Írta: Faar Ida

 

KÖNNYEN,GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ LAKTATÓ FINOMSÁG

A burgonya mindig kéznél van, könnyen, gyorsan és  számtalan variációban elkészíthető: sülve, főve, párolva, levesként, sültként, fasírtként, köretként, rakottasan – a végeredmény mindig valami laktató finomság lesz. A burgonya magában egyesíti a keményítőtartalmú ételek és a zöldségfélék jellegzetességeit, emiatt aztán napjaink egyik legfontosabb élelmiszerévé nőtte ki magát.

Ahány táj, annyi név

Krumpli, krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka – egy és ugyanazt a növényt jelenti. A burgonya Peru és Chile hegyvidékén őshonos - az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.

 

Miért érdemes fogyasztani?

  • kiváló tápanyagforrás: a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben (100 grammonként 19 grammot), méghozzá keményítő formájában. Fehérjét csak minimálisan, zsírt pedig szinte egyáltalán nem (nyers és főtt formában) tartalmaz.
  • Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. 180 g burgonya körülbelül 10 mg C-vitamint tartalmaz, mely egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egy nyolcadát fedezi.
  • Némelyik sárga, narancssárga vagy lila húsú burgonyaféle - különösen az édesburgonyák - olyan antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak, mint a karotinoidok vagy a flavonoidok.
  • Kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás.
  • Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően kiválóan szabályozza a vérnyomást, így a vérnyomás problémákkal küszködők számára a burgonya remek alapanyag a konyhában. Emellett részt vesz az ideg- és izomműködésben, valamint a sejtek anyagcseréjében.
  • kiváló rostforrás, hamar telítettségérzetet nyújt,
  • hozzájárul az egészséges emésztéshez is. A legtöbb rostanyagot a héjában főtt vagy sült burgonya tartalmazza.
  • Alacsony kalóriatartalma (180 g 140 kcal-t tartalmaz), valamint magas telítő értéke miatt segít a diétában és a testsúly megtartásában is. Persze ügyelni kell az elkészítés módjára, hiszen az olajban sült változatok akár két-háromszoros energiatartalommal is bírhatnak. Így fogyókúra és diéta esetén elsősorban a főtt formát részesítsük előnyben.
  • Méregtelenítő - megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe.

Többféle burgonyafajta – jó ha tudod melyikből mi készíthető

 

  • Az "A" jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfövő burgonyák, elsősorban salátáknak valók. (Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata)
  • A "B" jelzésű burgonyák szintén nem szétfövő burgonyák, de főznivalók. főzéshez, saláták, raguk készítéséhez     (Aladin, Amorosa, Kleopátra, Impala, Pannónia, Marabel, Desirée, Katica, Kondor, Hópehely, Laura, Luca XL, Red Scarlet, Rioja, White Lady, Balatoni rózsa)
  • A "C" jelzésű burgonyák viszont enyhén szétfőnek, főzésre, sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya-készítéshez, püré/pehely alapanyagnak  (Agria, Karlena, Kuroda, Lady Rosetta, Lady Claire, Góliát, Solara, Vénusz Gold)

RECEPTEK – variációk egy témára

 

Ha a levest szereted: ZÖLDSÉGES BURGONYALEVES

Hozzávalók:4 db sárgarépa,4 db gyökér, 1 fej zeller gumó,1 kg burgonya, 1dl olaj, 4 evőkanál liszt, 4db tojás, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zeller zöld, petrezselyemzöld

A zöldségeket az olajon megpároljuk,a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. A párolt zöldségre szórjuk a lisztet, a pirospaprikát és felengedjük 1,5l vízzel. Belerakjuk a burgonyát,a vöröshagymát , a  fokhagymát, sót, és addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Majd a tojást jól felverjük és bele csurgatjuk. Még egyszer felforraljuk.

 

Ha az egyszerűség vonz: SÜLT SAJTOS BURGONYA

Hozzávalók: 2 kg újburgonya,6 dl tejföl,2 nagy fej vöröshagyma,25 dkg óvári sajt,10 dkg vaj,1 mokkáskanál curry por, só és őrölt fehér bors-ízlés szerint,1 evőkanál citromlé

A megmosott alaposan ledörzsölt újburgonyát beleterítjük egy tepsibe, megsózzuk, majd rászórjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe keverjük bele a sót, az őrölt fehér borsot, a curryt, és locsoljuk rá a burgonyára. Ezután szórjuk rá a reszelt sajtot és morzsoljuk rá apró darabokban a vajat. Előmelegített forró sütőben süssük meg.

 

Ha remekelni szeretnél: DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA

Hozzávalók:16 közepes db burgonya, 50 dkg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál mustár, 1 csipet kakukkfű, 4 db tojás, 3 gerezd fokhagyma,  3 dl tejföl, 25 dkg trappista sajt, 1 db babérlevél,1 teáskanál köménymag, só ízlés szerint, bors - ízlés szerint

A megtisztított burgonyát egészben a babérlevéllel és a köménnyel együtt sós vízben puhára főzzük. A krumplik tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk. A darált húst elkeverjük a felaprított hagymával, a paprikával, a kakukkfűvel, a mustárral, az átnyomott fokhagymával, 2 tojással, a petrezselyemmel és egy maroknyi reszelt sajttal. Sózzuk, borsozzuk. A krumplik üregét megtöltjük a keverékkel, majd visszatesszük rájuk a levágott tetejüket. Kivajazott tepsiben, alufóliával lefedve előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tejfölt elkeverjük a másik 2 tojással, sózzuk. Fél óra sülés után levesszük a fóliát, és ezt a szószt rákenjük a tetejükre, majd a maradék reszelt sajtot rászórjuk. Így sülnek még további 20 percig, amíg a sajt rápirul a krumplikra.

 

Ha azonnali finomságot akarsz: RÁNTOTT BURGONYA

Hozzávalók:8 közepes burgonya, 6 tojás, 5 evőkanál. finomliszt, só, őrölt bors, 1 csomag metélőhagyma, olaj a sütéshez

A burgonyát megtisztítjuk, majd uborkagyaluval felszeleteljük. A tojásokat felverjük, fűszerezzük, lisztezzük, és beletesszük a metélőhagymát. Ebbe a masszába forgatjuk a burgonyát, olajba mártott evőkanállal 2-3 burgonyát kiveszünk. Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!