Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VALÓBAN FÉLNÜNK KELL A NÁTRIUM-GLUTAMÁTTÓL?

Írta: Faar Ida

Az a bizonyos E-621, ami szinte minden boltban kapható húskészítményben, fűszerkeverékben, ételízesítőben, zaklis levesben, porban, mártás-alapban, konzervben ( kivéve természetesen azokat, amelyekbe direkt nem teszik bele ), burgonyaszirmokban benne van. Ízfokozó anyag, amelynek hatására minden sokkal finomabb, ízletesebb lesz, növeli az étvágyat. Eleinte tengeri hínár főzetéből nyerték ki, ma már fermentációs eljárással készül. A nátrium-glutamát tulajdonképpen egy fehér, kristályos por, megjelenésében hasonlít a sóhoz vagy a cukorhoz, de bármennyire hihetetlen, de nincs saját íze, „csak” kiemeli az alapízeket. Ázsiában ugyanúgy az ebédlőasztalokon díszeleg, mint nálunk a só vagy a bors – az ázsiai konyha elengedhetetlen kelléke. Na és a modernkori élelmiszeriparé, ahol ízetlen ételek feljavítására használják olcsó adalékként, hiszen kevesebb valódi nyersanyag, fűszer és egyéb aromaanyag felhasználásával erőteljesebb ízt kapnak, így alkalmazásuk igen gazdaságos. Könnyen hozzá lehet szokni, sőt az ember lánya egy idő után szinte, elvárja ezt a felfokozott aromát.

És mi nap, mint nap gyanútlanul megesszük, nem is gondolva a következményekre.

 

De miért is jelent veszélyt az egészségünkre?

Arra érzékeny embereknél (ami az európai lakosság zöme), elfogyasztása után úgynevezett „kínai-étterem szindrómát „vált ki, ami egyféle allergiás reakció. Tünetei:

  • az arcbőr kivörösödik
  • halántéktáji nyomás jelentkezik
  • gyakori a migrénes fejfájás
  • gyakori a kínzó hátfájás
  • általános gyengeség, szapora szívverés
  • állkapocs megfeszülése
  • végtagzsibbadás
  • a bőr fokozott viszketése
  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés

Okozhat idegrendszeri elváltozásokat – összefüggésbe hozták a Parkinson- és az Alzheimer-kórral, különböző daganatos megbetegedésekkel.

A glutamát olyan ingerületátvivő aminosav, amely normális esetben csak nagyon kis koncentrációban van jelen szervezetünkben, és az agyi neuronok közötti információátvitelben játszik szerepet. Egyes tumoros megbetegedésekben nagyon magas számban mutathatóak ki glutamát-receptorok (a mell-, prosztata-, bőr-, vastagbél-, tüdő-, petefészekrák, valamint a fej- és nyaki tumoroknál), amelyek ha túl sok nátrium-glutamátot fogyaszt az érintett - stimulálva lesznek, ezáltal a daganatok túl sok glutamátot választanak ki, és gyorsabban növekednek, veszélyesebbé válnak.

A fentiek ismeretében érdemes elgondolkodni azon miként kerüljük el minél gyakrabban a gyártósorok által létrehozott „mű” élelmiszereket, és miként próbáljunk egészségesebb alapanyagokból, egészségesebb ételeket készíteni. Tudom, most sokan szkeptikusan legyintenek – mondván, hogy szinte minden alapanyag rejt magában veszélyt (vegyszerek, stb.), csak az nem mindegy mennyit…

 

0 Tovább

Öregítő ételek – ezeket kerüld, ha nem akarsz gyorsabban öregedni!

Írta: Faar Ida

 

Finom, de egészségtelen

Mindenki szeretne fiatal maradni… De az évek telnek, múlnak, a rossz sziklásaink pedig beleróják nyomukat a vonásainkba, testalkatunkba, fizikai erőnlétünkbe.

Öregítő étel? Létezik ilyen?  - kérdezed most csodálkozva.

Igen. Sajnos létezik.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, nem véletlenül. Minden étel, amit elfogyasztunk, bonyolult biokémiai folyamatokat hoz létre a szervezetünkben. A testünk vegykonyhájában végbemenő reakciók közül vannak olyanok, amelyek segítenek késleltetni az öregedést, míg mások éppen felgyorsítják azt. Ebből következik, ha hosszú távon a nem megfelelő ételeket vesszük magunkhoz – idősebbnek nézhetünk ki – és idősebbnek is érezhetjük magunkat – a valódi korunknál, és szerveink működésében is problémák alakulhatnak ki.

Szeretnéd meghosszabbítani az életedet?

Szeretnéd fiatalosan, és zökkenőmentesen venni az akadályokat? Akkor figyelj!

Milyen tünetek utalnak arra, hogy idő előtt elkezdtünk öregedni?

  • Nincs energiám! – panaszolod mostanában. Úgy érzed magad a nap végére, mintha kifacsartak volna, reggelente pedig kialvatlanul ébredsz – már ha egyáltalán tudtál aludni.
  • Rendetlenkedik az emésztésed – nem mindegy mikor, mit eszel. Míg pár éve akár a „vasszöget is” képes lettél volna megemészteni, most mindentől puffadsz, émelyegsz, vagy éppen székrekedésed van. Ez a renyhe bélműködés eredménye.
  • Ingadozik a kedélyállapotod – a felhalmozódott méreganyagok miatt számos tünet kialakulhat: hányinger, bőrkiütés, viszketés, álmatlanság, stb.
  • Gyulladások nehezítik a mindennapjaidat – ami fájdalommal, ödémával jár, és orvosi kezelést igényel.
  • Gyengül az immunrendszered, sorra kapod el a fertőzéseket, és egyre nehezebben lábalsz ki belőle.

És mindezt mi okozza?

A HELYTELEN ÉLETMÓD!

Az, hogy minden cselekedeteddel bünteted saját magad – dohányzol, stresszelsz, egészségtelen ételeket eszel.

Öregítő ételek

Az öregedési folyamatokat gyorsítod, ha a következő élelmiszereket tömöd magadba válogatás nélkül:

  • fehér liszttel készült kenyér, pékáru – tudom, nagyon nehéz ellenállni a friss zsemléknek, kakaós csigáknak, de hidd el nem muszáj minden áldott reggel ezzel indítani a napot
  • natív cukorral édesített termékek- üres kalóriák, amelyek az egekbe emelik a vércukorszintet, növelik a testsúlyt
  • állati zsiradékokkal készült ételek – magas koleszterinszint, érelmeszesedés, magas vérnyomás, stroke – félelmetes és rossz prognózisú elváltozások
  • tartósítószerekkel, adalékanyagokkal felturbózott késztermékek – vegyi anyagok tárházai, amelyek ki tudja milyen degeneratív elváltozásokat okoznak a szervezetedben

Akkor mit tehetek? Most már semmit sem ehetek? – háborogsz most, joggal.

De. Sokmindent. És ez a kulcsszó.

Sok-sok mindenből, egy kicsit.

 

Tippek:

  • Minél változatosabb az étrended – annál több az esélyed arra, hogy nem csak kizárólag öregítő ételeket eszel, hanem teljes értékű, a szervezeted számára sok hasznos tápanyagot, vitamint, és ásványi anyagot tartalmazó ételt is.
  • Próbálj ki új alapanyagokat, új ételkészítési módozatokat, új fűszereket – ne ragaszkodj a régihez, bátran kísérletezz.
  • Részesítsd előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben.
  • Mellőzd a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
  • Használj kevesebb sót –inkább fűszerezz!
  • Hetente csak 1-2 alkalommal engedj az édességek csábításának! Akkor is lehetőleg a minél kevesebb cukrot tartalmazókat részesítsd előnyben.
  • Jó hír: minden nap fogyaszthatsz savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot)

 

  • Rendszeresen, naponta többször is ehetsz nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.
  • Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válaszd a burgonya, tészta helyett.
  • Használj olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.

Sokáig fiatal akarsz maradni? Akkor itt az ideje, hogy tégy is érte valamit! Soha nem késő elkezdeni!

 

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML