Aki szeret kertészkedni, és nem mellékesen szereti azokat a zöldségféléket az

asztalára tenni, amelyeket saját maga termel, az elsők között örvendezhet a

hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg, és fagytűrő, ő az egyik

legkorábban elvethető zöldség. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai,

már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már

február–március környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15–20

cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap. A káposztafélék

családjába tartozó hónapos retek– alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100

gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges

étkezés szerves részét képezi. 

Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium,foszfor, kálium. 

Hatásai:

  • serkenti az emésztést
  • serkenti az epeműködést, megszünteti az epepangást
  • immunerősítő
  • segít a felső légúti fertőzések leküzdésében
  • mérsékli a köhögést

Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de

lehet párolni is.

RECEPTEK

RETEKSALÁTA

Hozzávalók:3 db fejes saláta, 2 csomag hónapos retek, 30 dkg reszelt füstölt

sajt, 1 csomag újhagyma, 4 evőkanál majonéz, citromlé, 4 evőkanál mustár, ½ dl

fehérbor, 3 db főtt tojás, őrölt fehér bors, só

A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy salátás tálban a

majonézt, a citromlével, a mustárral, a fehérborral, a fűszerekkel alaposan

elkeverjük, majd hozzákeverjük a feldarabolt zöldségeket. Végül a felkarikázott

főtt tojással, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

RETEKSALÁTA FŰSZERESEN

Hozzávalók: olívaolaj, 6 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 teáskanál

curry por, 50 dkg főtt csirkemell, méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg

sárgarépa,40 dkg spenót

Az olívaolajat a mézzel, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel, és a

megtisztított felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell

kockákkal tálaljuk.

RETEKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ

Hozzávalók:2 csomag retek,2 tejföl, cukor, bors, só, 10 dkg liszt

A hozzávalókat a liszt kivételével összeturmixoljuk, majd a kapott turmixot

felforraljuk, és a liszttel besűrítjük.

TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 2 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 6 tojás, 5 gerezd fokhagyma,

olaj, só, bors

A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon

megpároljuk, rászórjuk a felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd

ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a

kikapart retekbelsőkbe.

JÓ ÉTVÁGYAT!