A hüvelyesek nagyon egészségesek

Írta: Faar Ida

Nem tudom Te mennyire vagy babonás, mennyire adod át az életed fölötti irányítást a különböző jóslatoknak – mindenesetre biztos, ami biztos - a lencsével kapcsolatos hiedelmek betartása Neked sem okozhat gondot.  A lencséből készült ételek fogyasztása az újév első napján ugyanis a népi hiedelem szerint gazdagságot, anyagi jólétet biztosít majd az egész családodnak.

 Lencsét csak újévkor? 

A lencse felhasználása sajnos sokaknál kizárólag erre a szűk időszakra korlátozódik, pedig ez a hüvelyesek közé tartozó alapanyag számos kedvező hatással van szervezetünkre. 

Őshazája Afganisztán környéke- termesztését Egyiptomban és Mezopotámiában kezdték. Többféle fajtája létezik: színük alapján lehetnek :

  • zöldek (ezek a legelterjedtebbek, főzés előtt be kell áztatni), 
  • sárgák (az indiai konyha alapanyagai, enyhén dióra emlékeztető ízzel), 
  • feketék (apró magvú, kiváló köret készíthető belőle húsok mellé),
  •  vörösek (nem kell beáztatni, 20 perc alatt pürés állagúvá fő).  

Valamennyi nagy energiatartalommal, és magas fehérjetartalommal rendelkezik. Szénhidráttartalmuk is jelentős (53 gramm/100 gramm), ennek ellenére a cukorbetegek étrendjébe könnyen beilleszthetőek alacsony glikémiás indexük miatt (szénhidrát-tartalmuk lassan és egyenletesen szívódik fel).

Rendkívül magas rosttartalmuk révén segítenek a székrekedés kialakulásának megelőzésében, az emésztőrendszer működésének szabályozásában. 

Vitaminok közül nagyobb mennyiségben tartalmaznak: folsavat, pantoténsavat, B1-, B6-, B2- vitamint, niacint, karotint. Ásványi anyagok közül magas a foszfor, a kálium, a magnézium, a kalcium, a cink és a vas tartalmuk. Rendszeresen fogyasztva csökkentik a koleszterin-szintet, kiváló antioxidánsok, a szabad gyökök megkötésével eredményesen harcolnak a daganatos megbetegedések kialakulása ellen. Erősítik az immunrendszert, méregtelenítenek. 

Felhasználhatóak levesek, főzelékek, saláták, lepények készítésére.

SZILVESZTERI – ÚJÉVI FINOMSÁGOK

LENCSÉBŐL

Az örök kedvenc: VIRSLIS LENCSELEVES

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 5 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál mustár, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 6 virsli, só, őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Leszűrjük, lábasba töltjük és bő 3 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet és a megtisztított, finomra vágott hagymát beledobjuk. Fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk.

Az örök „mumus”: LENCSEFŐZELÉK

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 5 dkg liszt, 2 fej vöröshagyma, babérlevél, paprika, tejföl, ecet, só

A lencsét átválogatjuk, beáztatjuk, majd a sóval és a babérlevéllel együtt megfőzzük. Ha puha, hagymás, paprikás rántást készítünk, besűrítjük vele a főzeléket és még pár percig főzzük. Ecettel és csipetnyi cukorral ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

Miért együnk lencsét? Nos, nem csak azért, hogy az új évben szerencsések és gazdagok legyünk - ahogy a babona tartja, hanem azért, mert nagyon egészséges.