Írta: Faar Ida

Egy tányérnyi gőzölgő tyúkhúsleves elfogyasztása megfázás esetén szinte azonnali jobb közérzetet biztosít: egyrészt magas cink-tartalma miatt, másrészt megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyákat, harmadrészt pedig „lelkileg” is erősít – hiszen aki főzte, törődik velünk.

De miért együnk sokszor csontlevest?

A válasz egyszerű: segít pótolni a kollagént.

A kollagén a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje: ott van az izmainkban, csontjainkban, bőrünkben, porcszöveteinkben. Folyamatosan termelődik, de a kor előrehaladtával a mennyisége fokozatosan csökken (gondolj csak a megjelenő ráncokra, a szálkásodó hajra, a repedező körmökre). Emellett pedig a rossz életmódbeli szokások – túlzásba vitt napozás, dohányzás, helytelen táplálkozás – illetve bizonyos betegségek is – károsan hatnak a kollagén termelődésére.

Miért érdemes kollagént bevinni a szervezetünkbe?

  1. Mert képes visszafordítani a bőr öregedési folyamatait – a bőr rugalmas, feszes, fiatalos lesz.
  2. Csökkenti az ízületi fájdalmakat – megállítja a porckopást – így az ízületek nem válnak merevvé, és fájdalmassá.
  3. Segíti az izmok felépítését – és a zsírégetést, növeli az izmok teljesítőképességét
  4. Csökkenti a cellulitiszt – bár ez „csak” esztétikai hiba, de nagyon sokakat zavar. Simává teszi a bőrt.
  5. Segíti az emésztőszervek védelmi feladatainak az ellátását, javítja az emésztést, megakadályozza a gyulladásos folyamatok kialakulását.
  6. Gyorsítja a sebgyógyulást

Hogyan növelheted a kollagén-fogyasztásodat?

Nos, mielőtt homlokegyenest a gyógyszertárba rohannál valamilyen táplálék kiegészítő beszerzése végett – próbálj ki néhány természetes módszert:

  • Fogyassz gyakran CSONTLEVEST! – A csontokat lassú tűzön hosszú-hosszú ideig főzd, hogy kioldódhassanak belőle az értékes tápanyagok, na és a kollagén.
  • Ugyanilyen megfontolásból az őszi-téli időszakban építsd be az étrendedbe a KOCSONYA fogyasztását is!
  • Készíts minél több olyan ételt – amelyhez ZSELATIN kell. Leveshez, raguhoz, gyümölcszseléhez – süteménykrémhez…

RECEPTEK

KLASSZIKUS CSONTLEVES

Hozzávalók:2 kg marha- vagy sertéscsont,6 darab sárgarépa, 4 darab fehérrépa, 1 darab zeller, 1 darab karalábé, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 darab burgonya, szemes bor, só, 30 dkg cérnametélt, olaj

A megmosott csontokat feltesszük egy nagy lábasban főni, annyi vízben, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, amíg hab nem keletkezik a tetején. Közben meghámozzuk a zöldségeket: a répákat, a zellert, és a karalábét, majd nagy darabokra vágjuk őket. Pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket, a vöröshagymát és a burgonyát is, de ezeket hagyjuk egészben. Tegyük bele az összes zöldséget a lábasba, fűszerezzük sóval, borssal, majd lassú tűzön 2-3 órán át főzzük puhára. Ha megpuhultak a zöldségek a levesben, vegyük ki a csontot, tegyük a tányérra, majd a zöldségekkel is tegyük ugyanezt. A csontlevest főzzük be a cérnametélttel.

Na, és ha a zselatin mellett döntenél:

 

DIABETIKUS TÚRÓTORTA

Hozzávalók:50 dkg túró, 1 nagy tejföl,  1 csomag étkezési zselatin, ízlés szerint édesítőszer, citromhéj, vanília kivonat, friss, vagy fagyasztott gyümölcs ízlés szerint (ribizli, szeder, őszibarack)


A hozzávalókat a zselatin nélkül krémesre összekeverjük. Beletesszük a feldarabolt gyümölcsöket, elkeverjük. Kivizezünk egy műanyag formát amibe beletesszük majd a tortát. A zselatint 1.5 dl vízzel felfőzzük és hozzákeverjük a túrókrémhez, beleöntjük a vizes formába és 4 órára a hűtőbe tesszük.

 

EPRES PUDINGOS SÜTI

Hozzávalók:50 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 4 dl tej, 5 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 dl olaj, 2 csomag vanília ízű puding, 50 dkg eper, 25 dkg túró, 10 dkg porcukor, 2 csomag zselatin por, eperlekvár

A lisztet a sütőporral, 5 evőkanál tejjel, a tojással, kristálycukorral és az olajjal elkeverjük, és csomómentes tésztává alakítjuk. A kapott tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 15 percig sütjük. Kihűtjük.

A többi tej felhasználásával a szokásos módon sűrű pudingot főzünk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a túrót és a porcukrot - sima krémmé keverjük.

A tésztát megkenjük az eperlekvárral, erre tesszük a krémet, majd a krém tetejére félbe vágott epreket teszünk. A zselatint a csomagoláson szereplő útmutató szerint elkészítjük, majd a süteményre öntjük. Hűtőbe tesszük. Tálalás előtt még tejszínhabbal díszíthatjük.

 

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!