PRÓBÁLD KI – MEGÉRI!

Írta: Faar Ida

Valami különlegesre vágysz?  Szeretnél megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatában megismerkedj…

Mivel is?

  • új alapanyagokkal,
  • új eljárásokkal,
  • új ízekkel

Kalandozz Velem Te is, hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

QUICHE

Mi az a Quiche?

Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, - klasszikus francia étel, amely tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megrakott, tejszínes tojással összesütött lepény.

Egy kis történelem

A quiche a francia konyha hagyományos étele, számtalan jó tulajdonsága miatt világszerte közkedvelt. Előnye, hogy előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható és szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető. Németországból terjedt el, ahol még vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re.

Az a bizonyos tészta

A tészta nem más, mint a klasszikus omlós-vajas tészta, amit gyorsan a hideg hozzávalókból kell, hogy kidolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Az elősütéshez fedjük le a tésztát sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, így nem fog felpúposodni, és a töltelék egyenletesen elosztható rajta. Elősütés után jöhet rá a feltét: a tejszínes-tojásos szószba kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely – ez fogja összefogni a további hozzávalókat, ami lehet: paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót gomba, bármilyen idényzöldség. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz szalámit. A fűszerezés is egyénileg variálható: őrölt borssal, szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.

 

Mi kell hozzá?

Az alaptészta hozzávalói: 4 evőkanál napraforgóolaj, 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz, 3 szál friss kakukkfű, 1 kiskanál fűszerpaprika,1 db tojás, kiskanál só

Változatok egy témára

Készítsd el:

  1. PÓRÉHAGYMÁSAN

A töltelékhez: 30 dkg póréhagyma, 2 dl tej, 1  paprika felkockázva, 2 evőkanál apróra vágott snidling, 45 dkg héjában főtt burgonya, 6 dkg összevágott rucola,15 dkg reszelt sajt, só, fekete bors, 2 db tojás, zsiradék a sütőformához

A tésztához a lisztet, a fűszerpaprikát és a sót összekeverjük. A kakukkfüvet leöblítjük és szárazra itatjuk, a leveleit leszedjük, és apróra vágjuk. Az olajjal, a tojással és 1 evőkanál vízzel együtt a lisztkeverékhez adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a töltelékhez a burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A póréhagymát megmossuk és megtisztítjuk. Keskeny szeletekre vágjuk, és 0,5 dl vízben 5 perc alatt félpuhára pároljuk. Lecsepegtetjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, és rászórjuk a sajt egyharmadát. A burgonyát a póréhagymával, a snidlinggel, a rucolával, a paprikakockákkal és a maradék sajttal váltakozva, rétegesen a formába rakjuk. Felverjük a tojásokat a tejjel, a sóval, a borssal, és a töltelékre öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.

  1. TÚRÓS-SONKÁS VÁLTOZATBAN

Alaptészta: 20 dkg liszt,15 dkg vaj, csipet só,1 tojássárgája

Töltelék:25 dkg túró,10 dkg juhtúró, 1 kempingsajt,15 dkg sonka, 2 tojás, újhagyma  Teendők: tésztát a szokásos módon összeállítjuk, a tölteléket a tészta elősütése után ráöntjük, készre sütjük.

 

  1. BROKKOLIS VÁLTOZATBAN

Hozzávalók:25 dkg liszt, csipetnyi só, 12,5 dkg vaj

A töltelékhez 80 dkg brokkoli, 5 tojás , 2-2 dl tejszín és tej, 10 dkg reszelt ementáli sajt , szerecsendió, őrölt bors, só

A tésztához a lisztet a sóval és a kis darabokra vágott vajjal gyorsan összedolgozzuk, hozzáadunk annyi hideg vizet, amennyit felvesz, majd golyót formálunk belőle. Liszttel meghintjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A brokkolit rózsáira szedjük, és lobogó vízben 2 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, majd hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat a tejszínnel és a tejjel habosra keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A tésztát kivajazott tortaformába simítjuk, a brokkoli rózsákkal megrakjuk, ráöntjük a tojáskrémet, és meleg sütőben készre sütjük. A formából tálra borítjuk, és melegen vagy langyosan kínáljuk.

Kalandozz Te is az ízek világában - jó főzést, és jó étvágyat!