AZ ŐSZ ÖRÖK SLÁGERE: A SÜTŐTÖK

Írta: Faar Ida

Újra itt az ősz, túl sok jót már nem várhatunk – így is csodálatos ajándék a természettől az elmúlt napok verőfényes melegsége. De hiába minden: október végén, november elején menetrendszerűen az időjárás egyre zordabbá fordul – a hideg reggelek, a ködös délelőttök, a szélfútta- esőáztatta nappalok egyre gyakoribb vendégeink lesznek. De ez van – ezt kell szeretni, ehhez kell alkalmazkodni – és megtenni mindent annak érdekében, hogy a közérzetünk, a hangulatunk és az egészségi állapotunk ennek ellenére is toppon maradjon. Ennek legfőbb segítője lehet, mostani alapanyagunk - a sütőtök,

 

A mai Guatemala és Mexikó területéről származó sütőtököt az emberiség legalább hétezer éve fogyasztja: igaz, eleinte csupán a magját kedvelték. Az ősi tök húsa ugyanis keserű volt. A héjat darabokra vágták, megszárították, és fekhelyet szőttek belőle. A későbbiekben a tök az egész amerikai földrészen elterjedt, és édesebb húsú fajták alakultak ki. Fogyasztását szeplő és kígyómarás ellen javasolták. Napjainkban az Antarktisz kivételével valamennyi földrészen termesztik. A legjelentősebb sütőtök termesztő országok Kína, Japán, Románia és Törökország.

A Kobakosok családjába tartozó sütőtök őshazája Dél és Közép-Amerika, ahol főként az indiánok termesztették kezdetben csak a magjáért. Hazánkba spanyol és portugál felfedezők által került – igénytelensége miatt azonban bármelyik kiskertben könnyen termeszthető. Legnépszerűbb fajtái: a Nagydobosi sütőtök (aminek tömege 5-10 kg, vastag narancssárga húsa parázsra sül- emiatt ez alkalmasabb sütésre), és az Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök (tömege 2-4 kg, körte alakú, megbízhatóan édes, könnyen feldolgozható, levesek, főzelékek, saláták kiváló alapanyaga). Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). A sütőtök tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

 

Kedvező hatásai:

  • alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére,
  • megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést
  •  alkalmazható tüdőgyulladás és más tüdőkárosodások kezelésére
  •  enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat
  • rendszeres fogyasztása szebbé teszi bőrünket,
  • elmulasztja a pattanásokat
  • magas rosttartalmának köszönhetően remek hashajtó és béltisztító
  • segít az emésztési panaszok enyhítésében
  • serkenti a máj működését,
  •  segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében,
  • fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 
  • alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális
  • gazdag antioxidáns vegyületekben
  • hatásos a bőrrák, és más daganattípusok ellen
  • a benne található béta-karotin, kriptoxanthin, Lutein és zeaxanthin, melyek az A-vitamint is magába foglaló Karotinoidok csoportjához tartoznak, képesek védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen – azaz csökkenti a vércukor szintet
  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • vértisztító

Felhasználása

Igen sokoldalú: nyersen ivólevet készíthetünk belőle, főzhetjük, süthetjük, készíthetünk belőle turmixot, levest, salátát, lekvárt. A tök semleges ízéhez illik a fokhagyma, gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, korindermag.

A töknek értékes része még a magja: Az olajos magvak közül a legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g/100 gramm), igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Emellett kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g),  jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalma adja.

HOGYAN VÁSÁROLJUNK SÜTŐTÖKÖT?

 

Mint a görögdinnye-vásárlásnál, itt is vannak betartandó szabályok, amelyek figyelembevételével biztosan jól választunk:

  • az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés.
  • próbáljuk belenyomni körmünket a tök héjába. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen.
  • ha tököt szeletelve akarjuk megvenni árulkodó lehet a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen.
  • minél sárgább a sütőtök húsa, annál édesebb

SŰTÖTÖK  és HALLOWEEN

 

Az angolszász ünnep kishazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának. Van, aki ezt nem nézi jó szemmel – hiszen nekünk is vannak hagyományaink, amelyek felélesztése és fenntartása nélkülözhetetlen lenne, mindenesetre a Halloween „vírusfertőzéssel terjed” kisiskolásaink- fiataljaink körében. Ezzel  az ősi kelta hagyományokból kialakult ünneppel, - amely az idők folyamán összemosódott más ünnepekkel is - a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták ünnepelték meg a kelta újévet, amely november 1-jére esett és köszönték meg a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpásba mécsest helyezve varázslatos hangulatot tudunk teremteni. A töklámpást általában a könnyen faragható, narancssárga héjú és belsejű takarmánytökből készítik, - de mi magunk is hódolhatunk ennek az új divatnak - a Nagydobosi és az Orange fajtákból is mutatós lámpásokat, hangulatos kerti dekorációkat készíthetünk.

RECEPTEK

 

FAHÉJAS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES TÖKMAGGAL

Hozzávalók: 2 kg sütőtök,1liter víz,1 fahéj rudacska,6 db szegfűszeg,10 dkg vaj,2 evőkanál borecet, só, bors, cukor – pirított tökmag

A sütőtököt megtisztítjuk, a magot kikaparjuk, majd a húst kivágjuk, felaprítjuk. Egy lábasban felforraljuk a vizet a sütőtökhússal, szegfűszegekkel és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 20-25 percig főzzük. A fűszereket kivesszük, a levest pürézzük. Hozzáadjuk az ecetet, vajat – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk- tökmaggal díszítve tálaljuk.

CSIRKÉS SÜTŐTÖK 

Hozzávalók: 1 közepes csirke felaprítva, 1 kg sütőtök megtisztítva, felkockázva, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, gyömbérpor, 6 evőkanál olaj, kakukkfű, 3 babérlevél, 5 dl csontlé, őrölt bors,só,fél citrom leve.

A lisztet összekeverjük a gyömbérporral és rászórjuk a tök- kockákra. Elkeverve állni hagyjuk. A hagymát kockákra vágjuk. Az olajban gyorsan átsütjük a húst, majd kivesszük. Ezután a hagymát és a tököt tesszük az olajba, és 10 percig pároljuk. Kakukkfűvel, borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, hozzáadjuk a csontlét és a húst. Fedő alatt 40 percig pároljuk. Végül citromlével ízesítjük.

SÜTŐTÖK FASÍRT

Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 tojás, 1 tojássárgája, 20 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál friss bazsalikom, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg liszt, 5 dkg zabpehely, 1 csomag sütőpor, olaj, só, bors, reszelt sajt

A megtisztított sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk. A reszelt sütőtököt elkeverjük a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a fasírtokat az olajon megsütjük. Papír kéztörlőre téve a felesleges olaj felitatjuk. Reszelt sajttal megszórva, őrölt borssal, esetleg friss bazsalikommal azonnal tálaljuk.

SÜTŐTÖK-FŐZELÉK

Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 6 dkg étkezési keményítő, 10 dkg sajt, só, citromlé

A sütőtököt lereszelve az olvadt margarinon megfuttatjuk, majd enyhén sózott vízben feltesszük főni. Amikor megfő a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket, behabarjuk, ízesítjük. Újra forraljuk, és kis adagokban elkeverjük a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. Sűrű főzeléket kapunk melyet húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk.

 

SÜTŐTÖKÖS SÜTEMÉNY SÜTÉS NÉLKÜL

Hozzávalók: 1 kg darált háztartási keksz, 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 2 dl kávé, 1 rumaroma, 3 dl tej

A hozzávalókat összegyúrjuk.  Majd sütőpapíron kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük.

Krém: 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 evőkanál rumaroma, 30 dkg jó puhára sütött sütőtök – ezeket alaposan kikeverjük.

  JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK: TÖLTÖTT PARADICSOM

Írta: Faar Ida

Igaz, hamarosan Október lesz – de szerencsére még lehet kapni hazai termelésű paradicsomot, igaz kissé már borsosabb az áron, mint 3 héttel ezelőtt, de még „igazi” paradicsomi ízekkel. ( Nem tudom, másnál miként működik ez: de akkor, amikor szinte fillérekért be lehet szerezni, és még a csapból is paradicsom folyik – nem esik olyan jól az evése, mint szezon elején, vagy így szezon végén). Szóval: az eheti expressz-kajánk alapanyaga a paradicsom lesz.

Csapjunk is a közepébe!

 

Hozzávalók: 16 db paradicsom, 40 dkg sült hús apróra felkockázva (maradékból is lehet), 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 4 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, szerecsendió, őrölt bors, só.

  1. a vajból és a lisztből világos rántást készítünk,
  2. tejjel felengedve sűrűre főzzük.
  3. fűszerezzük,
  4. majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt vöröshagymát és az apróra vágott húst.
  5. beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét.
  6. a kivájt paradicsomokat megtöltjük a krémmel és kivajazott, tűzálló edényben megsütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

ISMERD MEG TE IS A PARADICSOM TITkait

Írta: Faar Ida

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Pomme d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat. Kellemes – semmivel sem összehasonlítható ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja.  Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Mi minden van benne? Az alábbi táblázatból kiderül (100 grammonkénti érték).

C-vitamin

19 mg

biotin

4 μg

B1-vitamin

57 μg

B2-vitamin

35 μg

B6-vitamin

100 μg

folsav

22 μg

E-vitamin

813 μg

A-vitamin

97 μg

béta-karotin

593 μg

K-vitamin

5,6 μg

foszfor

22 mg

Nátrium

3 mg

Kálium

235 mg

Kalcium

9 mg

Magnézium

11 mg

Vas

316 μg

Réz

57 μg

Cink

152 μg

Mangán

108 μg

Szelén

1 μg/

A paradicsom egészségvédő hatásai:

  • alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, számtalan étel alapja lehet
  •  a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják alacsony szénhidrát-tartalma miatt
  • magas likopin karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhetően véd a szabadgyökök károsító hatásától – elősegítve ezzel a daganatos megbetegedések megelőzését
  • erősíti az immunrendszert
  • mérsékli a gyulladásos folyamatokat
  • fiatalítja a bőrt
  • jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését
  • káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani
  • gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
  • magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését
  • a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást
  • érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét
  •  a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
  • serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Felhasználása

Szerencsére sokrétű: nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.

PARADICSOMI RECEPTEK

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

ZÖLDSÉGES PARADICSOMKRÉMLEVES

Hozzávalók:1 kg sárgarépa, ½ kg petrezselyem,1 karalábé, 1 kg paradicsom, 1 nagy fej hagyma, só, víz, olaj

A hozzávalókat megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Kis vizet aláöntve fedő alatt addig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

PARADICSOMSALÁTA

Hozzávalók:1 kg húsos paradicsom, karikára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma apróra nyomkodva, só, bors, édesítőszer ízlés szerint, 2 lila hagyma karikára vágva, egy kis balzsamecet, nyakon öntve egy evőkanálkanál olíva olajjal. Snidlinggel, petrezselyem zölddel díszítve tálaljuk.

TÖLTÖTT PARADICSOM

Hozzávalók:12 paradicsom, 40 dkg túró, 10 dkg margarin, 2 vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, só

A túrót összetörjük és kikeverjük a margarinnal, az apróra vágott vöröshagymával, pirospaprikával és sóval. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kiskanállal kivájjuk. Beletöltjük a túrót és visszarakjuk a tetejét. 
Jól behűtjük és friss kenyérrel tálaljuk.

PARADICSOMOS CSIRKERAGU

Hozzávalók:1kg csirkemell, 1 kg mirelit borsó, 2 nagyobb hagyma, 4 nagy paradicsom, friss zöldpetrezselyem, olívaolaj só, bors

A felszelt hagymát az olívaolajon megdinszteljük és hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet. Fűszerezzük. A paradicsomot botmixerrel pépesítjük, felöntjük vele a ragut. Mikor félig kész belekeverjük a borsót és a felvagdosott zöldpetrezselymet. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá és puhára főzzük.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

PARADICSOMTORTA

Hozzávalók:50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, só, 10 dkg margarin, 2 dl tej, 20dkg magozott fekete olajbogyó, 40 dkg paradicsom szeletelve, 2 fej hagyma vékonyra szeletelve, 25dkg kecskesajt kockákra vágva, 1/2 dl olívaolaj, 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva

Vajazzunk ki egy tortaformát. A liszthez keverjük hozzá a sütőport és a sót, majd morzsoljuk el benne a vajat. Gyúrjuk tésztává a tejjel. 
Nyújtsuk a tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. Kb. 15 perc alatt süssük a tésztát aranybarnára. Keverjük össze a paradicsomot, a hagymát, a kecskesajtot, az olivaolajat és a bazsalikomot.  A megsült tésztába halmozzuk a paradicsomos keveréket. 20 perc alatt a tortát készre sütjük. Melegen tálaljuk – s úgy szeleteljük, mint a tortát.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

MIÉRT EGYÜNK ZÖLDBABOT? MERT FINOM, ÉS EGÉSZSÉGES

Írta: Faar Ida

 

A népies nevén paszulynak nevezett hüvelyes növény méltán népszerű minden magyar konyhában. Egyrészt sokféleképpen elkészíthető, sokféleképpen eltehető télire, és nem utolsó sorban nem kell számolni a szénhidrát-tartalmát sem. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok legősibb eledele volt hajdanán –viszont hazánkba a török hódoltság idején került. Hivatalosan mintegy 80 fajtája ismert – ezek közül is a sárga hüvelyű változatok a legkeresettebbek, pedig a zöld hüvelyűek is nagyon finomak, ráadásul jóval később szálkásodnak, és magasabb a magnéziumtartalmuk is). A zöldbab energiatartalma alacsony (41 kcal/100 gramm), ezért bármelyik diéta (akár cukorbeteg-, akár fogyókúrás) alapját képezhetik a belőle készült ételek. Főve 100 grammonként tartalmaz:

  • 6,7 gramm szénhidrátot
  • 0,2 gramm zsírt
  • 2,4 gramm fehérjét

Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben található benne: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium; de vitaminokban is gazdag: A-, B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamin. Emellett még nagyon magas a rosttartalma is, amely segít az emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében.

Élettani hatásai:

  • kiváló vízhajtó
  • ajánlják szív- és vesebetegségnél, hólyagpanaszoknál, ideggyulladásnál, teája köszvény és reuma esetén is hatékony szer
  • inzulinszerűen ható anyagot tartalmaz (glukokinin), amely hatékonyan csökkenti a vércukorszintet
  • elősegíti a csontok és a sejtek növekedését
  • magas C-vitamin és béta-karotintartalma csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, ezáltal keringési rendszerünk védelméhez
  • megelőzi a vastagbélrákot
  • méregtelenít
  • gyulladáscsökkentő hatású.
  • magas vastartalma segíti szervezetünk energiaellátását
  • a zöldbab-leve elősegíti a fehérjék emésztését és felszívódását
  • elősegíti és serkenti a máj működését és különösen jó hatással van a vérben levő méreganyagok eltávolítására.
  • hatásos ideggyengeség esetén is, magas B-vitamin tartalmának köszönhetően
  • aktiválja az enzimek működését
  • biztosítja a sejtek energiaellátását
  • gyorsítja az anyagcserét

FONTOS TUDNI:

A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani, mert a zöldbab hüvelye nyersen "phasin"-tartalmaz, amely egy nitrogéntartalmú glükózid ami megbetegedést okozhat, de ez az anyag hő hatására szétbomlik.

 



RECEPTEK

ZÖLDBABLEVES - CSIPETKÉVEL

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb,50 dkg zöldbab, 10 dkg zsír, 8 dkg liszt,2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, piros paprika,3 dl tejföl, só, bors,1 csomó petrezselyemzöld, csipetkéhez: 2 tojás, 15 dkg liszt

A megtisztított zöldbabot 1 cm-es darabokra vágjuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. Puhára főzzük, közben a megtisztított apróra vágott vöröshagymát aranysárgára fonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pirospaprikával színezzük. Az apró kockára vágott húst a hagymára tesszük, sózzuk, borsozzuk

És egy kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. A megfőtt zöldbabhoz hozzáadva összeforraljuk. Világos barna petrezselymes rántást készítünk, tejföllel és egy kevés vízzel felengedjük, és berántjuk vele a levest. Betétnek csipetkét adunk hozzá.

PALÓCGULYÁS

Hozzávalók: 1 kg birkahús, 15 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 db paprika, 4 db paradicsom, 5 dl tejföl, 1 kg zöldbab, 1 csokor kapor, só, bors, babérlevél

Az alaposan lepucolt és kockákra vágott húsból a szokásos módon pörköltet főzünk, felöntjük vízzel, beletesszük a babérlevelet, és majd ha felforrt a kockákra vagdalt zöldbabot. Miután a zöldbab megpuhult, vékony tejfölös habarással besűrítjük. Ráhintjük a finomra vagdalt kaprot, és máris tálaljuk.

 

ZÖLDBABSALÁTA

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 4 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál olaj, 1 dl borecet, só, bors.

A tisztított zöldbabot sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, majd elkeverjük a zúzott fokhagymával, az olajjal, ecettel és a borssal.

GOMBÁS RAKOTT ZÖLDBAB

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 40 dkg gomba, 10 főtt tojás, 6 dl tejföl, 30 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál liszt, vaj, bors, só

A zöldbabot tisztítjuk, sós vízben puhára főzzük és lecsepegtetjük. A gombát szeleteljük, majd vajban, fedő alatt puhára pároljuk, közben sóval, borssal fűszerezzük. Tűzálló tálat kikenünk vajjal, a bab harmadát belesimítjuk, 3 tojást rákarikázunk és rátesszük a gomba felét. Sózzuk, borsozzuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, a sajttal és harmadát a tálba öntjük. A rétegezést így folytatjuk, majd a legfelső babra öntjük a megmaradt mártást. Vajdarabkákat morzsolunk a tetejére és előmelegített sütőben, pirosra sütjük.

 

ZÖLDBABFŐZELÉK

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, pár csepp ecet (csipetnyi cukor vagy 1 kiskanál barackíz).
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a megtisztított, 1-2 centis darabokra vágott zöldbabot beletéve, megsózzuk. Kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, majd a tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Pár csepp ecettel savanyítjuk, (Szelídíthetjük az ízét kevés cukorral vagy barackízzel is.)

ZÖLDBAB KÖLESSEL

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 30 dkg vöröshagyma,4 gerezd fokhagyma,1 csokor borsikafű,1 evőkanál olívaolaj, 30 dkg köles, 1liter zöldségleves,20 dkg juhsajt, cayenne-i bors, só

A zöldbabot megtisztítjuk, és 2 centi hosszúságúra feldaraboljuk. A meghámozott vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A borsikafű leveleit a szárról lecsipkedjük és félretesszük. A vöröshagymát, a fokhagymát és a borsikafű szárait felhevített olajon megpirítjuk. Rászórjuk a kölest, felengedjük zöldséglevessel, és felforraljuk. Amikor felforrt, lefedjük és kis lángon, 20 percig főzzük. A babot enyhén megsózzuk, meglocsoljuk 1dl vízzel, majd lefedve, kis lángon 15 percig pároljuk. Összekeverjük a párolt kölessel, és tálalás előtt csipetnyi cayenne-i borssal fűszerezzük. Tányérokra szedjük, rámorzsoljuk a juhsajtot, és megszórjuk a félretett borsikafű levelekkel.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok

 

0 Tovább

MOST ELÁRULOM MIÉRT KELL RENDSZERESEN ZELLERT ENNED!

Írta: Faar Ida

A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. A Földközi-tenger partvidékén és Észak-Európában őshonos gyökérnövény, amely a közismert népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik. Szerencsére levele és gumója egyaránt fogyasztható, a magyar konyhában főként ízesítésre használják.

 

A diétás étrend alapeleme lehet, ha megbarátkozunk jellegzetes ízével, hiszen 100 g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz, és emellé még rengeteg rostot, ami hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez. Levele gazdag olyan flavonoid antioxidánsokban, mint a zeaxanthin, a Lutein és a béta-karotin, ezek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek. Gazdag A-vitaminban, ami szintén természetes antioxidáns akárcsak a béta-karotin. Kiváló hatással van a bőrre, de elengedhetetlen a jó látáshoz is, és még fontos szerepet játszik a tüdőrák elleni védelemben is. A zeller vitaminok és ásványi anyagok „tárháza”. Tartalmaz: folsavat (a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és C-vitamint, nagyon jó K-vitamin-forrás (a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra fejti ki jó hatását. Fogyasztása ajánlott az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium.

 Számos kedvező élettani hatása ismert. A zeller:

  • erős vízhajtó hatású
  • gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket.
  • serkentőleg hat a veseműködésre, elhajtja a vesehomokot
  • enyhíti az ízületi gyulladást
  • jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra
  • alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, idegnyugtatóként gyomorégés enyhítésére is.
  • alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság esetén
  • erősíti az immunrendszert.
  • étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító.
  • savtalanítja a szervezetet
  • megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.
  • afrodiziákumként is alkalmazzák,
  • összetevőként használják a kozmetikai- iparban (szappanban, krémben, parfümben) és az élelmiszeripari termékek (alkoholos és alkoholmentes italok, cukorkák, egyéb édességek) ízesítésében.

Háromféle zellert ismerünk, metélő, halványító és gumós zellert. A metélő zellert fűszerként, a gumós és halványító zellert zöldségként használjuk.

Ehetjük nyersen, főzve, párolva, sütve, fűszerolajként, fűszerecetként, ételízesítőként sóval vagy szárítva, zöldségpástétomokban.     

 

A HÚSLEVES IS FINOMABB ZELLERREL

RECEPTEK

TEJSZÍNES ZELLERKRÉM-LEVES

Hozzávalók:2 evőkanál olivaolaj, 2 db vöröshagyma, 80 dkg zellerszár, 3 nagyobb burgonya,1 csokor petrezselyemzöld, 2 liter erőleves, 5 dl tejszín, 20 dkg füstölt sajt, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 csokor zellerlevél, snidling, reszelt füstölt sajt, só, bors

Az olivaolajra rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, és turmixgépbe öntve a sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépet a fazékba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal , és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.

EGYSZERŰ ZELLER SALÁTA

Hozzávalók: 70 dkg zeller, 3 db savanykás alma, 1 citrom leve, 5 dl joghurt, só, bors,

A megtisztított zellert és az almát lereszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk. A joghurtot összekeverjük a maradék citromlével, sózzuk, borsozzuk, s a salátára öntjük. Hűtőben összeérleljük.

 

ZELLERMÁRTÁS

Hozzávalók: 30 dkg zeller, 3 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejföl, só, bors, 1 evőkanál méz, fél liter víz

A megtisztított zellert felkockázzuk, a vízzel felöntve puhára főzzük. A keményítőből a tejföllel habarást készítünk – a zellert bot mixerrel pürésítjük, majd behabarjuk. Sóval, borssal, mézzel ízesítjük – és még egyszer felforraljuk. Sültek mellé kiváló.

ZELLERES-MANDARINOS CSIRKE

Hozzávalók: 60 dkg főtt csirkehús, 30 dkg főtt zeller, 30 dkg mandarin, 2 evőkanál majonéz, mandarin lé, só, fehérbors

A kihűlt csirkehúst és a főtt zellert felkockázzuk, a mandarint megtisztítjuk, és az előzőekkel összekeverjük. A majonézből a mandarin-lével mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, és a felkockázott zelleres-húsos keverékre öntjük. Lehűtve tálaljuk.

 


HALFILÉ ZELLERES TÉSZTABUNDÁBAN

Hozzávalók: 1 kg halfilé, 4 tojás, 40 dkg zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg Graham liszt, só, bors, olivaolaj, citromlé

 A halfilét 2 cm-es csíkokra vágjuk, besózzuk, fél citrom kifacsart levével meglocsoljuk és hűtőszekrénybe helyezzük. A megtisztított zellergumót lereszeljük és tálba tesszük. Hozzáadjuk a felvert tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A halcsíkokat először lisztbe, majd a zelleres tésztába forgatjuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Salátával körítjük.

 

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

 

0 Tovább

VAN RÁ 10 OKOM,HOGY MIÉRT ÉRDEMES SÁRGABARACKOT ENNED

Írta: Faar Ida

 

Most van szezonja – szinte leomlik a zöldséges-standokról. Számos fajtája ismert: ceglédi óriás, mandula, magyar kajszi, Bergeron, Borsi-féle kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíbor kajszi – sorolhatnánk a legnépszerűbb sárgabarack-fajtákat. Egy közös bennük: valamennyi nagyon zamatos, és finom. Az idei évben sajnos igen kevés termett belőle, emiatt az ára igen magas maradt, ami nem igazán kedvez a sárgabarack-lekvár, vagy dzsem kedvelőinek.

Pedig drágaság ide vagy oda: a hazai kajsziból házilag elkészített lekvárnak párja nincs – érdemes áldozni rá.

Eredete

A sárga- vagy kajszibarack rendszertanilag a rózsafélék családjába tartozik. Őshazája Közép-Ázsia, Nyugat-Kína. A Kaukázus és a Pamír-hegység vidékén megtalálhatók vad változatai. Örményországban már az ősidők óta termesztik. Már honfoglaló őseink is fogyasztották vad változatát, de hazánkban csak a török időkben kezdték el rendszeresen termeszteni a mediterrán vidékekről származó fajtákat. A legtöbb sárgabarackot Törökországban, Iránban és Üzbegisztánban termesztik.

 

FOGYASSZUNK MINÉL TÖBBET BELŐLE, MERT:

  1. Igazi vitaminbomba: elsősorban A-vitaminban és elő anyagaiban a karotonoidokban, béta-karotinban, ezen kívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.
  2. A gyümölcs tartalmaz szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket (norisprenoid) és terpenoidokat is izoláltak.
  3. Sejtvédő hatással bír-, meghosszabbítja az életet, ami antioxidáns hatásának köszönhető.
  4. Védi a szem ideghártyáját – főként az aszalt sárgabarack erős antioxidáns tartalma (az aszalással nyolcszorosára emelkedik)
  5. A gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét – mert képes gátolni azokat a szervezeti folyamatokat, melyek révén a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek védekeznek és életben maradnak.
  6. Kiemelkedően magas káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a keringési betegségekre, magas vérnyomásra. A kálium rendkívül fontos a szervezet normális működéséhez különösen a vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős.
  7. A sárgabarack kalcium, foszfor és kén tartalma segít a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.
  8. Rosttartalma segíti az emésztést és a székletürítést.
  9. Vastartalma segít a vérképzésben, vérszegénység esetén is.
  10.  Komplex B-vitamin tartalma jó segítője az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének, javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrálásban.

HÁROM ISTENI RECEPT

 

Ha hidegre vágysz…

HŰSÍTŐ SÁRGABARACKOS TURMIX

Hozzávalók:10 db sárgabarack,2 dl tej,4 evőkanál zabpehely,1/2 rúd vanília édesítőszer, késhegynyi fahéj

A megmosott sárgabarackot a többi hozzávalóval összeturmixoljuk – behűtve fogyasztjuk.

 

Ha az édes íz csábít…

BARACKOS TÚRÓS

Hozzávalók: 1 kg sárgabarack felkockázva, sovány 0,5 kg tehéntúró, 2 dl natúr joghurt, 10 dkg cukor, vagy annak megfelelő édesítőszer,10 dkg búzadara, 6 dkg vaj, 4 tojás, 1 sütőpor, 1 citrom, 5 dkg őrölt mandula, csipetnyi só

A vajat habosra kavarjuk az édesítővel, sóval, tojással, túróval, joghurttal, reszelt citromhéjjal, búzadarával, sütőporral – alaposan elkeverjük. Beletesszük a barackdarabokat. Sütőpapírral bélelt tortaformába szórjuk a mandulát és töltsük rá a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb.60 percig süssük. Lehűtve a legfinomabb.

 

Ha a sós a kedvenced…

SÁRGABARACKOS CSIRKEMELL

Hozzávalók:1 kg csirkemell filé, 3 evőkanál olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, 2 evőkanál méz, 80 dkg érett sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 6 dl tejszín, 2 evőkanál kukoricakeményítő, fahéj

A csirkemellet vékonyabb csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk kifehéredésig. Megszórjuk a bazsalikommal, majd hozzá adjuk a mézet. Kicsit karamellizáljuk. A felcsíkozott barackot adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük együtt. Öntsük rá a narancslevet. A keményítőt ki keverjük a tejszínnel, és hozzáöntjük.  Forraljuk fel. A végén ízlés szerint fahéjjal ízesítsük. Rizskörettel tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

De van, aki így szereti:

0 Tovább

BODZAVIRÁGOS MINDENNAPOK

Írta: Faar Ida

Édeskés, mámorító illat lengi be az udvart. Nem, már nem csak az akác virágzik, hanem az a néhány bodzafa, amely a kerítésünk mellett hódított teret magának. Bocfa, bodzafa, csete, gyepűbodza, bocfa – május végétől júliusig virágzik ez a sokféleképpen felhasználható cserje, amelynek augusztus végére érnek be fekete bogyói. Szinte minden része hasznosítható. Készíthető belőle sokféle finomság, természetes színező szer, és még gyógyhatásánál fogva számos megbetegedés megelőzésére illetve gyógyítására is alkalmas.

Élettani hatásai:

  • Virágzata nagyon fontos flavonoidokat tartalmaz,
  • bogyója antioxidánsokban, vitaminokban (C-, A-, E-,  B-vitaminok, folsav),  ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, vas, foszfor) és illóolajokban gazdag.
  • A szárított virágzatából készült tea erősíti az immunrendszert, izzasztó és gyulladáscsökkentő hatású. 
  • Friss virágából nagyon finom szörpöt (receptet lásd lentebb), és üdítőitalt készíthetünk,
  • bogyóiból lekvárt, kompótot főzhetünk, amely hashajtó, és vizelethajtó hatású.
  • Rendszeres fogyasztása segít az idegi fájdalmak csillapításában, normalizálja a keringést, és megakadályozza a vírusos megbetegedések elhatalmasodását.

Friss virágzatát tisztítás és alapos megmosás után palacsintatésztába mártva megsüthetjük – különlegesen finom édesség készül így belőle.

BODZÁBÓL KÉSZÜLT

 

BODZASZÖRP (téli eltevésre)

Hozzávalók: 3 liter víz, 20 alaposan megmosott bodzavirág, 3 citrom, 2 kg kristálycukor, 5 nagy citrom leve

A bodzavirágot keverjük össze a vízzel, tegyük bele a megmosott és felkarikázott citromot. Letakarva 2 napig tegyük hűvös helyre, majd szűrjük le, és főzzük össze a cukorral. Tiszta üvegekbe öntve zárjuk le és száraz dunsztban téve hagyjuk 2-3 napig állni.

BODZA ÜDÍTŐITAL(főzés nélkül készíthető)

Hozzávalók: 10 bodzavirág, 1 citrom, 4 evőkanál cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 4 liter víz

Ugyanúgy készül, mint a szörp, csak nem kell főzni – a hozzávalókat egyszerűen elkeverjük – 2 napig állni hagyjuk, leszűrjük, majd frissen lehűtve fogyasztjuk.

 

BODZALEKVÁR

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés,1 kg cukor,1 kg alma

A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztban tartjuk egy napon át.

 

 

0 Tovább

ÚJHAGYMA – JÓL TESZED, HA EZT ESZED!

…mert szezonja van…

 

Újhagyma - friss,tavaszi ízek

Írta: Faar Ida

Ilyenkor tavasszal öröm piacra járni…

A természettel együtt a zöldség-kínálat is frissül: piros hónapos retkek mosolyognak mindenfelől, saláták kövér levelei kívánkoznak a kosarainkba, és a nagy kedvenc: az újhagyma harsogó zöld és fehér szárával nyújtózkodik felénk.

Apropó: újhagyma! Az - az illat! Az - az íz!

Mondhatni: miatta képes vagyok bármire. Már kisgyermekkorom óta hű rajongója vagyok: már négy-őt évesen is naponta több alkalommal ott kucorogtam a vöröshagyma-ágyások szélén, és vártam-vártam, hogy végre olyan állapotba kerüljön, hogy felszedhető és ehető legyen. Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is falhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve vagy egy- egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként. Gyakori kiegészítője a salátáknak, de szószokba, pástétomokba is megállja a helyét.

 

Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, - lényegében „Ő” a vöröshagyma „kisded” korban - íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom - fontos vitaminforrás is.

Számtalan kedvező élettani hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása:

  • vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
  • cinktartalma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez 
  • vastartalma fokozza a vérképzést
  • jó vizelethajtó,
  • légút tisztító,
  • alkalmazzák szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is
  • a benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat
  • illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.
  • jótékony hatást gyakorol a vénákra,
  • sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatású
  • hatékony megfázások esetén,
  •  immunerősítő, 
  • van benne zsír, szénhidrát, víz, rostanyag, B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes ízét, és illatát - ként tartalmazó illatolaja adja.
  • elősegíti az emésztést
  • igazi diétás alapanyag: 100 g hagymának az energiatartalma pusztán 40 kalória;

 

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

ÚJHAGYMÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 20 dkg rizs

  • a csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra
  • az újhagymát karikázd fel
  • a petrezselyemzöldet aprítsd föl
  • keverd alaposan össze,
  • sózd, borsozd ízlés szerint
  • kevés olívaolajon, nagyobb lángon pirítsd meg
  • főzd meg a rizst, és tálald azzal

 

ÚJHAGYMÁS KELT POGÁCSA

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő,20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor

  • az élesztőt a langyos, cukros tejben futtasd fel
  • a lisztet morzsold össze a vajjal,
  • add hozzá az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a sót
  • a keveréket robotgéppel jól dolgozd ki
  • a tésztát fél órát langyos helyen pihentesd
  • ezután a tésztát nyújtsd ki,
  • szórd rá az összevágott újhagyma felét, és a reszelt sajt felét
  • ezután a tésztát csavard föl, mint a bejglit – takard le, és 1/4 óráig langyos helyen pihentesd
  • ezután ismét nyújtsd ki, szórd meg a maradék újhagymával és a maradék sajttal.
  • megint csavard föl.
  • végül még egyszer nyújtsd ki körülbelül ujjnyi vastagra,  éles késsel rácsozd be, és pogácsaszaggatóval szaggasd ki
  • a pogácsák tetejét kend meg a fölvert tojással
  • előmelegített sütőben süsd meg

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

NASSOLJ TE IS EgÉSZSÉGESEN!

Sorozat édesszájúaknak…

Írta: Faar Ida

Gondolom, nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy NASSOLNI JÓ!

Nassolni kell! Nassolni muszáj! Nassolni öröm…

Persze a mérlegre állni már nem annyira, de ki képes folyamatosan spártai szigorúsággal lemondani mindenről, ami jó?

Természetesen most nem arra akarlak buzdítani, hogy válogatás nélkül BÁRMIT megegyél, hanem arra, hogy:

  • ha fogyókúrázol – néha engedj egy kicsit a gyeplőn (ha túl szigorú vagy önmagadhoz, hamarabb fel fogod adni, és szabályosan „letámadod” majd a tiltólistán szereplő élelmiszereket, kontrollálatlanul fogyasztva azokat)
  • ha nem fogyókúrázol, akkor pedig fontos arra figyelned, hogy MI AZ, AMIT MEGESZEL

Mire gondolok?

Igen. Sietsz. Rohansz. Nincs időd semmire… Leemeled a boltban a polcról, kifizeted, és megeszed. Megeszed a hidrogénezett növényi olajokat, a tartósító-, színező-, állományjavító-, és adalék- anyagokat, és ki tudja még mit.

Ezt megteszed hetente egyszer – rendben. De hosszabb távon, és gyakrabban - nem biztos, hogy jól jársz vele.

Mi a megoldás? Keresd szombatonként a NASSOLNIVALÓ cikksorozat cikkeit!

Készítsd el magad a nassolnivalókat!

A NASSOLNIVALÓ szombatonként megjelenő cikkeiben olyan édes és sós nassolnivalók receptjeivel ismerkedhetsz meg, amelyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek – és ráadásul még egészségesebbek is „bolti” társaiknál.

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

…egy édes

 

ASZALT GYÜMÖLCSÖS TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 25 dkg zsírszegény túró, 15 dkg tejföl, 10 dkg aszalt vörös áfonya, méz

  • a túrót villával alaposan törd át
  • keverd össze a tejföllel
  • szórd bele az előzőleg megmosott, lecsepegtetett aszalt áfonyát
  • ízlés szerint édesítsd mézzel

Az édes túrókrém elkészíthető friss idénygyümölcsök felhasználásával is.

…és egy sós

 

ZÖLDSÉGES TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 25 dkg zsírszegény tehéntúró, ½ kígyóuborka, 1 közepes sárgarépa, 4 db hónapos retek, 1 kisebb fej lilahagyma, 4 evőkanál tejföl, só

  • tisztítsd meg a zöldségeket
  • reszeld le a zöldségeket közepes lyukú reszelőn
  • villával törd össze a túrót
  • keverd el a tejföllel
  • keverd bele a reszelt zöldségeket
  • sózd ízlés szerint
  • tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek

Teljes kiőrlésű kenyérre kenve a legfinomabb!

Jó étvágyat mindenkinek!

0 Tovább

ITT A PIROS - HOL A PIROS?

A HÓNAPOS  RETEK

Írta: Faar Ida

 

Előljáróban : A technika ördöge…

Olyan szépen indult minden… Mármint, ami az ABROSZRAVALÓ pályafutásának kezdetét illeti… Szépen sorban írtam a cikkeket, - Húsvét előtt sorra posztoltam is őket – aztán pont a „főszereplőről” a sonkáról szóló cikk kényszerült pihenőpályára a technika ördöge – és Murphy örökérvényű törvénye szerint: ami elromolhat – jelen esetben a monitorom – el is romlott.

De mostmár újra itt vagyok, és gőzerővel azon dolgozom, hogy rávegyelek Kedves Olvasó arra, hogy FŐZZ TE IS MAGADNAK!

Otthon, megbízható forrásból származó alapanyagokból, lépésről-lépésre haladva.

Nem. Nem könnyű feladat,de számtalan előnye van… A legfontosabb előny pedig nem más, mint az, hogy TUDOD mi az, amit eszel.

Szezonálisan

Az alapanyagok kiválasztásának fő szempontjaként mindig a SZEZONALITÁS betartása kell, hogy a szemeid előtt lebegjen.

És most minek van szezonja?

Többek között a HÓNAPOS RETEKNEK

 

Retket enni, de minek?

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen is szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt, kiemelkedő élettani hatásuk miatt. Ez a feltételezések szerint Távol-Keletről származó a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény kiváló C-vitaminforrás, amely nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, folsavat, és értékes ásványi sókat: kalciumot, vasat, cinket, mangánt, káliumot, magnéziumot, foszfort.

Tartalmaz még kén-tartalmú illóolajokat is, amelyek gyógyhatását számos betegség megelőzésében, vagy kezelésében kitűnően alkalmazhatjuk.

Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai a következők:

  • magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
  • alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
  • megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
  • enyhíti a köhögést
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  • fertőtleníti a nyálkahártyát,
  • serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket.
  • csökkenti a puffadást
  • mérsékli a vesekő kialakulásának esélyét,
  • csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
  • erősíti az immunrendszert

Kiváló alkotója a salátáknak, díszítője a szendvicseknek, de párolható is.

 

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

 

Ha leves imádó vagy: RETEKLEVES


Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, olaj, só, méz, liszt, tej, víz.

  • alapos mosás után vágd a retket hasábokra
  • kezd el párolni az olajon
  • sóval, mézzel a ízlés szerint ízesítsd
  • adj hozzá kevés vizet, párold 10 percig
  • süsd zsírjára
  • szórd meg liszttel
  • folyamatosan kavargatva pirítsd egy kicsit
  • majd fele víz, fele tej keverékével engedd fel, és forrald össze

     

     

Ha a salátákra esküszöl:FŰSZERES RETEKSALÁTA 

Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélőhagyma

  •  a megtisztított és megmosott retket vágd vékony szeletekre
  • a sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat keverd alaposan össze
  • tedd bele a retket,
  • az egészet takard le és érleld körülbelül 20 percig
  • a zöld fűszer növényeket öblítsd le, csipkedd le a levelüket.
  • a metélő hagymát vágd karikákra
  • zöld fűszereket,és a metélőhagymát óvatosan forgasd a reteksalátába forgasd a salátába

Ha mutatós finomságra vágysz: TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 12 db közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

  • a megmosott retkeket vágd ketté
  • kapard ki a belsejüket
  • a kikapart belsőt párold meg
  • szórd meg a felaprított snidlinggel, a zúzott fokhagymával,
  • öntsd rá a sóval felvert tojást
  • süsd össze
  • a tojásos masszát töltsd vissza a kikapart retekbelsőkbe

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

főzz magad (45),egészséges (35),természetes (22),friss (14),abroszravaló (12),szezonális (10),finom (9),gyors (8),szezonja van (5),EXPRESSZ KAJÁK (5),életmód (4),édes (4),íz-kalandozások (3),zöldséges (3),Húsvét (3),NASSOLNIVALÓ (2),külföld (2),házi (2),édesség (2),francia (2),süss magad (2),EXPRESSZ-KAJÁK (2),mediterrán étrend (2),sós (2),antioxidáns (2),csípős (2),ősz (2),tojás (2),burgonya (1),méregtelenít (1),fekete retek (1),gasztronómia (1),új ízek (1),kapor (1),lugosít (1),gyógyít (1),csemegekukorica (1),teríték (1),fertőzés (1),köhögés ellen (1),főzz magd (1),gyógyító gyümölcs (1),sárgabarack (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),gyümölcslé (1),higiénia (1),egzotikus (1),laktató (1),zeller (1),lecsó (1),ősz.egészséges (1),glukonon (1),paradicsom (1),sütőtök (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),mák (1),receptek (1),egészségtelen (1),csirkemell (1),keksz (1),sütés nélkül (1),nátha (1),zöldséglé (1),hazai ízek (1),életreceptek (1),megelőzés (1),zöldbab (1),diétás (1),immunrendszer (1),hideg (1),gyógyító zöldség (1),sütés (1),vitamin-pótlás (1),csíra (1),vitamin (1),nassolnivaló (1),egyszerű (1),újhagyma (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1), NASSOLNIVALÓ (1),recept (1),gyógyító növény (1),hónapos retek (1),vitaminforrás (1),pörkölt (1),bárány (1),Csináld magad! (1),házias (1),sült (1),ízletes (1),megbízható (1),élettani hatás (1),sonka (1),torma (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),egres (1),cseresznye (1),hús nélkül (1),eper (1),egészség (1),fiatalság (1),diabetikus (1),lemondás (1),cukorbetegség (1),tudatosság (1),vááltozatos (1),szabályok (1),bodzaszörp (1),bodza (1),palacsinta (1),anorexia (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),tisztaság (1),óvatos (1),ételmérgezés (1),konyha (1),cukormentes (1)

Utolsó kommentek