Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

RÉGI – ÚJ TREND: AZ ÉLETMÓD-ORVOSLÁS


Írta: Faar Ida

 

Azt hiszem, nem mondok senkinek sem újat akkor, ha azt állítom: egészségi állapotunkat, és közérzetünket jelentős mértékben befolyásolja életvitelünk, és életmódunk. Tudjuk ezt mindannyian akkor is, amikor a soron következő szál cigaretta után nyúlunk, vagy amikor a napi rohanásban egy gyorséttermi mesterséges menüt tömünk le a torkunkon. Tudjuk a „kockázatait, és a mellékhatásait” a mozgásszegénységnek, a stresszes mindennapoknak, a zsíros-cukros étkezéseknek, - sorolhatnám estig a negatív hatásokat, amelyeket mi magunk követünk el önmagunkkal szemben – és valamiféle „Velem úgysem történhet meg!” – nemtörődömséggel állunk hozzá az oly sokszor szajkózott rizikófaktorokhoz. 

Pedig megtörténhet. 

Csak akkor már keservesebb lesz az út, amit be kell járnunk. 

Nagyon gyors egymásutánban alakulhatnak ki kellemetlen – és sokszor visszafordíthatatlan elváltozásokat okozó – betegségek:

  • magas vérnyomás
  • érelmeszesedés
  • szív-, és érrendszeri megbetegedések
  • daganatos betegségek
  • csontritkulás
  • asztma
  • cukorbetegség
  • szívinfarktus
  • agyvérzés

Számtalan vizsgálat alátámasztotta ezen betegségek és a helytelen életmód közötti szoros összefüggést, amelyből egyenesen következik, hogy amennyiben az életmód miatt alakultak ki, - akkor az életmód azonnali és tudatos – helyes irányba – történő megváltoztatásával visszafordíthatóvá válnak a folyamatok, enyhíthetőek a tünetek, és megakadályozhatóakká válnak a súlyosabb következmények. 

És itt lép be az orvoslásba egy – a nyugati országokban már elterjedt irányzat: a lifestyle medicina – azaz az „ÉLETMÓD ORVOSLÁS”.  

Az életmód orvoslás egy teljesen más szemléletet alkalmaz: a gyógyítás során – használva a hagyományos orvoslás korszerű vizsgálómódszereit, és vívmányait – nagy hangsúlyt fektet a beteg életkörülményeinek, életmódjának megismerésére is – keresve abban a kiváltó okokat. 

Nem csak a gyógyszeres kezelés rövid távú hatásában hisz, hanem hosszú távra tervez – és az életmód átalakításával gyógyít. Ennek eredményeképpen csökken a gyógyszer- mellékhatások gyakorisága – a páciens aktív részese lesz saját gyógyulásának (mi több – aktív részese is KELL, hogy legyen), és betartva orvosai javaslatait hamar tapasztalni fogja, mennyivel jobbá válnak a mindennapjai, miképp javul az életminősége.

Magas vérnyomás esetén az egészséges - só-, szénhidrát- és zsírszegény étrend betartásával már 3 hét után 10-15 Hgmm-el csökkennek az értékek, magas koleszterin-szintnél pedig alig egy hónap alatt 15-20%-os csökkenés érhető el.

Természetesen a legjobb eredmény akkor érhető el, ha - szakemberek segítségével - az érintettek komplex- életmódváltást hajtanak végre – ami felére csökkenti a koszorúér-elzáródással járó szívproblémák kialakulásának esélyét.

Persze tudom: ehhez rengeteg akaraterőre, türelemre, és kitartásra van szükség, de egy jobb és hosszabb élet reményében érdemes elgondolkodni a lehetőségen – és belevágni a feladatba.

 Hiszen Ti is tudjátok: egyszer élünk, ne pazaroljuk el lépten-nyomon az egészségünket!

0 Tovább

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR FOGADD MEG A TANÁCSOKAT...

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDHOZ

Írta: Faar Ida

Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!

 

  1. ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
  2. NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
  3. FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.
  4. GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
  5. CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  6. ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)
  7. NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.

  8. NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
  9. NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
  10. MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.

 

 

0 Tovább

TE ISMERED AZ OKOSÍTÓ ÉTELEKET?

Írta: Faar Ida

Akárhány évesek is vagyunk, de folyamatosan az elvárások kereszttűzében élünk: kisgyermekként elvárják tőlünk, hogy mikortól kezdjünk el járni, beszélni, óvodásként önállóan öltözni, enni – iskolásként (egészen a diplomaszerzésig), hogy jól tanuljunk – felnőttként pedig, hogy jól végezzük a munkánkat.

Vizsgák sorozata az életünk

Igen. Teljesítenünk kell nap, mint nap… méghozzá jól –mi több – kiválóan teljesíteni. A folyamatos vizsgadrukk természetesen idővel kimerít bennünket, ezért tanácsos – a kiégést elkerülendő – minden eszközzel segíteni önmagunkat, hogy teljesítményünk kiegyensúlyozott lehessen.

Hogyan?

Okosító ételek fogyasztásával, - ugyanis az optimális mértékű mozgás, és alvás mellett a megfelelő ételek fogyasztása is lassíthatja az agy öregedési folyamatait. Segítségükkel javul a vérkeringés, javulnak a mentális funkciók, csökken az agyi érkatasztrófa és a neurodegeneratív betegségek kockázata (Alzheimer-kór, demencia, skizofrénia, hangulati rendellenességek, sőt még a Parkinson-kór kockázata).

Mit együnk?

 

  • Omega3 zsírsavakat – mert nélkülözhetetlen a normális agyműködéshez – elsődleges forrása annak az anyagnak – DHA – amely nagy mennyiségben található az agysejtek membránjaiban, javítva a memóriát. Kiváló választás a  lazac:mert ez a halféle tele van DHA-val,
  • Leveles zöldségeket - kelkáposztát, kelbimbót, salátaféléket, petrezselyemzöldet, zöldhagymát, - mert sok más tápanyag és vitamin mellett gazdagok folsavban -– ami nélkülözhetetlen a hosszú láncú zsírsavak agyban történő metabolizmusához
  • Bogyós gyümölcsöket – áfonyát, epret - antocián tartalmuk miatt – ami erőteljes antioxidáns - szerepet játszanak a rák, az időskori és idegrendszeri betegségek, és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
  • Étcsokoládét: mert élesíti a koncentrációs képességet, természetes stimulánsként gyorsítja a reakcióidőt és erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően növeli a jó közérzetért felelős, boldogsághormon: az endorfin termelődését. 1-2 kocka naponta a magas kakaó tartalmú csokoládéból már 22%-kal csökkentheti a szélütés kockázatát.

 

  • Fahéjat és oregánót, erős antioxidáns tulajdonságuk miatt.
  • Brokkolit, karfiolt és káposztát, - mert rengeteg C vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak, ezek segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól. Ennek azért van jelentősége, mert a szabadgyökök - mivel az agy rengeteg energiát használ fel a működéséhez szükséges folyamatokban - mennyiségileg sokkal nagyobb számban vannak jelen az agyban, mint bárhol máshol a testben.
  • Diót: mert egyrészt az agynak csak jó lehet, ami pont úgy néz ki mint az agy - másrészt gazdag fehérje, E- és B6-vitamin forrás, és van benne ALA (alfa-linolénsav – omega 3 zsírsav típus), amelyet testünk átalakít DHA-vá, így segítve az idegsejtek egészségét
  • Sovány marhahúst: kivételesen gazdag B12 vitaminban, vasban és cinkben, - amelyek bizonyítottan segítik az agyat egészséges működésében.
  • Joghurtot és tejet: a bennük található D-vitamin fontos szerepet játszik az agy fejlődésében és a működésében,
  • Kolin-tartalmú ételeket – ugyanis a kolint szervezetünk nem képes előállítani, csak a táplálkozással tudjuk biztosítani a kellő mennyiséget. A kolin hiánya hozzájárulhat a korral összefüggő mentális hanyatláshoz. Ugyanis az agy anyagcseréje során a kolin acetilkolinná - idegközvetítő anyaggá alakul. Az acetilkolin kommunikál az izom- és idegsejtek között, valamint részt vesz bizonyos sejtmegújító folyamatokban. Ha a szervezetben nincs elég tartalék kolin, nehezen leszünk képesek koncentrálni, ingerültebbé válhatunk.

Miben van kolin? Nagy koncentrációban található a:ú

  • a tojásban– 1 db tojás sárgája tartalmazza a napi szükséglet 20 %-át
  • májban,
  • sörélesztőben
  • és a búzacsírában

Fogyassz Te is rendszeresen „okosító” ételeket – könnyítsd meg a mindennapjaidat!

 

0 Tovább

EGYÉL TE IS OLCSÓN – EGÉSZSÉGESET!

Írta: Faar Ida

Olcsón – egészségeset? – ingatod most a fejed kételkedve, mert a köztudatban az a téves vélekedés terjedt el, hogy az egészséges ételek drágák. Holott tudatos tervezéssel – szinte ugyanannyiból ki lehet hozni egy egészséges menüt, mint az egészségtelent. Hogyan? Ennek járunk most utána.

  1. A SZENDVICSEKET KÉSZÍTSD EL OTTHON!

Minek fizetnél a büfében dupla árat egy salátás szendvicsért, amikor otthon elkészítve többszörösen is jól jársz. Egyrészt kevesebbe fog kerülni, másrészt tökéletesen tisztában lehetsz azzal, hogy az alapanyagok honnan származnak, mennyire frissek.

  1. FŐZZ MAGAD!

Ha saját magad főzöd meg az ételeket a családodnak – több szempontból is sokat teszel az egészségetekért. Friss, megbízható forrásból származó, egészséges hozzávalókat válogathatsz össze, elkerülheted a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, a nátrium-glutamátot, ami köztudottan káros az egészségre.

 

  1. MINDIG A SZEZONNAK MEGFELELŐ ZÖLDSÉGEKET-GYÜMÖLCSÖKET VÁLASSZ!

A szezonalitás figyelembevétele azért fontos, mert általában minden zöldség-gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor szezonja van, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Persze ha télen is szeretnéd ezeket az ízeket élvezni, ne felejts el lefagyasztani belőlük, vagy a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni.

  1. NEM KÖTELEZŐ BIO – ÉLELMISZERT VENNI

A bio élelmiszerek – a sajátos előállítási, termelési körülmények miatt – általában drágák. Érdekes módon az utóbbi időkben elég sok esetben igazolódott be, hogy a bio- élelmiszerek sem 100 %-osan megbízhatóak (aflatoxinos zabpehely). Helyettük inkább:

  1. VÁLASZD A HELYI TERMÉKEKET

A helyi piacon beszerezve az alapanyagokat olyan személyes kapcsolat alakulhat ki közted és a termelő/forgalmazó között, aminek a bizalom a legfontosabb mozgatórugója.

 

  1. SZABJ HATÁRT A KÖLTSÉGESEBB ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSÁNAK!

Nem azt mondom, hogy kerüld őket – ugyanúgy képezzék a részét az étrendeteknek, de legyen a fogyasztásuk különleges alkalom, amikor nem az elfogyasztott mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly. (Gondolok itt: a drágább sajtokra, vadhúsokra, libamájra, egzotikus gyümölcsökre).

  1. NE PAZAROLJ!

Élelmiszereink 30 %-a sajnos a kukában végzi: vagy azért, mert megromlott, még azelőtt mielőtt felhasználtuk volna, vagy, mert túl sokat készítettünk belőle. Sokat lehet spórolni, ha felhagyunk a pazarlással: ha tudatosan csak annyit vásárolunk, amennyi szükséges az ételünkhöz (előzetes tervezéssel), vagy ha a maradékot lefagyasztjuk egy következő alkalomra.

  1. TARTÓS ÉLELMISZERBŐL VISZONT CÉLSZERŰ SPÁJZOLNOD

Miért? Mert ha az alapvető élelmiszerekből (olaj, ecet, dó, bors, fokhagyma, liszt, tészta, fagyasztott zöldségek, rizs, burgonya stb.) van otthon készleted – könnyebben jutsz a főzéshez, rengeteg időt megspórolhatsz, és nem kell boltba rohangálnod – ahol könnyen elcsábulhatnál az egészségtelen ételek megvásárlására.

 

0 Tovább

Öregítő ételek – ezeket kerüld, ha nem akarsz gyorsabban öregedni!

Írta: Faar Ida

 

Finom, de egészségtelen

Mindenki szeretne fiatal maradni… De az évek telnek, múlnak, a rossz sziklásaink pedig beleróják nyomukat a vonásainkba, testalkatunkba, fizikai erőnlétünkbe.

Öregítő étel? Létezik ilyen?  - kérdezed most csodálkozva.

Igen. Sajnos létezik.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, nem véletlenül. Minden étel, amit elfogyasztunk, bonyolult biokémiai folyamatokat hoz létre a szervezetünkben. A testünk vegykonyhájában végbemenő reakciók közül vannak olyanok, amelyek segítenek késleltetni az öregedést, míg mások éppen felgyorsítják azt. Ebből következik, ha hosszú távon a nem megfelelő ételeket vesszük magunkhoz – idősebbnek nézhetünk ki – és idősebbnek is érezhetjük magunkat – a valódi korunknál, és szerveink működésében is problémák alakulhatnak ki.

Szeretnéd meghosszabbítani az életedet?

Szeretnéd fiatalosan, és zökkenőmentesen venni az akadályokat? Akkor figyelj!

Milyen tünetek utalnak arra, hogy idő előtt elkezdtünk öregedni?

  • Nincs energiám! – panaszolod mostanában. Úgy érzed magad a nap végére, mintha kifacsartak volna, reggelente pedig kialvatlanul ébredsz – már ha egyáltalán tudtál aludni.
  • Rendetlenkedik az emésztésed – nem mindegy mikor, mit eszel. Míg pár éve akár a „vasszöget is” képes lettél volna megemészteni, most mindentől puffadsz, émelyegsz, vagy éppen székrekedésed van. Ez a renyhe bélműködés eredménye.
  • Ingadozik a kedélyállapotod – a felhalmozódott méreganyagok miatt számos tünet kialakulhat: hányinger, bőrkiütés, viszketés, álmatlanság, stb.
  • Gyulladások nehezítik a mindennapjaidat – ami fájdalommal, ödémával jár, és orvosi kezelést igényel.
  • Gyengül az immunrendszered, sorra kapod el a fertőzéseket, és egyre nehezebben lábalsz ki belőle.

És mindezt mi okozza?

A HELYTELEN ÉLETMÓD!

Az, hogy minden cselekedeteddel bünteted saját magad – dohányzol, stresszelsz, egészségtelen ételeket eszel.

Öregítő ételek

Az öregedési folyamatokat gyorsítod, ha a következő élelmiszereket tömöd magadba válogatás nélkül:

  • fehér liszttel készült kenyér, pékáru – tudom, nagyon nehéz ellenállni a friss zsemléknek, kakaós csigáknak, de hidd el nem muszáj minden áldott reggel ezzel indítani a napot
  • natív cukorral édesített termékek- üres kalóriák, amelyek az egekbe emelik a vércukorszintet, növelik a testsúlyt
  • állati zsiradékokkal készült ételek – magas koleszterinszint, érelmeszesedés, magas vérnyomás, stroke – félelmetes és rossz prognózisú elváltozások
  • tartósítószerekkel, adalékanyagokkal felturbózott késztermékek – vegyi anyagok tárházai, amelyek ki tudja milyen degeneratív elváltozásokat okoznak a szervezetedben

Akkor mit tehetek? Most már semmit sem ehetek? – háborogsz most, joggal.

De. Sokmindent. És ez a kulcsszó.

Sok-sok mindenből, egy kicsit.

 

Tippek:

  • Minél változatosabb az étrended – annál több az esélyed arra, hogy nem csak kizárólag öregítő ételeket eszel, hanem teljes értékű, a szervezeted számára sok hasznos tápanyagot, vitamint, és ásványi anyagot tartalmazó ételt is.
  • Próbálj ki új alapanyagokat, új ételkészítési módozatokat, új fűszereket – ne ragaszkodj a régihez, bátran kísérletezz.
  • Részesítsd előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben.
  • Mellőzd a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
  • Használj kevesebb sót –inkább fűszerezz!
  • Hetente csak 1-2 alkalommal engedj az édességek csábításának! Akkor is lehetőleg a minél kevesebb cukrot tartalmazókat részesítsd előnyben.
  • Jó hír: minden nap fogyaszthatsz savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot)

 

  • Rendszeresen, naponta többször is ehetsz nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
  • Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válaszd a burgonya, tészta helyett.
  • Használj olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.

Sokáig fiatal akarsz maradni? Akkor itt az ideje, hogy tégy is érte valamit! Soha nem késő elkezdeni!

 

 

0 Tovább

NEM KELL LEMONDANOD RÓLA! ÉDES CSEMEGÉK CUKORBETEGEK RÉSZÉRE

Írta: Faar Ida

CUKORBETEGSÉG - népbetegség?

A cukorbetegség sajnos népbetegséggé nőtte ki magát hazánkban is. Sokan élnek úgy, hogy sejtelmük sincs arról, milyen veszélyeknek teszik ki magukat nap, mint nap azzal, hogy számolatlanul fogyasztják a zsíros, fölös kalóriákban bővelkedő cukros ételeket. A diabétesz korai felismerése, és kezelése létfontosságú, hiszen megakadályozható, és késleltethető a szövődmények kialakulása (látásromlás, vakság, érelmeszesedés, idegrendszeri tünetek, vesekárosodás, amputáció).

Hajlamosak vagyunk mindannyian azt hinni, hogy bennünket nem érhet baj, elkerül a betegség. De ne feledjük: az egészségért addig kell tenni, amíg lehet – a betegség kialakulása után már sokkal nehezebb alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez.

A következő hetekben az ABROSZRAVALÓ is szeretne néhány „édes csemege” recepttel segíteni azoknak, akik már – sajnos saját bőrükön kell, hogy tapasztalják a cukorbetegség kínjait, és azoknak, akik még tehetnek azért, hogy elkerüljék kialakulását.

MEGGYES CSOKIKOCKA

Miért jó a meggy?

Egyik leghatékonyabb antioxidánsunk, vértisztító, emésztést serkentő, segíti a veseműködést, erősíti a szívizmot, kitűnő vízhajtó hatással bír. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos betegség megelőzésében, és gyógyításában jelentős szerepet tölt be. Nélkülözhetetlen szer megfázások kezelésénél – napi 2-3 dl meggylé elfogyasztása segíti a gyógyulást. Legjobban nyersen fejti ki hatását - a cukrozott, tartósítószerezett üveges meggybefőtt változatát télen lehetőleg kerüljük – hiszen a fagyasztóból kivéve sokkal egészségesebb. A leggazdaságosabb gyümölcs, hiszen a húsát, szárát, levelét, magját, sőt még a gyantáját is hasznosíthatjuk.(A leveléből készült tea köhögéscsillapító, gyantája görcsoldó, a meggymagból kivont B17-vitamin pedig gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését)

 … és akkor a recept:

Hozzávalók:

8 tojás,

15 dkg glukonon,

15 dkg liszt,

6 dkg kakaó,

6 dkg olaj,

30 dkg kimagozott meggy,

3 dkg diabetikus csokoládéreszelék,

1 nagy citrom reszelt héja,

1 csipetnyi sütőpor.

A tojások sárgáját 5 dkg glukononnal kikeverjük, a fehérjét 10 dkg glukononnal habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük. A lisztet a kakaóval, citromhéjjal, sütőporral összekeverve óvatosan a habos tojáshoz adjuk, végül az olajat hozzáöntjük. A csokoládés masszát papírral bélelt tepsibe töltjük, a magozott meggyet a tetejére szórjuk, a tésztát a tetején elsimítjuk. Lassan, közepesen meleg sütőben sütjük. Amikor kihűlt, a papírt lehúzzuk róla, a tésztát kockákra vágjuk, tetejüket diabetikus csokoládéreszelékkel díszítjük.

--------------------------------------------------------------------------------------

0 Tovább

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR MIRE VÁRSZ? TENNED IS KELL ÉRTE!

Írta: Faar Ida

 

A SZÉPSÉG, A FIATALSÁG MÚLANDÓ

Nem. A fenti mondatokkal nem akarlak provokálni… Csupán csak idéztem egy ismerősömet, aki igencsak határozott véleménnyel van a körülötte élők életmódjával kapcsolatban. Ő maga „élharcosa” az egészséges életmódnak – bár szerintem néha túlzásokba is esik (már-már megszállottként igyekszik minden ártó dolgot kizárni az életéből, ami nem is lenne baj, ha mindez nem tenné zilálttá, idegessé, és szorongóvá).

Neki van igaza. Neki van igaza?

Igen. Leszámítva a görcsös akarást – igen: neki van igaza. Mert Ő legalább nem csak vágyik az egészségre, de hatékonyan tesz is érte. Míg mi, többiek (tisztelet minden kivételnek), csak az egészség illúziójával élünk együtt: az „úgysincs semmi bajom, minek kínoznám magam azzal, hogy lemondásokról szól az életem” hozzáállásával.

 

Megóvni azt, ami van

Az egészség a legnagyobb érték, amit egy halandó birtokolhat. Az esetek többségében erre csak akkor ébredünk rá, amikor megbomlik az egyensúly, és szembesülnünk kell annak mindenféle kellemetlenségével. Nos, ezt a pillanatot nem szabad megvárni… Meg kellene óvni magunkat minden káros hatástól, amitől csak lehet. Tudom: csontig rágott frázisok: Ne dohányozz! Ne fogyassz alkoholt! Táplálkozz egészségesen! Mozogj eleget!  - sorolhatnám. ...és itt a probléma gyökere: csak sorolni tudjuk. Tudjuk, mit kellene, tudjuk, mit nem kellene…

 

De vajon teszünk is valamit?

Tedd a szívedre a kezed, és válaszolj a következő kérdésekre őszintén igennel vagy nemmel! Ne csalj – hisz csak magadat csapod be vele!

  1. Egészségesen táplálkozol?
  2. Pihensz eleget?
  3. Átalszod az éjszakát?
  4. Mozogsz eleget?
  5. Tudod kezelni a stresszes helyzeteket?
  6. Jársz rendszeresen szűrővizsgálatokra?
  7. Tudod mennyi a legoptimálisabb folyadékmennyiség, amit egy nap el kell fogyasztanod?

Igen. Talán most sebezhetetlennek érzed Te is magad – nem betegeskedsz, még nem szembesülsz az ártő tényezők hatásaival, idő múlásával, az öregedéssel.

Csak a ma létezik?

Igen. Ma akarsz megélni mindent, amit csak lehet: ma akarsz karriert, pénzt, boldogságot – ami nem is lenne baj, ha az egészséged nem lenne annyira törékeny, és nem lennél annyira sebezhető.

Az a bizonyos bakancslista…

 

Biztos Te is láttad a filmet. Elgondolkodtató, felkavaró, és félelmetes…

Neked is vannak álmaid… Rövid és hosszú távú céljaid… Általában ezek a mindennapokra vonatkoznak: munka, karrier, siker, család…

De vannak különleges álmaid? Olyanok, amelyek túlnőnek a hétköznapokon?

Nos, ha vannak – akkor ideje gondoskodni arról, hogy legyen időd, és egészséged a megvalósításukhoz!

EGÉSZSÉGES AKARSZ LENNI? AKKOR MIRE VÁRSZ? TENNED IS KELL ÉRTE!

 

0 Tovább

HASZNÁLD KI A CSÍRÁK EREJÉT! CSÍRÁZTASS OTTHON!

 

Írta: Faar Ida

Vitathatatlanul tavasz van… Végre… Elég volt már a hideg, szürke lélekromboló időből – a levegőtlen szobák bezártságából – olyan jó, hogy a szemünk láttára óráról-órára születik újjá a természet.

Na, és Velünk mi lesz?

Igen. Az ember azt hinné, hogy ez a kicsattanó energikusság ránk is vonatkozik, ehelyett azonban legtöbbünket érthetetlen fáradtság, és levertség kerít hatalmába…

Ez nem csoda, és –szerencsére nem is betegség. A hosszú téli napok alatt kimerültek szervezetünk tartalékai: vitamin-, és ásványi anyag- hiánytól szenvedünk, amit a jó közérzet visszaszerzése érdekében gyorsan, és hatékonyan orvosolnunk kell.

Nem! Nem kell a gyógyszertárba menned!

Inkább csíráztass magvakat!

Igaz, kevésbé macerásabb lenne a kész étrendkiegészítőket lenyelni, de minek terhelnéd az egyébként is mérgekkel túlterhelt szervezetedet még több mesterséges anyaggal terhelned?

 

Egészséges mert:

  • életfontosságú vitaminokat tartalmaz (A-, B-vitaminok, C-, D-, E-, G-, K-, U- vitamin)
  • nélkülözhetetlen ásványi anyagok forrása (kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód, vas, fluor, cink, mangán)
  • zsírszegény
  • könnyen emészthető
  • csökkentik a fáradtságérzetet
  • erősítik az immunrendszert,
  • hatékony a stressz ellen
  • antioxidánsai révén lassítják az öregedést
  • kitűnő vértisztító
  • méregtelenít
  • serkentik a májműködést
  • segíti az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • oldják az izomgörcsöket
  • csökkentik a koleszterinszintet,
  • segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében
  •  erősítik az idegrendszert,
  • egyensúlyban tartják a vérnyomást,
  • csökkentik a radioaktív sugárterhelést
  • segítik a vér oxigénellátását,
  • megelőzik a vérrögök kialakulását
  • roboráló hatásúak
  • természetes antibiotikumok, antiszeptikusak

Olcsó, házilag előállítható vitaminbomba

 

A csírázás során a növényi magban eltartalékolt tápanyagok alkotóelemeikre bomlanak, a folyamat során aminosavak, vitaminok szabadulnak fel, valamint a meglévő ásványi anyagok is könnyebben emészthető formát vesznek fel. A csíráztatással a mag legértékesebb, legkoncentráltabb hatóanyagait használhatjuk fel.

Lényeges információ, hogy nem minden mag alkalmas a csíráztatásra, a fényezett, feldolgozott, csávázott, vegyszerrel szennyezettvagy sugarazással fertőtlenített magokból alkalmatlanok erre.

Legismertebb csírák:

  • búzacsíra
  • lucernacsíra
  • medvehagyma-csíra
  • napraforgó-csíra
  • retekcsíra
  • vöröshagyma-csíra
  • zellercsíra

FONTOS, hogy mindig bio-minőségű alapanyagot használjunk, és a csíráztatás során ügyeljünk az előírt tisztasági előírásokra, illetve a fogyasztás feltételeinek betartására.

Hogyan csíráztathatsz otthon? Csíráztatás lépésről-lépésre:

  • szerezd be a bio-minőségű magokat
  • válogasd át – azaz szedd ki belőle a sérült, hibás darabokat
  • alaposan mosd el a csíráztató edényeket – nem kell semmi speciális eszközre gondolni – megfelel erre pár befőttes üveg, vagy magasabb peremű tálca
  • öblítsd át a magokat, tedd a csíráztató edénybe, és önts alá vizet
  • naponta cseréld a magok alatt a vizet
  • a napi vízcsere/öblítés alkalmával a felszínre kerülő növényi maradványokat, hibás magokat is távolítsd el, a csíráztató edény mindig legyen tiszta, különben hamar beindulhat a rothadás, nyákosodás
  • a csírázás ideje növénytípustól függ –általában már 1 hét alatt ehető csírákat kaphatsz
  • a csírákat alapos átmosás és/vagy centrifugálás után fogyaszthatod akár magukban, akár köretként vagy felhasználhatod őket: levesek, köretek, főételek díszítésére, salátának, túrókrémekbe, turmixokba, sütemények töltelékébe
  • az átmosott csírák a szedés után hűtőben 1-2 napig maradnak frissek, így elég mindig akkora mennyiséget csíráztatni, amennyit el is fogyasztasz

 

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML