Írta: Faar Ida

Azt hiszem, koplalnom kellene. Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a problémával – így az ünnepi „nagykanállal” evés után, - hogy olyan elnehezedettnek érzem magam, mintha mázsás súlyokat kellene cipelnem naphosszat. Ha belegondolok mi mindent fogyasztottam el az elmúlt két-három napban!  Máskor hetekig sem engedem el ennyire magam. Minden nagyon finom volt: a sonka, a bárány, a tojás, a sütemény-hegyek. Valamit tenni kell – már ha nem szeretném kellemetlen közérzettel átvészelni a tavasz legszebb napjait. Persze nem fogok drasztikus megoldásokhoz folyamodni: az sehova sem vezetne, és csak megbetegednék tőle. Ésszerű étkezés – ez a megoldás kulcsa. Azaz sok idényzöldség és gyümölcs, sok folyadék, némi zsírszegény hús, és megfontolt szénhidrát-bevitel. És ez miképp kivitelezhető? Egyszerűen, és kitartó következetességgel.

Ki tart velem?

Következzék néhány recept – ÉTKEZZÜNK KÖNNYÍTETT ÜZEMMÓDBAN!

KÁPOSZTALEVES HAJDINÁVAL

Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 80 dkg fejes káposzta, 20 dkg hajdina, olaj, 20 dkg vöröshagyma, kakukkfű, só, bors

A vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát
apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát
külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és
öntsük fel 4 liter forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára
főzzük.

 

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, egy karalábé és egy zeller reszelve, 5 újhagyma, 5 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 csomó retek, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó zeller zöld, 1 csomó kapor, 1 doboz krémtúró, 2 dl tejföl, citromlé, só, törött bors, 1 chili paprika

Az apróra vágott zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, elkeverjük a karikákra vágott újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, felszelt chili paprikával valamint a gyalult retekkel. Megsózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, rászórunk 1-1 csomó apróra vágott zöldpetrezselymet, zeller zöldet, kaprot. A tejfölt elkeverjük a krémtúróval, és ráöntjük. Lehűtve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK

Hozzávalók: 8 db zsenge karalábé, 15 dkg zsír, ízlés szerint cukor, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, só, 3 dl tejföl

A gyenge karalábét megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, meghintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

 

KARALÁBÉFASIRT

Hozzávalók: 4 nagyobb karalábé, 2 tojás , 4  evőkanál liszt, só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj

A megtisztított karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és borssal erősen megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és a lepénykék mindkét oldalát ropogósra sütjük.

Fokhagymás-petrezselymes tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.

GYORS VIRSLIS-BROKKOLIS REGGELI

Hozzávalók: 40 dkg brokkoli főve, 10 db baromfi virsli főve, 2 dl ketchup /diétás/, 20 dkg reszelt sajt, só.

A főtt virsliket tűzálló tálba helyezzük, elosztjuk a tetején a főtt brokkolit, nyakon öntjük a ketchuppal, rászórjuk a sajtot. és sütőbe téve pirosra sütjük.

CUKKÍNI FASÍRT

Hozzávalók: 2 nagyobb cukkíni reszelve, 2 nagyobb sárgarépa reszelve, 3 db szikkadt zsemle, 3 tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, só, bors

A megmosott cukkíniket, megtisztított sárgarépákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a reszelt vöröshagymával, és a zúzott fokhagymával, sóval, és borssal felaprózott petrezselyemzölddel alaposan összegyúrjuk – ha kell, még zsemlemorzsát is teszünk hozzá, hogy formázható legyen. Fasírtokat formázunk belőle, és bő olajban kisütjük.

 

KAKUKKFÜVES RAKOTT BURGONYA PARADICSOMMAL

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 40 dkg paradicsom, 8 tojás, 25 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dl olaj, kakukkfű, só.

A burgonyát és a tojást megfőzzük, karikákra szeljük. Az felszelt hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük, és pár percig pároljuk. Olajjal kikent tepsibe egy réteg burgonyát rakunk, rátesszük a tojáskarikákat és a hagymás paradicsomot. A tetejére egy sor burgonyakarikát rétegezünk, ráöntjük a tejfölt, morzsával megszórjuk, és a sütőben pirosra sütjük.

PADLIZSÁNOS RAKOTT PULYKA

Hozzávalók: 50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj

A húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.

TÖLTÖTT KÍGYÓUBORKA                             

Hozzávalók: 1 kg kígyóuborka, 4 dl kefir, 30 dkg fetasajt, 10 dkg Tv-paprika,10 dkg paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, ízlés szerint bors, bazsalikom

Az uborkát mossuk meg, hosszában vágjuk félbe. Kaparjuk ki a belsejüket, és ezt az uborka-vagdalékot keverjük össze a pici darabokra vágott paprikával, paradicsommal, bazsalikommal, borssal. A fetasajtot keverjük össze a kefirrel, majd öntsük hozzá az előbbi zöldség keverékhez. A kivájt uborkadarabokat ezzel töltsük meg. Önmagában is, de sültek mellé is kitűnő.

 

JÓ ÉTVÁGYAT  MINDENKINEK!