Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

mit érdemes tudni a cukoralkoholokról?

A vendégcikk forrása:

https://eletrecept.blogspot.com/2019/12/mit-erdemes-tudni-cukoralkoholokrol.html

Írta: Faar Ida

A cukor –bár pusztán üres kalória – az emberiség mindennapjainak része évszázadok óta. Rendszeres fogyasztását ma már nem ajánlják – hiszen bármilyen magas is az élvezeti értéke – a szervezet számára táplálkozás-élettani szempontból sokkal inkább káros, semmint hasznos. A bevitt fölös kalóriák miatt könnyen túlsúly alakul ki, ami számos megbetegedés alapja lehet. Szerencsére ma már senkinek sem kell véglegesen lemondania az édes ízekről… Azok számára, akik tudatosan és egészségesen szeretnének élni, esetleg le szeretnének fogyni, vagy meglévő betegségeik miatt nem fogyaszthatnak cukorral készült élelmiszereket – természetes cukorhelyettesítő alternatívát jelenthetnek a cukoralkoholok.

A cukoralkoholok az alkoholokra jellemző alkoholos hidroxil - csoportba tartozó cukrokból képződő alkoholok (poliolok) – de nevükkel ellentétben nincs alkoholtartalmuk, így bódító hatásuk sem. Ezek a vegyületek a zöldségekben és gyümölcsökben természetes módon is jelen vannak.

A poliolokat az élelmiszeriparban használják cukor helyett – édességek, cukrászati termékek, pékáruk előállítására. Azon túl, hogy édesítenek, térfogatnövelő-, sűrítő-, lágyító- és nedvesítő anyagok is egyben.

 

A legismertebb cukoralkoholok

XILIT – nyírfacukor (E 967)

Ahogy a neve is utal rá: kezdetben a nyírfa nedvének lecsapolásával nyerték ki – az 1800-as évektől a nádcukor pótlására használták. Később kiderült, hogy ez az anyag más növényekben is megtalálható – szilvában, málnában, eperben. Széles körben használják: csökkentett energiatartalmú vagy cukormentes édességekben, süteményekben, rágógumiban, étrend kiegészítőkben, fogkrémekben. Előnye, hogy főzéshez-sütéshez egyaránt használható, nincs mellékíze. A répacukorhoz hasonló édesítőképességgel rendelkezik – de 40 %-al kevesebb energiát tartalmaz. Mivel az élesztőgombák nem ismerik fel – kelt tészták készítésénél az élesztőt egy kávéskanálnyi fruktózzal kell felfuttatni – és ezután lehet a kelt tésztát xilittel tovább édesíteni. Arra érzékenyeknél nagyobb mennyiség fogyasztása puffasztó-, hashajtó-hatású lehet. Ez a xilit fokozatos bevezetésével, és az adagok emelésével kiküszöbölhető.

 

ERITRIT (E 968)

A molekulát egy brit kémikus, John Sten House fedezte fel 1948-ban. Édesítő hatása miatt mind az élelmiszeripar, mind a gyógyszeripar felhasználja. Nedvesítő, állagjavító, ízfokozó hatású. Természetes forrásai: a gyümölcsök (pl.: körte, szőlő). Könnyen és gyorsan előállítható – iparilag glukózból és szacharózból élesztőgombák és baktériumok segítségével. Édesítőereje 60-80%-a a kristálycukorénak. Nem tartalmaz kalóriát, nem befolyásolja a vércukorszintet, nem okoz fogszuvasodást és csak részben szívódik fel a szervezetben, nagy része a vizelettel és a széklettel változatlan formában távozik. Előnye, hogy mellékhatások nélkül korlátlanul fogyasztható.

 

MALTITOL (E 965 i, E 965 ii)

Kristályos és szirupos formában kerül forgalomba. Édessége a cukor édességének 60-90%-a. Kristályos változatát diabetikus termékek előállítására használják – mivel a glikémiás indexe csupán 35. Utóízmentes. Szirupos formájához alapanyagként árpa, tápióka, burgonya, kukorica szolgálhat. A szirupot cukorbetegek számára nem ajánlják, mert a maltiton kívül glukózt is tartalmaz, aminek anyagcseréjéhez már inzulinra van szükség.

A cukoralkoholok alacsony energiatartalmuk (xilit: 240 kcal/100 g; eritrit: 0 kcal/100 g; maltitol: 300 kcal/100 g) és glikémiás indexük miatt jól beilleszthetők a cukorbetegek és a fogyni vágyók étrendjébe.

 

A következő részben: Mit érdemes tudni a mesterséges édesítőszerekről?

 

0 Tovább

EGYSZERŰ BÖGRÉS SÜTI

Írta: Faar Ida

Mindegy, hogy tél van, vagy tavasz, nyár vagy ősz – mindenkit elkap az édességek utáni olthatatlan vágy. Ha már meguntad a boltok polcairól könnyen leemelhető „gyári” édességeket – itt az ideje, hogy készíts magatoknak Te is egy valódi alapanyagokból, színezék-, és tartósítószer-mentes finomságot!

Legyen egyszerű, gyors, és könnyen elkészíthető

Nos, ha mindhárom követelménynek megfelelő süteményt keresel –akkor jó helyen jársz. A következő torta receptje ugyanis pontosan ilyen.

EGYSZERŰ BÖGRÉS SÜTI

Először is szükséged lesz egy 20 cm-es tortaformára, és egy 2 deciliteres bögrére.

Hozzávalók:

  • 1 bögre cukor (20 dkg)
  • 4 tojás
  • 1 bögre natúr joghurt (20 dkg)
  • ½ bögre olvasztott vaj (10 dkg)
  • 3 bögre liszt (35 dkg)
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerinti ízben dzsem

 

Elkészítése:

  1. A tojást, a cukorral és a joghurttal a kézi mixer legmagasabb fokozatán felverjük, majd hozzáadjuk a langyos vajat, majd a sütőporral elkevert lisztet.
  2. A tésztát két részre osztjuk.
  3. A csokit mikróban felolvasztjuk, a tészta egyik felébe belekeverjük
  4.  a tészta másik felébe reszeljük a citromhéjat.
  5. Sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját, alulra a világos, rá a sötét (csokis) tésztát öntjük - de egy villával akár márványozhatjuk is - és előmelegített sütőben – tűpróbáig sütjük.
  6. Ha kihűlt - dzsemmel, vagy olvasztott csokival megkenve tálaljuk.

 

0 Tovább

SÜSS MAGAD!1. rész - Kezdők is elkezdhetik

SÜSS MAGAD  természetes  adalékanyagmentes édesség sütni

Írta: Faar Ida

Reményeim szerint Kedves Olvasó azt már tudod, hogy főzni jó… ugyanis a végeredmény - leszámítva a fáradtságot – önmagáért beszél.

Tudod miből-, hogyan-, mikor- készült, Te és családod élvezheti azokat az ízeket, amelyeket a műkaják soha nem tudnak biztosítani.

Most pedig ideje kipróbálnod magad egy másik fontos területen is – méghozzá a desszertek, sütemények, torták világában: azaz SÜSS MAGAD Te is!

Miért is?

Mert:

  • tudod miből-, hogyan-, mikor- készült
  • a desszerteknél hatványozottan igaz, hogy a saját készítésű finomságokban tutira kevesebb a mesterséges adalékanyag
  • egy sütemény elkészítése remek alkalom arra, hogy kiéld a kreativitásod
  • és remek alkalom arra, hogy újfent bevond a családod is a közös élmények gyártásába

GYORS ALMÁS-MÁKOS SÜTI VANÍLIA ÖNTETTEL

SÜSS MAGAD  természetes  adalékanyagmentes édesség sütni

Hozzávalók: 3 tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 20 dkg darált mák,1,5 dl olaj, 4 dl tejföl, 4 alma

A vanília öntethez:4 dl tej,4 dl tejszín,6 tojássárgája, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, vanília kivonat

A meghámozott kicsumázott almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük – levét kicsit kinyomkodjuk.  A lisztet a cukorral, a szódabikarbónával, a darált mákkal, a tojással, az olajjal, a tejföllel és a reszelt almával alaposan összekeverjük, majd sütőpapírral kibélelt formába öntjük. Készre sütjük.

Amíg sül elkészítjük a vanília öntetet.

SÜSS MAGAD  természetes  adalékanyagmentes édesség sütni

Összekeverjük a lisztet a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet, a tejszínt és csomómentesre keverjük. Alaposan elkeverjük benne a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot. Vízgőz felett 20 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett.

Ha kisült a sütink – tetejét porcukorral meghintjük – tetszőleges nagyságú kockákra vágjuk, és a vaníliaöntettel megbolondítva tálaljuk.

Jó étvágyat!

0 Tovább

NEM KELL LEMONDANOD RÓLA! ÉDES CSEMEGÉK CUKORBETEGEK RÉSZÉRE

Írta: Faar Ida

CUKORBETEGSÉG - népbetegség?

A cukorbetegség sajnos népbetegséggé nőtte ki magát hazánkban is. Sokan élnek úgy, hogy sejtelmük sincs arról, milyen veszélyeknek teszik ki magukat nap, mint nap azzal, hogy számolatlanul fogyasztják a zsíros, fölös kalóriákban bővelkedő cukros ételeket. A diabétesz korai felismerése, és kezelése létfontosságú, hiszen megakadályozható, és késleltethető a szövődmények kialakulása (látásromlás, vakság, érelmeszesedés, idegrendszeri tünetek, vesekárosodás, amputáció).

Hajlamosak vagyunk mindannyian azt hinni, hogy bennünket nem érhet baj, elkerül a betegség. De ne feledjük: az egészségért addig kell tenni, amíg lehet – a betegség kialakulása után már sokkal nehezebb alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez.

A következő hetekben az ABROSZRAVALÓ is szeretne néhány „édes csemege” recepttel segíteni azoknak, akik már – sajnos saját bőrükön kell, hogy tapasztalják a cukorbetegség kínjait, és azoknak, akik még tehetnek azért, hogy elkerüljék kialakulását.

MEGGYES CSOKIKOCKA

Miért jó a meggy?

Egyik leghatékonyabb antioxidánsunk, vértisztító, emésztést serkentő, segíti a veseműködést, erősíti a szívizmot, kitűnő vízhajtó hatással bír. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos betegség megelőzésében, és gyógyításában jelentős szerepet tölt be. Nélkülözhetetlen szer megfázások kezelésénél – napi 2-3 dl meggylé elfogyasztása segíti a gyógyulást. Legjobban nyersen fejti ki hatását - a cukrozott, tartósítószerezett üveges meggybefőtt változatát télen lehetőleg kerüljük – hiszen a fagyasztóból kivéve sokkal egészségesebb. A leggazdaságosabb gyümölcs, hiszen a húsát, szárát, levelét, magját, sőt még a gyantáját is hasznosíthatjuk.(A leveléből készült tea köhögéscsillapító, gyantája görcsoldó, a meggymagból kivont B17-vitamin pedig gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését)

 … és akkor a recept:

Hozzávalók:

8 tojás,

15 dkg glukonon,

15 dkg liszt,

6 dkg kakaó,

6 dkg olaj,

30 dkg kimagozott meggy,

3 dkg diabetikus csokoládéreszelék,

1 nagy citrom reszelt héja,

1 csipetnyi sütőpor.

A tojások sárgáját 5 dkg glukononnal kikeverjük, a fehérjét 10 dkg glukononnal habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük. A lisztet a kakaóval, citromhéjjal, sütőporral összekeverve óvatosan a habos tojáshoz adjuk, végül az olajat hozzáöntjük. A csokoládés masszát papírral bélelt tepsibe töltjük, a magozott meggyet a tetejére szórjuk, a tésztát a tetején elsimítjuk. Lassan, közepesen meleg sütőben sütjük. Amikor kihűlt, a papírt lehúzzuk róla, a tésztát kockákra vágjuk, tetejüket diabetikus csokoládéreszelékkel díszítjük.

--------------------------------------------------------------------------------------

0 Tovább

NASSOLNIVALÓ: A génjeink is hibásak nem csak mi

Sorozat édesszájúaknak…

2. rész

 

Nassolnivaló - egészséges finomság

Szereted az édes ízeket? A cukorkák, csokoládék, pralinék, bonbonok rabja vagy Te is? Valószínűleg igen – mint ahogy az emberiség jelentős százaléka…

De vajon miért vagyunk képtelenek ellenállni a kísértésnek?

Lehet, hogy a neveltetésünkből fakad, és szüleink, nagyszüleink „jutalmazó”- rendszere lenne a hibás?

Vagy a nap minden percében ránk zúduló ügyes marketing az, ami meghozza az édesség utáni vágyakozást?

Nem. Azaz nem csak ezek tehetőek felelőssé azért, hogy újból és újból engedünk a csábításnak…

Egy átfogó tanulmány szerint ugyanis a TAS2R38 elnevezésű gén egyik variációjának a jelenléte az, ami gyermekkorban arra ösztönzi az érintett személyt, hogy a magas cukortartalmú ételeket, italokat részesítse előnyben. Ahogy az is meghatározó, hogy mennyire erős a tiltás – és ennek hatására mennyire lesz erősebb a „tiltott gyümölcs” – azaz a tiltott édesség utáni sóvárgás?

Az édességek iránti elköteleződést sok minden befolyásolja – de egy biztos: néha igenis NASSOLNI kell – mértékkel, megfontoltan, és tudva azt, hogy MIT!

Ha otthon készíted el – egészségesebb!

RECEPTEK LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

 

FRANCIA GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 30 dkg rizs, 5 banán, 2 alma, 20 dkg fehér szőlő, 20 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál darált mogyoró, 2 evőkanál kókuszreszelék.

Az öntethez: 7 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, teáskanál mustár, bors, só,

  • főzd meg a rizst, hagyd kihűlni
  • hámozd meg a banánt, karikázd fel
  • hámozd meg az almát, és kockázd fel
  • kockázd fel az ananászt
  • mosd meg, és szemezd le a szőlőt
  • a felszelt gyümölcsöket keverd el a kihűlt rizzsel, és a darált mogyoróval
  • keverd el a citromlevet az ecettel, és a mustárral
  • sóval, borssal ízesítsd, keverd el benne az olivaolajat
  • majd öntsd az egészet a rizses gyümölcsökre
  • a tetejét szórd meg kókuszreszelékkel
  • már tálalhatod is

BURGONYÁS-FŰSZERES POGÁCSA

 

Hozzávalók:12 dkg vaj, 30 dkg burgonyapüré, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 30 dkg tönkölybúzaliszt,2 teáskanál bazsalikom, 2 teáskanál oregánó,2 teáskanál bors, 2 teáskanál só, 1 tojás

  • a hozzávalókat alaposan gyúrd össze
  • csomagold folpackba
  • tedd a hűtőbe pihenni fél órára
  • nyújtsd ki a tésztát 3 centiméter vastagra
  • rácsozd be a tetejét egy éles késsel
  • pogácsaszaggatóval szaggasd ki
  • kend meg a tetejüket a felvert tojással
  • sorakoztasd sütőpapírral kibélelt tepsibe
  • majd 180 fokon 15 perc alatt süsd meg

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML