Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EPER - A NAGY KEDVENC

Azt hiszem, nem vagyok egyedül akkor, ha azt mondom, hogy egy tál eper láttán összefut a nyál a számban. Az eper megtestesít mindent, ami boldoggá teheti az embert: zamatos íz - terápia, frissítő szín-terápia, illatos csábítás, telve van vitalitással, élettanilag fontos vitaminokkal, és ásványi anyagokkal – fogyasztása feltölti szervezetünket élettel, és életkedvvel. A legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés, - nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és gyógynövényként egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig. A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy finom, számos kedvező élettani hatással is bír:

  • magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert
  • a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vértisztító
  • segíti a vas felszívódását
  • rákellenes hatóanyagokat tartalmaz 
  • szalicilsav tartalma miatt javasolt epe- és vesebetegségek, reuma és köszvény kezelésének kiegészítéseként
  • erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott 
  • csökkenti a koleszterinszintet, oldja a mérgeket, vízhajtó – így segít azok kiürülésében is
  • számos kozmetikum alapanyaga – erősíti a kötőszöveteket, kisimítja a ráncokat.
  • Fenol-tartalma révén segíti a keringési rendszer működését
  • antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő szerepet tölt be, erősíti az ereket, megköti a káros szabadgyököket
  • magas víz- és rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt szerves részét képezi a fogyókúrás étrendnek, étvágycsökkentő
  • a szamóca levele is gyógyhatással bír: teája fertőtlenít, ekcémát, vérszegénységet gyógyít, lázcsillapító

Felhasználása sokrétű: önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak, turmixoknak, lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek. Allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondaniuk erről a finomságról. Óvatosan kell adni kisgyerekeknek is – egyéni tűrőképesség kérdése, miként reagálnak rá.

 

MASCARPONÉS EPERKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só

A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét 

DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM (CUKORBETEGEKNEK,FOGYÓKURÁZÓKNAK)

Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítőpor

A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb

 

.

EPERTORTA

Hozzávalók: 1 csomag vajas tészta (50 dkg), a töltelékhez: 60 dkg eper, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg cukor, 7 evőkanál piros színű tortazselé, 10 babapiskóta

A tortaformát kibéleljük a vajastésztával – megsütjük. A vaníliás pudingot megfőzzük az előírtak szerint – kihűtjük, majd a sült tésztalapra kenjük. A megmosott, felszeletelt eperszemekkel megrakjuk, majd az elkészített zselével leöntjük – a babapiskótával díszítjük. Lehűtjük – és felszeletelve tálaljuk.

 

 

0 Tovább

NE GYULLADJ BE!

- avagy a táplálkozás szerepe a gyulladásos folyamatok kimenetelében -

 

Írta: Faar Ida

Szervezetünk folyamatosan védekezik az őt támadó vírusokkal, baktériumokkal, és más betolakodókkal szemben – méghozzá olyan gyulladásos folyamatokkal, amelyeknek az a célja, hogy eltávolítsa azokat, ezáltal gyógyítva önmagát. A gyulladás lényegében az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Hiányában a sebek elfertőződnének, a fertőzések pedig halálos kimenetelűek lennének.

A gyulladásos folyamat:

  1. SZÖVETKÁROSODÁS KIALAKULÁSA (Ennek sokféle oka lehet: sérülés, idegen anyagok behatolása, mikroorganizmusok, sugárzás, sejtelhalás)
  2. A TERŰLETEN FOKOZÓDNI KEZD VÉRÁRAMLÁS
  3. A VÉRBŐL FEHÉRVÉRSEJTEK JUTNAK A SZÖVETEK KÖZÉ, ÉS FELHALMOZÓDNAK A KÁROSODOTT RÉSZEN
  4. A SEJTEK EGY RÉSZE FELFALJA A BAKTÉRIUMOKAT VAGY A SÉRÜLT SEJTEKET – GENNYESEDÉS SORÁN ELTÁVOLÍTVA AZOKAT
  5. A TÖBBI FEHÉRVÉRSEJT PEDIG MOZGÓSÍTJA AZ IMMUNRENDSZERT ÉS SEGÍTI A KÁROS ANYAGOK KIÜRÜLÉSÉT

A krónikus gyulladás

Ha a gyulladásos folyamat tartóssá válik, kialakul a krónikus gyulladás, ami számos más megbetegedés forrása is lehet. Gondoljunk itt például a fogágy-betegségekre, ahol a gyökércsúcs körüli betokozódott tályog napi szinten ontja magából a fertőző gyulladáskeltő anyagokat – gócfertőzést indukálva. ( Az allergiától kezdve, az ízületi gyulladáson át, az életet veszélyeztető agyhártya-, vagy agyvelőgyulladásig bármit okozhat).

 

Ha hiszed, ha nem - de sokszor a tudtodon kívül Te magad vagy az, aki a nem kellő odafigyeléssel összeállított étrended miatt hátráltatod a szervezetedben zajló gyulladásos folyamatok legyőzését.

Gyulladást okozó, vagy gyulladásos folyamatokat segítő ételek:

  • Nehezen emészthető vörös húsok: amelyek akár 12 órán keresztül is panganak a belekben gyulladást okozva. Nagyon veszélyesek az ipari szinten tenyésztett állatokból készült húsok, mivel testidegen antibiotikumokat és gyógyszer származékokat is tartalmazhatnak.
  • Finomított cukor: fehér méreg - a leggyakoribb gyulladást okozó élelmiszer. 
  • Nátrium-glutamát: ízfokozó amit a legnagyobb mennyiségben a gyorsételek és a felvágottak tartalmaznak, az íz-élmény fokozására, furcsa függőséget kialakítva. Idült gyulladást okoz, májkárosító.
  • Aszpartam: olyan mesterséges édesítőszer, amire az immunrendszer idegen anyagként tekint – gyulladásos folyamatokat indítva ellene.
  • Fehér liszt: a belőle készült termékek magas glikémiás index-el rendelkeznek – ezek is gyulladást okozhatnak.
  • Telített zsírok és transz-zsírok: gyorsételek, hamburger, sült krumpli, rántott hús – ki ne szeretné őket. Ahogy a chipseket, kekszeket, fánkokat is? Esszük őket, holott a leginkább gyulladáskeltő ételek.
  • Kazein – a tej egyik fehérjéje, ami bizonyítottan a belek, és az ízületek gyulladásának kialakulásáért tehető felelőssé.
  • Alkohol

Mi a megoldás?

GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉTREND

Napjaink étrendje sajnos egyáltalán nem mondható egészségesnek - egyre távolabb kerül a természettől és ezzel arányosan egyre több olyan anyagot tartalmaz melyre a szervezet - gyulladással válaszol. Ezért aztán fogyasszunk minél több természetes élelmet, miközben kerüljük a gyulladást okozó élelmiszer-csoportokat.

  • Együnk zöldségeket: mert javítják a szervezet PH értékét, így a zöldségfogyasztás önmagában is gyulladáscsökkentő.  Naponta legalább három alkalommal fogyassz friss zöldségeket- egyrészt gazdagok antioxidánsokban, másrészt sejtgyógyulást elősegítő flavonoidokban.
  • Együnk gyümölcsöket: napi két-három adag friss gyümölcs vitamin-, és ásványi anyag tartalmának köszönhetően változatossá és egészségessé teheti az étrendedet.
  • Ne felejts el eleget inni – segíti a gyulladás során keletkezett káros anyagok kiürülését. Soha ne várd meg szomjúságot érzel – mert az már a kiszáradás jele. Kerüld a műanyag palackos vizeket – a belőlük kioldódó anyag is gyulladást okozhat.

  • Omega-3 zsírsavak: Az Omega 3 zsírsavak közé tartozó EPA és DHA igen erős gyulladáscsökkentők. Naponta legalább 1 alkalommal szükséges fogyasztani ezekből az esszenciális zsírokból, aminek a legbiztosabb forrásai a halak, az avokádó, a diófélék, extra szűz olívaolaj, lenmag- és kendermagolaj.
  • Gyógynövények és fűszerek: Az illóolajban gazdag fűszerekből gyulladáscsökkentő illóolajok, csersavak és zsírsavszármazékok keletkeznek, amelyek erősítik az immunfolyamatokat. Ilyen a kurkuma, gyömbér, fahéj, fokhagyma, csili, valamint a zöld fűszerek is nagyon jók, mint a bazsalikom, rozmaring és a kakukkfű.
  • Tea: gyulladáscsökkentő gyógynövények vannak a teafélék között is. Ilyen a csipkebogyó tea, a gyömbértea, a zöld tea.
  • Friss gyümölcsitalok – vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok.

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Legfrissebb bejegyzések

2019.04.02.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

Legfrissebb bejegyzések

2019.04.02.

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Legfrissebb bejegyzések

2019.04.02.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

Legfrissebb bejegyzések

2019.04.02.

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Legfrissebb bejegyzések

2019.04.02.

HTML