Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VAN RÁ 15+1 OKOM, HOGY MIÉRT LEGYEN A KEDVENCED A CSERESZNYE

Írta: Faar Ida

A Kárpát-medencében őshonos csonthéjas gyümölcsöt nagyon sokan kedvelik. Nem véletlenül: jellegzetes aromája, édessége, frissessége, s már maga a látványa is beindítja nyálelválasztásunkat. Természetesen emellett számos kedvező élettani hatással is bír, ezért érdemes naponta több alkalommal kisebb adagokban fogyasztani belőle.

Van rá 15+1 okom, hogy miért legyen a kedvenced:

  1. magas víztartalma miatt (78-82%) kiváló szomjoltó
  2. A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint pantoténsavat, biotint, riboflavint tartalmaz – emiatt fontos szerepet játszik a napi ajánlott vitaminmennyiség bevitelében
  3. találunk benne káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, kobaltot, nátriumot
  4. jelentős gyümölcscukor tartalma miatt (13 gramm/100 gramm) cukorbetegek óvatosan fogyasszák
  5. magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő hatású,
  6. antociánban, színes karotionidokban gazdag antioxidáns –daganatellenes
  7. segíti a húgykősav eltávolítását
  8. tisztítja a bőrt
  9. erősíti az érfalat, gátolva ezzel az érelmeszesedést
  10. kitűnő vértisztító
  11. kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést.
  12. nagyon magas a kalciumtartalma, emiatt segíti a csontok növekedését, ezért ajánlatos a csontritkulásban szenvedőknek sok cseresznyét fogyasztani
  13. nagyobb mennyiségben található meg benne a vas és a kálium, ami számos élettani folyamatot befolyásol.
  14. gyulladáscsökkentő
  15. A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó hatású, ezért a gyógyszeripar előszeretettel használja szívgyógyszerek alapanyagaként. A szívműködést javítva, segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében.

15+1. méregteleníti a szervezetet.

 

A cseresznyét fogyaszthatjuk: nyersen akár gyümölcssalátákban, kompótként, - tölthetünk, vagy ízesíthetünk vele süteményeket, tartósíthatjuk befőttként vagy lekvárként, de készíthetünk belőle gyümölcslevest is. Különleges csemege a kandírozott cseresznye, de mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban (Törökországban) közismert csemege. Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, gyümölcsborként, pálinkaként - híres a magyar egri cseresznyepálinka-, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel.

RECEPTEK

JOGHURTOS CSERESZNYEFAGYI

Hozzávalók: 1 csomag krémsajt, 20 dkg cukor,1 evőkanál citromlé,2 doboz natúr görög joghurt, 30 dkg kimagozott cseresznye

A hozzávalókat turmixgéppel krémesre kevertetjük, majd fagylaltgépbe téve elkészítjük. Ha nincs ilyen gépünk, akkor a mélyhűtőbe téve – félóránként átkavargatva megfagyasszuk. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető nyári finomság.

 

CSERESZNYELEVES

Hozzávalók adagonként: 10 dkg magozott cseresznye, 1 evőkanál cukor, fahéj, pici só, tejföl, liszt

A cseresznyét 2-3 liter vízbe feltesszük főni, beletesszük a cukrot, fahéjat, sót, ha a gyümölcs megpuhult behabarjuk a liszttel és tejföllel. Hidegen és melegen egyaránt finom

RÁNTOTT CSERESZNYE

Hozzávalók: klasszikus palacsintatészta, cseresznye, porcukor, fahéj

A szárával szedett cseresznyéket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, forró olajban kisütjük, majd fahéjas porcukorba forgatjuk.

 

CSERESZNYEFELFÚJT

Hozzávalók: 6 zsemle,10 tojás,30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 6 dkg vaj,10 dkg mandula, 50 dkg magozott cseresznye, tej, só

A tejbe beáztatjuk. A tojás sárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal habosra keverjük. Beletesszük a vajat, mandulát, a kinyomkodott zsemléket, a cseresznyét, pici sót, végül a tojások keményre vert habját. Kizsírozott formába öntve lassú tűzön megsütjük. Önmagában vagy vanília sodóval leöntve fogyaszthatjuk.

CSERESZNYÉS CSIRKECOMB

Hozzávalók: 8 csirkecomb, só, bors, 6 evőkanál. olaj, 3-3 sárgarépa és gyökér, 2 dl vörösbor, 2 nagy vöröshagyma, 3 dl tejszín, 3 evőkanál. liszt, 60 dkg magozott cseresznye

A csirkecombokat sózva, borsozva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. A felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük, a visszamaradt mártást besűrítjük a tejszínben elkevert liszttel, összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.

 

EGYSZERŰ CSERESZNYETORTA       

Hozzávalók: 50 dkg porhanyós vajastészta, 0,5 l tej, 2 dl sűrű tejszín, 40 dkg kristálycukor, vaníliarúd, 1 kg cseresznye, 10-15 dkg cukor

Kimagozzuk a cseresznyét, lecsöpögtetjük. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.

Krém: a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.

Előmelegített sütőben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal. Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.

Hidegen, melegen egyaránt finom.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN:

Faar Ida

 

0 Tovább

TERÍTÉKEN : AZ ÚJHAGYMA

Írta: Faar Ida

Miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve (egy dietetikus most rosszallóan ingatja a fejét), uram bocsá’ ritkán egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként.

Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.

 

Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:

  • vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
  • hatékony megfázások esetén,
  • jó vizelethajtó,
  • légút tisztító,
  • alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
  • a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
  • illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
  • jótékony hatást gyakorol a vénákra,
  • sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
  •  immunerősítő, 
  • vastartalma fokozza a vérképzést,
  • cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez 
  • igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;
  • van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
  • elősegíti az emésztést

Igazi több ezer éve ismert gyógynövény, és házi gyógyszer. Kutatásokkal bizonyított tény, hogy a vöröshagyma közelében 35-40 másodperc múlva. Több gyógyszert is készítenek hagymából, melyek alkalmasak a szív és érrendszeri, valamint a gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyítására.

Megfázásos betegségek esetén a vöröshagymát szeleteljük fel, és a beteg egy percig jó mélyen szívja be a vöröshagyma illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása.

Hagymatea

Két-három fej jól megmosott hagymát héjával együtt vágjunk össze, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Tehetünk bele egy mokkáskanálnyi teafüvet vagy egy evőkanál kamillát. Három evőkanál kristálycukrot pirítsunk meg és öntsük fel a leszűrt hagymafőzettel. Édesíthetjük ezt a teát mézzel. Ha egész nap ezt kortyoljuk, akkor siettetni tudjuk a gyógyulásunkat.

 

EGYSZERŰ RECEPTEK

TOJÁSKRÉM

Hozzávalók:8 db kemény tojás megtisztítva, 10 dkg Flóra margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csomag újhagyma, só, bors

A Flóra margarint a botmixerrel a kockára vágott kemény tojásokkal, az apróra vagdalt petrezselyem zölddel, a felkarikázott újhagymával, sóval és borssal összemixeljük.

HAGYMÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs

A csirkemellet ujjnyi csíkokra szeljük. A hagymát felkarikázzuk. A petrezselymet felaprítjuk. Alaposan összekeverjük, és befűszerezzük. Kevés olívaolajon, nagyobb lángon megpirítjuk. Főtt rizzsel tálaljuk.

 

ÚJHAGYMÁS POGÁCSA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott újhagyma felét, erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit - letakarjuk, és 1/4 óráig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék hagymával és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk körülbelül ujjnyi vastagra, majd a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megsütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

 

0 Tovább

MIÉRT EGYÉL TE IS EPRET - EPERREL?

Írta: Faar Ida

 

Egy gyümölcs, amelynek képtelen vagyok ellenállni. Egy gyümölcs, amit bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben meg tudnék enni. Azt hiszem, nem vagyok egyedül akkor, ha azt mondom, hogy egy tál eper láttán összefut a nyál a számban. A legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés, - nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és gyógynövényként egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig. A legtöbb ember szereti is – bár allergizáló hatása miatt óvatosan kell bánni vele – főleg kisgyermek-korban. A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy finom, számos kedvező élettani hatást gyakorol szervezetünkre:

  • magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert
  • a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vértisztító
  • segíti a vas felszívódását
  • erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott
  • antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő szerepet tölt be, erősíti az ereket, megköti a káros szabadgyököket
  • magas víz- és rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt szerves részét képezi az egészséges étrendnek, étvágycsökkentő
  • kiváló emésztési panaszok kezelésére,(magas rosttartalmának köszönhetően)
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
  • enyhíti a fájdalmakat
  • csillapítja a lázat
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • hatékony vesebántalmak esetére
  • csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
  • serkenti a keringést
  • gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést)
  • erősíti az immunrendszert
  • segíti az anyagcsere folyamatokat

 

Felhasználása sokrétű: önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak, turmixoknak, lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek.

RECEPTEK

 

EPERSALÁTA

Hozzávalók:30 dkg eper,4 evőkanál zabpehely, fahéj,1 natúr joghurt, vanília rúd

A joghurtot elkeverjük a fahéjjal, vaníliával, zabpehellyel – majd hozzáadjuk a felszeletelt epret. Mézzel édesítjük.

EPRES MŰZLI

Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg müzli keverék, 2 evőkanál méz, 3 dl tejföl, egy citrom leve, 4 dl sovány tej, 10 dkg dió, pisztácia

A hozzávalókat összekeverjük –legvégül a felszeletelt epret óvatosan beleforgatjuk.

 

TEJSZÍNES EPERLEVES

Hozzávalók:4 dl tejszín, 50 dkg eper, 6dl tej, méz

Az eper egyik felét a tejjel és a tejszínnel összeturmixoljuk, majd a mézzel édesítjük, és a maradék epret felkockázva hozzáadjuk. Lehűtve tálaljuk.

EPRES CSIRKECOMB

Hozzávalók:12 darab egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány csepp édesítőszer, 1 evőkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál étkezési keményítő, só, bors

A megsózott-megborsozott combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a kókuszreszeléket összekeverjük a tejföllel és vastagon bekenjük vele a combokat. Forró sütőben megsütjük, addig, amíg a teteje szépen megpirul. Az epret a citromlével, az édesítőszerrel és a vörösborral összeturmixoljuk, az étkezési keményítővel összeforraljuk – ezzel a szósszal tálaljuk a sült csirkecombokat.

 

MASCARPONÉS EPERKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só

A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel díszítjük.

DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM- CUKORBETEGEKNEK

Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítőpor

A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb


MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 

0 Tovább

KUKORICÁZZUNK!

Írta: Faar Ida

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Tombol a nyár – perzsel a Nap, tömve a strandok, és a vízpartok – hosszú sorokban áll a nép a büfék előtt. De mit is kellene enni, ami nem terheli meg a gyomrot, nem növeli a koleszterin-szintet, és nem gyarapítja a derekunk körül hullámzó zsírtömeget? Nos, egy biztos: nem lángost!

Szerencsére a nyúlkajának minősített saláták mellett van egy olyan csemege, ami finom, egészséges, okosít, szépít, telít, táplál – és mellesleg most van a szezonja: a CSEMEGEKUKORICA!

Honnan jött?

A kukoricát- 5-7000 éve termesztik, az indiánok ősi eledele. Az Óvilágba először Kolumbusz Kristóf hozta be 1493-ban. A spanyolok és a portugálok terjesztették el a 16. sz. elejétől Afrikában, Ázsiában, Ausztráliába pedig a hollandok, angolok vitték el a 17–18. században. Hazánkba Törökországból érkezett, és kevesen tudják, hogy eredeti magyar neve ennek köszönhetően „török búza”. A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa ) a kukorica (Zea mays) emberi fogyasztásra termesztett változata.

Mi van benne? (100 grammonként)

Szénhidrát

19 gramm

Fehérje

3,2 gramm

Zsír

1,2 gramm

Nátrium

 15 mg

Kálium

270 mg

Magnézium

37 mg

Kálcium

2 mg

Vas

0,5 mg

A-vitamin

140-160 mg

C-vitamin

12 mg

Rost

2,7gramm

B6 vitamin

0,1 mg

B3-vitamin

1,5 mg

Tartalmaz még béta-karotint, folsavat, E-vitamint, foszfort, ként, cinket.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Élettani hatásai:

  • elűzi az idegességet, depressziót
  • növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét
  • szépíti a bőrt
  • gátolja a fogszuvasodás kialakulását
  • Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális életünkre is jótékonyan hat.
  • székrekedés ellen kiváló
  • Levelének és gyökerének főzete a hólyag- és húgyúti problémák gyógyszere, és vesekőképződést megelőző szer.
  • a „kukorica bajusz”-nak főzete értágító, élénkítő hatása is van
  • enyhe vízhajtó
  •  készülhet belőle borogatás bőrgyulladásra, fekélyre, fájdalmas ízületekre is

Felhasználása:

  • fogyasztható főzve önmagában
  • főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére
  • más zöldségekkel együtt savanyúságnak
  • kiegészítője lehet salátáknak
  • beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.

Égetett szeszek, sör és cukor is készül belőle, de felhasználja a kozmetikai-, a papír-, a textil- és a gyógyszeripar is. Hagyományos ételek alapja: prószát, gánicát, dödöllét és kukoricás kenyeret készítettek belőle. Mivel gluténmentes, így liszt-érzékenyek is fogyaszthatják. A fűszerek közül jól illik hozzá a kakukkfű, a szurokfű, a rozmaring és a majoránna.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

További érdekességek a csemegekukoricáról, dióhéjban:

  • Az első csemegekukoricát valószínűleg 1779-ben a Sullivan-expedíció hozta az indiánoktól.
  • A kukorica angol neve, az "indian corn" a kolumbuszi hódításokig vezethető vissza. Abban az időben az amerikai indiánok vendégszeretetük jelképéül két ajándékot nyújtottak át az érkező angoloknak: dohányt és kukoricát.
  • A magas keményítőtartalmú kukoricaszem, a belőle készült liszt és dara a kukoricacsíra-olajjal együtt a diétás receptek nélkülözhetetlen alapanyagai.
  • A kukoricabajuszból készített gyógytea kiváló vizelethajtó. Ödémánál (vizenyőnél), a húgyutak betegségeinél, vesehomok, vesekő és hólyaghurut esetén, valamint reumánál, köszvénynél előszeretettel isszák.
  • Becsült adatok alapján, a Földön 350 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, 80%-át az Amerikai Egyesült Államokban, 10%-át Kanadában, 10%-át pedig egyéb országokban.

RECEPTEK

KUKORICÁS APRÓLÉKLEVES

Hozzávalók: 1 kg csirkeaprólék, 40 dkg morzsolt csemegekukorica, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 csokor petrezselyemzöld felaprítva, édesítőszer, só, borsízlés szerint

A csirkeaprólékot feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kukoricát, az édesítőszert. A kukoricalisztet elkeverjük a tejszínnel, és az apróra vagdalt petrezselyemzölddel – amikor a hús és a kukorica megpuhult ezzel behabarjuk-, és újra felforraljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom.

KUKORICÁS ZÖLDSÉGLEVES GOMBÓCCAL

Hozzávalók: 5 db közepes burgonya, 15 dkg zöldborsó,20 dkg morzsolt kukorica, 4 db sárgarépa, 3 db petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál liszt,2 db tojás, csipetnyi őrölt bors, só, olaj,1 pohár tejföl

A gombóchoz a burgonyát megfőzzük, pürésítjük –a liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és sót. Félretesszük. A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget és az olajon kicsit megpároljuk. Felengedjük 3 liter vízzel, és beletéve az ízesítőket, majdnem puhára főzzük. (A borsót és a kukoricát később tegyük a levesbe) Ekkor vizes kézzel gombócokat formálunk a burgonyamasszából és a fövő levesbe tesszük. Megvárjuk, hogy a gombócok feljöjjenek a leves felszínére, - végül tejföllel tálaljuk.

KUKORICÁS SERTÉSRAGU

 

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 3 nagy fej vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 40 dkg csemegekukorica, 40 dkg zöldborsó, 40 dkg zöldbab, 2 paradicsompaprika, 3 sárgarépa, só.

 

A durvára vágott hagymát megfuttatjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, paradicsompaprikát, majd az ugyancsak a kockára vágott sárgarépát. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és kis lángon pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a zöldségeket is.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

KUKORICÁS ZÖLDSÉGKROKETT

Hozzávalók: 4 db nagyobb sárgarépa, 4 db közepes burgonya, 30 dkg kukorica, 2 kis fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 tejbe áztatott zsemle,2 tojás, só, bors, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a kisütéshez

A sárgarépát, burgonyát, hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a kukoricát, a tojást és az áztatott zsemlét. Fűszerezzük. Jól összekeverjük, ugyanúgy, mint a fasírtot Hengereket formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Mindenkinek jó étvágyat!

 

0 Tovább

TERÍTÉKEN A BURGONYA

Írta: Faar Ida

 

KÖNNYEN,GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ LAKTATÓ FINOMSÁG

A burgonya mindig kéznél van, könnyen, gyorsan és  számtalan variációban elkészíthető: sülve, főve, párolva, levesként, sültként, fasírtként, köretként, rakottasan – a végeredmény mindig valami laktató finomság lesz. A burgonya magában egyesíti a keményítőtartalmú ételek és a zöldségfélék jellegzetességeit, emiatt aztán napjaink egyik legfontosabb élelmiszerévé nőtte ki magát.

Ahány táj, annyi név

Krumpli, krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka – egy és ugyanazt a növényt jelenti. A burgonya Peru és Chile hegyvidékén őshonos - az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.

 

Miért érdemes fogyasztani?

  • kiváló tápanyagforrás: a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben (100 grammonként 19 grammot), méghozzá keményítő formájában. Fehérjét csak minimálisan, zsírt pedig szinte egyáltalán nem (nyers és főtt formában) tartalmaz.
  • Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. 180 g burgonya körülbelül 10 mg C-vitamint tartalmaz, mely egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egy nyolcadát fedezi.
  • Némelyik sárga, narancssárga vagy lila húsú burgonyaféle - különösen az édesburgonyák - olyan antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak, mint a karotinoidok vagy a flavonoidok.
  • Kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás.
  • Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően kiválóan szabályozza a vérnyomást, így a vérnyomás problémákkal küszködők számára a burgonya remek alapanyag a konyhában. Emellett részt vesz az ideg- és izomműködésben, valamint a sejtek anyagcseréjében.
  • kiváló rostforrás, hamar telítettségérzetet nyújt,
  • hozzájárul az egészséges emésztéshez is. A legtöbb rostanyagot a héjában főtt vagy sült burgonya tartalmazza.
  • Alacsony kalóriatartalma (180 g 140 kcal-t tartalmaz), valamint magas telítő értéke miatt segít a diétában és a testsúly megtartásában is. Persze ügyelni kell az elkészítés módjára, hiszen az olajban sült változatok akár két-háromszoros energiatartalommal is bírhatnak. Így fogyókúra és diéta esetén elsősorban a főtt formát részesítsük előnyben.
  • Méregtelenítő - megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe.

Többféle burgonyafajta – jó ha tudod melyikből mi készíthető

 

  • Az "A" jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfövő burgonyák, elsősorban salátáknak valók. (Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata)
  • A "B" jelzésű burgonyák szintén nem szétfövő burgonyák, de főznivalók. főzéshez, saláták, raguk készítéséhez     (Aladin, Amorosa, Kleopátra, Impala, Pannónia, Marabel, Desirée, Katica, Kondor, Hópehely, Laura, Luca XL, Red Scarlet, Rioja, White Lady, Balatoni rózsa)
  • A "C" jelzésű burgonyák viszont enyhén szétfőnek, főzésre, sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya-készítéshez, püré/pehely alapanyagnak  (Agria, Karlena, Kuroda, Lady Rosetta, Lady Claire, Góliát, Solara, Vénusz Gold)

RECEPTEK – variációk egy témára

 

Ha a levest szereted: ZÖLDSÉGES BURGONYALEVES

Hozzávalók:4 db sárgarépa,4 db gyökér, 1 fej zeller gumó,1 kg burgonya, 1dl olaj, 4 evőkanál liszt, 4db tojás, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zeller zöld, petrezselyemzöld

A zöldségeket az olajon megpároljuk,a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. A párolt zöldségre szórjuk a lisztet, a pirospaprikát és felengedjük 1,5l vízzel. Belerakjuk a burgonyát,a vöröshagymát , a  fokhagymát, sót, és addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Majd a tojást jól felverjük és bele csurgatjuk. Még egyszer felforraljuk.

 

Ha az egyszerűség vonz: SÜLT SAJTOS BURGONYA

Hozzávalók: 2 kg újburgonya,6 dl tejföl,2 nagy fej vöröshagyma,25 dkg óvári sajt,10 dkg vaj,1 mokkáskanál curry por, só és őrölt fehér bors-ízlés szerint,1 evőkanál citromlé

A megmosott alaposan ledörzsölt újburgonyát beleterítjük egy tepsibe, megsózzuk, majd rászórjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe keverjük bele a sót, az őrölt fehér borsot, a curryt, és locsoljuk rá a burgonyára. Ezután szórjuk rá a reszelt sajtot és morzsoljuk rá apró darabokban a vajat. Előmelegített forró sütőben süssük meg.

 

Ha remekelni szeretnél: DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA

Hozzávalók:16 közepes db burgonya, 50 dkg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál mustár, 1 csipet kakukkfű, 4 db tojás, 3 gerezd fokhagyma,  3 dl tejföl, 25 dkg trappista sajt, 1 db babérlevél,1 teáskanál köménymag, só ízlés szerint, bors - ízlés szerint

A megtisztított burgonyát egészben a babérlevéllel és a köménnyel együtt sós vízben puhára főzzük. A krumplik tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk. A darált húst elkeverjük a felaprított hagymával, a paprikával, a kakukkfűvel, a mustárral, az átnyomott fokhagymával, 2 tojással, a petrezselyemmel és egy maroknyi reszelt sajttal. Sózzuk, borsozzuk. A krumplik üregét megtöltjük a keverékkel, majd visszatesszük rájuk a levágott tetejüket. Kivajazott tepsiben, alufóliával lefedve előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tejfölt elkeverjük a másik 2 tojással, sózzuk. Fél óra sülés után levesszük a fóliát, és ezt a szószt rákenjük a tetejükre, majd a maradék reszelt sajtot rászórjuk. Így sülnek még további 20 percig, amíg a sajt rápirul a krumplikra.

 

Ha azonnali finomságot akarsz: RÁNTOTT BURGONYA

Hozzávalók:8 közepes burgonya, 6 tojás, 5 evőkanál. finomliszt, só, őrölt bors, 1 csomag metélőhagyma, olaj a sütéshez

A burgonyát megtisztítjuk, majd uborkagyaluval felszeleteljük. A tojásokat felverjük, fűszerezzük, lisztezzük, és beletesszük a metélőhagymát. Ebbe a masszába forgatjuk a burgonyát, olajba mártott evőkanállal 2-3 burgonyát kiveszünk. Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!


 

 

0 Tovább

VAN RÁ 10 OKOM,HOGY MIÉRT ÉRDEMES SÁRGABARACKOT ENNED

Írta: Faar Ida

 

Most van szezonja – szinte leomlik a zöldséges-standokról. Számos fajtája ismert: ceglédi óriás, mandula, magyar kajszi, Bergeron, Borsi-féle kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíbor kajszi – sorolhatnánk a legnépszerűbb sárgabarack-fajtákat. Egy közös bennük: valamennyi nagyon zamatos, és finom. Az idei évben sajnos igen kevés termett belőle, emiatt az ára igen magas maradt, ami nem igazán kedvez a sárgabarack-lekvár, vagy dzsem kedvelőinek.

Pedig drágaság ide vagy oda: a hazai kajsziból házilag elkészített lekvárnak párja nincs – érdemes áldozni rá.

Eredete

A sárga- vagy kajszibarack rendszertanilag a rózsafélék családjába tartozik. Őshazája Közép-Ázsia, Nyugat-Kína. A Kaukázus és a Pamír-hegység vidékén megtalálhatók vad változatai. Örményországban már az ősidők óta termesztik. Már honfoglaló őseink is fogyasztották vad változatát, de hazánkban csak a török időkben kezdték el rendszeresen termeszteni a mediterrán vidékekről származó fajtákat. A legtöbb sárgabarackot Törökországban, Iránban és Üzbegisztánban termesztik.

 

FOGYASSZUNK MINÉL TÖBBET BELŐLE, MERT:

  1. Igazi vitaminbomba: elsősorban A-vitaminban és elő anyagaiban a karotonoidokban, béta-karotinban, ezen kívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.
  2. A gyümölcs tartalmaz szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket (norisprenoid) és terpenoidokat is izoláltak.
  3. Sejtvédő hatással bír-, meghosszabbítja az életet, ami antioxidáns hatásának köszönhető.
  4. Védi a szem ideghártyáját – főként az aszalt sárgabarack erős antioxidáns tartalma (az aszalással nyolcszorosára emelkedik)
  5. A gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét – mert képes gátolni azokat a szervezeti folyamatokat, melyek révén a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek védekeznek és életben maradnak.
  6. Kiemelkedően magas káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a keringési betegségekre, magas vérnyomásra. A kálium rendkívül fontos a szervezet normális működéséhez különösen a vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős.
  7. A sárgabarack kalcium, foszfor és kén tartalma segít a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.
  8. Rosttartalma segíti az emésztést és a székletürítést.
  9. Vastartalma segít a vérképzésben, vérszegénység esetén is.
  10.  Komplex B-vitamin tartalma jó segítője az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének, javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrálásban.

HÁROM ISTENI RECEPT

 

Ha hidegre vágysz…

HŰSÍTŐ SÁRGABARACKOS TURMIX

Hozzávalók:10 db sárgabarack,2 dl tej,4 evőkanál zabpehely,1/2 rúd vanília édesítőszer, késhegynyi fahéj

A megmosott sárgabarackot a többi hozzávalóval összeturmixoljuk – behűtve fogyasztjuk.

 

Ha az édes íz csábít…

BARACKOS TÚRÓS

Hozzávalók: 1 kg sárgabarack felkockázva, sovány 0,5 kg tehéntúró, 2 dl natúr joghurt, 10 dkg cukor, vagy annak megfelelő édesítőszer,10 dkg búzadara, 6 dkg vaj, 4 tojás, 1 sütőpor, 1 citrom, 5 dkg őrölt mandula, csipetnyi só

A vajat habosra kavarjuk az édesítővel, sóval, tojással, túróval, joghurttal, reszelt citromhéjjal, búzadarával, sütőporral – alaposan elkeverjük. Beletesszük a barackdarabokat. Sütőpapírral bélelt tortaformába szórjuk a mandulát és töltsük rá a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb.60 percig süssük. Lehűtve a legfinomabb.

 

Ha a sós a kedvenced…

SÁRGABARACKOS CSIRKEMELL

Hozzávalók:1 kg csirkemell filé, 3 evőkanál olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, 2 evőkanál méz, 80 dkg érett sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 6 dl tejszín, 2 evőkanál kukoricakeményítő, fahéj

A csirkemellet vékonyabb csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk kifehéredésig. Megszórjuk a bazsalikommal, majd hozzá adjuk a mézet. Kicsit karamellizáljuk. A felcsíkozott barackot adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük együtt. Öntsük rá a narancslevet. A keményítőt ki keverjük a tejszínnel, és hozzáöntjük.  Forraljuk fel. A végén ízlés szerint fahéjjal ízesítsük. Rizskörettel tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

De van, aki így szereti:

0 Tovább

SZEZONJA VAN: Akár szereted, akár nem -  de KELL egrest enned!

Írta: Faar Ida

 

Van, aki szereti, van, aki még soha nem evett. Nálunk mindig volt belőle bőven: nagyszüleimnél megtalálható volt mind a bokros, mind a törzses változata. A pöszméte - köszméte, piszke, büszke – mindegy miként nevezzük – szedése felért egy hadjárattal, ahol bizony, ha nem volt elég elővigyázatos vagy tapasztalt az ember – vérre menő lett a végeredmény a tüskéknek köszönhetően. A hivatalosan köszmétének nevezett egres (Ribes uva crispa) a magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklákon termő gyümölcs volt. Régtől fogva ismerik, de nemesítését csak a XVI. század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű, ahol 1740-ben mintegy száz, 1810-ben már négyszáznál is több nemesített fajtáját tartották számon.  

A ribiszkefajták családjába tartozó Eurázsiai eredetű gyümölcsnek számos fajtája ismert: Pallagi óriás, Zöld óriás, Szentendrei fehér, Gyöngyösi piros.

 

Miért érdemes fogyasztani?

  • energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként
  • gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin)
  • van benne citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor
  • kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre
  • segíti  a szív-, és a máj-működést
  • a lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén nyugtató, hűsítő hatású
  • kitűnő antioxidáns hatással bír, véd a rák ellen
  • magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet
  • hasznos ízületi és veseproblémák esetén
  • kiváló fogyókúrás alapanyag, segíti a zsírégetést

Felhasználása attól függ, milyen érettségi állapotban van: az éretlen gyümölcsből kiváló befőtt készíthető; féléretten a magas pektintartalom miatt lekvárokat és befőtteket sűríthetünk vele, illetve ilyenkor alkalmas mártásokhoz és levesekhez. Teljesen éretten fogyasztható nyersen (bár, aki szereti a húzós fanyarságot az éretlenül is szemezgethet belőle), de finom süteményekhez, lekvárokhoz, gyümölcssajthoz.  Szerencsére jól fagyasztható – megőrzi ízét és zamatát –ezért télire érdemes elraktározni belőle valamennyit.(Nálunk ez átlag 10-15 kg-ot jelent.)

RECEPTEK

EGRES LEVES

Hozzávalók:5 dkg liszt, 25 dkg egres megtisztítva,1 tejföl, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer, só

Fahéjból, szegfűszegből vízzel mártást főzünk, leszűrjük, beletesszük az egrest és az édesítőszert, ha megfőtt, akkor habarással sűrítjük.

EGRES SZÓSZ

Hozzávalók:1 kg egres, 25 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, 1 liter víz, só, 1 pohár tejföl, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, kevés citromhéj.

Az egrest a cukorral/édesítőszerrel, meg a citromhéjjal vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és behabarjuk vele a mártást. Főtt és sült húsokhoz egyaránt finom. Cukorbetegek cukor helyett édesítőszert is használhatnak.

 

EGRESSAJT

Hozzávalók: 1 kg egres, 20 dkg cukor

Az egrest puhára főzzük és szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az előbb elkészített péppel. Formákba öntjük, megdermesztjük, majd azokból kiborítva meleg helyen hagyjuk, hogy egy kicsit megszikkadjon a teteje. Hűvös-száraz helyen tárolva sokáig eláll – már ha ellent tudunk állni a fogyasztásának.

 

JOGHURTOS EGRES

Hozzávalók: 40 dkg érett egres, 30 dkg joghurt, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál mazsola.

Az egrest 4 részre vágjuk. Összekeverjük a joghurttal, mézzel, mazsolával – lehűtve fogyasztjuk.

GYORS EGRES FINOMSÁG

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg barnacukor, 50 dkg egres tisztítva, fahéj, őrölt szegfűszeg

Az egrest jénai edény aljára szórjuk, a többi hozzávalót keverőtálban összegyúrjuk, majd a gyümölcs tetejére morzsoljuk vagy reszeljük. Óvatosan lenyomkodjuk, majd közepesen meleg sütőben megsütjük. Tejszínhabbal tálaljuk.

MANDULÁS SÜTEMÉNY EGRESSEL

Hozzávalók: 25 dkg omlóstészta, 1 kg egres, 25 dkg cukor, 10 dkg mandula, citromhéj, fahéj.

Az omlóstésztával kibélelünk egy tortaformát. Az egrest megfőzzük, és összekeverjük a cukorral, az aprított mandulával, a citromhéjjal, a fahéjjal. Az omlós tésztára önjük, majd előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

ÚJHAGYMA – JÓL TESZED, HA EZT ESZED!

…mert szezonja van…

 

Újhagyma - friss,tavaszi ízek

Írta: Faar Ida

Ilyenkor tavasszal öröm piacra járni…

A természettel együtt a zöldség-kínálat is frissül: piros hónapos retkek mosolyognak mindenfelől, saláták kövér levelei kívánkoznak a kosarainkba, és a nagy kedvenc: az újhagyma harsogó zöld és fehér szárával nyújtózkodik felénk.

Apropó: újhagyma! Az - az illat! Az - az íz!

Mondhatni: miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve vagy egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként. Gyakori kiegészítője a salátáknak, de szószokba, pástétomokba is megállja a helyét.

 

Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, - lényegében „Ő” a vöröshagyma „kisded” korban - íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.

Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:

  • vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
  • cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez 
  • vastartalma fokozza a vérképzést
  • jó vizelethajtó,
  • légút tisztító,
  • alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
  • a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
  • illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
  • jótékony hatást gyakorol a vénákra,
  • sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
  • hatékony megfázások esetén,
  •  immunerősítő, 
  • van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
  • elősegíti az emésztést
  • igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;

 

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

ÚJHAGYMÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs

  • a csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra
  • az újhagymát karikázd fel
  • a petrezselyemzöldet aprítsd föl
  • keverd alaposan össze,
  • sózd, borsozd ízlés szerint
  • kevés olívaolajon, nagyobb lángon pirítsd meg
  • főzd meg a rizst, és tálald azzal

 

ÚJHAGYMÁS KELT POGÁCSA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor

  • az élesztőt a langyos, cukros tejben futtasd fel
  • a lisztet morzsold össze a vajjal,
  • add hozzá az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót
  • a keveréket robotgéppel jól dolgozd ki
  • a tésztát fél órát langyos helyen pihentesd
  • ezután a tésztát nyújtsd ki,
  • szórd rá az összevágott újhagyma felét, és a reszelt sajt felét
  • ezután a tésztát csavard föl, mint a bejglit – takard le, és 1/4 óráig langyos helyen pihentesd
  • ezután ismét nyújtsd ki, szórd meg a maradék újhagymával és a maradék sajttal.
  • megint csavard föl.
  • végül még egyszer nyújtsd ki körülbelül ujjnyi vastagra,  éles késsel rácsozd be, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki
  • a pogácsák tetejét kend meg a fölvert tojással
  • előmelegített sütőben süsd meg

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML