Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

... és Te? Ismered az immunrendszeredet?

 

Írta: Faar Ida

Ismered az immunrendszeredet? Jó kérdés ugye? Ha szerencsés vagy, akkor az erős, és ellenálló immunrendszerednek köszönhetően ritkán vagy beteg – ha nem… nos, akkor gyakran vagy látogatója a háziorvosodnak, és a gyógyszertárnak. Egészségesnek maradni csak kifogástalan működésű immunrendszerrel lehet.

Ismerd meg  az immunrendszer működését!

Tények az immunrendszerről:

  • Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, semlegesít bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekező anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. 
  • Az immunrendszer kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. 
  • Szervezetünket a nap minden pillanatában egészségünkre ártalmas káros anyagok, baktériumok, vírusok, gombák ostromolják – az immunrendszerünk ezektől a betolakodóktól óv bennünket működésével.
  • A betolakodó „idegenek” hatására a fehérvérsejtek aktivizálódnak, és antitesteket többszörös képzésével válaszolnak, az immunrendszer speciális sejtjei pedig „megjegyzik” a kórokozók legyőzéséhez szükséges információkat – valamint védekező reakcióra ösztönzik a szervezetet. Ha legközelebb újra ezzel a kórokozóval találkozunk – akkor ez az információ újra lehívható – és rendelkezésre áll a védekezési minta. 
  • Amennyiben az immunrendszer állapota meginog, a kórokozókkal szembeni  készültsége csökkenhet -  vagy éppen ellenkezőleg, a legártalmatlanabb ingerekre is, - mint az élelmiszerek alkotórészei, - túlzott védekezéssel reagálhat. Ilyenkor allergiás reakcióról beszélünk.
  • Az immunrendszer kifogástalan működése nagyrészt a nyirokér- rendszertől függ. Testünket a vérpályákhoz hasonlóan, finom nyirokerek rendszere hálózza be. Ezek is felelősek a méreganyagok lebontásáért és elszállításáért a szervezetben. Naponta 2-4 liter felesleges víz, fehérje, elhalt sejt, idegentest és zsír kerül kivezetésre a kötőszövetből. Amennyiben a nyirokrendszer jól működik, a betegséget kiváltó kórokozók is könnyen felismerhetővé válnak és hamar ártalmatlanná tehetők. Ha ez a szűrőfunkció korlátokba ütközik, a szervezet nem tud megszabadulni ezektől a terhektől és az immunrendszer nem képes tartósan ellenállni a terhelésnek. 
  • A nyirokerek blokádja esetén az immunvédekezés legyengül és ennek következményei lehetnek a visszatérő fertőzések. A nyirokcsomók megduzzadása és nyomásérzékenysége utalhat e szervek megnövekedett igénybevételére, pl. valamilyen gyulladás esetén
  • Az immunrendszer védekező képessége függ az általános egészségi és fizikai állapot mértékétől, az egészséges életmódtól, táplálkozástól, káros szenvedélyektől, de ezektől függetlenül az ellenálló képesség nagymértékben lecsökken a negatív gondolkodásmód, zaklatott életvitel, túlhajszoltság és stressz miatt. A sort lehetne folytatni környezeti és munkahelyi ártalmakkal túlhajszolva az immunrendszert, ideértve lég-, víz-, étel szennyeződéseket, sugárzásokat.
  • A vitaminhiány legyengíti az immunrendszert - A vitaminoknak nagyon fontos szerepük van immunrendszerünk helyes működésében. Ha kevés C-, E-, A- vagy D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, akkor jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye.
  • Az immunrendszer 80%-a a bélben található, és a bélflóra egyensúlya, illetve a jótékony bélbaktériumok túlsúlya a bélrendszerben elengedhetetlen feltételei az immunrendszer egészséges működésének.
  • Ha keveset alszunk az immunrendszer is megsinyli. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alváshiány miatt valószínűbbek a megfázások, és nehezebben küzdjük le a fertőzéseket.

 

  • Az immunrendszer képes önmagát megtámadni. Az autoimmun betegségek akkor alakulnak ki, amikor az immunrendszer megsemmisíti saját egészséges szöveteit. Mára több mint 80 különböző típusú autoimmun betegségről beszélhetünk, leggyakoribbak a reumás ízületi gyulladások, a pikkelysömör és a Crohn-betegség.
  • A túlzásba vitt tisztaság lehet, hogy gátolja az immunrendszer működését.A fertőzések elkerülésének legjobb módja a tisztítás és fertőtlenítés, de nem szabad túlzásba vinni. A túl tiszta környezettel minimálisra csökkentjük az idegen kórokozók megjelenését, ezzel minimálisra csökkentve az immunrendszerünk fejlődését. Különösen igaz ez a kisgyermekeknél, mivel ők ha egyáltalán nincsenek kitéve a káros mikrobáknak, testük nem képes arra, hogy kifejlesszék a megfelelő ellenanyagokat, amelyek segítségével leküzdhetik a fertőzéseket.

A következő részben: Az immuinrendszer részei

0 Tovább

RÉGI – ÚJ TREND: AZ ÉLETMÓD-ORVOSLÁS


Írta: Faar Ida

 

Azt hiszem, nem mondok senkinek sem újat akkor, ha azt állítom: egészségi állapotunkat, és közérzetünket jelentős mértékben befolyásolja életvitelünk, és életmódunk. Tudjuk ezt mindannyian akkor is, amikor a soron következő szál cigaretta után nyúlunk, vagy amikor a napi rohanásban egy gyorséttermi mesterséges menüt tömünk le a torkunkon. Tudjuk a „kockázatait, és a mellékhatásait” a mozgásszegénységnek, a stresszes mindennapoknak, a zsíros-cukros étkezéseknek, - sorolhatnám estig a negatív hatásokat, amelyeket mi magunk követünk el önmagunkkal szemben – és valamiféle „Velem úgysem történhet meg!” – nemtörődömséggel állunk hozzá az oly sokszor szajkózott rizikófaktorokhoz. 

Pedig megtörténhet. 

Csak akkor már keservesebb lesz az út, amit be kell járnunk. 

Nagyon gyors egymásutánban alakulhatnak ki kellemetlen – és sokszor visszafordíthatatlan elváltozásokat okozó – betegségek:

  • magas vérnyomás
  • érelmeszesedés
  • szív-, és érrendszeri megbetegedések
  • daganatos betegségek
  • csontritkulás
  • asztma
  • cukorbetegség
  • szívinfarktus
  • agyvérzés

Számtalan vizsgálat alátámasztotta ezen betegségek és a helytelen életmód közötti szoros összefüggést, amelyből egyenesen következik, hogy amennyiben az életmód miatt alakultak ki, - akkor az életmód azonnali és tudatos – helyes irányba – történő megváltoztatásával visszafordíthatóvá válnak a folyamatok, enyhíthetőek a tünetek, és megakadályozhatóakká válnak a súlyosabb következmények. 

És itt lép be az orvoslásba egy – a nyugati országokban már elterjedt irányzat: a lifestyle medicina – azaz az „ÉLETMÓD ORVOSLÁS”.  

Az életmód orvoslás egy teljesen más szemléletet alkalmaz: a gyógyítás során – használva a hagyományos orvoslás korszerű vizsgálómódszereit, és vívmányait – nagy hangsúlyt fektet a beteg életkörülményeinek, életmódjának megismerésére is – keresve abban a kiváltó okokat. 

Nem csak a gyógyszeres kezelés rövid távú hatásában hisz, hanem hosszú távra tervez – és az életmód átalakításával gyógyít. Ennek eredményeképpen csökken a gyógyszer- mellékhatások gyakorisága – a páciens aktív részese lesz saját gyógyulásának (mi több – aktív részese is KELL, hogy legyen), és betartva orvosai javaslatait hamar tapasztalni fogja, mennyivel jobbá válnak a mindennapjai, miképp javul az életminősége.

Magas vérnyomás esetén az egészséges - só-, szénhidrát- és zsírszegény étrend betartásával már 3 hét után 10-15 Hgmm-el csökkennek az értékek, magas koleszterin-szintnél pedig alig egy hónap alatt 15-20%-os csökkenés érhető el.

Természetesen a legjobb eredmény akkor érhető el, ha - szakemberek segítségével - az érintettek komplex- életmódváltást hajtanak végre – ami felére csökkenti a koszorúér-elzáródással járó szívproblémák kialakulásának esélyét.

Persze tudom: ehhez rengeteg akaraterőre, türelemre, és kitartásra van szükség, de egy jobb és hosszabb élet reményében érdemes elgondolkodni a lehetőségen – és belevágni a feladatba.

 Hiszen Ti is tudjátok: egyszer élünk, ne pazaroljuk el lépten-nyomon az egészségünket!

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML