Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

HOGYAN HARCOLJ A TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN?

Írta: Faar Ida

Újjászületik a természet, színpompás virágok illatoznak: végre itt a tavasz – ezernyi szépségével, frissességével, lendületességével. Lendületességével? –kételkedsz most Te is, hiszen az, amit érzel – mindennek nevezhető, csak lendületességnek nem. Motiválatlan vagy, letargikus, és kimerült. Ólmos fáradtsággal a tagjaidban vonszolod magad előre – kényszerként megélve minden percet, örömtelenül – kedvetlenül görgetve magad előtt a napokat.

Ne aggódj! Ez „csak” a tavaszi fáradtság…

Az emberek 10 %-a érez kisebb-nagyobb mértékű gyengeséget a tavasz beköszöntével. Szerencsére az esetek nagy részében nincs semmiféle szervi elváltozás, ami a megmagyarázhatatlan tüneteket indokolná:

  • állandó fáradtság
  • teljesítmény csökkenés
  • koncentrációs zavar
  • lehangoltság
  • kimerültség
  • energia-hiány
  • erőtlenség
  • ingerlékenység
  • türelmetlenség
  • fejfájás
  • szomorúság
  • étvágytalanság
  • rossz közérzet
  • izomgyengeség
  • feledékenység

De mi az oka?

  • hosszasan fennálló stressz
  • túl sok munka, túlterheltség
  • rossz időbeosztás
  • alvászavarok
  • tartós zajártalom
  • elektroszmog
  • méreganyagok a lakásban, a munkahelyen
  • méreganyagok az ételeinkben
  • élelmiszer-ipari adalékanyagok, színezékek, stabilizálók és tartósítószerek
  • hosszabb távon szedett gyógyszerek (antibiotikumok, nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, vízhajtók stb.).
  • hiányállapotok: vitaminok-, nyomelemek-, ásványi anyagok-, enzimek-, esszenciális zsírsavak – hiánya)
  • mozgáshiány
  • oxigénhiány a helytelen légzéstechnika miatt

Mit tehetsz a kellemetlen tünetek megszüntetése érdekében?

 

  • ALUDJ ELEGET! – szánj időt a pihenésre, arra, hogy szervezeted öngyógyító-regeneráló folyamatai zavartalanul működhessenek.
  • LAZÍTS! – végezz relaxációs gyakorlatokat, kényeztesd magad egy illatos fürdővel
  • MOZOGJ! – nyomás ki a jó levegőre – egy 20 perces séta csodákat művel – felfrissít, és növeli az izomerőt, és az ellenálló képességet
  • TÁPLÁLKOZZ ÉSSZERŰEN – természetes alapanyagokból, teljes értékű étrendet állíts össze – biztosítva ezzel a megfelelő tápanyag-, és vitaminpótlást (sok-sok zöldség-gyümölcs, természetes szénhidrát, teljes értékű fehérje)

 

  • HIDRATÁLJ – azaz ne felejts el vizet inni. Amikor már szomjúságot érzel – már a kiszáradás fázisában vagy. A víz segít elkerülni az izomfáradtságot, gyorsítja az anyagcserét, növeli az energiaszintet. Kerüld az édesített, és a cukros italokat.  Ehelyett készíts magad „energiaitalt": adj citromot, uborkát, gyömbért a vizedhez!
  • TÖLTÖDJ FEL SZELLEMILEG – engedd, hogy a természet megújulása rád is átragadjon. Engedd, hogy a tavasz energiái felfrissítsenek.
  • VEDD KÖRÜL MAGAD VIRÁGOKKAL VAGY ZÖLD NÖVÉNYEKKEL – egy virágcsokor a vázában, vagy egy üde zöld növény - motiváló hatással lehet rád

 

  • LOMTALANÍTS! – minden nap fordíts egy kis időt arra, hogy kidobd a „szemetet” az életedből, hogy legyen hely az új dolgoknak. (Alapszabály: amit nem használsz 1 éven át – azt ezután sem fogod)
  • KELJ KORÁBBAN – egyrészt nem kell mindent rohanva csinálnod, másrészt sokkal optimistábbá, és produktívabbá válsz

Vitalizáló gyógynövények

  • Csalán: nagyon hasznos a vashiány és vérszegénység miatt kialakult gyengeségi állapotok esetén. A frissen préselt csalánlevet naponta háromszor 1-1 teáskanállal ihatjuk étkezés után - megnöveli a vér vastartalmát és serkenti a vérképződést, ezzel fokozva a vitalitást.
  • Páfrányfenyő (Ginkgo biloba): értékes flavonoidokat tartalmaz, amely javítja a hajszálerek vérellátását. Hatására javulnak a koncentrációs zavarok és a feledékenység, nő az energiaszint.
  • Zab: gazdag B1-, B6-, E és K-vitaminban, valamint pantoténsavban, foszforban. Kitűnő erősítőszer ideggyengeség és nyugtalanság okozta kimerültség esetén.
  • Orbáncfű: helyreállítja a lélek egyensúlyát, felmelegíti a lelket és megadja a szükséges idegerőt
  • Levendula: képes feloldani a lelki feszültségeket és a felhalmozódott érzéseket. A tompaság, keringési gyengeség, csökkent figyelem és levertség is kezelhető vele.
  • Pitypang: A növény föld alatti gyökerei gazdagok keserű anyagokban és glikozidokban, amelyek főként a tavaszi fáradtság legyőzéséhez szükséges salaktalanítást és méregtelenítést szolgálják - megoldja az emésztési problémákat is, a székrekedést
  • Máriatövis (Silybum marianum): a növény magjaiban rejlő hatóanyag, a szilimarin májsejtképző, májméregtelenítő és a máj funkcióját segítő tulajdonságairól ismert. Emellett hatástalanítja a szervezetben a szabad gyököket, amelyek fáradtságot, teljesítménycsökkenést és levertséget idézhetnek elő.
  • Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum): a vadon növő kakukkfű a azokon az embereken segít, akiknél a kimerültségi állapotot a lég-, illetve a húgyutakat érintő fertőzések kísérik. Ilyenkor az erőtlenség elsősorban a végtagokban érezhető, ólmos fáradtsággal összekötve. A kakukkfűtea valósággal kiűzi a fáradtságot a tagjainkból
  •  Rozmaring: alacsony vérnyomásból eredő keringési zavarok, apátia, energiátlanság, gyengeség és kimerültség esetén ajánlják.
  • Homoktövislé: a narancssárga homoktövis bogyók kipréselt leve különösen gazdag C-vitaminban (100 grammban 200–1000 mg található, azaz jóval több, mint bármelyik hazai gyümölcsféleségben). Ezen kívül 100 g homoktövis bogyóban 15 mg E-vitamin és 12 mg béta-karotin is rejtőzik.

Újjászületik a természet, színpompás virágok illatoznak: végre itt a tavasz – ezernyi szépségével, frissességével, lendületességével.  HOZD LENDÜLETBE MAGAD TE IS!

 

0 Tovább

MIT (T)EGYEK, HA  MAGAS A VÉRNYOMÁSOM?

Írta: Faar Ida

Lehet, hogy nem is tudsz róla… Lehet, hogy vannak ugyan tüneteid – de egyszerűbb ráfogni a túlhajszoltságra, a stresszes mindennapokra, mint szembenézni a ténnyel: magas a vérnyomásod. Pedig nem kellene félvállról venned napjaink népbetegségét – mert elhanyagolt esetben egy idő után nagyon súlyos szövődményeket okozhat (agyvérzés, agytrombózis, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus).

A magas vérnyomás tünetei lehetnek:

  • fejfájás
  • orrvérzés
  • látászavar
  • fáradékonyság
  • hányinger
  • szédülés
  • szapora szívverés
  • szívtáji fájdalom

Mennyi az annyi?

Ahhoz, hogy valós képet kapj vérnyomás-értékeidről, néhány szabályt be kell tartanod a vérnyomásmérés során.

A mérés előtt:

  • 30 percig ne fogyassz koffein-, és alkohol-tartalmú italt
  • ne dohányozz
  • legalább 5 percig pihenj, és zárj ki minden zavaró tényezőt
  • ne legyen túl meleg, vagy túl hideg

A mérés alatt:

  • ülő helyzetben, maradj nyugalomban, lazítsd el az izmaidat
  • ne beszélgess

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor nyugalomba (5 percnyi pihenés után), a háromszor – 5 percenként - megismételt vérnyomásmérés eredményének átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm szintet. Természetesen ez a határérték – egyéb társbetegségektől függően alacsonyabb is lehet (például cukorbetegség esetén 130/80 Hgmm).

De mitől lehet magas?

Az esetek nagy százalékában (elsődleges hipertónia) – nem ismerhető fel a kialakulásának az oka – azaz nincs olyan alapbetegség, ami magas vérnyomást okoz. A másodlagos hipertónia viszont valamilyen betegség miatt alakul ki – egyes vesebetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, mellékvese-betegségek kísérőjeként. Kialakulásában szerepet játszhatnak még örökletes tényezők, gyógyszerek, környezeti hatások.

Mit tehetsz?

Először is – tartsd be az orvos utasításait – azaz szedd pontosan a felírt gyógyszereket. Eközben – azaz emellett változtass az életmódodon:

  • amennyire csak lehetséges iktasd ki a rizikófaktorokat (stressz, dohányzás, alkohol stb.)
  • mozogj rendszeresen
  • táplálkozz egészségesebben
  • legyen ideális a testsúlyod

A táplálkozás hogyan tényleg hat a vérnyomásra?

Nagyon is hat! A helytelen étrend nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához – illetve a már létező probléma súlyosbodásához. Mire gondolok?

  • Helytelen táplálkozás = elhízás. – a magas vérnyomás kialakulásának legfőbb rizikófaktora.
  • Túlzott só fogyasztás: A túl sok só hatására az érszűkítő anyagok hatása megnő, ráadásul a sok só vizet köt meg – és tart vissza – ödémát kialakítva. Megnő a vér térfogata – ez nagyobb terhet ró a szívre – aminek egyenes következménye a vérnyomás megemelkedése lesz.
  • Só helyett használjunk friss, vagy szárított fűszernövényeket – kerüljük a sózott- füstölt-pácolt hústermékeket, az ömlesztett, félkemény sajtokat, konzerveket, kész ételeket, a sózott péksüteményeket, a mustárt, a ketchupot, az ételízesítőket, a sós kekszeket, chipset, ropikat, sózott olajos magvakat.
  • Túlzott zsírfogyasztás – egyrészt a fölös kalória bevitel miatt növeli az elhízás veszélyét, másrészt megemeli a koleszterinszintet – érelmeszesedést okozva – ami rugalmatlanná téve az érfalakat megemeli a vérnyomást. Csökkentsük a zsírbevitelt!
  • Hidrogénezett növényi olajok, margarinok – az egyre nagyobb mennyiségű készétel elterjedése megsokszorozta az úgynevezett transzzsírok bevitelét szervezetünkbe, ezzel sokszorosára növelve a szívroham, a rák, a diabétesz és a magas vérnyomás előfordulásának gyakoriságát. A transzzsírok fogyasztásának korlátozása vagy megszüntetése a magas vérnyomás elleni küzdelem egyik legfontosabb sarokköve.
  • Oxidált olajok - A sütéshez oly gyakran használt növényi olajok a hevítés során oxidálódnak, és vérnyomás emelkedést, magas koleszterinszintet és rákot okozhatnak. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó finomított olajok - például a napraforgó vagy a repceolaj,- amelyeket a leggyakrabban használunk ezek közül. Finomítatlan olajok hevítés nélküli használata ajánlott. Használjunk extra szűz olíva olajat, vagy salátákhoz lenmagolajat.
  • Kalciumban és magnéziumban szegény táplálkozás – fogyasszunk minél több tejterméket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű lisztet, zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, halakat.
  • Dohányzás, alkoholfogyasztás – a nikotin és az alkohol érszűkítő hatása miatt nő a vérnyomás – ezért mindenképpen célszerű felhagyni mindkét káros szenvedéllyel.
  •  Feldolgozott szénhidrátok, például a reggeli gabonapelyhek, tartós kenyerek, transzzsírok (margarinok), a túlcukrozott készételek, a magas cukorfogyasztás mind-mind garancia a magas vérnyomás kialakulására, ezért ezeknek a fogyasztását is korlátozni kell.

… és akkor mit (t)ehetsz?

  • fogyassz rengeteg zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg a szezonnak megfelelő összetételben
  • táplálkozz változatosan – biztosítva ezzel a legoptimálisabb tápanyagbevitelt
  • főzz magad – készítsd el az ételeidet – így tudod mi az, amit eszel
  • fogyassz természetes ételeket, amelyek antioxidánsokban, polifenolokban, egészséges olajokban gazdag (olíva-, lenmag-, avokádó-olaj)
  • egyél minél több színes gyümölcsöt – antocianinokban gazdag - áfonya, fekete áfonya, padlizsán, szőlő, vörösbor, gránátalma, valamint az egyéb hasonló színű zöldségeket és gyümölcsöket
  • kerüljenek az étrendedbe Omega 3- zsírsavakban gazdag ételek
  • kis mennyiségben fogyasztható vörösbor is – a benne található rezveratrol bizonyítottan csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

Használj vérnyomáscsökkentő gyógynövényeket:

  • kökény,
  •  galagonya,
  • vöröshagyma – olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint például a flavonol vagy a kvercetin, amelyek mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében segítséget nyújthatnak
  • Fokhagyma - a benne található allicin nevű hatóanyag csökkenti a magas vérnyomást
  • medvehagyma,
  • citromfű, - nyugtató hatása miatt oldja a stresszt – csökkentve ezzel a magas vérnyomás kialakulásáért felelős stressz-hormonok szintjét
  • oregánó - legfőképpen a mediterrán országokban használják, de hazánkban is egyre népszerűbb - nagy szerepe van a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkentésében
  • levendula,
  • macskagyökér,
  •  orbáncfű,
  • fehér fagyöngy

 

0 Tovább

ÍGY TÁPLÁLKOZZ, HOGY NE LEGYEN B12-VITAMIN HIÁNYOD!

Írta: Faar Ida

Furcsa zavaró tünetek – eltérés nélküli laboreredmények, kétségbeesett futás orvostól-orvosig – és a kérdés: ha elvileg mindenhol minden rendben, akkor mitől érzed magad mégis rosszul?

Lehet, hogy B12-bitamin-hiányod van?

Olyan, mint egy láthatatlan ellenség – rejtőzködik, kellemetlenségeket okoz, és nagyon nehéz felismerni. Fokozatosan, és lassan roncsolja a szervezetet – a tünetek a hiány fokával egyenes arányban súlyosbodnak.

A B12 – vitamin (kobalamin) – olyan vízben oldódó vitamin, amely számtalan élettani folyamathoz szükséges.

Nélkülözhetetlen:

  • a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez
  • az idegeket borító hüvely képződéséhez
  • a táplálék lebontásához
  • az örökítő anyagok, a DNS és RNS szintéziséhez
  • a fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez
  • a vörösvértestek képzéséhez, a hemoglobin-szintéziséhez
  • az agy és a központi idegrendszer működéséhez

Hatásai:

  • csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát (segít megelőzni az érelmeszesedést, és az infarktust)
  • elősegíti a vörösvérsejtek termelődését
  • elengedhetetlen a hámsejtek termeléséhez
  • segít megelőzni a kromoszómák károsodását
  • segít fenntartani az emésztőrendszer egészséges működését
  • javíthatja a zajártalmak okozta halláskárosodás tüneteit
  • segíthet megelőzni a szürke hályog és a glaukóma kialakulását
  • erősíti az immunrendszert, gyorsítja a vírusos és bakteriális fertőzések okozta megbetegedésekből való felépülést
  • növelheti az energiaszintet és egyben enyhítheti a fáradtságérzetet
  • enyhítheti az asztmás tüneteket

 

B12-vitamin hiány kialakulásának okai:

  • felszívódási zavarok
  • bélgyulladás
  • autoimmun betegségek
  • krónikus alkoholizmus
  • elégtelen táplálkozás

A B12- vitamin hiányának tünetei:

  • fáradékonyság, a légszomj, a szapora légzés, valamint a gyors szívverés- ami azzal magyarázható, hogy a  B12-vitamin hiánya sokszor jár együtt vashiánnyal, illetve vérszegénységgel.
  • száj és a nyelv fájdalma, szájszárazság, szájüregi fekélyek
  • sápadt bőr,
  • akaratlan fogyás
  • csontritkulás
  • gyakori felső légúti fertőzések
  • töredezett, gyenge körmök
  • fáradtság, depresszió
  • a kialakuló idegkárosodás miatt zsibbadtság, bizsergés a végtagokban
  • izomgyengeség
  • zavartság
  • emlékezetkiesés

Kezelése:

  • az étrend újragondolása – vörös húsok, tojás, belsőségek gyakoribb fogyasztása
  • és ezzel egy időben szükség lehet B12-vitamin vagy B-vitamin komplex bevitelére, ha viszont már a vashiány is kialakult, akkor vas és B12-vitamin együttes bevitelére van szükség lehet

 

A vitamin állati eredetű táplálékokban fordul elő bőségesen, különösen a májban, vesében, belsőségekben, húsban, tojásban, tejben és tejtermékekben, valamint a halban. A növényi élelmiszerek közül csak a homoktövis és a savanyú káposzta tartalmaz kis mennyiségben B12-vitamint. A vegánoknak ezért, akik abszolút semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, B12-vitamint tartalmazó készítményekhez kell folyamodniuk, hogy a napi szükségletüket ebből a fontos vitaminból fedezhessék. Amint már említettük, bár az emberi bél képes kis mennyiséget előállítani B12-vitaminból, ez azonban nem fedezi a napi szükségletet. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely halat, húst, tojást, tejet és tejtermékeket is tartalmaz.

 

 

0 Tovább

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA

Írta: Faar Ida

Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Veled is gyakran előfordult már, hogy siettedben kihagytad a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörögtél a gyerekeidnek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, mindezen sürgősen változtatnod kell, már ha egészségesebben szeretnél élni.

Miért fontos reggelizni?

Mert:

  1. Reggelre a szervezeted elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótold, - mintegy üzemanyaggal lásd el –energiát és tápanyagokat biztosítva ezzel a működéséhez
  2. Megakadályozhatod, hogy leessen a vércukorszinted, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel rád törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul falni kezdj – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
  3. ha rendszeresen reggelizel, nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírsz a nap során
  4. ha nem éhezteted a szervezetedet, felpörgeted az anyagcserédet – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
  5. ellenállóbbá válsz mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
  6. bármennyire hihetetlen, de bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
  7. Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:

  1. válassz olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztasz el,  ez legyen bőséges és kiadós
  2. legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt edd-, variáld bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
  3. Természetesen azért ne ess túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagodat egy reggeli alatt el kell temetned
  4. Fogyassz a reggelihez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
  5. A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térj át a teázásra
  6. Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsd. Használj minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
  7. Ne egyél sok felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
  8. viszont érdemes minél több sajtot enned – ebből viszont kerüld a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válassz juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
  9. Teremtsd meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredj félórával korábban.
  10. Váljon szokásoddá a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik

TIPPEK REGGELIRE

HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL

Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)

A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük..

JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM 

Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili

Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.

 

MINDENKI KEDVENC OMLETTJE

Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors

A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.

BANÁNOS MÜZLI

Hozzávalók: 1 banán, 1 kis poharas görög joghurt, ráöntve, 2 evőkanál csökkentett cukortartalmú müzli, zabpehely rászórva

0 Tovább

JÖNNEK A TÖRÖKÖK!

Írta: Faar Ida

Nem! Nem kell megijedni… Nem a törökök jönnek, hanem csak a török ételek. A török ételek, amelyek talán nem is olyan ismeretlenek hazánkban – tekintettel történelmi múltunkra.

Nekik „köszönhetjük” a paradicsomot, a paprikát, - hiszen az ő közvetítésükkel került be az országba, na és a kávéivás szokásának elterjedését is.

A török konyha jellegzetességei

Az étkezési szokásaikat vallási hovatartozásuk nagymértékben befolyásolja. (A lakosság 2/3-a mohamedán vallású). Emiatt:

  • nem esznek sertéshúst, (még csak sertészsírral készült ételeket sem)
  • viszont rengeteg halat, rákot, kagylót, tintahalat, kardhalat fogyasztanak
  • leggyakoribb húsféle a bárány-, az ürü-, a kecske-, a vad- és a tyúkhús
  • ételeiket intenzív fűszerezés jellemzi
  • sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak – ügyelve arra, hogy minél változatosabb legyen belőlük a kínálat (paprikát, paradicsomot, articsókát, padlizsánt, babot, tökféléket, káposztát, fügét, dinnyét, körtét, szőlőt, őszibarackot stb.)
  • kedvelik a magvakat és a dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót
  • kedvelt alapanyaguk a rizs –amit nem csak köretnek, hanem számos más étel alapanyagának is használnak
  • fehér sajtjaik, és joghurtjaik juhtejből készülnek
  • az olívaolaj széleskörűen elterjedt, Törökország nyugati területein, bőven találhatóak olajfaligetek. Az olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel.
  • kenyerük búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandır ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértészt
  • édességeik túl édesek, nehezek
  • a kávéivás számukra már-már szertartás – a török kávé főzési módja eltér a nálunk megszokottól
  • a meleg éghajlat miatt Törökországban dél körül megáll az élet – így a legforróbb órákat komótos étkezéssel és pihenéssel töltik, majd délután 4 után kezdenek el újra tevékenykedni

 

Jellegzetes török ételek

  • SIS-KEBAB : nyárson sült húst amit a törökök fedeztek  föl A şiş -kebab bárányhús, csirke vagy hal nyárson sütve, kenyérrel és joghurttal tálalva. Egyaránt finom joghurtba mártogatva, vagy magában fogyasztva. Puha, ízletes, és finom.
  • ISKENDER KEBAB – ez az utcán árult török specialitás, Iskender Effendi nevéhez köthető. Ő dolgozta ki az 1850-es években a húsok függőleges sütési grillezési eljárását.  A bárányhúsból készült kebabok a legelterjedtebbek.
  • DÖNER KEBAB: Az Iskender Kebabot fejlesztette tovább Mahmut Aygündöner, akinek pitában felszolgált kebabja Nyugat-Európában vált ismertté és kedveltté-ő volt ugyanis az, aki 1970-ben rájött, hogy ebben a formában jobban eladható. A döner kebab készítési módjában megegyezik a görög gyros-szal, fűszerezésében azonban eltér tőle.
  • LAHMACUN – a törökök egyik pizzája, ami egy nagyon vékony tésztából készülő paradicsomos, darált húsos étel –amit friss zöldségekkel tálalnak.
  • PIDE – ez is egy pizzaféleség, hosszúkás alakja van, és különböző feltétekkel kapható
  • Nagyon kedvelt a marhahúsból készült PASTIRMA is. A pastirma a katonák eledele volt, akik a hosszú hadjáratokra vitték magukkal ezt a marhahúsból "sonkamódra" készült, levegőn szárított, erősen fűszerezett húsfélét
  • MUSZAKA - darált birkahúsból, burgonyából, paprikával, paradicsommal, joghurttal készítik. A török muszaka – a göröggel ellentétben - nem rétegzett. Ehelyett magas hőfokon, kevés zsíron serpenyőben pirított padlizsánból, zöld borsból, paradicsomból, hagymából és darált húsból készül, cacıkkal (kb. dzadzíki) és piláffal fogyasztják. Léteznek cukkinis, sárgarépás és burgonyás változatai is.
  • SUCUK – reggelinél fogyasztott szalámiféleség
  • PILÁF birkahúsból készített rizottószerű fűszeres, rizses étel,
  • AYRAN hagyományos sós joghurtitalt
  • RAKI Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik.
  • MENEMEN(Török lecsó) -a hagyományos török reggeli alapeleme. Az étel pirított zöldségekből és sült tojásból áll. Melegen, kenyérrel szervírozzák.
  •  KÖFTE (Török fasírt) A török konyha fő eleme. Általában pogácsává vagy golyóvá formázzák - marhahúsból vagy birkahúsból, párolva készítik. Szósszal, szendvicsben vagy salátával, natúr joghurttal fogyasztják.
  •  MANTI (Töltött gyúrt tészta)- első látásra a raviolira emlékeztet. A kis, marha- vagy birkahússal töltött batyukat megfőzik vagy kisütik, joghurttal és fűszerezett olvasztott vajjal, gyakran több fűszerrel együtt szervírozzák.
  • KUZU TANDIR ( Birkasült) A húst egészben nyársra húzzák, és lassú tűzön sütik meg. Általában rizskörettel, krumplival, joghurttal tálalják.
  • BÖREK (Töltött vagy rakott yufka, vagy leveles tészta)- ínyenc török tésztaféleség. Készülhet darált hússal, spenóttal és sajttal töltött variációk. A leveles tésztát többnyire darabokra vágva, egyenként töltik. A börek bármikor könnyű és finom étel.
  • BAKLAVA (Török rétes)- Mogyorós, szirupos, tésztás édesség. Gyakran darált pisztácia kerül a tetejére. Édes és különleges, frissen kell fogyasztani!
  • MEZE (Előétel)- Elterjedt szokás a “meze”-fogyasztás, ami azt jelenti, hogy sokféle hideg előételt szolgálnak fel italokkal vagy főétel helyett. A vacsoravendég elé körülbelül húszféle választási lehetőséget szervíroznak. Ezek lehetnek babételek, saláták, kenyérre kenhető krémek kis adagokban tálalva.
  • DOLMA (Töltött zöldség) - az összes töltött zöldségfélét is így nevezzük. Törökországban a töltött szőlőlevél mellett a töltött paprika, cukkini és padlizsán is népszerűek.
  • LOKUM (Török ínyencség)- egy különböző ízekből és töltelékekből álló, gyakran porcukorral meghintett, többnyire gyümölcsös édesség.
  • MOZAIK PASTA (Mozaiktorta) Csokitorta - csoki szószból és apróra tört kekszdarabokból - sütés nélkül elkészíthető gyors édesség.
  • MERCIMEK KÖFTESI (Vörös lencse fasírt)- a húsból készült fasírt vegetáriánus török változata. Vörös lencséből, bulgurból és apróra vágott zöldségekből készül ez a népszerű török előétel.
  • KÜNEFE - egyedi török desszert, sajtból és vékony metélt tésztából készül, pisztáciával megszórva..
  • DÜRÜM (Hússal töltött lepény)- A burrito török változata a dürüm. Lassan sült csirke-, marha- vagy birkahúsból készül, amit vékony kenyérlepénybe tekernek.

 

+RECEPT

 

PIDE

Hozzávalók:

A tésztához:1 kd liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 6 dl langyos víz,4 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál só, 3 evőkanál tejföl , őrölt bors, 3 teáskanál szárított oregánó + egy kevés a szóráshoz

A töltelékhez:70 dkg darált hús , 2 zöldpaprika, 2 fej lilahagyma ,5 cikk fokhagyma, 6 evőkanál sűrített paradicsom + egy kevés a kenéshez, 3 teáskanál szárított kakukkfű , 1 csokor petrezselyemzöld, só , frissen őrölt színes bors, olaj a sütéshez, 20 dkg reszelt sajt a tetejére

A tálaláshoz: paradicsom, bazsalikomlevelek , tejföl , csípős paprika

Elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt,
  2. Letakarva meleg helyen felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Amíg a kelesztés tart elkészíthetjük a tölteléket: a felszelt hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a darált húst. Kavargatva a húst fehéredésig sütjük, majd ízesítjük sűrített paradicsommal, apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, és borssal.
  4. A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk,
  5.  öt egyenlő részre osztjuk.
  6. Egyenként mindegyiket ovális alakúra nyújtjuk, széleit pedig visszahajtogatjuk, török papucs alakúra. Jól nyomkodjuk rá a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Két végét kissé megcsavarjuk, hogy hosszúkás legyen.
  7. Az így elkészített "papucsokat" megkenjük a sűrített paradicsommal, megszórjuk az oregánóval, majd megtöltjük a húsos raguval.
  8. Reszelt sajttal megszórva, 200 fokos sütőben megsütjük.
  9. Friss paradicsommal, tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML