Írta: Faar Ida

A boltok polcai roskadásig telve vannak különböző alkoholmentes italokkal: ízesített ásványvizek, a szivárvány színeiben pompázó üdítőitalok, 12-25 %- os „gyümölcstartalommal” bíró gyümölcslevek, az energia-, – és egyéb, felsorolni is lehetetlen – italok kínálják magukat megvételre. Ha kellően jó a termék marketingje – és az ára – mi, fogyasztók élünk is a lehetőséggel nap, mint nap – fel sem fogva, hogy sokszor ezzel mennyit árthatunk magunknak. A számolatlanul elkortyolt kalóriák, a mesterséges színezékek – idővel megbosszulhatják önmagukat.

De akkor mit igyak?

Bármit, ami természetes. Mondjuk ásványvizet. Vagy valódi zöldség-, és gyümölcsleveket. Ugyanis közismert tény, hogy a zöldség (lé)- és gyümölcs (lé)fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával.

Miért?

Pozitív élettani hatását a gyümölcs- és zöldséglevek a bennük található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönhetik.

A levek fogyasztásával:

  • nő a vérsavó antioxidáns koncentrációja
  • gyorsabban szívódnak fel a zöldségben-gyümölcsben megtalálható hasznos tápanyagok, és vitaminok - sokkal energikusabbnak, fogjuk érezni magunkat
  • a frissen préselt levek nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat, tartósítószert és cukrot, de azért is nagyszerűek, mert akár egy hozzávaló megváltoztatásával is teljesen más ízű koktélt készíthetünk
  • csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata
  • csökken a gyulladásos megbetegedések száma
  • hatékony védelmet biztosíthatunk számos krónikus betegség kialakulásával szemben
  • csökken a vér koleszterin szintje
  • legyőzhetőek az oxidatív stressz káros hatásai
  • csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának és szív-érrendszeri megbetegedéseknek kockázata

Mi – mire jó?

 

PARADICSOMLÉ

A nyers, frissen kipréselt paradicsomlé lúgosító hatású - igen erős antioxidánsokat rejt magában, a szervezet ásványi anyag tartalékait növeli, rengeteg kalciumot juttat a szervezetbe. Tartalmaz C-vitamint A, B1, B2, K,- vitamint-  hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést, és a szívműködést. Nagyon hasznos bőrbetegségek, epehólyagbántalmak, hólyagpanaszok, köszvény, májpanaszok, súlyfölösleg, vesebántalmak szüntetésére. Fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, az időskori látásromlás és a bőrrák megelőzésében is. A paradicsomhoz bátran párosíthatunk zellerszárat, ami javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért, továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatása van. A zeller-lé ráadásul segít szabályozni a vércukorszintet, és a savtúltengést is enyhíti.

 

RÉPALÉ

A répa-lében kimagaslóan magas az A-provitamin, azaz béta-karotin tartalom. 100 grammnyi répából készült lében a napi ajánlott béta-karotin mennyiség 77 %-át találjuk. A provitamint szervezetünk alakítja át A-vitaminná, és használja fel szemünk, bőrünk és a nyálkahártya egészségéhez. Hiánya farkasvakságot okoz, a bőr pedig szárazzá, érdessé válhat.

A sárgarépa-lé segíti a szép, egyenletes barnulást, és érdekesség, hogy pusztán rendszeres fogyasztásával is elérhetjük, hogy szebb színünk legyen. Magas a C-vitamin tartalma is, természetes erősítője immunrendszerünknek. Szerencsére B-vitaminokat is találunk benne, említésre méltó a kalcium, foszfor és vas tartalma, - emiatt jótékony hatású a csontrendszerre és a vérképzésre.

 

CÉKLALÉ

A céklalevet régóta használják a népi gyógyászatban vérszegénység ellen, mert nagyon jól felszívódó vasat tartalmaz. Rendkívül gazdag természetes antioxidánsokban, flavonoidokban, semlegesíti a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. Vértisztító hatásáról is ismert. Ez a mélyvörös lé, melynek színét a betain, egy erős antioxidáns adja, rákellenes hatással is bír, gátolja a tumor sejtek szaporodását. Lúgosító hatású, segít a megfelelő sav-bázis arány kialakításában. Pozitívan hat a májanyagcserére. Magas a B vitamintartalma, különösen B1 és B2 vitaminban gazdag, emellett C és P vitamint is tartalmaz. Nagyobb mennyiségben találunk benne kalciumot és foszfort. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat. Ennek a vitaminnak a vörösvértestek képzésében is szerepe van, de kismamák számára is nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a születési rendellenességek megelőzéséhez, illetve a terhesség korai szakaszában is nagy szükség van rá, mert csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat.

SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ

A leggazdagabb C vitaminforrásunk, frissítő,élénkítő hatású. Tartalmaz B1, B2, B3, B5 és B6 vitamint, és ebben is találunk kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és még folsavat is, bár kisebb mennyiségben, mint céklában. A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, és erről a növénycsoportról régóta ismert tény, hogy rákellenes hatóanyagot tartalmaznak. Tisztítja a beleket, méregtelenít. Napközben étkezések mellé egy-egy pohár segíti a testsúlycsökkenést, mivel serkenti az emésztést.

 

PETREZSELYEMLEVÉL-LÉ

Kedvező élettani hatását magas klorofill- tartalma biztosítja, emellett sok A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, ként tartalmaz. Remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. Tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mindenképpen keverjük más lével is, mert igen koncentrált oldat. Alkalmazható: bőrrendellenességek, húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás, keringési rendellenességek, hormonzavar, rák, prosztatabántalmak, vérszegénység esetén.

ALMALÉ

Az alma szerencsére egész évben elérhető, nagyon egészséges gyümölcs. Jótékony hatást fejt ki az emésztésre és az idegrendszerre is. Sok benne a kalcium, és magas az A-vitamin tartalma. Jól csökkenti az étvágyat, és C- és B-vitamin tartalma is említésre méltó. Az alma gyümölcssav- tartalma is magas, és több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban a skorbut és fogínyvérzés ellen használták, segít a székrekedés ellen, serkenti a vérkeringést, ráadásul frissítő is, csersavtartalmának köszönhetően.

 

SZŐLŐLÉ

Érdemes kihasználni a szőlő kedvező adottságait is. C-vitaminból ugyan nem sok van benne, de B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban, biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. A szőlő erősíti az immunrendszert, és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Jó hatással van az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású. A gyümölcs segít megelőzni és kezelni a székrekedést, frissen préselt leve segíti az emésztést, és támogatja a vesék és a húgyhólyag működését, lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Az aszalt szőlőszemek pedig csökkentik a nassolási vágyat.

 

NARANCSLÉ

100 gramm narancsban mintegy 50 mg C-vitamin van, ami kiemelkedő jó értéknek számít. A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, így jótékony hatást gyakorolhat a fertőzéses betegségek esetében.

Otthon, frissen elkészítve a legjobb

A legjobb az, ha az otthon, házilag centrifugázott levet a kinyerése után fél órán belül elfogyasztjuk, ilyenkor a legmagasabb a tápértéke. Amennyiben nincs időnk mindig friss leveket készíteni, akkor az is jó, ha kicentrifugázunk egy nagyobb mennyiséget, és lefedve, hűtőben tároljuk. 2 napon belül ez esetben is célszerű meginni. Idő hiányában (vagy gyümölcscentrifugánk), akkor pedig készen kapható bio, illetve frissen préselt levek közül is válogathatunk.

FOGYASSZ TE IS MINÉL TÖBB – VALÓDI – ZÖLDSÉG-, ÉS GYÜMÖLCSLEVET!