Írta: Faar Ida

Az iskolai menzák megreformálása kiváló kezdeményezés volt: hiszen hivatalosan is gondoskodnak arról, hogy a tanulók valóban csak egészséges és tápláló ételeket egyenek – só, és cukor-szegény változatban. Az már más kérdés, hogy az egyébként is válogatós gyerkőcök folyton-folyvást hoppon maradnak: és bizony az éhségtől kopogó szemekkel esnek be esténként az ajtón rávetve magukat mindenre, ami ehető, és mellesleg, ha nem vigyázunk – egészségtelen. Mert a mi felelősségünk: mi az, ami az éhes pocakokba kerül: cukros, zsíros, sós ételek, vagy…

Vagy?

Segítség! Válogat a gyerek – mit készítsek neki, amit szeret, és mégis egészséges? – teszed fel most a kérdést, és máris kapod a válaszokat.

 

EGÉSZSÉGES ÉTELEK KICSIKNEK (ÉS NAGYOBBAKNAK EGYARÁNT)

1.rész

 

BORSÓKRÉMLEVES TÚRÓGALUSKÁVAL

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés szerint, a galuskához: 30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evőkanál vágott kapor

A túrót elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós, lobogva forró vízbe galuskát szaggatunk belőle, és 5-6 percig főzzük. A vajon, kevés víz aláöntésével megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük 2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. amikor a borsó megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd beletesszük az előre kifőzött túrógaluskákat.

 

SPENÓTKOSARAK

Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só

A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

 

ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.