Írta: Faar Ida

Tudod, miért kell enned minden áldott nap egy almát? Nem. Nem azért, hogy a hazai termelőket, vagy kereskedőket támogasd… És nem is azért, hogy megfelelj a „Napi egy alma – az orvost távol tartja” – elvárásának.

Egyszerűen csak azért, hogy az elfogyasztásával segítsd a szervezeted működését, egészséged megőrzését, vagy helyreállítását.

Sajnos így tél végén – tavasz kezdetén  még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, - hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni - a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki.

 

 Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt.

Szervezetünkre gyakorolt hatásai:

  • csökkenti a gyulladásokat,
  • csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát,
  • antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású,
  • segíti a zsíranyagcserét, ezért a fogyókúra hatékony támogatója
  • stabilizálja a vércukorszintet, csillapítja az étvágyat
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást
  • kiváló székrekedés esetén: reggel, éhgyomorra 1-2 nyers almát alaposan megrágva ajánlott elfogyasztani
  • de jó hasmenés esetén is: fogyasszunk reszelt almát, mert lassítja a gyomor- és bélműködést,
  • vizelethajtó  
  • ellenállóbbá teszi az immunrendszert,
  • segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt,
  • enzimjei megelőzik a visszérgyulladást
  • méregtelenít
  • magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szervezetben felszabaduló szabadgyököket ezáltal csökkenti a tüdőrák-, valamint egyéb ráktípusok kialakulásának esélyét
  • tisztítja a vért,
  • erősíti az idegrendszert,
  • segíti a szervezet vasfelvételét más ételekből, (például a tojásból vagy a májból)
  • jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
  • 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában
  • fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.
  • szénhidrát tartalmával hozzájárul a szervezet energiaellátásához
  • frissítő hatású
  • fokozza a szellemi teljesítőképességet

 

Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termelt fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs. Az alma sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.

RECEPTEK

 

 

ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 30 dkg főtt cékla, 3 narancs, 3 zöld alma, 3 banán,

2 evőkanál citromlé, 3 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma, 15 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj

Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd egy nagy salátástálban jól összeforgatjuk.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

 

ALMÁS-MÜZLIS BATYU

Hozzávalók:  1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 evőkanál müzli-keverék, 1/2 citrom leve, 10 dkg cukor vagy édesítőszer, fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor

Az almát lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal, cukorral/édesítőszerrel. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékonyan kinyújtjuk, és 16 egyforma darabra vágjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük.

EGYSZERŰ ALMATORTA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 2 csomag sütőpor, 6-7 alma darabolva, fahéjas cukor ( a cukor édesítőszerrel helyettesíthető)

Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

 

PUDINGOS ALMÁS KEHELY

Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 rumaroma, 6 dl joghurt, 5 evőkanál méz, 4 nagy savanykás alma, 2 dl tejszín, 10 dkg darált, pörkölt dióbél, 2 zacskó hidegen keverhető pudingpor, 1 liter tej.

A babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a rumaromába (amit előtte 1 dl tejjel hígítottunk fel). A joghurtot a mezzel édesítjük. Az almát lereszeljük. A pudingporra ráöntjük a tejet es habverővel addig kevergetjük, amíg az krémszerűen besűrűsödik. Ekkor belekeverjük a reszelt almát és a mézes joghurtot. Hosszú, keskeny poharak aljára teszünk egy réteg piskótát, arra a krémből egy réteget, erre újra egy réteg piskótát rakunk. Addig rétegezzük, amíg el nem fogy. A tetejét tejszínhabbal és a pörkölt dióval díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!