Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

az immunerősités nagymestere - a hónapos retek

Aki szeret kertészkedni, és nem mellékesen szereti azokat a zöldségféléket az

asztalára tenni, amelyeket saját maga termel, az elsők között örvendezhet a

hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg, és fagytűrő, ő az egyik

legkorábban elvethető zöldség. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai,

már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már

február–március környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15–20

cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap. A káposztafélék

családjába tartozó hónapos retek– alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100

gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges

étkezés szerves részét képezi. 

Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium,foszfor, kálium. 

Hatásai:

  • serkenti az emésztést
  • serkenti az epeműködést, megszünteti az epepangást
  • immunerősítő
  • segít a felső légúti fertőzések leküzdésében
  • mérsékli a köhögést

Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de

lehet párolni is.

RECEPTEK

RETEKSALÁTA

Hozzávalók:3 db fejes saláta, 2 csomag hónapos retek, 30 dkg reszelt füstölt

sajt, 1 csomag újhagyma, 4 evőkanál majonéz, citromlé, 4 evőkanál mustár, ½ dl

fehérbor, 3 db főtt tojás, őrölt fehér bors, só

A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy salátás tálban a

majonézt, a citromlével, a mustárral, a fehérborral, a fűszerekkel alaposan

elkeverjük, majd hozzákeverjük a feldarabolt zöldségeket. Végül a felkarikázott

főtt tojással, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

RETEKSALÁTA FŰSZERESEN

Hozzávalók: olívaolaj, 6 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 teáskanál

curry por, 50 dkg főtt csirkemell, méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg

sárgarépa,40 dkg spenót

Az olívaolajat a mézzel, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel, és a

megtisztított felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell

kockákkal tálaljuk.

RETEKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ

Hozzávalók:2 csomag retek,2 tejföl, cukor, bors, só, 10 dkg liszt

A hozzávalókat a liszt kivételével összeturmixoljuk, majd a kapott turmixot

felforraljuk, és a liszttel besűrítjük.

TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 2 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 6 tojás, 5 gerezd fokhagyma,

olaj, só, bors

A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon

megpároljuk, rászórjuk a felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd

ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a

kikapart retekbelsőkbe.

JÓ ÉTVÁGYAT!

0 Tovább

TERÍTÉKEN: A SALÁTA

 

Írta: Faar Ida

Végre tavasz van… Ilyenkor öröm kimenni a piacra, ahol a roskadásig rakott asztalokon végre friss, üde primőrök gyönyörködtető látványa fogad bennünket.

Pirosló hónapos retkek, illatos újhagymák, saláták fodrozódó levelei várják, hogy gazdára – és lelkes fogyasztóikra találjanak.

Terítéken: a saláta

Itt az ideje, hogy Te is minél részletesebben megismerkedj ezekkel a harsogó vitaminbombákkal.

Elsőként a salátákból „veszünk leckét” – salátázzunk minél többször, hogy kiürült vitaminraktárainkat feltölthessük.

A salátafogyasztás az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. Sokféleképpen elkészíthető: előételként, főfogásként, köretként egyaránt fogyasztható.

 

Élettani hatása sokrétű:

  • nagy mennyiségbe tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat már 10 dkg-nyi saláta elfogyasztásával  fedezhető a napi K vitamin szükségletünk másfélszerese, az A-vitamin szükségletünk 58%, C -vitamin szükségletünk 45%-a.  Nagyon magas a folsav, mangán, króm, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is
  • magas rosttartalmuknál fogva elősegítik az emésztést,
  • alacsony a kalóriatartalmuk – kiválóak fogyókúra esetén
  • hamar teltségérzetet biztosítanak
  • könnyen emészthetőek
  •  megakadályozzák a székrekedés kialakulását,
  • lassítják a szénhidrátok felszívódását,
  • általában alacsony a szénhidrát-tartalmuk, emiatt a cukorbetegek ( vagy a diétázók) étrendjének alappillérei lehetnek
  • csökkentik a koleszterin-szintet
  •  csökkentik a magas vérnyomást
  • frissen szedve és fogyasztva magas az antioxidáns-tartalmuk
  • mérséklik az alvászavarokat, a szorongást, a fejfájást
  • serkentik az epe kiválasztódását
  • K-vitamin tartalmuknál fogva megelőzik a csontritkulást,
  • fitoösztrogén-tartalmuk miatt csökkentik egyes hormonfüggő daganattípusok kialakulásának esélyét (emlő, vastagbél, prosztata-rák)
  • védenek a tüdő- és a gyomorrák ellen
  • elősegítik az ételek emésztését,
  • csökkenti a gyerekek hiperaktivitását
  • fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartásában

 

A saláták élvezeti értékét mindig öntetekkel növeljük, amelynek alapját az ecetek és olajok képezik, de használhatunk: majonéz alapú, tejtermékből készült, hollandi mártás alapú, és paradicsom alapú önteteket is.

Ízesíthetőek zöld fűszernövényekkel: turbolyával, tárkonnyal, metélőhagymával, bazsalikommal; de nagyon finomak a kapribogyóval, újhagymával, köménymaggal, curryvel, szerecsendióval készített saláták is.

Fontos tudni, hogy a salátákat mindig kézzel tépdessük –ellenkező esetben megbarnulnak.

 

A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT SALÁTAFAJTÁK:

FEJES SALÁTA:

Az egyik legkedveltebb zöldség: béta karotinban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, fehérjét, meszet és foszfort is tartalmaz. Jótékonyan hat a gyomorműködésre, és antioxidáns - tartalma miatt csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának esélyét.

 

JÉGSALÁTA

Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei napokon át frissek, ropogósak maradnak. Az egyik legkellemesebb, édes ízű saláta, melyet kb. 75%-os érettségen szednek le, másképp megkeseredhet. Számos ételhez kiváló köret és még meleg szendvicsben sem veszíti el állagát. 12-15 napig tárolható.

 

ENDÍVIA-SALÁTA

Alakja hosszúkás, tojásdad, íze kesernyés Éretten, külső levelei haragos-zöldek, míg a belsők sárgák. Önálló fogyasztásra nem ajánlott, más salátákkal együtt sokkal kellemesebb ízű. Mintegy 18 napig tárolható.

 

RADICCHIO-SALÁTA

Jellegzetes bordó színű, pikáns, keserű saláta, főleg hidegkonyhai felhasználásra ajánlott. Július végétől októberig terem.

 

 

 

FRIESE-SALÁTA

Édes fajta, kemény, fodros levelei vannak, a külsők haragos-zöldek, a belsők sárgák. Minden más salátával jól keverhető..

 

LOLLO ROSSO és LOLLO BIONDA

Fodros levelű saláták, előbbi bordó, utóbbi zöld színű. Elsősorban díszítésre használják

 

BATAVIA

Vöröses zöld levelei enyhén fodrozottak. Finom ízű levelei a lollo típusú és a tölgylevelű fajtáknál puhábbak. Friss leveleit önmagában vagy más fajtákkal keverve használhatjuk saláta alapok elkészítéséhez, szendvicsekbe és jelentősen növeli ételeink esztétikai értékét díszítő elemként. Ásványisó-tartalma magas, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő. Béta-karotin, B1-, B2-, Niacin, B6-, C- vitamin, valamint Nátrium-, Kálium-, foszfor-tartalma jelentős.

 

 

MADÁRSALÁTA

A madársaláta egész Európában elterjedt. Hazánkban vadon is él, ennek ellenére egyelőre nem túl  ismert. Energiatartalma rendkívül alacsony: 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. Igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagymértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is.

 

RÓMAI SALÁTA

Külső levelei haragoszöldek, befelé világosodnak. Minél sötétebb a szín, annál erősebb a jellegzetes, kissé kesernyés íz. A tövének a 2-3 cm-ét le kell vágni, mert keserű, ugyanígy a sötétzöld levelek hegyét. A római salátát általában önmagában fogyasztják, például a klasszikus só- ecet-olaj - ízesítéssel. A római saláta a legzamatosabb fejes saláta, önálló íze van, amit csak megfelelően hangsúlyozni kell egy jó salátaöntettel.

 

RUKKOLA

A mediterrán térségből ered, az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere. A tormával és mustárral rokonságban lévő növény. Aromája a dióra emlékeztet.. Nyers fogyasztása nagyon ajánlott, nagy mennyiségben tartalmaz C-,  és B-vitamint. Magját fűszerként hasznosítják. Levelét frissen tépkedjük az ételekbe, használhatjuk salátákba, levesekbe, tésztákhoz, húsételekhez, burgonyás- és tojásos ételekhez.

RECEPTEK

SALÁTALEVES

A fejes salátát gondosan megmossuk, apróra tépkedjük, kis olajon megdinszteljük, lisztet szórunk rá, vízzel feleresztjük. Ízesítőnek 1-2 fokhagymagerezdet apróra vágunk, és azt tesszük bele. Ízlés szerint sózzuk, majd, ha készen van ecettel, cukorral ízesítjük. Betétnek kockára vágott főtt tojást adunk 

GYÓGYÍTÓ TAVASZI SALÁTA

2-2 marék friss zsenge csalánlevelet, és gyermekláncfüvet, parajt, sóskát, valamint2 fejes salátát jól megmosunk, lecsöpögtetjük, metéltre vágjuk,3 szál sárgarépát,3 almát megtisztítunk, a levelekre reszeljük,2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, 1 citrom levét 2 evőkanálnyi mézzel, meg 2  dl vízzel elkeverjük, megsózzuk, és a salátára öntjük. Apróra vágott fokhagymával, újhagymával 2  evőkanál lenmaggal gazdagítjuk.

 

ÍZLETES ENDÍVIASALÁTA

Hozzávalók: 1 fodros endívia széttépdesve,3 endívia fej aprítva, 3 zöldalma felkockázva, 3 evőkanál dió durvára vágva, 60 ml olívaolaj, 3 kávéskanál erős mustár, 30 ml borecet, 1 kávéskanál zúzott, száraz pirospaprika ,só és bors

Egy salátástálban keverd el az endíviát az almával és a dióval. A többi hozzávalóból egy légmentesen záró üvegben (pl. egy kisebb befőttesüvegben) rázd össze a dresszinget, majd öntsd rá a salátára.

TOJÁSOS SALÁTA

Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6 db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej lilahagyma Öntet:6 evőkanál olaj, 1 citrom leve, mustár só, bors

A salátát eltépkedjük, a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.

TANYASI SALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 2 paradicsom,1 csokor újhagyma, 1 csomag retek, 2 sárgarépa, 1 kisebb kígyóuborka, 3 dl kefir, citrom, petrezselyem, tengeri só

A fejes saláta leveleit ujjnyi széles, a sárgarépát gyufaszál vastagságú csíkokra, a paradicsomot cikkekre, az uborkát, a retket, az újhagymát a zöldjével együtt vékony karikákra szeleteljük, és salátás tálba tesszük. Összekeverjük a citrommal, sóval és petrezselyemmel ízesített kefirrel. Lehűtve a legfinomabb.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK:

 

0 Tovább

HOGYAN HARCOLJ A TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN?

Írta: Faar Ida

Újjászületik a természet, színpompás virágok illatoznak: végre itt a tavasz – ezernyi szépségével, frissességével, lendületességével. Lendületességével? –kételkedsz most Te is, hiszen az, amit érzel – mindennek nevezhető, csak lendületességnek nem. Motiválatlan vagy, letargikus, és kimerült. Ólmos fáradtsággal a tagjaidban vonszolod magad előre – kényszerként megélve minden percet, örömtelenül – kedvetlenül görgetve magad előtt a napokat.

Ne aggódj! Ez „csak” a tavaszi fáradtság…

Az emberek 10 %-a érez kisebb-nagyobb mértékű gyengeséget a tavasz beköszöntével. Szerencsére az esetek nagy részében nincs semmiféle szervi elváltozás, ami a megmagyarázhatatlan tüneteket indokolná:

  • állandó fáradtság
  • teljesítmény csökkenés
  • koncentrációs zavar
  • lehangoltság
  • kimerültség
  • energia-hiány
  • erőtlenség
  • ingerlékenység
  • türelmetlenség
  • fejfájás
  • szomorúság
  • étvágytalanság
  • rossz közérzet
  • izomgyengeség
  • feledékenység

De mi az oka?

  • hosszasan fennálló stressz
  • túl sok munka, túlterheltség
  • rossz időbeosztás
  • alvászavarok
  • tartós zajártalom
  • elektroszmog
  • méreganyagok a lakásban, a munkahelyen
  • méreganyagok az ételeinkben
  • élelmiszer-ipari adalékanyagok, színezékek, stabilizálók és tartósítószerek
  • hosszabb távon szedett gyógyszerek (antibiotikumok, nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, vízhajtók stb.).
  • hiányállapotok: vitaminok-, nyomelemek-, ásványi anyagok-, enzimek-, esszenciális zsírsavak – hiánya)
  • mozgáshiány
  • oxigénhiány a helytelen légzéstechnika miatt

Mit tehetsz a kellemetlen tünetek megszüntetése érdekében?

 

  • ALUDJ ELEGET! – szánj időt a pihenésre, arra, hogy szervezeted öngyógyító-regeneráló folyamatai zavartalanul működhessenek.
  • LAZÍTS! – végezz relaxációs gyakorlatokat, kényeztesd magad egy illatos fürdővel
  • MOZOGJ! – nyomás ki a jó levegőre – egy 20 perces séta csodákat művel – felfrissít, és növeli az izomerőt, és az ellenálló képességet
  • TÁPLÁLKOZZ ÉSSZERŰEN – természetes alapanyagokból, teljes értékű étrendet állíts össze – biztosítva ezzel a megfelelő tápanyag-, és vitaminpótlást (sok-sok zöldség-gyümölcs, természetes szénhidrát, teljes értékű fehérje)

 

  • HIDRATÁLJ – azaz ne felejts el vizet inni. Amikor már szomjúságot érzel – már a kiszáradás fázisában vagy. A víz segít elkerülni az izomfáradtságot, gyorsítja az anyagcserét, növeli az energiaszintet. Kerüld az édesített, és a cukros italokat.  Ehelyett készíts magad „energiaitalt": adj citromot, uborkát, gyömbért a vizedhez!
  • TÖLTÖDJ FEL SZELLEMILEG – engedd, hogy a természet megújulása rád is átragadjon. Engedd, hogy a tavasz energiái felfrissítsenek.
  • VEDD KÖRÜL MAGAD VIRÁGOKKAL VAGY ZÖLD NÖVÉNYEKKEL – egy virágcsokor a vázában, vagy egy üde zöld növény - motiváló hatással lehet rád

 

  • LOMTALANÍTS! – minden nap fordíts egy kis időt arra, hogy kidobd a „szemetet” az életedből, hogy legyen hely az új dolgoknak. (Alapszabály: amit nem használsz 1 éven át – azt ezután sem fogod)
  • KELJ KORÁBBAN – egyrészt nem kell mindent rohanva csinálnod, másrészt sokkal optimistábbá, és produktívabbá válsz

Vitalizáló gyógynövények

  • Csalán: nagyon hasznos a vashiány és vérszegénység miatt kialakult gyengeségi állapotok esetén. A frissen préselt csalánlevet naponta háromszor 1-1 teáskanállal ihatjuk étkezés után - megnöveli a vér vastartalmát és serkenti a vérképződést, ezzel fokozva a vitalitást.
  • Páfrányfenyő (Ginkgo biloba): értékes flavonoidokat tartalmaz, amely javítja a hajszálerek vérellátását. Hatására javulnak a koncentrációs zavarok és a feledékenység, nő az energiaszint.
  • Zab: gazdag B1-, B6-, E és K-vitaminban, valamint pantoténsavban, foszforban. Kitűnő erősítőszer ideggyengeség és nyugtalanság okozta kimerültség esetén.
  • Orbáncfű: helyreállítja a lélek egyensúlyát, felmelegíti a lelket és megadja a szükséges idegerőt
  • Levendula: képes feloldani a lelki feszültségeket és a felhalmozódott érzéseket. A tompaság, keringési gyengeség, csökkent figyelem és levertség is kezelhető vele.
  • Pitypang: A növény föld alatti gyökerei gazdagok keserű anyagokban és glikozidokban, amelyek főként a tavaszi fáradtság legyőzéséhez szükséges salaktalanítást és méregtelenítést szolgálják - megoldja az emésztési problémákat is, a székrekedést
  • Máriatövis (Silybum marianum): a növény magjaiban rejlő hatóanyag, a szilimarin májsejtképző, májméregtelenítő és a máj funkcióját segítő tulajdonságairól ismert. Emellett hatástalanítja a szervezetben a szabad gyököket, amelyek fáradtságot, teljesítménycsökkenést és levertséget idézhetnek elő.
  • Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum): a vadon növő kakukkfű a azokon az embereken segít, akiknél a kimerültségi állapotot a lég-, illetve a húgyutakat érintő fertőzések kísérik. Ilyenkor az erőtlenség elsősorban a végtagokban érezhető, ólmos fáradtsággal összekötve. A kakukkfűtea valósággal kiűzi a fáradtságot a tagjainkból
  •  Rozmaring: alacsony vérnyomásból eredő keringési zavarok, apátia, energiátlanság, gyengeség és kimerültség esetén ajánlják.
  • Homoktövislé: a narancssárga homoktövis bogyók kipréselt leve különösen gazdag C-vitaminban (100 grammban 200–1000 mg található, azaz jóval több, mint bármelyik hazai gyümölcsféleségben). Ezen kívül 100 g homoktövis bogyóban 15 mg E-vitamin és 12 mg béta-karotin is rejtőzik.

Újjászületik a természet, színpompás virágok illatoznak: végre itt a tavasz – ezernyi szépségével, frissességével, lendületességével.  HOZD LENDÜLETBE MAGAD TE IS!

 

0 Tovább

ÍGY TÁPLÁLKOZZ, HOGY NE LEGYEN B12-VITAMIN HIÁNYOD!

Írta: Faar Ida

Furcsa zavaró tünetek – eltérés nélküli laboreredmények, kétségbeesett futás orvostól-orvosig – és a kérdés: ha elvileg mindenhol minden rendben, akkor mitől érzed magad mégis rosszul?

Lehet, hogy B12-bitamin-hiányod van?

Olyan, mint egy láthatatlan ellenség – rejtőzködik, kellemetlenségeket okoz, és nagyon nehéz felismerni. Fokozatosan, és lassan roncsolja a szervezetet – a tünetek a hiány fokával egyenes arányban súlyosbodnak.

A B12 – vitamin (kobalamin) – olyan vízben oldódó vitamin, amely számtalan élettani folyamathoz szükséges.

Nélkülözhetetlen:

  • a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez
  • az idegeket borító hüvely képződéséhez
  • a táplálék lebontásához
  • az örökítő anyagok, a DNS és RNS szintéziséhez
  • a fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez
  • a vörösvértestek képzéséhez, a hemoglobin-szintéziséhez
  • az agy és a központi idegrendszer működéséhez

Hatásai:

  • csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát (segít megelőzni az érelmeszesedést, és az infarktust)
  • elősegíti a vörösvérsejtek termelődését
  • elengedhetetlen a hámsejtek termeléséhez
  • segít megelőzni a kromoszómák károsodását
  • segít fenntartani az emésztőrendszer egészséges működését
  • javíthatja a zajártalmak okozta halláskárosodás tüneteit
  • segíthet megelőzni a szürke hályog és a glaukóma kialakulását
  • erősíti az immunrendszert, gyorsítja a vírusos és bakteriális fertőzések okozta megbetegedésekből való felépülést
  • növelheti az energiaszintet és egyben enyhítheti a fáradtságérzetet
  • enyhítheti az asztmás tüneteket

 

B12-vitamin hiány kialakulásának okai:

  • felszívódási zavarok
  • bélgyulladás
  • autoimmun betegségek
  • krónikus alkoholizmus
  • elégtelen táplálkozás

A B12- vitamin hiányának tünetei:

  • fáradékonyság, a légszomj, a szapora légzés, valamint a gyors szívverés- ami azzal magyarázható, hogy a  B12-vitamin hiánya sokszor jár együtt vashiánnyal, illetve vérszegénységgel.
  • száj és a nyelv fájdalma, szájszárazság, szájüregi fekélyek
  • sápadt bőr,
  • akaratlan fogyás
  • csontritkulás
  • gyakori felső légúti fertőzések
  • töredezett, gyenge körmök
  • fáradtság, depresszió
  • a kialakuló idegkárosodás miatt zsibbadtság, bizsergés a végtagokban
  • izomgyengeség
  • zavartság
  • emlékezetkiesés

Kezelése:

  • az étrend újragondolása – vörös húsok, tojás, belsőségek gyakoribb fogyasztása
  • és ezzel egy időben szükség lehet B12-vitamin vagy B-vitamin komplex bevitelére, ha viszont már a vashiány is kialakult, akkor vas és B12-vitamin együttes bevitelére van szükség lehet

 

A vitamin állati eredetű táplálékokban fordul elő bőségesen, különösen a májban, vesében, belsőségekben, húsban, tojásban, tejben és tejtermékekben, valamint a halban. A növényi élelmiszerek közül csak a homoktövis és a savanyú káposzta tartalmaz kis mennyiségben B12-vitamint. A vegánoknak ezért, akik abszolút semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, B12-vitamint tartalmazó készítményekhez kell folyamodniuk, hogy a napi szükségletüket ebből a fontos vitaminból fedezhessék. Amint már említettük, bár az emberi bél képes kis mennyiséget előállítani B12-vitaminból, ez azonban nem fedezi a napi szükségletet. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely halat, húst, tojást, tejet és tejtermékeket is tartalmaz.

 

 

0 Tovább

TUDOD, MIÉRT KELL ENNED MINDEN NAP EGY ALMÁT?

Írta: Faar Ida

Tudod, miért kell enned minden áldott nap egy almát? Nem. Nem azért, hogy a hazai termelőket, vagy kereskedőket támogasd… És nem is azért, hogy megfelelj a „Napi egy alma – az orvost távol tartja” – elvárásának.

Egyszerűen csak azért, hogy az elfogyasztásával segítsd a szervezeted működését, egészséged megőrzését, vagy helyreállítását.

Sajnos így tél végén – tavasz kezdetén  még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, - hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni - a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki.

 

 Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt.

Szervezetünkre gyakorolt hatásai:

  • csökkenti a gyulladásokat,
  • csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát,
  • antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású,
  • segíti a zsíranyagcserét, ezért a fogyókúra hatékony támogatója
  • stabilizálja a vércukorszintet, csillapítja az étvágyat
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást
  • kiváló székrekedés esetén: reggel, éhgyomorra 1-2 nyers almát alaposan megrágva ajánlott elfogyasztani
  • de jó hasmenés esetén is: fogyasszunk reszelt almát, mert lassítja a gyomor- és bélműködést,
  • vizelethajtó  
  • ellenállóbbá teszi az immunrendszert,
  • segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt,
  • enzimjei megelőzik a visszérgyulladást
  • méregtelenít
  • magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szervezetben felszabaduló szabadgyököket ezáltal csökkenti a tüdőrák-, valamint egyéb ráktípusok kialakulásának esélyét
  • tisztítja a vért,
  • erősíti az idegrendszert,
  • segíti a szervezet vasfelvételét más ételekből, (például a tojásból vagy a májból)
  • jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
  • 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában
  • fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.
  • szénhidrát tartalmával hozzájárul a szervezet energiaellátásához
  • frissítő hatású
  • fokozza a szellemi teljesítőképességet

 

Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termelt fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs. Az alma sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.

RECEPTEK

 

 

ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 30 dkg főtt cékla, 3 narancs, 3 zöld alma, 3 banán,

2 evőkanál citromlé, 3 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma, 15 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj

Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd egy nagy salátástálban jól összeforgatjuk.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

 

ALMÁS-MÜZLIS BATYU

Hozzávalók:  1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 evőkanál müzli-keverék, 1/2 citrom leve, 10 dkg cukor vagy édesítőszer, fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor

Az almát lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal, cukorral/édesítőszerrel. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékonyan kinyújtjuk, és 16 egyforma darabra vágjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük.

EGYSZERŰ ALMATORTA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 2 csomag sütőpor, 6-7 alma darabolva, fahéjas cukor ( a cukor édesítőszerrel helyettesíthető)

Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

 

PUDINGOS ALMÁS KEHELY

Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 rumaroma, 6 dl joghurt, 5 evőkanál méz, 4 nagy savanykás alma, 2 dl tejszín, 10 dkg darált, pörkölt dióbél, 2 zacskó hidegen keverhető pudingpor, 1 liter tej.

A babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a rumaromába (amit előtte 1 dl tejjel hígítottunk fel). A joghurtot a mezzel édesítjük. Az almát lereszeljük. A pudingporra ráöntjük a tejet es habverővel addig kevergetjük, amíg az krémszerűen besűrűsödik. Ekkor belekeverjük a reszelt almát és a mézes joghurtot. Hosszú, keskeny poharak aljára teszünk egy réteg piskótát, arra a krémből egy réteget, erre újra egy réteg piskótát rakunk. Addig rétegezzük, amíg el nem fogy. A tetejét tejszínhabbal és a pörkölt dióval díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

ISMERED A CITROM EREJÉT?

Írta: Faar Ida

Igen. Savanyú. De ez benne a jó… Régen sorban állás volt érte a boltokban, ma már télen-nyáron folyamatosan kapható. Ami nem is baj, mert az év minden időszakában alkalmazhatjuk egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése és kúrálása érdekében.

Egy kis történelem

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Európába arab kereskedők hozták be, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Alkalmazták a mérgezés ellenszereként, kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek, vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek, csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz korban pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Citrom a skorbut ellenszere

Az 1600-as évek elején az orvosok feltételezték, hogy a citromlé megelőzi, és gyógyítja a skorbutot. Ezt igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, a gyógyulásuk szemmel látható volt. Ez az Indiában felfedezett déligyümölcs – ma már a világ sok pontján megterem: Európa déli részein, Ausztráliában, Kaliforniában, Floridában.

A citrom több szempontból is ideális választás:

  • alacsony a kalória-tartalma
  • kevés benne a szénhidrát, a zsír
  • rengeteg rostot tartalmaz
  • és rengeteg C-vitamint, ami köztudomású, hogy az immunrendszer „barátja”

Mi van 100 gramm citromban? Az alábbi táblázatból kiderül:

Szénhidrát

9 gramm

Rostok

2,8 gramm

Zsír

0,3 gramm

Fehérje

1,1 gramm

Víz

89 gramm

C-vitamin

53 mg

Citric acid

5 gramm

Natrium

2 mg

Kálium

138 mg

Kalcium

26 mg

Vas

0,6 mg

Magnézium

8 mg

Gyógyhatásai:

  • serkenti az emésztést, tisztítja a beleket, erősíti a gyomrot
  • erősíti az immunrendszert
  • vízhajtó
  • gyulladáscsökkentő
  • méregtelenít
  • baktériumölő
  • fokozza a nyálelválasztást, nyákoldó
  • csillapítja a szomjúságot
  • bőr-regeneráló, bőrtisztító – arcpakolások összetevőjeként lassítja az öregedési folyamatokat
  • kiváló vitaminforrás
  • természetes fogyasztószer - zsírégető
  • bioflavin-tartalma miatt vértisztító
  • mérsékli az ízületi gyulladásokat
  • illóolaja nyugtató hatású

Természetes szépség: citromlével

  • bőrbe bedörzsölt citromolaj pezsdítő, feszesítő, erősítő és bőrtisztító hatású.
  • lassítja a bőr öregedését
  • szabályozza a bőr faggyú működését
  • eltávolítja az elhalt hámsejteket
  • a fénytelen, foltos bőrt felüdíti
  • kúraszerűen, alkalmazva eltünteti a szeplőket
  • ellenszere még a zsíros hajnak, sőt még a töredező körömnek is jót tesz
  • samponba keverve csillogóvá, illatossá teszi a hajat, használata a lelapult hajat megemeli. Hajöblítésre kiváló
  • fürdővízhez adva puhává varázsolja a bőrt, felpuhítja a bőrkeményedéseket.
  • hatásos kéz-ápolószer készíthető belőle: sheavajba keverjünk pár csepp citromot, és az ujjaktól a csukló irányába masszírozzuk be a kézbőrbe.
  • kisimítja az arcbőrt: egy tojásfehérjét, három-négy csepp citromlével habbá verünk, és 10 percre felkenjük a megtisztított arcbőrre
  • zsíros, mitesszeres, pattanásos bőrre pakolás: 3 dkg élesztőt keverjünk össze egy mokkáskanál citromlével és annyi joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást kb. 10 percig hagyjuk fent.
  • használható arctisztítóként: nyers uborka lébe csepegtessünk citromot, mártsunk bele egy vatta darabot, és néhányszor töröljük át a letisztított simítja és rugalmassá teszi arcbőrt.

Vegyszerek helyett is használhatunk citromlevet:

  • a mosáshoz: fehérebbé teszi az elszürkült zoknikat
  • illatosításra: szárított citromhéjat tehetünk a szekrényekbe, vagy a lakás különböző pontjaira
  • a zöldségek tisztítása során gyakran színes foltok maradnak a kezeinken (cékla, dió,) citromlével bedörzsölve pillanatok alatt eltüntethetőek
  • mikro tisztítására – 2 dl vízbe facsarjunk bele egy fél citrom levét, majd forraljuk öt percig a mikróban

KONYHAI FELHASZNÁLÁSA

Sokoldalúan felhasználható: levesek, hús-, rizsételek ízesítésre, ecet helyett citromlével savanyítva ízletessé tehetjük egyes salátáinkat, és használhatjuk húsok pácolásához (főleg a mediterrán típusú, rozmaringgal, bazsalikommal összeállított pácokban).

A sárga héját reszelve töltelékek, (mák, dió, túró mellé), levét tea, kávé, gyümölcslevesek, turmixitalok, puncs, szósz, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használják. ( CSAK a bio- termesztésű citromok héja alkalmas erre – egyébként a héját gombaölővel, fényesítő szerekkel kezelik)

A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel.

Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen.

Mind héja, mind leve jól használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére. Kilogrammonként 4 g fehérjét, 58 g zsírt, 23 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 22 g rostot tartalmaz.

RECEPTEK

KLASSZIKUS LIMONÁDÉ – egyszerű frissítő

Hozzávalók:1 üveg hideg ásványvíz, 1 marék jégkocka, 5 db citrom leve, 7 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)

A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

CITROMOS SALÁTA – csupa vitamin

Hozzávalók:1 nagy kínai kel,5 paradicsom, 4 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 1 citrom leve, só, őrölt feketebors

A kínai kelt egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágjuk, és hozzá keverjük. Ráfacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.

CITROMOS-FŰSZERES KARAJ

Hozzávalók:2 citrom, 2 citromfű ág, 1 rozmaring ág, 8 szelet sertéskaraj, 4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 5 szegfűszeg, pici gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 8 szelet baconszalonna, őrölt bors, só

A citromot felkarikázzuk, a citromfüvet apróra vágjuk. A forró olajban a húst megpirítjuk, majd megsózzuk. Ráöntünk 2 dl meleg vizet, belekeverjük a szegfűszeget, a rozmaringot, a gyömbért, a fokhagymát, a felkarikázott citromot, majd lefedve pároljuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben megpirítjuk. A hússzeleteket tányérokra osztjuk, mellétesszük a citromkarikákat, a fűszerekkel átitatott fokhagymát, a szalonnadarabokat.

CITROMOS POHÁRKRÉM

Hozzávalók:30 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 4 dl tej, 2 evőkanál rétesliszt, 2 citrom reszelt héja, 1 citrom kifacsart leve, 1 db Ráma margarin

A cukrot/édesítőszert, tejet, réteslisztet, citromhéjat és citromlevet összekeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felforraljuk. Egy Ráma margarint habosra keverünk. Ha a fenti krém kihűlt, kis adagokban hozzákeverjük. Poharakba adagolva – lehűtve- tálaljuk – citromdarabkákkal díszítve.

CITROMTORTA

Hozzávalók:30 dkg vaj, 40 dkg darált keksz

A krémhez: 6 db tojás, 3 citrom leve, 3 tubus sűrített tej

A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a kekszet, majd belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma oldalába és aljába. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgákat a citrom levével és  a sűrített tejjel alaposan összekeverjük- és óvatosan a tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben -20 percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ízlés szerint cukorral édesítjük-, rásimítjuk a torta tetejére, visszatesszük a sütőbe, és néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Olvasztott csokoládéval díszítjük, majd ha kihűlt szeleteljük.

CITROMOS MUFFIN

Hozzávalók:4 db tojás, 2 citrom, 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg kristálycukor, 20 dkg margarin, 1 sütőpor, 40 dkg liszt, 4 dl tej, pici só

A margarint felolvasztjuk - hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a tojásokat, és egy csipetnyi sót. Alaposan összekeverjük, Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét. A sütőport összekeverjük, a liszttel- hozzáadjuk a masszához,- majd a tej hozzáadásával simára keverjük az egészet. Muffin sütőformában ki sütjük. Az elkészült kihűlt muffinok tetejére citromkrémet halmozunk. (Lásd citromos pohárkrém recept)

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

0 Tovább

HASZNÁLD KI A CSÍRÁK EREJÉT! CSÍRÁZTASS OTTHON!

 

Írta: Faar Ida

Vitathatatlanul tavasz van… Végre… Elég volt már a hideg, szürke lélekromboló időből – a levegőtlen szobák bezártságából – olyan jó, hogy a szemünk láttára óráról-órára születik újjá a természet.

Na, és Velünk mi lesz?

Igen. Az ember azt hinné, hogy ez a kicsattanó energikusság ránk is vonatkozik, ehelyett azonban legtöbbünket érthetetlen fáradtság, és levertség kerít hatalmába…

Ez nem csoda, és –szerencsére nem is betegség. A hosszú téli napok alatt kimerültek szervezetünk tartalékai: vitamin-, és ásványi anyag- hiánytól szenvedünk, amit a jó közérzet visszaszerzése érdekében gyorsan, és hatékonyan orvosolnunk kell.

Nem! Nem kell a gyógyszertárba menned!

Inkább csíráztass magvakat!

Igaz, kevésbé macerásabb lenne a kész étrendkiegészítőket lenyelni, de minek terhelnéd az egyébként is mérgekkel túlterhelt szervezetedet még több mesterséges anyaggal terhelned?

 

Egészséges mert:

  • életfontosságú vitaminokat tartalmaz (A-, B-vitaminok, C-, D-, E-, G-, K-, U- vitamin)
  • nélkülözhetetlen ásványi anyagok forrása (kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód, vas, fluor, cink, mangán)
  • zsírszegény
  • könnyen emészthető
  • csökkentik a fáradtságérzetet
  • erősítik az immunrendszert,
  • hatékony a stressz ellen
  • antioxidánsai révén lassítják az öregedést
  • kitűnő vértisztító
  • méregtelenít
  • serkentik a májműködést
  • segíti az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • oldják az izomgörcsöket
  • csökkentik a koleszterinszintet,
  • segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében
  •  erősítik az idegrendszert,
  • egyensúlyban tartják a vérnyomást,
  • csökkentik a radioaktív sugárterhelést
  • segítik a vér oxigénellátását,
  • megelőzik a vérrögök kialakulását
  • roboráló hatásúak
  • természetes antibiotikumok, antiszeptikusak

Olcsó, házilag előállítható vitaminbomba

 

A csírázás során a növényi magban eltartalékolt tápanyagok alkotóelemeikre bomlanak, a folyamat során aminosavak, vitaminok szabadulnak fel, valamint a meglévő ásványi anyagok is könnyebben emészthető formát vesznek fel. A csíráztatással a mag legértékesebb, legkoncentráltabb hatóanyagait használhatjuk fel.

Lényeges információ, hogy nem minden mag alkalmas a csíráztatásra, a fényezett, feldolgozott, csávázott, vegyszerrel szennyezettvagy sugarazással fertőtlenített magokból alkalmatlanok erre.

Legismertebb csírák:

  • búzacsíra
  • lucernacsíra
  • medvehagyma-csíra
  • napraforgó-csíra
  • retekcsíra
  • vöröshagyma-csíra
  • zellercsíra

FONTOS, hogy mindig bio-minőségű alapanyagot használjunk, és a csíráztatás során ügyeljünk az előírt tisztasági előírásokra, illetve a fogyasztás feltételeinek betartására.

Hogyan csíráztathatsz otthon? Csíráztatás lépésről-lépésre:

  • szerezd be a bio-minőségű magokat
  • válogasd át – azaz szedd ki belőle a sérült, hibás darabokat
  • alaposan mosd el a csíráztató edényeket – nem kell semmi speciális eszközre gondolni – megfelel erre pár befőttes üveg, vagy magasabb peremű tálca
  • öblítsd át a magokat, tedd a csíráztató edénybe, és önts alá vizet
  • naponta cseréld a magok alatt a vizet
  • a napi vízcsere/öblítés alkalmával a felszínre kerülő növényi maradványokat, hibás magokat is távolítsd el, a csíráztató edény mindig legyen tiszta, különben hamar beindulhat a rothadás, nyákosodás
  • a csírázás ideje növénytípustól függ –általában már 1 hét alatt ehető csírákat kaphatsz
  • a csírákat alapos átmosás és/vagy centrifugálás után fogyaszthatod akár magukban, akár köretként vagy felhasználhatod őket: levesek, köretek, főételek díszítésére, salátának, túrókrémekbe, turmixokba, sütemények töltelékébe
  • az átmosott csírák a szedés után hűtőben 1-2 napig maradnak frissek, így elég mindig akkora mennyiséget csíráztatni, amennyit el is fogyasztasz

 

 

0 Tovább

ITT A PIROS - HOL A PIROS?

A HÓNAPOS  RETEK

Írta: Faar Ida

 

Előljáróban : A technika ördöge…

Olyan szépen indult minden… Mármint, ami az ABROSZRAVALÓ pályafutásának kezdetét illeti… Szépen sorban írtam a cikkeket, - Húsvét előtt sorra posztoltam is őket – aztán pont a „főszereplőről” a sonkáról szóló cikk kényszerült pihenőpályára a technika ördöge – és Murphy örökérvényű törvénye szerint: ami elromolhat – jelen esetben a monitorom – el is romlott.

De mostmár újra itt vagyok, és gőzerővel azon dolgozom, hogy rávegyelek Kedves Olvasó arra, hogy FŐZZ TE IS MAGADNAK!

Otthon, megbízható forrásból származó alapanyagokból, lépésről-lépésre haladva.

Nem. Nem könnyű feladat,de számtalan előnye van… A legfontosabb előny pedig nem más, mint az, hogy TUDOD mi az, amit eszel.

Szezonálisan

Az alapanyagok kiválasztásának fő szempontjaként mindig a SZEZONALITÁS betartása kell, hogy a szemeid előtt lebegjen.

És most minek van szezonja?

Többek között a HÓNAPOS RETEKNEK

 

Retket enni, de minek?

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen is szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt, kiemelkedő élettani hatásuk miatt. Ez a feltételezések szerint Távol-Keletről származó a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény kiváló C-vitaminforrás, amely nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, folsavat, és értékes ásványi sókat: kalciumot, vasat, cinket, mangánt, káliumot, magnéziumot, foszfort.

Tartalmaz még kén-tartalmú illóolajokat is, amelyek gyógyhatását számos betegség megelőzésében, vagy kezelésében kitűnően alkalmazhatjuk.

Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai a következők:

  • magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
  • alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
  • megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
  • enyhíti a köhögést
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  • fertőtleníti a nyálkahártyát,
  • serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket.
  • csökkenti a puffadást
  • mérsékli a vesekő kialakulásának esélyét,
  • csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
  • erősíti az immunrendszert

Kiváló alkotója a salátáknak, díszítője a szendvicseknek, de párolható is.

 

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

 

Ha leves imádó vagy: RETEKLEVES


Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, olaj, só, méz, liszt, tej, víz.

  • alapos mosás után vágd a retket hasábokra
  • kezd el párolni az olajon
  • sóval, mézzel a ízlés szerint ízesítsd
  • adj hozzá kevés vizet, párold 10 percig
  • süsd zsírjára
  • szórd meg liszttel
  • folyamatosan kavargatva pirítsd egy kicsit
  • majd fele víz, fele tej keverékével engedd fel, és forrald össze

     

     

Ha a salátákra esküszöl:FŰSZERES RETEKSALÁTA 

Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélőhagyma

  •  a megtisztított és megmosott retket vágd vékony szeletekre
  • a sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat keverd alaposan össze
  • tedd bele a retket,
  • az egészet takard le és érleld körülbelül 20 percig
  • a zöld fűszer növényeket öblítsd le, csipkedd le a levelüket.
  • a metélő hagymát vágd karikákra
  • zöld fűszereket,és a metélőhagymát óvatosan forgasd a reteksalátába forgasd a salátába

Ha mutatós finomságra vágysz: TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 12 db közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

  • a megmosott retkeket vágd ketté
  • kapard ki a belsejüket
  • a kikapart belsőt párold meg
  • szórd meg a felaprított snidlinggel, a zúzott fokhagymával,
  • öntsd rá a sóval felvert tojást
  • süsd össze
  • a tojásos masszát töltsd vissza a kikapart retekbelsőkbe

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML