Írta: Faar Ida

Miért nincs farsang fánk nélkül? Mert a fánksütés a farsangi szokások szerves részét képezi – elképzelhetetlen lenne nélküle ez az ünnepkör.

Farsang

A farsang Vízkereszttől (január 6.) a Húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. A Farsang tavaszváró ünnep, amely híres a zajos mulatozásról, a tréfacsinálásról, a bolondozásról, a nagy eszem-iszomokról és egyben a párkeresés, udvarlás időszakának is tartották/tartják. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (Rió, Velence), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása is. Sokfelé rendeztek bálokat, táncmulatságokat a falvakban, illetve a nagypolgárság és az arisztokrácia a városokban. Vidéken általában a kocsma vagy a fonó volt a színtere ezeknek az eseményeknek. Népszerűek voltak a batyus bálok, ezekre a résztvevők vitték az ételeket, jellemzően kalácsot, süteményt és általában baromfihúsból készült fogásokat. Farsangi ételekben pedig nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre.

Fánkok és legendák

A fánkhoz hasonló süteményt már Egyiptomban is ismerhették: ugyanis II. Ramszesz (Kr.e.: 1290 - 1224), egyiptomi fáraó sírján fedezték fel azt a motívumot melyen két rabszolga csiga alakú süteményeket készít. Az egyik egy bottal emeli le a forró fedőt, míg a másik kiemeli a forró süteményt az edényből.

Európai elterjedésének mivoltáról két legenda is született:

Az egyik Marie Antoinette királyné (1755-1793) uralkodásához köthető. A királyné az általa rendezett farsangi álarcosbálról megszökött, s álruhába bújva elvegyült az utcai tömegben. Sétálás közben megéhezett, ezért mézeskalácsos bódénál vásárolt egy fánkot. A fánk nagyon ízlett neki, ezért a kísérőjével megvásároltatta az egészet. A karnevál végeztével a királynő a palotájába rendelte a fánksütőt, hogy tanítsa meg a cukrásznak e különleges tészta elkészítési módját. A cukrász finomította, módosította a receptet, és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt desszertjévé vált a fánk. Mivel elkészítési módja egyszerű és az olcsó sütemények közé tartozik, így igen gyorsan belelopta magát a társadalom kedvelt desszertjei közé.

A másik legenda szerint a fánk Bécsből származik.

A legenda egy Krapfen nevű pék halálával kezdődik, aki a műhelyét özvegyére hagyta, aki továbbra is nagyon finom kenyereket sütött. Sokan mentek el a pékségbe, hogy a finom kenyérhez hozzájussanak. Az egyik nap a kenyerek nem készültek el időben, sokan üres kézzel, bosszúsan távoztak a pékségből, volt, aki reklamált is emiatt Krapfennénál.  A pékné kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát akart az ott szitkozódó ember fejéhez vágni, de a kenyértésztával célt tévesztett és beleesett egy olyan lábasba, amelyben zsír forrósodott. Természetesen a kenyértészta kis idő múlva, aranysárgára pirult,-  é így született meg az első fánk, amit a bécsiek még azóta is Krapfennak neveznek.

Hazánkban a 19.-ik században terjedt el.

A legismertebb: A SZALAGOS FARSANGI FÁNK

 

Háziasszonyok százai-ezrei sütik szerte az országban – a recept generációról-generációra száll, ahogy a fánksütés összes csínja-bínja is. Mert a szalagos fánk csak akkor szép, ha a fánkon körbefut az a bizonyos fehér csík – a „szalag” – amiről a nevét is kapta.

Hagyományos Farsangi fánk recept

Hozzávalók: 1 kg liszt, 8 dl tej, 6 dkg élesztő, 10 tojássárgája, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, csipet só, 6 cl rum a sütéshez: olaj, az ízesítéshez: vaníliás cukor, baracklekvár

  1. készítsünk kovászt: kevés langyos tejjel, cukorral, liszttel és az élesztővel
  2. közben a porcukrot és a tojássárgáját keverjük ki jól, hogy könnyű, habszerű massza legyen.
  3. ha a kovász megkelt, tegyük hozzá a langyos liszthez, adjuk hozzá a tojássárgájával kikevert cukrot, ízesítsük kevés rummal, és annyi langyos tejet keverjünk hozzá, hogy közepesen sűrű kelt tésztát kapjunk.
  4. fakanállal dolgozzuk ki jól, közben a langyosra felolvasztott margarint részletenként adjuk hozzá, mindaddig, amíg felveszi magába.
  5. a tésztát addig dolgozzuk ki, amíg hólyagos lesz és az edény falától elválik.
  6. ügyeljünk arra, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen.
  7. ezután lisztezzük meg a tetejét, és tiszta ruhával letakarva langyos helyen kelesszük
  8. ha megkelt, lisztezett deszkára borítsuk ki, kissé dolgozzuk össze, és kb. ujjnyi vastagra nyújtsuk ki.
  9. a kinyújtott tésztából lisztbe mártott szaggatóval szaggassuk ki a fánkokat.
  10. liszttel meghintett deszkára téve tiszta ruhával letakarva még egyszer kelesszük meg őket.
  11. ezután minden fánk közepét kissé nyomjuk be, hogy középen is jól átsüljön.
  12. egy lábasban hevítsünk bő zsiradékot, majd süssük ki a fánkokat.
  13. a tésztát lyukas felével lefelé tegyük az olajba. Ez azért fontos, mert a felső része könnyebb a tésztának, így ez úszik majd az olajban, míg a sűrűbb alsó rész tovább tud kelni.
  14. azonnal takarjuk le egy fedővel a sülő fánkokat, és csupán másfél percig hagyjuk sülni. Ezután a fedőt tegyük félre, a fánkokat fordítsuk meg, és most fedő nélkül süssük ismét másfél percig
  15. A jól sikerült fánkok oldala szalagos.
  16. Vaníliás porcukorral meghintjük, külön baracklekvárt adunk hozzá. Olvasztott tortabevonóval is díszíthetjük.

Ahány nemzet, annyi féle fánk

Európa majdnem minden nemzetének megvan a saját fánkja – a tészta csaknem ugyanolyan, pusztán a formázásukban, és a sütési módjukban különböznek.

 

  • A német BERLINER

A Berliner annyiban különbözik a mi farsangi fánkunktól, hogy mindig töltve van. Régiónként más-más töltelékkel készítik, általában valamilyen lekvárral töltik, de létezik csokoládés, marcipános, vagy akár likőrkrémes változat is. Ehhez a fánkhoz a tésztát kicsit vékonyabbra nyújtják, korongokat szaggatnak ki belőle. Egy korongra tesznek a töltelékből, egy másikkal befedik, hagyják összekelni, majd kisütik. Porcukorral szórják meg, illetve cukor- vagy csokoládémázzal vonják be.

  • A francia Beignet

Elkészítése nagyon egyszerű: sem dagasztani, sem szaggatni nem kell, tehát nem kell hozzá sokéves konyhai rutin, bárki meg tudja csinálni! Ráadásul a baracklekvár mellé még egy vaníliamártást is adhatunk

Hozzávalók:4 dl tej,6 dl kefir,80 g friss élesztő,5 evőkanál cukor,90 dkg liszt,1 teáskanál szódabikarbóna,3 csipet só, olaj a sütéshez, sok porcukor

  1. Egy kisebb edényben forrásig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefirt. Nagyobb keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk 10 percig pihenni.
  2. Amikor az élesztő elkezd felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – ne ijedj meg - nagyon ragacsos marad!
  3. Letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  4. Amikor a duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét a szokásosnál vastagabban megszórjuk liszttel és kinyomkodjuk a tésztából a levegőt.
  5. Labdát formázunk belőle és 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  6. Újból hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk
  7. Nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen erős lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, egyszer megfordítva.
  8. Papírtörlőre szedjük, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk. Vanília-öntetet is adhatunk hozzá.

 

  • Az olasz Fritella vagy Bigné vagy Protiferol

Az olaszok fánkja a „frittele di carnivale” vagy más néven „fritole” elengedhetetlen kelléke a velencei karneválnak. Különlegességét a mazsola és a fenyőmag ízesítés adja.

Fritole

Hozzávalók:6 dl tej,12 dkg vaj,2 csipet só,50 dkg finomliszt,1 citrom héja,6 db tojás,4 db tojásfehérje,10 dkg mazsola,4 evőkanál pálinka (grappa),4dkg fenyőmag

  1. A mazsolát 2 órára beáztatjuk a pálinkába.
  2. A tejet a vajjal és a sóval felforraljuk, majd belekeverjük a citromhéjat és a lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától elválik.
  3. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  4. egyenként beledolgozzuk a tojásokat és a tojásfehérjéket.
  5. hozzákeverjük a mazsolát és a fenyőmagot.
  6. felforrósított olajba egy evőkanál segítségével kis adagokat szaggatunk a tésztából.
  7. mindkét oldalon aranybarnára sütjük.
  8. Porcukorral szórva tálaljuk.

 

A bigné (ami egyébként a  profiterol alapja) abban különbözik a profiteroltól, hogy vaníliakrémmel töltik meg, öntet nélküli, és alaposan megporcukrozzák. Egyébként a bignének létezik a sós változata is,- például a sajtkrémmel megtöltött bigné.

A profiterol fánkocskáiba viszont cukorral keményre vert, vaníliás tejszínhab kerül. A tészta habkönnyű, légies.  Tésztája szinte ugyanaz az égetett tészta, vagy más néven forrázott tészta, mint a mi képviselőfánkunké. A tésztagolyócskák tölteléke sokféle lehet, leggyakrabban tejszínhab, fagylalt vagy főzött cukrászkrém kerül bele, a golyókat pedig előszeretettel locsolják meg csokoládékrémmel vagy karamellel. Frissen elkészítve a legfinomabb.

  • A cseh tarkedli, cseh fánk

 

Végtelenül egyszerű elkészíteni, mégis különlegesen finom.

Hozzávalók:60dkg liszt, 4 tojás, só, 10 dkg cukor, 8dl tej, 1 élesztő

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót egy keverőtálban csomómentesre keverjük, majd langyos helyen kelesztjük. 30 perc pihenő után forró olajban kisütjük, körülbelül egy tarkedli egy evőkanálnyi tészta, de egyéni ízlés szerint süthető. Amikor megsült, baracklekvárral kínáljuk vagy porcukorral szórjuk.

  • A holland Oliebollen

Ezek a falatnyi kelt tésztás labdacsok az ösz és a téli időszak meghatározó csemegéi. A fánktészta lágysága miatt csak kanállal szaggathatóak az olajba, ahol pillanatok alatt aranybarnára sülnek. Almás, narancsos, mazsolás, áfonyás ízesítéssel készülő kísértések.

 

Oliebollen almával és mazsolával

Hozzávalók:60 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 5 dl langyos tej, 4 evőkanál cukor,2tojás, csipet só,2 alma,2 narancs reszelt héja,15 dkg mazsola,4 teáskanál kandírozott narancshéj, olaj a sütéshez, porcukor vagy fahéjas cukor a tálaláshoz

  1. A langyos-cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt
  2. Közben a maghámozott, kicsumázott almákat lereszeljük, a levét kinyomkodjuk.
  3. A narancsot alaposan megmossuk, és a héját lereszeljük.
  4. A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzá öntjük az élesztős-cukros tejet, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, és kézi habverővel összedolgozzuk.
  5. Hozzáadjuk a reszelt almát, a reszelt narancshéjat, a mazsolát a kandírozott narancshéjat, alaposan összekeverjük,
  6. majd konyharuhával letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  7. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, 2 evőkanalat belemártunk, majd a tésztamasszából a kanállal egy jó diónyi darabot kiveszünk, a két kanállal nagyjából megformázzuk, és az olajba tesszük.
  8. Amikor kezd szépen barnulni, a golyókat megforgatjuk, és pár perc alatt megsütjük.
  9. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
  10. Porcukorral meghintve még melegen tálaljuk.

  • A szintén francia Eclaire

 

Az eclair fánk a francia cukrászat nagy klasszikusa, amit számtalan módon készítenek el - megtalálható mindenféle íz- és színvariációban.

Hozzávalók:

A  tésztához: 25 dkg liszt, 4 dl tej, 1 dl víz, 8 evőkanál vaj, 1 evőkanál cukor, só,8 db tojás

A krémhez:7 dl tej, 3 dl tejszín, 15 dkg cukor, 2 db tojás, 5 db tojássárgája, 10 dkg kukoricaliszt, 20 dkg csokoládé

A mázhoz:1 dl tejszín,10 dkg csokoládé

  1. A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük.
  2. Felforraljuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet.
  4. Visszatesszük a tűzre és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük, addig amíg elválik a lábos oldalától
  5. Áttesszük a tésztát robotgépbe, kicsit várunk, hogy lehűljön, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
  6. Nyomózsákba tesszük és egy sütőpapírral leterített sütőlapra 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából.
  7. előmelegített sütőbe tesszük, megsütjük
  8. hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt.
  10. A tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzákeverjük a kukoricalisztet.
  11. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adjuk, elkeverjük, majd az egészet a lábosba öntjük és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
  12. Még melegen belekeverjük a csokoládét és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad.
  13. Ezután a krémet lehűtjük.
  14. A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt és ráöntjük 10 dkg apróra vágott csokoládéra. Fényesre keverjük.
  15. Összeállítjuk az eclaireket: egy fánkot óvatosan kettévágunk, megtöltjük 3 teáskanálnyi krémmel, rátesszük a fánk tetejét és a csoki mázba mártjuk.

  • A spanyol Churros

 

Lényegében sült tészta rudacskák cukorba mártogatva, amit sok helyen reggeliként vagy uzsonnaként fogyasztanak.

Argentínában csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Madridban forró csokoládéba mártogatva fogyasztják. Mexikóban desszertnek tekintik, zsírosabban készítik, és fahéjjal szórják be.

Hozzávalók:1 evőkanál olívaolaj, 1 teás kanál só, 2 csésze liszt, étolaj,2 pohár víz, cukor (a mártogatáshoz)

  1. A vizet, az olivaolajjal és a sóval felforraljuk.
  2. Beleöntjük az összes lisztet, és forralás közben összekeverjük, míg egy labdácska nem keletkezik.
  3. Megvárjuk, hogy kihűljön egy kicsit, majd a churro készítővel vagy a habnyomóval 8-10 centiméteres, bordázott csíkokat nyomunk a tésztából.
  4. A bordázás azért fontos, hogy egyenletesen süljön át a tészta.
  5. Az étolajban kisütjük a csíkokat.
  6. A csíkokat csak addig kell az olajban tartani, amíg éppen meg nem színeződnek.
  7. Lecsepegtetés után cukorba mártogatva fogyasztható.(De mással is ízesíthető)