ÉDESÍTSD MEG TE IS A NAPOD!

Írta: Faar Ida

 

Általában mindenki szereti az édességeket…

Általában ilyen forróságban az embert lánya nem szeret a sütő mellett aszalódni, arra várva, hogy kisüljön a sütemény…

De szerencsére van megoldás: a sütés nélküli édességek, amelyek könnyen, gyorsan elkészíthetőek…

KEKSZTORTA

 

Hozzávalók: 50 dkg darált keksz, 4 evőkanál kakaópor, 25 dkg margarin,20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, rum vagy rumaroma

A darált kekszet a kakaóporral összekeverjük.

Egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük úgy, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. A masszát jól összekeverjük, és egy Folpackkal kibélelt jénaiba nyomkodjuk. A tetejét egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük – majd amikor jól lehűlt sütőpapírral kibélelt tepsire borítjuk, és gőz fölött megolvasztott csokoládéval leöntjük – tetszés szerint díszítjük.

KÓKUSZOS TÚRÓGOLYÓ

 

Hozzávalók:50 dkg túró, 30 dkg porcukor - ízlés szerint(vagy édesítőszer), vaníliás cukor,20 dkg kókuszreszelék,  10 dkg darált háztartási keksz, mogyoró, mandula vagy mazsola,

A túrót a porcukorral/édesítőszerrel és a vaníliás cukorral összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a darált kekszet - és összekeverjük. A masszából kis golyókat formázunk, megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót, mandulát, vagy az egészbe mazsolát.

Könnyű, gyorsan elkészíthető nyári édesség, amit természetesen hűtve fogyasztunk.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

ezt süsd meg:ínycsiklandozó palacsinta

Írta: Faar Ida

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom
AZ ÉN PUDINGOS VÖRÖSÁFONYÁS PALACSINTÁIM

Szeretitek a palacsintát? De miket is kérdezek! Hiszen a válasz a legtöbb esetben egyértelmű: IGEN!

Legyen az édes vagy sós, töltött vagy töltetlen, kakaós, túrós, lekváros, pudingos, krémes, húsos, spenótos – számtalan íz, számtalan lehetőség a lényeg mégis egy marad: a palacsinta EGYSZERŰSÉGE.

Egyszerű, mert kevés összetevőből, gyorsan elkészül – és ízesítésének csak a készítő képzelete szab határt.

Mi is a palacsinta?

Liszt, tojás, só és/vagy cukor, víz, szódavíz, tej, olaj felhasználásával készült folyékony tészta, amit serpenyőbe vékonyan kiadagolva mindkét oldalán megsütnek. Sütés után általában megtöltik (tájegységenként, országonként más-más a „divat”) – és különböző módon tálalják. Lehet négyrét hajtani, feltekerni, tortamódra rétegezni a töltelékkel.

A palacsinta eredete

Ennek a világszerte közismert és rajongott finomságnak az eredete – annak ellenére, hogy sok nemzet vallja a magáénak –a Római Birodalomig vezethető vissza. A lepényszerű tésztát – liszt, víz, és só keverékét - kerek kövön, vagy bronzpajzson sütötték meg – mivel hosszabb ideig is eltartható volt fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában. Innen terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre.

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Ahány ország annyi szokás

  • Ausztrália: „pikelet”-nek nevezik. Ez egy kissé vastagabb palacsinta, amelynek tésztája fehér lisztből készül élesztővel, és cukrot, tejet, tojást, vajat tartalmaz. Töltelékként a friss epret, a cseresznyét, az áfonyát, a baracklekvárt, a juharszirupot, a mézet és a csokoládét kedvelik.
  • Franciaország: élesztővel és sok tojással alaposan kikevert tésztát használnak – amit pikáns, édes töltelékekkel töltenek meg. Ropogós, vékony tésztájú. A vendégek összehajtva majd felgöngyölve kapják, pikáns, forró, édes likőrös vagy citromos vajjal nyakon öntve.
  • Oroszország: „blini” a neve – amit élesztős-búzakorpás vagy hajdina tésztából készítenek. Nagy jelentősége van az egyházi ünnepeket megelőző böjtök idején. Töltelékei: mák, méz, alma. Érdekesség, hogy a tölteléket nem a kisült tésztába csavarják, hanem a sütést megelőzően keverik bele. Így az orosz blini vastagabb, átmérőjét illetően pedig kisebb, mint az európai palacsintáé.
  • Malajzia: különlegessége, hogy a tésztában pandanlevél-kivonatot tesznek, amitől az egész palacsinta zöld színű lesz. A tészta összetevői: pandan kivonat, apróra vágott levelek, liszt, kókusztej, só, tojás. Tölteléknek maláj pálmacukorral összedolgozott kókuszreszeléket, pandan levelet, vizet kevernek össze, és kukoricakeményítővel sűrítik.
  • India: a palacsinta elkészítéséhez feles borsót és rizst áztatnak vízben, majd összetörik és csípős paprikát, sót tesznek hozzá. Utána annyi vizet öntenek a „tésztához”, amennyi segíti az elkeveredést. Ezek után joghurtot tesznek bele, elkeverik, majd a hagyományos módon megsütik.
  • Marokkó: a tésztát vastagabbra sütik és édesítik, töltelékként kókuszreszelékkel összekevert kakaót használnak, amelyet reszelt narancshéjjal és kristálycukorral kevernek el, és vaníliamártással tálalják. Közkedvelt a sós változat is, ahol a töltelék rendszerint spenótos, darált húsos vagy gombás töltet. Az édes változatban a töltelék lehet nyers vagy párolt gyümölcs, a tetején tejszínhabbal és pirított mogyoróval.
  • Amerika: a palacsinta tésztájához sütőport és szódabikarbónát tesznek, ezáltal a palacsinta habkönnyű, de vastagabb lesz. Tálaláskor édes önteteket használnak, juhar- vagy áfonyaszirupot, bogyós gyümölcsöket.
  • Mexikó: tortilla a neve, babpürével és darált hússal töltik és paradicsomszószt öntenek rá.

… és itthon?

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Következzék az „alaprecept”(ebből kb. 12-14 palacsinta lesz – ha többet szeretnél készíteni természetesen a hozzávalók mennyiségével kell „bűvészkedned”)

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1,5 dl szódavíz, csipetnyi só, 3 evőkanál olaj, és plusz még a sütéshez olaj

  • a lisztet szitáld egy tálba
  • a tojásokat üsd hozzá
  • majd a tejjel keverd simára
  • ezután hígítsd a szódavízzel,
  • sózd
  • öntsd hozzá az olajat
  • pihentesd 20 percig

…és a sütés folyamata

  • a sütéshez való olajból egy teáskanálnyit tégy a palacsintasütőbe
  • hagyd, hogy felforrósodjon
  • majd a forró serpenyőbe csorgass kis merőkanálnyi palacsintamasszát úgy, hogy közben körkörösen mozgasd a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen elterüljön benne
  • tedd újra a tűzre és közepesnél valamivel erősebb lángon süsd meg a palacsinta alsó oldalát
  • ha megsült – a sülést úgy ellenőrizheted, hogy széles falapáttal a palacsinta szélét felhajtod, illetve a serpenyőt megrázod, - ha a palacsinta a palacsintasütőben könnyedén csúszkál, akkor már nyertél
  • ekkor a falapátot csúsztasd teljesen alá és a palacsintát fordítsd meg
  • a kész palacsintát – ami akkor jó, ha papírvékonyságú – csúsztasd tányérra
  • …és ez így megy mindaddig, amíg a tésztamassza végére nem érsz
  • tálaláskor a kedvenc töltelékeiddel töltsd meg, és hengergesd fel, de tálalhatod háromszög vagy batyu formában is

Töltelék-variációk

 

főzz magad süss magad palacsinta abroszravaló édes sós finom

Csak a képzeleted és az éhséged szab határt.

Készíthetsz:

  • lekváros tölteléket – bármilyen gyümölcsíz, vagy lekvár megfelel, még egy kis rummal is megbolondíthatod
  • mogyorókrémes tölteléket – isteni finom, ha a feltekert mogyorókrémes palacsintákat kivajazott tűzálló tálba rakosgatod, tejszínnel meglocsolod, majd s sütőben összesütöd
  • túrókrémes tölteléket – 25 dkg áttört tehéntúró,4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál mazsola/vagy vörös áfonya, citromhéj keveréke
  • pudingos tölteléket – ahány fajta puding van, annyiféle variáció létezik
  • kakaós tölteléket
  • fahéjas tölteléket
  • sós tölteléket: például kapros-juhtúrós változatot, amihez 25 deka juhtúrót törj át, 2-3 evőkanálnyi tejföllel lágyítsd, fél csokor fölaprított kaporral fűszerezd

Nos?

Ugye milyen ínycsiklandozó már a palacsintaevés gondolata is?

Akkor hajrá! Irány a konyha! Ezt süsd meg!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

főzz magad (45),egészséges (35),természetes (22),friss (14),abroszravaló (12),szezonális (10),finom (9),gyors (8),szezonja van (5),EXPRESSZ KAJÁK (5),életmód (4),édes (4),íz-kalandozások (3),zöldséges (3),Húsvét (3),NASSOLNIVALÓ (2),külföld (2),házi (2),édesség (2),francia (2),süss magad (2),EXPRESSZ-KAJÁK (2),mediterrán étrend (2),sós (2),antioxidáns (2),csípős (2),ősz (2),tojás (2),burgonya (1),méregtelenít (1),fekete retek (1),gasztronómia (1),új ízek (1),kapor (1),lugosít (1),gyógyít (1),csemegekukorica (1),teríték (1),fertőzés (1),köhögés ellen (1),főzz magd (1),gyógyító gyümölcs (1),sárgabarack (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),gyümölcslé (1),higiénia (1),egzotikus (1),laktató (1),zeller (1),lecsó (1),ősz.egészséges (1),glukonon (1),paradicsom (1),sütőtök (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),mák (1),receptek (1),egészségtelen (1),csirkemell (1),keksz (1),sütés nélkül (1),nátha (1),zöldséglé (1),hazai ízek (1),életreceptek (1),megelőzés (1),zöldbab (1),diétás (1),immunrendszer (1),hideg (1),gyógyító zöldség (1),sütés (1),vitamin-pótlás (1),csíra (1),vitamin (1),nassolnivaló (1),egyszerű (1),újhagyma (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1), NASSOLNIVALÓ (1),recept (1),gyógyító növény (1),hónapos retek (1),vitaminforrás (1),pörkölt (1),bárány (1),Csináld magad! (1),házias (1),sült (1),ízletes (1),megbízható (1),élettani hatás (1),sonka (1),torma (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),egres (1),cseresznye (1),hús nélkül (1),eper (1),egészség (1),fiatalság (1),diabetikus (1),lemondás (1),cukorbetegség (1),tudatosság (1),vááltozatos (1),szabályok (1),bodzaszörp (1),bodza (1),palacsinta (1),anorexia (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),tisztaság (1),óvatos (1),ételmérgezés (1),konyha (1),cukormentes (1)

Utolsó kommentek