KUKORICÁZZUNK!

Írta: Faar Ida

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Tombol a nyár – perzsel a Nap, tömve a strandok, és a vízpartok – hosszú sorokban áll a nép a büfék előtt. De mit is kellene enni, ami nem terheli meg a gyomrot, nem növeli a koleszterin-szintet, és nem gyarapítja a derekunk körül hullámzó zsírtömeget? Nos, egy biztos: nem lángost!

Szerencsére a nyúlkajának minősített saláták mellett van egy olyan csemege, ami finom, egészséges, okosít, szépít, telít, táplál – és mellesleg most van a szezonja: a CSEMEGEKUKORICA!

Honnan jött?

A kukoricát- 5-7000 éve termesztik, az indiánok ősi eledele. Az Óvilágba először Kolumbusz Kristóf hozta be 1493-ban. A spanyolok és a portugálok terjesztették el a 16. sz. elejétől Afrikában, Ázsiában, Ausztráliába pedig a hollandok, angolok vitték el a 17–18. században. Hazánkba Törökországból érkezett, és kevesen tudják, hogy eredeti magyar neve ennek köszönhetően „török búza”. A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa ) a kukorica (Zea mays) emberi fogyasztásra termesztett változata.

Mi van benne? (100 grammonként)

Szénhidrát

19 gramm

Fehérje

3,2 gramm

Zsír

1,2 gramm

Nátrium

 15 mg

Kálium

270 mg

Magnézium

37 mg

Kálcium

2 mg

Vas

0,5 mg

A-vitamin

140-160 mg

C-vitamin

12 mg

Rost

2,7gramm

B6 vitamin

0,1 mg

B3-vitamin

1,5 mg

Tartalmaz még béta-karotint, folsavat, E-vitamint, foszfort, ként, cinket.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Élettani hatásai:

  • elűzi az idegességet, depressziót
  • növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét
  • szépíti a bőrt
  • gátolja a fogszuvasodás kialakulását
  • Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális életünkre is jótékonyan hat.
  • székrekedés ellen kiváló
  • Levelének és gyökerének főzete a hólyag- és húgyúti problémák gyógyszere, és vesekőképződést megelőző szer.
  • a „kukorica bajusz”-nak főzete értágító, élénkítő hatása is van
  • enyhe vízhajtó
  •  készülhet belőle borogatás bőrgyulladásra, fekélyre, fájdalmas ízületekre is

Felhasználása:

  • fogyasztható főzve önmagában
  • főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére
  • más zöldségekkel együtt savanyúságnak
  • kiegészítője lehet salátáknak
  • beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.

Égetett szeszek, sör és cukor is készül belőle, de felhasználja a kozmetikai-, a papír-, a textil- és a gyógyszeripar is. Hagyományos ételek alapja: prószát, gánicát, dödöllét és kukoricás kenyeret készítettek belőle. Mivel gluténmentes, így liszt-érzékenyek is fogyaszthatják. A fűszerek közül jól illik hozzá a kakukkfű, a szurokfű, a rozmaring és a majoránna.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

További érdekességek a csemegekukoricáról, dióhéjban:

  • Az első csemegekukoricát valószínűleg 1779-ben a Sullivan-expedíció hozta az indiánoktól.
  • A kukorica angol neve, az "indian corn" a kolumbuszi hódításokig vezethető vissza. Abban az időben az amerikai indiánok vendégszeretetük jelképéül két ajándékot nyújtottak át az érkező angoloknak: dohányt és kukoricát.
  • A magas keményítőtartalmú kukoricaszem, a belőle készült liszt és dara a kukoricacsíra-olajjal együtt a diétás receptek nélkülözhetetlen alapanyagai.
  • A kukoricabajuszból készített gyógytea kiváló vizelethajtó. Ödémánál (vizenyőnél), a húgyutak betegségeinél, vesehomok, vesekő és hólyaghurut esetén, valamint reumánál, köszvénynél előszeretettel isszák.
  • Becsült adatok alapján, a Földön 350 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, 80%-át az Amerikai Egyesült Államokban, 10%-át Kanadában, 10%-át pedig egyéb országokban.

RECEPTEK

KUKORICÁS APRÓLÉKLEVES

Hozzávalók: 1 kg csirkeaprólék, 40 dkg morzsolt csemegekukorica, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 csokor petrezselyemzöld felaprítva, édesítőszer, só, borsízlés szerint

A csirkeaprólékot feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kukoricát, az édesítőszert. A kukoricalisztet elkeverjük a tejszínnel, és az apróra vagdalt petrezselyemzölddel – amikor a hús és a kukorica megpuhult ezzel behabarjuk-, és újra felforraljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom.

KUKORICÁS ZÖLDSÉGLEVES GOMBÓCCAL

Hozzávalók: 5 db közepes burgonya, 15 dkg zöldborsó,20 dkg morzsolt kukorica, 4 db sárgarépa, 3 db petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál liszt,2 db tojás, csipetnyi őrölt bors, só, olaj,1 pohár tejföl

A gombóchoz a burgonyát megfőzzük, pürésítjük –a liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és sót. Félretesszük. A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget és az olajon kicsit megpároljuk. Felengedjük 3 liter vízzel, és beletéve az ízesítőket, majdnem puhára főzzük. (A borsót és a kukoricát később tegyük a levesbe) Ekkor vizes kézzel gombócokat formálunk a burgonyamasszából és a fövő levesbe tesszük. Megvárjuk, hogy a gombócok feljöjjenek a leves felszínére, - végül tejföllel tálaljuk.

KUKORICÁS SERTÉSRAGU

 

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 3 nagy fej vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 40 dkg csemegekukorica, 40 dkg zöldborsó, 40 dkg zöldbab, 2 paradicsompaprika, 3 sárgarépa, só.

 

A durvára vágott hagymát megfuttatjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, paradicsompaprikát, majd az ugyancsak a kockára vágott sárgarépát. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és kis lángon pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a zöldségeket is.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

KUKORICÁS ZÖLDSÉGKROKETT

Hozzávalók: 4 db nagyobb sárgarépa, 4 db közepes burgonya, 30 dkg kukorica, 2 kis fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 tejbe áztatott zsemle,2 tojás, só, bors, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a kisütéshez

A sárgarépát, burgonyát, hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a kukoricát, a tojást és az áztatott zsemlét. Fűszerezzük. Jól összekeverjük, ugyanúgy, mint a fasírtot Hengereket formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Mindenkinek jó étvágyat!

 

0 Tovább

ÍZ-KALANDOZÁSOK: A francia konyha jellegzetességei

Írta: Faar Ida

 

Szeretnél eltérni a magyar konyha megszokott ízeitől? A kíváncsiságod a gasztronómia terén is megmutatkozik? Szeretnéd megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy újból Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatának legújabb részében megismerkedj – mivel is? Új alapanyagokkal, új eljárásokkal, új ízekkel! Utazz Velem - hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

A francia konyha jellegzetességei

Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy a világszerte híres, hagyományos francia szakácsművészet az európai konyha kialakulását jelentős mértékben befolyásolta. A francia konyha az egykori római birodalomból átmentett, valamint az olaszoktól átvett sütési-főzési módszerekre vezethető vissza.  Ahhoz, hogy a francia konyha olyan magas színvonalra fejlődhetett, amilyen napjainkban, köszönhető a francia uralkodók, különösen a Buorbonok életmódjának, az ország kedvező természeti adottságainak, és az alapanyagok bőséges választékának is.

A XVI. században a francia konyhát a bőség, a fényűzés és a túlzó pazarlás jellemezte, amit kénytelenek voltak ésszerűsíteni – ez az ésszerűsítés azonban nagymértékben megreformálta az addigi szakácsművészetet: megalkották a klasszikus konyha alapkövetelményeit, a tálalást, az ízek fontosságát, a díszítést, a tálalást, a különböző nemzetek ételeinek francia ízléshez való alakítását.

 

Ahány tájegység, annyiféle ízlés

Míg a francia gasztronómiának vannak általános jellemzői, - ezekről a későbbiekben esik szó – addig itt is jelentős eltérés található tájegységek szerint:

  • Provence – mediterrán jelleg jellemzi
  • Baszkföld – füstölt sonkaféléket kedvelik
  • Elzász – libamájpástétom, savanyú káposzta hazája
  • Normandia- marhahús kedvelők
  • Burgundia – borral főznek

Mit esznek reggelire?

Hagyományosan könnyű: kakaó, tejeskávé, tea, péksütemény, vaj, jam, méz

Mi az ebéd?

Többfogásos: előételként salátaféle, amit húsétel követ körettel-mártással, (egyébként nincs is talán még egy olyan nemzet, aki annyiféle hideg vagy meleg mártást készítene, mint a francia) vagy húsos zöldségétel, ezt pedig könnyű desszert követ, majd kávé.

A főétkezés a vacsora?

A nap főétkezése, több fogásból áll. Főként ilyenkor esznek levest (télen mindenképp), frissen sült húsétel, hideg hús, sajtfélék követik, majd gyümölcs vagy édesség zárja a menüt.

A könnyebb emészthetőség kedvéért növényi eredetű zsiradékkal főznek. Mérsékelten fűszereznek, kedvelik a kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselyemzöldet, babérlevelet, fahéjat, sáfrányt, szegfűszeget, szerecsendiót, gyömbért, köményt, curryt, chilit. Sok borsot használnak, viszont fűszerpaprikát ritkán vagy nem is használnak.

Az elmaradhatatlan mustár

Rendszeresen használják viszont a mustárokat, amelyek nélkül elképzelhetetlenek a különféle mártások, dresszingek, de némely húsételek is.

 

Előételek:

  • saláták (amit a különféle dresszingek még változatosabbá tesznek)
  •  zöldség-, gyümölcsételek,
  • hideg halak, húsok, pástétomok,
  •  meleg előételek
  • pástétomok, füstölt lazac, rák, kaviár, spárga, articsóka

FRANCIA KRÉMSAJT

Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg krémsajt (zsírszegény), petrezselyem, snidling, 5 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehérbors, szemes fekete bors

A pépesre zúzott fokhagymát, az apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet összekeverjük a tehéntúróval és a sajttal. Ízesítjük fehér borssal, sóval. Henger alakúra formázzuk, majd a durvára tört feketeborssal megszórjuk. Hűtőszekrényben érleljük néhány órát. Barna kenyérrel fogyasszuk.

 

FRANCIA TÜKÖRTOJÁS

Hozzávalók: 8 szelet kenyér, 1 db májkonzerv, 8 tojás, 1 csomó metélőhagyma, só, pirospaprika

A kenyérszeleteket bő forró olajban ropogós pirosra sütjük, majd megkenjük májkrémmel, és forró tálra egymás mellé fektetjük őket. A tojásokból tükörtojást készítünk és minden szelet kenyérre, egy-egy tükörtojást csúsztatunk. A tetejét meghintjük pirospaprikával és finomra vágott metélőhagymával.

Leves imádat

Sokat és sokfélét készítenek:

  • egyszerű zöldségleveseket
  • püré-, krém- és gyümölcsleveseket
  • húslevesnek sok variációját
  • különleges leveseket (például: homárleves, francia hagymaleves, fokhagymaleves, kagylóleves)

FRANCIA FOKHAGYMALEVES

 

Hozzávalók:  20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, kevés szárított zsályalevél, 4 zsemle.

4 l vízben főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi borsot és sót. Forraljuk fel, majd főzzük 1/4 óráig. Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 4-5 percre forró sütőbe, míg a sajt megpirul. Szórjuk a levesestálba és szűrjük rá a levest. Dúsíthatjuk tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszűrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

Húsok

  • leggyakrabban marhahúst fogyasztanak
  • borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok is terítékre kerülnek
  • nagyon közkedveltek az egyben sült, vagy roston sült húsok (bélszín, hátszín, ürüborda), amelyeket angolosan készítenek el ( a hús közepe többé-kevésbé véres)- erre fűszeres vajat tesznek, köretként pedig sült burgonyát, zöldségeket, salátákat adnak.
  • kedveltek a halak, a rákok, a kagylók, elsősorban az osztriga, vannak külön osztrigabárok is. Keresett étel a csiga, ami az élelmiszerboltokban betöltve, konyhakészen is kapható.

FRANCIA ROLÁD

Hozzávalók:  

A roládhoz: 1 kg sertés- vagy marhahús, 8 kis fej hagyma, 3 dl rizs, 15 dkg szalonna, só, őrölt bors, olaj, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 2 babérlevél, szemes bors, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 6 szem kockacukor, kevés ecet

 A zsemlegombóchoz: 6 zsömle, 2 fej hagyma, olaj, pirospaprika, 50 dkg liszt, 3 tojás, tej, só

A húst tenyérnyi szeletekre vágjuk, kiverjük, megsózzuk. A megmosott rizst összekeverjük egy fej apróra vágott hagymával, a felkockázott szalonnával, sóval, borssal fűszerezzük, megtöltjük vele a hússzeleteket, és feltekerjük.

Egy lábasban hagymát pirítunk, belerakjuk a roládokat. Zsírjára sütjük, egy kis vízzel felengedjük, borsozzuk, puhára pároljuk. Sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára pároljuk a feldarabolt zöldségeket, a maradék hagymát, majd tejfölös habarással besűrítjük. Közben a kockacukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Miután összeforrt, szitán átpasszírozzuk, és a roládra öntjük. Tálalás előtt még egyszer forraljuk össze az egészet.

A zsemlegombócokhoz kevés olajban megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zsömlét, és együtt megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. A lisztből a tojásokkal és a tejjel galuska sűrűségű masszát keverünk, közben megsózzuk. A masszába belekeverjük a pirított zsemlét, majd gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük. A roládokat zsemlegombócokkal tálaljuk, és a mártásával meglocsoljuk.

Sajtok

 

A sajtok kiválasztása egy ételsorhoz óriási szakértelmet igénylő feladat. Pláne, ha csaknem 300 – azaz háromszáz féle franciák által készített sajtból kell azt kiválasztani. A legismertebbek: ementáli, eidami, trappista, groji, a penészhéjú lágy sajtok a rokfort, brie, camembert, a gurné, boursin. Alapszabály, hogy a sajtnak harmonizálnia kell az ételsorral, érettnek kell lennie, és fontos a megfelelő kenyér és bor kiválasztása is. A sajttálon legalább háromféle sajtnak kell lennie, mellette nélkülözhetetlenül ott van a vaj, só, őrölt bors – és különböző gyümölcsök (alma, körte, szőlő, dió) amelyekből mindenki az ízlése szerint választhat.

Édességek

 

  • fagylaltok
  • krémek
  • parfék
  • felfújtak
  • gyümölcsös sütemények
  • gyümölcssaláta

BUNDÁS ALMA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 tojás, 2 pohár sör, 30 dkg porcukor, 8 Golden alma, 1 citrom leve

A lisztet tálba öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a sört. Keverjük csomómentesre. Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat. Vágjuk vastagabb karikákra. Verjük fel a tojásfehérjét keményre. Keverjük a tésztába. Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben. Az almakarikákat a tésztába mártva hirtelen süssük ki aranysárgára. Tegyük nedvszívó papírra a kész bundás almákat. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral

Borok, borvidékek

A franciák köztudottan nagy borfogyasztók – főként a vörösborok fogyasztása a jellemző, de ez is tájegységenként változik.

  • Bourgogne vidékéről fehér és vörösborok valamint rozéborok egyaránt kikerülnek: Chablis, Beuajoalis, Cote de Beaune
  • Bordeaux vidékére a vörös és fehérborok jellemzőek: Medoc, Saint Emillion, Sautemes, Graves
  • Elzászban túlnyomórészt fehérborok teremnek: Sylvaner, Gewurtztraminer, Muscat
  • A Loire mentén a fehér és rozéborok: Nivernais, Anjou, Perry

A francia gasztronómia sikeréhez hozzájárultak a kiváló minőségű francia pezsgők, a konyak, a gyümölcspálinkák pl. a calvados/almapálinka/, az armagnac /szőlőpárlat/ stb.

0 Tovább

VAN RÁ 10 OKOM,HOGY MIÉRT ÉRDEMES SÁRGABARACKOT ENNED

Írta: Faar Ida

 

Most van szezonja – szinte leomlik a zöldséges-standokról. Számos fajtája ismert: ceglédi óriás, mandula, magyar kajszi, Bergeron, Borsi-féle kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíbor kajszi – sorolhatnánk a legnépszerűbb sárgabarack-fajtákat. Egy közös bennük: valamennyi nagyon zamatos, és finom. Az idei évben sajnos igen kevés termett belőle, emiatt az ára igen magas maradt, ami nem igazán kedvez a sárgabarack-lekvár, vagy dzsem kedvelőinek.

Pedig drágaság ide vagy oda: a hazai kajsziból házilag elkészített lekvárnak párja nincs – érdemes áldozni rá.

Eredete

A sárga- vagy kajszibarack rendszertanilag a rózsafélék családjába tartozik. Őshazája Közép-Ázsia, Nyugat-Kína. A Kaukázus és a Pamír-hegység vidékén megtalálhatók vad változatai. Örményországban már az ősidők óta termesztik. Már honfoglaló őseink is fogyasztották vad változatát, de hazánkban csak a török időkben kezdték el rendszeresen termeszteni a mediterrán vidékekről származó fajtákat. A legtöbb sárgabarackot Törökországban, Iránban és Üzbegisztánban termesztik.

 

FOGYASSZUNK MINÉL TÖBBET BELŐLE, MERT:

  1. Igazi vitaminbomba: elsősorban A-vitaminban és elő anyagaiban a karotonoidokban, béta-karotinban, ezen kívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.
  2. A gyümölcs tartalmaz szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket (norisprenoid) és terpenoidokat is izoláltak.
  3. Sejtvédő hatással bír-, meghosszabbítja az életet, ami antioxidáns hatásának köszönhető.
  4. Védi a szem ideghártyáját – főként az aszalt sárgabarack erős antioxidáns tartalma (az aszalással nyolcszorosára emelkedik)
  5. A gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét – mert képes gátolni azokat a szervezeti folyamatokat, melyek révén a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek védekeznek és életben maradnak.
  6. Kiemelkedően magas káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a keringési betegségekre, magas vérnyomásra. A kálium rendkívül fontos a szervezet normális működéséhez különösen a vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős.
  7. A sárgabarack kalcium, foszfor és kén tartalma segít a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.
  8. Rosttartalma segíti az emésztést és a székletürítést.
  9. Vastartalma segít a vérképzésben, vérszegénység esetén is.
  10.  Komplex B-vitamin tartalma jó segítője az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének, javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrálásban.

HÁROM ISTENI RECEPT

 

Ha hidegre vágysz…

HŰSÍTŐ SÁRGABARACKOS TURMIX

Hozzávalók:10 db sárgabarack,2 dl tej,4 evőkanál zabpehely,1/2 rúd vanília édesítőszer, késhegynyi fahéj

A megmosott sárgabarackot a többi hozzávalóval összeturmixoljuk – behűtve fogyasztjuk.

 

Ha az édes íz csábít…

BARACKOS TÚRÓS

Hozzávalók: 1 kg sárgabarack felkockázva, sovány 0,5 kg tehéntúró, 2 dl natúr joghurt, 10 dkg cukor, vagy annak megfelelő édesítőszer,10 dkg búzadara, 6 dkg vaj, 4 tojás, 1 sütőpor, 1 citrom, 5 dkg őrölt mandula, csipetnyi só

A vajat habosra kavarjuk az édesítővel, sóval, tojással, túróval, joghurttal, reszelt citromhéjjal, búzadarával, sütőporral – alaposan elkeverjük. Beletesszük a barackdarabokat. Sütőpapírral bélelt tortaformába szórjuk a mandulát és töltsük rá a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb.60 percig süssük. Lehűtve a legfinomabb.

 

Ha a sós a kedvenced…

SÁRGABARACKOS CSIRKEMELL

Hozzávalók:1 kg csirkemell filé, 3 evőkanál olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, 2 evőkanál méz, 80 dkg érett sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 6 dl tejszín, 2 evőkanál kukoricakeményítő, fahéj

A csirkemellet vékonyabb csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk kifehéredésig. Megszórjuk a bazsalikommal, majd hozzá adjuk a mézet. Kicsit karamellizáljuk. A felcsíkozott barackot adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük együtt. Öntsük rá a narancslevet. A keményítőt ki keverjük a tejszínnel, és hozzáöntjük.  Forraljuk fel. A végén ízlés szerint fahéjjal ízesítsük. Rizskörettel tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

De van, aki így szereti:

0 Tovább

íz-kalandozások: Mi is az a ratatouille?

Írta: Faar Ida

Valami különlegesre vágysz?  Szeretnél megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatában megismerkedj – mivel is? Új alapanyagokkal, új eljárásokkal, új ízekkel! Utazz Velem - hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

 

ZÖLDSÉGIMÁDÓKNAK

Mi is az a ratatouille?

Még mindig Franciaországban járunk – és egy újabb tipikus francia étellel ismerkedünk meg – nevezetesen a mediterrán lecsóval - a ratatouille-lel. Ez a hagyományos étel mindazok számára vonzó lehet, akik imádják a zöldséges ételeket. Elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában. A valódi ratatouille szaftos és olvadósan kompótszerű.

A ratatouille-ban a domináns zöldség vagy a padlizsán, vagy a cukkini. Ezekhez járul egy zöldfűszerekkel (petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, kevés zellerszár, póré) készülő „lecsóalap” (paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma). Az egyes zöldségeket külön-külön készítik el, a végén egyesítik, s hosszabb-rövidebb ideig még együtt párolják őket. A hagymát finomra vágják vagy vékonyra szelik, az összes többi zöldséget viszont általában nagyobb, három centiméteres kockára vágják.

A ratatouille-t fogyasztható önálló fogásként, de nagyon jól illik bárányhoz, kecskéhez, markánsabb ízű halakhoz, nyúlhoz, illetve a csirke egyes részeihez.

 Egy klasszikus recept:

Hozzávalók:2 padlizsán, 2 cukkini, 2 kaliforniai paprika, egy piros és egy zöld,4 paradicsom,1 nagyobb faj vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma, só, bors, oliva olaj

A zöldségeket megmossuk, majd a padlizsánt és a cukkinit 1 cm-es kockákra szeljük. A paprikát kicsumázzuk, felszeleteljük és szintén 1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot egy pillanatra forró vízbe dobjuk, majd a héját lehúzzuk, és szintén feldaraboljuk. A felszeletelt vöröshagymát egy kicsit megpirítjuk az oliva olajban majd hozzáadjuk a finomra szelt fokhagymát és a többi zöldségeket, megsózzuk, megborsozzuk és lassú tűzön lefedve főzzük körülbelül 20 percet.

Jó étvágyat!

 

0 Tovább

EXPRESSZ KAJÁK: Kelkáposztás csirkemell

Írta: Faar Ida

 

EGYSZERŰ,GYORS,FINOM,LAKTATÓ - és tudod, hogy mi az, amit eszel

Amikor nemet mondasz a „műkajákra”, sokat teszel a saját és a szeretteid egészségéért. Gondolj bele: mennyi tartósítószer, adalék-és színezőanyag, emulgeálószer, és stabilizátor kell ahhoz, hogy a fagyasztott pizza olyan legyen, amilyen? Nos, ha továbbra sincs kedved vegyszerekkel tömni a családodat – viszont időd se sok –akkor itt egy újabb EXPRESSZ- KAJA, amit gyorsan elkészíthetsz.

 

Tudom: sokan nem igazán szeretik a csirkemellet, mert „unalmas”, „száraz”, „íztelen”. Tévedés! Minden az elkészítés mikéntjétől függ – mert egy kis fantáziával, és némi kísérletező kedvvel sokféle finomság alapja lehet, mint ebben a receptben is:

KELKÁPOSZTÁS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé, 2 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna,1 nagy kelkáposzta,  víz, 2 kis doboz tejföl, 20 dkg reszelt trappista sajt, 6 nagyobb paradicsom karikákra vágva, olaj, só, bors, pirospaprika

  1. A hagymát és a szalonnát kockázzuk fel
  2.  A szalonna zsírját süssük ki, és ebben pirítsuk a hagymát üvegesre.
  3. Vegyük le a tűzről.
  4. A kettévágott kitorzsázott kelkáposztát szeleteljük fel kb. 5 cm-es csíkokra
  5. Tegyük be egy tepsibe (vagy jénai tálba), osszuk el a rajta a szalonnás hagymát.
  6. A csirkemellet szeljük fel csíkokra.
  7. Kevés olajat keverjünk össze sóval, borssal és pirospaprikával. A csirkemell-csíkokat keverjük össze az olajos keverékkel, öntsük fel 2 dl vízzel, majd tegyük rá a kelkáposztás alapra – tegyük rá az ételre a tejfölt, a paradicsomkarikákat, és a reszelt sajttal fedjük be.
  8. Majd 200 fokos sütőben lefedve kb. 40 perc alatt pároljuk készre.

JÓ ÉTVÁGYAT!

0 Tovább

SZEZONJA VAN: Akár szereted, akár nem -  de KELL egrest enned!

Írta: Faar Ida

 

Van, aki szereti, van, aki még soha nem evett. Nálunk mindig volt belőle bőven: nagyszüleimnél megtalálható volt mind a bokros, mind a törzses változata. A pöszméte - köszméte, piszke, büszke – mindegy miként nevezzük – szedése felért egy hadjárattal, ahol bizony, ha nem volt elég elővigyázatos vagy tapasztalt az ember – vérre menő lett a végeredmény a tüskéknek köszönhetően. A hivatalosan köszmétének nevezett egres (Ribes uva crispa) a magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklákon termő gyümölcs volt. Régtől fogva ismerik, de nemesítését csak a XVI. század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű, ahol 1740-ben mintegy száz, 1810-ben már négyszáznál is több nemesített fajtáját tartották számon.  

A ribiszkefajták családjába tartozó Eurázsiai eredetű gyümölcsnek számos fajtája ismert: Pallagi óriás, Zöld óriás, Szentendrei fehér, Gyöngyösi piros.

 

Miért érdemes fogyasztani?

  • energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként
  • gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin)
  • van benne citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor
  • kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre
  • segíti  a szív-, és a máj-működést
  • a lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén nyugtató, hűsítő hatású
  • kitűnő antioxidáns hatással bír, véd a rák ellen
  • magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet
  • hasznos ízületi és veseproblémák esetén
  • kiváló fogyókúrás alapanyag, segíti a zsírégetést

Felhasználása attól függ, milyen érettségi állapotban van: az éretlen gyümölcsből kiváló befőtt készíthető; féléretten a magas pektintartalom miatt lekvárokat és befőtteket sűríthetünk vele, illetve ilyenkor alkalmas mártásokhoz és levesekhez. Teljesen éretten fogyasztható nyersen (bár, aki szereti a húzós fanyarságot az éretlenül is szemezgethet belőle), de finom süteményekhez, lekvárokhoz, gyümölcssajthoz.  Szerencsére jól fagyasztható – megőrzi ízét és zamatát –ezért télire érdemes elraktározni belőle valamennyit.(Nálunk ez átlag 10-15 kg-ot jelent.)

RECEPTEK

EGRES LEVES

Hozzávalók:5 dkg liszt, 25 dkg egres megtisztítva,1 tejföl, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer, só

Fahéjból, szegfűszegből vízzel mártást főzünk, leszűrjük, beletesszük az egrest és az édesítőszert, ha megfőtt, akkor habarással sűrítjük.

EGRES SZÓSZ

Hozzávalók:1 kg egres, 25 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, 1 liter víz, só, 1 pohár tejföl, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, kevés citromhéj.

Az egrest a cukorral/édesítőszerrel, meg a citromhéjjal vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és behabarjuk vele a mártást. Főtt és sült húsokhoz egyaránt finom. Cukorbetegek cukor helyett édesítőszert is használhatnak.

 

EGRESSAJT

Hozzávalók: 1 kg egres, 20 dkg cukor

Az egrest puhára főzzük és szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az előbb elkészített péppel. Formákba öntjük, megdermesztjük, majd azokból kiborítva meleg helyen hagyjuk, hogy egy kicsit megszikkadjon a teteje. Hűvös-száraz helyen tárolva sokáig eláll – már ha ellent tudunk állni a fogyasztásának.

 

JOGHURTOS EGRES

Hozzávalók: 40 dkg érett egres, 30 dkg joghurt, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál mazsola.

Az egrest 4 részre vágjuk. Összekeverjük a joghurttal, mézzel, mazsolával – lehűtve fogyasztjuk.

GYORS EGRES FINOMSÁG

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg barnacukor, 50 dkg egres tisztítva, fahéj, őrölt szegfűszeg

Az egrest jénai edény aljára szórjuk, a többi hozzávalót keverőtálban összegyúrjuk, majd a gyümölcs tetejére morzsoljuk vagy reszeljük. Óvatosan lenyomkodjuk, majd közepesen meleg sütőben megsütjük. Tejszínhabbal tálaljuk.

MANDULÁS SÜTEMÉNY EGRESSEL

Hozzávalók: 25 dkg omlóstészta, 1 kg egres, 25 dkg cukor, 10 dkg mandula, citromhéj, fahéj.

Az omlóstésztával kibélelünk egy tortaformát. Az egrest megfőzzük, és összekeverjük a cukorral, az aprított mandulával, a citromhéjjal, a fahéjjal. Az omlós tésztára önjük, majd előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

EPER-SZERELEM, MERT AZ EPRET SZERETEM

…és TE?

Írta: Faar Ida

 

Eper. Pirosan mosolygó‎ édes – zamatos szemek tele élettel, tele energiával.

Az eper megtestesít mindent, ami boldoggá teheti az embert: zamatos íz - terápia, frissítő szín-terápia, illatos csábítás, telve van vitalitással, élettanilag fontos vitaminokkal, és ásványi anyagokkal – fogyasztása feltölti szervezetünket élettel, és életkedvvel.

Az ókorban gyógynövényként használták, később az előkelőségek kedvelt és meglehetősen drága csemegéje volt – mára viszont (szerencsére) bárki számára elérhető. Persze a legideálisabb az, ha otthon a kiskertben megterem, - saját kezűleg ápolva, gondozva, leszedve, de ha erre nincs lehetőségünk a hazai termelők által megtermelt gyümölccsel is érdemes feltöltenünk vitaminraktárainkat, na és persze a kamrapolcot a belőle készült dzsemekkel. (Az import földieperrel érdemes óvatosnak lenni, mert hiába olyan kívánatosan szépek és nagyok a palántától az érett gyümölcsig a szállítás és a raktározás során különböző peszticidekkel, herbicidekkel, inszeticidekkel, növekedésszabályozó vegyszerekkel, műtrágyákkal, gyantákkal, viasszal és más szerekkel kezelik, amelyeknek a hatása sokszor kiszámíthatatlan.)

Gyógyító eperszemek

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat: antocianinok, flavonoidok (például quercetin, kempferol, myricetin), fenolsavak (például ellágsav), tanninok tárháza – amelyek  képesek egymás hatását erősíteni, és a súlyos, sokszor gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyításának alapjait képezhetik.

 

Élettani hatásai sokrétűek, csak néhány a sok közül:

  • kiváló emésztési panaszok kezelésére,(magas rosttartalmának köszönhetően)
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
  • enyhíti a fájdalmakat
  • Szalicilsav tartalma javasolt epe-, húgyhólyag-, köszvény és sokízületi gyulladás kezelésére.
  • csillapítja a lázat
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • hatékony vesebántalmak esetére
  • csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
  • serkenti a keringést
  • gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést)
  • erősíti az immunrendszert
  • segíti az anyagcsere folyamatokat
  • megvéd a napsugárzás káros hatásaitól 
  • tisztítja az emésztőrendszert,
  • serkenti a máj működését,
  • méregtelenít
  • fokozza a vese kiválasztó működését
  • vízhajtó
  • csökkenti a koleszterin szintet a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is
  • fontos antioxidáns-forrásként részt vesz a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve gyógyításában
  • megakadályozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását
  • képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát

Felhasználása: sokrétű. Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, és a legzamatosabb,(semmiféle külön ízesítést nem igényel – sokan alaposan megcukrozzák, vagy tejszínhabbal nyakon öntik) kiváló kiegészítője a gyümölcssalátáknak, de készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, befőttet, levest, turmixot, de akár le is fagyaszthatjuk.

Mire figyeljünk, ha epret vásárolunk?

  • az eper rendkívül romlandó, csak annyit vásárolj, amennyit 1-2 napon belül el tudsz fogyasztani
  • az eperszemek legyenek ragyogó, mélyvörös színűek és élénkzöld szárúak
  • az eper - szedés után már nem érik tovább, ezért ne válassz fakó színű vagy sárgás-zöldes foltokkal teli éretlen szemeket, ezek savanyúak és gyenge minőségűek
  • ahogy ne vásárolj túlérett epret sem, mert annak alacsonyabb a C-vitamin tartalma
  • a közepes méretű eperszemek gyakran ízletesebbek, mint a nagyméretű szemek

EPRES RECEPTEK

Ha hidegre vágysz: EPERKRÉM LEVES

 

Hozzávalók: 1kg eper,1 db citrom,6 dl tejszín,4 dl tej, édesítőszer ízlés szerint, 1 rúd vanília, szegfűszeg, fahéj, menta.

1 liternyi vízbe beletesszük, a fűszereket felforraljuk, átszűrjük, beledobjuk a megmosott,, megtisztított eperszemeket és 10-15 percig fedő alatt főzzük. A levest összeturmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel és a tejjel – összeforraljuk. Lehűtve tálaljuk, nyers eperdarabokkal díszítve.

A levest turmixszoljuk, és felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Az egészet összeforraljuk, majd hideg vízbe állítjuk, majd hűtőszekrényben téve tovább hűtjük.

Ha krémesre vágysz: SAJTOS- CSOKOLÁDÉS EPERKRÉM

 

Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, tábla tej- és ½ tábla étcsokoládé , kevés porcukor vagy édesítőszer, 20 dkg eper

A csokoládékat gőz fölött felolvasztjuk, a krémsajttal alaposan elkeverjük, ha kell még édesítjük. Egy pohárba rétegezzük a krémet a felszeletelt eperrel felváltva. Tejszínhabbal díszíthetjük.

Ha sósra éheztél: EPRES KÓKUSZOS CSIRKECOMB

Hozzávalók:12 darab egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány csepp édesítőszer, 1 evőkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál étkezési keményítő, só, bors

A megsózott-megborsozott combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a kókuszreszeléket összekeverjük a tejföllel és vastagon bekenjük vele a combokat. Forró sütőben megsütjük, addig, amíg a teteje szépen megpirul. Az epret a citromlével, az édesítőszerrel és a vörösborral összeturmixoljuk, az étkezési keményítővel összeforraljuk – ezzel a szósszal tálaljuk a sült csirkecombokat.

Ha gyorsan el szeretnéd készíteni: TOJÁSLIKÖRÖS EPRES DESSZERT

 

Hozzávalók: 25dkg mascarpone sajt,3 pohár natúr joghurt, 10 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tojáslikőr, 1 rúd vanília, 20 csepp folyékony édesítőszer, 1 dl tej, 25 dkg eper, 8 szelet ropogós kétszersült. A tetejére kakaópor, citromfű.

A mascarponét, a joghurtot, az áttört túrót és a tojáslikőrt alaposan elkeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével Az epret megtisztítjuk, négybe vágjuk. A kétszersültet meglocsoljuk a tejjel. Szétosztjuk rajta a felszelt eper felét, rákenjük a mascarpone krémet, majd újabb kétszersült-rétegre megismételjük ugyanezt. Hűtőbe tesszük - tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük eperrel, citromhéjjal, meghinthetjük kakaóporral.

Ha már nem bírod a meleget: EPRES JEGES FRISSÍTŐ

 

Hozzávalók: 50 dkg eper, 1-2 szár friss menta, 1 citrom, cukor, csipet só, 6 db jégkocka

A megmosott eperből díszítésnek elteszünk pár darabot, a többit turmixgéppel pürésítjük. Belereszeljük a citrom héját, belecsepegettünk pár csepp citromlevet is, majd ízesítjük a csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral. Végül beledobjuk a jégkockákat, és mixerrel alaposan összeaprítjuk. Mentával és a félretett eperszemekkel díszítjük.

Ha le kell mondanod a cukorról:DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró, 50 dkg eper, ízlés szerint édesítőpor


A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.


Ha mindened az öntet: EPRES RIZSGOMBÓC

Hozzávalók: 8 dl tej, 40 dkg rizs, cukor, vaníliás cukor, darált dió, olaj a sütéshez, 50 dkg eper

A tejet 5 evőkanál cukorral felforraljuk, vaníliás cukorral ízesítjük, majd beletesszük főni a megmosott rizst. Ha megfőtt kihűtjük. A masszából 10-12 gombócot formázunk, a közepükbe 1-1 szem epret „csomagolunk”, majd őrölt dióba forgatjuk. A maradék epret összeturmixoljuk, és 3 evőkanál cukorral lassú tűzön összeforraljuk. A gombócokat forró olajban kisütjük, és az eperöntettel leöntve tálaljuk.

Ha imádod a szépet: EPERHABOS ALAGÚT

 

Hozzávalók: 1 vékony piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin, 2 dl víz, 10 dkg baracklekvár

Az eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele a felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

... és még dzsemmeket, lekvárokat nem is készítettünk ...

0 Tovább

ÍZ – KALANDOZÁSOK : Quiche - a franciák pizzája

PRÓBÁLD KI – MEGÉRI!

Írta: Faar Ida

Valami különlegesre vágysz?  Szeretnél megtapasztalni más nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és az ABROSZRAVALÓ rendszeresen jelentkező cikksorozatában megismerkedj…

Mivel is?

  • új alapanyagokkal,
  • új eljárásokkal,
  • új ízekkel

Kalandozz Velem Te is, hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni mindent!

QUICHE

Mi az a Quiche?

Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, - klasszikus francia étel, amely tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megrakott, tejszínes tojással összesütött lepény.

Egy kis történelem

A quiche a francia konyha hagyományos étele, számtalan jó tulajdonsága miatt világszerte közkedvelt. Előnye, hogy előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható és szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető. Németországból terjedt el, ahol még vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re.

Az a bizonyos tészta

A tészta nem más, mint a klasszikus omlós-vajas tészta, amit gyorsan a hideg hozzávalókból kell, hogy kidolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a tészta. Az elősütéshez fedjük le a tésztát sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, így nem fog felpúposodni, és a töltelék egyenletesen elosztható rajta. Elősütés után jöhet rá a feltét: a tejszínes-tojásos szószba kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely – ez fogja összefogni a további hozzávalókat, ami lehet: paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót gomba, bármilyen idényzöldség. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz szalámit. A fűszerezés is egyénileg variálható: őrölt borssal, szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.

 

Mi kell hozzá?

Az alaptészta hozzávalói: 4 evőkanál napraforgóolaj, 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz, 3 szál friss kakukkfű, 1 kiskanál fűszerpaprika,1 db tojás, kiskanál só

Változatok egy témára

Készítsd el:

  1. PÓRÉHAGYMÁSAN

A töltelékhez: 30 dkg póréhagyma, 2 dl tej, 1  paprika felkockázva, 2 evőkanál apróra vágott snidling, 45 dkg héjában főtt burgonya, 6 dkg összevágott rucola,15 dkg reszelt sajt, só, fekete bors, 2 db tojás, zsiradék a sütőformához

A tésztához a lisztet, a fűszerpaprikát és a sót összekeverjük. A kakukkfüvet leöblítjük és szárazra itatjuk, a leveleit leszedjük, és apróra vágjuk. Az olajjal, a tojással és 1 evőkanál vízzel együtt a lisztkeverékhez adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a töltelékhez a burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A póréhagymát megmossuk és megtisztítjuk. Keskeny szeletekre vágjuk, és 0,5 dl vízben 5 perc alatt félpuhára pároljuk. Lecsepegtetjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, és rászórjuk a sajt egyharmadát. A burgonyát a póréhagymával, a snidlinggel, a rucolával, a paprikakockákkal és a maradék sajttal váltakozva, rétegesen a formába rakjuk. Felverjük a tojásokat a tejjel, a sóval, a borssal, és a töltelékre öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.

  1. TÚRÓS-SONKÁS VÁLTOZATBAN

Alaptészta: 20 dkg liszt,15 dkg vaj, csipet só,1 tojássárgája

Töltelék:25 dkg túró,10 dkg juhtúró, 1 kempingsajt,15 dkg sonka, 2 tojás, újhagyma  Teendők: tésztát a szokásos módon összeállítjuk, a tölteléket a tészta elősütése után ráöntjük, készre sütjük.

 

  1. BROKKOLIS VÁLTOZATBAN

Hozzávalók:25 dkg liszt, csipetnyi só, 12,5 dkg vaj

A töltelékhez 80 dkg brokkoli, 5 tojás , 2-2 dl tejszín és tej, 10 dkg reszelt ementáli sajt , szerecsendió, őrölt bors, só

A tésztához a lisztet a sóval és a kis darabokra vágott vajjal gyorsan összedolgozzuk, hozzáadunk annyi hideg vizet, amennyit felvesz, majd golyót formálunk belőle. Liszttel meghintjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A brokkolit rózsáira szedjük, és lobogó vízben 2 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, majd hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat a tejszínnel és a tejjel habosra keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A tésztát kivajazott tortaformába simítjuk, a brokkoli rózsákkal megrakjuk, ráöntjük a tojáskrémet, és meleg sütőben készre sütjük. A formából tálra borítjuk, és melegen vagy langyosan kínáljuk.

Kalandozz Te is az ízek világában - jó főzést, és jó étvágyat!

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ Tudom : nincs sok időd pepecselni…

EGY KIS SÓS ROPOGTATNIVALÓ

Írta: Faar Ida

Nemrég az egyik ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy mennyire „kiment” a divatból az otthoni főzés. Az okok érthetőek: mindenki orrvérzésig dolgozik – sokszor 2-3 ember munkáját kell elvégeznie – s mire hazaér nemhogy ideje, de ereje sincs arra, hogy egy újabb műszakot húzzon le a tűzhely mellett (az egyéb házimunkákról nem is beszélve). Ahogy azokat is meg lehet érteni, akik egyedül vannak, és egymagukért nem éreznek túl sok motivációt arra, hogy főzzenek – egy- két adagért minek fogna hozzá nap, mint nap, - ahogy nagyobb adagokban sem érdemes gondolkodniuk, hiszen nem ehetik egész héten ugyanazt az ételt.

De enni ugyebár kell – csak az nem mindegy, hogy mit… Az otthon elkészített ételek íze ugyanis semmivel sem helyettesíthető…

Ahogy mindenkinek jól esik egy kis „nassolnivaló” is – pláne így hétvégén – mintegy megjutalmazva önmagunkat és kis családunkat.

A NASSOLNIVALÓ szombatonként megjelenő cikkeiben olyan édes és sós nassolnivalók receptjeivel ismerkedhetsz meg, amelyek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek – és ráadásul még egészségesebbek is „bolti” társaiknál.

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

…egy édes

 

CSEMEGEKUKORICÁS ÉDES KENYÉR

Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,

  • A hozzávalókat egy tálban alaposan keverd el, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen,
  • majd öntsd vajjal kikent formába,
  • és előmelegített sütőben tűpróbáig süsd készre.

…és egy sós

 

FRISS KARALÁBÉSALÁTA

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

  • A karalábét és a sárgarépát vágd vékony csíkokra.
  • A tejfölt keverd ki a citromlével, majd sózd, borsozd.
  • A zöldségeket keverd össze, majd öntsd le a tejföllel.
  • A salátalevelet mosd meg, és tépkedd nagyobb darabokra.
  • Bélelj ki velük négy kistányért, és halmozd a középre a vitaminsalátát.
  • Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálald.

 

Jó étvágyat mindenkinek !

0 Tovább

EXPRESSZ-KAJÁK:Töltött zsömle

Írta: Faar Ida

 

Gyorsan,finomat,ízleteset,természeteset

Nincs időd főzni? De enni kell, s nem mindegy, hogy mit.

A „műkaja” ugyan könnyen tálalható (gyorsfagyasztott pizza, hamburger,virsli,stb.), de szerintem jobb ha nem tudod mi van benne. Valószínűleg, ha látnánk a gyártási folyamatot – messzire elkerülnénk a fogyasztását.

Szóval? Nincs időd, de ennél valami igazán finomat? Akkor készítsd el ezt az ételt!

Itt a recept lépésről-lépésre:

TÖLTÖTT ZSÖMLE

Hozzávalók: 8 zsömle, 50 dkg darált csirkemell, 2 vöröshagyma, 2 teáskanál fűszerpaprika (lehet csípős is), őrölt bors, 4 nagy paradicsom, 2 paprika, reszelt sajt, étolaj, só

  1. A felszelt hagymát az olajon arany barnára pirítjuk.
  2. A tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát, a borsot.
  3. Rátesszük a darált húst, majd pici vizet aláöntve pároljuk.
  4. Megsózzuk.
  5. Beletesszük a felkarikázott paradicsomot, paprikát, és 15 percig kevergetve nagy lángon összefőzzük.
  6. A zsömlék kalapját levágjuk, a belét kikaparjuk, és a pörkölthöz keverjük.
  7. A pörköltünket a zsemlékbe töltjük, tűzálló tálba tesszük, a tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és sütőbe téve pirosra sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább
«
12

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ Felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Utolsó kommentek