Írta: Faar Ida

CUKORBETEGSÉG - népbetegség?

A cukorbetegség sajnos népbetegséggé nőtte ki magát hazánkban is. Sokan élnek úgy, hogy sejtelmük sincs arról, milyen veszélyeknek teszik ki magukat nap, mint nap azzal, hogy számolatlanul fogyasztják a zsíros, fölös kalóriákban bővelkedő cukros ételeket. A diabétesz korai felismerése, és kezelése létfontosságú, hiszen megakadályozható, és késleltethető a szövődmények kialakulása (látásromlás, vakság, érelmeszesedés, idegrendszeri tünetek, vesekárosodás, amputáció).

Hajlamosak vagyunk mindannyian azt hinni, hogy bennünket nem érhet baj, elkerül a betegség. De ne feledjük: az egészségért addig kell tenni, amíg lehet – a betegség kialakulása után már sokkal nehezebb alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez.

A következő hetekben az ABROSZRAVALÓ is szeretne néhány „édes csemege” recepttel segíteni azoknak, akik már – sajnos saját bőrükön kell, hogy tapasztalják a cukorbetegség kínjait, és azoknak, akik még tehetnek azért, hogy elkerüljék kialakulását.

MEGGYES CSOKIKOCKA

Miért jó a meggy?

Egyik leghatékonyabb antioxidánsunk, vértisztító, emésztést serkentő, segíti a veseműködést, erősíti a szívizmot, kitűnő vízhajtó hatással bír. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos betegség megelőzésében, és gyógyításában jelentős szerepet tölt be. Nélkülözhetetlen szer megfázások kezelésénél – napi 2-3 dl meggylé elfogyasztása segíti a gyógyulást. Legjobban nyersen fejti ki hatását - a cukrozott, tartósítószerezett üveges meggybefőtt változatát télen lehetőleg kerüljük – hiszen a fagyasztóból kivéve sokkal egészségesebb. A leggazdaságosabb gyümölcs, hiszen a húsát, szárát, levelét, magját, sőt még a gyantáját is hasznosíthatjuk.(A leveléből készült tea köhögéscsillapító, gyantája görcsoldó, a meggymagból kivont B17-vitamin pedig gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését)

 … és akkor a recept:

Hozzávalók:

8 tojás,

15 dkg glukonon,

15 dkg liszt,

6 dkg kakaó,

6 dkg olaj,

30 dkg kimagozott meggy,

3 dkg diabetikus csokoládéreszelék,

1 nagy citrom reszelt héja,

1 csipetnyi sütőpor.

A tojások sárgáját 5 dkg glukononnal kikeverjük, a fehérjét 10 dkg glukononnal habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük. A lisztet a kakaóval, citromhéjjal, sütőporral összekeverve óvatosan a habos tojáshoz adjuk, végül az olajat hozzáöntjük. A csokoládés masszát papírral bélelt tepsibe töltjük, a magozott meggyet a tetejére szórjuk, a tésztát a tetején elsimítjuk. Lassan, közepesen meleg sütőben sütjük. Amikor kihűlt, a papírt lehúzzuk róla, a tésztát kockákra vágjuk, tetejüket diabetikus csokoládéreszelékkel díszítjük.

--------------------------------------------------------------------------------------