Írta: Faar Ida

Ismered az immunrendszeredet? Jó kérdés ugye? Ha szerencsés vagy, akkor az erős, és ellenálló immunrendszerednek köszönhetően ritkán vagy beteg – ha nem… nos, akkor gyakran vagy látogatója a háziorvosodnak, és a gyógyszertárnak. Egészségesnek maradni csak kifogástalan működésű immunrendszerrel lehet.

Ismerd meg  az immunrendszer működését!

Tények az immunrendszerről:

  • Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, semlegesít bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekező anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. 
  • Az immunrendszer kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. 
  • Szervezetünket a nap minden pillanatában egészségünkre ártalmas káros anyagok, baktériumok, vírusok, gombák ostromolják – az immunrendszerünk ezektől a betolakodóktól óv bennünket működésével.
  • A betolakodó „idegenek” hatására a fehérvérsejtek aktivizálódnak, és antitesteket többszörös képzésével válaszolnak, az immunrendszer speciális sejtjei pedig „megjegyzik” a kórokozók legyőzéséhez szükséges információkat – valamint védekező reakcióra ösztönzik a szervezetet. Ha legközelebb újra ezzel a kórokozóval találkozunk – akkor ez az információ újra lehívható – és rendelkezésre áll a védekezési minta. 
  • Amennyiben az immunrendszer állapota meginog, a kórokozókkal szembeni  készültsége csökkenhet -  vagy éppen ellenkezőleg, a legártalmatlanabb ingerekre is, - mint az élelmiszerek alkotórészei, - túlzott védekezéssel reagálhat. Ilyenkor allergiás reakcióról beszélünk.
  • Az immunrendszer kifogástalan működése nagyrészt a nyirokér- rendszertől függ. Testünket a vérpályákhoz hasonlóan, finom nyirokerek rendszere hálózza be. Ezek is felelősek a méreganyagok lebontásáért és elszállításáért a szervezetben. Naponta 2-4 liter felesleges víz, fehérje, elhalt sejt, idegentest és zsír kerül kivezetésre a kötőszövetből. Amennyiben a nyirokrendszer jól működik, a betegséget kiváltó kórokozók is könnyen felismerhetővé válnak és hamar ártalmatlanná tehetők. Ha ez a szűrőfunkció korlátokba ütközik, a szervezet nem tud megszabadulni ezektől a terhektől és az immunrendszer nem képes tartósan ellenállni a terhelésnek. 
  • A nyirokerek blokádja esetén az immunvédekezés legyengül és ennek következményei lehetnek a visszatérő fertőzések. A nyirokcsomók megduzzadása és nyomásérzékenysége utalhat e szervek megnövekedett igénybevételére, pl. valamilyen gyulladás esetén
  • Az immunrendszer védekező képessége függ az általános egészségi és fizikai állapot mértékétől, az egészséges életmódtól, táplálkozástól, káros szenvedélyektől, de ezektől függetlenül az ellenálló képesség nagymértékben lecsökken a negatív gondolkodásmód, zaklatott életvitel, túlhajszoltság és stressz miatt. A sort lehetne folytatni környezeti és munkahelyi ártalmakkal túlhajszolva az immunrendszert, ideértve lég-, víz-, étel szennyeződéseket, sugárzásokat.
  • A vitaminhiány legyengíti az immunrendszert - A vitaminoknak nagyon fontos szerepük van immunrendszerünk helyes működésében. Ha kevés C-, E-, A- vagy D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, akkor jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye.
  • Az immunrendszer 80%-a a bélben található, és a bélflóra egyensúlya, illetve a jótékony bélbaktériumok túlsúlya a bélrendszerben elengedhetetlen feltételei az immunrendszer egészséges működésének.
  • Ha keveset alszunk az immunrendszer is megsinyli. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alváshiány miatt valószínűbbek a megfázások, és nehezebben küzdjük le a fertőzéseket.

 

  • Az immunrendszer képes önmagát megtámadni. Az autoimmun betegségek akkor alakulnak ki, amikor az immunrendszer megsemmisíti saját egészséges szöveteit. Mára több mint 80 különböző típusú autoimmun betegségről beszélhetünk, leggyakoribbak a reumás ízületi gyulladások, a pikkelysömör és a Crohn-betegség.
  • A túlzásba vitt tisztaság lehet, hogy gátolja az immunrendszer működését.A fertőzések elkerülésének legjobb módja a tisztítás és fertőtlenítés, de nem szabad túlzásba vinni. A túl tiszta környezettel minimálisra csökkentjük az idegen kórokozók megjelenését, ezzel minimálisra csökkentve az immunrendszerünk fejlődését. Különösen igaz ez a kisgyermekeknél, mivel ők ha egyáltalán nincsenek kitéve a káros mikrobáknak, testük nem képes arra, hogy kifejlesszék a megfelelő ellenanyagokat, amelyek segítségével leküzdhetik a fertőzéseket.

A következő részben: Az immuinrendszer részei