Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EGYÉL TE IS OLCSÓN – EGÉSZSÉGESET!

Írta: Faar Ida

Olcsón – egészségeset? – ingatod most a fejed kételkedve, mert a köztudatban az a téves vélekedés terjedt el, hogy az egészséges ételek drágák. Holott tudatos tervezéssel – szinte ugyanannyiból ki lehet hozni egy egészséges menüt, mint az egészségtelent. Hogyan? Ennek járunk most utána.

  1. A SZENDVICSEKET KÉSZÍTSD EL OTTHON!

Minek fizetnél a büfében dupla árat egy salátás szendvicsért, amikor otthon elkészítve többszörösen is jól jársz. Egyrészt kevesebbe fog kerülni, másrészt tökéletesen tisztában lehetsz azzal, hogy az alapanyagok honnan származnak, mennyire frissek.

  1. FŐZZ MAGAD!

Ha saját magad főzöd meg az ételeket a családodnak – több szempontból is sokat teszel az egészségetekért. Friss, megbízható forrásból származó, egészséges hozzávalókat válogathatsz össze, elkerülheted a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, a nátrium-glutamátot, ami köztudottan káros az egészségre.

 

  1. MINDIG A SZEZONNAK MEGFELELŐ ZÖLDSÉGEKET-GYÜMÖLCSÖKET VÁLASSZ!

A szezonalitás figyelembevétele azért fontos, mert általában minden zöldség-gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor szezonja van, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Persze ha télen is szeretnéd ezeket az ízeket élvezni, ne felejts el lefagyasztani belőlük, vagy a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni.

  1. NEM KÖTELEZŐ BIO – ÉLELMISZERT VENNI

A bio élelmiszerek – a sajátos előállítási, termelési körülmények miatt – általában drágák. Érdekes módon az utóbbi időkben elég sok esetben igazolódott be, hogy a bio- élelmiszerek sem 100 %-osan megbízhatóak (aflatoxinos zabpehely). Helyettük inkább:

  1. VÁLASZD A HELYI TERMÉKEKET

A helyi piacon beszerezve az alapanyagokat olyan személyes kapcsolat alakulhat ki közted és a termelő/forgalmazó között, aminek a bizalom a legfontosabb mozgatórugója.

 

  1. SZABJ HATÁRT A KÖLTSÉGESEBB ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSÁNAK!

Nem azt mondom, hogy kerüld őket – ugyanúgy képezzék a részét az étrendeteknek, de legyen a fogyasztásuk különleges alkalom, amikor nem az elfogyasztott mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly. (Gondolok itt: a drágább sajtokra, vadhúsokra, libamájra, egzotikus gyümölcsökre).

  1. NE PAZAROLJ!

Élelmiszereink 30 %-a sajnos a kukában végzi: vagy azért, mert megromlott, még azelőtt mielőtt felhasználtuk volna, vagy, mert túl sokat készítettünk belőle. Sokat lehet spórolni, ha felhagyunk a pazarlással: ha tudatosan csak annyit vásárolunk, amennyi szükséges az ételünkhöz (előzetes tervezéssel), vagy ha a maradékot lefagyasztjuk egy következő alkalomra.

  1. TARTÓS ÉLELMISZERBŐL VISZONT CÉLSZERŰ SPÁJZOLNOD

Miért? Mert ha az alapvető élelmiszerekből (olaj, ecet, dó, bors, fokhagyma, liszt, tészta, fagyasztott zöldségek, rizs, burgonya stb.) van otthon készleted – könnyebben jutsz a főzéshez, rengeteg időt megspórolhatsz, és nem kell boltba rohangálnod – ahol könnyen elcsábulhatnál az egészségtelen ételek megvásárlására.

 

0 Tovább

20 EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓ MINDENKINEK

Írta: Faar Ida

Nassolni jó, nassolni muszáj – délelőtt, délután, este – a csipegetés két főétkezés között külön élmény. Már, ha nem okoz számodra bűntudatot, és bűntudat miatt nem kezdesz el szorongani. Nos, hogy ez ne következhessen be a következőkben olyan egészséges nassolnivalókról lesz szó - amelyeket lelkiismeret furdalás nélkül megehetsz.

A nassolás nem tekinthető általánosságban véve kerülendő étkezési formának, amennyiben a köztes étkezések alkalmával fogyasztott ételek hozzájárulnak az egészséges energia- és tápanyagbevitelhez. 
A legfeljebb 3 köztes étkezés beiktatása, valamint a változatos ételek és italok fogyasztása legtöbbször inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorol az egészségre. A gyakran és kis adagokban történő étkezés („csipegetés”) számos előnnyel rendelkezik a ritkán és nagy adagokban történő étkezéssel („lakmározással”) szemben.

  1. Müzli

Válassz cukormentes, természetes, rostokban gazdag müzlit,majd natúr joghurttal kevered össze.

 

  1. Alma

Az alma már eleve önmagában is kiváló nassolnivaló, vágd szeletekre, majd keverd össze különféle magvakkal: 1-2 teáskanál elég is. Öntsd nyakon 1-2 kanál mézzel, Persze választhatod az almachipset is, ami alig tartalmaz kalóriát, édes és laktató finomság.

  1. Mediterrán saláta

Vágj szeletekre 2 paradicsomot, adj hozzá feta sajtot, keverd össze olivaolajjal, és bazsalikommal. Laktató, egészséges finomság

  1. Fagyasztott zöldborsó, vagy csemegekukorica

Frissít, telít, egészséges

 

  1. Aszalt gyümölcsök

Bár óvatosan kell bánni velük –magas szénhidráttartalmuk miatt, de mégis kiváló nassolnivalók. Magas rosttartalmuknak köszönhetően serkentik az emésztést, kíméletesen megakadályozva ezzel a székrekedés kialakulását.

  1. Pattogatott kukorica

Natúr formában – vaj, és olaj nélkül – pici sóval, vagy fűszerrel kiváló – hosszan teltségérzetet biztosít.

  1. Natúr joghurt

A nap bármely időszakában jó választás -a benne található fehérje és a kalcium fokozza a zsírégetést, a jótékony baktériumok pedig gondoskodnak emésztőrendszer egészségéről.

 

  1. Banán

Anyagcsere pörgető, B-vitaminban és vízhajtó káliumban gazdag –gyorsan csillapítja az éhséget.

  1. Étcsokoládé (napi 1-2 kocka)

A legalább hetven százalékos étcsokoládé antioxidánsai számtalan egészségügyi előnnyel járnak, hiszen védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól.

  1. Zabpehely

Alacsony glikémiás indexe és magas növényi rosttartalma révén a zabpehely a hagyományos gabonapelyhekhez képest nem hizlal, viszont nagyon laktató.

 

  1. Kemény tojás

Egy-két darab elfogyasztásával nagy mennyiségű fehérjét vihetsz be a szervezetedbe, ami órákig képes csillapítani az éhségérzetet.

  1. Narancs

C-vitaminban és növényi rostokban gazdag, így jót tesz az agyműködésnek, és az emésztési folyamatoknak.

  1. Teljes kiőrlésű keksz

A benne található rostok jót tesznek az emésztésednek. Eheted önmagában, vagy kenhetsz rá kalóriaszegény túrót, vagy diabetikus lekvárt.

  1. Olajos magvak

Natúr, sózatlan változatban – szigorúan csak egy kis maréknyi mennyiségben (a magas kalória-tartalom miatt), Értékes B-vitaminokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

  1. Ananász

Frissítő, éhségcsillapító, rostokban gazdag.

  1. Turmix

Nem kell más hozzá, mint egy zsírszegény natúr joghurt, és friss, vagy fagyasztott gyümölcs. és némi édesítőszer.

  1. Extrudált köles

Alacsony kalóriatartalma, kiváló roppanós csemege.

  1. Zellerszár

Vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenít, rostjai az emésztés működését támogatják.

  1. Répa

Ropogós, rostokban igen gazdag nassolnivaló, ezáltal segíti az emésztést és a salaktalanítást, antioxidánsai pedig óvják szervezetedet a káros szabadgyököktől.

 

  1. Diákcsemege

A növényi magvak és az aszalt gyümölcsök jótékony hatásait ötvözve, egyszerre segíti az emésztést, javítja az anyagcserét, és biztosít jóllakottságérzetet.

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML