10+ 3 OK MIÉRT EGÉSZSÉGES A FEKETE RETEK

Írta: Faar Ida

Nem éppen bizalomgerjesztő a kinézete, mi több – egyenesen visszataszítóan hat, ha arra gondolsz: enned kell belőle. Pedig rosszul teszed, ha viszolyogsz tőle, mert fogyasztásával számos betegség megelőzhető, illetve orvosolható.

A retket ősidők óta ismert, és gyógyhatásai miatt elismert növény. Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették.

A friss gyökér tartalmaz:

  • mustárolaj-glikozidokat
  • C-, B1, B2 - vitamint,
  • vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint
  • mustár olajat,
  • raphanol és raphanin nevű illóolajokat
  •  antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsavat, tokoferolokat, karotenoidokat és polifenolos komponenseket).

Ha az emésztésed katasztrofális

Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy nagyobb „evészet” után a szervezete megbosszulta az átgondolatlanul leküldött finom falatokat. Az émelygés, a hányinger, a puffadás, a rossz közérzet biztosított – ilyenkor jelenthet nagy segítséget a fekete retek – ami igazi gyógyír a túlterhelt májnak, és gyomornak – hiszen javítja az emésztést, gyorsítja a májsejtek regenerálódást, fokozza az epekiválasztást (ezzel megakadályozza az epekő kialakulását), vízhajtó hatásánál fogva pedig segíti a méreganyagok mielőbbi kiürülését is.

Miért is egészséges a fekete retek?

10+ 3 okból.

Lássuk:

  1. közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, légúti betegségek gyógyítására.
  2.  elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását
  3. kiváló antioxidáns
  4. lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában.
  5. magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású- segít a felgyülemlett víz eltávolításában
  6. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és megakadályozza a székrekedés kialakulását
  7. erősíti az epe utak simaizomzatát
  8. minden epeműködési rendellenesség esetén alkalmazható – mi több frissen préselt levének kúraszerű fogyasztásával (orvosi javaslatra) segít epehomok vagy epekő ellen is
  9. stabilizálja a vérnyomást
  10. megelőzi vagy gyógyítja a bőrbetegségeket (régen a szeplők eltávolítására is használták)
  11.  baktérium, és gombaölő
  12. köptető hatású
  13. gyulladáscsökkentő
  14. rendszeres fogyasztása segíthet meggátolni a pajzsmirigy túlműködését, mivel rafanin nevű vegyülete szerepet játszik a pajzsmirigy hormontermelésében
  15. Magnéziumtartama fokozza a koncentrációt, és csökkenti a stresszt
  16. Rákellenes és tumor-növekedést gátló hatóanyagokat tartalmaz (glükozinolátok, izotiocianátok),
  17.  6 napi fogyasztás után mérsékelheti a koleszterinszintet,

Hogyan használjam?

Tisztítókúraként

Mosd meg a retket, és ha nem bio, hámozd is meg. Vágd kis darabokra, majd zöldség-centrifugába téve nyerd ki a levét. Adj hozzá néhány csepp borsmenta- vagy citrom- esszenciális olajat, hogy ellensúlyozd kissé keserű és csípős ízét.

Fogyassz belőle egy teáskanállal, 2-4 alkalommal naponta, 4-5 napon át. De ne adagoljunk többet, mint napi 100 ml-es mennyiséget. Az elkészített levet tárold hűtőben, maximum 3 napig.

Különleges Feketeretek-torta

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg fekete retek, meghámozva
  • 3 dl napraforgó olaj
  • 40 dkg kristálycukor
  • 5 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál kardamom
  • 1 narancs héja
  • 50 dkg liszt

A meghámozott retkeket vízben puhára főzzük. A leszűrt retket az olajjal összeturmixoljuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A száraz hozzávalókat és a narancs lereszelt héját összekeverjük. A tojáshabhoz adjuk a retekpürét, majd beleforgatjuk a száraz hozzávalókat. 175 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Máz:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg sajtkrém, pl. Philadelphia
  • 30 dkg porcukor
  • 1 narancs héja
  • díszítésként dió

A puha, szobahőmérsékletű vajat és a krémsajtot elektromos habverővel kikeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a narancs héját. Egyenletesen elkeverjük, és a kihűlt torta tetejére kenjük. A torta tetejét durvára vágott dióval díszítjük.

KÖHÖGÉSRE


Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!Ezt olvastad már?

 

 

0 Tovább

MIÉRT FOGYASSZ TE IS  VALÓDI ZÖLDSÉG-,ÉS GYÜMÖLCSLEVEKET?

Írta: Faar Ida

A boltok polcai roskadásig telve vannak különböző alkoholmentes italokkal: ízesített ásványvizek, a szivárvány színeiben pompázó üdítőitalok, 12-25 %- os „gyümölcstartalommal” bíró gyümölcslevek, az energia-, – és egyéb, felsorolni is lehetetlen – italok kínálják magukat megvételre. Ha kellően jó a termék marketingje – és az ára – mi, fogyasztók élünk is a lehetőséggel nap, mint nap – fel sem fogva, hogy sokszor ezzel mennyit árthatunk magunknak. A számolatlanul elkortyolt kalóriák, a mesterséges színezékek – idővel megbosszulhatják önmagukat.

De akkor mit igyak?

Bármit, ami természetes. Mondjuk ásványvizet. Vagy valódi zöldség-, és gyümölcsleveket. Ugyanis közismert tény, hogy a zöldség (lé)- és gyümölcs (lé)fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával.

Miért?

Pozitív élettani hatását a gyümölcs- és zöldséglevek a bennük található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönhetik.

A levek fogyasztásával:

  • nő a vérsavó antioxidáns koncentrációja
  • gyorsabban szívódnak fel a zöldségben-gyümölcsben megtalálható hasznos tápanyagok, és vitaminok - sokkal energikusabbnak, fogjuk érezni magunkat
  • a frissen préselt levek nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat, tartósítószert és cukrot, de azért is nagyszerűek, mert akár egy hozzávaló megváltoztatásával is teljesen más ízű koktélt készíthetünk
  • csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata
  • csökken a gyulladásos megbetegedések száma
  • hatékony védelmet biztosíthatunk számos krónikus betegség kialakulásával szemben
  • csökken a vér koleszterin szintje
  • legyőzhetőek az oxidatív stressz káros hatásai
  • csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának és szív-érrendszeri megbetegedéseknek kockázata

Mi – mire jó?

 

PARADICSOMLÉ

A nyers, frissen kipréselt paradicsomlé lúgosító hatású - igen erős antioxidánsokat rejt magában, a szervezet ásványi anyag tartalékait növeli, rengeteg kalciumot juttat a szervezetbe. Tartalmaz C-vitamint A, B1, B2, K,- vitamint-  hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést, és a szívműködést. Nagyon hasznos bőrbetegségek, epehólyagbántalmak, hólyagpanaszok, köszvény, májpanaszok, súlyfölösleg, vesebántalmak szüntetésére. Fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, az időskori látásromlás és a bőrrák megelőzésében is. A paradicsomhoz bátran párosíthatunk zellerszárat, ami javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért, továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatása van. A zeller-lé ráadásul segít szabályozni a vércukorszintet, és a savtúltengést is enyhíti.

 

RÉPALÉ

A répa-lében kimagaslóan magas az A-provitamin, azaz béta-karotin tartalom. 100 grammnyi répából készült lében a napi ajánlott béta-karotin mennyiség 77 %-át találjuk. A provitamint szervezetünk alakítja át A-vitaminná, és használja fel szemünk, bőrünk és a nyálkahártya egészségéhez. Hiánya farkasvakságot okoz, a bőr pedig szárazzá, érdessé válhat.

A sárgarépa-lé segíti a szép, egyenletes barnulást, és érdekesség, hogy pusztán rendszeres fogyasztásával is elérhetjük, hogy szebb színünk legyen. Magas a C-vitamin tartalma is, természetes erősítője immunrendszerünknek. Szerencsére B-vitaminokat is találunk benne, említésre méltó a kalcium, foszfor és vas tartalma, - emiatt jótékony hatású a csontrendszerre és a vérképzésre.

 

CÉKLALÉ

A céklalevet régóta használják a népi gyógyászatban vérszegénység ellen, mert nagyon jól felszívódó vasat tartalmaz. Rendkívül gazdag természetes antioxidánsokban, flavonoidokban, semlegesíti a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. Vértisztító hatásáról is ismert. Ez a mélyvörös lé, melynek színét a betain, egy erős antioxidáns adja, rákellenes hatással is bír, gátolja a tumor sejtek szaporodását. Lúgosító hatású, segít a megfelelő sav-bázis arány kialakításában. Pozitívan hat a májanyagcserére. Magas a B vitamintartalma, különösen B1 és B2 vitaminban gazdag, emellett C és P vitamint is tartalmaz. Nagyobb mennyiségben találunk benne kalciumot és foszfort. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat. Ennek a vitaminnak a vörösvértestek képzésében is szerepe van, de kismamák számára is nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a születési rendellenességek megelőzéséhez, illetve a terhesség korai szakaszában is nagy szükség van rá, mert csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat.

SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ

A leggazdagabb C vitaminforrásunk, frissítő,élénkítő hatású. Tartalmaz B1, B2, B3, B5 és B6 vitamint, és ebben is találunk kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és még folsavat is, bár kisebb mennyiségben, mint céklában. A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, és erről a növénycsoportról régóta ismert tény, hogy rákellenes hatóanyagot tartalmaznak. Tisztítja a beleket, méregtelenít. Napközben étkezések mellé egy-egy pohár segíti a testsúlycsökkenést, mivel serkenti az emésztést.

 

PETREZSELYEMLEVÉL-LÉ

Kedvező élettani hatását magas klorofill- tartalma biztosítja, emellett sok A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, ként tartalmaz. Remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. Tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mindenképpen keverjük más lével is, mert igen koncentrált oldat. Alkalmazható: bőrrendellenességek, húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás, keringési rendellenességek, hormonzavar, rák, prosztatabántalmak, vérszegénység esetén.

ALMALÉ

Az alma szerencsére egész évben elérhető, nagyon egészséges gyümölcs. Jótékony hatást fejt ki az emésztésre és az idegrendszerre is. Sok benne a kalcium, és magas az A-vitamin tartalma. Jól csökkenti az étvágyat, és C- és B-vitamin tartalma is említésre méltó. Az alma gyümölcssav- tartalma is magas, és több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban a skorbut és fogínyvérzés ellen használták, segít a székrekedés ellen, serkenti a vérkeringést, ráadásul frissítő is, csersavtartalmának köszönhetően.

 

SZŐLŐLÉ

Érdemes kihasználni a szőlő kedvező adottságait is. C-vitaminból ugyan nem sok van benne, de B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban, biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. A szőlő erősíti az immunrendszert, és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Jó hatással van az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású. A gyümölcs segít megelőzni és kezelni a székrekedést, frissen préselt leve segíti az emésztést, és támogatja a vesék és a húgyhólyag működését, lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Az aszalt szőlőszemek pedig csökkentik a nassolási vágyat.

 

NARANCSLÉ

100 gramm narancsban mintegy 50 mg C-vitamin van, ami kiemelkedő jó értéknek számít. A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, így jótékony hatást gyakorolhat a fertőzéses betegségek esetében.

Otthon, frissen elkészítve a legjobb

A legjobb az, ha az otthon, házilag centrifugázott levet a kinyerése után fél órán belül elfogyasztjuk, ilyenkor a legmagasabb a tápértéke. Amennyiben nincs időnk mindig friss leveket készíteni, akkor az is jó, ha kicentrifugázunk egy nagyobb mennyiséget, és lefedve, hűtőben tároljuk. 2 napon belül ez esetben is célszerű meginni. Idő hiányában (vagy gyümölcscentrifugánk), akkor pedig készen kapható bio, illetve frissen préselt levek közül is válogathatunk.

FOGYASSZ TE IS MINÉL TÖBB – VALÓDI – ZÖLDSÉG-, ÉS GYÜMÖLCSLEVET!

 

0 Tovább

AZ ŐSZ ÖRÖK SLÁGERE: A SÜTŐTÖK

Írta: Faar Ida

Újra itt az ősz, túl sok jót már nem várhatunk – így is csodálatos ajándék a természettől az elmúlt napok verőfényes melegsége. De hiába minden: október végén, november elején menetrendszerűen az időjárás egyre zordabbá fordul – a hideg reggelek, a ködös délelőttök, a szélfútta- esőáztatta nappalok egyre gyakoribb vendégeink lesznek. De ez van – ezt kell szeretni, ehhez kell alkalmazkodni – és megtenni mindent annak érdekében, hogy a közérzetünk, a hangulatunk és az egészségi állapotunk ennek ellenére is toppon maradjon. Ennek legfőbb segítője lehet, mostani alapanyagunk - a sütőtök,

 

A mai Guatemala és Mexikó területéről származó sütőtököt az emberiség legalább hétezer éve fogyasztja: igaz, eleinte csupán a magját kedvelték. Az ősi tök húsa ugyanis keserű volt. A héjat darabokra vágták, megszárították, és fekhelyet szőttek belőle. A későbbiekben a tök az egész amerikai földrészen elterjedt, és édesebb húsú fajták alakultak ki. Fogyasztását szeplő és kígyómarás ellen javasolták. Napjainkban az Antarktisz kivételével valamennyi földrészen termesztik. A legjelentősebb sütőtök termesztő országok Kína, Japán, Románia és Törökország.

A Kobakosok családjába tartozó sütőtök őshazája Dél és Közép-Amerika, ahol főként az indiánok termesztették kezdetben csak a magjáért. Hazánkba spanyol és portugál felfedezők által került – igénytelensége miatt azonban bármelyik kiskertben könnyen termeszthető. Legnépszerűbb fajtái: a Nagydobosi sütőtök (aminek tömege 5-10 kg, vastag narancssárga húsa parázsra sül- emiatt ez alkalmasabb sütésre), és az Orange, vagy közismertebb nevén kanadai sütőtök (tömege 2-4 kg, körte alakú, megbízhatóan édes, könnyen feldolgozható, levesek, főzelékek, saláták kiváló alapanyaga). Táplálkozás élettani szerepe jelentős, hiszen tartalmaz: összetett szénhidrátokat (természetes cukrokat és keményítőt), rengeteg rostot,nagy mennyiségű ásványi anyagot(kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort,), vitaminokat (C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6 -, E - vitamint és folsavat). A sütőtök tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

 

Kedvező hatásai:

  • alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére,
  • megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében segíti a gyors felépülést
  •  alkalmazható tüdőgyulladás és más tüdőkárosodások kezelésére
  •  enyhíti az allergiás köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat
  • rendszeres fogyasztása szebbé teszi bőrünket,
  • elmulasztja a pattanásokat
  • magas rosttartalmának köszönhetően remek hashajtó és béltisztító
  • segít az emésztési panaszok enyhítésében
  • serkenti a máj működését,
  •  segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében,
  • fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. 
  • alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális
  • gazdag antioxidáns vegyületekben
  • hatásos a bőrrák, és más daganattípusok ellen
  • a benne található béta-karotin, kriptoxanthin, Lutein és zeaxanthin, melyek az A-vitamint is magába foglaló Karotinoidok csoportjához tartoznak, képesek védeni a szervezetet a magas vércukorszint kialakulása ellen – azaz csökkenti a vércukor szintet
  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • vértisztító

Felhasználása

Igen sokoldalú: nyersen ivólevet készíthetünk belőle, főzhetjük, süthetjük, készíthetünk belőle turmixot, levest, salátát, lekvárt. A tök semleges ízéhez illik a fokhagyma, gyömbér, fahéj, bazsalikom, petrezselyem, korindermag.

A töknek értékes része még a magja: Az olajos magvak közül a legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g/100 gramm), igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Emellett kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g),  jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalma adja.

HOGYAN VÁSÁROLJUNK SÜTŐTÖKÖT?

 

Mint a görögdinnye-vásárlásnál, itt is vannak betartandó szabályok, amelyek figyelembevételével biztosan jól választunk:

  • az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés.
  • próbáljuk belenyomni körmünket a tök héjába. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen.
  • ha tököt szeletelve akarjuk megvenni árulkodó lehet a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen.
  • minél sárgább a sütőtök húsa, annál édesebb

SŰTÖTÖK  és HALLOWEEN

 

Az angolszász ünnep kishazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának. Van, aki ezt nem nézi jó szemmel – hiszen nekünk is vannak hagyományaink, amelyek felélesztése és fenntartása nélkülözhetetlen lenne, mindenesetre a Halloween „vírusfertőzéssel terjed” kisiskolásaink- fiataljaink körében. Ezzel  az ősi kelta hagyományokból kialakult ünneppel, - amely az idők folyamán összemosódott más ünnepekkel is - a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták ünnepelték meg a kelta újévet, amely november 1-jére esett és köszönték meg a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpásba mécsest helyezve varázslatos hangulatot tudunk teremteni. A töklámpást általában a könnyen faragható, narancssárga héjú és belsejű takarmánytökből készítik, - de mi magunk is hódolhatunk ennek az új divatnak - a Nagydobosi és az Orange fajtákból is mutatós lámpásokat, hangulatos kerti dekorációkat készíthetünk.

RECEPTEK

 

FAHÉJAS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES TÖKMAGGAL

Hozzávalók: 2 kg sütőtök,1liter víz,1 fahéj rudacska,6 db szegfűszeg,10 dkg vaj,2 evőkanál borecet, só, bors, cukor – pirított tökmag

A sütőtököt megtisztítjuk, a magot kikaparjuk, majd a húst kivágjuk, felaprítjuk. Egy lábasban felforraljuk a vizet a sütőtökhússal, szegfűszegekkel és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 20-25 percig főzzük. A fűszereket kivesszük, a levest pürézzük. Hozzáadjuk az ecetet, vajat – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk- tökmaggal díszítve tálaljuk.

CSIRKÉS SÜTŐTÖK 

Hozzávalók: 1 közepes csirke felaprítva, 1 kg sütőtök megtisztítva, felkockázva, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, gyömbérpor, 6 evőkanál olaj, kakukkfű, 3 babérlevél, 5 dl csontlé, őrölt bors,só,fél citrom leve.

A lisztet összekeverjük a gyömbérporral és rászórjuk a tök- kockákra. Elkeverve állni hagyjuk. A hagymát kockákra vágjuk. Az olajban gyorsan átsütjük a húst, majd kivesszük. Ezután a hagymát és a tököt tesszük az olajba, és 10 percig pároljuk. Kakukkfűvel, borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, hozzáadjuk a csontlét és a húst. Fedő alatt 40 percig pároljuk. Végül citromlével ízesítjük.

SÜTŐTÖK FASÍRT

Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 tojás, 1 tojássárgája, 20 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál friss bazsalikom, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg liszt, 5 dkg zabpehely, 1 csomag sütőpor, olaj, só, bors, reszelt sajt

A megtisztított sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk. A reszelt sütőtököt elkeverjük a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a fasírtokat az olajon megsütjük. Papír kéztörlőre téve a felesleges olaj felitatjuk. Reszelt sajttal megszórva, őrölt borssal, esetleg friss bazsalikommal azonnal tálaljuk.

SÜTŐTÖK-FŐZELÉK

Hozzávalók:1 kg sütőtökhús lereszelve, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 6 dkg étkezési keményítő, 10 dkg sajt, só, citromlé

A sütőtököt lereszelve az olvadt margarinon megfuttatjuk, majd enyhén sózott vízben feltesszük főni. Amikor megfő a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket, behabarjuk, ízesítjük. Újra forraljuk, és kis adagokban elkeverjük a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. Sűrű főzeléket kapunk melyet húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk.

 

SÜTŐTÖKÖS SÜTEMÉNY SÜTÉS NÉLKÜL

Hozzávalók: 1 kg darált háztartási keksz, 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 2 dl kávé, 1 rumaroma, 3 dl tej

A hozzávalókat összegyúrjuk.  Majd sütőpapíron kisodorjuk 1-2 mm-esre, a krémet rákenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és hideg helyre tesszük.

Krém: 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 evőkanál rumaroma, 30 dkg jó puhára sütött sütőtök – ezeket alaposan kikeverjük.

  JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

Öregítő ételek – ezeket kerüld, ha nem akarsz gyorsabban öregedni!

Írta: Faar Ida

 

Finom, de egészségtelen

Mindenki szeretne fiatal maradni… De az évek telnek, múlnak, a rossz sziklásaink pedig beleróják nyomukat a vonásainkba, testalkatunkba, fizikai erőnlétünkbe.

Öregítő étel? Létezik ilyen?  - kérdezed most csodálkozva.

Igen. Sajnos létezik.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, nem véletlenül. Minden étel, amit elfogyasztunk, bonyolult biokémiai folyamatokat hoz létre a szervezetünkben. A testünk vegykonyhájában végbemenő reakciók közül vannak olyanok, amelyek segítenek késleltetni az öregedést, míg mások éppen felgyorsítják azt. Ebből következik, ha hosszú távon a nem megfelelő ételeket vesszük magunkhoz – idősebbnek nézhetünk ki – és idősebbnek is érezhetjük magunkat – a valódi korunknál, és szerveink működésében is problémák alakulhatnak ki.

Szeretnéd meghosszabbítani az életedet?

Szeretnéd fiatalosan, és zökkenőmentesen venni az akadályokat? Akkor figyelj!

Milyen tünetek utalnak arra, hogy idő előtt elkezdtünk öregedni?

  • Nincs energiám! – panaszolod mostanában. Úgy érzed magad a nap végére, mintha kifacsartak volna, reggelente pedig kialvatlanul ébredsz – már ha egyáltalán tudtál aludni.
  • Rendetlenkedik az emésztésed – nem mindegy mikor, mit eszel. Míg pár éve akár a „vasszöget is” képes lettél volna megemészteni, most mindentől puffadsz, émelyegsz, vagy éppen székrekedésed van. Ez a renyhe bélműködés eredménye.
  • Ingadozik a kedélyállapotod – a felhalmozódott méreganyagok miatt számos tünet kialakulhat: hányinger, bőrkiütés, viszketés, álmatlanság, stb.
  • Gyulladások nehezítik a mindennapjaidat – ami fájdalommal, ödémával jár, és orvosi kezelést igényel.
  • Gyengül az immunrendszered, sorra kapod el a fertőzéseket, és egyre nehezebben lábalsz ki belőle.

És mindezt mi okozza?

A HELYTELEN ÉLETMÓD!

Az, hogy minden cselekedeteddel bünteted saját magad – dohányzol, stresszelsz, egészségtelen ételeket eszel.

Öregítő ételek

Az öregedési folyamatokat gyorsítod, ha a következő élelmiszereket tömöd magadba válogatás nélkül:

  • fehér liszttel készült kenyér, pékáru – tudom, nagyon nehéz ellenállni a friss zsemléknek, kakaós csigáknak, de hidd el nem muszáj minden áldott reggel ezzel indítani a napot
  • natív cukorral édesített termékek- üres kalóriák, amelyek az egekbe emelik a vércukorszintet, növelik a testsúlyt
  • állati zsiradékokkal készült ételek – magas koleszterinszint, érelmeszesedés, magas vérnyomás, stroke – félelmetes és rossz prognózisú elváltozások
  • tartósítószerekkel, adalékanyagokkal felturbózott késztermékek – vegyi anyagok tárházai, amelyek ki tudja milyen degeneratív elváltozásokat okoznak a szervezetedben

Akkor mit tehetek? Most már semmit sem ehetek? – háborogsz most, joggal.

De. Sokmindent. És ez a kulcsszó.

Sok-sok mindenből, egy kicsit.

 

Tippek:

  • Minél változatosabb az étrended – annál több az esélyed arra, hogy nem csak kizárólag öregítő ételeket eszel, hanem teljes értékű, a szervezeted számára sok hasznos tápanyagot, vitamint, és ásványi anyagot tartalmazó ételt is.
  • Próbálj ki új alapanyagokat, új ételkészítési módozatokat, új fűszereket – ne ragaszkodj a régihez, bátran kísérletezz.
  • Részesítsd előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben.
  • Mellőzd a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
  • Használj kevesebb sót –inkább fűszerezz!
  • Hetente csak 1-2 alkalommal engedj az édességek csábításának! Akkor is lehetőleg a minél kevesebb cukrot tartalmazókat részesítsd előnyben.
  • Jó hír: minden nap fogyaszthatsz savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot)

 

  • Rendszeresen, naponta többször is ehetsz nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
  • Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válaszd a burgonya, tészta helyett.
  • Használj olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.

Sokáig fiatal akarsz maradni? Akkor itt az ideje, hogy tégy is érte valamit! Soha nem késő elkezdeni!

 

 

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK: TÖLTÖTT PARADICSOM

Írta: Faar Ida

Igaz, hamarosan Október lesz – de szerencsére még lehet kapni hazai termelésű paradicsomot, igaz kissé már borsosabb az áron, mint 3 héttel ezelőtt, de még „igazi” paradicsomi ízekkel. ( Nem tudom, másnál miként működik ez: de akkor, amikor szinte fillérekért be lehet szerezni, és még a csapból is paradicsom folyik – nem esik olyan jól az evése, mint szezon elején, vagy így szezon végén). Szóval: az eheti expressz-kajánk alapanyaga a paradicsom lesz.

Csapjunk is a közepébe!

 

Hozzávalók: 16 db paradicsom, 40 dkg sült hús apróra felkockázva (maradékból is lehet), 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 4 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, szerecsendió, őrölt bors, só.

  1. a vajból és a lisztből világos rántást készítünk,
  2. tejjel felengedve sűrűre főzzük.
  3. fűszerezzük,
  4. majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt vöröshagymát és az apróra vágott húst.
  5. beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét.
  6. a kivájt paradicsomokat megtöltjük a krémmel és kivajazott, tűzálló edényben megsütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

Mákod van! Mákod – van???

Írta:Faar Ida

 

Mákos tészta, mákos kalács, mákos guba, mákos rétes…- csak néhány a sokféle finomság közül, amiben a mák a „főszereplő”. A magyar konyha hagyományos alapanyaga, amelyet elsősorban élelmiszerként termesztenek, de gubójából a gyógyszeripar - hazánkban Kabay János (1896-1936) magyar gyógyszerész felfedezése nyomán (1931) – a morfint és származékait állítja elő.

A máktokban lévő tejnedvből előállított nyers ópiumban sokféle alkaloid van, melyből a modern orvoslás leggyakrabban hármat használ fel:

  • morfin - a legerősebb központi fájdalomcsillapító szerek egyike, amely enyhíti az erős fájdalmakat, és csökkenti a szorongást. Orvosi alkalmazását szigorúan szabályozzák, mert tartós használata függőséget okoz – kábítószer.
  • kodein és származékai - köhögéscsillapító hatású
  • papaverin - sima izomgörcsoldó szer, melyet pl. gyomor- és bélgörcsök, az epehólyag görcsös állapotának, vesekőrohamok és görcsökkel kísért menstruációs zavarok gyógyításánál használnak

Mákszemnyi egészség…

 

A mák értékes tápanyagok tárháza. Van benne:

  • B1-, B5-, B6-vitamin és niacin
  • nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot (968 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g)
  • rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

  • mert magas kalcium-tartalma segít megelőzni a csontritkulást
  • erősíti a körmöket, egészségesebbé teszi a hajat
  • nyugtatja az idegrendszert
  • magas rosttartalma miatt segíti az emésztést
  • lassítja az öregedési folyamatokat
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • megelőzi a trombózis kialakulását
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • gluténmentes (glutén érzékenységben szenvedők is fogyaszthatják)
  • magas vastartalma miatt ajánlott vérszegénység esetén
  • erősíti az immunrendszert

Konyhai felhasználása

  • leggyakrabban sütemények töltelék-anyaga
  • kiválóan párosítható sütőtökkel, vagy szilvával

+ 1 RECEPT

 


KLASSZIKUS MÁKOS GUBA –amikor a maradék kifli is felhasználásra kerül

Hozzávalók: 8 db szikkadt kifli, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, vagy vaníliás cukor, 10 dk darált mák, 5 evőkanál méz.

 A kifliket egyforma karikákra vágjuk - tálba tesszük. A tejet a vaníliával felforraljuk. Ráöntjük a kiflire, majd kanállal átforgatjuk. Vigyázzunk arra, hogy a kifli megpuhuljon, de ne menjen szét. Amikor a tejet magába itta, tepsibe tesszük. Mákkal gazdagon meghintjük, és mézzel meglocsoljuk. Forró sütőben átmelegítjük, majd tálaljuk.

 … és Nektek? Mi a kedvenc mákos ételetek?

 

0 Tovább

LEHET, HOGY KÉTSZER CSÍP, DE IGAZI GYÓGYÍR…

Írta: Faar Ida

 

Van, aki még a gondolatától is viszolyog, míg más napi rendszerességgel fogyasztja… Van, aki a legenyhébb csípős íztől is pánikba esik, míg más a leges-legerősebbet keresi…

,,,és neki – a csípős ízt kedvelőnek van igaza.

Ugyanis más számos vizsgálat bebizonyította, hogy a paprika erősségét okozó vegyület – a kapszaicin – számtalan módon segít egészségünk megőrzésében,. illetve egyes betegségek leküzdésében.

Mi is az a kapszaicin?

 

Az a színtelen, szagtalan, kristályos, vagy viaszos anyag, amit először 1876-ba izoláltak – egy fenolból származtatható alkaloid, ami a paprika csípősségét okozza. Innen is eredeztethető a neve, ugyanis a paprika botanikai megnevezése a „Capsicum”.

Ez a stabil vegyület vízben nem oldódik (ezért nem ér semmit, ha a csípős paprika evése után vízzel szeretnénk enyhíteni a szánkat égető csípő érzést), sem melegítésre, se fagyasztásra nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, és éterben oldódik.

Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom-, és hő-érzékelő idegvégződéseket. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is.

Élettani hatásai:

  • étvágycsökkentő,
  • növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az anyagcserét,
  • fokozza a kalória és zsírégetést
  • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (kapszaicines kenőcs, vagy tapasz enyhíti a hátfájást, gyógyítja az ízületi gyulladást)
  • hatásos fejfájás, migrén ellen
  • daganatellenes – csökkenti a gyomor-, és béldaganatok kialakulásának esélyét
  • serkenti az emésztőnedvek termelődését (DE természetesen nem szabad túlzásba esni sem a fogyasztásával)
  • a közhiedelemmel ellentétben nem káros a gyomorra, és a bélrendszerre – sőt segíti azok regenerálódását –mivel növeli a vérellátását
  • a szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid- szinteket,
  • képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős
  • segíti a fogyókúrát, felgyorsítva az anyagcserét jobban égeti a szervezet a zsírokat
  • enyhe vízhajtó hatással bír
  • csökkenti a viszketésérzetet,
  • fertőtlenítő hatása miatt nagyszerű segítség torokfájás, torokgyulladás esetén, megszünteti az orrdugulást
  • izomfájdalmak esetén alkoholos kivonata segíthet
  • méregtelenítő
  • stimulálja az immunrendszert
  • serkenti a húgysavkiválasztást
  • enyhíti a náthát: köptető hatású anyagokat is tartalmaz. A gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Forró levesekben fűszerként használva fokozottan hat.
  • csökkenti az ínygyulladást: szórjuk kevés csípőspaprika-port a fogkefére, és finoman mossunk fogat.
  • Szabályozza a vérkeringést, erősíti a szívet, az artériákat és az idegeket, ha rendszeresen fogyasszuk.
  • elűzi  a fáradtságot és felfrissít. Javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást is.
  •  magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

 

Mennyi kapszaicin van egy paprikában?

Az egyes paprikafélék csípősségének mértékét a Scoville-skála mutatja. Ennek alapján a világ legerősebb paprikái Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, valamint Ázsia délkeleti részén teremnek. A skálán a világszerte a legnagyobb népszerűségnek örvendő erős paprika, a mexikói jalapeño csípőssége a 8000-es értéket is elérheti, míg a Magyarországon termő erős paprikák értéke 2000 körül van. A világ legcsípősebb paprikáinak értéke a skálán az 1 milliót is meghaladja.

A scoville-skála

A Scoville skála Wilbur Scoville-ről kapta a nevét, aki 1912-ben alkotta meg ezt a skálát, amelynek segítségével a paprika csípősségét a kapszaicin mérésével határozza meg. A Scoville egység megmutatja, hogy hányszoros hígításban csíp még a paprika. A skála nullánál kezdődik, a másik véglet úgy 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin mértékegysége, amitől azért igen távol állnak még a legerősebb chili paprikák is. A nulla egységű paprikák közé tartozik például a zöldpaprika, vagy éppen a kaliforniai paprika.

Napjainkban már nem ezzel a módszerrel mérik a paprika erősségét, hanem felváltotta egy modern nagynyomású folyadék-kromatográfia, ami érthetőbben egy úgynevezett elválasztástechnika elvén működik. A tiszta kapszaicin 15 000 000-16 000 000 Scoville egység, és az édes étkezési paprika (fehérözön, kaliforniai) 0-500 Scoville egység. Az alábbi listában felsorolunk néhány nagyon erős, és enyhébb csípősségű paprikát. A sorrendet befolyásolhatják bizonyos tényezők pld.: időjárás, talaj, termesztési feltételek, stb…

 

Ismertebb fajták scoville-értéke

Név   Scoville-érték (SHU)

Nincs csípősség pl.: zöldpaprika   0

Bell, a csemegepaprika         0-400

Pimiento, Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors ...)         100-500

Gyengébb csipős magyar paprikák         500-1000

Tabasco szósz     600-800

Poblaon paprika 1000-1500

Erősen csípős magyar paprikák

Rocotillo paprika         1500-2500

Tabasco     2500-5000

Jalapeno    2500-8000

viaszpaprika, Wax pepper,   5000-10 000

Tabasco szósz, Habanero     7000-8000

Serrano paprika 10 000-23 000

Cayenne-bors, Ají bors         30 000-50 000

Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika         50 000-100 000

Jamaicai csípős paprika       100 000-200 000

Scotch Bonnet    100 000-350 000

Habanero Chile  100 000-350 000

Red Savina 350 000-577 000

Naga Jolokia       855 000-1 041 427

Dorset Naga       876 000-1 598 000

Tiszta kapsziacin 15 000 000-16 000 000

CSÍPŐS RECEPTEK

 

Sajtos-csípős húsgombócok

Hozzávalók:1 kg darált sovány marhahús, 1 kg darált sovány sertéshús, 1 vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 5 tojás, fél csokor friss petrezselyem, só, őrölt feketebors, késhegynyi őrölt chilipaprika, 1/2 dl olivaolaj, 15 dkg reszelt sajt

Egy nagy tálban összekeverjük a húsokat, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, a felaprított petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, chilipaprikát. Készítsünk belőle 20 nagyobb gombócot, amit lapítsunk ki, és helyezzük olivaolajjal megkent tepsibe. Előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd szórjuk rá a reszelt sajtot és süssük pirosra.

 

Csípős zöldséges csirkemell

Hozzávalók:1 kg csirkemell, 4 fej vöröshagyma, 4 db színes paprika, 1/2 kg gomba, 20 dkg darabolt fejes káposzta, 60 dkg zöldségkeverék (répa, petrezselyem, zöldborsó), 3 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál szójaszósz, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, gyömbér, csípős paprika

A csirkemellet kockákra vágjuk és 1,5 liter sós vízben feltesszük főni. Egy serpenyőbe beletesszük az olajat és a nagy kockákra vágott zöldségeket. Rövid ideig sütjük, majd rátesszük a félig főtt csirkemell kockákat. Együtt felforraljuk, közbe ízesítjük. Hosszúszemű rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

0 Tovább

EXPRESSZ KAJÁK : ALMÁS CSIRKEMELL

Írta: Faar Ida

 

főzz magad  EXPRESSZ KAJÁK gyors egészséges természetes csirkemell

Szóval nincs időd semmire?

De enni kell…

Enni kellene valami finomat, tartalmasat, - és lehetőleg nem műkaját!

Tudom: ezerfelé kell szaladnod: munkahely, túlóra, iskola, gyerekek…

Apropó gyerekek!

Nem ehetnek folyamatosan élelmiszeradalékokat…

Főzz magad -  valami expressz gyorsasággal elkészíthető ételt!

Mit?

ALMÁS CSIRKEMELLET

 

főzz magad  EXPRESSZ KAJÁK gyors egészséges természetes csirkemell

Hozzávalók:70 dkg kicsontozott csirkemell nagyobb szeletekre vágva, 4 alma, 2 dl 100%-os almalé, 2 evőkanál vaj, 5 evőkanál főzőtejszín, 1 teáskanál szárított morzsolt kakukkfű, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, fekete bors, a körethez 2 kg burgonya

 A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. A hámozatlan almákat alaposan megmossuk, kiszedjük a magházat, és 5 mm vastag karikákra vágjuk. 1 evőkanál vajat felforrósítunk egy serpenyőben, beletesszük az almakarikákat, 3 percig pároljuk, közben egyszer megforgatjuk. Az almadarabokat óvatosan kivesszük, és lefedve melegen tartjuk.

A maradék vajat és az olajat ugyanabban az edényben felforrósítjuk. A csirkemell szeleteket beletesszük, és minden oldalról 5-6 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Ha megsültek kiszedjük.

A serpenyőbe beleöntünk 2 dl vizet, a tejszínt és beleszórjuk a kakukkfüvet, majd felforraljuk. Az almalét az étkezési keményítővel egy kis tálkában csomómentesen elkeverjük, beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett újra felforraljuk. Körülbelül 1 percig főzzük tovább, amíg a mártás besűrűsödik. Leöntjük vele a csirkemellet, majd almakarikákkal díszítve tálaljuk. Köretként vajban és petrezselyemben megforgatott főtt burgonyát tálalunk hozzá.

 

főzz magad  EXPRESSZ KAJÁK gyors egészséges természetes csirkemell

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

ISMERD MEG TE IS A PARADICSOM TITkait

Írta: Faar Ida

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Pomme d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat. Kellemes – semmivel sem összehasonlítható ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja.  Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Mi minden van benne? Az alábbi táblázatból kiderül (100 grammonkénti érték).

C-vitamin

19 mg

biotin

4 μg

B1-vitamin

57 μg

B2-vitamin

35 μg

B6-vitamin

100 μg

folsav

22 μg

E-vitamin

813 μg

A-vitamin

97 μg

béta-karotin

593 μg

K-vitamin

5,6 μg

foszfor

22 mg

Nátrium

3 mg

Kálium

235 mg

Kalcium

9 mg

Magnézium

11 mg

Vas

316 μg

Réz

57 μg

Cink

152 μg

Mangán

108 μg

Szelén

1 μg/

A paradicsom egészségvédő hatásai:

  • alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, számtalan étel alapja lehet
  •  a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják alacsony szénhidrát-tartalma miatt
  • magas likopin karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhetően véd a szabadgyökök károsító hatásától – elősegítve ezzel a daganatos megbetegedések megelőzését
  • erősíti az immunrendszert
  • mérsékli a gyulladásos folyamatokat
  • fiatalítja a bőrt
  • jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését
  • káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani
  • gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
  • magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését
  • a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást
  • érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét
  •  a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
  • serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

Felhasználása

Szerencsére sokrétű: nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.

PARADICSOMI RECEPTEK

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

ZÖLDSÉGES PARADICSOMKRÉMLEVES

Hozzávalók:1 kg sárgarépa, ½ kg petrezselyem,1 karalábé, 1 kg paradicsom, 1 nagy fej hagyma, só, víz, olaj

A hozzávalókat megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Kis vizet aláöntve fedő alatt addig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

PARADICSOMSALÁTA

Hozzávalók:1 kg húsos paradicsom, karikára vágva, 4-5 gerezd fokhagyma apróra nyomkodva, só, bors, édesítőszer ízlés szerint, 2 lila hagyma karikára vágva, egy kis balzsamecet, nyakon öntve egy evőkanálkanál olíva olajjal. Snidlinggel, petrezselyem zölddel díszítve tálaljuk.

TÖLTÖTT PARADICSOM

Hozzávalók:12 paradicsom, 40 dkg túró, 10 dkg margarin, 2 vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, só

A túrót összetörjük és kikeverjük a margarinnal, az apróra vágott vöröshagymával, pirospaprikával és sóval. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kiskanállal kivájjuk. Beletöltjük a túrót és visszarakjuk a tetejét. 
Jól behűtjük és friss kenyérrel tálaljuk.

PARADICSOMOS CSIRKERAGU

Hozzávalók:1kg csirkemell, 1 kg mirelit borsó, 2 nagyobb hagyma, 4 nagy paradicsom, friss zöldpetrezselyem, olívaolaj só, bors

A felszelt hagymát az olívaolajon megdinszteljük és hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet. Fűszerezzük. A paradicsomot botmixerrel pépesítjük, felöntjük vele a ragut. Mikor félig kész belekeverjük a borsót és a felvagdosott zöldpetrezselymet. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá és puhára főzzük.

 

főzz magad egészséges szezonális paradicsom antioxidáns lecsó

PARADICSOMTORTA

Hozzávalók:50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, só, 10 dkg margarin, 2 dl tej, 20dkg magozott fekete olajbogyó, 40 dkg paradicsom szeletelve, 2 fej hagyma vékonyra szeletelve, 25dkg kecskesajt kockákra vágva, 1/2 dl olívaolaj, 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva

Vajazzunk ki egy tortaformát. A liszthez keverjük hozzá a sütőport és a sót, majd morzsoljuk el benne a vajat. Gyúrjuk tésztává a tejjel. 
Nyújtsuk a tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. Kb. 15 perc alatt süssük a tésztát aranybarnára. Keverjük össze a paradicsomot, a hagymát, a kecskesajtot, az olivaolajat és a bazsalikomot.  A megsült tésztába halmozzuk a paradicsomos keveréket. 20 perc alatt a tortát készre sütjük. Melegen tálaljuk – s úgy szeleteljük, mint a tortát.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

ÉDESÍTSD MEG TE IS A NAPOD!

Írta: Faar Ida

 

Általában mindenki szereti az édességeket…

Általában ilyen forróságban az embert lánya nem szeret a sütő mellett aszalódni, arra várva, hogy kisüljön a sütemény…

De szerencsére van megoldás: a sütés nélküli édességek, amelyek könnyen, gyorsan elkészíthetőek…

KEKSZTORTA

 

Hozzávalók: 50 dkg darált keksz, 4 evőkanál kakaópor, 25 dkg margarin,20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, rum vagy rumaroma

A darált kekszet a kakaóporral összekeverjük.

Egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük úgy, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. A masszát jól összekeverjük, és egy Folpackkal kibélelt jénaiba nyomkodjuk. A tetejét egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük – majd amikor jól lehűlt sütőpapírral kibélelt tepsire borítjuk, és gőz fölött megolvasztott csokoládéval leöntjük – tetszés szerint díszítjük.

KÓKUSZOS TÚRÓGOLYÓ

 

Hozzávalók:50 dkg túró, 30 dkg porcukor - ízlés szerint(vagy édesítőszer), vaníliás cukor,20 dkg kókuszreszelék,  10 dkg darált háztartási keksz, mogyoró, mandula vagy mazsola,

A túrót a porcukorral/édesítőszerrel és a vaníliás cukorral összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a darált kekszet - és összekeverjük. A masszából kis golyókat formázunk, megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót, mandulát, vagy az egészbe mazsolát.

Könnyű, gyorsan elkészíthető nyári édesség, amit természetesen hűtve fogyasztunk.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább
«
12345

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

főzz magad (45),egészséges (35),természetes (22),friss (14),abroszravaló (12),szezonális (10),finom (9),gyors (8),szezonja van (5),EXPRESSZ KAJÁK (5),életmód (4),édes (4),íz-kalandozások (3),zöldséges (3),Húsvét (3),NASSOLNIVALÓ (2),külföld (2),házi (2),édesség (2),francia (2),süss magad (2),EXPRESSZ-KAJÁK (2),mediterrán étrend (2),sós (2),antioxidáns (2),csípős (2),ősz (2),tojás (2),burgonya (1),méregtelenít (1),fekete retek (1),gasztronómia (1),új ízek (1),kapor (1),lugosít (1),gyógyít (1),csemegekukorica (1),teríték (1),fertőzés (1),köhögés ellen (1),főzz magd (1),gyógyító gyümölcs (1),sárgabarack (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),gyümölcslé (1),higiénia (1),egzotikus (1),laktató (1),zeller (1),lecsó (1),ősz.egészséges (1),glukonon (1),paradicsom (1),sütőtök (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),mák (1),receptek (1),egészségtelen (1),csirkemell (1),keksz (1),sütés nélkül (1),nátha (1),zöldséglé (1),hazai ízek (1),életreceptek (1),megelőzés (1),zöldbab (1),diétás (1),immunrendszer (1),hideg (1),gyógyító zöldség (1),sütés (1),vitamin-pótlás (1),csíra (1),vitamin (1),nassolnivaló (1),egyszerű (1),újhagyma (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1), NASSOLNIVALÓ (1),recept (1),gyógyító növény (1),hónapos retek (1),vitaminforrás (1),pörkölt (1),bárány (1),Csináld magad! (1),házias (1),sült (1),ízletes (1),megbízható (1),élettani hatás (1),sonka (1),torma (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),egres (1),cseresznye (1),hús nélkül (1),eper (1),egészség (1),fiatalság (1),diabetikus (1),lemondás (1),cukorbetegség (1),tudatosság (1),vááltozatos (1),szabályok (1),bodzaszörp (1),bodza (1),palacsinta (1),anorexia (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),tisztaság (1),óvatos (1),ételmérgezés (1),konyha (1),cukormentes (1)

Utolsó kommentek