Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VÉDD MAGAD! – avagy miként védheted meg magad a bacilusok és vírusok ellen?

Írta: Faar Ida

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén. Minden napsütéses óra igazi áldás, érdemes is kihasználni, amíg csak lehet.

Egészséges immunrendszer – kevesebb betegség…

Egészségi állapotunkat számos tényező befolyásolja – többek között az emésztőszervrendszer aktuális állapota, és a megfelelően összeállított, változatos étrend.

Nyáron – a hazai zöldség-gyümölcs kínálat sokszínűsége garancia arra, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő tápanyag-, vitamin-, és ásványi anyag bevitelt, de így a tél kezdetén sem kell aggódnunk, mert sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre, és kellő odafigyeléssel minden betegségmegelőző - biológiailag aktív anyagot biztosíthatunk a bacilusok és vírusok ellen vívott „harchoz”.

Miből is válogathatunk? Még felsorolni is nehéz, ezért csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 

  • ALMA - Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt. Szervezetünkre gyakorolt hatásai: csökkenti a gyulladásokat, csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát, antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában

  • SÜTŐTÖK - Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). Alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést, enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat 

  • SZŐLŐ - Vitaminok közül a karotin-, B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és Biotin tartalma jelentős, ezek kedvező hatásúak az immunrendszerre, segítik az anyagcsere-folyamatokat. Antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen. Ásványi anyagok közül sok foszfort, káliumot és cinket tartalmaz. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, ezáltal védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.
  • SZILVA - gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, antioxidánsai segítenek a káros szabad gyökök megsemmisítésében, serkenti a gyomor és a belek működését, magas vas-tartalma segít a vérszegénység leküzdésében
  • NARANCS - Energiatartalma alacsony,(50 kcal/100 gramm), vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma viszont kiemelkedően magas. Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, C-vitamin, Folsav. Ásványi anyagjai: kálium, cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium.

Élettani hatásai: magas C-vitamintartalma miatt (ami antioxidáns hatással bír) serkenti az immunrendszer működését, rákellenes, enyhíti a megfázás, és a vírusfertőzések tüneteit.

  • BANÁN - magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen

  • CÉKLA - nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. A szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén. Növeli az állóképességet, védi a szívet és az ereket, javítja immunrendszer működését. Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.

 

  • BROKKOLI - tartalmaz A-,  C-,  E- és B-vitaminokat, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő mennyiségben tartalmaz tokoferolt (E -vitamin), niacint, pantoténsavat, B1- és B2-vitamin is. Kitűnő C- vitamin-, folsav- és béta-karotin- forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt. A benne található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segít a pajzsmirigy-túlműködési gyógyításában. Kutatások bizonyítják rákmegelőző hatását, a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
  • SAVANYÚ KÁPOSZTA - olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium). Erősíti az immunrendszert. Megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit). Erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára. Mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben

De bátran választhatunk még: sárgarépát, fekete retket, káposztaféléket, olajos magvakat (dió, mák, napraforgómag, mogyoró) kiváló antibakteriális és vírusölő hatással bírnak a hagymafélék (lilahagyma, vöröshagyma, fokhagyma), ahogy a méz és a gyógynövények áldásos hatását is érdemes bevetni.

Ködös reggelek, esős – nyirkos nappalok, hideg esték – de mit is várhatunk így november közepén… Egyet azonban mindenképpen tehetünk: védjük meg magunkat azzal, hogy változatosan táplálkozva esélyt se adjunk a kórokozóknak – nehogy a Karácsonyra náthásan, betegen kelljen készülődnünk…

Jó egészséget mindenkinek!

 

0 Tovább

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR FOGADD MEG A TANÁCSOKAT...

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDHOZ

Írta: Faar Ida

Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!

 

  1. ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
  2. NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
  3. FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.
  4. GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
  5. CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  6. ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)
  7. NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.

  8. NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
  9. NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
  10. MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.

 

 

0 Tovább

UGYE TE TUDOD MI AZ ORTHOREXIA?

- avagy, amikor már rögeszméddé válik az egészséges táplálkozás -

 

Írta: Faar Ida

Igen. Az egészséges élethez – egészséges életvitel szükséges, annak minden összetevőjével együtt. Az alapvető – fiziológiás szükségleteink kielégítése, ha zavart szenved – bizony-bizony az egészségi állapotunk látja a kárát.

Egészséget – minden áron?

Vannak, akik nap, mint nap próbára teszik a saját szervezetüket azzal, hogy homlokegyenest szembe mennek az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokkal: helytelenül táplálkoznak, nem isznak elegendő folyadékot, nem mozognak, dohányoznak, stresszelnek, kialvatlanok, túlhajszoltak, stb.. De ott van a másik véglet is: vannak, akik kizárólag csak méregdrága bio-, öko- ételeket hajlandóak fogyasztani, lázasan számolgatva a kalóriákat.

Nos, ők az orthorexiások – az egészségesétel-függők, akiknél nem az étel mennyisége, hanem az ételek minősége a mérvadó. Ők azok, akik kényszeresen ragaszkodnak az általuk egészségesnek tartott ételek fogyasztásához – kizárólag csak mesterséges anyagoktól-, tartósítószerektől-, színezékektől-, adalékoktól- mentes élelmiszereket esznek, első helyen preferálva a nyers bio- zöldségeket és gyümölcsöket. Mondjuk, ez nem is lenne nagy baj – sőt, követendő példaként is szolgálhatna, ha…

Ha mindez nem lenne olyannyira kényszeres, hogy az már az életminőségüket, a családi-, társadalmi-, és szociális életüket is hátrányosan befolyásolja. Gyakran ez olyan mértéket ölt, hogy felsőbbrendűnek érzik magukat más embertársaiknál, az általuk megalkotott „diétás-szabályokat” pontról-pontra következetesen betartják – mi több, ha erre nincs lehetőségük, akár még arra is képesek, hogy éhezzenek.

Az orthorexia „tünetei”

 

Mivel nincs betegségtudat – az orthorexiás a saját kialakított táplálkozási rituáléit nem tekinti kórosnak:

  • Rengeteg időt eltöltenek azzal, hogy a megfelelő alapanyagokat beszerezzék
  • Vagyonokat képesek áldozni a „tiszta” ételekre
  • Órákig képesek pepecselni az étel elkészítésével, hogy az tökéletesen megfeleljen az elvárásaiknak
  • Minden gondolatuk az evés, és annak megszervezése körül forog – általában erről beszélgetnek a legszívesebben
  • Mindig-mindenhova visznek magukkal egészséges ételt – hogy ne érje őket meglepetés, ha enni kell
  • Csak megbízható helyről származó ételt hajlandóak elfogyasztani
  • Mindig van egy-egy felkapott étel-alapanyag, amit a többi közül kiragadva rendszeresen használnak (olivaolaj, köles, stb.)
  • Rettegnek mindentől, ami egészségtelen
  • Soha nem használnak egészségre káros edényeket (alumínium, teflon), vagy főzési eljárásokat.
  • Ha néha mégis „bűnbe esnek” – áthágva a maguk által alkotott szabályokat –a falási rohamok alatt olyan ételeket esznek, amit semmiképpen nem szabadna, olyan mennyiségben, ami napokig elegendő lenne.
  • A falási rohamokat bűntudat, és még szigorúbb diéta követi, fokozva ezzel a rögeszmét.

Mindez a rugalmatlan gondolkodás a környezet szemében meg nem értettségre vezet – ami magányossá teszi az orthorexiást.

Fontos az egészséges életmód – hiszen az egészség érték, amire vigyázni kell. De nem csaphat át kényszeres cselekvések sorozatába.

 

 

0 Tovább

MIT (T)EGYEK, HA  MAGAS A VÉRNYOMÁSOM?

Írta: Faar Ida

Lehet, hogy nem is tudsz róla… Lehet, hogy vannak ugyan tüneteid – de egyszerűbb ráfogni a túlhajszoltságra, a stresszes mindennapokra, mint szembenézni a ténnyel: magas a vérnyomásod. Pedig nem kellene félvállról venned napjaink népbetegségét – mert elhanyagolt esetben egy idő után nagyon súlyos szövődményeket okozhat (agyvérzés, agytrombózis, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus).

A magas vérnyomás tünetei lehetnek:

  • fejfájás
  • orrvérzés
  • látászavar
  • fáradékonyság
  • hányinger
  • szédülés
  • szapora szívverés
  • szívtáji fájdalom

Mennyi az annyi?

Ahhoz, hogy valós képet kapj vérnyomás-értékeidről, néhány szabályt be kell tartanod a vérnyomásmérés során.

A mérés előtt:

  • 30 percig ne fogyassz koffein-, és alkohol-tartalmú italt
  • ne dohányozz
  • legalább 5 percig pihenj, és zárj ki minden zavaró tényezőt
  • ne legyen túl meleg, vagy túl hideg

A mérés alatt:

  • ülő helyzetben, maradj nyugalomban, lazítsd el az izmaidat
  • ne beszélgess

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor nyugalomba (5 percnyi pihenés után), a háromszor – 5 percenként - megismételt vérnyomásmérés eredményének átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm szintet. Természetesen ez a határérték – egyéb társbetegségektől függően alacsonyabb is lehet (például cukorbetegség esetén 130/80 Hgmm).

De mitől lehet magas?

Az esetek nagy százalékában (elsődleges hipertónia) – nem ismerhető fel a kialakulásának az oka – azaz nincs olyan alapbetegség, ami magas vérnyomást okoz. A másodlagos hipertónia viszont valamilyen betegség miatt alakul ki – egyes vesebetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, mellékvese-betegségek kísérőjeként. Kialakulásában szerepet játszhatnak még örökletes tényezők, gyógyszerek, környezeti hatások.

Mit tehetsz?

Először is – tartsd be az orvos utasításait – azaz szedd pontosan a felírt gyógyszereket. Eközben – azaz emellett változtass az életmódodon:

  • amennyire csak lehetséges iktasd ki a rizikófaktorokat (stressz, dohányzás, alkohol stb.)
  • mozogj rendszeresen
  • táplálkozz egészségesebben
  • legyen ideális a testsúlyod

A táplálkozás hogyan tényleg hat a vérnyomásra?

Nagyon is hat! A helytelen étrend nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához – illetve a már létező probléma súlyosbodásához. Mire gondolok?

  • Helytelen táplálkozás = elhízás. – a magas vérnyomás kialakulásának legfőbb rizikófaktora.
  • Túlzott só fogyasztás: A túl sok só hatására az érszűkítő anyagok hatása megnő, ráadásul a sok só vizet köt meg – és tart vissza – ödémát kialakítva. Megnő a vér térfogata – ez nagyobb terhet ró a szívre – aminek egyenes következménye a vérnyomás megemelkedése lesz.
  • Só helyett használjunk friss, vagy szárított fűszernövényeket – kerüljük a sózott- füstölt-pácolt hústermékeket, az ömlesztett, félkemény sajtokat, konzerveket, kész ételeket, a sózott péksüteményeket, a mustárt, a ketchupot, az ételízesítőket, a sós kekszeket, chipset, ropikat, sózott olajos magvakat.
  • Túlzott zsírfogyasztás – egyrészt a fölös kalória bevitel miatt növeli az elhízás veszélyét, másrészt megemeli a koleszterinszintet – érelmeszesedést okozva – ami rugalmatlanná téve az érfalakat megemeli a vérnyomást. Csökkentsük a zsírbevitelt!
  • Hidrogénezett növényi olajok, margarinok – az egyre nagyobb mennyiségű készétel elterjedése megsokszorozta az úgynevezett transzzsírok bevitelét szervezetünkbe, ezzel sokszorosára növelve a szívroham, a rák, a diabétesz és a magas vérnyomás előfordulásának gyakoriságát. A transzzsírok fogyasztásának korlátozása vagy megszüntetése a magas vérnyomás elleni küzdelem egyik legfontosabb sarokköve.
  • Oxidált olajok - A sütéshez oly gyakran használt növényi olajok a hevítés során oxidálódnak, és vérnyomás emelkedést, magas koleszterinszintet és rákot okozhatnak. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó finomított olajok - például a napraforgó vagy a repceolaj,- amelyeket a leggyakrabban használunk ezek közül. Finomítatlan olajok hevítés nélküli használata ajánlott. Használjunk extra szűz olíva olajat, vagy salátákhoz lenmagolajat.
  • Kalciumban és magnéziumban szegény táplálkozás – fogyasszunk minél több tejterméket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű lisztet, zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, halakat.
  • Dohányzás, alkoholfogyasztás – a nikotin és az alkohol érszűkítő hatása miatt nő a vérnyomás – ezért mindenképpen célszerű felhagyni mindkét káros szenvedéllyel.
  •  Feldolgozott szénhidrátok, például a reggeli gabonapelyhek, tartós kenyerek, transzzsírok (margarinok), a túlcukrozott készételek, a magas cukorfogyasztás mind-mind garancia a magas vérnyomás kialakulására, ezért ezeknek a fogyasztását is korlátozni kell.

… és akkor mit (t)ehetsz?

  • fogyassz rengeteg zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg a szezonnak megfelelő összetételben
  • táplálkozz változatosan – biztosítva ezzel a legoptimálisabb tápanyagbevitelt
  • főzz magad – készítsd el az ételeidet – így tudod mi az, amit eszel
  • fogyassz természetes ételeket, amelyek antioxidánsokban, polifenolokban, egészséges olajokban gazdag (olíva-, lenmag-, avokádó-olaj)
  • egyél minél több színes gyümölcsöt – antocianinokban gazdag - áfonya, fekete áfonya, padlizsán, szőlő, vörösbor, gránátalma, valamint az egyéb hasonló színű zöldségeket és gyümölcsöket
  • kerüljenek az étrendedbe Omega 3- zsírsavakban gazdag ételek
  • kis mennyiségben fogyasztható vörösbor is – a benne található rezveratrol bizonyítottan csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

Használj vérnyomáscsökkentő gyógynövényeket:

  • kökény,
  •  galagonya,
  • vöröshagyma – olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint például a flavonol vagy a kvercetin, amelyek mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében segítséget nyújthatnak
  • Fokhagyma - a benne található allicin nevű hatóanyag csökkenti a magas vérnyomást
  • medvehagyma,
  • citromfű, - nyugtató hatása miatt oldja a stresszt – csökkentve ezzel a magas vérnyomás kialakulásáért felelős stressz-hormonok szintjét
  • oregánó - legfőképpen a mediterrán országokban használják, de hazánkban is egyre népszerűbb - nagy szerepe van a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkentésében
  • levendula,
  • macskagyökér,
  •  orbáncfű,
  • fehér fagyöngy

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML