ZSEMLE -SÜSD MEG TE IS,MERT ÍGY FINOMABB

Írta: Faar Ida

Zsemle. Sokan rajonganak érte, míg mások ízetlennek tartják és idegbajt kapnak attól, ha szanaszét morzsálódik. Zsemléje válogatja… Ha jól van elkészítve, akkor nagyon ízletes tud lenni…

Miért süssünk zsemlét házilag? Na, nem unaloműzésképpen, hanem, mert

  • tudjuk, mit teszünk bele, ismerjük az összetételét
  • sokféle receptet kipróbálhatunk, míg végre megtaláljuk az „igazit”, ami csak a mi szájízünk szerint készül
  • valóban frissen készül
  • nem morzsálódik
  • nem kell érte a boltba rohangálni
  • annyira sós. amennyire csak szeretnénk

Hogyan süssünk zsemlét házilag?

Következzék két olyan egyszerű recept, amelyet bárki – még az is, aki eddig csak étkezések alkalmával volt hajlandó a konyhában tartózkodni – kipróbálhat.

 

ZSEMLE

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 teáskanál só, 3 dl langyos víz, 25 g élesztő,2 evőkanál olaj

Langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős vizet. Addig gyúrjuk, amíg homogén szerkezetű, és rugalmas tésztát kapunk. Lefedve, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, alaposan átgyúrjuk, majd 2 cm vastagságúra elnyújtjuk. Lisztezett közepes méretű pohárral zsemléket szaggatunk belőle, majd sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és újabb fél órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük. A tetejét lekenhetjük tojásfehérjével, és szezámmaggal is megszórhatjuk.

 

FŰSZERES TÚRÓS ZSEMLE

Hozzávalók:50 dkg liszt,30 dkg túró, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 2 tojás, 1 csokor újhagyma finomra vágva, 1 kis csokor kapor finomra vágva, 1 sütőpor

A vajat a túróval, a tejjel és a tojással összekeverjük. A lisztet a sóval és a sütőporral keverjük el, majd a lisztes részhez adjuk a nedves dolgokat. Belekeverjük, a zöldfűszereket - összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órát hűtjük. Ezt követően 8 részre osztjuk a tésztát. Gombócokat gyúrunk belőle. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, majd a tetejüket éles késsel 2x bemetsszük. 25 perc alatt készre sütjük őket.