Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

... és Te? Ismered az immunrendszeredet?

 

Írta: Faar Ida

Ismered az immunrendszeredet? Jó kérdés ugye? Ha szerencsés vagy, akkor az erős, és ellenálló immunrendszerednek köszönhetően ritkán vagy beteg – ha nem… nos, akkor gyakran vagy látogatója a háziorvosodnak, és a gyógyszertárnak. Egészségesnek maradni csak kifogástalan működésű immunrendszerrel lehet.

Ismerd meg  az immunrendszer működését!

Tények az immunrendszerről:

  • Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, semlegesít bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekező anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. 
  • Az immunrendszer kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. 
  • Szervezetünket a nap minden pillanatában egészségünkre ártalmas káros anyagok, baktériumok, vírusok, gombák ostromolják – az immunrendszerünk ezektől a betolakodóktól óv bennünket működésével.
  • A betolakodó „idegenek” hatására a fehérvérsejtek aktivizálódnak, és antitesteket többszörös képzésével válaszolnak, az immunrendszer speciális sejtjei pedig „megjegyzik” a kórokozók legyőzéséhez szükséges információkat – valamint védekező reakcióra ösztönzik a szervezetet. Ha legközelebb újra ezzel a kórokozóval találkozunk – akkor ez az információ újra lehívható – és rendelkezésre áll a védekezési minta. 
  • Amennyiben az immunrendszer állapota meginog, a kórokozókkal szembeni  készültsége csökkenhet -  vagy éppen ellenkezőleg, a legártalmatlanabb ingerekre is, - mint az élelmiszerek alkotórészei, - túlzott védekezéssel reagálhat. Ilyenkor allergiás reakcióról beszélünk.
  • Az immunrendszer kifogástalan működése nagyrészt a nyirokér- rendszertől függ. Testünket a vérpályákhoz hasonlóan, finom nyirokerek rendszere hálózza be. Ezek is felelősek a méreganyagok lebontásáért és elszállításáért a szervezetben. Naponta 2-4 liter felesleges víz, fehérje, elhalt sejt, idegentest és zsír kerül kivezetésre a kötőszövetből. Amennyiben a nyirokrendszer jól működik, a betegséget kiváltó kórokozók is könnyen felismerhetővé válnak és hamar ártalmatlanná tehetők. Ha ez a szűrőfunkció korlátokba ütközik, a szervezet nem tud megszabadulni ezektől a terhektől és az immunrendszer nem képes tartósan ellenállni a terhelésnek. 
  • A nyirokerek blokádja esetén az immunvédekezés legyengül és ennek következményei lehetnek a visszatérő fertőzések. A nyirokcsomók megduzzadása és nyomásérzékenysége utalhat e szervek megnövekedett igénybevételére, pl. valamilyen gyulladás esetén
  • Az immunrendszer védekező képessége függ az általános egészségi és fizikai állapot mértékétől, az egészséges életmódtól, táplálkozástól, káros szenvedélyektől, de ezektől függetlenül az ellenálló képesség nagymértékben lecsökken a negatív gondolkodásmód, zaklatott életvitel, túlhajszoltság és stressz miatt. A sort lehetne folytatni környezeti és munkahelyi ártalmakkal túlhajszolva az immunrendszert, ideértve lég-, víz-, étel szennyeződéseket, sugárzásokat.
  • A vitaminhiány legyengíti az immunrendszert - A vitaminoknak nagyon fontos szerepük van immunrendszerünk helyes működésében. Ha kevés C-, E-, A- vagy D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, akkor jelentősen megnő a betegségek kialakulásának esélye.
  • Az immunrendszer 80%-a a bélben található, és a bélflóra egyensúlya, illetve a jótékony bélbaktériumok túlsúlya a bélrendszerben elengedhetetlen feltételei az immunrendszer egészséges működésének.
  • Ha keveset alszunk az immunrendszer is megsinyli. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alváshiány miatt valószínűbbek a megfázások, és nehezebben küzdjük le a fertőzéseket.

 

  • Az immunrendszer képes önmagát megtámadni. Az autoimmun betegségek akkor alakulnak ki, amikor az immunrendszer megsemmisíti saját egészséges szöveteit. Mára több mint 80 különböző típusú autoimmun betegségről beszélhetünk, leggyakoribbak a reumás ízületi gyulladások, a pikkelysömör és a Crohn-betegség.
  • A túlzásba vitt tisztaság lehet, hogy gátolja az immunrendszer működését.A fertőzések elkerülésének legjobb módja a tisztítás és fertőtlenítés, de nem szabad túlzásba vinni. A túl tiszta környezettel minimálisra csökkentjük az idegen kórokozók megjelenését, ezzel minimálisra csökkentve az immunrendszerünk fejlődését. Különösen igaz ez a kisgyermekeknél, mivel ők ha egyáltalán nincsenek kitéve a káros mikrobáknak, testük nem képes arra, hogy kifejlesszék a megfelelő ellenanyagokat, amelyek segítségével leküzdhetik a fertőzéseket.

A következő részben: Az immuinrendszer részei

0 Tovább

BŐSÉGES VACSORA - NYUGTALAN ALVÁS? iTT A MEGOLDÁS!

 

Írta: Faar Ida

Gondolom mindenkivel előfordult már, hogy hazaérve a munkából kopogott a szeme az éhségtől – és legszívesebben mindent felfalt volna, ami a keze ügyébe került. Nem csoda: hiszen a rohanó életmód, az állandó stressz, a kapkodás, az elvárások kereszttüze – nem igazán teszik lehetővé a nyugodt étkezést, alig eszünk valamit, ami viszont megbosszulja önmagát azzal, hogy vacsorára a normál kalóriabevitel sokszorosát is képesek vagyunk magunkhoz venni. Hibát – hibára halmozunk – s mindennek eredményeképpen észrevétlenül kúsznak fel a pluszkilók, a hirtelen túlterhelt gyomor hangot ad elégedetlenségének, a pihentető alvás helyett pedig nyugtalan-forgolódós éjszaka vár ránk...

De hol, és hogyan is rontjuk el a vacsoráinkat? Mit (t)ehetünk ellene?

Lássuk!

  1. EGYÜNK TÖBBET EBÉDRE MINT VACSORÁRA

    Kutatások igazolják, hogy aki ebédre több kalóriát fogyaszt, mint vacsorára – az könnyebben szabadul meg a plusz kilóktól, ahogy a cukorbetegek étrendjében is érdemes vacsorára kevesebb szénhidrátot fogyasztani, mint ebédre – ellenkező esetben másnap magasabb vércukorértékeket mérhetnek az érintettek.

  2. TERVEZZÜK MEG ELŐRE, HOGY MI LESZ A VACSORÁNK – ÉS TARTSUK IS MAGUNKAT EHHEZ

    Ha kimerülten érünk haza hajlamosak leszünk leegyszerűsíteni a dolgokat – könnyebben rendelünk pizzát, vagy gyorséttermi egészségtelen ételeket. Viszont, ha előre eltervezzük mi lesz az esti menü, ennek megfelelően szerezik be a szükséges alapanyagokat – és az étel elkészítése akár közös családi program lehet, ami kizökkent bennünket a mindennapos taposómalomból

  3. ÉJSZAKÁRA NE EGYÜNK DESSZERTET

    Tudom: óriási a kísértése annak, hogy egy-két szelet süteménnyel jutalmazzuk meg magunkat a nap végén – de álljunk ellent ennek. Egyrészt a vércukor-ingadozások miatt nyugtalanná válhat az alvásunk, másrészt az „üres” kalóriák sem tesznek jót a szervezetünknek. Ha mindenképpen édesre vágyunk elégedjünk meg 2-3 kocka magas kakaótartalmú(70% fölötti) minőségi étcsokoládéval.

  4. FELEJTSÜK EL AZ ALKOHOLT

    A stresszoldás legrosszabb módja, ha a napi feszültséget alkoholos italok fogyasztásával akarjuk levezetni. Egyrészt rontja az alvás minőségét, magas a kalóriatartalma, arról nem is beszélve, hogy nagy a hozzászokás veszélye – a kívánt lazító hatás eléréséhez egyre több és több kell – másrészt károsan hat a májműködésre. Maximum egy pohár valódi jó minőségű vörösbor az, amit – magas antioxidáns tartalma miatt megengedhetünk magunknak, de ezt is kizárólag csak hetente 1-2 alkalommal.

  5. NE IGYUNK KOFFEINES ITALOKAT VACSORA UTÁN

    Szervezetünk ébrenlét-alvás ciklusának megzavarásához vezethet, ha vacsora után koffeinben gazdag italokat – kávét, capuccinot, energiaitalokat – fogyasztunk. Igaz, hogy hatékonyan csökkentik a fáradtságot, stimulálják az idegrendszert, éberebbé és fittebbé tesznek bennünket, de ez semmiképpen sem fog kedvezni az alvásnak. A folyamatos felpörgetettség pedig idővel kimerültséghez vezet. Igyunk inkább gyógyteákat – a kamilla, vagy a citromfű-tea kíméletesen kisimítja megtépázott idegrendszerünket.

  6. VACSORÁNKHOZ TEREMTSÜNK IDEÁLIS KÖRÜLMÉNYEKET!

    A túlevés- és a fölös kalóriabevitel- legbiztosabb módja, ha evés közben mással is foglalkozunk: internetezünk, újságot olvasunk, TV-t nézünk. Amikor étkezünk – zárjunk ki magunk körül minden zavaró tényezőt, és kizárólag csak az evéssel foglalkozzunk. Élvezzük az ízeket, aromákat- rágjunk meg minden falatot alaposan – megkönnyítve ezzel emésztőrendszerünk dolgát.

  7. LEFEKVÉS ELŐTT LEGALÁBB HÁROM ÓRÁVAL KORÁBBAN VACSORÁZZUNK MEG

    Ha túl későn eszünk, és nem sokkal lefekvés előtt több dolgot is kockáztatunk egyszerre: megnő az elhízás, az anyagcserezavar, az inzulinrezisztencia, és a reflux kialakulásának esélye.


 


 


 


 


 

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

2. recept

RÉTES ZÖLDSÉGEKKEL


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, 3 fej karalábé, 20 dkg zellergumó, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió, ízlés szerint törött bors, só; a réteslaphoz 2 evőkanál olaj, 1 tojás

  • a megtisztított zöldségeket vékony karikákra, és apró kockákra vágjuk
  • kis serpenyőben a vajat, a liszttel habzásig hevítjük
  •  ráöntjük a közben megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük.
  • a mártást hagyjuk kihűlni
  • a nyers, tisztított zöldségeket egymás után forrásban lévő sós vízbe tesszük, és a forrástól számított 4 percig főzzük.
  • leszűrjük - kihűtjük
  • a fehér mártásban simára keverjük a feltört, de felveretlen tojásokat, majd sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel ízesítjük
  • belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk a zöldségeket is
  •  a réteslapot szétszedjük
  •  a felét ráterítjük egy nedves konyharuhára, és az olajjal habosra kevert tojással megkenjük
  •  a szélére, egy csíkban egyenletesen felhalmozzuk a töltelék felét, végül szorosan felcsavarjuk
  • olajozott sütőlapra tesszük
  • a másik rétes rudat is ugyanígy elkészítjük, végül a második rudat is bekenjük az olajos tojással
  • előmelegített forró sütőben szép pirosra sütjük

 

0 Tovább

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

Írta: Faar Ida

Bevallom: eleinte jómagam is tágra nyílt szemekkel – és korgó gyomorral – tekintettem a kizárólag zöldségekből készült ételekre. A „húst-hússal” elvét követve nap úgy nem telhetett el, hogy ne ettem volna valamilyen hús felhasználásával készült ételt.

Aztán…

Aztán ne gondolja senki, hogy valamilyen kényszerítő tényező miatt (szerencsémre nem erről van szó), de elhatároztam, hogy csak úgy próbaképpen hetente legalább egyszer kizárólag csak zöldségek lesznek az ételeink alapanyagai.

Mostantól hetente jelentkező cikksorozatommal zöldséges ételek receptjeit osztom meg Veletek.

ZÖLDSÉGES ÉTELEKET AZ ASZTALRA!

- heti sorozat azoknak, akik szeretik és azoknak, akik még csak ezután fogják megszeretni a zöldséges ételeket-

 

1. recept

TOJÁSOS KARFIOL – ami gyorsan elkészíthető

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 6 evőkanál olaj, 6 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 húsos zöldpaprika, 3 paradicsom, ½ evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint törött bors és só

  • a karfiolt a szokásos módon megtisztítjuk, majd rózsáira szedjük.
  • megmossuk, lecsöpögtetjük.
  • teflonedényben, a felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát,
  • majd a tűzről lehúzva, belekeverjük a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk.
  • ráöntünk 4 evőkanál vizet, beletesszük a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, és néhány percig fedő alatt pároljuk.
  • hozzáadjuk a karfiolrózsákat
  • fedő alatt, félpuhára pároljuk
  • majd a paradicsomszeleteket is beletesszük
  • néhány percnyi további párolás után a habosra vert, törött borssal és kevés sóval ízesített tojásokat ráöntjük a karfiolra
  • addig sütjük, amíg a tojás rá nem kocsonyásodik a zöldségre

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!

 

0 Tovább

​​​​​​​13+1 MOTIVÁLÓ GONDOLAT – A KONYHAI MUNKÁHOZ

Írta: Faar Ida

Biztosan Te is szeretsz finomakat enni…

Biztosan Te is szereted tudni, miből, mikor, hogyan készült az, amit éppen eszel…

Ha a fenti két állítás igaz, - azaz szereted a finom ételeket, amelyek megbízható helyről származó alapanyagokból, frissen, tisztán készülnek –és hogy mindez maximálisan teljesülhessen – egyetlen lehetőséged van: FŐZZ MAGAD!

Tudom: könnyű ezt mondani! De a főzés – a mindennapos munkahelyi feladatok után, bizony nagyon fáradtságos megpróbáltatás.

De megéri…

 

MOTIVÁLÓ GONDOLATOK A KONYHAI MUNKÁHOZ:

  1. Ott állsz – és vársz. Vársz arra, hogy végre Neked is jó legyen. Hogy megváltozzon minden. De kérdem én: attól, hogy a világ elrohan melletted, nélküled – mivel lesz közelebb a cél, amit kitűztél magad elé? Ja! Hogy is lenne közelebb – ha nem tettél érte a világon semmit??
  2. Ne hagyd, hogy mások meggyőzzenek arról, hogy mennyire alkalmatlan vagy arra, amit szeretnél… hiszen honnan tudnák ők mi mindenre vagy képes. Csak önmaguk félelmeiből indulnak ki – lehúzva ezzel az ambícióidat.
  3. Ki kell lépned a komfortzónádból! Ki kell próbálnod új dolgokat. Haladni csak akkor tudsz, ha végre felismered: a változásokért neked is tenned kell – még akkor is, ha az már messze-messze sodor a biztonságos burkodtól, amivel ma még oltalmazod magad.
  4. Kudarcot kudarcra halmozol. Légy bátor túlélő: lelkesen folytasd tovább, és hamarosan célba érsz.
  5. Ne várj másoktól segítséget. Képes vagy egymagad is boldogulni – így soha nem függsz majd senkitől. Hidd el ez a szabadság sokszor lesz majd a segítségedre.
  6. Félsz a bukástól? Rettegsz a kudarctól? Akkor húzódj be a legkisebb falrepedésbe, és élj méltatlanul unalmasan.
  7. A spontán dolgok a legélvezetesebbek: ha valamit előre megtervezel – feszengve készülsz rá, idegeskedsz miatta – mire eléred már nem fog örömet okozni
  8. Dolgozz szívvel, élj örömmel –és soha nem leszel fáradt.
  9. Nem pazarolhatod el az életed azzal, hogy még mindig arra vársz, hogy csoda történik veled. Tudd: a csoda TE magad vagy – egyedül csak TE tehetsz azért, hogy minden úgy alakuljon az életedben, ahogy szeretnéd.
  10. Képes vagy bármire… Akkor is, ha most éppen azt érzed lehetetlen. Hiszen honnan is tudnád, mit hoz a jövő?
  11. Amikor azt hiszed nem vagy elég erős, mindig gondolj azokra, akik számítanak rád.
  12. Minden ébredés egy újabb nagyszerű lehetőség arra, hogy újabb lépéseket tehess a céljaid felé.
  13. Ne add át az irányítást az életed fölött azzal, hogy nem vállalod a felelősséget a tetteidért! Ne hibáztass másokat – hiszen minden, ami történik Veled a TE felelősséged!

+1 Higgy önmagadban, higgy másokban, higgy abban, hogy az élet csak jót tartogat… Ha így teszel – így is lesz.

 

0 Tovább

SZERETED A JOGHURTOT? JÓL TESZED, HA TE IS RENDSZERESEN ESZED!

Írta: Faar Ida

Tej és tejtermékek. Mindannyian tudjuk: fogyasztásuk mindennapos kell, hogy legyen, már ha figyelembe vesszük a régi szlogent, miszerint a tej „élet, erő, egészség”, és tudatosan gondoskodunk arról, hogy táplálkozásunk mindig kiegyensúlyozott, változatos, és teljes értékű legyen. A savanyított tejtermékek története több ezer évvel ezelőtt kezdődött, amikor a frissen kifejt tej hűtés hiányában rövid idő alatt megsavanyodott – és ráébredtek, hogy az így keletkezett termék ugyanúgy fogyasztható, mint a tej, mi több eltarthatóság szempontjából még felül is múlja azt. A savanyított tejtermékek kedvező hatásaival már a népi gyógyítók is tisztában voltak, s széles körben alkalmazták a bőrproblémák kezelésétől, a másnaposság leküzdésén át, a lázas betegségek gyógyítására is. Az 1900-as évek elején egy orosz mikrobiológus, bizonyos Mecsnyikov- a hosszú élet titkát kutatva megállapította, hogy a tejsavkultúrák pozitív hatással vannak az egészségre.

A bennük lévő „jó” baktériumok:

  • megakadályozzák a bélben a toxikus anyagokat termelő baktériumok elszaporodását,
  • javítják az emésztést, és a táplálék felszívódását,
  • erősítik az immunrendszert,
  • emésztőrendszeri betegségek esetén kiegészítik a gyógyszeres terápiát,
  • regenerálják a gyomrot,
  • kiváló kalciumforrásként erősítik a csontokat,
  • csökkentik a koleszterin szintet,
  • és megakadályozzák a daganatos megbetegedések kialakulását.

De miképp is készül a joghurt?

Első lépésként a pasztörizált tejet sovány tejporral gazdagítják, így megnövelik a tej protein-, vitamin-, és ásványi anyag- tartalmát. Ezután következik a homogenizáció-, ami javít az emészthetőségén. Majd 90-95 fokos hőmérsékleten pasztörizálva csírátlanítják, és 45 fokra hűtik vissza. Végül következik a joghurtkészítés legfontosabb mozzanata: amikor tejsavbaktériumokkal beoltják (gyártónként változhatnak az ehhez használatos baktériumtörzsek – így különböző ízű és állagú joghurtot kapnak), és két-három órán át állni hagyják – ez idő alatt a laktóz (tejcukor) jelentős része lebontódik (ezért fogyaszthatják a laktoz-intoleranciában szenvedők is).  

 

A joghurt tartalmaz minden olyan tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége lehet:

  • fehérjét (olyan aminosavakat is, amelyek a dopamin és a noradrenalin termeléséhez nélkülözhetetlenek), (3,47 gramm/100 gramm)
  • szénhidrátot,(4,66 gramm/ 100 gramm – natúr joghurt)
  •  zsiradékot, (3,25 gramm/ 100 gramm)
  • vitaminokat (B-vitaminokat, nikotinsavat, folsavat, biotint),
  • ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, kalciumot)

A joghurtoknak számtalan variációja van forgalomban: az egészen sűrű állagútól a krémesen át az ivójoghurtig, a zsírszegény változattól- a 10% zsírtartalmúig, a natúr joghurttól a gyümölcsjoghurtig (amire érdemes odafigyelni, hiszen sok hozzáadott cukrot, és színezőanyagokat tartalmazhat). Alacsony kalória-tartalma ( 61 kcal/100 gramm) miatt (csak a natúr változat), a fogyókúrázok egyik közkedvelt eledele lehet.

 

A konyhában minden olyan étel habarásához alkalmas, amihez eddig tejfölt használtunk. A vele készült ételek könnyen emészthetőek. A joghurt megelőzi a hasmenést és a székrekedést, de ha már kialakult valamelyik, akkor segít a gyógyításában. Éhgyomorra a leghatásosabb. A joghurttal készült ételek hidegen is fogyaszthatók, hiszen hozzáadott zsiradékot nem tartalmaznak, a nyári melegben hűsítenek. Használhatjuk még arcpakolások alapanyagaként, csökkenti a bőrirritációt, regenerálja a szöveteket, hidratál. Készíthetünk belőle levest, mártást, salátaöntetet, rakott zöldségeket, mártogatóst, tortakrémeket, de idénygyümölcsökkel vagy télen lekvárral gazdagítva fagylaltot is. Érdemes kipróbálni azoknak is, akik eddig idegenkedtek a fogyasztásától, mert számos kedvező élettani hatása semmivel sem pótolható. Kísérletezzenek bátran! Íme, néhány egyszerű és gyors recept:

RECEPTEK JOGHURTTAL

JOGHURTOS HÚSLEVES GALUSKÁVAL

Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa,30 dkg petrezselyemgyökér, 1 nagyobb karalábé, pici zeller, 2 burgonya, 20 dkg karfiol, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kg csirkeaprólék, 3 evőkanál olaj, 5 dl natúr joghurt, 2 evőkanál liszt, őrölt bors, só ízlés szerint.  A galuskához: 2 tojás, 4 evőkanál Graham liszt

A megtisztított zöldségeket felkockázzuk, és az olajon pár percig pirítjuk. Felöntjük 5 liter vízzel, majd beletesszük az aprólékot. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, behabarjuk a joghurttal simára kevert liszttel, végül beleszaggatjuk a szokásos módon elkészített galuskát. Felforraljuk – tálaláskor megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel.

 

SPENÓTOS MÁRTOGATÓS

Hozzávalók: 2 gerezd fokhagyma, olivaolaj, só, 50 dkg spenót, 3 dl natúr joghurt, 1 nagy fej vöröshagyma

A felaprított vöröshagymát és fokhagymát az olajon megpirítjuk. A spenótot megmossuk, és sós vízben pár percig forraljuk – leszűrjük. Turmixgépben a pirított hagymákkal, a joghurttal össze turmixszoljuk. Ízlés szerint sózzuk. Kiváló sültek mellé, vagy nyers zöldségekhez, de még a sós krékereket is „megbolondítja”.

 

FOKHAGYMÁS SÜLT CSIRKECOMB JOGHURTTAL

Hozzávalók: 4 dl natúr joghurt, 10 fokhagymagerezd zúzva, só, 1 kávéskanál őrölt csípős paprika, 8 csirkecomb

A hozzávalókat előző este – a csirkecombok kivételével össze turmixszoljuk – leöntjük vele a csirkecombokat,és másnapig a hűtőbe téve állni hagyjuk. Másnap átöntjük egy tepsibe –és készre sütjük. Salátával tálaljuk.

JOGHURTOS VILLÁMTORTA

Hozzávalók: 4 dl natúr joghurt,3 dl tejszín, 2 csomag zselatin, 4 evőkanál cukor, többféle idénygyümölcs ízlés szerinti összetételben

A joghurtot a tejszínnel, a cukorral elkeverjük, beletesszük a zselatint, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve beletesszük a felaprított gyümölcsöket, majd az egészet formába öntjük. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

MIÉRT EGYÉL TE IS EPRET - EPERREL?

Írta: Faar Ida

 

Egy gyümölcs, amelynek képtelen vagyok ellenállni. Egy gyümölcs, amit bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben meg tudnék enni. Azt hiszem, nem vagyok egyedül akkor, ha azt mondom, hogy egy tál eper láttán összefut a nyál a számban. A legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés, - nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és gyógynövényként egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig. A legtöbb ember szereti is – bár allergizáló hatása miatt óvatosan kell bánni vele – főleg kisgyermek-korban. A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy finom, számos kedvező élettani hatást gyakorol szervezetünkre:

  • magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert
  • a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vértisztító
  • segíti a vas felszívódását
  • erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott
  • antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő szerepet tölt be, erősíti az ereket, megköti a káros szabadgyököket
  • magas víz- és rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt szerves részét képezi az egészséges étrendnek, étvágycsökkentő
  • kiváló emésztési panaszok kezelésére,(magas rosttartalmának köszönhetően)
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
  • enyhíti a fájdalmakat
  • csillapítja a lázat
  • csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • hatékony vesebántalmak esetére
  • csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
  • serkenti a keringést
  • gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést)
  • erősíti az immunrendszert
  • segíti az anyagcsere folyamatokat

 

Felhasználása sokrétű: önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak, turmixoknak, lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek.

RECEPTEK

 

EPERSALÁTA

Hozzávalók:30 dkg eper,4 evőkanál zabpehely, fahéj,1 natúr joghurt, vanília rúd

A joghurtot elkeverjük a fahéjjal, vaníliával, zabpehellyel – majd hozzáadjuk a felszeletelt epret. Mézzel édesítjük.

EPRES MŰZLI

Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg müzli keverék, 2 evőkanál méz, 3 dl tejföl, egy citrom leve, 4 dl sovány tej, 10 dkg dió, pisztácia

A hozzávalókat összekeverjük –legvégül a felszeletelt epret óvatosan beleforgatjuk.

 

TEJSZÍNES EPERLEVES

Hozzávalók:4 dl tejszín, 50 dkg eper, 6dl tej, méz

Az eper egyik felét a tejjel és a tejszínnel összeturmixoljuk, majd a mézzel édesítjük, és a maradék epret felkockázva hozzáadjuk. Lehűtve tálaljuk.

EPRES CSIRKECOMB

Hozzávalók:12 darab egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány csepp édesítőszer, 1 evőkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál étkezési keményítő, só, bors

A megsózott-megborsozott combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a kókuszreszeléket összekeverjük a tejföllel és vastagon bekenjük vele a combokat. Forró sütőben megsütjük, addig, amíg a teteje szépen megpirul. Az epret a citromlével, az édesítőszerrel és a vörösborral összeturmixoljuk, az étkezési keményítővel összeforraljuk – ezzel a szósszal tálaljuk a sült csirkecombokat.

 

MASCARPONÉS EPERKRÉM

Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só

A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel díszítjük.

DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM- CUKORBETEGEKNEK

Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítőpor

A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb


MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 

0 Tovább

MIT TEHETSZ, HA AZ EVÉS PÓTCSELEKVÉSSÉ VÁLIK?

Írta: Faar Ida

Lázasan kutatok a táskámban: sehol, semmi. Kimegyek a konyhába – de ott sem találok semmi fogamra valót (a gyümölcsös tálon ott ücsörgő almák, narancsok, mandarinok, banánok szóba sem jöhetnek). Végül a spájzban kötök ki a „nassolós” doboznál – ahol minden olyan megtalálható, amit végképp nem szabadna ennem. Ez persze – sajnos – nem akadályoz meg abban, hogy a nápolyik, csokoládék, kekszek, puszedlik, és pralinék bűnös világából válogassak egy kis „kóstolnivalót”.

Pedig tulajdonképpen nem is vagyok éhes…

Gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a problémával…

A folyamatos evésnek pedig meglesz a nem kívánatos eredménye: a súlyfölösleg, az elhízás, ami bizony számos más megbetegedés kiindulópontja lehet.

Mi lehet az oka az evésnek, mint pótcselekvésnek? Talán betegség, talán kényszer, vagy rossz szokás? Esetleg az önuralom hiánya? Mi minden vezethet elhízáshoz?

 

Az elhízásnak több oka is lehet:

  1. Ha úgy érzed, hogy nincs kedved semmihez, motiválatlan vagy, és elkeseredett – csak az édesség segíthet a kínjaidon. Miközben a tiltott falatokat eszed – egyre nő benned a bűntudat – egyre inkább vádolod magad a kialakult helyzetért, ami még jobban elkeserít.  Az ördögi kör oka: A DEPRESSZIÓ. Ugyanis amikor képtelenek vagyunk, megbirkózni az elénk tornyosuló problémákkal gyakrabban nyúlunk az ételek után – örömöt és vigaszt keresve az evésben.

  1. Nincs időd semmire – így enni sem rendszeresen eszel. A kihagyott étkezéseket viszont – főként esténként – pótolod, habzsolsz, inkább a mennyiség, és nem a minőség számít. Az ok: A RENDSZERTELENSÉG

  1. Nincs energiád, gyengének és erőtlennek érzed magad – száraz a bőröd és a hajad? A kilók észrevétlenül szaladnak fel rád, miközben te egyre passzívabbá válsz. Az ok: A PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉSE. A pajzsmirigynek jódra van szüksége a hormontermeléshez, ami az anyagcsere működését is szabályozza. Az alulműködése hajlamosít a túlsúlyra, és energiahiányhoz vezethet.

  1. Has környéki zsírlerakódás, magas koleszterinszint, és magas vérnyomás – kiegészítve a magas vércukor okozta tünetekkel. A zsírban és cukorban gazdag ételek, a mozgáshiány, a rendszertelen –mértéket nem ismerő életmód – CUKORBETEGSÉGHEZ vezetnek. Ne várd meg a szövődmények kialakulását- tégy ellene. Válassz alacsony cukor- és telítettzsírsav-tartalmú ételeket. Tartsd kordában a vércukor szintedet, igyekezz rostos és teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket enni, ezek jobban megdolgozzák az emésztésedet és elnyújtják a jóllakottság érzését.

  1. Minél feszültebb vagy, annál nagyobb az esély arra, hogy akkor is eszel, amikor nem vagy éhes, mert az evés egyszerűen megnyugtat. Ha STRESSZES a munkahelyed, vagy túlhajtod magad, próbáld meg az evés helyett mással levezetni a feszültséget, vagy legalább egészséges ételeket válassz.

EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓK

Ha már végképp nem tudsz ellenállni lelkiismeret furdalás nélkül csipegethetsz a következő finomságokból (természetesen egyszerre csak egyfajtát – és normál adagot választva) :

  • gyümölcssaláta ( szezonnak megfelelő gyümölcsökből)
  • zöldség-, vagy gyümölcsturmix

 

  • Zöldség-mártogatós: vágj össze különféle színes idény zöldségeket, készíts hozzá szószokat - egészséges, finom, és nagyon gusztusos látványt nyújtanak. Télen sárgarépa, karalábé, zellergumó, zellerszár, káposztatorzsa, nyáron uborka, paradicsom, retek, paprika áll a rendelkezésedre. A szósz készülhet zsírszegény tejfölből – ízlés szerinti fűszerezéssel (bors, köménymag, oregánó, fokhagyma stb.).

 

  • Készíts almachipset – a megmosott, megszárított almákat leheletvékonyra szeljük – és egy sütőpapírral bélelt tálcára rakva meleg helyen megszárítjuk.

 

  • A házi jégkrém is kiváló éhségűző – zsírszegény natúr joghurt, tej, méz, és ízlés szerinti gyümölcs kell csak hozzá.

 

  • Olajos magvak (maréknyi)
  • Aszalt gyümölcsök (mértékkel a magas cukortartalom miatt)
  • paradicsomsaláta
  • 1 közepes banán
  • 1 kis csésze pattogatott kukorica

RECEPTEK

 

KARALÁBÉSALÁTA

Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

A karalábét és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk.. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kistányért, és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

 

CUKORMENTES  EPRES TÚRÓKRÉM

 Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítőpor

A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.

JOGHURTOS CITROMKRÉM

Hozzávalók: 4 pohár natúr joghurt, 1 citrom, édesítőszer, tejszínhab, idénygyümölcs

 A citromot lereszeljük, a levét kicsavarjuk, majd összekeverjük a joghurttal és az édesítőszerrel. Talpas poharakba töltjük, majd jól behűtjük. Tejszínhabbal és idénygyümölcs-darabokkal díszítve tálaljuk. 

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

TERÍTÉKEN: A SALÁTA

 

Írta: Faar Ida

Végre tavasz van… Ilyenkor öröm kimenni a piacra, ahol a roskadásig rakott asztalokon végre friss, üde primőrök gyönyörködtető látványa fogad bennünket.

Pirosló hónapos retkek, illatos újhagymák, saláták fodrozódó levelei várják, hogy gazdára – és lelkes fogyasztóikra találjanak.

Terítéken: a saláta

Itt az ideje, hogy Te is minél részletesebben megismerkedj ezekkel a harsogó vitaminbombákkal.

Elsőként a salátákból „veszünk leckét” – salátázzunk minél többször, hogy kiürült vitaminraktárainkat feltölthessük.

A salátafogyasztás az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. Sokféleképpen elkészíthető: előételként, főfogásként, köretként egyaránt fogyasztható.

 

Élettani hatása sokrétű:

  • nagy mennyiségbe tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat már 10 dkg-nyi saláta elfogyasztásával  fedezhető a napi K vitamin szükségletünk másfélszerese, az A-vitamin szükségletünk 58%, C -vitamin szükségletünk 45%-a.  Nagyon magas a folsav, mangán, króm, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is
  • magas rosttartalmuknál fogva elősegítik az emésztést,
  • alacsony a kalóriatartalmuk – kiválóak fogyókúra esetén
  • hamar teltségérzetet biztosítanak
  • könnyen emészthetőek
  •  megakadályozzák a székrekedés kialakulását,
  • lassítják a szénhidrátok felszívódását,
  • általában alacsony a szénhidrát-tartalmuk, emiatt a cukorbetegek ( vagy a diétázók) étrendjének alappillérei lehetnek
  • csökkentik a koleszterin-szintet
  •  csökkentik a magas vérnyomást
  • frissen szedve és fogyasztva magas az antioxidáns-tartalmuk
  • mérséklik az alvászavarokat, a szorongást, a fejfájást
  • serkentik az epe kiválasztódását
  • K-vitamin tartalmuknál fogva megelőzik a csontritkulást,
  • fitoösztrogén-tartalmuk miatt csökkentik egyes hormonfüggő daganattípusok kialakulásának esélyét (emlő, vastagbél, prosztata-rák)
  • védenek a tüdő- és a gyomorrák ellen
  • elősegítik az ételek emésztését,
  • csökkenti a gyerekek hiperaktivitását
  • fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartásában

 

A saláták élvezeti értékét mindig öntetekkel növeljük, amelynek alapját az ecetek és olajok képezik, de használhatunk: majonéz alapú, tejtermékből készült, hollandi mártás alapú, és paradicsom alapú önteteket is.

Ízesíthetőek zöld fűszernövényekkel: turbolyával, tárkonnyal, metélőhagymával, bazsalikommal; de nagyon finomak a kapribogyóval, újhagymával, köménymaggal, curryvel, szerecsendióval készített saláták is.

Fontos tudni, hogy a salátákat mindig kézzel tépdessük –ellenkező esetben megbarnulnak.

 

A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT SALÁTAFAJTÁK:

FEJES SALÁTA:

Az egyik legkedveltebb zöldség: béta karotinban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, fehérjét, meszet és foszfort is tartalmaz. Jótékonyan hat a gyomorműködésre, és antioxidáns - tartalma miatt csökkenti a vastagbéldaganat kialakulásának esélyét.

 

JÉGSALÁTA

Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei napokon át frissek, ropogósak maradnak. Az egyik legkellemesebb, édes ízű saláta, melyet kb. 75%-os érettségen szednek le, másképp megkeseredhet. Számos ételhez kiváló köret és még meleg szendvicsben sem veszíti el állagát. 12-15 napig tárolható.

 

ENDÍVIA-SALÁTA

Alakja hosszúkás, tojásdad, íze kesernyés Éretten, külső levelei haragos-zöldek, míg a belsők sárgák. Önálló fogyasztásra nem ajánlott, más salátákkal együtt sokkal kellemesebb ízű. Mintegy 18 napig tárolható.

 

RADICCHIO-SALÁTA

Jellegzetes bordó színű, pikáns, keserű saláta, főleg hidegkonyhai felhasználásra ajánlott. Július végétől októberig terem.

 

 

 

FRIESE-SALÁTA

Édes fajta, kemény, fodros levelei vannak, a külsők haragos-zöldek, a belsők sárgák. Minden más salátával jól keverhető..

 

LOLLO ROSSO és LOLLO BIONDA

Fodros levelű saláták, előbbi bordó, utóbbi zöld színű. Elsősorban díszítésre használják

 

BATAVIA

Vöröses zöld levelei enyhén fodrozottak. Finom ízű levelei a lollo típusú és a tölgylevelű fajtáknál puhábbak. Friss leveleit önmagában vagy más fajtákkal keverve használhatjuk saláta alapok elkészítéséhez, szendvicsekbe és jelentősen növeli ételeink esztétikai értékét díszítő elemként. Ásványisó-tartalma magas, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő. Béta-karotin, B1-, B2-, Niacin, B6-, C- vitamin, valamint Nátrium-, Kálium-, foszfor-tartalma jelentős.

 

 

MADÁRSALÁTA

A madársaláta egész Európában elterjedt. Hazánkban vadon is él, ennek ellenére egyelőre nem túl  ismert. Energiatartalma rendkívül alacsony: 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. Igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagymértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is.

 

RÓMAI SALÁTA

Külső levelei haragoszöldek, befelé világosodnak. Minél sötétebb a szín, annál erősebb a jellegzetes, kissé kesernyés íz. A tövének a 2-3 cm-ét le kell vágni, mert keserű, ugyanígy a sötétzöld levelek hegyét. A római salátát általában önmagában fogyasztják, például a klasszikus só- ecet-olaj - ízesítéssel. A római saláta a legzamatosabb fejes saláta, önálló íze van, amit csak megfelelően hangsúlyozni kell egy jó salátaöntettel.

 

RUKKOLA

A mediterrán térségből ered, az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere. A tormával és mustárral rokonságban lévő növény. Aromája a dióra emlékeztet.. Nyers fogyasztása nagyon ajánlott, nagy mennyiségben tartalmaz C-,  és B-vitamint. Magját fűszerként hasznosítják. Levelét frissen tépkedjük az ételekbe, használhatjuk salátákba, levesekbe, tésztákhoz, húsételekhez, burgonyás- és tojásos ételekhez.

RECEPTEK

SALÁTALEVES

A fejes salátát gondosan megmossuk, apróra tépkedjük, kis olajon megdinszteljük, lisztet szórunk rá, vízzel feleresztjük. Ízesítőnek 1-2 fokhagymagerezdet apróra vágunk, és azt tesszük bele. Ízlés szerint sózzuk, majd, ha készen van ecettel, cukorral ízesítjük. Betétnek kockára vágott főtt tojást adunk 

GYÓGYÍTÓ TAVASZI SALÁTA

2-2 marék friss zsenge csalánlevelet, és gyermekláncfüvet, parajt, sóskát, valamint2 fejes salátát jól megmosunk, lecsöpögtetjük, metéltre vágjuk,3 szál sárgarépát,3 almát megtisztítunk, a levelekre reszeljük,2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, 1 citrom levét 2 evőkanálnyi mézzel, meg 2  dl vízzel elkeverjük, megsózzuk, és a salátára öntjük. Apróra vágott fokhagymával, újhagymával 2  evőkanál lenmaggal gazdagítjuk.

 

ÍZLETES ENDÍVIASALÁTA

Hozzávalók: 1 fodros endívia széttépdesve,3 endívia fej aprítva, 3 zöldalma felkockázva, 3 evőkanál dió durvára vágva, 60 ml olívaolaj, 3 kávéskanál erős mustár, 30 ml borecet, 1 kávéskanál zúzott, száraz pirospaprika ,só és bors

Egy salátástálban keverd el az endíviát az almával és a dióval. A többi hozzávalóból egy légmentesen záró üvegben (pl. egy kisebb befőttesüvegben) rázd össze a dresszinget, majd öntsd rá a salátára.

TOJÁSOS SALÁTA

Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6 db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej lilahagyma Öntet:6 evőkanál olaj, 1 citrom leve, mustár só, bors

A salátát eltépkedjük, a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.

TANYASI SALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 2 paradicsom,1 csokor újhagyma, 1 csomag retek, 2 sárgarépa, 1 kisebb kígyóuborka, 3 dl kefir, citrom, petrezselyem, tengeri só

A fejes saláta leveleit ujjnyi széles, a sárgarépát gyufaszál vastagságú csíkokra, a paradicsomot cikkekre, az uborkát, a retket, az újhagymát a zöldjével együtt vékony karikákra szeleteljük, és salátás tálba tesszük. Összekeverjük a citrommal, sóval és petrezselyemmel ízesített kefirrel. Lehűtve a legfinomabb.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK:

 

0 Tovább

CSONTLEVES : NAGYON FINOM – ÉS MÉG GYÓGYÍT IS

Írta: Faar Ida

Egy tányérnyi gőzölgő tyúkhúsleves elfogyasztása megfázás esetén szinte azonnali jobb közérzetet biztosít: egyrészt magas cink-tartalma miatt, másrészt megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyákat, harmadrészt pedig „lelkileg” is erősít – hiszen aki főzte, törődik velünk.

De miért együnk sokszor csontlevest?

A válasz egyszerű: segít pótolni a kollagént.

A kollagén a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje: ott van az izmainkban, csontjainkban, bőrünkben, porcszöveteinkben. Folyamatosan termelődik, de a kor előrehaladtával a mennyisége fokozatosan csökken (gondolj csak a megjelenő ráncokra, a szálkásodó hajra, a repedező körmökre). Emellett pedig a rossz életmódbeli szokások – túlzásba vitt napozás, dohányzás, helytelen táplálkozás – illetve bizonyos betegségek is – károsan hatnak a kollagén termelődésére.

Miért érdemes kollagént bevinni a szervezetünkbe?

  1. Mert képes visszafordítani a bőr öregedési folyamatait – a bőr rugalmas, feszes, fiatalos lesz.
  2. Csökkenti az ízületi fájdalmakat – megállítja a porckopást – így az ízületek nem válnak merevvé, és fájdalmassá.
  3. Segíti az izmok felépítését – és a zsírégetést, növeli az izmok teljesítőképességét
  4. Csökkenti a cellulitiszt – bár ez „csak” esztétikai hiba, de nagyon sokakat zavar. Simává teszi a bőrt.
  5. Segíti az emésztőszervek védelmi feladatainak az ellátását, javítja az emésztést, megakadályozza a gyulladásos folyamatok kialakulását.
  6. Gyorsítja a sebgyógyulást

Hogyan növelheted a kollagén-fogyasztásodat?

Nos, mielőtt homlokegyenest a gyógyszertárba rohannál valamilyen táplálék kiegészítő beszerzése végett – próbálj ki néhány természetes módszert:

  • Fogyassz gyakran CSONTLEVEST! – A csontokat lassú tűzön hosszú-hosszú ideig főzd, hogy kioldódhassanak belőle az értékes tápanyagok, na és a kollagén.
  • Ugyanilyen megfontolásból az őszi-téli időszakban építsd be az étrendedbe a KOCSONYA fogyasztását is!
  • Készíts minél több olyan ételt – amelyhez ZSELATIN kell. Leveshez, raguhoz, gyümölcszseléhez – süteménykrémhez…

RECEPTEK

KLASSZIKUS CSONTLEVES

Hozzávalók:2 kg marha- vagy sertéscsont,6 darab sárgarépa, 4 darab fehérrépa, 1 darab zeller, 1 darab karalábé, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 darab burgonya, szemes bor, só, 30 dkg cérnametélt, olaj

A megmosott csontokat feltesszük egy nagy lábasban főni, annyi vízben, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, amíg hab nem keletkezik a tetején. Közben meghámozzuk a zöldségeket: a répákat, a zellert, és a karalábét, majd nagy darabokra vágjuk őket. Pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket, a vöröshagymát és a burgonyát is, de ezeket hagyjuk egészben. Tegyük bele az összes zöldséget a lábasba, fűszerezzük sóval, borssal, majd lassú tűzön 2-3 órán át főzzük puhára. Ha megpuhultak a zöldségek a levesben, vegyük ki a csontot, tegyük a tányérra, majd a zöldségekkel is tegyük ugyanezt. A csontlevest főzzük be a cérnametélttel.

Na, és ha a zselatin mellett döntenél:

 

DIABETIKUS TÚRÓTORTA

Hozzávalók:50 dkg túró, 1 nagy tejföl,  1 csomag étkezési zselatin, ízlés szerint édesítőszer, citromhéj, vanília kivonat, friss, vagy fagyasztott gyümölcs ízlés szerint (ribizli, szeder, őszibarack)


A hozzávalókat a zselatin nélkül krémesre összekeverjük. Beletesszük a feldarabolt gyümölcsöket, elkeverjük. Kivizezünk egy műanyag formát amibe beletesszük majd a tortát. A zselatint 1.5 dl vízzel felfőzzük és hozzákeverjük a túrókrémhez, beleöntjük a vizes formába és 4 órára a hűtőbe tesszük.

 

EPRES PUDINGOS SÜTI

Hozzávalók:50 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 4 dl tej, 5 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 dl olaj, 2 csomag vanília ízű puding, 50 dkg eper, 25 dkg túró, 10 dkg porcukor, 2 csomag zselatin por, eperlekvár

A lisztet a sütőporral, 5 evőkanál tejjel, a tojással, kristálycukorral és az olajjal elkeverjük, és csomómentes tésztává alakítjuk. A kapott tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 15 percig sütjük. Kihűtjük.

A többi tej felhasználásával a szokásos módon sűrű pudingot főzünk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a túrót és a porcukrot - sima krémmé keverjük.

A tésztát megkenjük az eperlekvárral, erre tesszük a krémet, majd a krém tetejére félbe vágott epreket teszünk. A zselatint a csomagoláson szereplő útmutató szerint elkészítjük, majd a süteményre öntjük. Hűtőbe tesszük. Tálalás előtt még tejszínhabbal díszíthatjük.

 

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

0 Tovább

ÍGY TÁPLÁLKOZZ, HOGY NE LEGYEN B12-VITAMIN HIÁNYOD!

Írta: Faar Ida

Furcsa zavaró tünetek – eltérés nélküli laboreredmények, kétségbeesett futás orvostól-orvosig – és a kérdés: ha elvileg mindenhol minden rendben, akkor mitől érzed magad mégis rosszul?

Lehet, hogy B12-bitamin-hiányod van?

Olyan, mint egy láthatatlan ellenség – rejtőzködik, kellemetlenségeket okoz, és nagyon nehéz felismerni. Fokozatosan, és lassan roncsolja a szervezetet – a tünetek a hiány fokával egyenes arányban súlyosbodnak.

A B12 – vitamin (kobalamin) – olyan vízben oldódó vitamin, amely számtalan élettani folyamathoz szükséges.

Nélkülözhetetlen:

  • a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez
  • az idegeket borító hüvely képződéséhez
  • a táplálék lebontásához
  • az örökítő anyagok, a DNS és RNS szintéziséhez
  • a fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez
  • a vörösvértestek képzéséhez, a hemoglobin-szintéziséhez
  • az agy és a központi idegrendszer működéséhez

Hatásai:

  • csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát (segít megelőzni az érelmeszesedést, és az infarktust)
  • elősegíti a vörösvérsejtek termelődését
  • elengedhetetlen a hámsejtek termeléséhez
  • segít megelőzni a kromoszómák károsodását
  • segít fenntartani az emésztőrendszer egészséges működését
  • javíthatja a zajártalmak okozta halláskárosodás tüneteit
  • segíthet megelőzni a szürke hályog és a glaukóma kialakulását
  • erősíti az immunrendszert, gyorsítja a vírusos és bakteriális fertőzések okozta megbetegedésekből való felépülést
  • növelheti az energiaszintet és egyben enyhítheti a fáradtságérzetet
  • enyhítheti az asztmás tüneteket

 

B12-vitamin hiány kialakulásának okai:

  • felszívódási zavarok
  • bélgyulladás
  • autoimmun betegségek
  • krónikus alkoholizmus
  • elégtelen táplálkozás

A B12- vitamin hiányának tünetei:

  • fáradékonyság, a légszomj, a szapora légzés, valamint a gyors szívverés- ami azzal magyarázható, hogy a  B12-vitamin hiánya sokszor jár együtt vashiánnyal, illetve vérszegénységgel.
  • száj és a nyelv fájdalma, szájszárazság, szájüregi fekélyek
  • sápadt bőr,
  • akaratlan fogyás
  • csontritkulás
  • gyakori felső légúti fertőzések
  • töredezett, gyenge körmök
  • fáradtság, depresszió
  • a kialakuló idegkárosodás miatt zsibbadtság, bizsergés a végtagokban
  • izomgyengeség
  • zavartság
  • emlékezetkiesés

Kezelése:

  • az étrend újragondolása – vörös húsok, tojás, belsőségek gyakoribb fogyasztása
  • és ezzel egy időben szükség lehet B12-vitamin vagy B-vitamin komplex bevitelére, ha viszont már a vashiány is kialakult, akkor vas és B12-vitamin együttes bevitelére van szükség lehet

 

A vitamin állati eredetű táplálékokban fordul elő bőségesen, különösen a májban, vesében, belsőségekben, húsban, tojásban, tejben és tejtermékekben, valamint a halban. A növényi élelmiszerek közül csak a homoktövis és a savanyú káposzta tartalmaz kis mennyiségben B12-vitamint. A vegánoknak ezért, akik abszolút semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, B12-vitamint tartalmazó készítményekhez kell folyamodniuk, hogy a napi szükségletüket ebből a fontos vitaminból fedezhessék. Amint már említettük, bár az emberi bél képes kis mennyiséget előállítani B12-vitaminból, ez azonban nem fedezi a napi szükségletet. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely halat, húst, tojást, tejet és tejtermékeket is tartalmaz.

 

 

0 Tovább

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA

Írta: Faar Ida

Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Veled is gyakran előfordult már, hogy siettedben kihagytad a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörögtél a gyerekeidnek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, mindezen sürgősen változtatnod kell, már ha egészségesebben szeretnél élni.

Miért fontos reggelizni?

Mert:

  1. Reggelre a szervezeted elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótold, - mintegy üzemanyaggal lásd el –energiát és tápanyagokat biztosítva ezzel a működéséhez
  2. Megakadályozhatod, hogy leessen a vércukorszinted, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel rád törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul falni kezdj – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
  3. ha rendszeresen reggelizel, nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírsz a nap során
  4. ha nem éhezteted a szervezetedet, felpörgeted az anyagcserédet – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
  5. ellenállóbbá válsz mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
  6. bármennyire hihetetlen, de bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
  7. Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:

  1. válassz olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztasz el,  ez legyen bőséges és kiadós
  2. legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt edd-, variáld bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
  3. Természetesen azért ne ess túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagodat egy reggeli alatt el kell temetned
  4. Fogyassz a reggelihez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
  5. A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térj át a teázásra
  6. Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsd. Használj minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
  7. Ne egyél sok felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
  8. viszont érdemes minél több sajtot enned – ebből viszont kerüld a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válassz juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
  9. Teremtsd meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredj félórával korábban.
  10. Váljon szokásoddá a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik

TIPPEK REGGELIRE

HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL

Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)

A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük..

JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM 

Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili

Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.

 

MINDENKI KEDVENC OMLETTJE

Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors

A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.

BANÁNOS MÜZLI

Hozzávalók: 1 banán, 1 kis poharas görög joghurt, ráöntve, 2 evőkanál csökkentett cukortartalmú müzli, zabpehely rászórva

0 Tovább

JÖNNEK A TÖRÖKÖK!

Írta: Faar Ida

Nem! Nem kell megijedni… Nem a törökök jönnek, hanem csak a török ételek. A török ételek, amelyek talán nem is olyan ismeretlenek hazánkban – tekintettel történelmi múltunkra.

Nekik „köszönhetjük” a paradicsomot, a paprikát, - hiszen az ő közvetítésükkel került be az országba, na és a kávéivás szokásának elterjedését is.

A török konyha jellegzetességei

Az étkezési szokásaikat vallási hovatartozásuk nagymértékben befolyásolja. (A lakosság 2/3-a mohamedán vallású). Emiatt:

  • nem esznek sertéshúst, (még csak sertészsírral készült ételeket sem)
  • viszont rengeteg halat, rákot, kagylót, tintahalat, kardhalat fogyasztanak
  • leggyakoribb húsféle a bárány-, az ürü-, a kecske-, a vad- és a tyúkhús
  • ételeiket intenzív fűszerezés jellemzi
  • sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak – ügyelve arra, hogy minél változatosabb legyen belőlük a kínálat (paprikát, paradicsomot, articsókát, padlizsánt, babot, tökféléket, káposztát, fügét, dinnyét, körtét, szőlőt, őszibarackot stb.)
  • kedvelik a magvakat és a dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót
  • kedvelt alapanyaguk a rizs –amit nem csak köretnek, hanem számos más étel alapanyagának is használnak
  • fehér sajtjaik, és joghurtjaik juhtejből készülnek
  • az olívaolaj széleskörűen elterjedt, Törökország nyugati területein, bőven találhatóak olajfaligetek. Az olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel.
  • kenyerük búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandır ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértészt
  • édességeik túl édesek, nehezek
  • a kávéivás számukra már-már szertartás – a török kávé főzési módja eltér a nálunk megszokottól
  • a meleg éghajlat miatt Törökországban dél körül megáll az élet – így a legforróbb órákat komótos étkezéssel és pihenéssel töltik, majd délután 4 után kezdenek el újra tevékenykedni

 

Jellegzetes török ételek

  • SIS-KEBAB : nyárson sült húst amit a törökök fedeztek  föl A şiş -kebab bárányhús, csirke vagy hal nyárson sütve, kenyérrel és joghurttal tálalva. Egyaránt finom joghurtba mártogatva, vagy magában fogyasztva. Puha, ízletes, és finom.
  • ISKENDER KEBAB – ez az utcán árult török specialitás, Iskender Effendi nevéhez köthető. Ő dolgozta ki az 1850-es években a húsok függőleges sütési grillezési eljárását.  A bárányhúsból készült kebabok a legelterjedtebbek.
  • DÖNER KEBAB: Az Iskender Kebabot fejlesztette tovább Mahmut Aygündöner, akinek pitában felszolgált kebabja Nyugat-Európában vált ismertté és kedveltté-ő volt ugyanis az, aki 1970-ben rájött, hogy ebben a formában jobban eladható. A döner kebab készítési módjában megegyezik a görög gyros-szal, fűszerezésében azonban eltér tőle.
  • LAHMACUN – a törökök egyik pizzája, ami egy nagyon vékony tésztából készülő paradicsomos, darált húsos étel –amit friss zöldségekkel tálalnak.
  • PIDE – ez is egy pizzaféleség, hosszúkás alakja van, és különböző feltétekkel kapható
  • Nagyon kedvelt a marhahúsból készült PASTIRMA is. A pastirma a katonák eledele volt, akik a hosszú hadjáratokra vitték magukkal ezt a marhahúsból "sonkamódra" készült, levegőn szárított, erősen fűszerezett húsfélét
  • MUSZAKA - darált birkahúsból, burgonyából, paprikával, paradicsommal, joghurttal készítik. A török muszaka – a göröggel ellentétben - nem rétegzett. Ehelyett magas hőfokon, kevés zsíron serpenyőben pirított padlizsánból, zöld borsból, paradicsomból, hagymából és darált húsból készül, cacıkkal (kb. dzadzíki) és piláffal fogyasztják. Léteznek cukkinis, sárgarépás és burgonyás változatai is.
  • SUCUK – reggelinél fogyasztott szalámiféleség
  • PILÁF birkahúsból készített rizottószerű fűszeres, rizses étel,
  • AYRAN hagyományos sós joghurtitalt
  • RAKI Törökország nemzeti itala a raki, amelyet szőlőből készítenek, és ánizzsal ízesítik.
  • MENEMEN(Török lecsó) -a hagyományos török reggeli alapeleme. Az étel pirított zöldségekből és sült tojásból áll. Melegen, kenyérrel szervírozzák.
  •  KÖFTE (Török fasírt) A török konyha fő eleme. Általában pogácsává vagy golyóvá formázzák - marhahúsból vagy birkahúsból, párolva készítik. Szósszal, szendvicsben vagy salátával, natúr joghurttal fogyasztják.
  •  MANTI (Töltött gyúrt tészta)- első látásra a raviolira emlékeztet. A kis, marha- vagy birkahússal töltött batyukat megfőzik vagy kisütik, joghurttal és fűszerezett olvasztott vajjal, gyakran több fűszerrel együtt szervírozzák.
  • KUZU TANDIR ( Birkasült) A húst egészben nyársra húzzák, és lassú tűzön sütik meg. Általában rizskörettel, krumplival, joghurttal tálalják.
  • BÖREK (Töltött vagy rakott yufka, vagy leveles tészta)- ínyenc török tésztaféleség. Készülhet darált hússal, spenóttal és sajttal töltött variációk. A leveles tésztát többnyire darabokra vágva, egyenként töltik. A börek bármikor könnyű és finom étel.
  • BAKLAVA (Török rétes)- Mogyorós, szirupos, tésztás édesség. Gyakran darált pisztácia kerül a tetejére. Édes és különleges, frissen kell fogyasztani!
  • MEZE (Előétel)- Elterjedt szokás a “meze”-fogyasztás, ami azt jelenti, hogy sokféle hideg előételt szolgálnak fel italokkal vagy főétel helyett. A vacsoravendég elé körülbelül húszféle választási lehetőséget szervíroznak. Ezek lehetnek babételek, saláták, kenyérre kenhető krémek kis adagokban tálalva.
  • DOLMA (Töltött zöldség) - az összes töltött zöldségfélét is így nevezzük. Törökországban a töltött szőlőlevél mellett a töltött paprika, cukkini és padlizsán is népszerűek.
  • LOKUM (Török ínyencség)- egy különböző ízekből és töltelékekből álló, gyakran porcukorral meghintett, többnyire gyümölcsös édesség.
  • MOZAIK PASTA (Mozaiktorta) Csokitorta - csoki szószból és apróra tört kekszdarabokból - sütés nélkül elkészíthető gyors édesség.
  • MERCIMEK KÖFTESI (Vörös lencse fasírt)- a húsból készült fasírt vegetáriánus török változata. Vörös lencséből, bulgurból és apróra vágott zöldségekből készül ez a népszerű török előétel.
  • KÜNEFE - egyedi török desszert, sajtból és vékony metélt tésztából készül, pisztáciával megszórva..
  • DÜRÜM (Hússal töltött lepény)- A burrito török változata a dürüm. Lassan sült csirke-, marha- vagy birkahúsból készül, amit vékony kenyérlepénybe tekernek.

 

+RECEPT

 

PIDE

Hozzávalók:

A tésztához:1 kd liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 6 dl langyos víz,4 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál só, 3 evőkanál tejföl , őrölt bors, 3 teáskanál szárított oregánó + egy kevés a szóráshoz

A töltelékhez:70 dkg darált hús , 2 zöldpaprika, 2 fej lilahagyma ,5 cikk fokhagyma, 6 evőkanál sűrített paradicsom + egy kevés a kenéshez, 3 teáskanál szárított kakukkfű , 1 csokor petrezselyemzöld, só , frissen őrölt színes bors, olaj a sütéshez, 20 dkg reszelt sajt a tetejére

A tálaláshoz: paradicsom, bazsalikomlevelek , tejföl , csípős paprika

Elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt,
  2. Letakarva meleg helyen felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Amíg a kelesztés tart elkészíthetjük a tölteléket: a felszelt hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a darált húst. Kavargatva a húst fehéredésig sütjük, majd ízesítjük sűrített paradicsommal, apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, és borssal.
  4. A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk,
  5.  öt egyenlő részre osztjuk.
  6. Egyenként mindegyiket ovális alakúra nyújtjuk, széleit pedig visszahajtogatjuk, török papucs alakúra. Jól nyomkodjuk rá a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Két végét kissé megcsavarjuk, hogy hosszúkás legyen.
  7. Az így elkészített "papucsokat" megkenjük a sűrített paradicsommal, megszórjuk az oregánóval, majd megtöltjük a húsos raguval.
  8. Reszelt sajttal megszórva, 200 fokos sütőben megsütjük.
  9. Friss paradicsommal, tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

VAN RÁ 20 OKOM, HOGY MIÉRT KELL CÉKLÁT ENNED!

Írta: Faar Ida

A céklát már ősidők óta ismeri és használja az emberiség. Őshazája a Földközi-tenger vidéke, és a Közel-Kelet. A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötét bordó színét, magas tápértékét a kén-cukor komplexnek a betaninnak köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), ritka nyomelemeket (rubídium és cézium), vitaminokat (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotint, fitovegyületeket: (polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok) enzimeket és cukrokat, és változatos aminosav-tartalma kiemelkedően értékessé teszi táplálkozás-élettani jelentőségét.

 

Élettani hatásai:

  1. nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége.
  2. a szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén
  3. növeli állóképességet,
  4. javítja immunrendszer működését.
  5. magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.
  6. fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható roboráló szerként
  7. de a cékla főzőlevét se öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.
  8. enyhíti a fejfájást és fogfájást
  9. hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben - festékanyaga az antocián révén. Ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyökök károsító hatásitól
  10. székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is ajánlott,
  11. mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolt
  12. fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. De emellett megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is. Jótékonyhatású gyomorhurut, aranyér és vakbél-irritáció esetén.
  13. gyulladás gátló
  14. kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, amelyek rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek.
  15. a zöldségek közül a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére, erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.
  16. várandós anyák is fogyaszthatják, hiszen gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége is csökkenthető.
  17. lúgosító hatású helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
  18. a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része, hiszen fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, így csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.
    Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet.
  19. a menstruációs zavarokat és a változókor panaszait is enyhíti.
  20. cékla hangulatjavító – fogyasztása jó közérzetet biztosít, így a depresszió, a letargia leküzdésében is hatásos

A céklából nyersen készíthetünk ivólevet, - más zöldségekkel keverve: jól illik hozzá a sárgarépa, zeller, alma. Az egészen apró céklákat egészben hagyva meg is savanyíthatjuk.

 

RECEPTEK

KLASSZIKUS CÉKLALEVES

Hozzávalók: 50 dkg cékla, cukor/édesítőszer, 1 citrom, vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, só, bors, ízlés szerint friss tárkony

A megmosott céklát meghámozzuk és enyhen sózott, cukrozott/édesített vízben megfőzzük, leszűrjük, bot mixerrel pépesítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, es tárkonyozzuk. Citromlével ízesítjük, majd a tejföllel elhabart tojássárgáját is beletesszük.

CÉKLAMÁRTÁS

Hozzávalók: 3 db nagyobb cékla, 6 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 liter csontlé, ecet, só, cukor, 2 dl tejföl

A megtisztított céklákat megfőzzük, és apró kockákra vágjuk. A lisztből a vajon világos rántást készítünk, felengedjük a csontlével, ecettel, sóval, cukorral/édesítőszerrel ízesítjük, beletesszük a főtt céklát, kis ideig forraljuk, végül belekeverjük a tejfölt. Főtt és sült húsokhoz kiváló.

 

JOGHURTOS - MAZSOLÁS CÉKLASALÁTA

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5 dkg mazsola, 2 dl joghurt, citromlé, só, cukor, ízlés szerint

A mazsolát megmossuk, és citromos vízbe megáztatjuk. A megmosott céklát a héjában félig puhára főzzük – meghámozzuk, lereszeljük, és hozzákeverjük a lereszelt almát is - citromlével meglocsoljuk. Hozzákeverjük a mazsolát, a natúr joghurtot és ízlés szerint ízesítjük.

CÉKLÁS RIZSKÖRET

Hozzávalók: 1 kg cékla, olívaolaj, 2 nagy fej hagyma, 4 db fokhagyma, 60 dkg rizs, 2 liter zöldség alapleves, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg kecskesajt, vaj

A megmosott céklákat, puhára főzzük,  megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A felhevített olivaolajon megdinszteljük a hagymát és fokhagymát hozzáadjuk a rizst és az alapleves egyharmadát, majd állandó kevergetés mellett főzzük. Ha elfőtte a levet, adjunk hozzá még egy keveset az alaplevesből.

Ha a rizs megpuhult, keverjük bele az összekockázott céklát és pár perc alatt forraljuk össze. Tálaláskor morzsoljunk rá friss kecskesajtot, szórjunk rá összevágott petrezselyemzöldet.

 

POHARAS CÉKLASÜTI

Hozzávalók: 2 pohár liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 csipet só, 1 pohár cukor, 6 db tojás, 1 pohár étolaj, 1 pohár reszelt cékla, 1 tábla keserű csoki, 1 csomag vaníliás cukor

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Egy másik edénybe beletesszük a tojásokat, a cukrot, az olajat. Habverővel alaposan elkeverjük - majd hozzáadjuk a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan keverjük bele a lisztes keveréket is. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük. Kockára vágva tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK !

 

0 Tovább

A MAGOK KIRÁLYA: A szezámmag

Írta: Faar Ida

A magok királya, ami minden kórra, bajra gyógyír lehet.

Ez az Indiából származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.

Míg az öreg kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).

 

Mi van benne?

  • súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
  • A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
  • foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav

Beltartalmi értékei/ 100 gramm

Fehérje

20 gramm

Zsír

50

Szénhidrát

21

Nátrium

4,5 mg

Kálium

458 mg

Kalcium

783 mg

Foszfor

607 mg

Magnézium

347 mg

vas

10 mg

Élettani hatásai:

  • megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
  • erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
  • kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
  • erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
  • segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
  • fiatalító, sejtmegújító hatású
  • jó székrekedésre
  • erősíti a szervezet védekezőképességét
  • segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
  • gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja

A szezám olaj

  • csökkenti a magas vérnyomást
  • magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
  • leköti a mérgező anyagokat
  • erős antioxidáns
  • intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír
  • gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését

 

A szezámmag többféle formában kapható:

  • hántolt
  • hántolatlan
  • pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
  • natúr

 

RECEPTEK

SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.

A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

 

HALVAKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint

Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

ARAB SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve

A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.

 

0 Tovább

A HÓNAP FŰSZERE: A tárkony

Írta: Faar Ida

Tárkony, tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon – ezek a nevek ugyanarra a gyógynövényként is használható fűszernövényre utalnak, amelyet már az egyiptomiak is termesztettek. Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába, hazánkban csak a XVI. századtól vált igazán ismertté.

A tárkonynak két változatát termesztik: a francia tárkonyt, és az orosz tárkonyt – de a francia tárkony sokkal népszerűbb mivel gazdagabb illatanyagokban, és lényegesen zamatosabb.

Erdélyben a legkedveltebb fűszernövény.

A tárkony, mint fűszer

 

Íze és illata hasonlít az ánizséra, és az édesköményére (talán egy pici csípősséggel keveredve)– ezt magas illóolajtartalmának köszönheti, illetve az illóolajban található esztargolnak.

A tárkony levelei azok, amelyeket fogyasztunk: akár friss, zöld állapotában,(ilyenkor a legaromásabb, legintenzívebb az íze), akár sóban vagy ecetes vízben eltéve, de akár száríthatjuk is. Ízesíthetünk vele salátákat, leveseket, főtt vagy sült húsokat, ragukat. Kiválóan illik a szárnyasokhoz, birkához, bárányhoz, vadhúshoz – de nagyon finom lesz tőle a zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelék is. Készíthetünk vele tárkonyos ecetet (a zölden szedett és összeaprított tárkonyra öntsünk annyi ecetet, hogy ellepje, pár nap után szűrjük le)– ami bármelyik salátánkat meg tudja bolondítani.

Egy újabb fűszer, ami egyben gyógyhatással is rendelkezik.

 

Hatásai:

  • elősegíti az emésztést
  • enyhe nyugtató, segít leküzdeni a kimerültséget
  • megelőzi a szívbetegségek kialakulását
  • enyhíti a hasi görcsöket
  • étvágyjavító
  • segíti az epe termelését a májban
  • tisztítja a veséket
  • felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
  • enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget
  • a tárkonylevél rágcsálása elmulasztja a csuklást, és enyhíti a fogfájást

Hogyan készíts tárkonyból gyógyteát?

  • Nyugtató hatású tea:  egy csésze forrásban lévő vizet önts rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyd így állni 10 percig, aztán idd meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.
  • Emésztést segítő ital: Áztass 1 marék szárított levelet 1 befőttesüveg almaecetben, keverd össze, majd zárd le. Naponta 1 evőkanálnyit tégy 2 dl vízbe (leszűrve) –és idd meg

…plusz egy recept

 

CSIRKEMELL-TOKÁNY

Hozzávalók: 1 kg csirkemell csíkokra vágva,2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 kis doboz tejföl, kakukkfű, só, bors, tárkony, liszt a habaráshoz

Köret: főtt tészta

A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát. A húst csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, (ízlés szerinti mennyiségben) majd felöntjük egy pohár vízzel. Addig főzzük, még a hús meg nem puhul. Ha megpuhult a hús - a tejföllel és a liszttel behabarjuk. Főtt tésztával tálaljuk.

 

0 Tovább

TUDOD, MIÉRT KELL ENNED MINDEN NAP EGY ALMÁT?

Írta: Faar Ida

Tudod, miért kell enned minden áldott nap egy almát? Nem. Nem azért, hogy a hazai termelőket, vagy kereskedőket támogasd… És nem is azért, hogy megfelelj a „Napi egy alma – az orvost távol tartja” – elvárásának.

Egyszerűen csak azért, hogy az elfogyasztásával segítsd a szervezeted működését, egészséged megőrzését, vagy helyreállítását.

Sajnos így tél végén – tavasz kezdetén  még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, - hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni - a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit nyugodt szívvel fogyaszthat bárki.

 

 Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapétele, a héjában található pektin pedig gondoskodik a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-, B2-, és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kalciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket, szelént tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt.

Szervezetünkre gyakorolt hatásai:

  • csökkenti a gyulladásokat,
  • csökkenti az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát,
  • antiszeptikus: vírus- és baktériumölő hatású,
  • segíti a zsíranyagcserét, ezért a fogyókúra hatékony támogatója
  • stabilizálja a vércukorszintet, csillapítja az étvágyat
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást
  • kiváló székrekedés esetén: reggel, éhgyomorra 1-2 nyers almát alaposan megrágva ajánlott elfogyasztani
  • de jó hasmenés esetén is: fogyasszunk reszelt almát, mert lassítja a gyomor- és bélműködést,
  • vizelethajtó  
  • ellenállóbbá teszi az immunrendszert,
  • segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt,
  • enzimjei megelőzik a visszérgyulladást
  • méregtelenít
  • magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szervezetben felszabaduló szabadgyököket ezáltal csökkenti a tüdőrák-, valamint egyéb ráktípusok kialakulásának esélyét
  • tisztítja a vért,
  • erősíti az idegrendszert,
  • segíti a szervezet vasfelvételét más ételekből, (például a tojásból vagy a májból)
  • jelentős kalciumtartalma megakadályozza a csontritkulást,
  • 50 százalékkal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért lassítja az öregedési folyamatokat -, segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában
  • fogyasztása különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.
  • szénhidrát tartalmával hozzájárul a szervezet energiaellátásához
  • frissítő hatású
  • fokozza a szellemi teljesítőképességet

 

Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termelt fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs. Az alma sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.

RECEPTEK

 

 

ÉDES ALMASALÁTA

Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

VITAMINSALÁTA

Hozzávalók: 2 fejes saláta, 30 dkg főtt cékla, 3 narancs, 3 zöld alma, 3 banán,

2 evőkanál citromlé, 3 meghámozott sárgarépa, 1 gránátalma, 15 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál könnyű olívaolaj

Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd egy nagy salátástálban jól összeforgatjuk.

ALMÁS-SÁRGARÉPÁS DARA

Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.

Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

 

ALMÁS-MÜZLIS BATYU

Hozzávalók:  1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 evőkanál müzli-keverék, 1/2 citrom leve, 10 dkg cukor vagy édesítőszer, fahéj A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor

Az almát lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal, cukorral/édesítőszerrel. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékonyan kinyújtjuk, és 16 egyforma darabra vágjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük.

EGYSZERŰ ALMATORTA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 2 csomag sütőpor, 6-7 alma darabolva, fahéjas cukor ( a cukor édesítőszerrel helyettesíthető)

Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

 

PUDINGOS ALMÁS KEHELY

Hozzávalók: 30 dkg babapiskóta, 1 rumaroma, 6 dl joghurt, 5 evőkanál méz, 4 nagy savanykás alma, 2 dl tejszín, 10 dkg darált, pörkölt dióbél, 2 zacskó hidegen keverhető pudingpor, 1 liter tej.

A babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a rumaromába (amit előtte 1 dl tejjel hígítottunk fel). A joghurtot a mezzel édesítjük. Az almát lereszeljük. A pudingporra ráöntjük a tejet es habverővel addig kevergetjük, amíg az krémszerűen besűrűsödik. Ekkor belekeverjük a reszelt almát és a mézes joghurtot. Hosszú, keskeny poharak aljára teszünk egy réteg piskótát, arra a krémből egy réteget, erre újra egy réteg piskótát rakunk. Addig rétegezzük, amíg el nem fogy. A tetejét tejszínhabbal és a pörkölt dióval díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

 

0 Tovább

UGYE TE IS TUDOD MI AZ A HECSEDLI?

Írta: Faar Ida

Hecsedli, csipkebogyó, , kutyarózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, csitkenye – mindegy miként nevezzük, ugyanazt a narancssárgától a mélyvörös színig pompázó bogyót értjük rajta, amely kitűnő C-vitaminforrásunkká válhat influenzától és náthától terhelt napjainkban.

Frissen felhasználva a legjobb – hiszen 100 grammonként akár 1000 – 1500 mg C-vitamint is tartalmaz, de feldolgozva, ha hő hatására veszít is belőle, - párolva vagy lekvár formájában - szintén hatásos lehet a meghűléses betegségek kezelésében.

 

Nagy mennyiségben tartalmaz: B1-, B2-, E-, K-, P-vitamint, ásványi-anyagokat (magnézium, kalcium), cukrot (14 g/100 g), pektint (3,5 g/100 g), alma- és citromsavat (5 g/100 g), fehérjét (4 g/100 g), karotint, flavonoidokat, illóolajokat, cseranyagokat. Egészségre gyakorolt hatásai:

  • immunerősítő és roboráló hatású; fokozza a szervezet ellenálló képességét,
  • gyulladás gátló, természetes antibiotikum
  • ajánlott influenzajárványok megelőzésére és náthás, lázas megbetegedések kezelésére;
  • erősíti a legyengült szervezetet;
  • vizelethajtó hatással bír
  • ajánlják vesekő, vesehomok kezelésére is;
  • gyümölcssav tartalma miatt enyhe hashajtó – kíméletes segítő székrekedéssel küzdő emberek számára
  • segíti az emésztést
  • étvágygerjesztő
  • főzete külsőleg lemosás, borogatás formájában alkalmazható sebek, és bőrfertőzések kezelésére
  • sikeresen gyógyítja a bélhurutot és hörghurutot
  • javítja a vérképzést – segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását
  • serkenti a mellékvesék és a máj működését,
  •  megszünteti a gyomorgörcsöt
  • hatásos rekedtség és ínygyulladás esetén  
  • megvédi szervezetünket a mérgező elemek (ólom, kadmium stb.), illetve egyéb környezeti ártalmak káros hatásától

A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. őt még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle.

 

RECEPTEK

CSIPKEBOGYÓ-LEVES

Hozzávalók: 10 dkg szárított csipkebogyó,10 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 dl valódi almalé, 1 evőkanál étkezési keményítő,2 evőkanál citromlé, só

A  szárított csipkebogyót, 2-3 órán át langyos vízben áztatjuk, majd a lével együtt feltesszük főni. Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A keményítőt az alma lével simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Felforraljuk és hozzáadjuk a cukrot/édesítőszert, a citromlevet, sót.

CSIPKEBEFŐTT

Hozzávalók: 1kg csipkebogyó kimagozva, ½ liter víz, ½ kg cukor

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a csipkehúst, és 10 percig főzzük. Egy napig a cukorszirupban hagyjuk – majd leszűrjük, üvegekbe tesszük és leöntjük az újraforralt levével. Az üvegeket lezárjuk és hőkezeljük.

ALMÁS CSIPKEBOGYÓDZSEM

Hozzávalók: 1 kg megtisztított csipkebogyóhús, 1kg savanykás alma megtisztítva cikkekre vágva, 70 dkg cukor, víz

Az almát és a csipkehúst annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. Ha megpuhult turmixgéppel pépesítjük, hozzákeverjük a cukrot – és visszatéve a tűzre állandó kevergetés mellett dzsemet főzünk belőle. Ha nem akarjuk

 

MINDENKINEK JÓ EGÉSZSÉGET !

 

0 Tovább

EGYÉL TE IS OLCSÓN – EGÉSZSÉGESET!

Írta: Faar Ida

Olcsón – egészségeset? – ingatod most a fejed kételkedve, mert a köztudatban az a téves vélekedés terjedt el, hogy az egészséges ételek drágák. Holott tudatos tervezéssel – szinte ugyanannyiból ki lehet hozni egy egészséges menüt, mint az egészségtelent. Hogyan? Ennek járunk most utána.

  1. A SZENDVICSEKET KÉSZÍTSD EL OTTHON!

Minek fizetnél a büfében dupla árat egy salátás szendvicsért, amikor otthon elkészítve többszörösen is jól jársz. Egyrészt kevesebbe fog kerülni, másrészt tökéletesen tisztában lehetsz azzal, hogy az alapanyagok honnan származnak, mennyire frissek.

  1. FŐZZ MAGAD!

Ha saját magad főzöd meg az ételeket a családodnak – több szempontból is sokat teszel az egészségetekért. Friss, megbízható forrásból származó, egészséges hozzávalókat válogathatsz össze, elkerülheted a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, a nátrium-glutamátot, ami köztudottan káros az egészségre.

 

  1. MINDIG A SZEZONNAK MEGFELELŐ ZÖLDSÉGEKET-GYÜMÖLCSÖKET VÁLASSZ!

A szezonalitás figyelembevétele azért fontos, mert általában minden zöldség-gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor szezonja van, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Persze ha télen is szeretnéd ezeket az ízeket élvezni, ne felejts el lefagyasztani belőlük, vagy a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni.

  1. NEM KÖTELEZŐ BIO – ÉLELMISZERT VENNI

A bio élelmiszerek – a sajátos előállítási, termelési körülmények miatt – általában drágák. Érdekes módon az utóbbi időkben elég sok esetben igazolódott be, hogy a bio- élelmiszerek sem 100 %-osan megbízhatóak (aflatoxinos zabpehely). Helyettük inkább:

  1. VÁLASZD A HELYI TERMÉKEKET

A helyi piacon beszerezve az alapanyagokat olyan személyes kapcsolat alakulhat ki közted és a termelő/forgalmazó között, aminek a bizalom a legfontosabb mozgatórugója.

 

  1. SZABJ HATÁRT A KÖLTSÉGESEBB ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSÁNAK!

Nem azt mondom, hogy kerüld őket – ugyanúgy képezzék a részét az étrendeteknek, de legyen a fogyasztásuk különleges alkalom, amikor nem az elfogyasztott mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly. (Gondolok itt: a drágább sajtokra, vadhúsokra, libamájra, egzotikus gyümölcsökre).

  1. NE PAZAROLJ!

Élelmiszereink 30 %-a sajnos a kukában végzi: vagy azért, mert megromlott, még azelőtt mielőtt felhasználtuk volna, vagy, mert túl sokat készítettünk belőle. Sokat lehet spórolni, ha felhagyunk a pazarlással: ha tudatosan csak annyit vásárolunk, amennyi szükséges az ételünkhöz (előzetes tervezéssel), vagy ha a maradékot lefagyasztjuk egy következő alkalomra.

  1. TARTÓS ÉLELMISZERBŐL VISZONT CÉLSZERŰ SPÁJZOLNOD

Miért? Mert ha az alapvető élelmiszerekből (olaj, ecet, dó, bors, fokhagyma, liszt, tészta, fagyasztott zöldségek, rizs, burgonya stb.) van otthon készleted – könnyebben jutsz a főzéshez, rengeteg időt megspórolhatsz, és nem kell boltba rohangálnod – ahol könnyen elcsábulhatnál az egészségtelen ételek megvásárlására.

 

0 Tovább

20 EGÉSZSÉGES NASSOLNIVALÓ MINDENKINEK

Írta: Faar Ida

Nassolni jó, nassolni muszáj – délelőtt, délután, este – a csipegetés két főétkezés között külön élmény. Már, ha nem okoz számodra bűntudatot, és bűntudat miatt nem kezdesz el szorongani. Nos, hogy ez ne következhessen be a következőkben olyan egészséges nassolnivalókról lesz szó - amelyeket lelkiismeret furdalás nélkül megehetsz.

A nassolás nem tekinthető általánosságban véve kerülendő étkezési formának, amennyiben a köztes étkezések alkalmával fogyasztott ételek hozzájárulnak az egészséges energia- és tápanyagbevitelhez. 
A legfeljebb 3 köztes étkezés beiktatása, valamint a változatos ételek és italok fogyasztása legtöbbször inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorol az egészségre. A gyakran és kis adagokban történő étkezés („csipegetés”) számos előnnyel rendelkezik a ritkán és nagy adagokban történő étkezéssel („lakmározással”) szemben.

  1. Müzli

Válassz cukormentes, természetes, rostokban gazdag müzlit,majd natúr joghurttal kevered össze.

 

  1. Alma

Az alma már eleve önmagában is kiváló nassolnivaló, vágd szeletekre, majd keverd össze különféle magvakkal: 1-2 teáskanál elég is. Öntsd nyakon 1-2 kanál mézzel, Persze választhatod az almachipset is, ami alig tartalmaz kalóriát, édes és laktató finomság.

  1. Mediterrán saláta

Vágj szeletekre 2 paradicsomot, adj hozzá feta sajtot, keverd össze olivaolajjal, és bazsalikommal. Laktató, egészséges finomság

  1. Fagyasztott zöldborsó, vagy csemegekukorica

Frissít, telít, egészséges

 

  1. Aszalt gyümölcsök

Bár óvatosan kell bánni velük –magas szénhidráttartalmuk miatt, de mégis kiváló nassolnivalók. Magas rosttartalmuknak köszönhetően serkentik az emésztést, kíméletesen megakadályozva ezzel a székrekedés kialakulását.

  1. Pattogatott kukorica

Natúr formában – vaj, és olaj nélkül – pici sóval, vagy fűszerrel kiváló – hosszan teltségérzetet biztosít.

  1. Natúr joghurt

A nap bármely időszakában jó választás -a benne található fehérje és a kalcium fokozza a zsírégetést, a jótékony baktériumok pedig gondoskodnak emésztőrendszer egészségéről.

 

  1. Banán

Anyagcsere pörgető, B-vitaminban és vízhajtó káliumban gazdag –gyorsan csillapítja az éhséget.

  1. Étcsokoládé (napi 1-2 kocka)

A legalább hetven százalékos étcsokoládé antioxidánsai számtalan egészségügyi előnnyel járnak, hiszen védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaitól.

  1. Zabpehely

Alacsony glikémiás indexe és magas növényi rosttartalma révén a zabpehely a hagyományos gabonapelyhekhez képest nem hizlal, viszont nagyon laktató.

 

  1. Kemény tojás

Egy-két darab elfogyasztásával nagy mennyiségű fehérjét vihetsz be a szervezetedbe, ami órákig képes csillapítani az éhségérzetet.

  1. Narancs

C-vitaminban és növényi rostokban gazdag, így jót tesz az agyműködésnek, és az emésztési folyamatoknak.

  1. Teljes kiőrlésű keksz

A benne található rostok jót tesznek az emésztésednek. Eheted önmagában, vagy kenhetsz rá kalóriaszegény túrót, vagy diabetikus lekvárt.

  1. Olajos magvak

Natúr, sózatlan változatban – szigorúan csak egy kis maréknyi mennyiségben (a magas kalória-tartalom miatt), Értékes B-vitaminokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

  1. Ananász

Frissítő, éhségcsillapító, rostokban gazdag.

  1. Turmix

Nem kell más hozzá, mint egy zsírszegény natúr joghurt, és friss, vagy fagyasztott gyümölcs. és némi édesítőszer.

  1. Extrudált köles

Alacsony kalóriatartalma, kiváló roppanós csemege.

  1. Zellerszár

Vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenít, rostjai az emésztés működését támogatják.

  1. Répa

Ropogós, rostokban igen gazdag nassolnivaló, ezáltal segíti az emésztést és a salaktalanítást, antioxidánsai pedig óvják szervezetedet a káros szabadgyököktől.

 

  1. Diákcsemege

A növényi magvak és az aszalt gyümölcsök jótékony hatásait ötvözve, egyszerre segíti az emésztést, javítja az anyagcserét, és biztosít jóllakottságérzetet.

 

0 Tovább

ÉVINDÍTÓ GONDOLATOK 2019

Újra eltelt egy év… 

Magad mögött hagytad 2018-at is – és most, ha rutinszerűen leltárt készítesz, végy elő egy képzeletbeli dobozt MÚLT felirattal, és sorra dobáld bele mindazt, ami történt: sikereket-kudarcokat, betartott és megszegett ígéreteket, nyereségeket, veszteségeket, mosolyokat és könnyeket. 

Ha végeztél – zárd le jó szorosan, és tedd félre. 

Mert az újév – új lehetőségeket tartogat, és ezeket nem írhatják felül a múltad hibás beidegződései… 

Fejlődnöd kell! 

Miért? 

Nem. 

Nem azért, mert fogadalmakat tettél – és nem is azért, mert ezt várják el tőled. 

Egyszerűen csak azért, mert egész lényed arra vágyik, hogy újjászülethessen. Hogy ez sikerül e? 

Egyedül csak rajtad múlik… 

Az elhatározásodon, a hozzáállásodon, a kitartásodon, a türelmeden, azon, hogy képes leszel e legyőzni a kishitűségedet, a félelmeidet. 

Bízz önmagadban, és azokban, akiket szeretsz…- és ahogy már oly sokszor mondtam-: higgy abban, hogy a szeretet minden akadályt legyőz – szeress, nevess, élj, remélj – és SOHA ne add fel!

SZERETETBEN, EGÉSZSÉGBEN, SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK!

 

0 Tovább

Mákod van! Mákod – van???

Írta:Faar Ida

 

Mákos tészta, mákos kalács, mákos guba, mákos rétes…- csak néhány a sokféle finomság közül, amiben a mák a „főszereplő”. A magyar konyha hagyományos alapanyaga, amelyet elsősorban élelmiszerként termesztenek, de gubójából a gyógyszeripar - hazánkban Kabay János (1896-1936) magyar gyógyszerész felfedezése nyomán (1931) – a morfint és származékait állítja elő.

A máktokban lévő tejnedvből előállított nyers ópiumban sokféle alkaloid van, melyből a modern orvoslás leggyakrabban hármat használ fel:

  • morfin - a legerősebb központi fájdalomcsillapító szerek egyike, amely enyhíti az erős fájdalmakat, és csökkenti a szorongást. Orvosi alkalmazását szigorúan szabályozzák, mert tartós használata függőséget okoz – kábítószer.
  • kodein és származékai - köhögéscsillapító hatású
  • papaverin - sima izomgörcsoldó szer, melyet pl. gyomor- és bélgörcsök, az epehólyag görcsös állapotának, vesekőrohamok és görcsökkel kísért menstruációs zavarok gyógyításánál használnak

Mákszemnyi egészség…

 

A mák értékes tápanyagok tárháza. Van benne:

  • B1-, B5-, B6-vitamin és niacin
  • nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot (968 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g)
  • rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

  • mert magas kalcium-tartalma segít megelőzni a csontritkulást
  • erősíti a körmöket, egészségesebbé teszi a hajat
  • nyugtatja az idegrendszert
  • magas rosttartalma miatt segíti az emésztést
  • lassítja az öregedési folyamatokat
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • megelőzi a trombózis kialakulását
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • gluténmentes (glutén érzékenységben szenvedők is fogyaszthatják)
  • magas vastartalma miatt ajánlott vérszegénység esetén
  • erősíti az immunrendszert

Konyhai felhasználása

  • leggyakrabban sütemények töltelék-anyaga
  • kiválóan párosítható sütőtökkel, vagy szilvával

+ 1 RECEPT

 


KLASSZIKUS MÁKOS GUBA –amikor a maradék kifli is felhasználásra kerül

Hozzávalók: 8 db szikkadt kifli, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, vagy vaníliás cukor, 10 dk darált mák, 5 evőkanál méz.

 A kifliket egyforma karikákra vágjuk - tálba tesszük. A tejet a vaníliával felforraljuk. Ráöntjük a kiflire, majd kanállal átforgatjuk. Vigyázzunk arra, hogy a kifli megpuhuljon, de ne menjen szét. Amikor a tejet magába itta, tepsibe tesszük. Mákkal gazdagon meghintjük, és mézzel meglocsoljuk. Forró sütőben átmelegítjük, majd tálaljuk.

 … és Nektek? Mi a kedvenc mákos ételetek?

 

0 Tovább

MIÉRT EGYÜNK ZÖLDBABOT? MERT FINOM, ÉS EGÉSZSÉGES

Írta: Faar Ida

 

A népies nevén paszulynak nevezett hüvelyes növény méltán népszerű minden magyar konyhában. Egyrészt sokféleképpen elkészíthető, sokféleképpen eltehető télire, és nem utolsó sorban nem kell számolni a szénhidrát-tartalmát sem. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok legősibb eledele volt hajdanán –viszont hazánkba a török hódoltság idején került. Hivatalosan mintegy 80 fajtája ismert – ezek közül is a sárga hüvelyű változatok a legkeresettebbek, pedig a zöld hüvelyűek is nagyon finomak, ráadásul jóval később szálkásodnak, és magasabb a magnéziumtartalmuk is). A zöldbab energiatartalma alacsony (41 kcal/100 gramm), ezért bármelyik diéta (akár cukorbeteg-, akár fogyókúrás) alapját képezhetik a belőle készült ételek. Főve 100 grammonként tartalmaz:

  • 6,7 gramm szénhidrátot
  • 0,2 gramm zsírt
  • 2,4 gramm fehérjét

Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben található benne: kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium; de vitaminokban is gazdag: A-, B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamin. Emellett még nagyon magas a rosttartalma is, amely segít az emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében.

Élettani hatásai:

  • kiváló vízhajtó
  • ajánlják szív- és vesebetegségnél, hólyagpanaszoknál, ideggyulladásnál, teája köszvény és reuma esetén is hatékony szer
  • inzulinszerűen ható anyagot tartalmaz (glukokinin), amely hatékonyan csökkenti a vércukorszintet
  • elősegíti a csontok és a sejtek növekedését
  • magas C-vitamin és béta-karotintartalma csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, ezáltal keringési rendszerünk védelméhez
  • megelőzi a vastagbélrákot
  • méregtelenít
  • gyulladáscsökkentő hatású.
  • magas vastartalma segíti szervezetünk energiaellátását
  • a zöldbab-leve elősegíti a fehérjék emésztését és felszívódását
  • elősegíti és serkenti a máj működését és különösen jó hatással van a vérben levő méreganyagok eltávolítására.
  • hatásos ideggyengeség esetén is, magas B-vitamin tartalmának köszönhetően
  • aktiválja az enzimek működését
  • biztosítja a sejtek energiaellátását
  • gyorsítja az anyagcserét

FONTOS TUDNI:

A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani, mert a zöldbab hüvelye nyersen "phasin"-tartalmaz, amely egy nitrogéntartalmú glükózid ami megbetegedést okozhat, de ez az anyag hő hatására szétbomlik.

 



RECEPTEK

ZÖLDBABLEVES - CSIPETKÉVEL

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb,50 dkg zöldbab, 10 dkg zsír, 8 dkg liszt,2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, piros paprika,3 dl tejföl, só, bors,1 csomó petrezselyemzöld, csipetkéhez: 2 tojás, 15 dkg liszt

A megtisztított zöldbabot 1 cm-es darabokra vágjuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. Puhára főzzük, közben a megtisztított apróra vágott vöröshagymát aranysárgára fonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pirospaprikával színezzük. Az apró kockára vágott húst a hagymára tesszük, sózzuk, borsozzuk

És egy kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. A megfőtt zöldbabhoz hozzáadva összeforraljuk. Világos barna petrezselymes rántást készítünk, tejföllel és egy kevés vízzel felengedjük, és berántjuk vele a levest. Betétnek csipetkét adunk hozzá.

PALÓCGULYÁS

Hozzávalók: 1 kg birkahús, 15 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 db paprika, 4 db paradicsom, 5 dl tejföl, 1 kg zöldbab, 1 csokor kapor, só, bors, babérlevél

Az alaposan lepucolt és kockákra vágott húsból a szokásos módon pörköltet főzünk, felöntjük vízzel, beletesszük a babérlevelet, és majd ha felforrt a kockákra vagdalt zöldbabot. Miután a zöldbab megpuhult, vékony tejfölös habarással besűrítjük. Ráhintjük a finomra vagdalt kaprot, és máris tálaljuk.

 

ZÖLDBABSALÁTA

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 4 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál olaj, 1 dl borecet, só, bors.

A tisztított zöldbabot sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, majd elkeverjük a zúzott fokhagymával, az olajjal, ecettel és a borssal.

GOMBÁS RAKOTT ZÖLDBAB

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 40 dkg gomba, 10 főtt tojás, 6 dl tejföl, 30 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál liszt, vaj, bors, só

A zöldbabot tisztítjuk, sós vízben puhára főzzük és lecsepegtetjük. A gombát szeleteljük, majd vajban, fedő alatt puhára pároljuk, közben sóval, borssal fűszerezzük. Tűzálló tálat kikenünk vajjal, a bab harmadát belesimítjuk, 3 tojást rákarikázunk és rátesszük a gomba felét. Sózzuk, borsozzuk. A tejfölt kikeverjük a liszttel, a sajttal és harmadát a tálba öntjük. A rétegezést így folytatjuk, majd a legfelső babra öntjük a megmaradt mártást. Vajdarabkákat morzsolunk a tetejére és előmelegített sütőben, pirosra sütjük.

 

ZÖLDBABFŐZELÉK

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, pár csepp ecet (csipetnyi cukor vagy 1 kiskanál barackíz).
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a megtisztított, 1-2 centis darabokra vágott zöldbabot beletéve, megsózzuk. Kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, majd a tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Pár csepp ecettel savanyítjuk, (Szelídíthetjük az ízét kevés cukorral vagy barackízzel is.)

ZÖLDBAB KÖLESSEL

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 30 dkg vöröshagyma,4 gerezd fokhagyma,1 csokor borsikafű,1 evőkanál olívaolaj, 30 dkg köles, 1liter zöldségleves,20 dkg juhsajt, cayenne-i bors, só

A zöldbabot megtisztítjuk, és 2 centi hosszúságúra feldaraboljuk. A meghámozott vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A borsikafű leveleit a szárról lecsipkedjük és félretesszük. A vöröshagymát, a fokhagymát és a borsikafű szárait felhevített olajon megpirítjuk. Rászórjuk a kölest, felengedjük zöldséglevessel, és felforraljuk. Amikor felforrt, lefedjük és kis lángon, 20 percig főzzük. A babot enyhén megsózzuk, meglocsoljuk 1dl vízzel, majd lefedve, kis lángon 15 percig pároljuk. Összekeverjük a párolt kölessel, és tálalás előtt csipetnyi cayenne-i borssal fűszerezzük. Tányérokra szedjük, rámorzsoljuk a juhsajtot, és megszórjuk a félretett borsikafű levelekkel.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok

 

0 Tovább

HOGYAN HASZNÁLD KI A KAPOR EREJÉT?

Írta: Faar Ida

 

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényt már az ókorban is alkalmazták fűszerként és gyógyszerként egyaránt. Talán a világ legelterjedtebb és legrégibb fűszereként tartják számon, igaz abban a kérdésben, hogy hol is volt eredetileg az őshazája megoszlanak a vélemények.(Földközi-tenger vidéke, vagy Dél-Ázsia) – szerencsére a világ minden országában elterjedt, így hazánkban is könnyen termeszthető, beszerezhető. Népies elnevezései: fűszerkapor, kerti kapor, kerti kömény, uborkafű. Zölden és szárítva, magját egészben és darálva is használjuk.  Gazdasági szempontból is jelentős: hiszen jellegzetes ízét hasznosítja a konzerv-, cukor-, és likőripar egyaránt, de még az illatszerek gyártásánál is alkalmazzák illóolaj tartalma miatt. A konyhakert kihagyhatatlan növénye – rövid tenyészidejű, és ahol egyszer „bevette „magát, ott elpergő magjai miatt folyamatosan terem. Hasznosítható nyersen (ilyenkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma), de szellős helyen száránál összekötve megszáríthatjuk, így a téli időszakban sem kell lemondanunk az ízéről. Tartalmaz ásványi anyagokat (vas, kalcium és mangán), antioxidánsokat. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.

 

Gyógyhatása sokrétű:

  • csecsemők részére csuklásra, hascsikarásra, gyenge teát készítenek belőle;
  • gyomorerősítő - segíti az emésztést,
  • szünteti a puffadást,
  • csökkenti a húgyutak, és az emésztőrendszer gyulladásait,
  • leheletfrissítő,
  • nyugtató.
  • jó hatással van a hormonháztartásra,
  • főzete bőrregeneráló hatású.
  • csökkenti a magas vérnyomást, tágítja a szív koszorúereit,
  • csökkenti a koleszterinszintet.
  • antioxidáns-tartalma miatt megakadályozza a daganatos sejtek kialakulását.
  • borogatást készítve belőle csökkenti az izomfájdalmakat.

Felhasználása :

Levesek, szószok, mártások, halételek, saláták elkészítésénél, savanyúságok eltevésénél egyaránt alkalmazható. Fontos, hogy mindig a főzés befejezése előtt tegyük bele az ételeinkbe, így intenzívebb marad az íze, és nem vesznek el a fontos ásványi anyagok és vitaminok sem.

EGYSZERŰ KAPORLEVES

Hozzávalók: 3 l csontlé, 5-5 dkg vaj és liszt, 4 tojássárgája, 2 dl tejföl.

A megmosott kaprot apróra vagdaljuk, és a vajból és lisztből készült rántásban néhány percig pároljuk. Majd a csontlével föleresztjük, felforraljuk. Tálaláskor a levesestálban elkavart tojássárgájára és tejfölre öntjük, jól összekeverjük, és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

KAPORMÁRTÁS

Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, 4 evőkanál finomra vágott kapor, 3 dl tejföl, 3 liter csontlé, só, 2 nagy fej vöröshagyma, kicsi  cukor, vagy édesítőszer, ecet

A megszokott módon rántást készítünk, a hagymát és a kapor kétharmadát a rántásba tesszük és állandó keverés mellett megpároljuk, felöntjük a csontlével, és felforraljuk. Megsózzuk, 10 percig főzzük. Gyakran kevergetjük.
Megsavanyítjuk az ecettel ízlés szerint, belekeverjük a meghagyott finomra vágott kaprot, a tejfölt, és még egyszer felforraljuk. Legjobban a
főtt marhahúshoz illik.

 

JUHTÚRÓS GALUSKA KAPORRAL

Hozzávalók: 80 dkg liszt,4 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 1 pohár tejföl, 40 dkg juhtúró, 1 csomó kapor.

A lisztből a tojással a szokásos módon galuskát keverünk, megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütjük, és összekeverjük a galuskával és a tejföllel. Megsózzuk, és egy tepsiben szétterítjük. Elmorzsoljuk a tetején a juhtúrót. Megszórjuk az apróra vágott zöldkaporral. Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

KAPROS –FŰSZERES CSIRKECOMBOK

Hozzávalók:12 db csirkecomb, 60 dkg burgonya, só, bors, mustár, 10 dkg vaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó  kapor, és ízlés szerinti mennyiségű rozmaring.

Egy alufóliával kibélelt tepsibe a megsózott csirkedarabokat lerakjuk. Karikára vágott burgonyát rakunk mellé, megsózzuk, és a vajdarabkákkal megszórjuk. Öt dkg vajat megolvasztunk, majd összekeverjük a finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kaporral, metélőhagymával, rozmaringgal és mustárral. Ezzel a krémmel megkenjük a húsdarabokat. Lefedjük alufóliával, és megsütjük.

ÉDES KAPROS-TÚRÓS RÁCSOS LEPÉNY

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj,10 dkg porcukor, 2 tojás, kapor, egy csipet só, 1 sütőpor, kevés tej; a töltelékhez: 50 dkg túró, 1 dl tejföl, 10 dkg mazsola, kapor, 15 dkg cukor, 4 tojás fehérje

A lisztet, a vajjal, a cukorral, 1 tojássárgájával, egy csipet sóval, és a sütőporral, valamint egy kevés tejjel összegyúrjuk, két részre osztva hidegre tesszük, és 2-3 órán át pihentetjük. Az áttört túrót, a tejfölt, a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát, a finomra vágott friss kaprot, és végül a 4 tojás keményre felvert habját beleforgatjuk. A tészta felét vékonyra kinyújtva kivajazott tepsibe terítjük, a tölteléket ráöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. A tészta másik felét vékony rudacskákra sodorva, rácsszerűen rakjuk rá. Tojássárgájával megkenve, forró sütőben megsütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

0 Tovább

KUKORICÁZZUNK!

Írta: Faar Ida

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Tombol a nyár – perzsel a Nap, tömve a strandok, és a vízpartok – hosszú sorokban áll a nép a büfék előtt. De mit is kellene enni, ami nem terheli meg a gyomrot, nem növeli a koleszterin-szintet, és nem gyarapítja a derekunk körül hullámzó zsírtömeget? Nos, egy biztos: nem lángost!

Szerencsére a nyúlkajának minősített saláták mellett van egy olyan csemege, ami finom, egészséges, okosít, szépít, telít, táplál – és mellesleg most van a szezonja: a CSEMEGEKUKORICA!

Honnan jött?

A kukoricát- 5-7000 éve termesztik, az indiánok ősi eledele. Az Óvilágba először Kolumbusz Kristóf hozta be 1493-ban. A spanyolok és a portugálok terjesztették el a 16. sz. elejétől Afrikában, Ázsiában, Ausztráliába pedig a hollandok, angolok vitték el a 17–18. században. Hazánkba Törökországból érkezett, és kevesen tudják, hogy eredeti magyar neve ennek köszönhetően „török búza”. A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa ) a kukorica (Zea mays) emberi fogyasztásra termesztett változata.

Mi van benne? (100 grammonként)

Szénhidrát

19 gramm

Fehérje

3,2 gramm

Zsír

1,2 gramm

Nátrium

 15 mg

Kálium

270 mg

Magnézium

37 mg

Kálcium

2 mg

Vas

0,5 mg

A-vitamin

140-160 mg

C-vitamin

12 mg

Rost

2,7gramm

B6 vitamin

0,1 mg

B3-vitamin

1,5 mg

Tartalmaz még béta-karotint, folsavat, E-vitamint, foszfort, ként, cinket.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Élettani hatásai:

  • elűzi az idegességet, depressziót
  • növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét
  • szépíti a bőrt
  • gátolja a fogszuvasodás kialakulását
  • Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális életünkre is jótékonyan hat.
  • székrekedés ellen kiváló
  • Levelének és gyökerének főzete a hólyag- és húgyúti problémák gyógyszere, és vesekőképződést megelőző szer.
  • a „kukorica bajusz”-nak főzete értágító, élénkítő hatása is van
  • enyhe vízhajtó
  •  készülhet belőle borogatás bőrgyulladásra, fekélyre, fájdalmas ízületekre is

Felhasználása:

  • fogyasztható főzve önmagában
  • főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére
  • más zöldségekkel együtt savanyúságnak
  • kiegészítője lehet salátáknak
  • beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.

Égetett szeszek, sör és cukor is készül belőle, de felhasználja a kozmetikai-, a papír-, a textil- és a gyógyszeripar is. Hagyományos ételek alapja: prószát, gánicát, dödöllét és kukoricás kenyeret készítettek belőle. Mivel gluténmentes, így liszt-érzékenyek is fogyaszthatják. A fűszerek közül jól illik hozzá a kakukkfű, a szurokfű, a rozmaring és a majoránna.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

További érdekességek a csemegekukoricáról, dióhéjban:

  • Az első csemegekukoricát valószínűleg 1779-ben a Sullivan-expedíció hozta az indiánoktól.
  • A kukorica angol neve, az "indian corn" a kolumbuszi hódításokig vezethető vissza. Abban az időben az amerikai indiánok vendégszeretetük jelképéül két ajándékot nyújtottak át az érkező angoloknak: dohányt és kukoricát.
  • A magas keményítőtartalmú kukoricaszem, a belőle készült liszt és dara a kukoricacsíra-olajjal együtt a diétás receptek nélkülözhetetlen alapanyagai.
  • A kukoricabajuszból készített gyógytea kiváló vizelethajtó. Ödémánál (vizenyőnél), a húgyutak betegségeinél, vesehomok, vesekő és hólyaghurut esetén, valamint reumánál, köszvénynél előszeretettel isszák.
  • Becsült adatok alapján, a Földön 350 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, 80%-át az Amerikai Egyesült Államokban, 10%-át Kanadában, 10%-át pedig egyéb országokban.

RECEPTEK

KUKORICÁS APRÓLÉKLEVES

Hozzávalók: 1 kg csirkeaprólék, 40 dkg morzsolt csemegekukorica, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 csokor petrezselyemzöld felaprítva, édesítőszer, só, borsízlés szerint

A csirkeaprólékot feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kukoricát, az édesítőszert. A kukoricalisztet elkeverjük a tejszínnel, és az apróra vagdalt petrezselyemzölddel – amikor a hús és a kukorica megpuhult ezzel behabarjuk-, és újra felforraljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom.

KUKORICÁS ZÖLDSÉGLEVES GOMBÓCCAL

Hozzávalók: 5 db közepes burgonya, 15 dkg zöldborsó,20 dkg morzsolt kukorica, 4 db sárgarépa, 3 db petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál liszt,2 db tojás, csipetnyi őrölt bors, só, olaj,1 pohár tejföl

A gombóchoz a burgonyát megfőzzük, pürésítjük –a liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és sót. Félretesszük. A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget és az olajon kicsit megpároljuk. Felengedjük 3 liter vízzel, és beletéve az ízesítőket, majdnem puhára főzzük. (A borsót és a kukoricát később tegyük a levesbe) Ekkor vizes kézzel gombócokat formálunk a burgonyamasszából és a fövő levesbe tesszük. Megvárjuk, hogy a gombócok feljöjjenek a leves felszínére, - végül tejföllel tálaljuk.

KUKORICÁS SERTÉSRAGU

 

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 3 nagy fej vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 40 dkg csemegekukorica, 40 dkg zöldborsó, 40 dkg zöldbab, 2 paradicsompaprika, 3 sárgarépa, só.

 

A durvára vágott hagymát megfuttatjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, paradicsompaprikát, majd az ugyancsak a kockára vágott sárgarépát. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és kis lángon pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a zöldségeket is.

 

szezonja van csemegekukorica főzz magad egészséges természetes abroszravaló

KUKORICÁS ZÖLDSÉGKROKETT

Hozzávalók: 4 db nagyobb sárgarépa, 4 db közepes burgonya, 30 dkg kukorica, 2 kis fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 tejbe áztatott zsemle,2 tojás, só, bors, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a kisütéshez

A sárgarépát, burgonyát, hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a kukoricát, a tojást és az áztatott zsemlét. Fűszerezzük. Jól összekeverjük, ugyanúgy, mint a fasírtot Hengereket formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Mindenkinek jó étvágyat!

 

0 Tovább
«
12

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

TETSZIK? Akkor irány a Facebook-oldalam!

Címkefelhő

főzz magad (72),egészséges (65),abroszravaló (32),természetes (24),friss (14),szezonális (12),finom (10),gyors (9),életmód (8),életreceptek (8),szezonja van (8), (8),EXPRESSZ KAJÁK (5),egészség (5),receptek (5),édesség (5),édes (4),Húsvét (4),Faar Ida (4),antioxidáns (4),egészséges táplálkozás (4),zöldséges (4),süss magad (4),EXPRESSZ-KAJÁK (3),vitamin (3),íz-kalandozások (3),fogyókúra (3),eper (3),tojás (3),paradicsom (3),ősz (3),sós (2),külföld (2),stílus (2),újév (2),megelőzés (2),házi (2),cseresznye (2),fiatalság (2),nátha (2),diéta (2),immunrendszer (2),ételmérgezés (2),francia (2),mediterrán étrend (2), természetes (2),újhagyma (2),paleolit (2),lecsó (2),nassolnivaló (2),tavasz (2),hónapos retek (2),diétás (2),NASSOLNIVALÓ (2),sonka (2),cukorbetegség (2),gasztronómia (2),egészségtelen (2),csípős (2),zöldséges ételek (2),stressz evés (1),locsolók (1),túlzásba vitt egészségtudatosság (1),orthorexia (1),könnyű ételek (1),kényszerbetegség (1), főzz magad (1),tízórai (1),depresszió (1),antihisztamin (1),gócfertőzés (1),góc (1),kódold át (1),banán (1),déligyümölcs (1),gyulladáscsökkentő étrend (1),gyulladás (1),vitaminhiány (1),fáradtság (1),lendület (1),energia (1),vitalizál (1),allergia (1),pollen (1),gyerekek (1),kollagén (1),nem esznek (1),válogat a gyerek (1),saláta (1),ízfokozó (1),nátrium-glutamát (1),pollenallergia (1),tüsszögés (1),orrfolyás (1),éhség (1),gyomorrontás (1),nyár (1),vitaminok (1),immunerősitő (1),gyulladáscsökkentő (1),stressz (1),magnézium (1),gyorsan elkészíthető (1),változtatás (1),cukor nélkül (1),zöldségek-gyümölcsök (1),xilit (1),eritriol (1),fogadalom (1),izom (1),vacsora (1),babona (1),lencse (1), szerencse (1),gratinirozás (1),csőben sült ételek (1), életmód-orvoslás (1),faar ida (1),nyugodt alvás (1),túlevés (1),aloe vera (1), egészséges (1),erős immunrendszer (1),vírusok ellen (1),töltött paradicsom (1),érdekes (1),arcbőr (1),étvágy (1),magas vérnyomás (1),tudásanyag (1),ősember (1),motiváció (1),terítéken (1),főzés (1),húsmentes (1),őskor (1),paprika (1),lopott percek (1),velő (1),máj (1),mérsékelt fogyasztása ajánlott (1),vérszegénység (1),koleszterin (1),vese (1),belsőségek (1),gyors sütemény (1),expressz (1),okosító (1),prevenció (1),joghurt (1),SÜSS MAGAD (1),lemondás (1),tudatosság (1),diabetikus (1),cukormentes (1),glukonon (1),egres (1),hús nélkül (1),tisztaság (1),szabályok (1),sütés (1),vááltozatos (1),sárgabarack (1),gyógyító gyümölcs (1),laktató (1),teríték (1),burgonya (1),új ízek (1),fertőzés (1),higiénia (1),főzz magd (1),nyaralás (1),étkezéstechnika (1),egzotikus (1),óvatos (1),konyha (1),pörkölt (1),vitamin-pótlás (1),bárány (1),egyszerű (1),Csináld magad! (1),csíra (1),sült (1),torma (1),élettani hatás (1),megbízható (1),vitaminforrás (1),gyógyító növény (1),recept (1),bodza (1),bodzaszörp (1),bodzalekvár (1),sorozat (1),palacsinta (1),anorexia (1), NASSOLNIVALÓ (1),TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1),Főzz magad (1),táplálkozás (1),csemegekukorica (1),gyógyít (1),helyi termék (1),sütni (1),fánk (1),farsang (1),szalagos fánk (1), adalékanyagmentes (1),ízletes (1),süss (1),főzz (1),zöldség (1),gyümölcs (1),nassolás (1),csipkebogyó (1), török ételek (1), nemzetek ételei (1),reggeli (1),főzni jó (1), abroszravaló (1),cékla (1),alma (1),tárkony (1), a hónap fűszere (1),szezámmag (1),házias (1),C-vitamin (1),keksz (1), EXPRESSZ KAJÁK (1),csirkemell (1),mák (1),sütés nélkül (1),zöldbab (1),kapor (1),gyógyító zöldség (1),zeller (1),hazai ízek (1),sütőtök (1),ősz.egészséges (1),köhögés ellen (1),citrom (1),étel (1),egészséges étel (1),fekete retek (1),méregtelenít (1),hideg (1),zöldséglé (1),gyümölcslé (1),lugosít (1),B12-vitamin (1)

Utolsó kommentek

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

Címkefelhő

(8) a hónap fűszere (1) abroszravaló (1) adalékanyagmentes (1) egészséges (1) EXPRESSZ KAJÁK (1) főzz magad (1) NASSOLNIVALÓ (1) nemzetek ételei (1) szerencse (1) természetes (2) török ételek (1) életmód-orvoslás (1)abroszravaló (32)allergia (1)alma (1)aloe vera (1)anorexia (1)antihisztamin (1)antioxidáns (4)arcbőr (1)B12-vitamin (1)babona (1)banán (1)belsőségek (1)bodza (1)bodzalekvár (1)bodzaszörp (1)burgonya (1)bárány (1)C-vitamin (1)citrom (1)csemegekukorica (1)cseresznye (2)Csináld magad! (1)csipkebogyó (1)csirkemell (1)csípős (2)csíra (1)csőben sült ételek (1)cukor nélkül (1)cukorbetegség (2)cukormentes (1)cékla (1)depresszió (1)diabetikus (1)diéta (2)diétás (2)déligyümölcs (1)egres (1)egyszerű (1)egzotikus (1)egészség (5)egészséges (65)egészséges táplálkozás (4)egészséges étel (1)egészségtelen (2)energia (1)eper (3)eritriol (1)erős immunrendszer (1)expressz (1)EXPRESSZ KAJÁK (5)EXPRESSZ-KAJÁK (3)faar ida (1)Faar Ida (4)farsang (1)fekete retek (1)fertőzés (1)fiatalság (2)finom (10)fogadalom (1)fogyókúra (3)francia (2)friss (14)fánk (1)fáradtság (1)főzni jó (1)főzz (1)főzz magad (72)Főzz magad (1)főzz magd (1)főzés (1)gasztronómia (2)glukonon (1)gratinirozás (1)gyerekek (1)gyomorrontás (1)gyors (9)gyors sütemény (1)gyorsan elkészíthető (1)gyulladás (1)gyulladáscsökkentő (1)gyulladáscsökkentő étrend (1)gyógyít (1)gyógyító gyümölcs (1)gyógyító növény (1)gyógyító zöldség (1)gyümölcs (1)gyümölcslé (1)góc (1)gócfertőzés (1)hazai ízek (1)helyi termék (1)hideg (1)higiénia (1)házi (2)házias (1)hónapos retek (2)hús nélkül (1)húsmentes (1)Húsvét (4)immunerősitő (1)immunrendszer (2)izom (1)joghurt (1)kapor (1)keksz (1)koleszterin (1)kollagén (1)konyha (1)kényszerbetegség (1)kódold át (1)köhögés ellen (1)könnyű ételek (1)külföld (2)laktató (1)lecsó (2)lemondás (1)lencse (1)lendület (1)locsolók (1)lopott percek (1)lugosít (1)magas vérnyomás (1)magnézium (1)mediterrán étrend (2)megbízható (1)megelőzés (2)motiváció (1)máj (1)mák (1)méregtelenít (1)mérsékelt fogyasztása ajánlott (1)NASSOLNIVALÓ (2)nassolnivaló (2)nassolás (1)nem esznek (1)nyaralás (1)nyugodt alvás (1)nyár (1)nátha (2)nátrium-glutamát (1)okosító (1)orrfolyás (1)orthorexia (1)palacsinta (1)paleolit (2)paprika (1)paradicsom (3)pollen (1)pollenallergia (1)prevenció (1)pörkölt (1)recept (1)receptek (5)reggeli (1)saláta (1)sonka (2)sorozat (1)stressz (1)stressz evés (1)stílus (2)szabályok (1)szalagos fánk (1)szezonja van (8)szezonális (12)szezámmag (1)SÜSS MAGAD (1)sárgabarack (1)sós (2)sült (1)süss (1)süss magad (4)sütni (1)sütés (1)sütés nélkül (1)sütőtök (1)tavasz (2)természetes (24)TERÍTÉKEN AZ EGÉSZSÉG (1)teríték (1)terítéken (1)tisztaság (1)tojás (3)torma (1)tudatosság (1)tudásanyag (1)táplálkozás (1)tárkony (1)tízórai (1)töltött paradicsom (1)túlevés (1)túlzásba vitt egészségtudatosság (1)tüsszögés (1)vacsora (1)velő (1)vese (1)vitalizál (1)vitamin (3)vitamin-pótlás (1)vitaminforrás (1)vitaminhiány (1)vitaminok (1)válogat a gyerek (1)változtatás (1)vááltozatos (1)vérszegénység (1)vírusok ellen (1)xilit (1)zeller (1)zöldbab (1)zöldség (1)zöldségek-gyümölcsök (1)zöldséges (4)zöldséges ételek (2)zöldséglé (1)édes (4)édesség (5)éhség (1)életmód (8)életreceptek (8)élettani hatás (1)érdekes (1)étel (1)ételmérgezés (2)étkezéstechnika (1)étvágy (1)íz-kalandozások (3)ízfokozó (1)ízletes (1)óvatos (1)új ízek (1)újhagyma (2)újév (2)ősember (1)őskor (1)ősz (3)ősz.egészséges (1)

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó

blogavatar

ABROSZRAVALÓ - mert főzni jó! Miért? Mert felgyorsultak a mindennapjaink… Mindent rohanva csinálunk… Enni is kapkodva eszünk… Ez is baj, de ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy MIT eszünk? Igen. Műkajákat. Gyorsételeket. Vegykonyhai borzalmakat. Hova lettek a régi ízek, a zamatok, a valódi alapanyagokból készült finomságok? Tudom: főzni fárasztó… De hidd el - megéri! Fedezd fel TE is újra az evés igazi örömét, - azt az életérzést, amit nem helyettesíthet a menzakaja.

HTML