- avagy a táplálkozás szerepe a gyulladásos folyamatok kimenetelében -

 

Írta: Faar Ida

Szervezetünk folyamatosan védekezik az őt támadó vírusokkal, baktériumokkal, és más betolakodókkal szemben – méghozzá olyan gyulladásos folyamatokkal, amelyeknek az a célja, hogy eltávolítsa azokat, ezáltal gyógyítva önmagát. A gyulladás lényegében az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Hiányában a sebek elfertőződnének, a fertőzések pedig halálos kimenetelűek lennének.

A gyulladásos folyamat:

  1. SZÖVETKÁROSODÁS KIALAKULÁSA (Ennek sokféle oka lehet: sérülés, idegen anyagok behatolása, mikroorganizmusok, sugárzás, sejtelhalás)
  2. A TERŰLETEN FOKOZÓDNI KEZD VÉRÁRAMLÁS
  3. A VÉRBŐL FEHÉRVÉRSEJTEK JUTNAK A SZÖVETEK KÖZÉ, ÉS FELHALMOZÓDNAK A KÁROSODOTT RÉSZEN
  4. A SEJTEK EGY RÉSZE FELFALJA A BAKTÉRIUMOKAT VAGY A SÉRÜLT SEJTEKET – GENNYESEDÉS SORÁN ELTÁVOLÍTVA AZOKAT
  5. A TÖBBI FEHÉRVÉRSEJT PEDIG MOZGÓSÍTJA AZ IMMUNRENDSZERT ÉS SEGÍTI A KÁROS ANYAGOK KIÜRÜLÉSÉT

A krónikus gyulladás

Ha a gyulladásos folyamat tartóssá válik, kialakul a krónikus gyulladás, ami számos más megbetegedés forrása is lehet. Gondoljunk itt például a fogágy-betegségekre, ahol a gyökércsúcs körüli betokozódott tályog napi szinten ontja magából a fertőző gyulladáskeltő anyagokat – gócfertőzést indukálva. ( Az allergiától kezdve, az ízületi gyulladáson át, az életet veszélyeztető agyhártya-, vagy agyvelőgyulladásig bármit okozhat).

 

Ha hiszed, ha nem - de sokszor a tudtodon kívül Te magad vagy az, aki a nem kellő odafigyeléssel összeállított étrended miatt hátráltatod a szervezetedben zajló gyulladásos folyamatok legyőzését.

Gyulladást okozó, vagy gyulladásos folyamatokat segítő ételek:

  • Nehezen emészthető vörös húsok: amelyek akár 12 órán keresztül is panganak a belekben gyulladást okozva. Nagyon veszélyesek az ipari szinten tenyésztett állatokból készült húsok, mivel testidegen antibiotikumokat és gyógyszer származékokat is tartalmazhatnak.
  • Finomított cukor: fehér méreg - a leggyakoribb gyulladást okozó élelmiszer. 
  • Nátrium-glutamát: ízfokozó amit a legnagyobb mennyiségben a gyorsételek és a felvágottak tartalmaznak, az íz-élmény fokozására, furcsa függőséget kialakítva. Idült gyulladást okoz, májkárosító.
  • Aszpartam: olyan mesterséges édesítőszer, amire az immunrendszer idegen anyagként tekint – gyulladásos folyamatokat indítva ellene.
  • Fehér liszt: a belőle készült termékek magas glikémiás index-el rendelkeznek – ezek is gyulladást okozhatnak.
  • Telített zsírok és transz-zsírok: gyorsételek, hamburger, sült krumpli, rántott hús – ki ne szeretné őket. Ahogy a chipseket, kekszeket, fánkokat is? Esszük őket, holott a leginkább gyulladáskeltő ételek.
  • Kazein – a tej egyik fehérjéje, ami bizonyítottan a belek, és az ízületek gyulladásának kialakulásáért tehető felelőssé.
  • Alkohol

Mi a megoldás?

GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉTREND

Napjaink étrendje sajnos egyáltalán nem mondható egészségesnek - egyre távolabb kerül a természettől és ezzel arányosan egyre több olyan anyagot tartalmaz melyre a szervezet - gyulladással válaszol. Ezért aztán fogyasszunk minél több természetes élelmet, miközben kerüljük a gyulladást okozó élelmiszer-csoportokat.

  • Együnk zöldségeket: mert javítják a szervezet PH értékét, így a zöldségfogyasztás önmagában is gyulladáscsökkentő.  Naponta legalább három alkalommal fogyassz friss zöldségeket- egyrészt gazdagok antioxidánsokban, másrészt sejtgyógyulást elősegítő flavonoidokban.
  • Együnk gyümölcsöket: napi két-három adag friss gyümölcs vitamin-, és ásványi anyag tartalmának köszönhetően változatossá és egészségessé teheti az étrendedet.
  • Ne felejts el eleget inni – segíti a gyulladás során keletkezett káros anyagok kiürülését. Soha ne várd meg szomjúságot érzel – mert az már a kiszáradás jele. Kerüld a műanyag palackos vizeket – a belőlük kioldódó anyag is gyulladást okozhat.

  • Omega-3 zsírsavak: Az Omega 3 zsírsavak közé tartozó EPA és DHA igen erős gyulladáscsökkentők. Naponta legalább 1 alkalommal szükséges fogyasztani ezekből az esszenciális zsírokból, aminek a legbiztosabb forrásai a halak, az avokádó, a diófélék, extra szűz olívaolaj, lenmag- és kendermagolaj.
  • Gyógynövények és fűszerek: Az illóolajban gazdag fűszerekből gyulladáscsökkentő illóolajok, csersavak és zsírsavszármazékok keletkeznek, amelyek erősítik az immunfolyamatokat. Ilyen a kurkuma, gyömbér, fahéj, fokhagyma, csili, valamint a zöld fűszerek is nagyon jók, mint a bazsalikom, rozmaring és a kakukkfű.
  • Tea: gyulladáscsökkentő gyógynövények vannak a teafélék között is. Ilyen a csipkebogyó tea, a gyömbértea, a zöld tea.
  • Friss gyümölcsitalok – vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok.