is ismert. Ez a mélyvörös lé, melynek színét a betain, egy erős antioxidáns adja, rákellenes hatással is bír, gátolja a tumor sejtek szaporodását. Lúgosító hatású, segít a megfelelő sav-bázis arány kialakításában. Pozitívan hat a májanyagcserére. Magas a B vitamintartalma, különösen B1 és B2 vitaminban gazdag, emellett C és P vitamint is tartalmaz. Nagyobb mennyiségben találunk benne kalciumot és foszfort. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat. Ennek a vitaminnak a vörösvértestek képzésében is szerepe van, de kismamák számára is nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a születési rendellenességek megelőzéséhez, illetve a terhesség korai szakaszában is nagy szükség van rá, mert csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat.

SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ

A leggazdagabb C vitaminforrásunk, frissítő,élénkítő hatású. Tartalmaz B1, B2, B3, B5 és B6 vitamint, és ebben is találunk kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és még folsavat is, bár kisebb mennyiségben, mint céklában. A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, és erről a növénycsoportról régóta ismert tény, hogy rákellenes hatóanyagot tartalmaznak. Tisztítja a beleket, méregtelenít. Napközben étkezések mellé egy-egy pohár segíti a testsúlycsökkenést, mivel serkenti az emésztést.

 

PETREZSELYEMLEVÉL-LÉ

Kedvező élettani hatását magas klorofill- tartalma biztosítja, emellett sok A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, ként tartalmaz. Remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. Tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mindenképpen keverjük más lével is, mert igen koncentrált oldat. Alkalmazható: bőrrendellenességek, húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás, keringési rendellenességek, hormonzavar, rák, prosztatabántalmak, vérszegénység esetén.

ALMALÉ

Az alma szerencsére egész évben elérhető, nagyon egészséges gyümölcs. Jótékony hatást fejt ki az emésztésre és az idegrendszerre is. Sok benne a kalcium, és magas az A-vitamin tartalma. Jól csökkenti az étvágyat, és C- és B-vitamin tartalma is említésre méltó. Az alma gyümölcssav- tartalma is magas, és több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban a skorbut és fogínyvérzés ellen használták, segít a székrekedés ellen, serkenti a vérkeringést, ráadásul frissítő is, csersavtartalmának köszönhetően.

 

SZŐLŐLÉ

Érdemes kihasználni a szőlő kedvező adottságait is. C-vitaminból ugyan nem sok van benne, de B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban, biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. A szőlő erősíti az immunrendszert, és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Jó hatással van az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású. A gyümölcs segít megelőzni és kezelni a székrekedést, frissen préselt leve segíti az emésztést, és támogatja a vesék és a húgyhólyag működését, lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Az aszalt szőlőszemek pedig csökkentik a nassolási vágyat.

 

NARANCSLÉ

100 gramm narancsban mintegy 50 mg C-vitamin van, ami kiemelkedő jó értéknek számít. A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, így jótékony hatást gyakorolhat a fertőzéses betegségek esetében.

Otthon, frissen elkészítve a legjobb

A legjobb az, ha az otthon, házilag centrifugázott levet a kinyerése után fél órán belül elfogyasztjuk, ilyenkor a legmagasabb a tápértéke. Amennyiben nincs időnk mindig friss leveket készíteni, akkor az is jó, ha kicentrifugázunk egy nagyobb mennyiséget, és lefedve, hűtőben tároljuk. 2 napon belül ez esetben is célszerű meginni. Idő hiányában (vagy gyümölcscentrifugánk), akkor pedig készen kapható bio, illetve frissen préselt levek közül is válogathatunk.

FOGYASSZ TE IS MINÉL TÖBB – VALÓDI – ZÖLDSÉG-, ÉS GYÜMÖLCSLEVET!

 

0 Tovább

VAN RÁ 10 OKOM,HOGY MIÉRT ÉRDEMES SÁRGABARACKOT ENNED

Írta: Faar Ida

 

Most van szezonja – szinte leomlik a zöldséges-standokról. Számos fajtája ismert: ceglédi óriás, mandula, magyar kajszi, Bergeron, Borsi-féle kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíbor kajszi – sorolhatnánk a legnépszerűbb sárgabarack-fajtákat. Egy közös bennük: valamennyi nagyon zamatos, és finom. Az idei évben sajnos igen kevés termett belőle, emiatt az ára igen magas maradt, ami nem igazán kedvez a sárgabarack-lekvár, vagy dzsem kedvelőinek.

Pedig drágaság ide vagy oda: a hazai kajsziból házilag elkészített lekvárnak párja nincs – érdemes áldozni rá.

Eredete

A sárga- vagy kajszibarack rendszertanilag a rózsafélék családjába tartozik. Őshazája Közép-Ázsia, Nyugat-Kína. A Kaukázus és a Pamír-hegység vidékén megtalálhatók vad változatai. Örményországban már az ősidők óta termesztik. Már honfoglaló őseink is fogyasztották vad változatát, de hazánkban csak a török időkben kezdték el rendszeresen termeszteni a mediterrán vidékekről származó fajtákat. A legtöbb sárgabarackot Törökországban, Iránban és Üzbegisztánban termesztik.

 

FOGYASSZUNK MINÉL TÖBBET BELŐLE, MERT:

  1. Igazi vitaminbomba: elsősorban A-vitaminban és elő anyagaiban a karotonoidokban, béta-karotinban, ezen kívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.
  2. A gyümölcs tartalmaz szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket (norisprenoid) és terpenoidokat is izoláltak.
  3. Sejtvédő hatással bír-, meghosszabbítja az életet, ami antioxidáns hatásának köszönhető.
  4. Védi a szem ideghártyáját – főként az aszalt sárgabarack erős antioxidáns tartalma (az aszalással nyolcszorosára emelkedik)
  5. A gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét – mert képes gátolni azokat a szervezeti folyamatokat, melyek révén a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek védekeznek és életben maradnak.
  6. Kiemelkedően magas káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a keringési betegségekre, magas vérnyomásra. A kálium rendkívül fontos a szervezet normális működéséhez különösen a vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős.
  7. A sárgabarack kalcium, foszfor és kén tartalma segít a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.
  8. Rosttartalma segíti az emésztést és a székletürítést.
  9. Vastartalma segít a vérképzésben, vérszegénység esetén is.
  10.  Komplex B-vitamin tartalma jó segítője az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének, javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrálásban.

HÁROM ISTENI RECEPT

 

Ha hidegre vágysz…

HŰSÍTŐ SÁRGABARACKOS TURMIX

Hozzávalók:10 db sárgabarack,2 dl tej,4 evőkanál zabpehely,1/2 rúd vanília édesítőszer, késhegynyi fahéj

A megmosott sárgabarackot a többi hozzávalóval összeturmixoljuk – behűtve fogyasztjuk.

 

Ha az édes íz csábít…

BARACKOS TÚRÓS

Hozzávalók: 1 kg sárgabarack felkockázva, sovány 0,5 kg tehéntúró, 2 dl natúr joghurt, 10 dkg cukor, vagy annak megfelelő édesítőszer,10 dkg búzadara, 6 dkg vaj, 4 tojás, 1 sütőpor, 1 citrom, 5 dkg őrölt mandula, csipetnyi só

A vajat habosra kavarjuk az édesítővel, sóval, tojással, túróval, joghurttal, reszelt citromhéjjal, búzadarával, sütőporral – alaposan elkeverjük. Beletesszük a barackdarabokat. Sütőpapírral bélelt tortaformába szórjuk a mandulát és töltsük rá a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb.60 percig süssük. Lehűtve a legfinomabb.

 

Ha a sós a kedvenced…

SÁRGABARACKOS CSIRKEMELL

Hozzávalók:1 kg csirkemell filé, 3 evőkanál olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, 2 evőkanál méz, 80 dkg érett sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 6 dl tejszín, 2 evőkanál kukoricakeményítő, fahéj

A csirkemellet vékonyabb csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk kifehéredésig. Megszórjuk a bazsalikommal, majd hozzá adjuk a mézet. Kicsit karamellizáljuk. A felcsíkozott barackot adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük együtt. Öntsük rá a narancslevet. A keményítőt ki keverjük a tejszínnel, és hozzáöntjük.  Forraljuk fel. A végén ízlés szerint fahéjjal ízesítsük. Rizskörettel tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

De van, aki így szereti:

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML