Írta: Faar Ida

Végre tavasz van… Ilyenkor öröm kimenni a piacra, ahol a roskadásig rakott asztalokon végre friss, üde primőrök gyönyörködtető látványa fogad bennünket.

Pirosló hónapos retkek, illatos újhagymák, saláták fodrozódó levelei várják, hogy gazdára – és lelkes fogyasztóikra találjanak.

Terítéken: a saláta

Itt az ideje, hogy Te is minél részletesebben megismerkedj ezekkel a harsogó vitaminbombákkal.

Elsőként a salátákból „veszünk leckét” – salátázzunk minél többször, hogy kiürült vitaminraktárainkat feltölthessük.

A salátafogyasztás az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. Sokféleképpen elkészíthető: előételként, főfogásként, köretként egyaránt fogyasztható.

 

Élettani hatása sokrétű:

  • nagy mennyiségbe tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat már 10 dkg-nyi saláta elfogyasztásával  fedezhető a napi K vitamin szükségletünk másfélszerese, az A-vitamin szükségletünk 58%, C -vitamin szükségletünk 45%-a.  Nagyon magas a folsav, mangán, króm, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is
  • magas rosttartalmuknál fogva elősegítik az emésztést,
  • alacsony a kalóriatartalmuk – kiválóak fogyókúra esetén
  • hamar teltségérzetet biztosítanak
  • könnyen emészthetőek
  •  megakadályozzák a székrekedés kialakulását,
  • lassítják a szénhidrátok felszívódását,
  • általában alacsony a szénhidrát-tartalmuk, emiatt a cukorbetegek ( vagy a diétázók) étrendjének alappillérei lehetnek
  • csökkentik a koleszterin-szintet
  •  csökkentik a magas vérnyomást
  • frissen szedve és fogyasztva magas az antioxidáns-tartalmuk
  • mérséklik az alvászavarokat, a szorongást, a fejfájást
  • serkentik az epe kiválasztódását
  • K-vitamin tartalmuknál fogva megelőzik a csontritkulást,
  • fitoösztrogén-tartalmuk miatt csökkentik egyes hormonfüggő daganattípusok kialakulásának esélyét (emlő, vastagbél, prosztata-rák)
  • védenek a tüdő- és a gyomorrák ellen
  • elősegítik az ételek emésztését,
  • csökkenti a gyerekek hiperaktivitását
  • fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartásában

 

A saláták élvezeti értékét mindig öntetekkel növeljük, amelynek alapját az ecetek és olajok képezik, de használhatunk: majonéz alapú, tejtermékből készült, hollandi mártás alapú, és paradicsom alapú önteteket is.

Ízesíthetőek zöld fűszernövényekkel: turbolyával, tárkonnyal, metélőhagymával, bazsalikommal; de nagyon finomak a kapribogyóval, újhagymával, köménymaggal, curryvel, szerecsendióval készített saláták is.

Fontos tudni, hogy a salátákat mindig kézzel tépdessük –ellenkező esetben megbarnulnak.

 

A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT SALÁTAFAJTÁK:

FEJES SALÁTA:

Az egyik legkedveltebb zöldség: béta karotinban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, fehérjét, meszet és foszfort is tartalmaz. Jótékonyan hat a gyomorműködésre, és antioxidáns - tartalma miatt csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának esélyét.

 

JÉGSALÁTA

Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei napokon át frissek, ropogósak maradnak. Az egyik legkellemesebb, édes ízű saláta, melyet kb. 75%-os érettségen szednek le, másképp megkeseredhet. Számos ételhez kiváló köret és még meleg szendvicsben sem veszíti el állagát. 12-15 napig tárolható.

 

ENDÍVIA-SALÁTA

Alakja hosszúkás, tojásdad, íze kesernyés Éretten, külső levelei haragos-zöldek, míg a belsők sárgák. Önálló fogyasztásra nem ajánlott, más salátákkal együtt sokkal kellemesebb ízű. Mintegy 18 napig tárolható.

 

RADICCHIO-SALÁTA

Jellegzetes bordó színű, pikáns, keserű saláta, főleg hidegkonyhai felhasználásra ajánlott. Július végétől októberig terem.

 

 

 

FRIESE-SALÁTA

Édes fajta, kemény, fodros levelei vannak, a külsők haragos-zöldek, a belsők sárgák. Minden más salátával jól keverhető..

 

LOLLO ROSSO és LOLLO BIONDA

Fodros levelű saláták, előbbi bordó, utóbbi zöld színű. Elsősorban díszítésre használják

 

BATAVIA

Vöröses zöld levelei enyhén fodrozottak. Finom ízű levelei a lollo típusú és a tölgylevelű fajtáknál puhábbak. Friss leveleit önmagában vagy más fajtákkal keverve használhatjuk saláta alapok elkészítéséhez, szendvicsekbe és jelentősen növeli ételeink esztétikai értékét díszítő elemként. Ásványisó-tartalma magas, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő. Béta-karotin, B1-, B2-, Niacin, B6-, C- vitamin, valamint Nátrium-, Kálium-, foszfor-tartalma jelentős.

 

 

MADÁRSALÁTA

A madársaláta egész Európában elterjedt. Hazánkban vadon is él, ennek ellenére egyelőre nem túl  ismert. Energiatartalma rendkívül alacsony: 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. Igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagymértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is.

 

RÓMAI SALÁTA

Külső levelei haragoszöldek, befelé világosodnak. Minél sötétebb a szín, annál erősebb a jellegzetes, kissé kesernyés íz. A tövének a 2-3 cm-ét le kell vágni, mert keserű, ugyanígy a sötétzöld levelek hegyét. A római salátát általában önmagában fogyasztják, például a klasszikus só- ecet-olaj - ízesítéssel. A római saláta a legzamatosabb fejes saláta, önálló íze van, amit csak megfelelően hangsúlyozni kell egy jó salátaöntettel.

 

RUKKOLA

A mediterrán térségből ered, az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere. A tormával és mustárral rokonságban lévő növény. Aromája a dióra emlékeztet.. Nyers fogyasztása nagyon ajánlott, nagy mennyiségben tartalmaz C-,  és B-vitamint. Magját fűszerként hasznosítják. Levelét frissen tépkedjük az ételekbe, használhatjuk salátákba, levesekbe, tésztákhoz, húsételekhez, burgonyás- és tojásos ételekhez.

RECEPTEK

SALÁTALEVES

A fejes salátát gondosan megmossuk, apróra tépkedjük, kis olajon megdinszteljük, lisztet szórunk rá, vízzel feleresztjük. Ízesítőnek 1-2 fokhagymagerezdet apróra vágunk, és azt tesszük bele. Ízlés szerint sózzuk, majd, ha készen van ecettel, cukorral ízesítjük. Betétnek kockára vágott főtt tojást adunk 

GYÓGYÍTÓ TAVASZI SALÁTA

2-2 marék friss zsenge csalánlevelet, és gyermekláncfüvet, parajt, sóskát, valamint2 fejes salátát jól megmosunk, lecsöpögtetjük, metéltre vágjuk,3 szál sárgarépát,3 almát megtisztítunk, a levelekre reszeljük,2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, 1 citrom levét 2 evőkanálnyi mézzel, meg 2  dl vízzel elkeverjük, megsózzuk, és a salátára öntjük. Apróra vágott fokhagymával, újhagymával 2  evőkanál lenmaggal gazdagítjuk.

 

ÍZLETES ENDÍVIASALÁTA

Hozzávalók: 1 fodros endívia széttépdesve,3 endívia fej aprítva, 3 zöldalma felkockázva, 3 evőkanál dió durvára vágva, 60 ml olívaolaj, 3 kávéskanál erős mustár, 30 ml borecet, 1 kávéskanál zúzott, száraz pirospaprika ,só és bors

Egy salátástálban keverd el az endíviát az almával és a dióval. A többi hozzávalóból egy légmentesen záró üvegben (pl. egy kisebb befőttesüvegben) rázd össze a dresszinget, majd öntsd rá a salátára.

TOJÁSOS SALÁTA

Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6 db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej lilahagyma Öntet:6 evőkanál olaj, 1 citrom leve, mustár só, bors

A salátát eltépkedjük, a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.

TANYASI SALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 2 paradicsom,1 csokor újhagyma, 1 csomag retek, 2 sárgarépa, 1 kisebb kígyóuborka, 3 dl kefir, citrom, petrezselyem, tengeri só

A fejes saláta leveleit ujjnyi széles, a sárgarépát gyufaszál vastagságú csíkokra, a paradicsomot cikkekre, az uborkát, a retket, az újhagymát a zöldjével együtt vékony karikákra szeleteljük, és salátás tálba tesszük. Összekeverjük a citrommal, sóval és petrezselyemmel ízesített kefirrel. Lehűtve a legfinomabb.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK: