Írta: Faar Ida

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Tombol a nyár – perzsel a Nap, tömve a strandok, és a vízpartok – hosszú sorokban áll a nép a büfék előtt. De mit is kellene enni, ami nem terheli meg a gyomrot, nem növeli a koleszterin-szintet, és nem gyarapítja a derekunk körül hullámzó zsírtömeget? Nos, egy biztos: nem lángost!

Szerencsére a nyúlkajának minősített saláták mellett van egy olyan csemege, ami finom, egészséges, okosít, szépít, telít, táplál – és mellesleg most van a szezonja: a CSEMEGEKUKORICA!

Honnan jött?

A kukoricát- 5-7000 éve termesztik, az indiánok ősi eledele. Az Óvilágba először Kolumbusz Kristóf hozta be 1493-ban. A spanyolok és a portugálok terjesztették el a 16. sz. elejétől Afrikában, Ázsiában, Ausztráliába pedig a hollandok, angolok vitték el a 17–18. században. Hazánkba Törökországból érkezett, és kevesen tudják, hogy eredeti magyar neve ennek köszönhetően „török búza”. A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa ) a kukorica (Zea mays) emberi fogyasztásra termesztett változata.

Mi van benne? (100 grammonként)

Szénhidrát

19 gramm

Fehérje

3,2 gramm

Zsír

1,2 gramm

Nátrium

 15 mg

Kálium

270 mg

Magnézium

37 mg

Kálcium

2 mg

Vas

0,5 mg

A-vitamin

140-160 mg

C-vitamin

12 mg

Rost

2,7gramm

B6 vitamin

0,1 mg

B3-vitamin

1,5 mg

Tartalmaz még béta-karotint, folsavat, E-vitamint, foszfort, ként, cinket.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Élettani hatásai:

  • elűzi az idegességet, depressziót
  • növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét
  • szépíti a bőrt
  • gátolja a fogszuvasodás kialakulását
  • Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális életünkre is jótékonyan hat.
  • székrekedés ellen kiváló
  • Levelének és gyökerének főzete a hólyag- és húgyúti problémák gyógyszere, és vesekőképződést megelőző szer.
  • a „kukorica bajusz”-nak főzete értágító, élénkítő hatása is van
  • enyhe vízhajtó
  •  készülhet belőle borogatás bőrgyulladásra, fekélyre, fájdalmas ízületekre is

Felhasználása:

  • fogyasztható főzve önmagában
  • főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére
  • más zöldségekkel együtt savanyúságnak
  • kiegészítője lehet salátáknak
  • beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.

Égetett szeszek, sör és cukor is készül belőle, de felhasználja a kozmetikai-, a papír-, a textil- és a gyógyszeripar is. Hagyományos ételek alapja: prószát, gánicát, dödöllét és kukoricás kenyeret készítettek belőle. Mivel gluténmentes, így liszt-érzékenyek is fogyaszthatják. A fűszerek közül jól illik hozzá a kakukkfű, a szurokfű, a rozmaring és a majoránna.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

További érdekességek a csemegekukoricáról, dióhéjban:

  • Az első csemegekukoricát valószínűleg 1779-ben a Sullivan-expedíció hozta az indiánoktól.
  • A kukorica angol neve, az "indian corn" a kolumbuszi hódításokig vezethető vissza. Abban az időben az amerikai indiánok vendégszeretetük jelképéül két ajándékot nyújtottak át az érkező angoloknak: dohányt és kukoricát.
  • A magas keményítőtartalmú kukoricaszem, a belőle készült liszt és dara a kukoricacsíra-olajjal együtt a diétás receptek nélkülözhetetlen alapanyagai.
  • A kukoricabajuszból készített gyógytea kiváló vizelethajtó. Ödémánál (vizenyőnél), a húgyutak betegségeinél, vesehomok, vesekő és hólyaghurut esetén, valamint reumánál, köszvénynél előszeretettel isszák.
  • Becsült adatok alapján, a Földön 350 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, 80%-át az Amerikai Egyesült Államokban, 10%-át Kanadában, 10%-át pedig egyéb országokban.

RECEPTEK

KUKORICÁS APRÓLÉKLEVES

Hozzávalók: 1 kg csirkeaprólék, 40 dkg morzsolt csemegekukorica, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 csokor petrezselyemzöld felaprítva, édesítőszer, só, borsízlés szerint

A csirkeaprólékot feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kukoricát, az édesítőszert. A kukoricalisztet elkeverjük a tejszínnel, és az apróra vagdalt petrezselyemzölddel – amikor a hús és a kukorica megpuhult ezzel behabarjuk-, és újra felforraljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom.

KUKORICÁS ZÖLDSÉGLEVES GOMBÓCCAL

Hozzávalók: 5 db közepes burgonya, 15 dkg zöldborsó,20 dkg morzsolt kukorica, 4 db sárgarépa, 3 db petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál liszt,2 db tojás, csipetnyi őrölt bors, só, olaj,1 pohár tejföl

A gombóchoz a burgonyát megfőzzük, pürésítjük –a liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és sót. Félretesszük. A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget és az olajon kicsit megpároljuk. Felengedjük 3 liter vízzel, és beletéve az ízesítőket, majdnem puhára főzzük. (A borsót és a kukoricát később tegyük a levesbe) Ekkor vizes kézzel gombócokat formálunk a burgonyamasszából és a fövő levesbe tesszük. Megvárjuk, hogy a gombócok feljöjjenek a leves felszínére, - végül tejföllel tálaljuk.

KUKORICÁS SERTÉSRAGU

 

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 3 nagy fej vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 40 dkg csemegekukorica, 40 dkg zöldborsó, 40 dkg zöldbab, 2 paradicsompaprika, 3 sárgarépa, só.

 

A durvára vágott hagymát megfuttatjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, paradicsompaprikát, majd az ugyancsak a kockára vágott sárgarépát. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és kis lángon pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a zöldségeket is.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

KUKORICÁS ZÖLDSÉGKROKETT

Hozzávalók: 4 db nagyobb sárgarépa, 4 db közepes burgonya, 30 dkg kukorica, 2 kis fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 tejbe áztatott zsemle,2 tojás, só, bors, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a kisütéshez

A sárgarépát, burgonyát, hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a kukoricát, a tojást és az áztatott zsemlét. Fűszerezzük. Jól összekeverjük, ugyanúgy, mint a fasírtot Hengereket formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Mindenkinek jó étvágyat!