Írta: Faar Ida

A magok királya, ami minden kórra, bajra gyógyír lehet.

Ez az Indiából származtatott apró magvacska Keleten a halhatatlanság szimbólumává nőtte ki magát (állítólag - a hindu mitológia szerint mintegy 5000 évvel ezelőtt, - Jama istenség megáldotta) – ami nem is csoda, hiszen egyes ásványi anyagokból olyan nagy mennyiséget tartalmaz, mint semmilyen más nővény.

Míg az öreg kontinensünkön a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják, addig vannak olyan helyek, ahol ízesítésre vagy alapanyagként is alkalmazzák (pl. pirítva, őrleményként, krémként, olajként).

 

Mi van benne?

  • súlyarányosan hétszer annyi kalcium, mint a tehéntejben
  • A-, E-, B1-, B2, D-vitamin
  • foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav

Beltartalmi értékei/ 100 gramm

Fehérje

20 gramm

Zsír

50

Szénhidrát

21

Nátrium

4,5 mg

Kálium

458 mg

Kalcium

783 mg

Foszfor

607 mg

Magnézium

347 mg

vas

10 mg

Élettani hatásai:

  • megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, rendszeres fogyasztása kutatásokkal igazoltan csökkenti a koleszterin-szintet
  • erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
  • kiváló fáradtság, álmatlanság ellen
  • erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
  • segíti az emésztést, emésztésserkentő, anyagcsere-javító
  • fiatalító, sejtmegújító hatású
  • jó székrekedésre
  • erősíti a szervezet védekezőképességét
  • segíti a káros bomlástermékek eltávolítását
  • gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja

A szezám olaj

  • csökkenti a magas vérnyomást
  • magas lecitin tartalma fontos az idegrendszernek, az agynak,a májnak, epének, a nyálkahártyának
  • leköti a mérgező anyagokat
  • erős antioxidáns
  • intenzív hatású olaj a bőrszövetre, mivel pórusnyitó tulajdonsággal bír
  • gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését

 

A szezámmag többféle formában kapható:

  • hántolt
  • hántolatlan
  • pirított (kibontás után hamar elveszíti az aromáját)
  • natúr

 

RECEPTEK

SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.

A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk. Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

 

HALVAKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint

Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

ARAB SZEZÁMKRÉM

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve

A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen.